Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 09)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με τον Μπιλ Κλιντον συνανταται στις 12 το μεσημερι στο Λευκο Οικο, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.
  • Στο επικεντρο των συνομιλιων οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, το Κυπριακο και το Σκοπιανο.
  • Εντονη δυσαρεσκεια προκαλεσε στην Αθηνα η αποφαση του Βελιγραδιου να αναγνωρισει τα Σκοπια ως Δημοκρατια της Μακεδονιας.
  • Απευθειας συνομιλιες μεταξυ Ελλαδας και Σκοπιων για το ονομα, προτεινει Αμερικανος αξιωματουχος.
  • Αυξημενη παρουσιαζεται απο το πρωι η κινηση στην αγορα, ενω ηδη αρχισε ο ανταγωνισμος μεταξυ σουπερ μαρκετς και κρεοπωλων.
  • Παραταση μεχρι τις 26 Απριλιου για τις φορολογικες δηλωσεις δοθηκε σε οσους εχουν εισοδημα απο γεωργικη εκμεταλλευση.
  • Κοινο δορυφορο προγραμματιζουν να εκτοξευσουν η Ελλαδα και η Κυπρος, πριν απο το 1999.
  • Αγνωστα παραμενουν τα στοιχεια της γυναικας ηλικιας περιπου 50 ετων, που βρεθηκε το πρωι νεκρη στον Κολωνο.
  • Τεταμενη ειναι και σημερα η κατασταση στην κορεατικη χερσονησο, οπου επικρατει ψυχροπολεμικο κλιμα.
  • Ισραηλινα αεροσκαφη, βομβαρδισαν το πρωι θεσεις της οργανωσης Χεζμπολαχ, στο νοτιο Λιβανο.
  • Την προκριση στον τελικο του ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ θα επιδιωξει αποψε στο Παρισι,ο Παναθηναικος σε βαρος της ΤΣΣΚΑ για το ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τον Αμερικανο Προεδρο Μπιλ Κλιντον θα συναντηθει στις 12 το μεσημερι στο Λευκο Οικο ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Στο επικεντρο των συνομιλιων θα ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, το Κυπριακο, το Σκοπιανο, η περαιτερω αναπτυξη των διμερων σχεσεων καθως και ο ρολος της Ελλαδας στα Βαλκανια και την Ευρωπαικη Ενωση. Κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου, ο Πρωθυπουργος απηυθυνε ξεκαθαρο μηνυμα για τον τροπο ειρηνικης αποκλιμακωσης των ελληνοτουρκικων σχεσεων, κατεστησε ομως σαφες οτι η Ελλαδα, αν και δεν θελει πολεμο, ειναι διατεθειμενη να πολεμησει εαν χρειαστει.Επεσημανε οτι τη νυχτα της κρισης στην Ιμια συμφωνησε για την εκτονωση της καταστασης επειδη δεν ηθελε την αιματοχυσια. Ο Πρωθυπουργος διευκρινισε οτι ειναι η πρωτη φορα μετα τον Β`Παγκοσμιο Πολεμο που μια χωρα απειλει να αλλαξει τα συνορα. Για το Κυπριακο τονισε οτι η Ελλαδα δεν θα συμβιβαστει με την αποδοχη τετελεσμενων που εχουν επιτελεστει με τη βια, ενω για το θεμα των Σκοπιων, ειπε οτι η χωρα μας δινει ιδιαιτερη εμφαση στην εφαρμογη των ορων της ενδιαμεσης συμφωνιας. Τελος, χαρακτηρισε ατυχη την αποφαση του αμερικανικου υπουργειου Μεταφορων να εκδοσει την ατυπη ταξιδιωτικη προειδοποιηση για το αεροδρομιο του Ελληνικου.

Παραλληλα, ο κ.Σημιτης, χθες βραδυ, παραβρεθηκε σε δεξιωση που δοθηκε προς τιμην του απο την ηγεσια της ομογενειας. Ο Πρωθυπουργος τονισε οτι η διασπορα ειναι η βαση της ισχυος του ελληνισμου. Προσθεσε οτι το κυριο προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι η απειλη απο την Τουρκια αλλα πως θα καταφερουμε να γινουμε μια ισχυρη χωρα για να μπορουμε να παιζουμε το ρολο που μας αρμοζει στην περιοχη.Το βραδυ ο κ.Σημιτης μετα την επισκεψη του στο Λευκο Οικο, θα συναντηθει με τον υπουργο Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, ενω θα παρακαθησει σε δεξιωση που θα δωσει προς τιμην του, ο αμερικανος αντιπροεδρος, Αλ Γκορ. Ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, μιλωντας σε ειδικη εκδηλωση στην Ουασιγκτον, προσδιορισε τους αξονες της εξωτερικης πολιτικης και τονισε οτι η Ελλαδα σεβεται το Διεθνες Δικαιο, τα διεθνως αναγνωρισμενα συνορα και προωθει την ειρηνικη συνεργασια. Επεκρινε την πολιτικη της Τουρκιας, ενω δηλωσε αισιοδοξος για την πορεια του Κυπριακου.

Εντονη δυσαρεσκεια προκαλεσε στην Αθηνα, η αποφαση του Βελιγραδιου να αναγνωρισει τα Σκοπια ως Δημοκρατια της Μακεδονιας. Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, τονισε οτι η αποφαση αυτη δεν βοηθαει τη σταθεροτητα και τη βελτιωση των σχεσεων μεταξυ των χωρων της περιοχης και δεν μπορει να θεωρηθει φιλικη χειρονομια προς την Ελλαδα. Η Νεα Δημοκρατια, κατηγορησε την κυβερνηση οτι σχοινοβατει και προσθεσε πως οι δημοσιες δηλωσεις για το θεμα της ονομασιας, αποδυναμωσαν τις ελληνικες θεσεις. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, εκανε λογο για βαρυτατη ευθυνη της κυβερνησης ενω ο Συνασπισμος υπογραμμισε πως η πολιτικη αναμονης της κυβερνησης ειναι εντελως λανθασμενη.

Στα Σκοπια επικρατει κλιμα ευφοριας για την χθεσινη υπογραφη της συμφωνιας, ενω ο Πρωθυπουργος Φρανκο Τσερβενκοφσκι απεδωσε ιστορικες διαστασεις στη συμφωνια αμοιβαιας διπλωματικης αναγνωρισης. Στο μεταξυ, ο επικεφαλης της αμερικανικης διπλωματικης αντιπροσωπειας στα Σκοπια, Βικτορ Κομρας σε συνεντευξη του στο ΑΠΕ, υποστηριζει συνομιλιες μεταξυ Ελλαδας και Σκοπιων για το ονομα, εφοσον οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν διαδραματιζουν πλεον μεσολαβητικο ρολο. Προσθεσε οτι το προβλημα του ονοματος πρεπει να λυθει σε διμερη βαση.

Αυξημενη παρουσιαζεται απο το πρωι η κινηση στην αγορα, ενω ηδη αρχισε ο ανταγωνισμος μεταξυ σουπερ μαρκετς και κρεοπωλων. Στη Βαρβακειο κεντρικη αγορα, οι τιμες αρνιων και κατσικιων δεν ξεπερνουν τις 2000 δραχμες ενω τα σουπερ μαρκετς κανουν προσφορες μαζι με την αγορα των αρνιων. Παραλληλα, εντεινονται οι ελεγχοι στα συνορα απο τις αρμοδιες υπηρεσιες για τον εντοπισμο και τη συλληψη ατομων που εισαγουν λαθραια αρνια.

Παραταση δοθηκε απο το υπουργειο Οικονομικων για την καταθεση των φορολογικων δηλωσεων σε οσους εχουν εισοδημα και απο γεωργικη εκμεταλλευση. Η παραταση δοθηκε μεχρι τις 26 Απριλιου, ενω η προθεσμια εληγε για στις 15 του μηνος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεταμενη ειναι σημερα η κατασταση στην κορεατικη χερσονησο, ενω συνεχιζεται η καλλιεργεια πολεμικου κλιματος απο τη Βορεια Κορεα. Σημερα τα Μεσα Μαζικης Ενημερωσης στην Πιονγκγιανγκ, μεταδιδουν μηνυματα για την ετοιμοτητα των ενοπλων δυναμεων που οπως σημειωνουν θα συντριψουν τους εχθρους με ενα μονο χτυπημα. Το ψυχροπολεμικο κλιμα που επικρατει παντως, καθιστα αναγκαια την εκτονωση της κρισης μεσω της διπλωματικης οδου. Η Ιαπωνια καλεσε σημερα τη Βορεια Κορεα να σεβαστει τη συμφωνια καταπαυσης του πυρος και να τερματισει τις παραβιασεις της αποστρατικοποιημενης ζωνης στα συνορα με τη Νοτια Κορεα. Εξαλλου, την ερχομενη εβδομαδα θα επισκεφθει τη Σεουλ και ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, ο οποιος θα παρατεινει την παραμονη του προκειμενου να συζητησει διεξοδικοτερα την κριση στις σχεσεις με τη βορεια γειτονα της.

Τεσσερα ισραηλινα αεροσκαφη εκτοξευσαν το πρωι ρουκετες εναντιον θεσεων της οργανωσης Χεζμπολλαχ στο νοτιο Λιβανο, ανεφεραν λιβανικες πηγες. Στοχος της επιδρομης ηταν η περιοχη που χρησιμοποιησαν νωρις το πρωι οι ανταρτες της Χεζμπολλαχ ως ορμητηριο για την επιθεση τους με ρουκετες τυπου Κατιουσα εναντιον του βορειου Ισραηλ. Ισραηλινη στρατιωτικη πηγη δηλωσε οτι απο την πρωινη επιθεση των ανταρτων της Χεζμπολλαχ τραυματιστηκαν δεκατρια ατομα.

Εντος της εβδομαδας αναμενεται να υπογραψει ο Προεδρος της Αλβανιας Σαλι Μπερισα, το προεδρικο διαταγμα με το οποιο θα οριζεται η ημερα διεξαγωγης των γενικων εκλογων στη χωρα. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο τα Τιρανα η ημερα των εκλογων θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα στις αρχες του Ιουνιου.

Οι Ηνωμενες Πολιτειες καταστρωνουν σχεδια για την απομακρυνση εκατονταδων αμερικανων πολιτων απο την πρωτευουσα Μονροβια της Λιβεριας, καθως μαινονται εδω και τρεις ημερες οι συγκρουσεις αναμεσα σε αντιπαλες παραταξεις και εκφραζονται φοβοι για εναν νεο εμφυλιο πολεμο. Δεκαδες χιλιαδες αμαχοι εγκαταλειπουν με καθε μεσο την πρωτευουσα της Λιβεριας ενω οι στασιαστες του πολεμαρχου Ρουζβελτ Τζονσον κρατουν ομηρους περισσοτερα απο 400 ατομα σε στρατοπεδο της πρωτευουσας.

Τραγικο θανατο βρηκαν τις πρωτες πρωινες ωρες εννεα ατομα απο πυρκαγια που ξεσπασε σε θαλαμο κεντρου περιθαλψης διανοητικα καθυστερημενων ατομων σε προαστιο της Μελβουρνης. Παρα την εγκαιρη επεμβαση των πυροσβεστων η φωτια πηρε τεραστιες διαστασεις με αποτελεσμα να πεσει και η οροφη ενος θαλαμου και να τραυματιστουν αρκετοι πυροσβεστες. Μεχρι στιγμης τα αιτια που προκαλεσαν τη φωτια δεν εχουν γινει γνωστα.

Πυρκαγια εκδηλωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα στο υπο παναμαικη σημαια εμπορικο σκαφος" Εβερ Τραστ" ανοικτα του λιμανιου της Οζακα στην Ιαπωνια με αποτελεσμα να χασει τη ζωη του ενα μελος του πληρωματος και να αγνοουνται αλλα δυο.Η φωτια ξεσπασε απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια στο μηχανοστασιο του πλοιου. Το πληρωμα του σκαφους αποτελειτο απο επτα ταιβανεζους και δεκατρεις φιλιππινεζους ναυτικους.

Μαθηματα καλης συμπεριφορας και χορου θα αρχισουν πολυ συντομα να παραδιδονται στους μαθητευομενους της σχολης Ικαρων της Βρετανικης Αεροποριας, προκειμενου να βελτιωθει το επιπεδο της κοινωνικης συμπεριφορας τους, ανακοινωθηκε απο τη διοικηση του οπλου. Συμφωνα με το διοικητη του ιπταμενου προσωπικου της ΡΑΦ, οι 100 μαθητες της φετινης σειρας θα παρακολουθησουν μαθηματα προφορικης επικοινωνιας καθως και μαθηματα βαλς, φοξ-τροτ, ροκ εν ρολ και λατινοαμερικανικων χορων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με στοχο να εκτοξευθει κοινος δορυφορος με βαση διακρατικη συμφωνια της Ελλαδος με την Κυπρο πριν απο το 1999 κινουνται τα υπουργεια Μεταφορων και Επικοινωνιων των δυο χωρων. Ηδη, τοσο η Ελλαδα οσο και η Κυπρος εχουν αποταθει στη Διεθνη Ενωση Τηλεπικοινωνιων για την εξασφαλιση γεωστατικης θεσης, ενω γινονται και συντονισμενες προσπαθειες για ερευνα αγορας.

Γυναικα αγνωστων στοιχειων, ηλικιας περιπου 50 ετων, βρεθηκε νεκρη, το πρωι, στην οδο Αντιγονης 27, στον Κολωνο. Η γυναικα εφερε πολλαπλα τραυματα στο κεφαλι και απο τα πρωτα στοιχεια η Αστυνομια εκτιμα οτι πρεπει να προκειται για εγκληματικη ενεργεια.

Τσαντα με τρια εκατομμυρια δραχμες αρπαξαν δυο αγνωστοι που επεβαιναν σε μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου απο τους υπαλληλους του ΟΑΕΔ Χρηστο Κουφοπουλο, 50 ετων και Μιχαλη Σοφρη 38 ετων,εξω απο τις Σχολες ΟΑΕΔ στη λεωφορο Βουλιαγμενης στην περιοχη του Ελληνικου. Οπως εγινε γνωστο οι δυο υπαλληλοι του ΟΑΕΔ ειχαν κανει αναλυψη 4.600.000 δρχ. απο το υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας στην Αργυρουπολη αλλα το 1.600.000 δρχ. το ειχαν στις τσεπες τους και ετσι τα χρηματα αυτα διεσωθησαν.

Ταχυπλοο που μετεφερε Αλβανους λαθρομεταναστες συγκρουστηκε το πρωι με σκαφος του Λιμενικου Σωματος, στη θαλασσια περιοχη της Αγιας Αικατερινης στην Κερκυρα. Ο οδηγος του ταχυπλοου δεν υπακουσε στο σημα για ελεγχο, προσπαθησε να διαφυγει και το σκαφος συγκρουστηκε με το περιπολικο του Λιμενικου. Απο τη συγκρουση, τραυματιστηκε ο Αλβανος κυβερνητης του, Βασιλης Παναγιωτου, ο οποιος μεταφερθηκε στο νοσοκομειο. Σημειωνεται οτι παρα τις ερευνες δεν εχουν εντοπιστει λαθρομεταναστες στην περιοχη που υπεδειξε ο κυβερνητης του σκαφους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου ξεκιναει αποψε τις προσπαθειες της με στοχο την κατακτηση του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Στο Παρισι οπου θα διεξαχθει το φαιναλ-φορ βρισκονται περιπου 6.000 οπαδοι του Παναθηναικου για να βοηθησουν την ομαδα τους. Αντιπαλος των "πρασινων" ειναι η ΤΣΣΚΑ Μοσχας.Το αποψινο παιγνιδι αρχιζει στις 8 και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την ΕΤ-1.Στις 10 το βραδυ,θα διεξαχθει ο δευτερος ημιτελικος μεταξυ της Ρεαλ Μαδριτης και της Μπαρτελονα,που θα μεταδοθει και αυτος απο το πρωτο καναλι της ελληνικης τηλεορασης.Οι νικητες των δυο σημερινων αναμετρησεων θα παιξουν την Πεμπτη στον τελικο.

Δυο αγωνες για την τελικη φαση του ελληνικου πρωταθληματος μπασκετ διεξαγονται σημερα.Η ΑΕΚ θα υποδεχθει στις 5 και τεταρτο το Περιστερι,ενα παιγνιδι που θα μεταδοσει απ'ευθειας το ΜΕΓΚΑ.Την ιδια ωρα θα διεξαχθει και η συναντηση Παπαγου-Σπορτιγκ.Στους πρωτους αγωνες κερδισαν Περιστερι και Σπορτιγκ και αν νικησουν και σημερα, προκρινονται στην επομενη φαση και συγχρονως εξασφαλιζουν τη συμμετοχη τους στο κυπελλο Κορατς. Διαφορετικα θα χρειαστουν και τριτοι αγωνες που θα πραγματοποιηθουν την Πεμπτη.Στην επομενη φαση των "πλει οφ", προκριθηκαν απο χθες οι ΠΑΟΚ και Απολλων Πατρων, που συμπληρωσαν δυο νικες επι της Λαρισας και του Ηρακλη, αντιστοιχα.

Οι προσφατες μεγαλες διεθνεις επιτυχιες του Παναθηναικου ειχαν σημαντικες επιπτωσεις και στη θεση των πρωταθλητων Ελλαδος στην παγκοσμια καταταξη ποδοσφαιρικων συλλογων, που ανακοινωνει καθε μηνα η Διεθνης Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου που εδρευει στη Γερμανια.Ετσι, στο σχετικο πινακα του Μαρτιου, ο Παναθηναικος ανεβηκε απο την 28-η στην 20-η θεση της παγκοσμιας καταταξης με 202 βαθμους.Ωστοσο ο Ολυμπιακος επεσε απο την 56-η στην 58-η θεση με 154 βαθμους,ενω η ΑΕΚ βρεθηκε στην 111-η θεση με 105 βαθμους.Σημειωνεται οτι στην παγκοσμια καταταξη του Μαρτιου δεν υπολογιζεται η νικη του Παναθηναικου επι του Αγιαξ μεσα στο Αμστερνταμ.Ετσι,οι πρωταθλητες Κοσμου και Ευρωπης διατηρησαν την δευτερη θεση της παγκοσμιας καταταξης με 328 βαθμους, ενω στην πρωτη θεση βρισκεται παντα η Μιλαν με 334 βαθμους και στην τριτη η Γιουβεντους με 310 βαθμους.

Στο ΝΒΑ,οι Σικαγο Μπουλς γνωρισαν τα ξημερωματα την πρωτη φετινη εντος εδρας ηττα τους και το μεγαλο ρεκορ που δημιουργησαν ``καταγραφηκε`` επισημα στην ``χρυση βιβλο`` του ΝΒΑ. Οι ``ταυροι``, μετα απο 44 συνεχομενες εντος εδρας επιτυχιες εχασαν τα ξημερωματα απο τους αποφασιστικους Σαρλοτ Χορνετς με 98-97, με δυο ευστοχες ελευθερες βολες του Ντελ Κερι μολις 19 δευτερολεπτα πριν τη ληξη του αγωνα.Ειναι χαρακτηριστικο οτι μετα τις βολες του Κερι η ομαδα του Σικαγο εκανε ο,τι ηταν δυνατο για να παρει τη νικη, αλλα διαδοχικες προσπαθειες των Τονι Κουκοτς, Σκοτι Πιπεν, Μαικλ Τζορνταν και Ντενις Ροντμαν στα ...10 τελευταια δευτερολεπτα δεν βρηκαν τον στοχο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα αλλα απο το απογευμα θα αυξηθουν στα ηπειρωτικα οπου αναμενεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 17 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 20 και στα νησια του Αιγαιου τους 21 βαθμους. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται αστατος καιρος με τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες κυριως τις μεσημεριανες και απογευματινες ωρες στα ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 9 April 1996 - 14:20:19