Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:

  • Πλαφον στις ανωτατες τιμες της βενζινης επεβαλε το υπουργειο Αναπτυξης.Στις 219 δρχ η σουπερ σε Αττικη και Θεσσαλονικη, στις 202 η αμολυβδη.Μεχρι 229 η σουπερ στην επαρχια και 213 η αμολυβδη.
  • Τηρειται η συμφωνια κρεοπωλων - υπουργειου για την τιμη του αρνιου που κυμαινεται απο 1.600 μεχρι 2.000 δρχ το κιλο.
  • Αρχισε η εξοδος των Αθηναιων. Απο αυριο εκτακτα μετρα της Τροχαιας και επιστροφη των πινακιδων.
  • Παρεμβαση της εισαγγελιας του Αρειου Παγου στο ενδεχομενο αποκλεισμου της εθνικης οδου απο κατοικους της βορειοανατολικης Αττικης για τη χωματερη.
  • Ικανοποιημενος και απο τη συναντηση του με τον Ουορεν Κριστοφερ ο Κωστας Σημιτης που μεταβαινει στη Νεα Υορκη.
  • Σταση αναμονης στη Νεα Δημοκρατια. Θετικη η συναντηση Σημιτη - Κλιντον,εκτιμα ο Κωνσταντινος Μητσοτακης. Επικρισεις απο Αντωνη Σαμαρα και Αριστερα.
  • Διορια ενος μηνος εδωσε ο Κωστας Λαλιωτης στους δημαρχους να υποβαλουν τις προτασεις τους για τις χωματερες.
  • Πικετοφορια των συνταξιουχων σε Αθηνα, Πειραια και Θεσσαλονικη για την οικονομικη πολιτικη και την ακριβεια.
  • Εκτακτη συσκεψη της Κτηνιατρικης Επιτροπης της Κοινοτητας για το θεμα των τρελλων αγελαδων.
  • Κατερρευσε η εκεχειρια στη Λιβερια. Σε εξελιξη επιχειρηση απομακρυνσης των Αμερικανων απο τη χωρα.
  • Απεπλευσε απο τη Λιβερια το ελληνικο αλλιευτικο ΣΟΥΛΑ που ειχε εγκλωβιστει λογω του πραξικοπηματος.
  • Ο Παναθηναικος νικητης με 1-0 στο μεγαλο Αθηναικο Ντερμπι με την ΑΕΚ στο Ολυμπιακο σταδιο.
  • Ανοδος 0,40% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκκληση προς τους Αμερικανους και Ελληνοαμερικανους επιχειρηματιες να κανουν επενδυσεις στην Ελλαδα και να εκμεταλλευθουν τις ιστορικες ευκαιριες ενεργους συμμετοχης στη νεα εποχη αναπτυξης, ειρηνης και ευημεριας, που ανατελλει στα Βαλκανια,απηυθυνε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης,μιλωντας σε εκδηλωση στη Νεα Υορκη.Ο πρωθυπουργος αναφερθηκε στα πλεονεκτηματα που παρεχει η Ελλαδα εξαιτιας της γεωγραφικης της θεσης και της συμμετοχης της στην Ευρωπαικη Ενωση,αλλα και στις φιλικες σχεσεις που διατηρει με τις βαλκανικες χωρεςΜε τη συναντηση που ειχε στην Ουασιγκτον με τον Αμερικανο υπουργο Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ,ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης,ολοκληρωσε τον κυκλο των επαφων του με μελη της αμερικανικης κυβερνησης και μεταβαινει στη Νεα Υορκη, οπου θα συναντηθει με εκπροσωπους της ομογενειας και θα μιλησει σε Ελληνοαμερικανους επιχειρηματιες τους οποιους θα καλεσει να κανουν επενδυσεις στη χωρα μας. Ο κ.Σημιτης εμφανισθηκε ικανοποιημενος απο τις συναντησεις του με την Αμερικανικη πλευρα,η οποια ουσιαστικα υιοθετησε τις παγιες ελληνικες θεσεις για σεβασμο του Διεθνους Δικαιου και των διεθνων συνθηκων, της εδαφικης ακεραιοτητας, την αποφυγη χρησης η απειλης βιας και την παραπομπη του θεματος της Ιμιας στο δικαστηριο της Χαγης. Ικανοποιημενος δηλωσε ο κ.Σημιτης και για την αποδοχη απο τον Αμερικανο προεδρο της ελληνικης θεσης για βημα προς βημα προσεγγιση της ελληνοτουρκικης διαφορας. Τελος, διεβλεψε προθεση του κ.Κλιντον να αναλαβει πρωτοβουλια για την εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Η πρωτοβουλια αυτη, συμφωνα με πληροφοριες, αναμενεται να εκδηλωθει στο τελος Απριλιου, με επισκεψη που θα κανει σε Αθηνα, Αγκυρα και Λευκωσια, ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων. Τις ιδιες ημερες ο Θεοδωρος Παγκαλος θα συναντηθει με τον Τουρκο ομολογο του στο περιθωριο της διασκεψης των παρευξεινιων χωρων στο Βουκουρεστι.

Στην Αθηνα ποικιλλες ηταν οι αντιδρασεις απο τα κομματα της αντιπολιτευσης. Η Νεα Δημοκρατια μεχρι στιγμης δεν εχει παρει θεση,τηρωντας σταση αναμονης ενοψει της επισημης ενημερωσης. Ωστοσο ο επιτιμος προεδρος του κομματος Κωνσταντινος Μητσοτακης δηλωσε οτι η συναντηση εξελιχθηκε καλα και τονισε οτι στη φαση που βρισκονται τα εθνικα μας θεματα η κατανοηση και η βοηθεια του αμερικανικου παραγοντα ειναι πολυ σημαντικη για την ελληνικη πλευρα. Θετικα τα αποτελεσματα της συναντησης, δεν γινοτανε καλυτερα εκτιμησε ο πρωην υπουργος Εξωτερικων,Μιχαλης Παπακωνσταντινου.Ο ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης εκτιμησε οτι η Ελλαδα συρεται σε ενα σταδιακο, εφολης της υλης διαλογο με την Τουρκια, βαζοντας στο τραπεζει των διαπραγματευσεων ακομα και τις πιο παρανοικες απαιτησεις της Αγκυρας. Ο κ.Σαμαρας καλεσε τον πρωθυπουργο να ενημερωσει πληρως τη βουλη, αμεσως μολις επιστρεψει στην Ελλαδα. Το ΚΚΕ κατηγορησε τον κ.Σημιτη οτι αναγορευσε τους Αμερικανους σε επιδιαιτητη, ενω ο Συνασπισμος εκτιμησε οτι απο τη συναντηση δεν προεκυψε τιποτα το ουσιαστικο.

Στην επιβολη πλαφον στις ανωτατες τιμες βενζινης,προχωρησε το υπουργειο αναπτυξης,σε μια προσπαθεια να συγκρατηθουν οι τιμες,μετα τη νεα,πεμπτη κατα σειρα,αυξηση της τιμης των υγρων καυσιμων απο τα διυλιστηρια,κατα 1,70 δρχ το λιτο.Ετσι οι τιμες μεχρι και την Τεταρτη του Πασχα διαμορφωνονται ως εξης:

- Για το λεκανοπεδιο Αττικης και το νομο Θεσσαλονικης 219 δρχ το λιτρο η σουπερ και 202 δρχ. η αμολυβδη.

- Για τις περιοχες Α' ζωνης 224 δρχ η σουπερ και 208 δρχ. η αμολυβδη (νομοι Βοιωτιας, Φθιωτιδας, Φωκιδας, Αιτωλοακαρνανιας, Ευρυτανιας, Ευβοιας, Κορινθου, Αργολιδας, Λακωνιας, Αρκαδιας, Μεσσηνιας, Ηλειας, Αχαιας, Αρτας, Πρεβεζας, Μαγνησιας, Λαρισας, Καρδιτσας, Τρικαλων, Πιεριας, Γρεβενων, Κοζανης, Καστοριας, Φλωρινας, Πελλας, Ημαθειας, Χαλκιδικης, Κιλκις, Σερρων, Καβαλας και Δραμας).

- Για τις περιοχες Β' ζωνης 227 η σουπερ και 211 δρχ η αμολυβδη (νομοι Θεσπρωτιας, Ιωαννινων, Χανιων, Ρεθυμνης, Ηρακλειου, Λασιθιου, Ξανθης, Ροδοπης, Εβρου, Κερκυρας, Λευκαδας, Κεφαλονιας και Ζακυνθου. - Για τις περιοχες Γ' ζωνης 229 δρχ η σουπερ και 213 δρχ η αμολυβδη (Κυθηρα, Αντικυθηρα, Νησοι Αργοσαρωνικου, Παξοι και Αντιπαξοι).

- Για περιοχες Δ'ζωνης 219 δρχ. η σουπερ και 204 δρχ. η αμολυβδη (νομοι Δωδεκανησου, Κυκλαδων, Χιου, Λεσβου, Σαμου, Β. Σποραδες, Λημνου, Θασου και Σαμοθρακης).

Απολυτως ομαλα συνεχιζεται ο εφοδιασμος της αγορας, γεγονος που εξασφαλιζει επαρκεια σε ειδη που παρουσιαζουν αυξημενη ζητηση, οπως αμνοεριφια και οπωροκηπευτικα και συμβαλλει αποτελεσματικα στη διαμορφωση ικανοποιητικων τιμων. Οπως προκυπτει απο ρεπορταζ στις κυριοτερες αγορες υπαρχει σταθεροτητα τιμων ενω σε ορισμενα προιοντα, απο τις αρχες της Μεγαλης Εβδομαδας, παρατηρειται ακομη και μειωση. Την ιδια ωρα συνεχιζεται κανονικα η συμφωνια κυριων μεταξυ των κρεοπωλων και του υπουργειου αναπτυξης για την τιμη του αρνιου,η οποια κυμαινεται απο 1600 μεχρι 2.000 δρχ το κιλο,εκτος απο ορισμενα συνοικιακα κρεοπωλεια που εφτασε και τις 2.150 δρχ. Απο τους καθημερινους ελεγχους του υπουργειου Αναπτυξης δεν εχουν διαπιστωθει πολλες περιπτωσεις αισχροκερδειας.

Απο σημερα αρχισε και η μεγαλη εξοδος των Αθηναιων, που θα κορυφωθει το Μεγαλο Σαββατο. Ηδη τα Λιμεναρχεια, η Ολυμπιακη, ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ εχουν προγραμματισει εκτακτα δρομολογια για να καλυψουν την αυξημενη επιβατικη κινηση. Η Τροχαια θετει απο αυριο σε ισχυ εκτακτα μετρα για τη διευκολυνση των οδηγων, ενω η Μετεωρολογικη Υπηρεσια προβλεπει αστατο καιρο μεχρι τη Μεγαλη Παρασκευη αλλα το Μεγαλο Σαββατο και την Κυριακη του Πασχα σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα θα επικρατησει ηλιοφανεια, με ανοδο της θερμοκρασιας.

Απο αυριο η Τροχαια επιστρεφει τις πινακιδες και τις αδειες κυκλοφοριας και οδηγησης που ειχαν αφαιρεθει, για παραβασεις του Κωδικα Οδικης Κυκλοφοριας, προκειμενου να εξυπηρετηθουν οι οδηγοι στις μετακινησεις τους κατα τις ημερες του Πασχα. Δεν επιστρεφονται οσες εχουν αφαιρεθει με βαση το ποιντ σιστεμ. Στο μεταξυ ανεσταλη και η προγραμματισμενη για αυριο και μεθαυριο απεργια των εργαζομενων στα διοδια, μετα τη θετικη εκβαση της συναντησης εκπροσωπων τους με τον υφυπουργο Εσωτερικων.

Παντως, η εξοδος των Αθηναιων αναμενεται να γινει μετ'εμποδιων, καθως εξι κοινοτητες της βορειοανατολικης Αττικης εχουν ανακοινωσει οτι θα αποκλεισουν την εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας, αντιδρωντας με τον τροπο αυτο στο ενδεχομενο δημιουργιας χωματερης στην περιοχη τους. Ομως η εισαγγελια του Αρειου Παγου εδωσε εντολη να συλλαμβανονται και να προσαγονται σε δικη με τη διαδικασια του αυτοφωρου,οσοι επιχειρησουν να καταλαβουν τις εθνικες οδους, παρακωλυοντας την εξοδο των Αθηναιων προς την επαρχια. Απο την πλευρα του ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρισε πραξη κοινωνικης αυθαιρεσιας και παραλογισμου το ενδεχομενο αποκλεισμου της εθνικης οδου, τονιζοντας οτι δεν μπορουν ορισμενοι να κρατουν αιχμαλωτους 3,5 εκατ.Αθηναιους. Εκκληση να μην πραγματοποιησουν τον αποκλεισμο απηυθυναν ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας και ο Νομαρχης Ανατολικης Αττικης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Στις Βρυξελλες συνερχεται εκ νεου η διαρκης κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης,για να εξετασει την απαγορευση που εχει επιβληθει στις εξαγωγες ζωντων ζωων και κρεατος απο τη Βρετανια, μετα τα κρουσματα της ασθενειας των τρελλων αγελαδων. Η επιτροπη αναμενεται να διευκρινησει επισης εαν η απαγορευση καλυπτει τα ιατρικα, τα καλλυντικα και θα φαρμακευτικα προιοντα, η μονο τα συστατικα των προιοντων αυτων που προερχονται απο βοοειδη της Βρετανιας. Την ιδια ωρα ερευνητρια του Πανεπιστημιου Αμπερντιν, δηλωσε στη διαρκεια επιστημονικης διασκεψης που γινεται στη Σκωτια, πως ενα αφρικανικο κουνουπι που μεταδιδει στα βοοειδη εναν ιο, πιο επικινδυνο απ'αυτον των τρελλων αγελαδων, μπορει να κατευθυνεται προς τη Βρετανια.

Κατερρευσε η εκεχειρια που ειχαν αναγγειλει οι εμπολεμες πλευρες στη Λιβερια, με αποτελεσμα να αναζωπυρωθουν οι μαχες στην πρωτευουσα Μονροβια. Οι δυναμεις των ανταρτων συνεχιζουν να κρατουν ως ομηρους 400 ατομα. Την ιδια ωρα οι Ηνωμενες Πολιτειας αρχισαν να απομακρυνουν Αμερικανους και πολιτες αλλων χωρων. Ηδη, συμφωνα με πληροφοριες, εχουν μεταφερθει με ελικοπτερα στη γειτονικη Σιερα Λεονε 90 ατομα.

Ενταση επικρατει στις σχεσεις Ιραν - Τουρκιας, μετα την αποφαση της Τεχερανης να ζητησει απο την Αγκυρα να ανακαλεσει τεσσερις διπλωματες της, για ενεργειες ασυμβιβαστες με τη διπλωματικη τους ιδιοτητα. Λιγο αργοτερα η Τουρκια ζητησε απο το Ιραν να ανακληθουν τεσσερις διπλωματες της ιρανικης πρεσβειας στην Αγκυρα.

Ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ κατηγγειλε οτι η ισλαμικη οργανωση ΧΑΜΑΣ εχει σχεδια πολεμου εναντιον της παλαιστινιακης αρχης και οτι οι ηγετες της οργανωσης βρισκονται στην Ιορδανια.

Ο στολος της Μαυρης Θαλασσας αρχισε μεγαλης εκτασης γυμνασια, με τη συμμετοχη περισσοτερων απο πενηντα πλοιων, αεροσκαφων και πεζοναυτων. Τα γυμνασια περιλαμβανουν βολες πυροβολων, ρουκετων, τορπιλων και αποβατικες ασκησεις, ενω εχει ενημερωθει η ουκρανικη πλευρα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Δεν βρεθηκε λυση στο προβλημα της χωροθετησης των νεων χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων, στη συναντηση που ειχαν το μεσημερι ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης με το νομαρχη Ανατολικης Αττικης και ορισμενους δημαρχουστης περιοχης. Οι φορεις της τοπικης αυτοδιοικησης αμφισβητησαν τον συγκεκριμενο τροπο διαχειρισης απορριμματων, προτεινοντας μεταξυ αλλων και τη διαδικασια της καυσης. Ο κ. Λαλιωτης ομως δεν εκανε δεκτη αυτη την προταση, λεγοντας οτι κανενας υπουργος Περιβαλλοντος δεν θα υπογοραψει κατι τετοιο. Ο υπουργος τους εδωσε νεα προθεσμια ενος μηνος, για να παρουσιασουν τις προτασεις τους, για την επιλυση του οξυτατου προβληματος.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας και πικετοφορια στο κεντρο της Αθηνας και του Πειραια πραγματοποιησαν συνταξιουχοι, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την ακριβεια και την αδιαφορια της κυβερνησης να επιλυσει τα οικονομικα τους προβληματα. Οι συνταξιουχοι περασαν και απο την κεντρικη αγορα για να δουν, οπως ειπαν, τι θα ηθελαν ν'αγορασουν αλλα δεν μπορουν. Αναλογη συγκεντρωση πραγματοποιηθηκε και στη Θεσσαλονικη Οι συνταξιουχοι δηλωσαν αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους μετα την Πρωτομαγια. Η Πολιτικη Ανοιξη επανηλθε στην προταση της για θεσμοθετηση κατωτερης συνταξης ισης με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη και αμεση αυξηση των αγροτικων συνταξεων στις 30.000 δρχ.

Την αμεση, αυτεπαγγελτη επεμβαση του εισαγγελεα στο θεμα των παρανομων υιοθεσιων ζητησαν σημερα εκπροσωποι του Συλλογου Ερευνας και Αποκαλυψης Στοιχειων Υιοθετημενων Παιδιων.Η προεδρος του Συλλογου Αθηνων, Ελενη Λιαρακου, η προεδρος του Συλλογου Πατρας, Αγαθη Ροδη και το μελος του Συλλογου Θεσαλλονικης, Χρηστος Παντελιδης επεσημαναν πως ακομη και σημερα στα μοντερνα κεντρα προστασιας της μητερας, με παραπλανητικους τροπους και τεχνασματα προσπαθουν ορισμενοι να αποσπασουν τα βρεφη απο τους φυσικους τους γονεις. Οι εκπροσωποι του συλλογου ζητουν να δημιουργηθει μια ειδικη κοινωνικη υπηρεσια η οποια θα εξετασει ολες τις υιοθεσιες και να ανοιξουν τα μητρωα των Ληξιαρχειων, των Νομαρχιων και των Δημων σε ολη τη χωρα στους αμεσα ενδιαφερομενους, οπως ηδη εχει δεσμευτει ο Δημαρχος Αθηναιων.

Με τον επικεφαλης του γραφειου Συνδεσμου των Σκοπιων στην Αθηνα κ. Αρσοφσκι συναντηθηκε το μεσημερι ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης. Η επισκεψη χαρακτηριστηκε απο τον κ. Κακλαμανη εθιμοτυπικη και οπως ανεφερε συζητηθηκε και η πορεια της ενδιαμεσης συμφωνιας αλλα δεν συζητηθηκε καθολου η αναγνωριση των Σκοπιων απο τη Σερβια. Ο κ. Κακλαμανης συμφωνησε με τη θεση της κυβερνησης η οποια χαρακτηρισε μη φιλικη την ενεργεια των Σερβων αλλα προσθεσε οτι ηταν αναμενομενη λογω των δεσμευσεων που εχουν αναλαβει οι Σερβοι. Ο κ. Αρσοφσκι απηυθυνε και προσκληση στον κ. Κακλαμανη να επισκεφθει τη Βουλη των Σκοπιων.

Ολα τα αρχαια μνημεια ανηκουν στο κρατος και δεν κληρονομουνται, προβλεπει διαταξη του νομοσχεδιου για την πολιτιστικη κληρομονια που παρουσιασε σημερα ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος. Προκειται για προσχεδιο νομου, που συνεταξε 40μελης επιτροπη μεσα σε εναμισι μηνα και το οποιο, συμφωνα με τον υπουργο, καλυπτει συνολικα θεματα προστασιας της πολιτισμικης κληρονομιας απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα και αντιμετωπιζει οχι μονο τα εργα του ανθρωπου, αλλα και το φυσικο περιβαλλον μεσα στο οποιο διαμορφωθηκαν.Οποιος βρισκει αρχαια, ειναι υποχρεωμενος να τα παραδωσει στο κρατος ενω η Αρχαιολογικη Υπηρεσια μπορει να επιτρεψει σε καποιο φυσικο η νομικο προσωπο να ειναι κατοχος αρχαιων υπο ορους και προυποθεσεις.Το δικαιωμα κατοχης ληγει με τον θανατο του κατοχου.

Απεπλευσε απο το λιμανι Μονροβια της Λιβεριας, οπου ειχε αποκλειστει λογω του στρατιωτικου πραξικοπηματος το ελληνικο αλιευτικο σκαφος ΣΟΥΛΑ, που με πληρωμα εννεα Ελληνες ναυτικους ψαρευε γαριδα στα χωρικα υδατα της Λιβεριας.Στο ΣΟΥΛΑ βρισκονται οι ναυτικοι Δρακος, Κολονιωτης, Αντωνης, Μαμουζελος, Ραγκουσης, Τουσας και Ιωαννου.Οι ναυτικοι Ρορης Καπετανιος και ο Αγγελος Λαμπρακης βρισκονται ασφαλεις στο κτιριο της Αμερικανικης Πρεσβειας.

Σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων αποδιδεται η συμπλοκη σε καφετερια της Κυψελης, κατα την οποια τραυματιστηκαν τεσσερα ατομα.Στη 1.40 τα ξημερωματα ενας μαυρος, νεαρης ηλικιας, εισεβαλε στην καφετερια και πυροβολησε τον ιδιοκτητη, μια υπαλληλο και δυο θαμωνες στρατιωτικους. Τραυματιες ειναι ο Θωμας Κουρακος,54 ετων,ιδιοκτητης της καφετεριας, η υπαλληλος Αικατερινη Σαριδακη, 22 ετων και οι δυο δεκανεις πενταετους θητειας Νικος Αλεξιου,20 ετων και Παναγιωτης Γαλανης ,19 ετων. Ολοι τους μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο και οπως ειπαν οι γιατροι ειναι ελαφρα τραυματισμενοι.

Δοθηκαν στη δημοσιοτητα οι πινακες με τους οποιους καθοριζεται απο το υπουργειο Οικονομικων ο τροπος με τον οποιο θα φορολογηθουν οι αγροτες και οι κτηνοτροφοι για τα εισοδηματα που απεκτησαν το 1995. Προκειται για 212 πινακες που περιεχουν προκαθορισμενα ποσα εισοδηματος κατα παραγομενο ειδος ανα στρεμα καλλιεργουμενης γης η ανα κεφαλη εκτρεφομενου ζωου η αλλο ειδος αναλογα με το νομο και την περιοχη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναικος ηταν ο νικητης του ντερμπι κορυφης , που εγινε στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας , για το πρωταθλημα της Α' εθνικης κατηγοριας ποδοσφαιρου. Οι πρασινοι στον εξ' αναβολης αγωνα της 27-ης ημερας, νικησαν 1-0 την ΑΕΚ με γκολ που πετυχε με κεφαλια ο Χουαν Χοσε Μπορελι στο 79-ο λεπτο. Ετσι τωρα ο Παναθηναικος , περασε στην πρωτη θεση της καταταξης με 68 βαθμους σε 28 αγωνες και ακολουθει η ΑΕΚ με 67.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη ανοδο σημειωσαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου μετα απο πεντε πτωτικες συνεδριασεις στη διαρκεια των οποιων ειχαν υποχωρησει κατα 4,76%. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 951,72 μοναδες ενισχυμενος κατα 0,40% ενω η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλα επιπεδα και εφθασε στα 5,9 δις. δρχ. Το αγοραστικο ενδιαφερον επικεντρωθηκε κυριως σε μετοχες των τραπεζων ενω σημαντικες απωλειες για μια ακομη συνεδριαση σημειωσαν οι μετοχες των Κατασκευων. Συνολικα διακινηθηκαν 236 μετοχες απο τις οποιες 93 εκλεισαν με ανοδο, 117 υποχωρησαν και 26 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,77%, Ασφαλειες πτωση 0,56%, Ληζινγκ πτωση 0,51%, Επενδυσεις ανοδος 0,55%, Κατασκευες πτωση 1,72%, Βιομηχανιες ανοδος 0,67%, Διαφορες πτωση 0,65%, Συμμετοχων ανοδος 0,48%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,22%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι και αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα κατα περιοδους νεφελωδης με σποραδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στα ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 16 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 18 και στο Αιγαιο 10 με 19. Νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 8 με 18 και 7 με 16 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο ΑΘηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 10 April 1996 - 19:26:08