Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ικανοποιημενος εμφανιστηκε ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης μετα τη συναντηση του με τον Μπιλ Κλιντον στο Λευκο Οικο.
  • Ο Αμερικανος Προεδρος, παρεπεμψε την Αγκυρα, στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για το προβλημα με την Ιμια.
  • Με τον Αμερικανο υπουργο Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, συναντανται σημερα στην Ουασιγκτον,ο Κωστας Σημιτης.
  • Ο Αντωνης Σαμαρας καλεσε τον Πρωθυπουργο να ενημερωσει τον ελληνικο λαο και τη Βουλη για ολες τις πτυχες των διαβουλευσεων του.
  • Ωφελιμη χαρακτηρισε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης την επισκεψη του κ.Σημιτη και καλα τα αποτελεσματα της.
  • Ενδιαφερον για επενδυσεις στη χωρα μας, επιδεικνυουν αμερικανοι επιχειρηματιες.
  • Αρχιζει η σταδιακη εξοδος των εκδρομεων για το Πασχα. Σε ετοιμοτητα η τροχαια.
  • Ομαλοποιουνται οι τιμες στην αγορα. Δεν ξεπερασε τις 2000 δραχμες το κιλο το αρνι στη Βαρβακειο.
  • Αγνωστος αλλοδαπος πυροβολησε και τραυματισε τεσσερα ατομα τα ξημερωματα σε μπαρ της Κυψελης, στην Αθηνα και εξαφανιστηκε.
  • Τεταμενη η κατασταση στην κορεατικη χερσονησο.
  • Εκτακτη συσκεψη σημερα στις Βρυξελλες της Διαρκους Κτηνιατρικης Επιτροπης, με θεμα τις εξαγωγες βοδινου κρεατος απο τη Βρετανια.
  • Στον τελικο του ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ αγωνιζεται αυριο ο Παναθηναικος με αντιπαλο την Μπαρτσελονα.
  • Ντερμπι κορυφης διεξαγεται το απογευμα για το πρωταθλημα της πρωτης εθνικης στο ποδοσφαιρο μεταξυ Παναθηναικου και ΑΕΚ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον, παρεπεμψε την Αγκυρα στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για τη διευθετηση του προβληματος με την Ιμια, συμφωνωντας απολυτως με τη θεση που του ανεπτυξε ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Ο κ.Κλιντον αφησε να εννοηθει οτι η αμερικανικη πλευρα θα αναλαβει πρωτοβουλια για την εκτονωση της ελληνοτουρκικης εντασης και θα βοηθησει στην επιλυση του Κυπριακου. Η Ουασιγκτον κατεστησε σαφες οτι προτιθεται να βοηθησει στην επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων χωρις τη χρηση βιας και στη βαση του σεβασμου της εδαφικης ακεραιοτητας των διεθνων συνθηκων και του Διεθνους Δικαιου. Ο κ.Σημιτης τασσεται υπερ της ομαλοποιησης των σχεσεων Αθηνας-Αγκυρας μεσω μιας διαδικασιας διευθετησης των διαφορων βημα προς βημα. Οι θετικες θεσεις που εξεφρασε ο Αμερικανος Προεδρος ικανοποιησαν την ελληνικη πλευρα, ενω ο Πρωθυπουργος δηλωσε αμεσως μετα τη συναντηση στο Λευκο Οικο, πως εγινε ενα πολυ σημαντικο βημα. Το πρωτο βημα, τονισε ο κ.Σημιτης θα ειναι η προσφυγη της Τουρκιας στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για το ζητημα της Ιμιας και το δευτερο, θα γινει εφοσον η τουρκικη πλευρα δεχθει την παραπομπη στη Χαγη του ζητηματος της υφαλοκρηπιδας.

Στη συναντηση Σημιτη-Κλιντον,συζητηθηκαν ακομη τα θεματα των Σκοπιων και της τρομοκρατιας. Ο Πρωθυπουργος διευκρινησε οτι δεν μπορει να προβλεψει κατι στο θεμα της ονομασιας οσο διεξαγονται διαπραγματευσεις και ταχθηκε υπερ της ομαλοποιησης της ενδιαμεσης συμφωνιας. Στο μεταξυ, ο κ.Σημιτης θα συναντηθει σημερα με τον Αμερικανο υπουργο Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, ενω θα μιλησει σε εκδηλωση που διοργανωνουν οι ομογενεις στο Ελληνοαμερικανικο Επιχειρηματικο Συμβουλιο, με θεμα τις επενδυσεις στη χωρα μας. Αυριο, θα συναντηθει με τον Αρχιεπισκοπο Ιακωβο και την Παρασκευη με το Γραμματεα του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας καλεσε σημερα τον Πρωθυπουργο να ενημερωσει πληρως τον ελληνικο λαο και τη Βουλη για ολες τις πτυχες των διαβουλευσεων που ειχε στην Ουασιγκτον με τον Προεδρο Κλιντον.Επεκρινε τον κ.Σημιτη για τις δηλωσεις του σχετικα με την ενδεχομενη παραπομπη του θεματος των Ιμια στο δικαστηριο της Χαγης και τον κατηγορησε οτι δεν συζητησε καν το θεμα του ονοματος των Σκοπιων. Ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Μητσοτακης, χαρακτηρισε απο τα Χανια ωφελιμη την επισκεψη του κ.Σημιτη και τα αποτελεσματα της καλα. Σ`αυτες τις δυσκολες στιγμες για τα εθνικα θεματα προσθεσε ειναι καλο να υπαρχουν καλες σχεσεις με τις Ηνωμενες Πολιτειες.

Στο μεταξυ, αμερικανοι επιχειρηματιες επεδειξαν ιδιαιτερο ενδιαφερον για επενδυσεις στη χωρα μας, στις συναντησεις που ειχαν με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, καθως και εκπροσωπους του ελληνοαμερικανικου επιχειρηματικου συμβουλιου. Το ενδιαφερον αφορα τους τομεις των τηλεπικοινωνιων,των Τραπεζων,τον πετρελαιαγωγο Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης, τον αγωγο φυσικου αεριου προς την Αλβανια και την κατασκευη εργοστασιου παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας στα συνορα Ελλαδας-Βουλγαριας σε αντικατασταση του πυρηνικου εργοστασιου του Κοζλοντουι.

Αρχιζει η σταδιακη εξοδος των εκδρομεων για το Πασχα, ενω σε ετοιμοτητα εχουν τεθει ολες οι αρμοδιες υπηρεσιες για τη διευκολυνση τους. Η Ολυμπιακη Αεροπορια, ο ΟΣΕ, τα Λιμεναρχεια και τα υπεραστικα λεωφορεια, προγραμματιζουν εκτακτα δρομολογια για να καλυψουν την αυξημενη κινηση. Απο αυριο η τροχαια αναμενεται να λαβει εκτακτα μετρα και στις δυο εθνικες οδους. Ομως, εξι κοινοτητες της βορειοανατολικης Αττικης, απειλουν να κλεισουν την εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας στο υψος των Αφιδνων, διαμαρτυρομενες για το ενδεχομενο να δημιουργηθει στην περιοχη τους χωματερη. Παντως ο διοικητης της τροχαιας Αττικης ανακοινωσε οτι αν χρειαστει η κινηση θα γινει απο παρακαμπτηριους οδους. Η Μετεωρολογικη Υπηρεσια προβλεπει αστατο καιρο ως και την Μεγαλη Παρασκευη ενω το Μεγαλο Σαββατο και την Κυριακη του Πασχα θα επικρατησει αιθριος καιρος και η θερμοκρασια θα σημειωσει ανοδο.

Ομαλοποιουνται οι τιμες στην αγορα ενω παρατηρειται αυξημενη κινηση και εντεινεται ο ανταγωνισμος μεταξυ σουπερ μαρκετ και κρεοπωλων για την τιμη στο αρνι. Στη Βαρβακειο αγορα και σημερα, οι τιμες δεν ξεπερνουν τις 2000 δραχμες το κιλο ενω στα συνοικιακα κρεοπωλεια, οι τιμες φθανουν τις 2.200 δραχμες. Τη Βαρβακειο αγορα επισκεφθηκε το πρωι ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, ο οποιος δηλωσε οτι η παρατεταμενη λιτοτητα εχει μειωσει σημαντικα το βιοτικο επιπεδο με αποτελεσμα η καταναλωτικη κινηση να ειναι πολυ χαμηλη.

Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, δηλωσε απο την Ουασιγκτον οτι η εκρηξη του πληθωρισμου ειναι προσκαιρη. Και την απεδωσε στην αυξηση της τιμης στα καυσιμα, στο λαδι και στα οπωροκηπευτικα. Εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι συντομα ο πληθωρισμος θα πεσει, τονισε οτι παραμενει ως στοχος να κινειται στο 5% στο τελος του χρονου, αν και παραδεχθηκε οτι θα υπαρχει μια αποκλιση απο αυτο το στοχο.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο εγινε το μεσημερι ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης.

Δοθηκαν σημερα στη δημοσιοτητα οι πινακες με τους οποιους καθοριζεται απο το υπουργειο Οικονομικων ο τροπος με τον οποιο θα φορολογηθουν οι αγροτες και οι κτηνοτροφοι για τα εισοδηματα που απεκτησαν το 1995. Προκειται για 212 πινακες που περιεχουν προκαθορισμενα ποσα εισοδηματος κατα παραγομενο ειδος ανα στρεμα καλλιεργουμενης γης η ανα κεφαλη εκτρεφομενου ζωου η αλλο ειδος αναλογα με το νομο και την περιοχη.

Τεσσερα ατομα τραυματιστηκαν οταν αγνωστος αλλοδαπος πυροβολησε τα ξημερωματα εναντιον τους σε μπαρ στην Κυψελη, στην Αθηνα. Δραστης ειναι ενας μαυρος νεαρης ηλικιας ο οποιος μετα τους πυροβολισμους εξαφανιστηκε. Οι τραυματιες μεταφερθηκαν στο νοσοκομειο, ενω η αστυνομια αποδιδει το περιστατικο σε ξεκαθαρισμα λογαριασμων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πιθανοτητα εκρηξης ενος πολεμου στην κορεατικη χερσονησο ανα πασα στιγμη επεσημανε ο αναπληρωτης υπουργος Αμυνας της Νοτιας Κορεας τονιζοντας οτι ο βορειος γειτονας της μπορει παρα την ασχημη οικονομικη του κατασταση να διεξαγει πολεμο για εξι εως οκτω μηνες. Στο μεταξυ, οι ΗΠΑ εκτιμουν οτι οι τελευταιες στρατιωτικες κινησεις της Βορειας Κορεας ενδεχεται να αποσκοπουν στη συναψη μιας νεας συνθηκης για την κορεατικη χερσονησο. Οπως τονισε παντως ο υφυπουργος Εξωτερικων, Πητερ Ταρνοφ, η Ουασιγκτον δεν προκειται να συναινεσει σε μια τετοια προταση.

Εκτακτη συσκεψη πραγματοποιει σημερα στις Βρυξελλες, η Διαρκης Κτηνιατρικη Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, προκειμενου να εξετασει την παγκοσμια απαγορευση που εχει επιβληθει απο τις 27 Μαρτιου στις εξαγωγες βοδινου απο τη Βρετανια. Χθες, ο εκπροσωπος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, αρμοδιος για θεματα γεωργιας ειχε δηλωσει οτι η μερικη αρση της απαγορευσης ειναι πιθανη και θα εξαρτηθει απο τις συστασεις ανεξαρτητων ευρωπαιων εμπειρογνωμονων.

Τριημερη επισκεψη πραγματοποιει στην Αλβανια η Προεδρος της Κοινοβουλευτικης Συνελευσης του Συμβουλιου της Ευρωπης, Λενι Φισερ. Οπως δηλωσε στοχος της επισκεψης ειναι η αποκατασταση σταθερων επαφων της Αλβανιας με το Συμβουλιο της Ευρωπης. Ο προεδρος της χωρας Σαλι Μπερισα, χαρακτηρισε την επισκεψη ως εξαιρετικα σημαντικη και υποσχεθηκε οτι η Αλβανια θα υπογραψει ολες τις συμβασεις του Συμβουλιου. Κατα την παραμονη της στην Αλβανια η κ.Φισερ θα επισκεφθει και τις νοτιες περιοχες οπου διαμενει ο ελληνικος πληθυσμος. Εκει θα συναντηθει με εκπροσωπους της ελληνικης μειονοτητας και της τοπικης αυτοδιοικησης.

Με το διεθνες βραβειο δημοσιογραφιας Πουλιτζερ τιμηθηκε ο δημοσιογραφος Ντειβιντ Ροντ, της εφημεριδας ``Κριστιαν Σαιενς Μονιτορ``. Ο Ροντ υπηρξε ο πρωτος δυτικος δημοσιογραφος που συνελεξε αποδειξεις για τους ομαδικους ταφους στη Βοσνια και ειχε συλληφθει το περασμενο Φθινοπωρο απο τους Σερβους της Βοσνιας επειτα απο τις αποκαλυψεις του.

Μεγαλη πυρκαγια ξεσπασε σε διυλιστηριο πετρελαιου, στη βιομηχανικη περιφερεια της πρωτευουσας Γκροζνι της Τσετσενιας, απο πυρα αγνωστων. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Ιταρ Τας, εχουν παραδοθει στις φλογες δυο δεξαμενες χωρητικοτητας 5.000 τονων πετρελαιου η καθε μια,ενω ειναι υπαρκτος ο κινδυνος εξαπλωσης της πυρκαγιας και σε αλλες δυο.

Απαραδεκτη χαρακτηρισε το Ιραν την υπογραφη συμφωνου στρατιωτικης συνεργασιας μεταξυ της Τουρκιας και του Ισραηλ. Μαλιστα, οπως δηλωσε ο Ιρανος πρωτος αντιπροεδρος στην περιπτωση που επιβεβαιωθει η συμφωνια -- βασει της οποιας τα αεροσκαφη απο την Τουρκια και το Ισραηλ, θα μπορουν να ιπτανται ελευθερα στον εναεριο χωρο και να χρησιμοποιουν τα αεροδρομια της καθε χωρας-- η Τουρκια δεν προκειται να αντιμετωπισει μονο την οργη του μουσουλμανικου κοσμου, αλλα θα πληγωσει παραλληλα τα αισθηματα του ισλαμικου Εθνους. Στο μεταξυ η Τουρκια ζητησε σημερα απο το Ιραν την ανακληση τεσσαρων διπλωματων της ιρανικης πρεσβειας στην Αγκυρα, εξαιτιας ενεργειων που οπως ειπε, δεν ειναι συμβατες με τη θεση τους. Σημειωνεται οτι το Ισραηλ ειχε ζητησει την ενεργεια αυτη κατηγορωντας τους ιρανους διπλωματες για αντισημητικη δραση.

Τουλαχιστον 30 ατομα αγνοουνται στη Βολιβια μετα την κατολισθηση ογκων λασπης που σημειωθηκε χθες το πρωι σε παραγκουπολη της πρωτευουσας Λα Παζ. Τα σωστικα συνεργεια συνεχιζουν τις προσπαθειες για την ανευρεση επιζωντων, ενω μεχρι τωρα εχουν ανασυρθει δυο πτωματα. Περιπου 60 - 80 σπιτια καταπλακωθηκαν απο ογκους λασπης που κατολισθησαν απο γειτονικο λοφο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικο του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ,θα αγωνισθει αυριο ο Παναθηναικος μετα τη μεγαλη νικη που σημειωσε χθες βραδυ επι της ΤΣΣΚΑ Μοσχας.Οι "πρασινοι" καταφεραν να φτασουν για πρωτη φορα στην ιστορια τους στον τελικο της σημαντικοτερης διοργανωσης σε επιπεδο συλλογων για το Ευρωπαικο μπασκετ, ενω παραλληλα η χωρα μας εκπροσωπειται για τριτη συνεχομενη χρονια στον τελικο του φαιναλ-φορ.Αντιπαλος του Παναθηναικου στον αυριανο τελικο που θα αρχισει στις 10 το βραδυ θα ειναι η Μπαρτελονα που νικησε χθες τη Ρεαλ Μαδριτης.

Για σημερα ομως, το ενδιαφερον επικεντρωνεται στο μεγαλο ντερμπι κορυφης του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της Α' Εθνικης κατηγοριας ποδοσφαιρου, αναμεσα στην πρωτοπορο ΑΕΚ και τον δευτερο Παναθηναικο, που διεξαγεται στις 5.00 το απογευμα στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας.Με νικη η ΑΕΚ θα αποσπαστει 5 βαθμους απο τους "πρασινους" ενω σε αντιθετη περιπτωση, μια νικη του Παναθηναικου θα φερει και παλι την ομαδα του Χουαν-Ραμον Ροτσα στην κορυφη.

Για σεξουαλικο αδικημα κατηγορειται και παλι,ενα χρονο μετα την αποφυλακιση του,ο πυγμαχος Μαικ Ταισον.Ο 29χρονος Αμερικανος πρωτοπυγμαχος, που κερδισε προσφατα και παλι τον τιτλο του παγκοσμιου πρωταθλητη βαρεων βαρων της επαγγελματικης πυγμαχιας, κατηγορειται για ``βιαιη σεξουαλικη παρενοχληση`` σε βαρος μιας γυναικας, το ονομα της οποιας δεν ανακοινωθηκε.

Ο 29-χρονος Μαικ Ταισον κατεκτησε το 1987 τον "ενοποιημενο" τιτλο του παγκοσμιου πρωταθλητη Βαρεων Βαρων και τον διατηρησε μεχρι τις 11 Φεβρουαριου του 1990, οταν εχασε με νοκ-αουτ απο τον Τζειμς ``Μπαστερ`` Νταγκλας. Το 1992 καταδικαστηκε σε εξαετη φυλακιση αφου βρεθηκε ενοχος για τον βιασμο της Ντεζιρε Ουασινγκτον, που εγινε το 1991 στην Ινδιαναπολη. Η Ουασινγκτον ηταν υποψηφια στα καλλιστεια για την αναδειξη της ``Μις Μαυρη Αμερικη``. Αποφυλακιστηκε τον Μαρτιο του 1995 αφου εξετισε το ημισυ της ποινης του, λογω καλης διαγωγης. Εναν χρονο μετα και συγκεκριμενα στις 16 του περασμενου Μαρτιου, ανακηρυχθηκε και παλι παγκοσμιος πρωταθλητης βαρεων βαρων για το Παγκοσμιο Πυγμαχικο Συμβουλιο (ΩΒΨ) κερδιζοντας με νοκ-αουτ στον τριτο γυρο τον Βρετανο κατοχο του τιτλου Φρανκ Μπρουνο. Οπως διευκρινισε εκπροσωπος της αστυνομιας του Σικαγο, η υποθεση βρισκεται στι σταδιο της προανακρισης και δεν εχει απαγγελθει ακομη επισημη κατηγορια στον Ταισον.

Στο ΝΒΑ ο Χακιμ Ολαζουγιον συνδυασε με νικη την επιστροφη του στην βασικη πενταδα των πρωταθλητων Χιουστον Ροκετς, αφου ελειψε απο 7 συνεχομενα παιχνιδια της ομαδας του λογω τενοντιτιδας και στα δυο γονατα. Παντως, η νικη των Ροκετς σημειωθηκε σε βαρος των Βανκουβερ Γκριζλις, οι οποιοι εχουν το χειροτερο απολογισμο στο πρωταθλημα. Ο Ολαζουγιον σημειωσε 20 ποντους και ``μαζεψε`` 6 ριμπαουντ καθως οι Ροκετς επεβληθησαν με 90-84 του Καναδικου συγκροτηματος.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με σποραδικες βροχες στο Ιονιο και την ηπειρωτικη Ελλαδα, κυριως απο το απογευμα. Οι ανεμοι πνεουν μεταβλητοι ασθενεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 17 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 19 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται αστατος καιρος κατα περιοδους νεφελωδης με τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες κυριως τις μεσημεριανες και απογευματινες ωρες στα ηπειρωτικα.Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 10 April 1996 - 16:14:09