Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Καλοκαιρια προβλεπει για το Πασχα η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Αυξανεται συνεχως ο αριθμος εξοδου των κατοικων απο τα αστικα κεντρα.
  • Αυξημενη η κινηση στην αγορα. Οι καταναλωτες σπευδουν να κανουν τα τελευταια τους ψωνια.
  • Ολοκληρωσε τις επαφες του στις Ηνωμενες Πολιτειες ο πρωθυπουργος. Συναντηθηκε με το Μπουτρος Γαλι και το Σαιρους Βανς με τους οποιους συζητησε Σκοπιανο και Κυπριακο.
  • Με απολυτη επιτυχια εστεφθη το ταξιδι του πρωθυπουργου. Επιτευχθησαν ολοι οι στοχοι, δηλωνει ο Δημητρης Ρεππας.
  • Εκτακτα μετρα στο αεροδρομιο του Ελληνικου, ενοψει της επιστροφης του πρωταθλητη Ευρωπης στο μπασκετ, Παναθηναικου. Συγχαρητηρια τηλεγραφηματα απο την πολιτικη ηγεσια. Απερριφθη απο τη ΦΙΒΑ ενσταση απο τη Μπαρτσελονα.
  • Τρεις αλλοδαποι απεδρασαν τα ξημερωματα απο το αστυνομικο τμημα Μοσχατου.
  • Επιδρομες αντιποινων στο Νοτιο Λιβανο ετοιμαζει το Ισραηλ.
  • Αντιθετοι σε οποιαδηποτε προσπαθεια ενωσης των δημοκρατιων της πρωην Γιουγκοσλαβιας δηλωνουν Κιρο Γκλιγκοροφ και Φρανιο Τουτζμαν.
  • Απο σπινθηρα η μεγαλη πυρκαγια στο αεροδρομιο του Ντισερντολφ που προκαλεσε το θανατο 16 ατομων και τον τραυματισμο πολλων αλλων.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η προβλεψη της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας για καλοκαιρια αυριο και την Κυριακη Πασχα,ωθησε και τους πιο επιφυλακτικους να εγκαταλειψουν το κλεινον αστυ και να περασουν τις γιορτες στην επαρχια και τα νησια Οι Αθηναιοι με καθε μεσο αρχισαν να εγκαταλειπουν απο προχθες την πρωτευουσα,ενω η εξοδος συνεχισθηκε και σημερα και θα ολοκληρωθει αυριο. Συμφωνα με στοιχεια της Τροχαιας, η φετινη εξοδος αναμενεται να ειναι η μεγαλυτερη της τελευταιας πενταετιας. Κατα τους υπολογισμους των υπευθυνων των διοδιων, τα αυτοκινητα που θα κατευθυνθουν στην επαρχια θα ξεπερασουν τις 170.000.Σημερα μονο,απο τα διοδια του Σχηματαριου και της Ελευσινας,περασαν πανω απο 80.000 αυτοκινητα, χωρις να παρατηρηθουν μεγαλα προβληματα,καθως τα μετρα της τροχαιας απεδωσαν.Σημειωνεται οτι περισσοτεροι απο 1.500 αστυνομικοι με περιπολικα, μοτοσυκλετες, αλλα και αυτοκινητα με συμβατικους αριθμους, θα διασχιζουν τα δυο εθνικα δικτυα. Ακομη, σε οδικους κομβους, οπου συνηθως γινονται τροχαια ατυχηματα, θα βρισκονται ασθενοφορα με πληρη εξοπλισμο.Παντως απο τη Μεγαλη Τεταρτη που αρχισε η εξοδος σημειωθηκαν 74 τροχαια ατυχηματα,στα οποια εχασαν τη ζωη τους 9 ατομα και 131 τραυματισθηκαν,απο τα οποια τα 24 σοβαρα.Οσο για την επιστροφη,οι εκδρομεις ενδεχεται να αντιμετωπισουν προβληματα, καθως οι κατοικοι περιοχων της Βορειοανατολικης Αττικης απειλουν να κλεισουν το δρομο στο Καπανδριτι,διαμαρτυρομενοι για τη δημιουργια χωματερης στην περιοχη τους.

Μεγαλη ειναι και η κινηση στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας, απ' οπου μεχρι στιγμης εχουν διακινηθει περιπου 70.000 επιβατες,προς τα νησια του Αιγαιου και την Κρητη.Στα τρενα, η κινηση του επιβατικου κοινου ειναι φετος αυξημενη κατα περιπου 20%,αλλα η διοικηση του ΟΣΕ προγραμματισε εκτακτα δρομολογια,για να καλυψει την αυξημενη ζητηση εισιτηριων.Στην Ολυμπιακη ειναι ηδη πληρεις οι πτησεις προς Θεσσαλονικη, Κρητη, Κερκυρα, Ροδο και στα δρομολογια Εξωτερικου,ενω οι καθυστερησεις ειναι μικρες.

Αυξημενη,τελος,ηταν και η κινηση στην αγορα,καθως οι καταναλωτες σπευδουν να κανουν τα ψωνια τους για το Πασχαλινο τραπεζι.Στην αγορα υπαρχει μεγαλη επαρκεια αγαθων,ενω οι τιμες σημειωσαν πτωση και κυμανθηκαν στα περυσινα επιπεδα.Η τιμη για τα αρνια και τα κατσικια κυμανθηκε απο 1.390 μεχρι 2.000 δρχ το κιλο,ενω συνεργεια της αγορανομιας και της αστυκτηνιατρικης υπηρεσιας, πραγματοποιουν ελεγχους σε ολη τη χωρα,χωρις ωστοσο να παρατηρουνται κρουσματα κερδοσκοπιας.Αυριο, τα καταστηματα θα λειτουργησουν απο τις 8.30 εως τις 3 το μεσημερι.

Με τις συναντησεις με τον Γενικο Γραμματεα του ΟΗΕ,Μπουτρος Γαλι, και τον διεθνη μεσολαβητη για το Σκοπιανο Σαιρους Βανς,ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ολοκληρωσε τον κυκλο των επισημων επαφων του και στη Νεα Υορκη.Στο επικεντρο των συναντησεων ηταν το θεμα των Σκοπιων και το Κυπριακο.Το τελευταιο αυτο θεμα συζητησε και ο υπουργος εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, με αμερικανους αξιωματουχους,που ασχολουνται με το Κυπριακο.

Ο υπουργος Τυπου επιστρεφοντας το μεσημερι απο τις Ηνωμενες Πολιτειες δηλωσε οτι το ταξιδι του πρωθυπουργου εστεφθη με απολυτη επιτυχια και ικανοποιηθηκαν ολοι οι στοχοι που ειχε θεσει η ελληνικη πλευρα, αφου, οπως τονισε, για πρωτη φορα με επισημο, σαφη και κατηγορηματικο τροπο οι αμεριακανοι υιοθετησαν τις ελληνικες θεσεις. Σε ερωτηση για τις επιφυλαξεις που διατυπωθηκαν στην Αθηνα απο τα κομματα της αντιπολιτευσης ο κ.Ρεππας τονισε πως η κυβερνηση δεν εχει την ψευδαισθηση οτι λυθηκαν ολα τα προβληματα της χωρας, αλλα εχει τη βεβαιοτητα πως αλλαξε κατι για τις ελληνικες θεσεις, προς το σημαντικα καλυτερο.

Εκτακτα μετρα εχουν ληφθει στο αεροδρομιο του ελληνικου,ενοψει της αφιξης,γυρω στις 9,της αποστολης της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, που επιστρεφει θριαβευτης απο το Παρισι,φερνοντας στις αποσκευες του το βαρυτιμο τροπαιο,το κυπελλο πρωταθλητριων της Ευρωπης,νικωντας στον τελικο την Ισπανικη Μπαρτσελωνα.Στο αεροδρομιο θα υποδεχθουν τον πρωταθλητη Ευρωπης,χιλιαδες οπαδοι του Παναθηναικου,οι παικτες και παραγοντες του οποιου,οπως ανακοινωθηκε απο τη διοικηση του αεροδρομιου,δεν θα βγουν απο την κεντρικη εξοδο. Συγχαρητηρια τηλεγραφηματα για την επιτυχια του Παναθηναικου εστειλαν ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης,απο τη Νεα Υορκη,οι πολιτικοι αρχηγοι και συσσωμος ο αθλητικος κοσμος της χωρας.

Στο μεταξυ απορριφθηκε απο τη ΦΙΜΠΑ η ενσταση που υπεβαλε η Μπαρτσελονα μετα τη ληξη του αγωνα ισχυριζομενη οτι επρεπε να μετρησει ως καλαθι η προσπαθεια του Μοντενερο στα τελευταια δευτερολεπτα, επειδη ο Στογιαν Βρανκοβιτς, σταματησε τη μπαλα, η οποια προηγουμενως ειχε χτυπησει στο ταμπλο.Συμφωνα με τους κανονισμους της ΦΙΜΠΑ, η αποφαση αυτη ειναι αμετακλητη και η Μπαρτσελονα, δεν μπορει να υποβαλει νεα ενσταση.

Τρεις Αλβανοι και ενας Πολωνος απεδρασαν τα ξημερωματα απο τα κρατητηρια του πολυδυναμου αστυνομικου τμηματος Μοσχατου. Οι Αλβανοι ηταν προφυλακισμενοι για κατοχη ναρκωτικων ενω ο Πολωνος, επροκειτο να απελαθει. Οι δραπετες ανοιξαν τρυπα στον τοιχο και διεφυγαν απο τον ακαλυπτο χωρο, χωρις να γινουν αντιληπτοι. Οι αστυνομικοι που ηταν υπηρεσια την ωρα της αποδρασης, τεθηκαν σε διαθεσιμοτητα, ενω διαταχθηκε ενορκη διοικητικη εξεταση.

Αποζημιωση 130 χιλιαδων λιρων, ζητει με αγωγη του, ζευγαρι απο την Κυπρο, που απεκτησε παιδι το οποιο φερει το στιγμα της θαλασσαιμιας μετα απο εξωσωματικη γονιμοποιηση. Η αγωγη στρεφεται εναντιον τεσσαρων γυναικολογων, στην κλινικη των οποιων εγινε η εξωσωματικη. Υποστηριζεται οτι χρησιμοποιηθηκε σπερμα αλλου ανδρα γιατι αν και η μητερα φερει το στιγμα της θαλασσαιμιας, ο συζυγος της δεν ειναι φορεας και επομενως το παιδι δεν θα μπορουσε να γεννηθει με το στιγμα αυτο. Απο την πλευρα τους οι γιατροι απορριπτουν την περιπτωση αμελειας και αποκλειουν την πιθανοτητα λαθους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αρχηγος του ισραηλινου στρατου Αμνον Σαχακ προειδοποιησε τους κατοικους του νοτιου Λιβανου να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους ενοψει των αντιποινων που προγραμματιζει το Ισραηλ, για τις επιθεσεις της Χεζμπολλα στο βορειο τμημα της χωρας. Ηδη ισραηλινα πολεμικα αεροσκαφη βομβαρδισαν θεσεις ανταρτων της οργανωσης Χεσμπολα στο Νοτιο Λιβανο. Ανταρτες της οργανωσης εξαπελυσαν επιθεση με ρουκετες Κατιουσα εναντιον περιοχων του βορειου Ισραηλ.

Ο προεδρος της ΠΓΔΜ Κιρο Γκλιγκορωφ δηλωσε απο το Ζαγκρεμπ οτι ειναι αντιθετος σε καθε προσπαθεια ενωσης των δημοκρατιων που αποτελουσαν την πρωην Γιουγκοσλαβια. Ο Γκλιγκορωφ που πραγματοποιει την πρωτη του επισημη επισκεψη στην Κροατια,δηλωσε οτι προβαλονται τελευταια τετοιες ιδεες.Ορισμενοι επικαλουνται μια οικονομικη ενωση μεταξυ των πρωην γιουγκοσλαβικων δημοκρατιων , αλλα εμεις θεωρουμε οτι κατι τετοιο δεν εχει νοημα, κατεληξε ο κ.Γκλιγκορωφ.

Απο σπινθηρα στη διαρκεια εργασιων οξυγονοκολλησης προκληθηκε η πυρκαια που ξεσπασε χθες στο αεροδρομιο του Ντυσελντορφ, προκαλωντας τον θανατο 16 ατομων.Οι δικαστικες αρχες διεξαγουν ερευνα για να αποφασισθει εαν θα απαγγελθουν κατηγοριες για εμπρησμο και ανθρωποκτονια εξ αμελειας στην εταιρια που ειχε αναλαβει τις σχετικες εργασιες.

Με τις ευλογιες του υπουργειου Γεωργιας της χωρας τους, οι βρετανοι εξαγωγεις κοπαδιων παραβιαζαν τους κανονισμους της Ευρωπαικης Ενωσης για την προληψη μεταδωσης ασθενειων, οπως της νοσου των τρελλων αγελαδων καταγγελουν φιλοζωικες οργανωσεις στο σημερινο φυλλο της εφημεριδας Δη Γκαρντιαν.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριο καιρο σ'ολοκληρη τη χωρα προβλεπει για το Σαββατοκυριακο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια, εκτος απο τα βορειοδυτικα οπου ενδεχεται να σημειωθουν τοπικες βροχες. Απο την Κυριακη το βραδυ ομως, τα φαινομενα αυτα θα ενταθουν και θα επεκταθουν στις υπολοιπες δυτικες, κεντρικες και βορειες περιοχες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 6 με 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 20 και στο Αιγαιο 11 με 20. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 9 με 20 και 8 με 18 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 12 April 1996 - 15:28:16