Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Το Βελιγραδι προχωρησε στην αναγνωριση των Σκοπιων με τον ορο Δημοκρατια της Μακεδονιας.Καμια αντιδραση μεχρι στιγμης απο την Αθηνα που παντως ηταν ενημερη.Σχοινοβατει η κυβερνηση δηλωνει ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Αυριο η κρισιμη συναντηση του Κωστα Σημιτη στο Λευκο Οικο με τον Μπιλ Κλιντον.Στο επικεντρο ελληνοτουρκικα,Κυπριακο και το θεμα των Σκοπιων.
  • Ξεφυγε απο τις προβλεψεις της κυβερνησης ο πληθωρισμος το μηνα Μαρτιο.Εσπασε το φραγμα του 9% και διαμορφωθηκε στο 9,1%.
  • Συμφωνια κυβερνησης και κρεοπωλων να διατηρηθει στις 2.000 δρχ το κιλο η τιμη των αμνοεριφιων.Ομαλα εξελισσεται η λειτουργια της αγορας ως προς την επαρκεια και τις τιμες,δηλωνει το υπουργειο Αναπτυξης.
  • Για εβδομαδα παθων του καταναλωτη,κανει λογο ο Μιλτιαδης Εβερτ που επισκεφθηκε τη Βαρβακειο Αγορα.
  • Καθησυχαστικοι εμφανισθηκαν υπουργειο Υγειας και επιστημονες για το τεστ ανιχνευσης του ιου του ΑΙΔΣ,της εταιριας ΑΜΠΟΤ,που εδωσε λανθασμενες ενδειξεις σε τεσσερις περιπτωσεις.
  • Ταυτοτητα θεσεων πρωθυπουργου και στελεχων με την εισηγηση του Εκτελεστικου Γραφειου διαπιστωνει ο Κωστας Σκανδαλιδης.Θεμιτη η φιλοδοξια του καθενος να διεκδικησει την αντιπροεδρια του κομματος.
  • Ληστεια με λεια 7 εκατ.δρχ στο υποκαταστημα του ΟΤΕ στο Νεο Κοσμο.
  • Στην Καστορια συνεληφθη Αλβανος,που μετεφερε 20 κιλα χασις,το οποιο θα διεθετε στην περιοχη της Θεσσαλονικης.
  • Πανω απο 60 Κουρδοι ανταρτες σκοτωθηκαν το Σαββατοκυριακο, στη διαρκεια εκκαθαριστικων επιχειρησεων του τουρκικου στρατου.
  • Δεν αποκλειεται να ξεπερασουν τους εκατο οι νεκροι απο το σιδηροδρομικο δυστυχημα που σημειωθηκε στο Ζαιρ.
  • Η ιαπωνικη αστυνομια συνελαβε Κορεατη για λαθρεμποριο στη Βορεια Κορεα χημικων ουσιων απο τις οποιες μπορει να κατασκευασθει το θανατηφορο αεριο Σαριν.
  • Αισιοδοξια στο στρατοπεδο του Παναθηναικου,που εφθασε στο Παρισι και αυριο αντιμετωπιζει την ΤΣΣΚΑ Μοσχας για το ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ.
  • Πτωση 0,55% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη δυσαρεσκεια της ελληνικης κυβερνησης για την αποφαση του Βελιγραδιου να αναγνωρισει τη ΠΓΔΜ, ως Δημοκρατια της Μακεδονιας, διατυπωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων,επισημαινοντας οτι η αποφαση αυτη δε βοηθαει στη σταθεροτητα και βελτιωση των σχεσεων, μεταξυ των χωρων της περιοχης και δε μπορει να θεωρηθει φιλικη, προς την Ελλαδα,χειρονομια.Το Βελιγραδι και τα Σκοπια υπεγραψαν σημερα συμφωνια για αμοιβαια αναγνωριση και εξομαλυνση των σχεσεων των δυο χωρων.Η συμφωνια υπεγραφη,στο Βελιγραδι,απο τους υπουργους Εξωτερικων της Γιουγκοσλαβιας,Μιλαν Μιλουντινοβιτς και της ΠΓΔΜ, Λιουμπομιρ Φερτσκοφσκι και η αναγνωριση των Σκοπιων εκ μερους του Βελιγραδιου εγινε με την ονομασια Δημοκρατια της Μακεδονιας.Στο κοινο ανακοινωθεν που εκδοθηκε αναφερεται οτι με την υπογραφη της συμφωνιας οι δυο χωρες συμβαλλουν στην εφαρμογη της ειρηνευτικης διαδικασιας και την οικοδομηση μετρων σταθεροτητας,εμπιστοσυνης και καλης γειτονιας στα Βαλκανια και την Ευρωπη.Οι δυο υπουργοι Εξωτερικων τονισαν οτι η συμφωνια ανοιγει μια νεα ιστορια στις σχεσεις των δυο χωρων,που θα δρομολογησει τη διαδικασια εξομαλυνσης των σχεσεων τους,στον τομεα της οικονομιας,των μεταφορων,των επικοινωνιων και της περιφερειακης συνεργασιας. Διπλωματικοι κυκλοι στην Αθηνα ανεφεραν οτι το Βελιγραδι ειχε ενημερωσει την ελληνικη κυβερνηση για την προθεση του να αναγνωρισει τα Σκοπια με την ονομασια Δημοκρατια της Μακεδονιας. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες ο Γιουγκοσλαβος υπουργος Εξωτερικων ειχε στειλει στο τελος της προηγουμενης εβδομαδας ενημερωτικη επιστολη στο Θεοδωρο Παγκαλο. Με ανακοινωση του ο Υπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας, Κλαους Κινκελ, σημειωνει οτι η συνθηκη για την εξομαλυνση των σχεσεων τμεταξυ της Ομοσπονδιακης Δημορκρατιας της Γιουγκοσλαβιας και της ΠΓΔΜ αιρει τα τελευταια εμποδια για πληρη αναγνωριση της Γιουγκοσλαβιας απο τα κρατη μελη της Ευρωπαικης Ενωσης. "Με τον τροπο αυτο αιρεται και το τελευταιο εμποδιο για την αναγνωριση της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας της Γιουγκοσλαβιας απο τα κρατη-μελη της ΕΕ," τονισε ο κυριος Κινκελ.

Η Νεα Δημοκρατια κατηγορησε την κυβερνηση οτι σχοινοβατει και επανελαβε οτι την ειχε προεδοποιησει να προβει σε ολες τις ενδεδειγμενες ενεργειες ωστε η Σερβια να μη συναψει συμφωνια με τα Σκοπια με το ονομα Δημοκρατια της Μακεδονιας.Επομενως,προσθετει οτι σημασια δεν εχει τι κανουν οι αλλοι αλλα τι κανουμε εμεις.Απο την πλευρα του ο Συνασπισμος τονιζει οτι η πολιτικη της αναμονης ειναι λανθασμενη και καλει την κυβερνηση να εγκαταλειψει τη διγλωσσια και να προωθησει την ενδιαμεση συμφωνια επιδιωκοντας συνθετη ονομασια κοινης αποδοχης.

Η κινηση αυτη του Βελιγραδιου πραγματοποιειται λιγες μονο ωρες, πριν απο τη συναντηση του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη,με τον Αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον,στο Λευκο Οικο.Στη συναντηση αυτη αναμενεται να συζητηθει και το θεμα των Σκοπιων,καθως οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και το Κυπριακο.Ο κ.Σημιτης,που βρισκεται απο χθες στις Ηνωμενες Πολιτειες,συναντηθηκε ηδη με τον Ελληνοαμερικανο γερουσιαστη Πολ Σαρμπανης,εδωσε συνεντευξη στην Εθνικη Λεσχη Τυπου της Ουασιγκτον και αποψε θα εχει συναντησεις με παραγοντες της ομογενειας. Μιλωντας στην Εθνικη Λεσχη Τυπου της Ουασιγκτον ο κ.Σημιτης ανελησε προσεκτικα την ανυποχωρηση θεση της Ελλαδας να υπερασπισθει τα κυριαρχικα της δικαιωματα και τονισε οτι βαση για την εξομαλυνση των ελληνοτουρκικων σχεσεων πρεπει να ειναι ο σεβασμος του Διεθνους Δικαιου και των διεθνων συνθηκων. Ο κ.Σημιτης εξεφρασε την ανησυχια του για τα γεγονοτα στην Ιμια, τονιζοντας οτι για πρωτη φορα η Τουρκια αμφισβητησε την εδαφικη κυριαρχια της Ελλαδας. Αναφερομενος στην προσκληση της Αγκυρας για διαλογο ο Ελληνας πρωθυπουργος τονισε οτι η Ελλαδα δεν απορριπτει το διαλογο με καμια χωρα αλλα δεν ειμαστε διατεθειμενοι να διαπραγματευτουμε χωρις ορους και χωρις προοπτικη ικανοποιητικης καταληξης.Τελος,επανελαβε οτι η Ελλαδα δεν θα συμβιβαστει με την αποδοχη τετελεσμενων,που εχουν επιτελεσθει με τη βια στην Κυπρο. Τις λεπτομερειες για την αυριανη συναντηση Κλιντον-Σημιτη στο Λευκο Οικο, συζητησαν ο υπουργος Εξωτερικων,Θεοδωρος Παγκαλος και ο συμβουλος Ασφαλειας, Αντονι Λεικ.

Ξεπερασε και τις πιο απαισιοδοξες προβλεψεις η εξελιξη του πληθωρισμου το μηνα Μαρτιο και εσπασε το φραγμα του 9% και διαμορφωθηκε στο 9,1% απο 8,5% που ηταν το Φεβρουαριο.Συμφωνα με την Εθνικη Στατιστικη Υπηρεσια η αυξηση του τιμαριθμου το Μαρτιο οφειλεται κυριως στις ανατιμησεις στα καυσιμα,τα οπωρολαχανικα και το λαδι. Παντως,απο τις πρωτες τιμοληψιες στην αγορα που κανει η Στατιστικη Υπηρεσια για τον τιμαριθμο του Απριλιου δεν φαινεται να συνεχιζεται η αυξητικη ταση των τιμων που παρατηρηθηκε το Μαρτιο.

Σε συμφωνια να διατηρηθει η ανωτατη τιμη των δυο χιλιαδων δρχ που προσδιορισε η κυβερνηση για την τιμη των αμνοεριφιων,κατεληξαν ο υφυπουργος Αναπτυξης,Μιχαλης Χρυσοχοιδης και αντιπροσωπεια των κρεοπωλων,με την οποια συναντηθηκε το μεσημερι.Συμφωνα με το υπουργειο Αναπτυξης η λειτουργια της πασχαλινης αγορας εξελισσεται ομαλα τοσο ως προς τον εφοδιασμο της με προιοντα για το πασχαλινο τραπεζι,οσο και ως προς τις τιμες που διαμορφωνονται σε κανονικα επιπεδα.Το υπουργειο εφιστα την προσοχη στους καταναλωτες,για τις αγορες που προκειται να κανουν κυριως στα αμνοεριφια.Ετσι,δεν πρεπει να αγοραζουν ολοκληρα σφαγια τα οποια δεν εχουν σφραγιδες.Για τα εγχωρια η σφραγιδα ειναι μπλε σε σχημα ρομβου,για τα εισαγομενα απο χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης επισης μπλε,με σχημα ωοειδες και με ενδειξη ΕΟΚ,ενω για τα σφαγια προελευσης απο τριτες χωρες η σφραγιδα εχει πρασινο χρωμα και σχημα ορθογωνιου παραλληλογραμμου.Το πρωι ανδρες της αγορανομιας συνελαβαν δυο ζωεμπορους απο τα Γιαννενα που ειχαν σφαξει τριακοσια δεκα εξι αρνια,χωρις την αδεια της Κτηνιατρικης Υπηρεσιας και με παραποιημενες σφραγιδες τα μετεφεραν στην αγορα της Αθηνας.

Τη Βαρβακειο Αγορα επισκεφθηκε το πρωι ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ,ο οποιος επανελαβε οτι προκειται για εβδομαδα των παθων του καταναλωτη και προσθεσε οτι η κυβερνηση κατορθωσε κατι πρωτοφανες:να δυσαρεστησει κτηνοτροφους,καταναλωτες και κρεοπωλες.Ο κ.Εβερτ συνεστησε ψυχραιμια και διαπιστωσε οτι η κινηση στην αγορα εχει πεσει κατα 60%.

Παραμενει ως εχει το ωραριο λειτουργιας των εμπορικων καταστηματων καθως στη στη συσκεψη ολων των εμπλεκομενων μερων,διαπιστωθηκε αδυναμια συμφωνιας σε ενα συγκεκριμενο ωραριο λειτουργιας με ωρες εναρξης και ληξης. Υπενθυμιζεται οτι ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος, ειχε θεσει ως προυποθεση για νομοθετικη ρυθμιση ενος νεου καθορισμενου ωραριου λειτουργιας των εμπορικων καταστηματων, τη συμφωνια ολων των ενδιαφερομενων πλευρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλαχιστον 64 ανταρτες του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, σκοτωθηκαν το Σαββατοκυριακο,στη διαρκεια εκτεταμενης επιχειρησης του τουρκικου στρατου στις νοτιοανατολικες περιοχες της χωρας.Την ιδια ωρα η Αγκυρα ανακοινωσε ενα γιγαντιαιο προγραμμα εκσυγχρονισμου του τουρκικου στρατου,συνολικου υψους 150 δις δολαριων και χρονικης διαρκειας 25-30 ετη.

Ο Ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περεζ,κατηγγειλε ανοιχτα το Ιραν οτι επιδιωκει να ανατρεψει την κυβερνηση του.Δεν ειναι η πρωτη φορα που ο Ισραηλινος πρωθυπουργος υπαινισσεται πως εχθρικες προς τη χωρα του δυναμεις επιδιωκουν τη νικη του δεξιου κομματος ΛΙΚΟΥΝΤ.

Η ιαπωνικη αστυνομια συνελαβε εναν ανδρα ως υποπτο λαθρεμποριου στη Βορεια Κορεα χημικων ουσιων,οι οποιες μπορουν να χρησιμοποιηθουν στην παρασκευη του θανατηφορου αεριου Σαριν.Η αστυνομια του Κομπε ανακοινωσε πως ενας 34χρονος Κορεατης,που ζει στην Ιαπωνια,ειναι υποπτος για την εξαγωγη 50 κιλων χημικων ουσιων στη Βορεια Κορεα.

Δεν αποκλειεται να ξεπερασουν τους εκατο οι νεκροι απο το σιδηροδρομικο δυστυχημα που σημειωθηκε στο Ζαιρ.Συμφωνα με την αστυνομια ηδη εχουν καταμετρηθει 50 πτωματα,ενω υπαρχουν ακομη παγιδευμενα ατομα στα συντριμια του τρενου,το οποιο εκτροχιασθηκε στην περιοχη Κιαζι,162 χιλιομετρα εξω απο την πρωτευουσα Κινσασα.

Ενα 11χρονο αγορι στην Τουρκια σκοτωσε τη μητερα του,υστερα απο προτροπη του πατερα του,ο οποιος υποπτευοταν οτι η συζυγος του διατηρουσε σχεσεις και με αλλους ανδρες.Συμφωνα με τις τουρκικες εφημεριδες το 11χρονο αγορι,το ονομα του οποιου δεν αποκαλυφθηκε, πυροβολησε τη μητερα του στο κεφαλι,με περιστροφο του πατερα του, που ειναι δημοτικος υπαλληλος.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθησυχαστικοι εμφανιστηκαν σημερα ο υπουργος Υγειας, αλλα και ομαδα ειδικων επιστημονων για το τεστ ανιχνευσης του ιου του Ειτζ, της εταιριας Αμποτ, το οποιο εδωσε λανθασμενα αποτελεσματα σε τεσσερις περιπτωσεις στη Βρετανια. Ο κ.Πεπονης, δηλωσε οτι δεν υπαρχει προς το παρον λογος να επανεξεταστουν οσοι εχουν ηδη κανει τεστ για Ειτζ, αλλα κρατησε ορισμενες επιφυλαξεις εως αυριο,που θα συνεδριασει η Επιτροπη του Κεντρου Ελεγχου Ειδικων Λοιμωξεων. Οι υπευθυνοι των μεγαλυτερων κεντρων αιμοδοσιας που συνεδριασαν εκτακτως, αποφασισαν οτι δεν συντρεχει λογος να επανεξεταστουν οι αιμοδοτες ακομη και αυτοι που εκαναν τεστ κατα τους τελευταιους εννεα μηνες, που κυκλοφορει στη χωρα μας το επιμαχο τεστ της Αμποτ.Ο λογος ειναι οτι το τεστ της Αμποτ χρησιμοποιηθηκε σε μικρα και περιφερειακα κεντρα αιμοδοσιας,εγινα λιγες εξετασεις και το ενδεχομενο λαθους ειναι απειροελαχιστο.Ο κ.Πεπονης, αφησε να εννοηθει οτι θα αναζητησει ευθυνες απο τον ΕΟΦ, επειδη ενημερωθηκε με μια μερα καθυστερηση, απο τον οργανισμο, ο οποιος την Παρασκευη το μεσημερι ειχε λαβει φαξ απο την Αμποτ με το οποιο γινοταν γνωστο το θεμα που ειχε προκυψει στη Βρετανια. Επισης,ζητησε την επεμβαση του εισαγγελεα γιατι η Αμποτ, δεν ενημερωσε εγκαιρως το υπουργειο Υγειας.

Ταυτοτητα θεσεων πρωθυπουργου και κορυφαιων στελεχων με την εισηγηση του Εκτελεστικου Γραφειου διεκρινε κατα τις συνεδριασεις, του Εθνικου Συμβουλιου και της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματεας του κινηματος Κωστας Σκανδαλιδης.Σε δηλωσεις του ο κ. Σκανδαλιδης απεδωσε την εικονα διαφοροποιησης στελεχων που εμφανιζεται σε δημοσιευματα,τοσο στα μεσα ενημερωσης,οσο και στη διαφορετικοι γλωσσα που χρησιμοποιουν ορισμενα στελεχη. Απαντωντας σε ερωτησεις για τους υποψηφιους αντιπροεδρους ο κ. Σκανδαλιδης ειπε οτι δεν εχει ξεκινησει κανενας προεκλογικος αγωνας και οτι ειναι θεμιτη η φιλοδοξια του καθενος να διεκδικησει την ανωτερη αυτη κομματικη θεση για τον εαυτο του.

Την προθυμια του Συμβουλιου της Ευρωπης να εμπλακει σε μια προσπαθεια λυσης του Κυπριακου, εξεφρασε σημερα ο Γενικος Γραμματεας του Συμβουλιου της Ευρωπης, Ντανιελ Ταρτσις. Το πρωι ο κ.Ταρτσιτς συναντηθηκε με τον Προεδρο της Κυπριακης Βουλης Αλεξη Γαλανο, τον υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη και στη συνεχεια εγινε δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ληστεια με λεια περιπου 7 εκατομμυρια δραχμες, εγινε το μεσημερι στα γραφεια του ΟΤΕ, στο Νεο Κοσμο στην Αθηνα. Ειδικοτερα, αγνωστος με την απειλη καραμπινας ακινητοποιησε τους υπαλληλους, αρπαξε απο το ταμιο το ποσο αυτο που προερχοταν απο λογαριασμους του ΟΤΕ και εξαφανιστηκε με μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου.

Θυμα τσαντακηδων επεσε το μεσημερι στη λεωφορο Συγγρου ο πεζος Αντωνης Θερμιωτης, 58 ετων, υπαλληλος του ΣΕΓΑΣ. Δυο αγνωστοι, που επεβαιναν σε μοτοσικλετα μεγαλου κυβισμου, δεν διστασαν να συρουν το θυμα τους περιπου 7 μ. στο πεζοδρομιο, για να του αποσπασουν τσαντα με 3,5 εκατ. δρχ.Τα χρηματα ειχαν αναληφθει απο τραπεζα της περιοχης, για λογαριασμο του ΣΕΓΑΣ.

Εικοσι ενα κιλα χασις κρυμμενα στο ρεζερβουαρ του αυτοκινητου προσπαθησε να εισαγει στην Ελλαδα αλβανος απο τον μεθοριακο σταθμο Κρυσταλλοπηγης Καστοριας. Ο Παντελι Μαρκο, 40 ετων, απο το Φιερι, σκοπευε να παραδωσει το χασις σε συμπατριωτη του στην περιοχη Λαχαναγορας της Θεσσαλονικης. Οι αρχες εκτιμουν οτι ο Αλβανος ανηκει σε σπειρα που διακινει ναρκωτικα προς την Ελλαδα.

Εικοσι δυο Ιρακινους κουρδικης καταγωγης λαθρομεταναστες, επτα ανδρες, οκτω γυναικες και επτα παιδια, συνελαβαν τα ξημερωματα στη Σαμο οι ανδρες περιπολικου σκαφους του Λιμενικου. Τους λαθρομεταναστες μετεφερε απο τα παραλια της Τουρκιας, με το ταχυπλοο σκαφος του, ο Ρουμανος Ντραγκομιρ Ιλιε, 28 ετων, ο οποιος και συνεληφθη μετα απο καταδιωξη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Να αναλαβει προσωπικα ο πρωθυπουργος την ευθυνη για την ολοκληρωση του εργου της Πολιτιστικης Πρωτευουσας, προτεινε απο την Θεσσαλονικη ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας Κωστας Καραμανλης που χαρακτηρισε ως τρομακτικη την ευθυνη της κυβερνησεως του ΠΑΣΟΚ στη διαφαινομενη αποτυχια του θεσμου που απεδωσε σε μικροκομματικες και μικροπολιτικες σκοπιμοτητες. Η ευκαιρια για να αξιοποιηθει η πολη με εφαλτηριο το 1997 χαθηκε. Ας μην χρεωθει αυτη η αποτυχια ως εθνικη κι ας προχωρησουμε τα εργα, εστω και αργοτερα, δηλωσε ο κ.Καραμανλης.

Ας το καταλαβουμε ολοι,το κρατος δεν δινει σημασια στον πολιτισμο τονισε σημερα η διευθυντρια της Εθνικης Πινακοθηκης.Η κυρια Μαρινα Λαμπρακη - Πλακα,προεβη στις δηλωσεις κατα την παρουσιαση του δευτερου τομου της εκθεσης Ρωσικη πρωτοπορια 1910-1930, Συλλογη Κωστακη, ο οποιος περιλαμβανει σημαντικες αποψεις πρωταγωνιστων της εποχης εκεινης για την κοινωνικη και πολιτικη αντιληψη για την τεχνη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφθασε στο Παρισι η αποστολη του Παναθηναικου προκειμενου να λαβει μερος στο φαιναλ-φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ. Στο στρατοπεδο των πρασινων επικρατει αισιοδοξια, οτι η τριτη συνεχομενη συμμετοχη σε φαιναλ-φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος, θα ειναι και η τυχερη και την Πεμπτη το βραδυ ο Παναθηναικος θα γινει η πρωτη ελληνικη ομαδα που θα κατακτησει το πρωτο τη ταξει ευρωπαικο τροπαιο.Αυριο στις 8.00 το βραδυ ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει την ΤΣΣΚΑ Μοσχας,ενω δυο ωρες αργοτερα θα πραγματοποιηθει ο αλλος ημιτελικος μεταξυ της Ρεαλ Μαδριτης και της Μπαρτσελονα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτικες τασεις επεκρατησαν στην πρωτη συνεδριαση της εβδομαδος ενω οι συναλλαγες διεξηχθησαν σε υποτονικο κλιμα. Ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε στις 962,41 μοναδες μειωμενος κατα 0,55%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 4,4 δις. δρχ. Και σημερα το αρνητικο κλιμα στη Σοφοκλεους διαμορωσε η εντονη προσφορα που εκδηλωθηκε για μετοχες των τεχνικων εταιριων και ιδιαιτερα για τις μετοχες των εταιριων που συμμετεχουν στην Κοινοπραξια Καζινο Αθηνων. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,13%, Ασφαλειες ανοδος 0,07%, Ληζινγκ πτωση 2,55%, Επενδυσεις πτωση 0,84%, Κατασκευες πτωση 2,93%, Βιομηχανιες πτωση 0,33%, Διαφορες πτωση 0,62%, Συμμετοχων πτωση 0,28%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 0,65%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια θα εχουν αυριο οι περισσοτερες περιοχες της χωρας αλλα μονο στα ηπειρωτικα ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ασθενεις και στα ανατολικα βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 20 και στο Αιγαιο 11 με 21. Λιγες νεφωσεις,προσκαιρα αυξημενες,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 9 με 19 και 8 με 17 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 8 April 1996 - 19:24:54