Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 09)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ελληνοτουρκικα, Κυπριακο και Σκοπιανο στο επικεντρο της συναντησης Κλιντον - Σημιτη στο Λευκο Οικο.
  • Εντονες αντιδρασεις στην Αθηνα απο την ενεργεια του Βελιγραδιου να αναγνωρισει τα Σκοπια ως Δημοκρατια της Μακεδονιας.
  • Ικανοποιηση στην Ευρωπαικη Ενωση.Υπερ απευθειας διαλογου Αθηνων - Σκοπιων, ταχθηκε ο επικεφαλης της αμερικανικης αντιπροσωπειας.
  • Ξεσπασε η μαχη του οβελια μεταξυ κρεοπωλων και πολυκαταστηματων. Κρασια και ΨΔ δινουν τα σουπερ μαρκετ μαζι με τα αρνια. Επαρκεια αγαθων στην αγορα,τσιμπημενη η τιμη της ντοματας.
  • Εγκλημα με θυμα τη Μαρια Καποδιστρια,51 ετων,αποκαλυφθηκε στον Κηφισο.Σεξουαλικα τα κινητρα εκτιμουν οι αστυνομικοι.
  • Δεν θα ταλαιπωρηθουν οι επιβατες της Ολυμπιακης τις ημερες του Πασχα διαβεβαιωνει ο Χαρης Καστανιδης.
  • Στεγη αποκτουν τα γενικα αρχεια του κρατους που μεχρι στιγμης φυλασσοταν στη λαχαναγορα του Ρεντη.
  • Παρατεινεται μεχρι τις 26 Απριλιου η προθεσμια υποβολης των φορολογικων δηλωσεων για γεωργικα εισοδηματα.
  • Με φωτιες στο κεντρο του Βολου και αποκλεισμο της Εμπορικης και Εθνικης Τραπεζας αντιδρουν οι εργαζομενοι στη Βαμβακουργια.
  • Εξιακοσιους πολιτες κρατουν ομηρους μαχητες μιας φυλης στη Λιβερια.
  • Θα ανοιξουμε πυρ σε καθε προκληση προειδοποιει η Βορειος Κορεα τις αμερικανικες και νοτιοκορεατικες δυναμεις.
  • Λουτρο αιματος στην ανατολικη Τουρκια.Εκατον εικοσι νεκροι σε επιχειρησεις του τουρκικου στρατου εναντιον Κουρδων ανταρτων.
  • Το εισιτηριο του φαιναλ φορ στο μπασκετ θα διεκδικησει αποψε ο Παναθηναικος κοντρα στην ΤΣΣΚΑ Μοσχας.
  • Στις 15 Μαιου θα γινει οριστικα ο τελικος του κυπελλου Ελλαδος στο ποδοσφαιρο.
  • Πτωση 1,50% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπο το φως των νεων εξελιξεων, μετα την αναγνωριση της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας απο το Βελιγραδι με το ονομα Δημοκρατια της Μακεδονιας, εγινε η συναντηση του Προεδρου Κλιντον με τον πρωθυπουργο της Ελλαδας Κωσταντινο Σημιτη. Κατα την διαρκεια της 45-λεπτης επαφης οι δυο αντρες συζητησαν ολο το φασμα των εθνικων θεματων της Ελλαδας. Μετα τη συναντηση ο πρωθυπουργος χαρακτηρισε καρποφορα τη συνομιλια που ειχε με τον Αμερικανο προεδρο, προσθετοντας οτι συζητηθηκε ολοκληρη η υλη των θεματων που αφορουν τις δυο χωρες. Πριν απο τη συναντηση ο κ.Κλιντον αναφερθηκε στις ελληνοτουρκικες σχεσεις εκφραζοντας την επιθυμια της αμερικανικης κυβερνησης για επιλυση των προβληματων στην περιοχη. Παραλληλα, υπογραμμισε την αναγκη παραπομπης του θεματος της Ιμιας στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης και ζητησε απο τις δυο χωρες να επιλυσουν τα προβληματα τους ειρηνικα και να αποφυγουν τη χρηση βιας, κανοντας λογο για αμοιβαιο σεβασμο της εδαφικης ακεραιοτητας. Αναφερομενος στο Κυπριακο ο Αμερικανος προεδρος χαρακτηρισε το 1996 ως ετος αναζητησης λυσης του προβληματος. Σε ερωτηση αν συζητησε με τον κ.Ντεμιρελ το ενδεχομενο παραπομπης στη Χαγη του θεματος της Ιμιας, ειπε οτι ασφαλως το συζητησε και του επανελαβε την ιδια αποψη. Απο την πλευρα του ο κ.Σημιτης αναφερθηκε στις παγιες ελληνικες θεσεις και στους ορους που θετει για διαλογο με την Τουρκια και εκανε αναφορα και στο Κυπριακο.

Τις ελληνικες θεσεις ανελυσε ο πρωθυπουργος στη διαρκεια της χθεσινης συνεντευξης του, στην Εθνικη Λεσχη Τυπου της Ουασιγκτον.Ο κ.Σημιτης επανελαβε οτι βαση για την εναρξη διαλογου με την Αγκυρα ειναι ο σεβασμος των συνορων,των διεθνων συμβασεων και του Διεθνους Δικαιου, επισημαινοντας παραλληλα οτι κατα την κριση στην Ιμια η Ελλαδα προσπαθησε να αποφυγει τον πολεμο για να μη χυθει αιμα,αλλα ειναι ετοιμη να πολεμησει αν χρειαστει. Για το Κυπριακο ο κ.Σημιτης τονισε οτι η Αθηνα δεν προκειται να παραμεινει απαθης στα τετελεσμενα που επιχειρει να δημιουργησει το καθεστως Ντενκτας.

Απο την Αγκυρα ο Μεσουτ Γιλμαζ φανηκε περισσοτερο διαλλακτικος λεγοντας οτι δεν μπορει να αποδεχθει ολους τους ορους που θετει η Αθηνα, αλλα ορισμενες προτασεις της ειναι θετικες. Ο τουρκος υπουργος Εξωτερικων, που συναντηθηκε με τον ελληνα πρεσβη στην Αγκυρα, δηλωσε οτι θα συναντηθει με τον Θεοδωρο Παγκαλο στις 27 του μηνος στο Βουκουρεστι, στη διασκεψη των παρευξεινιων χωρων.

Στο μεταξυ εντονες αντιδρασεις εχει προκαλεσει στην Αθηνα η κινηση του Βελιγραδιου να αναγνωρισει τη Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδωνιας ως Δημοκρατια της Μακεδονιας. Η ενεργεια αυτη δεν μπορει να θεωρηθει ως φιλικη, προς τη χωρα μας, πραξη, δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων,ενω διπλωματικοι κυκλοι εξεφραζαν την απορια τους για την επιλογη του χρονου,λιγες μονο ωρες πριν απο την κρισιμη συναντηση του πρωθυπουργου με τον Αμερικανο προεδρο.Τετοια συμπεριφορα η Ελλαδα μονο απο εχθρους θα μπορουσε να αναμενει, δηλωσε ο δημαρχος Θεσσαλονικης Ντινος Κοσμοπουλος επισημαινοντας πως οταν η Σερβια ηταν απομονωμενη, μονο η Ελλαδα της συμπαρασταθηκε. Για ανηθικοτητα και αχαριστια εκανε λογο ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ,Κυριακος Σπηριουνης. Αξιοσημειωτη ηταν η αντιδραση του Αρχιεπισκοπου Ιακωβου ο οποιος σε λακωνικο τηλεγραφημα του προς τον προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς χαρακτηρισε την αναγνωριση του Κρατιδιου με το ονομα Μακεδονια ως "πληγμα στη συμμαχια... της Ελλαδας και της Σερβιας." Αντιθετα, ο Ελληνας υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, χαρακτηρισε αναμενομενη την εξελιξη και προσθεσε οτι θα πρεπει στο εξης να δοθει ιδιαιτερη σημασια στη διπλωματικη τακτικη της χωρας.

Απο τα Σκοπια ο επικεφαλης της αμερικανικης διπλωματικης αντιπροσωπειας στην Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας δηλωσε οτι Αθηνα και Σκοπια θα πρεπει να αρχισουν απευθειας συνομιλιες για το θεμα του ονοματος, εφοσον,οπως ειπε,οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν παιζουν πλεον μεσολαβητικο ρολο.Στις Βρυξελλες ο εκπροσωπος της Κομισιον εξεφρασε την ικανοποιηση της Ευρωπαικης Ενωσης για την αναγνωριση της ΦΥΡΟΜ απο τη νεα Γιουγκοσλαβια,προσθετοντας οτι η εξελιξη αυτη ανοιγει πλεον το δρομο για την αναγνωριση του Βελιγραδιου απο την Ευρωπη.

Σε πολεμο μεταξυ των κρεοπωλων και των πολυκαταστηματων, εξελισσεται απο σημερα η μαχη του οβελια.Η τιμη του αρνιου και του κατσικιου δεν ξεπερνουν τις 2.000 δρχ το κιλο,ενω τα μεγαλα σουπερ μαρκετ για την προσελκυση των καταναλωτων προσφερουν μαζι με τα αρνια ΨΔ και κρασια. Τα σουπερ μαρκετ δηλωνουν οτι διαθετουν εγχωρια αρνια και κατσικια η τιμη των οποιων δεν ξεπερνα τις 1.650 δρχ. Η κινηση στην αγορα σημερα παρουσιασθηκε αυξημενη σε σχεση με χθες,ενω εντεινονται οι ελεγχοι τοσο ως προς τις τιμες, οσο και ως προς την ποιοτητα των προιοντων.Στην Κεντρικη Αγορα της Αθηνας μπηκαν το βραδυ δεκαδες χιλιαδες σφαγια με αποτελεσμα να υπαρχει πληρης επαρκεια, ενω προβλημα φαινεται να υπαρχει με τη ντοματα, καθως οι παραγωγοι της Κρητης καταγγελουν οτι η ντοματα που φευγει απο το νησι δεν φθανει στην κεντρικη αγορα του Ρεντη αλλα διοχετευεται στην καταναλωση με αλλους τροπους και για το λογο αυτο η τιμη της ξεπερασε τις 400 δρχ. Οι τιμες στα υπολοιπα οπωροκηπευτικα διαμορφωθηκαν σε λογικα επιπεδα.

Εκτακτα μετρα θα θεσει σε εφαρμογη απο τη Μεγαλη Πεμπτη η Τροχαια, ενοψει της αυξημενης κινησης που αναμενεται, λογω της εξοδου των κατοικων των αστικων κεντρων προς την επαρχια για να περασουν τις ημερες του Πασχα.Αναλογα μετρα θα παρει η τροχαια και τη Δευτερα, ενοψει της επιστροφης, καθως και την Κυριακη του Θωμα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιπου 600 πολιτες,απο τους οποιους τουλαχιστον 60 ειναι αλλοδαποι,κρατουνται ως ομηροι απο μαχητες της φυλης Κραν,που εχουν οχυρωθει σε στρατοπεδο στη Λιβερια.Στο λιμανι της Μονροβια, παραμενει αποκλεισμενο απο το περασμενο Σαββατο το ελληνικο αλιευτικο σκαφος ΣΟΥΛΑ,στο οποιο παραμενουν οι ναυτικοι μας Μιχαλης Δρακος, Σταθης Κολονιωτης, Αντωνης Τζωνης, Γιωργος Μαμουζελος, Νεκταριος Ραγκουσης, Παναγιωτης Τουσας και Παναγιωτης Ιωαννου.Στην αμερικανικη πρεσβεια εχουν καταφυγει οι Ρωρης Καπετανιος και ο Αγγελος Λαμπρακης, οι οποιοι οταν εκδηλωθηκε το πραξικοπημα βρισκονταν στην πολη.

Τεταμενη εξακολουθει να ειναι η κατασταση στη χερσονησο της Κορεας, καθως η ηγεσια της Βορειου Κορεας εδωσε εντολη στις Ενοπλες Δυναμεις να ανοιξουν πυρ,αν οι αμερικανικες και νοτιοκορεατικες δυναμεις επιχειρησουν να διεισδυσουν στο εδαφος της.

Στην ανατολικη Τουρκια συνεχιζονται με αμειωτη ενταση οι σφοδρες μαχες μεταξυ κυβερνητικων δυναμεων και Κουρδων ανταρτων,στο πλαισιο των εκκαθαριστικων επιχειρησεων που εχει εξαπολυσει ο τουρκικος στρατος.Στις επιχειρησεις αυτες,στις οποιες παιρνει μερος και η Πολεμικη Αεροπορια,μεχρι στιγμης εχουν χασει τη ζωη τους 91 Κουρδοι ανταρτες και 27 Τουρκοι στρατιωτες.

Ανησυχοι οι Βρετανοι σπευδουν στα νοσοκομεια και τις κλινικες για να πληροφορηθουν αν πρεπει να υποβληθουν σε τεστ για ανιχνευση του ιου του ΑΙΔΣ,μετα το θορυβο που ξεσπασε,απο λαθη που διαπιστωθηκαν στα τεστ της εταιριας ΑΜΠΟΤ. Στη Γερμανια το κρατιδιο της Εσσης καλεσε τους πολιτες που εχουν κανει τεστ τους τελευταιους εννεα μηνες να το επαναλαβουν.

Τραγικο θανατο βρηκαν εννεα ατομα απο φωτια που ξεσπασε σε θαλαμο κεντρου περιθαλψης διανοητικα αναπηρων ατομων σε προαστιο της Μελβουρνης. Και οι εννεα νεκροι ηταν ηλικιας 30 ως 40 ετων,ενω μεχρι στιγμης δεν εχουν διευκρινιστει τα αιτια που προκαλεσαν την πυρκαγια.

Ενα και πλεον μηνα μετα τις βουλευτικες εκλογες,τα πολιτικα κομματα της Ισπανιας δεν εχουν κατορθωσει ακομη να καταληξουν σε συμφωνια για το σχηματισμο κυβερνησης που θα διαδεχθει τη σοσιαλιστικη κυβερνηση του Φελιπε Γκονζαλες.Ρυθμιστικο παραγοντα στα πολιτικα πραγματα της χωρας διαδραματιζουν οι Καταλανοι εθνικιστες που διαθετουν 16 απο τις 350 εδρες της βουλης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκλημα με θυμα τη Μαρια Καποδιστρια 51 ετων, ιδιωτικη υπαλληλο, αποκαλυφθηκε το πρωι,σε υπαιθριο χωρο εργοστασιου, πισω απο τα ΚΤΕΛ Κηφισου. Η γυναικα βρισκοταν μεσα σε αναχωμα και σχεδον ολο το σωμα της ηταν σκεπασμενο με χωματα.Οπως εκτιμουν οι αστυνομικοι, προκειται μαλλον για σεξουαλικο εγκλημα και οι δραστες, αφου κακοποιησαν τη γυναικα, της φορεσαν προχειρα το παντελονι της και τη σκεπασαν με χωματα. Οπως διαπιστωθηκε, φερει τραυμα απο χτυπημα με πετρα στο κεφαλι, ενω ειναι τραυματισμενη και στον αριστερο μηρο, πιθανον με μαχαιρι.Η Καποδιστρια ειχε παει χθες στα γραφεια των ΚΤΕΛ στον Κηφισο για να αγορασει δυο εισιτηρια, προκειμενου να μεταβει με την ανηλικη κορη της στην Κερκυρα, για τις ημερες του Πασχα.

Το νεο Διοικητικο Συμβουλιο της Ολυμπιακης,εγκατεστησε σημερα ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστασνιδης, τονιζοντας οτι υποχρεουται να πετυχει στο εργο της εξυγιανσης της εταιριας.Ο κ.Καστανιδης, ζητησε κλιμα συνεργασιας με το προσωπικο, πιστη εφαρμογη του προγραμματος εξυγιανσης, οργανωτικη αναδιαρθρωση και εκπονηση στρατηγικου σχεδιου συμμαχιων με αλλες εταιριες. Το νεο Διοικητικο Συμβουλιο, επεσημανε ο κ. Καστανιδης, πρεπει να καλυψει χρονιες παραλειψεις που εχουν οδηγησει τον εθνικο αερομεταφορεα σε αδιεξοδο, διαφορετικα το μελλον της εταιριας ειναι δυσοιωνο.Τελος, ερωτηθεις κατα ποσον οι επιβατες της Ολυμπιακης θα ταλαιπωρηθουν κατα τις μερες των εορτων του Πασχα, ο υπουργος απαντησε οτι προβληματα απο ελλειψη προσωπικου δεν θα υπαρξουν.

Το Γενικο Συμβουλιο της ΟΤΟΕ επικυρωσε σημερα κατα πλειοψηφια τη συμφωνια στην οποια κατεληξαν οι συνδικαλιστες με εκπροσωπους της Ενωσης ελληνικων τραπεζων,για τη νεα συμβαση εργασιας.Βαση της συμφωνιας οι τραπεζουπαλληλοι θα παρουν για το 1996 αυξησεις 8,5% σε δυο δοσεις.

Το Μαιο, ακριβως ενα χρονο μετα τον καταστροφικο σεισμο που επληξε την Κοζανη και τα Γρεβενα, θα προκηρυχθει ο νεος διαγωνισμος για την κατασκευη συμβατικων σπιτιων που θα δοθουν δωρεαν στους σεισμοπαθεις. Παραλληλα, σε διαστημα 30 ημερων, οι κατοικοι των 24 οικισμων που πρεπει να μετεγκατασταθουν οφειλουν να επιλεξουν μια απο τις λυσεις που προτεινει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ολοκληρωνοντας την περιοδεια του στην περιοχη, ο υπουργος Κωστας Λαλιωτης επανελαβε οτι για το νομο Κοζανης θα δοθουν προσθετοι ποροι απο την καθιερωση του τελους για το λιγνιτη, χωρις ωστοσο να προσδιορισει εαν το τελος θα επιβαρυνει τους λογαριασμους της ΔΕΗ.

Στεγη αποκτουν τα γενικα αρχεια του κρατους. Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, ανακοινωσε οτι τα γενικα αρχεια του κρατους θα στεγαστουν στο ημιτελες κτιριο που βρισκεται στη συμβολη των οδων Μουσων και Δαφνης στο Παλαιο Ψυχικο.Η κατασκευη του κτιριου θα αποπερατωθει σε δυο χρονια και τεσσερις μηνες και σε αυτο θα στεγαστουν οι ιστορικες μνημες του τοπου, απο την τουρκοκρατια μεχρι σημερα. Θα φιλοξενηθουν αρχεια του Αγωνος του 1821, τα αρχεια του Οθωνα, της μικρασιατικης καταστροφης, αλλα και του δευτερου παγκοσμιου πολεμου. Τα πολυτιμα αρχεια, φυλασσονται σημερα, σ'ενα απαραδεκτο κτιριο, στην καρδια της λαχαναγορας και σιγα-σιγα καταστρεφονται απο την υγρασια και τα τρωκτικα.

Παρασταση διαμαρτυριας στο ΥΠΕΧΩΔΕ εκαναν το μεσημερι περιπου 70 αθιγγανοι, κατοικοι της περιοχης Νεας Ζωης Ασπροπυργου μαζι με μελη οργανωσεων κατα του ρατσισμου. Αιτημα τους να συνδεθουν οι παραγκες τους με νερο και ηλεκτρικο και να επιλυσει η πολιτεια τα προβληματα της φυλης τους.

Παραταση δοθηκε απο το υπουργειο Οικονομικων για την καταθεση των φορολογικων δηλωσεων σε οσους εχουν εισοδημα και απο γεωργικη εκμεταλλευση. Η παραταση δοθηκε μεχρι τις 26 Απριλιου, ενω η προθεσμια εληγε για στις 15 του μηνος.

Ενταση και μικροεπεισοδια σημειωθηκαν στο Βολο,καθως οι εργαζομενοι στη βαμβακουργια αναψαν φωτιες σε κεντρικους δρομους της πολης,ζητωντας την καταβολη των δεδουλευμενων τους.Οι εργαζομενοι απεκλεισαν τα υποκαταστηματα της Εθνικης και Εμπορικης Τραπεζας,οι οποιες,οπως υποστηριζουν αρνουνται να χορηγησουν νεο δανειο στην εταιρια υψους 1,2 δις δρχ για την επαναλειτουργια της.

Με στοχο να εκτοξευθει κοινος δορυφορος με βαση διακρατικη συμφωνια της Ελλαδος με την Κυπρο πριν απο το 1999 κινουνται τα υπουργεια Μεταφορων και Επικοινωνιων των δυο χωρων. Ηδη, τοσο η Ελλαδα οσο και η Κυπρος εχουν αποταθει στη Διεθνη Ενωση Τηλεπικοινωνιων για την εξασφαλιση γεωστατικης θεσης, ενω γινονται και συντονισμενες προσπαθειες για ερευνα αγορας.

Τσαντα με τρια εκατομμυρια δραχμες αρπαξαν δυο αγνωστοι που επεβαιναν σε μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου απο τους υπαλληλους του ΟΑΕΔ Χρηστο Κουφοπουλο, 50 ετων και Μιχαλη Σοφρη 38 ετων,εξω απο τις Σχολες ΟΑΕΔ στη λεωφορο Βουλιαγμενης στην περιοχη του Ελληνικου. Οπως εγινε γνωστο οι δυο υπαλληλοι του ΟΑΕΔ ειχαν κανει αναλυψη 4.600.000 δρχ. απο το υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας στην Αργυρουπολη αλλα το 1.600.000 δρχ. το ειχαν στις τσεπες τους και ετσι τα χρηματα αυτα διεσωθησαν.

Ταχυπλοο που μετεφερε Αλβανους λαθρομεταναστες συγκρουστηκε το πρωι με σκαφος του Λιμενικου Σωματος, στη θαλασσια περιοχη της Αγιας Αικατερινης στην Κερκυρα. Ο οδηγος του ταχυπλοου δεν υπακουσε στο σημα για ελεγχο, προσπαθησε να διαφυγει και το σκαφος συγκρουστηκε με το περιπολικο του Λιμενικου. Απο τη συγκρουση, τραυματιστηκε ο Αλβανος κυβερνητης του, Βασιλης Παναγιωτου, ο οποιος μεταφερθηκε στο νοσοκομειο. Σημειωνεται οτι παρα τις ερευνες δεν εχουν εντοπιστει λαθρομεταναστες στην περιοχη που υπεδειξε ο κυβερνητης του σκαφους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου νικησε σημερα την ΤΣΣΚΑ Μοσχας με 81-71 και ετσι προκρινεται στον τελικο του Ευρωπαικου πρωταθληματος Μπασκετ. Στο Παρισι οπου θα διεξαγεται το φαιναλ-φορ βρισκονται περιπου 6.000 οπαδοι του Παναθηναικου για να βοηθησουν την ομαδα τους.

Η διοικηση της ΕΠΟ αποφασισε σημερα οπως ο τελικος του κυπελλου Ελλαδας, αναμεσα στην ΑΕΚ και τον Απολλωνα, διεξαχθει την Τεταρτη 15 Μαιου και με ωρα εναρξης 5.30 το απογευμα. Υπαρχει ομως το ενδεχομενο, συμφωνα παντα με την αποφαση της ΕΠΟ, ο τελικος να γινει την Πεμπτη 16 Μαιου, στις 9μμ. Αυτο θα συμβει, μονο στην περιπτωση που οι δυο φιναλιστ δεχθουν να μη μετατεθουν οι αγωνες τους για το πρωταθλημα την Δευτερα, οπως ειχαν ζητησει αρχικα.

Οι προσφατες μεγαλες διεθνεις επιτυχιες του Παναθηναικου ειχαν σημαντικες επιπτωσεις και στη θεση των πρωταθλητων Ελλαδος στην παγκοσμια καταταξη ποδοσφαιρικων συλλογων, που ανακοινωνει καθε μηνα η Διεθνης Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου που εδρευει στη Γερμανια.Ετσι, στο σχετικο πινακα του Μαρτιου, ο Παναθηναικος ανεβηκε απο την 28-η στην 20-η θεση της παγκοσμιας καταταξης με 202 βαθμους.Ωστοσο ο Ολυμπιακος επεσε απο την 56-η στην 58-η θεση με 154 βαθμους,ενω η ΑΕΚ βρεθηκε στην 111-η θεση με 105 βαθμους.Σημειωνεται οτι στην παγκοσμια καταταξη του Μαρτιου δεν υπολογιζεται η νικη του Παναθηναικου επι του Αγιαξ μεσα στο Αμστερνταμ.Ετσι,οι πρωταθλητες Κοσμου και Ευρωπης διατηρησαν την δευτερη θεση της παγκοσμιας καταταξης με 328 βαθμους, ενω στην πρωτη θεση βρισκεται παντα η Μιλαν με 334 βαθμους και στην τριτη η Γιουβεντους με 310 βαθμους.

Παρελθον αποτελει για τον Ηρακλη, ο προπονητης της ομαδας μπασκετ Στηβ Γιατζογλου. Η διοικηση του γηραιου και ο Γιατζογλου ελυσαν σημερα κοινη συναινεσει την συνεργασια τους, αφου οι τελευταιες αποτυχιες στο πρωταθλημα δημιουργησαν βαρυ κλιμα, ενω και η αμφισβητηση προς το προσωπο του Γιατζογλου απο τους φιλαθλους , δεν επαψε ποτε να υφισταται. Επικρατεστερος να διαδεχθει τον Γιατζογλου, φερεται ο Ευθυμης Κιουμουρτζογλου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντικες απωλειες 1,50% παρουσιασε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και εκλεισε στις 947,95 μοναδες, επιπεδα που ειναι τα χαμηλοτερα των τελευταιων τριων μηνων. Κατα τις τελευταιες πεντε συνεδριασεις ο γενικος δεικτης τιμων εχει καταγραψει απωλειες σε ποσοστο 4,76%. Η αξια των συναλλαγων σημερα εφθασε στα 7 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες πτωση 1,41%, Ασφαλειες πτωση 1,30%, Ληζινγκ πτωση 0,53%, Επενδυσεις πτωση 0,12%, Κατασκευες πτωση 4,19%, Βιομηχανιες πτωση 1,05%, Διαφορες πτωση 2,18%, Συμμετοχων πτωση 0,94%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 1,08%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις προβλεπονται σε ολοκληρη τη χωρα, αλλα στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα θα σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες,τις απογευματινες ωρες.Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 4 με 17 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 19 και στο Αιγαιο 10 με 20.Λιγες νεφωσεις,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 8 με 18 θα εχει αυριο η Αθηνα.Στη Θεσσαλονικη ομως ενδεχεται να σημειωθει προσκαιρη βροχη η καταιγιδα και το
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 9 April 1996 - 20:23:36