Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ικανοποιημενος για τα αποτελεσματα της οκταημερης επισκεψη του στις Ηνωμενες Πολιτειες,επεστρεψε το μεσημερι στην Αθηνα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.Σε δηλωσεις του στο αεροδρομιο τονισε οτι η Ελλαδα βρισκοταν σε αμυνα, αλλα κατορθωσαμε κι αντιστρεψαμε το κλιμα αυτο και προσθεσε οτι η ελληνικη αποστολη προωθησε με επιτυχια τις επιδιωξεις της. Ο πρωθυπουργος σημειωσε οτι ο τουρκικος επεκτατισμος παραμενει ισχυρος,αλλα κατορθωσαμε ν'αλλαξουμε θετικα το κλιμα για την Ελλαδα και δημιουργησαμε τις προυποθεσεις για να υπαρξει ειρηνη και σταθεροτητα στην περιοχη.Ο κ. Σημιτης αποδεχθηκε την προταση των κυριων Εβερτ και Σαμαρα,να ενημερωσει τη Βουλη για τις επαφες του στις Ηνωμενες Πολιτειες.Την Πεμπτη ο πρωθυπουργος θα ενημερωσει τα μελη του εκτελεστικου γραφειου του ΠΑΣΟΚ.

Λιγο νωριτερα ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,ειχε δηλωσει οτι ο πρωθυπουργος θα πρεπει τις προσεχεις ημερες τη Βουλη για τα αποτελεσματα του ταξιδιου και τονισε οτι ο ιδιος ειναι προθυμος να ενημερωθει απο τον πρωθυπουργο,εφοσον το ζητησει ο κ.Σημιτης. Την απορια του που βρισκει ο Πρωθυπουργος την ικανοποιηση απο την επισκεψη του στις Ηνωμενες Πολιτειες,διατυπωσε ο Αντωνης Σαμαρας και επανελαβε την αποψη του οτι η ελλαδα συρεται σ'εναν εφολης της υλης διαλογο με την Τουρκια και οτι ο πρωθυπουργος κομιζει την εντολη εγκαταλειψης του ονοματος της Μακεδονιας στους Σκοπιανους.

Ιδιαιτερα αυξημενη ειναι απο τις μεταμεσημβρινες ωρες,η κινηση στις δυο εθνικες οδους,καθως αρχισε η επιστροφη των Αθηναιων που εγακτελειψαν την πρωτευουσα για να περασουν στην επαρχια τις γιορτες του Πασχα.Η επιστροφη γινεται με αργους ρυθμους και οξυ προβλημα εχει δημιουργηθει στον Ισθμο της Κορινθου,οπου παρα το γεγονος οτι η τροχαια εχει δωσει μια επιπλεον λωριδα κυκλοφοριας,η ουρα των αυτοκινητων επεκτεινεται σε πολλα χιλιομετρα.Απο το μεσημερι η τροχαια εθεσε σε εφαρμογη τα εκτακτα μετρα με παραχωρηση μιας επιπλεον λωριδας απο τα διοδια της Ελευσινας μεχρι το Δαφνι και παρεμβασεις στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας.Στο μεταξυ,οι εξι κοινοταρχες της Βορειοανατολικης Αττικης,που διαμαρτυρονται για τη δημιουργια χωματερης στην περιοχης τους,αποφασισαν,μετα απο συνεδριαση να μην αποκλεισουν την εθνικη οδο στο Καπανδριτι.

Παρα τα μετρα που πηρε η τροχαια και την αυστηρη επιτηρηση των εθνικων οδων,θλιβερος ηταν και φετος ο φορος αιματος κατα την εξοδο και επιστροφη των εκδρομεων.Ετσι συμφωνα με τα στοιχεια της Τροχαιας, απο τη Μεγαλη Πεμπτη που αρχισε η εξοδος μεχρι και σημερα 31 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 334 τραυματισθηκαν σε 228 τροχαια δυστυχηματα σε ολοκληρη τη χωρα.

Με αμειωτη ενταση το Ισραηλ συνεχιζει να βομβαρδιζει τα νοτια προαστια της Βηρυτου, οπου βρισκονται πολλα οχυρα των ανταρτων της Χεζμπολα, ενω γινονται διπλωματικες προσπαθειες απο τις Ηνωμενες Πολιτειες και ευρωπαικα κρατη για την επιτευξη συμφωνιας καταπαυσης του πυρος. Ισραηλινα αεροσκαφη κατεστρεψαν και δευτερη κεντρικη μοναδα ηλεκτρισμου, η οποια βρισκοταν δεκαπεντε χιλιομετρα ανατολικα της Βηρυτου.Πυραυλοι επληξαν και περιοχες που βρισκονται λιγες εκατονταδες μετρα απο το αεροδρομιο της Βηρυτου. Απο την πλευρα της η φιλοιρανικη οργανωση Χεζμπολα απειλησε οτι θα χτυπησει τα ισραηλινα συμφεροντα σε ολο τον κοσμο.

Την Τεταρτη επαναλαμβανεται στη Νεα Υορκη,ο νεος γυρος των διαβουλευσεων για την ονομασια των Σκοπιων.Απο ελληνικης πλευρας στις συνομιλιες θα παρει μερος ο μονιμος αντιπροσωπος της χωρας μας στα Ηνωμενα Εθνη,πρεσβης Χρηστος Ζαχαρακης.Οι δυο πλευρες θα συζητησουν στη βαση της ενδιαμεσης συμφωνιας για μια κοινα αποδεκτη ονομασια. Παντως,διπλωματικοι κυκλοι δεν αναμενουν προοδο λογω της αδιαλλαξιας των Σκοπιων στο θεμα αυτο.

Εντεινονται οι ελεγχοι στα σημεια εισοδου των αμαξοστοιχιων στην Ελλαδα απο τα βορεια συνορα μετα τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση,τη δευτερη σε δυο μηνες,σε βαγονι προερχομενο απο τη Βουλγαρια, στο Σιδηροδρομικο Σταθμο Θεσσαλονικης. Με διαταγη του Αρχηγου της ΕΛΑΣ ειδικευμενοι αστυνομικοι και εκπαιδευμενα στην ανιχνευση εκρηκτικων υλων σκυλια, θα ελεγχουν εξονυχιστικα τα βαγονια των αμαξοστοιχιων, που εισερχονται στην Ελλαδα.Απο τις μεχρι τωρα ερευνες δεν εχει προκυψει κατι το ουσιαστικο και εκεινο που θεωρουν βεβαιο οι αρχες ειναι οτι οι δραστες δεν ηθελαν να προκαλεσουν θυματα,ενω τις προβληματιζει το κινητρο των ενεργειων. Στο σημειο της εκρηξης βρεθηκαν υπολειμματα βραδυκαυστου φυτιλιου καθως επισης και της εκρηκτικης υλης,που ειναι ιδια με την πρωτη επιθεση.

Αερογεφυρα ζωης στηθηκε μεταξυ Ηρακλειου-Θεσσαλονικης και Αθηνων, για τη μεταφορα των οργανων ατυχου 30χρονου που θα δωσουν επιδα ζωης σε πεντε συνανθρωπους μας. Συγγενεις του 30χρονου Νικου Βοζικακη, ο οποιος δεχθηκε αδεσποτη σφαιρα το βραδυ της Μεγαλης Παρασκευης, ενω βρισκοταν σε ουζερι του Ηρακλειου και αφου διαπιστωθηκε την Κυριακη του Πασχα οτι ηταν κλινικα νεκρος,αποφασισαν να δωρησουν την καρδια, το ηπαρ,τανεφρα και τους κερατοειδεις χιτωνες.

Σαφαρι αρχιζει απο αυριο η εφορια με εξονυχιστικους ελεγχους σε επιχειρησεις για την αποδοση του ΦΠΑ. Παραλληλα θ'αρχισει η διασταυρωση των φορολογικων στοιχειων για σκαφη αναψυχης,ακινητα και Ι.Χ. αυτοκινητα.Συμφωνα με πληροφοριες τα πρωτα εκατο χιλιαδες εκκαθαριστικα σημειωματα αναμενεται να ταχυδρομηθουν στους δικαιουχους μεχρι το τελος του μηνος.

Το γαλλικο βραβειο ΑΔΑΜΙ της ακαδημιας Σαρλ Κρος για τον καλυτερο ξενο δισκο της χρονιας ελαβε η Χαρις Αλεξιου για το δισκο της Οδος Νεφελης 88. Κατα την τελετη απονομης που πραγματοποιηθηκε στο Παρισι, η Ελληνιδα καλλιτεχνης υπογραμμισε οτι χαιρεται ιδιαιτερα για την τιμη που της εγινε γιατι επιβραβευεται ενας δισκος της για τον οποιο για πρωτη φορα εγραψε και τη μουσικη και τους στιχους.Αναμεσα στους ξενους καλλιτεχνες που βραβευτηκαν φετος με το βραβειο Ανταμι ειναι και ο Μπρους Σπρινγκστιν και ο Σαλιφ Κειτα.

Ο αμερικανος υπουργος Αμυνας,Ουιλλιαμ Περι δηλωσε οτι η ενταση που επικρατει στην κορεατικη χερσονησο δεν θα οδηγησει σε πολεμο.Ο Περι τονισε οτι στοχος της Βορειας Κορεας ειναι να συρει τις Ηνωμενες Πολιτειες σε διμερεις συνομιλιες για την επιτευξη μιας τελικης ειρηνευτικης συμφωνιας.

Μια απο τις μεγαλυτερες επιχειρησεις μεταφορας λαθρομεταναστων στη χωρας μας,αποκαλυφθηκε εξαιτιας ενος τροχαιου ατυχηματος,στον δρομο Καστοριας Κοζανης.Συγκεκριμενα νταλικα που οδηγουσε ο Δημος Αλεξοπουλος και μετεφερε περιπου 150 Αλβανους λαθρομεταναστες, ανατραπηκε με αποτελεσμα να τραυματισθουν 12 ατομα.Η αστυνομια καταφερε να συλλαβει 60 ατομα και οι υπολοιποι φαινεται πως επεστρεψαν στην Αλβανια.Ο Οδηγος της νταλικας καταζητειται.

Πυκνο χιονι επεφτε απο το πρωι στους Νομους Φλωρινας, Κοζανης και Γρεβενων, οπου οι κατοικοι περασαν λευκο Πασχα. Η θερμοκρασια επεσε αισθητα και εφτασε τον -1 βαθμο Κελσιου, ενω το μεσημερι το χιονι εδωσε τη σκυταλη στη βροχη που συνεχιζει να πεφτει στους Νομους της Δυτικης Μακεδονιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ιαπωνια και οι Ηνωμενες Πολιτειες ανακοινωσαν σημερα το κλεισιμο 6 ακομη αμερικανικων στρατιωτικων βασεων στη νησο Οκιναουα. Την περασμενη Παρασκευη ειχε ανακοινωθει το κλεισιμο της κεντρικης αεροπορικης βασης Φουτενμα, ως πρωτο βημα για τη μειωση της αμερικανικης στρατιωτικης παρουσιας στην Ιαπωνια. Η συμφωνια ανακοινωθηκε λιγες ωρες πριν απο την αφιξη του Προεδρου των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, στην Ιαπωνια για επισημη επισκεψη. Το πρωι η ιαπωνικη αστυνομια συνελαβε στο Τοκιο, εναν 28χρονο αντρα, ο οποιος ειχε στο αυτοκινητο του εντεκα βομβες πετρελαιου. Ο νεαρος ειχε σταθμευσει το αυτοκινητο του εξω απο κτηριο του ιαπωνικου κοινοβουλιου, οπου την Πεμπτη θα εκφωνησει λογο ο αμερικανος προεδρος.

Η Ρωσια αποφασισε να αποσυρει απο την Τσετσενια δυο ταγματα, στο πλαισιο της συμφωνιας για μερικη αποσυρση των στρατευματων της. Συμφωνα με το πρακτορειο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ οκτω απο τα δεκατεσσερα ταγματα του ρωσικου υπουργειου Εσωτερικων που βρισκονται στην Τσετσενια, θα εγκαταλειψουν την περιοχη και θα στρατοπεδευσουν κοντα στα συνορα της χωρας.Χθες,τσετσενοι αυτονομιστες ανταρτες κατερριψαν στη βορεια Τσετσενια ρωσικο μεταγωγικο ελικοπτερο με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους τεσσερις ρωσοι στρατιωτες.

Μια Βρετανιδα προκειται να γεννησει τα εγγονια της. Η Ηντιθ Τζοουνς,51 ετων, απο το Νταρλινγκτον της νοτιο-ανατολικης Αγγλιας, προσφερθηκε να φερει στον κοσμο τα εγγονια της οταν αποκαλυφθηκε οτι η κορη της Σουζαν 21 ετων, γεννηθηκε χωρις μητρα και δεν μπορει να κανει παιδια.Στην Τζοουνς τοποθετηθηκαν πριν απο τρεις εβδομαδες εμβρυα που προερχονται απο τη γονιμοποιηση των ωαριων της κορης της, Σουζαν και του γαμπρου της. Οι γιατροι πιστευουν οτι θα φερει στον κοσμο διδυμα.

Δυο μηνες πριν απο τις κρισιμες προεδρικες εκλογες του Ιουνιου στη Ρωσια,ο ηγετης του Κομμουνιστικου κομματος,Γεναντι Ζουγκανοφ, εξακολουθει να προηγειται του Μπορις Γελτσιν στις προτιμησεις του εκλογικου σωματος, συμφωνα με τελευταια σφυγμομετρηση που μετεδοσε το ανεξαρτητο τηλεοπτικο δικτυο ΝΤΩ.

Δεκαεξι ανθρωποι,οι περισσοτεροι στρατιωτες, σκοτωθηκαν κατα τη διαρκεια ανταλλαγης πυροβολισμων στο αεροδρομιο Τιμικα της επαρχιας Ιριαν Τζαγια της Ινδονησιας. Συμφωνα με μαρτυρες δραστης ειναι στρατιωτης που κατεληφθη απο αμοκ.Ο στρατιωτης συνοδευε απο την επαρχια Ιριαν Τζαγια στη Τζακαρτα τις σορους δυο συναδελφων του που ειχαν σκοτωθει απο χωρικους της περιοχης πριν απο δυο ημερες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Παιανια περασαν τις ημερες του Πασχα οι παικτες του Παναθηναικου,στο πλαισιο της προετοιμασιας τους,ενοψει του κρισιμου επαναληπτικου αγωνα της Τεταρτης,στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας,με τον Αγιαξ για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ. Ο Παναθηναικος θα στερηθει τις υπηρεσιες του τιμωρημενου Γιωργου Γεωργιαδη του Σαββα, ενω η συμμετοχη των Γιαννη Καλιτζακη, Μαρινου Ουζουνιδη και Δημητρη Μαρκου, που τραυματιστηκαν στον αγωνα της Μεγαλης Τεταρτης με την ΑΕΚ, θα κριθει μετα την αυριανη απογευματινη προπονηση.

Ο προπονητης του Παναθηναικου Χουαν-Ραμον Ροτσα,επανελαβε οτι ο Αγιαξ ειναι μια μεγαλη ομαδα,αλλα και η ομαδα του ειναι αποφασισμενη να μην αφησει αναξιοποιητο το θριαμβευτικο 1-0 του Αμστερνταμ. Ιδιαιτερα επιφυλακτικος ειναι ο προπονητης του Αγιαξ Λουις Φαν Γκαλ που δηλωσε οτι η ομαδα του εχει μονο 30 % πιθανοτητες να φτασει στη νικη μεσα στην Αθηνα και να παρει την προκριση για το μεγαλο τελικο.

Στο μπασκετ ξεκιναει αυριο ο δευτερος γυρος για τα πλει-οφ του Μπασκετ και ο πρωταθλητης Ευρωπης Παναθηναικος θα κανει την πρωτη του εμφανιση επι Ελληνικου εδαφους μετα τον θριαμβο του Παρισιου, υποδεχομενος στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων την ομαδα του Περιστεριου. Σε αλλο αγωνα για τα προημιτελικα των πλει-οφ, ο Πανιωνιος θα υποδεχθει αυριο στη Νεα Σμυρνη την ομαδα του Σπορτινγκ ενω την Τεταρτη ο κατοχος του τιτλου Ολυμπιακος θα φιλοξενησει στο Ειρηνης και Φιλιας τον Απολλωνα Πατρων και στο Αλεξανδρειο θα γινει το μεγαλο ντερμπι της Θεσσαλονικης αναμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ.

Νεα μεγαλη επιτυχια σημειωσαν οι Ελληνες ποδηλατες στον δευτερο αγωνα της σειρας του Παγκοσμιου Κυπελλου Πιστας, που εγινε στην Αβανα της Κουβας. Η Ελληνικη ομαδα, που αγωνιστηκε με τους Δημητρη Γεωργαλη, Λαμπρο Βασιλοπουλο και Γιωργο Χειμωνετο, κατεκτησε το ασημενιο μεταλλιο στο αγωνισμα του Ολυμπιακου Σπριντ, οπου πρωτευσε η ομαδα της Γαλλιας και την τριτη θεση πηρε η Κουβα. Στους ιδιους αγωνες, ο Λαμπρος Βασιλοπουλος εντυπωσιασε στο αγωνισμα των 200 μετρων ταχυτητας, οπου κατεταγη 6-ος μεταξυ 27 αθλητων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι και αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα, με νεφωσεις και τοπικες βροχες στα Βορεια και Ηπειρωτικα,αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια στα Δυτικα και Νοτια.Οι ανεμοι θα ειναι Βορειοδυτικοι,μετροι και στα πελαγη ισχυροι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση και στα βορεια θα κυμανθει 1 με 10 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 14 και στο Αιγαιο 9 με 17.Νεφωσεις, μετριους ανεμους αι θερμοκρασια 7 με 14 θα εχει αυριο η Αθηνα.Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει προσκαιρη βροχη και το θερμομετρο
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 15 April 1996 - 23:08:35