Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Υπογραφηκε το μεσημερι στο Βελιγραδι η συμφωνια για την εξομαλυνση των σχεσεων μεταξυ Γιουγκοσλαβιας και Σκοπιων.
  • Με τον Μπιλ Κλιντον συνανταται αυριο στο Λευκο Οικο ο Κωστας Σημιτης.
  • Εκλεισαν το πρωι για τρεις ωρες σε ενδειξη διαμαρτυριας, τα κρεοπωλεια στη Βαρβακειο αγορα για τις τιμες στα αρνια.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ, ενημερωθηκε το πρωι για την κατασταση και τα προβληματα που επικρατουν στην αγορα.
  • Ληστεια με λεια 7 εκατομμυρια δραχμες εγινε το μεσημερι στα γραφεια του ΟΤΕ, στο Νεο Κοσμο στην Αθηνα.
  • Ο υπουργος Υγειας, δινει σημερα συνεντευξη για το θεμα του τεστ ανιχνευσης ΑΙΔΣ, της εταιριας Αμποτ.
  • Τεταμενη εξακολουθει να παραμενει η κατασταση στην κορεατικη χερσονησο.
  • Αυτοκτονησε ο τεχνικος του πυργου ελεγχου του αεροδρομιου του Ντουμπροβνικ,εξαιτιας του δυστυχηματος του αμερικανικου μποινγκ.
  • Στο Παρισι εφθασε η αποστολη του Παναθηναικου που θα παρει μερος στο φαιναλ φορ του ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ που αρχιζει αυριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Ομοσπονδιακη Δημοκρατια της Γιουγκοσλαβιας και η Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας υπεγραψαν σημερα στο Βελιγραδι συμφωνια για τη διευθετηση των σχεσεων και την προωθηση της συνεργασιας μεταξυ των δυο χωρων. Στο σχετικο κειμενο που υπογραφηκε απο τους υπουργους Εξωτερικων των δυο χωρων, τα Σκοπια αναφερονται ως Δημοκρατια της Μακεδονιας. Στο κοινο ανακοινωθεν σημειωνεται οτι οι δυο πλευρες με την υπογραφη της συμφωνιας συμβαλουν στην εφαρμογη της ειρηνευτικης διαδικασιας και την οικοδομηση μετρων σταθεροτητας, εμπιστοσυνης και καλης γειτονιας στα Βαλκανια και την Ευρωπη. Συναπτουν επισης διπλωματικες σχεσεις σε επιπεδο πρεσβευτων και δημιουργουν τις προυποθεσεις για την αναπτυξη των σχεσεων τους. Η Δημοκρατια της Μακεδονιας, οπως αναφερεται, αποδεχεται την κρατικη συνεχεια και τη διεθνη προσωπικοτητα της Γιουγκοσλαβιας, ενω οσο αφορα το θεμα της διαδοχης των περιουσιακων στοιχειων, θα λυθει με μεταξυ τους συμφωνια.

Οπως δηλωσε μετα την υπογραφη ο κ. Μιλουτινοβιτς,οι δυο χωρες θα ανοιξουν πρεσβειες στο Βελιγραδι και τα Σκοπια. Προσθεσε επισης οτι η συμφωνια με τη Δημοκρατια της Μακεδονιας, σημαινει επισημοποιηση των παραδοσιακα καλων σχεσεων των δυο χωρων.Απο την πλευρα του, ο κ.Φερτσκοφσκι, δηλωσε οτι ανοιγει μια νεα ιστορια στις σχεσεις των δυο χωρων που θα συμβαλει στη σταθεροτητα και ευημερια ολοκληρης της περιοχης.

Η Ελλαδα θα αντιμετωπιζε θετικα το ενδεχομενο να συμβαλουν οι Ηνωμενες Πολιτειες στην εκτονωση της εντασης στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Αυτο προκυπτει απο τις δηλωσεις του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, ο οποιος πραγματοποιει πολυημερη επισκεψη εργασιας στην Ουασιγκτον. Ο κ.Σημιτης, παντως εμφανιστηκε συγκρατημενος, λεγοντας οτι απο τετοια ταξιδια δεν προκυπτουν αμεσα αποτελεσματα. Προσθεσε ομως οτι εκεινο το οποιο επιδιωκουμε θα το πετυχουμε αργα η γρηγορα. Αυριο, το βραδυ ο Πρωθυπουργος θα εχει συναντηση 45 λεπτων στο Λευκο Οικο με τον Αμερικανο Προεδρο, Μπιλ Κλιντον. Κατα τη συναντηση αυτη θα εξεταστουν οι σχεσεις των δυο χωρων,οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, το Κυπριακο και το Σκοπιανο. Σημερα, ο κ. Σημιτης θα καταθεσει στεφανι στο εθνικο κοιμητηριο του Αρλινγκτον, ενω στη συνεχεια θα μιλησει σε εκδηλωση του Εθνικου Συμβουλιου Τυπου. Επισης θα συναντηθει με στελεχη της ομογενειας και τον ελληνοαμερικανο γερουσιαστη Πολ Σαρμπανη. Παραλληλα, ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, ο οποιος τον συνοδευει θα συναντηθει με τον συμβουλο εθνικης ασφαλειας του Λευκου Οικου, Αντονι Λεηκ και θα εχει προγευμα με το συντακτικο επιτελειο, της εφημεριδας Ουασιγκτον Ποστ, ενω στη συνεχεια θα δωσει συνεντευξη στο ΨΝΝ.

Στα ανωτατα ορια που προσδιορισε ο υφυπουργος Αναπτυξης, Μιχαλης Χρυσοχοιδης, πωλειται σημερα το αρνι στη Βαρβακειο αγορα. Οι κρεοπωλες, διαμαρτυρομενοι εκλεισαν το πρωι τα καταστηματα τους για δυο ωρες, ενω εντος της ημερας, αντιπροσωπεια τους θα συναντηθει με τον κ.Χρυσοχοιδη, στον οποιο θα ανακοινωσουν οτι θα πωλουν με βαση το τιμολογιο. Στο μεταξυ, εντεινονται απο σημερα και θα συνεχιστουν ολη τη Μεγαλη Εβδομαδα, οι ελεγχοι συνεργειων της αγορανομιας και αλλων αρμοδιων υπηρεσιων, με στοχο την προστασια της υγειας των καταναλωτων και τη διασφαλιση της ομαλης λειτουργιας της αγορας τοσο ως προς την επαρκεια των αγαθων οσο και ως προς τη διαμορφωση των τιμων. Τα εμπορικα καταστηματα,θα ειναι σημερα ανοιχτα εως τις 8.30 το βραδυ.

Το πρωι, τη Βαρβακειο Αγορα επισκεφθηκε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και ενημερωθηκε για την κατασταση που επικρατει και τα προβληματα που αντιμετωπιζουν κρεοπωλες και καταναλωτες. Δηλωσε, οτι η κινηση στην αγορα εχει πεσει κατα 60%, συνεστησε ψυχραιμια, ενω αφησε αιχμες εναντιον της κυβερνησης, λεγοντας οτι κατορθωσε να δυσαρεστησει με τους χειρισμους της, κτηνοτροφους, καταναλωτες και κρεοπωλες.

Ληστεια με λεια 7 εκατομμυρια δραχμες περιπου, εγινε το μεσημερι στα γραφεια του ΟΤΕ, στο Νεο Κοσμο στην Αθηνα. Ειδικοτερα, αγνωστος με την απειλη καραμπινας ακινητοποιησε τους υπαλληλους, αρπαξε απο το ταμιο το ποσο αυτο που προερχοταν απο λογαριασμους του ΟΤΕ και εξαφανιστηκε με μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου.

Ο υπουργος Υγειας και Προνοιας, Αναστασιος Πεπονης, αναμενεται να δωσει σημερα συνεντευξη Τυπου για το τεστ ανιχνευσης του ΑΙΔΣ της εταιριας Αμποτ, το οποιο κριθηκε αναξιοπιστο. Ηδη, με αποφαση του υπουργου, εχει ανασταλει η κυκλοφορια του τεστ αυτου.

Την προθυμια του Συμβουλιου της Ευρωπης να εμπλακει σε μια προσπαθεια λυσης του Κυπριακου, εξεφρασε σημερα ο Γενικος Γραμματεας του Συμβουλιου της Ευρωπης, Ντανιελ Ταρτσις. Το πρωι ο κ.Ταρτσιτς συναντηθηκε με τον Προεδρο της Κυπριακης Βουλης Αλεξη Γαλανο, τον υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη και στη συνεχεια εγινε δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεταμενη παραμενει η κατασταση στην Κορεατικη Χερσονησο, καθως για τριτη συνεχομενη ημερα στρατιωτικες δυναμεις απο τη Βορειο Κορεα εισεβαλαν στην αποστρατικοποιημενη ζωνη μεταξυ των συνορων με τη Νοτιο Κορεα. Παραλληλα, η Πιονγκγιανγκ επεδωσε στη γειτονα της την κριση μεταξυ των δυο κρατων επισημαινοντας οτι κατευθυνεται απο τις ``πολεμοχαρεις αιθουσες των ΗΠΑ``. Στο μεταξυ, η Νοτια Κορεα και οι ΗΠΑ, εξεταζουν το ενδεχομενο να ενισχυσουν τα μετρα επιτηρησης της βορειας Κορεας, χρησιμοποιωντας αεροσκαφη-ρανταρ ΑΩΑΞ. Παραλληλα, το υπουργειο Αμυνας στη Σεουλ, αποφασισε να διατηρησει επ`αοριστον την κατασταση επιφυλακης των ενοπλων δυναμεων.

Αυτοκτονησε,ο τεχνικος του πυργου ελεγχου του αεροδρομιου του Ντουμπροβνικ,κατα πασα πιθανοτητα εξαιτιας του δυστυχηματος που συνεβη στο Μποινγκ 737 που μετεφερε τον υπουργο Εμποριου των Ηνωμενων Πολιτειων Ρον Μπραουν, εγινε γνωστο απο νοσοκομειακες πηγες στο Ντουμπροβνικ. Ο αυτοχειρας πυροβοληθηκε στο κεφαλι με περιστροφο.

Το Ισραηλ προκειται να ζητησει απο την Τουρκια την επιβολη κυρωσεων κατα της πρεσβειας του Ιραν στην Αγκυρα,μετα τη συλληψη ενος ισραηλινου εξτρεμιστη ,που ειχε εκπαιδευτει στο Ιραν για την πραγματοποιηση αντι-ισραηλινων επιθεσεων.Ο Παλαιστινιος ομολογησε μετα τη συλληψη του οτι στρατολογηθηκε απο τη Τζιχαντ στην Τουρκια και με πλαστο διαβατηριο μετεβη στο Ιραν οπου εκπαιδευτηκε σε διαφορες τακτικες πολεμου. Χθες, ο Ισραηλινος Πρωθυπουργος Σιμον Περες, ανακοινωσε οτι εχει κατασχεθει στο λιμενα της Αντβερμπ στο Βελγιο, ενα ιρανικο πλοιο, φορτωμενο με εκρηκτικα που θα χρησιμοποιουντο σε ενεργειες εναντιον ισραηλινων στοχων.

Σε πενηντα εως εκατο ανερχονται οι νεκροι του σιδηροδρομικου δυστυχηματος που συνεβη χθες το βραδυ στο Ζαιρ, συμφωνα με νεοτερο απολογισμο. Πληροφοριες αναφερουν οτι υπαρχουν ακομη ατομα παγιδευμενα στο τραινο.

Συναντηση με αξιωματουχους του αμερικανικου υπουργειου Δικαιοσυνης πραγματοποιουν σημερα στην Ουασινγκτον ομοσπονδιακοι εισαγγελεις απ` ολη τη χωρα για να αποφασισουν πως θα χειριστουν την υποθεση του πανεπιστημιακου Θιοντορ Κατζινσκι. Οι αρχες υποψιαζονται οτι ο Κατζινσκι ειναι ο διαβοητος ``Uναβομβερ``, που ευθυνεται για την αποστολη 16 παγιδευμενων ταχυδρομικων δεματων, τα τελευταια 17 χρονια που προκαλεσαν το θανατο 3 ατομων. Στον καθηγητη εχει ηδη απαγγελθει κατηγορια για παρανομη κατοχη εκρηκτικων και κρατειται στις φυλακες.

Δεκαοκτω κουρδοι ανταρτες και τρεις τουρκοι στρατιωτες εχασαν τη ζωη τους στη διαρκεια ολονυκτιων συγκρουσεων στη νοτιανατολικη Τουρκια,ανακοινωσαν οι δυναμεις ασφαλειας. Εδω και μια εβδομαδα οι τουρκικες δυναμεις εχουν ξεκινησει εκκαθαριστικες επιχειρησεις κατα των ανταρτων του Κουρδικου Εργατικου κομματος στην νοτιανατολικη Τουρκια με τη συμμετοχη 5000 τουρκων στρατιωτων και την καλυψη της αεροποριας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφθασε στο Παρισι η αποστολη του Παναθηναικου προκειμενου να λαβει μερος στο φαιναλ-φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ.Στο στρατοπεδο των "πρασινων" επικρατει αισιοδοξια, οτι η τριτη συνεχομενη συμμετοχη σε φαιναλ-φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος, θα ειναι και η τυχερη και την Πεμπτη το βραδυ ο Παναθηναικος θα γινει η πρωτη ελληνικη ομαδα που θα κατακτησει το "πρωτο τη ταξει" ευρωπαικο τροπαιο.Αυριο στις 8.00 το βραδυ ο Παναθηναικος θα αντιμετωπισει την ΤΣΣΚΑ Μοσχας,ενω δυο ωρες αργοτερα θα πραγματοποιηθει ο αλλος ημιτελικος μεταξυ της Ρεαλ Μαδριτης και της Μπαρτσελονα. Και οι δυο αγωνες θα μεταδοθουν απευθειας απο την ΕΤ 1.

Στο μπασκετ αναφερεται και η εσωτερικη αγωνιστικη κινηση της ημερας, αφου διεξαγονται αποψε δυο αγωνες για τον πρωτο γυρο των πλει-οφ του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας.Στις 5.15 στην Λαρισα η τοπικη ομαδα υποδεχεται τον ΠΑΟΚ και στις 7.00 στη Θεσσαλονικη ο Ηρακλης φιλοξενει τον Απολλωνα Πατρων. Οι γηπεδουχοι γνωρισαν την ηττα στους πρωτους αγωνες και αν δεν φτασουν σημερα στη νικη θα αποχαιρετησουν την πρωτη 8-αδα. Σε αντιθετη περιπτωση, θα εχουμε και νεες αναμετρησεις που θα γινουν στο Αλεξανδρειο και την Πατρα αντιστοιχα.

Το μεγαλο ντερμπι κορυφης της Β' Εθνικης κατηγοριας στο ποδοσφαιρο,διεξαγεται αποψε στην Βεροια, αναμεσα στην τοπικη ομαδα, που κατεχει τη δευτερη θεση μετα την Καβαλα, και τον Απολλωνα Καλαμαριας, ο οποιος βρισκεται στην πεμπτη θεση αλλα μονο με δυο βαθμους διαφορα απο την Δοξα Δραμας, που κατεχει την τριτη και τελευταια προπονομιουχο θεση που οδηγει στην Α' Εθνικη.Η συναντηση θα αρχισει στις 5.00 το απογευμα και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την ΕΤ3.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, αυξημενες στα ηπειρωτικα οπου υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθουν λιγες βροχες το απογευμα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 17 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 20 και στα νησια του Αιγαιου τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που το μεσημερι και το απογευμα στα ηπειρωτικα θα αυξηθουν και θα σημειωθουν λιγες βροχες και πιθανον καταιγιδες. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 8 April 1996 - 11:30:32