Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε ισχυ εχουν τεθει απο το μεσημερι τα εκτακτα μετρα, που εχει λαβει η Τροχαια, προκειμενου να διευκολυνει την ομαλη επανοδο των εκδρομεων, που περασαν το Πασχα στην επαρχια. Ηδη δοθηκε μια επιπλεον λωριδα στην εθνικη οδο Αθηνων - Κορινθου απο το Δαφνι εως την Ελευσινα, ενω στην εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας γινονται κυκλοφοριακες παρεμβασεις. Σημειωνεται οτι η εξοδος ηταν απο τις μεγαλυτερες των τελευταιων ετων, ενω συνολικα περασαν 240. 000 αυτοκινητα και απο τα διοδια των δυο εθνικων οδων.

Επισης, απο το λιμανι του Πειραια εφυγαν περισσοτεροι απο 150.000 εκδρομεις. Ομως και αυτη η εξοδος βαφτηκε με αιμα, καθως σε 207 τροχαια δυστυχηματα, που σημειωθηκαν σε ολη τη χωρα απο την Μεγαλη Πεμπτη ως το μεσημερι, 30 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 310 τραυματιστηκαν. Το πρωι η αμαξοστοιχια Ιντερσιτι συγκρουστηκε με ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο σε ισοπεδη αφυλακτη διαβαση της Νεας Μανωλαδας Ηλειας. Σκοτωθηκε ο οδηγος του αυτοκινητου Γεωργιος Νικολακοπουλος, 67 ετων απο το Περαμα Αττικης. Η Τροχαια συνιστα ιδιαιτερη προσοχη λογω και του αστατου καιρου που επικρατει, ενω δοθηκε εντολη στους αστυνομικους να ειναι πιο αυστηροι οι ελεγχοι στους οδηγους των αυτοκινητων κατα μηκος των δυο εθνικων οδων.

Στο μεταξυ, ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας, δηλωσε το πρωι οτι η επιστροφη των Αθηναιων θα γινει χωρις προβληματα και δεν θα υπαρξει κανενα προβλημα απο κατοικους, οι οποιοι προσανατολιζονται να καταλαβουν, αυριο την εθνικη οδο στο υψος του Καπανδριτιου. Η πολιτεια, προσθεσε, δεν ειναι δυνατον να εκβιαζεται απο ορισμενους κατοικους και διευκρινησε οτι αν χρειαστει θα χρησιμοποιηθουν και οι δυναμεις των ΜΑΤ.

Κλιμακωνεται η ενταση στη Μεση Ανατολη, ενω το πρωι ισραηλινα μαχητικα αεροσκαφη πραγματοποιησαν 5 επιδρομες και βομβαρδισαν στοχους της φιλοιρανικης οργανωσης Χεζμπολα στο νοτιο Λιβανο. Επισης, ισραηλινο αεροσκαφος εκτοξευσε το μεσημερι πυραυλο στο κεντρο της Τυρου ο οποιος εξερραγη κοντα σε χωρο με ρωμαικες αρχαιοτητες. Οι πρωτες πληροφοριες αναφερουν οτι δεν υπαρχουν θυματα καθως οι κατοικοι εχουν εγκαταλειψει την πολη. Παραλληλα, το ισραηλινο πυροβολικο σφυροκοπησε το πρωι την πολη Ναμπατιγιε και τα περιχωρα της.

Παραλληλα, απο την πλευρα τους οι ανταρτες της Χεζμπολα εριξαν ρουκετες τυπου κατιουσα κοντα σε συναγωγη στο βορειο Ισραηλ καταστρεφοντας τον χωρο προσευχης διχως να υπαρξουν θυματα. Στο μεταξυ, το Ισραηλ εκτιμα οτι θα ηταν προωρη μια διπλωματικη πρωτοβουλια για να τερματιστει η στρατιωτικη αυτη επιχειρηση. Οι ισραηλινες δυναμεις εχουν τεθει σε κατασταση υψιστης ετοιμοτητας για να αντιμετωπισουν πιθανες επιθεσεις αυτοκτονιας, ενω εχουν ενισχυθει τα μετρα ασφαλειας στις πρεσβειες του Ισραηλ στο εξωτερικο. Στην περιοχη αναμενεται να μεταβει σημερα ο Γαλλος υπουργος Εξωτερικων, ο οποιος αναμενεται να επισκεφθει το Ισραηλ και το Λιβανο, ενω η Βρετανια εξεφρασε την υποστηριξη της για τους ισραηλινους βομβαρδισμους.

Επεστρεψε το μεσημερι απο τις Ηνωμενες Πολιτειες ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος τις επομενες ημερες θα ενημερωσει τα οργανα της Κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελεσματα των συνομιλιων, που ειχε με τον Αμερικανο Προεδρο, Μπιλ Κλιντον και τους αλλους αξιωματουχους, καθως και εκπροσωπους της ομογενειας. Το πρωι ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, δηλωσε οτι τις προσεχεις ημερες πρεπει να γινει συζητηση στη Βουλη για τα αποτελεσματα του ταξιδιου, ενω εκανε λογο για ερωτηματα και κενα, που εχουν δημιουργηθει. Ο κ. Εβερτ τονισε πως ο Πρωθυπουργος εχει υποχρεωση να ενημερωσει τον λαο και το Κοινοβουλιο και η ενημερωση αυτη δεν μπορει να γινει κατ' ιδιαν. Απαντωντας σε ερωτηση οτι εκκρεμει μια συναντηση του με τον Πρωθυπουργο, ο κ. Εβερτ ειπε οτι αυτη θα γινει στη Βουλη οποτε το ζητησει ο κ. Σημιτης και ο ιδιος ειναι στη διαθεση του.

Επαναλαμβανεται εντος της εβδομαδας στη Νεα Υορκη, στην εδρα των Ηνωμενων Εθνων, ο νεος γυρος των διαβουλευσεων για την ονομασια των Σκοπιων. Οι δυο πλευρες θα συζητησουν στη βαση της ενδιαμεσης συμφωνιας για μια κοινα αποδεκτη ονομασια. Παντως, δεν αναμενεται να σημειωθει προοδος λογω της αδιαλλαξιας των Σκοπιων στο θεμα αυτο. Το πρωι ο κ. Εβερτ απαντωντας σε ερωτηση για το θεμα των Σκοπιων ειπε οτι δεν θελει να κανει δηλωσεις απο το πεζοδρομιο η το εξωτερικο, γιατι - οπως ειπε - αυτα τα θεματα πρεπει να συζητηθουν στη Βουλη.

Εντεινονται οι ελεγχοι στα σημεια εισοδου των αμαξοστασιων στην Ελλαδα απο τα βορεια συνορα μετα τη βομβιστικη επιθεση, που εγινε χθες το απογευμα στο σιδηροδρομικο σταθμο Θεσσαλονικης σε βαγονι, που προερχοταν απο την Βουλγαρια. Ειδικευμενοι αστυνομικοι, καθως και ειδικα σκυλια θα ελεγχουν εξονυχιστικα τα βαγονια. Οι ερευνες συνεχιζονται, καθως μεχρι τωρα οι προσαγωγες υποπτων και τα στοιχεια, που συγκεντρωθηκαν δε θεωρουνται ικανα να ριξουν φως στη σκοτεινη αυτη υποθεση. Οι αστυνομικοι εκτιμουν οτι οι δραστες δεν ηθελαν να προκαλεσουν θυματα, ενω δεν απεκλεισαν την περιπτωση οτι ο εκρηκτικος μηχανισμος να ειχε τοποθετηθει απο τη Βουλγαρια. Δεν αποκλειουν δε πισω απο την ενεργεια αυτη να κρυβονται μεταφορικα συμφεροντα ελεγχομενα απο το οργανωμενο εγκλημα της Βουλγαριας.

Σκηνες αστυνομικης ταινιας εκτυλιχθηκαν τα ξημερωματα στην Αθηνα, οταν το πληρωμα περιπολικου καταδιωξε ενα φορτηγακι, στο οποιο επεβαιναν 4 τσιγγανοι. Ειδικοτερα, οι αστυνομικοι εκαναν σημα για ελεγχο στο αυτοκινητο, στο οποιο επεβαιναν οι τσιγγανοι, μεταξυ των οποιων και ο καταζητουμενος για διαφορα αδικηματα, Γιωργος Αποστολοπουλος, γνωστος ως ``Ριγκο``. Ο οδηγος απο το φορτηγακι δεν σταματησε αλλα ανεπτυξε ταχυτητα και κατευθυνθηκε προς τον συνοικισμο των τσιγγανων στο Ζεφυρι. Κατα την καταδιωξη αντιλαγησαν πυροβολισμοι, ενω εσπασε το παρμπριζ του περιπολικου, με αποτελεσμα να σταματησει η καταδιωξη και οι δραστες να διαφυγουν.

Τραγικο θανατο βρηκε το Μεγαλο Σαββατο ο 3χρονος, Κωστας Μαχαιρας, στη θαλασσια περιοχη Τριζονια Ναυπακτου. Ο μικρος ξεφυγε απο την προσοχη των γονιων του μπηκε στη θαλασσα και παρασυρθηκε απο τα κυματα με αποτελεσμα να πνιγει.

Νεκρος μεσα σε ΙΧ φορτηγο αυτοκινητο βρεθηκε τα ξημερωματα στο κεντρο της Αθηνας, ο Γιωργος Σταυροπουλος, 37 ετων. Συμφωνα με την αστυνομια, ο θανατος του οφειλεται σε υπερβολικη χρηση ναρκωτικων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, εξεφρασε την αποψη οτι δε θα οδηγησει σε πολεμο η ενταση, που επικρατει στην κορεατικη χερσονησο τις τελευταιες ημερες μετα την αποφαση της Βορειου Κορεας να απορριψει τη συνθηκη τερματισμου του εμφυλιου πολεμου του 1953. Η προκληση αυτη, ειπε, ειναι πολιτικη και οχι στρατιωτικη.

Απειλη για την ασφαλεια και τη σταθεροτητα στην περιοχη χαρακτηρισε Ιρανος ανωτατος αξιωματουχος τη συμφωνια στρατιωτικης συνεργασιας αναμεσα στο Ισραηλ και την Τουρκια. Ο Ιρανος υφυπουργος Εξωτερικων τονισε επισης οτι η συμφωνια αυτη της Τουρκιας με ενα "εχθρικο κρατος" - οπως χαρακτηρισε το Ισραηλ - δεν θα ειναι προς οφελος του ισλαμικου κοσμου.

Τσετσενοι αυτονομιστες ανταρτες κατερριψαν χθες στη βορεια Τσετσενια ρωσικο μεταγωγικο ελικοπτερο με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους τεσσερις Ρωσοι στρατιωτες, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ.

Δυο μηνες πριν απο τις προεδρικες εκλογες στη Ρωσια ο ηγετης του Κομμουνιστικου κομματος, Γεναντι Ζουγκανοφ, προηγειται, συμφωνα με σφυγμομετρηση, του Προεδρου, Μπορις Γελτσιν στις προτιμησεις του εκλογικου σωματος. Ο κ. Ζουγκανοφ συγκεντρωνει το 26%, εναντι 18% του κ. Γελτσιν. Ο πρωην Προεδρος της Σοβιετικης Ενωσης, Μιχαηλ Γκορμπατσοφ, συγκεντρωνει μολις το 1%.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταια ημερα των εορτων η σημερινη και απο αυριο η αθλητικη κινηση στην χωρα μας μπαινει στον κανονικο της ρυθμο. Οι ποδοσφαιριστες του Παναθηναικου, ομως, ξεκινησαν ηδη απο χθες την προετοιμασια τους για τον κρισιμο επαναληπτικο αγωνα της Τεταρτης με τον Αγιαξ στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ. Οι ``πρασινοι`` ποδοσφαιριστες προπονηθηκαν εντατικα χθες το απογευμα, οπως θα κανουν και σημερα αλλα και αυριο.

Ο προπονητης του Παναθηναικου Χουαν-Ραμον Ροτσα ειναι ετοιμος για καθε ενδεχομενο και δηλωνει παντα οτι ο Αγιαξ ειναι ο πιο δυνατος αλλα η ομαδα του βρισκεται πολυ κοντα στην πραγματοποιηση ενος μεγαλου ονειρου και θα κανει τα παντα για να μην αφησει αναξιοποιητο το θριαμβευτικο 1-0 του Αμστερνταμ. Ο Παναθηναικος θα στερηθει τις υπηρεσιες του τιμωρημενου Γιωργου Γεωργιαδη του Σαββα, ενω η συμμετοχη των Γιαννη Καλιτζακη, Μαρινου Ουζουνιδη και Δημητρη Μαρκου, που τραυματιστηκαν στον αγωνα της Μεγαλης Τεταρτης με την ΑΕΚ, θα κριθει μετα την αυριανη απογευματινη προπονηση.

Η αποστολη του Αγιαξ φτανει το απογευμα στην Αθηνα και δε φαινεται διατεθειμενη να εγκαταλειψει αμαχητι τον τιτλο της διοργανωσης, που κατεκτησε περυσι.

Ξεκιναει αυριο ο δευτερος γυρος για τα πλει-οφ του Μπασκετ και ο πρωταθλητης Ευρωπης Παναθηναικος θα κανει την πρωτη του εμφανιση επι Ελληνικου εδαφους μετα τον θριαμβο του Παρισιου, υποδεχομενος στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων την ομαδα του Περιστεριου. Σε αλλο αγωνα για τα προημιτελικα των πλει-οφ, ο Πανιωνιος θα υποδεχθει αυριο στη Νεα Σμυρνη την ομαδα του Σπορτινγκ, ενω την Τεταρτη ο κατοχος του τιτλου Ολυμπιακος θα φιλοξενησει στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον Απολλωνα Πατρων και στο Αλεξανδρειο θα γινει το μεγαλο ντερμπι της Θεσσαλονικης αναμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος επικρατει σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας. Σημειωνονται τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στο Αιγαιο τοπικα πολυ ισχυροι. Για αυριο προβλεπεται αστατος καιρος κατα περιοδους νεφελωδης με σποραδικες βροχες και πιθανο λιγες καταιγιδες στα ηπειρωτικα. Θα υπαρχουν ομως και μεγαλα διαστηματα ηλιοφανειας ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση. Στην Αττικη σημερα επικρατουν νεφωσεις, ενω σημειωνονται και λιγες βροχες. Ο ιδιος καιρος προβλεπεται και για αυριο με διαστηματα ηλιοφανειας. Τελος, αστατος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, ενω
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 15 April 1996 - 14:46:19