Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Χωρις προβληματα συνεχιζεται η επιστροφη των εκδρομεων πουπερασαν το Πασχα στην επαρχια.
  • Θλιβερος ομως ειναι ο απολογισμος σε τροχαια. Τριαντα πεντε ατομαεχασαν τη ζωη τους και 403 τραυματιστηκαν.
  • Νεα δεσμευση για την επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων ανελαβεο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον.
  • Ικανοποιημενος επεστρεψε απο τις Ηνωμενες Πολιτειες οΠρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης.
  • Αρχιζει αυριο στη Νεα Υορκη, ο νεος γυρος των συνομιλιων για τηνονομασια των Σκοπιων.
  • Αλλα δυο ατομα εχασαν τη ζωη τους στην Αθηνα απο υπερβολικη χρησηναρκωτικων.
  • Ληστεια με λεια 10 εκατομμυρια δραχμες εγινε το πρωι στο Γαλατσι,στην Αθηνα.
  • Κορυφωνεται η ενταση στη Μεση Ανατολη. Συνεχιζονται οι επιδρομες ισραηλινων αεροσκαφων εναντιον θεσεων της Χεζμπολα, που απαντα μερουκετες.
  • Στη Βηρυτο αναμενεται σημερα η Ευρωπαικη Τροικα για διαβουλευσειςμε σκοπο την εκτονωση της λιβανικης κρισης.
  • Στον τεταρτο μηνα της εγκυμοσυνης της ειναι η αμερικανιδατραγουδιστρια Μαντονα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρις προβληματα συνεχιζεται απο το πρωι η επιστροφη των εκδρομεων που ειχαν περασει το Πασχα στην Επαρχια. Η κινηση και στα δυο εθνικα οδικα δικτυα, διεξαγεται ομαλα, ενω η Τροχαια βρισκεται σε ετοιμοτητα και παραχωρησε το μεσημερι μια επιπλεον λωριδα κυκλοφοριας στην εθνικη οδο Αθηνων-Κορινθου, στο υψος της Ελευσινας. Ομως, παρα τα μετρα θλιβερος ηταν και φετος ο απολογισμος σε τροχαια δυστυχηματα που σημειωθηκαν απο τη Μεγαλη Πεμπτη.Ειδικοτερα,35 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 403 τραυματιστηκαν σε 275 τροχαια που σημειωθηκαν σε ολη τη χωρα μεχρι το μεσημερι. Οπως δηλωσε το πρωι ο Γενικος Διευθυντης της Τροχαιας Αττικης, Γιωργος Παπαδημητροπουλος, συνολικα εφυγαν απο την Αθηνα τις ημερες του Πασχα 340 χιλιαδες αυτοκινητα ενω μεχρι το πρωι επεστρεψαν τα 220 χιλιαδες. Επεσημανε οτι το 85 εως 90% των δυστυχηματων οφειλονται στον ανθρωπινο παραγοντα.

Στο μεταξυ, δεν αναμενεται να δημιουργηθει σημερα κανενα προβλημα στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας αφου οι εξι δημαρχοι και κοινοταρχες της βορειοανατολικης Αττικης οι οποιοι διαμαρτυρονται για την ενδεχομενη δημιουργια χωματερης στην περιοχη τους, αποφασισαν να μην αποκλεισουν το οδοστρωμα στο υψος του Καπανδριτιου.

Νεα δεσμευση για την επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων ανελαβε ο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον.Σε επιστολη του προς τη Διεθνη Συντονιστικη Επιτροπη για δικαιοσυνη στην Κυπρο, σημειωνει οτι συμφωνει απολυτως με τη θεση της ελληνικης κυβερνησης για τη λυση ολων των εδαφικων διαφορων στο Αιγαιο χωρις τη χρηση βιας η απειλης βιας και την παραπομπη του θεματος της Ιμια στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.Προσθετει οτι δεσμευεται προσωπικα να βοηθησει την Ελλαδα στις προσπαθειες της για ειρηνικη διευθετηση των διαφορων της με την Τουρκια. Επισης ο κ.Κλιντον αναφερεται στην πρωτοβουλια που σκοπευουν να αναλαβουν οι Ηνωμενες Πολιτειες για το Κυπριακο και εκφραζει την ελπιδα οτι η πρωτοβουλια αυτη θα οδηγησει επιτελους σε μια ειρηνικη λυση του προβληματος.

Στο μεταξυ, ικανοποιημενος επεστρεψε ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης απο την επισκεψη του στις Ηνωμενες Πολιτειες. Τονισε οτι αλλαξε θετικα το κλιμα για τη χωρα μας, ενω θα ενημερωσει τη Βουλη για την επισκεψη του αυτη καθως και για τις εξελιξεις της εξωτερικης πολιτικης. Μεθαυριο Πεμπτη, ο κ.Σημιτης θα ενημερωσει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελεσματα του ταξιδιου του στις Ηνωμενες Πολιτειες. Το ΚΚΕ με σημερινη του ανακοινωση εκτιμα οτι τα αποτελεσματα του ταξιδιου του Πρωθυπουργου στις ΗΠΑ, δεν μπορει παρα να εντεινουν την ανησυχια του ελληνικου λαου για το τι πραγματικα συμφωνηθηκε στην Ουασιγκτον, για τη θεση και το ρολο της χωρας μας στην περιοχη. Προσθετει δε, οτι η κυβερνηση δινει γη και υδωρ στους Αμερικανους προκειμενου να αποτελεσει η χωρα μας το οχημα της αμερικανικης πολιτικης στα Βαλκανια.

Αρχιζει αυριο στη Νεα Υορκη ο νεος γυρος των συνομιλιων για την ονομασια των Σκοπιων. Ο μεσολαβητης του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς, θα συναντηθει διαδοχικα με τους εκπροσωπους της Ελλαδας, Χρηστο Ζαχαρακη και των Σκοπιων Ιβαν Τοσεφσκι.

Εντεινονται οι διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου του κομματος τον Ιουλιο. Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, με συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ προτεινει πολιτικη συμφωνια ενοτητας των στελεχων του κομματος με εξι ορους ενοψει της εκλογης αντιπροεδρου στο συνεδριο. Επισημαινει οτι αν γινουν αποδεκτοι οι οροι αυτοι, ο Πρωθυπουργος δεν εχει κανεναν απολυτως λογο να ειναι υποψηφιος για την ηγεσια του κομματος ς`αυτη τη φαση. Ο κ.Σκανδαλιδης σημειωνει οτι οι εκλογες πρεπει να γινουν στο τελος της τετραετιας, με υποψηφιο Πρωθυπουργο τον κ.Σημιτη και να σταματησουν ολες οι αλλαγες που γινονται στο κρατος και στους οργανισμους.

Αλλα δυο ατομα εχασαν τη ζωη τους στην Αθηνα, απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Ειδικοτερα, νεκρος βρεθηκε στο διαμερισμα του στην Κυψελη, ο Κωστας Καρουζος, 36 ετων και διπλα του υπηρχαν εξαρτηματα για τη χρηση ηρωινης. Νωριτερα, σε παγκακι κοντα στον αρχαιολογικο χωρο στην Ακαδημια Πλατωνος, βρεθηκε νεκρος ο Θεοδωρος Κατσαπρινης, 30 ετων και διπλα του υπηρχε σηριγγα με ηρωινη. Οπως εγινε γνωστο απο το περιβαλλον τους και τα δυο θυματα ηταν χρηστες ηρωινης και τον τελευταιο καιρο εκαναν προσπαθειες απεξαρτισης. Στο μεταξυ, δυο μηχανικοι αυτοκινητων συνεληφθησαν στα Κατω Πατησια, γιατι στην κατοχη τους βρεθηκαν τρια κιλα περιπου ινδικης καναβης. Προκειται για τους Παναγιωτη Σταματατο 68 ετων και το Νικο Νικολαου, 67 ετων.

Ληστεια με λεια 10 εκατομμυρια περιπου δραχμες, εγινε το πρωι στο Γαλατσι. Αγνωστος, αφου χτυπησε με την καννη ψευτικου περιστροφου τον εμπορο τσιγαρων Δημητρη Τσαμπαλιαρη, 54 ετων, του εριξε σπρει στο προσωπο, πηρε την τσαντα με τα χρηματα και εξαφανιστηκε. Το θυμα επροκειτο να καταθεσει τα χρηματα στο υποκαταστημα της Τραπεζας Εργασιας που βρισκεται στην περιοχη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφωνεται η ενταση στη Μεση Ανατολη, ενω το πρωι η φιλοιρανικη οργανωση Χεζμπολα επληξε με ρουκετες οικισμο εβραιων εποικων στο βορειο Ισραηλ με αποτελεσμα να τραυματιστουν αρκετα ατομα. Νωριτερα, ισραηλινα ελικοπτερα, βομβαρδισαν με πυραυλους παλαιστινιακο στρατοπεδο στο νοτιο λιβανο με αποτελεσμα να τραυματιστουν τρια ατομα. Επισης ισραηλινα μαχητικα αεροσκαφη επληξαν προσφυγικο καταυλισμο κοντα στη Σιδωνα και στην κοιλαδα Μπεκαα, με αποτελεσμα να σκοτωθει ενα ατομο και να τραυματιστουν αλλα επτα. Οπως ανακοινωσε η αστυνομια δυο λιβανεζοι στρατιωτικοι σκοτωθηκαν απο αντιαρματικο πυραυλο που εκτοξευθηκε απο ισραηλινο μαχητικο ελικοπτερο.

Στη Βηρυτο αναμενεται σημερα η ευρωπαικη τροικα, πρωτο σταθμο διαβουλευσεων με τις εμπλεκομενες πλευρες της λιβανικη κρισης. Οπως ανακοινωσε η ιταλικη προεδρια η τροικα θα μεταβει στη συνεχεια στη Συρια την Αιγυπτο και το Ισραηλ πραγματοποιωντας την αποστολη που της ανατεθηκε απο την πολιτικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης. Στο μεταξυ, ο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον δηλωσε απο το Τοκιο οτι η χωρα του εργαζεται σκληρα προκειμενου να σταματησει τις συγκρουσεις μεταξυ του Ισραηλ και της Χεζμπολα.

Το Πεκινο αποδεχθηκε σημερα την προταση των Ηνωμενων Πολιτειων και της Νοτιας Κορεας για την εναρξη τετραμερων διαπραγματευσεων με στοχο την συναψη συνθηκης ειρηνης για την κορεατικη χερσονησο. Στις διαπραγματευσεις, συμφωνα με την προταση θα μετασχουν εκτος απο τη Νοτια και τη Βορεια Κορεα, οι ΗΠΑ και η Κινα.

Οι Βρετανοι κτηνοτροφοι απειλησαν σημερα να προσφυγουν στη δικαιοσυνη κατα της Ευρωπαικης Επιτροπης, αν δεν αρει την απαγορευση που εχει επιβαλει στις εξαγωγες βοδινου απο τη Βρετανια, λογω της ασθενειας των τρελλων αγελαδων.

Στον τεταρτο μηνα της εγκυμοσυνης της ειναι η αμερικανιδα τραγουδιστρια Μαντονα, ανακοινωσε η εκπροσωπος της, στη Βουδαπεστη. Πατερας ειναι ο κουβανος Καρλος Λεον, 29 ετων, ο οποιος ειναι και προσωπικος γυμναστης της και με τον οποιο γνωριστηκε πριν απο εναμισυ χρονο.

Βρετανοι επιστημονες ανακοινωσαν σημερα οτι η διατροφη υψηλης περιεκτικοτητας σε πρωτεινη σογιας,μπορει να συμβαλει στην προστασια των γυναικων απο τον καρκινο του μαστου. Η καθηγητρια του τμηματος Διατροφης και Διαιτητικης του Βασιλικου Κολλεγιου του Λονδινου, ανακαλυψε οτι η πρωτεινη σογιας που εμπεριεχεται σε πολλα ειδη διατροφης της ανατολικης Ασιας περιεχει βιοδραστικες ουσιες, που ονομαζονται ισοφλαβονοειδη.

Στη Βαγδατη μεταβαινει σημερα ο επικεφαλης της Ειδικης Επιτροπης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμο του Ιρακ Ρολφ Εκεους, μετα την υποβολη της εκθεσης του στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ σχετικα με τις τελευταιες ερευνες του Οργανισμου για το πυρηνικο οπλοστασιο της Βαγδατης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη θαλασσια περιοχη Κεφαλου, νοτια της Κω προσαραξε χθες, λογω ελλειψης καυσιμων το τουριστικο σκαφος ``Οριεντ``, με σημαια Τουρκιας. Στο πλοιο επεβαιναν τρια ατομα, Τουρκοι υπηκοοι. Το σκαφος ρυμουλκηθηκε απο ελληνικο ρυμουλκο, ενω οι επιβατες του ειναι καλα στην υγεια τους.

Αρχισε απο σημερα η καταθεση των δικαιολογητικων για την επιδοτηση ενοικιου απο την Εργατικη Κατοικια. Οι δικαιουχοι μπορουν να υποβαλουν τις αιτησεις τους, ως τις 2 Ιουλιου ενω το ποσο επιδοτησης ανερχεται στις 20 χιλιαδες το μηνα ενω για καθε παιδι ειναι 3 δραχμες επιπλεον.

Αυξηση 11,9% παρουσιασε το ναυτιλιακο συναλλαγμα που εισερευσε στη χωρα μας το 1995 και ανηλθε σε 2.191 εκατομμυρια δολαρια ΗΠΑ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα μολις 24-ωρο πριν την μεγαλη αναμετρηση του Ολυμπιακου Σταδιου με τον Αγιαξ για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ, τα προβληματα του Παναθηναικου μειωνονται σημαντικα. Μετα την χθεσινοβραδυνη προπονηση των ``πρασινων``, που εγινε στις εγκαταστασεις της Παιανιας, διαπιστωθηκε οτι δυο απο τους τρεις ποδοσφαιριστες της ομαδας που ηταν τραυματιες θα ειναι σιγουρα σε θεση να αγωνιστουν στο κρισιμο αυριανο παιχνιδι. Προκειται για τον Γιαννη Καλιτζακη και τον Δημητρη Μαρκο, οι οποιοι ξεπερασαν τα προβληματα τους. Αντιθετα, ο Μαρινος Ουζουνιδης,θα συμπεριληφθει στους αποντες του Παναθηναικου, μαζι με τον τιμωρημενο Γιωργο Γεωργιαδη του Σαββα και τους απο καιρου τραυματιες Αλεξη Αλεξουδη και Λουι Χριστοδουλου.Αντιθετα ο Αγιαξ, που εφτασε χθες το βραδυ στην Αθηνα, θα στερηθει τις υπηρεσιες πολλων βασικων ποδοσφαιριστων του με σημαντικοτερο και πιο προσφατο προβλημα τον τραυματισμο του Πατρικ Κλαιφερτ.

Ο τεχνικος των Ολλανδων Λουις Φαν Γκαλ ειπε οτι ο καθοριστικος αγωνας θα ειναι σιγουρα πιο ευκολος για τον Παναθηναικο, ενω επανελαβε την δηλωση που εκανε πριν αναχωρησει η ομαδα του για την Αθηνα, συφμωνα με την οποια οι πρωταθλητες Ελλαδος εχουν 70 % πιθανοτητες προκρισης.Απο την αλλη πλευρα, ο προπονητης του Παναθηναικου Χουαν-Ραμον Ροτσα ειναι ετοιμος για καθε ενδεχομενο και δηλωνει παντα οτι ο Αγιαξ ειναι ο πιο δυνατος αλλα η ομαδα του βρισκεται πολυ κοντα στην πραγματοποιηση ενος μεγαλου ονειρου και θα κανει τα παντα για να μην αφησει αναξιοποιητο το θριαμβευτικο 1-0 του Αμστερνταμ. Σημειωνεται οτι ηδη εχουν εξαντληθει ολα τα εισιτηρια του αγωνα.

Στο μπασκετ, αρχιζουν αποψε οι συναντησεις για τον δευτερο γυρο των πλει-οφ του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας και ο πρωταθλητης Ευρωπης Παναθηναικος θα κανει την πρωτη του εμφανιση επι Ελληνικου εδαφους μετα τον θριαμβο του Παρισιου, υποδεχομενος στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων την ομαδα του Περιστεριου. Ο αγωνας θα αρχισει στις 7 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ. Νωριτερα,ο Πανιωνιος υποδεχεται στη Νεα Σμυρνη την ομαδα του Σπορτινγκ, ενω αυριο ``μπαινει στην μαχη`` ο κατοχος του τιτλου Ολυμπιακος, που θα φιλοξενησει στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον Απολλωνα Πατρων. Παραλληλα στο Αλεξανδρειο θα γινει το μεγαλο ντερμπι της Θεσσαλονικης αναμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Ο αστατος καιρος στις περισσοτερες περιοχες της χωρας και η πτωση της θερμοκρασιας ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του σημερινου καιρου. Σε ολη τη χωρα επικρατει νεφελωδης καιρος με σποραδικες βροχες ενω υπαρχουν και διαστηματα με ηλιο. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και στα πελαγη ισχυροι. Για αυριο, προβλεπεται να επικρατησει παλι αστατος καιρος. Στην Αττικη επικρατει ηλιοφανεια με λιγες νεφωσεις, οι οποιες το απογευμα θα αυξηθουν. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι. Στη Θεσσαλονικη, επικρατουν νεφωσεις, παροδικα αυξημενες ενω υπαρχει πιθανοτητα βροχης
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 16 April 1996 - 20:23:10