Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 03)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κυβερνητικη συσκεψη πραγματοποιηθηκε το πρωι και εξεταστηκε η κατασταση στην αγορα ενοψει των γιορτων του Πασχα.
  • Ο Γιαννος Παπαντωνιου διαβεβαιωσε οτι εχουν ληφθει μετρα για επαρκεια και λογικες τιμες.
  • Ανησυχια στο καταναλωτικο κοινο λογω της απεργιας που εχουν εξαγγειλει απο την ερχομενη Παρασκευη οι κτηνιατροι.
  • Η κυβερνηση εχει χασει καθε ελεγχο της αγορας καθως πλησιαζει το Πασχα, αναφερει η Νεα Δημοκρατια.
  • Μετρα για την αντιμετωπιση της κρισης των τρελων αγελαδων πηραν οι υπουργοι Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Δικαιοσυνης ο οποιος τον ενημερωσε για το νομοθετικο εργο του υπουργειου του.
  • Συνεδριαζει απο τις 2 το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, ενοψει της Κ.Ε και του Εθνικου Συμβουλιου το Σαββατοκυριακο.
  • Συνεδριασε το πρωι στη Ρηγιλλης η εκτελεστικη επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας και ασχοληθηκε με τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις.
  • Τραγωδια στο φαραγγι του Θερισου Χανιων, οπου 10χρονο κοριτσακι, βρηκε το θανατο οταν επεσε απο γκρεμο υψους 70 μετρων.
  • Κλιμακωνεται η ενταση στην Τσετσενια.Νεες επιθεσεις πραγματοποιουν οι ρωσικες δυναμεις.
  • Σαλος στις Ηνωμενες Πολιτειες απο τον ξυλοδαρμο ζευγαριου Μεξικανων λαθρομεταναστων απο αστυνομικους.
  • Τον Αγιαξ αντιμετωπιζει αποψε στο Αμστερνταμ ο Παναθηναικος για τα ημιτελικα του τσαμπιονς λιγκ.
  • Καθοριστικη η τελευταια αποψινη αγωνιστικη της Α1 εθνικης κατηγοριας για Ηρακλειο και Λαρισα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ευρεια κυβερνητικη συσκεψη πραγματοποιηθηκε το πρωι υπο την προεδρια του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, Γιαννου Παπαντωνιου οπου εξεταστηκε η κατασταση στην αγορα ενοψει των εορτων του Πασχα και η ληψη μετρων για την αντιμετωπιση κερδοσκοπικων και πληθωριστικων φαινομενων. Ο κ.Παπαντωνιου δεν απεκλεισε την εισαγωγη αρνιων και λαχανικων προκειμενου να αντιμετωπιστει η ζητηση καθως και η αισχροκερδεια. Παραλληλα,διαβεβαιωσε οτι θα υπαρχουν επαρκεις ποσοτητες στην αγορα σε λογικες τιμες, ενω την περιοδο των εορτων θα ενταθουν οι ελεγχοι της αγορανομιας και των αλλων αρμοδιων υπηρεσιων. Εκτιμησε οτι η ανοδος των τιμων τον Μαρτιο, ηταν παροδικο φαινομενο και ο τιμαριθμος θα επανελθει τον Απριλιο σε πτωτικη πορεια.

Αναστατωση και συγχιση επικρατει στους καταναλωτες μετα τα προσφατα κρουσματα για επικινδυνα προιοντα που διοχετευονται στην αγορα. Ομως, η ανησυχια επιτεινεται λογω και της απεργιας που εχουν εξαγγειλει απο την ερχομενη Παρασκευη οι κτηνιατροι του υπουργειου Γεωργιας. Εντος της ημερας αντιπροσωπεια των κτηνιατρων αναμενεται να συναντηθει με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, στον οποιο θα εκθεσουν τα αιτηματα τους. Το πρωι, ο υφυπουργος Γεωργιας, Αποστολος Φωτιαδης, μιλωντας σε ραδιοσταθμο της Αθηνας χαρακτηρισε εθνικη καταστροφη την κινητοποιηση αυτη. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, καλεσε τους κτηνιατρους να μην προχωρησουν σε απεργιακες κινητοποιησεις, υπογραμμιζοντας οτι η προσφορα των υπηρεσιων τους αυτες τις ημερες ειναι αναγκαια.

Η κυβερνηση εχει χασει καθε ελεγχο της αγορας οπου επικρατει χαος καθως πλησιαζει το Πασχα αναφερει ανακοινωση της ΟΚΕ Εμποριου και προστασιας καταναλωτη της Νεας Δημοκρατιας. Στην ανακοινωση προστιθεται οτι η νοθεια, η αισχροκερδεια, η ελλειψη υγειονομικων και αστυκτηνιατρικων ελεγχων καθως και η εισαγωγη προιοντων αμφιβολου ποιοτητας, που οδηγουν σε απογνωση τους καταναλωτες οφειλονται στην απολυτη αδρανεια των υπηρεσιων του υπουργειου Αναπτυξης.

Σημερα, αναμενεται να συνεδριασει και το διοικητικο συμβουλιο της ενωσης κρεοπωλων, το οποιο ενδεχεται να αποφασισει διακοπη της πωλησης κατσικιων και αρνιων σε ενδειξη διαμαρτυριας για τα κρουσματα κερδοσκοπιας. Οι κρεοπωλες κατηγορουν τους διακινητες και τους ιδιοκτητες σουπερ μαρκετ οτι ανεβαζουν τεχνητα τις τιμες στα κρεοπωλεια για να πωλουν οι ιδιοι φθηνοτερα. Χθες, ο εισαγγελεας διεταξε προκαταρκτικη εξεταση για τη διακινηση στην αγορα μεγαλων ποσοτητων μολυσμενων πουλερικων, αυγων καθως και βρετανικου βοδινου κρεατος. Στο μεταξυ, το πρωι οι εργαζομενοι του υπουργειου Γεωργιας απεκλεισαν το κτιριο στο υψος της Αχαρνων, διεκδικωντας την καταβολη επιδοματος.

Μετρα για την αντιμετωπιση της κρισης των ``τρελων αγελαδων`` υιοθετησαν σημερα οι υπουργοι Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης. Στο τελικο κειμενο παντως αναφερεται οτι το εμπαργκο στις εξαγωγες βοδινου κρεατος θα εξεταστει και παλι σε εξι εβδομαδες. Η συμφωνια προβλεπει τη σφαγη ολων των ηλικιας ανω των 30 μηνων, αγελαδων και την απαγορευση της καταναλωσης εντοσθιων απο τις νεωτερες των 30 μηνων, οταν σφαγουν. Η Βρετανια ειναι ετοιμη να προχωρησει στην σφαγη 15.000 αγελαδων την εβδομαδα για μια περιοδο 5-6 χρονων και να καταστρεψει το κρεας τους. Οι βρετανοι κτηνοτροφοι θα αποζημιωθουν σε ποσοστο 70% απο την Ευρωπαικη Ενωση, κοστος που σε ετησια βαση θα φθασει τα 400 εκατομμυρια δολαρια. Στο μεταξυ ενας 42χρονος Βρετανος επιχειρηματιας φερεται ως το τελευταιο στη σειρα θυμα της ασθενειας Κροισφελντ-Γιακομπ. Ο Κεν Σαρπ ειχε προσβληθει απο την ασθενεια εδω και ενα χρονο και πεθανε το Σαββατοκυριακο.

Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το πρωι με τον υπουργο Δικαιοσυνης, Ευαγγελο Βενιζελο, ο οποιος τον ενημερωσε για τα τρια νομοσχεδια που θα απασχολησουν την αυριανη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου. Τα νομοσχεδια αναφερονται στον εκσυγχρονισμο του σωφρονιστικου συστηματος, στην προστασια του πολιτη απο την πληροφορικη και το ηλεκτρονικο φακελωμα και στην ποινικη ευθυνη των υπουργων.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος απαντησε το μεσημερι εμμεσως πλην σαφως στις χθεσινες δηλωσεις του υπουργου Εθνικης Αμυνας, Γερασιμου Αρσενη ο οποιος ειπε οτι ο τουρκικος επεκτατισμος δεν αντιμετωπιζεται με χλιαρες αντιδρασεις και χρειαζεται τη δημιουργια μιας ισχυρης αποτρεπτικης δυναμης στα πλαισια των Ενοπλων Δυναμεων. Ο κ.Παγκαλος, τονισε οτι πρεπει να ειμαστε φειδωλοι πριν χυθει το αιμα ενος λαου και πρεπει να αποφευγεται η αιματοχυσια. Προσθεσε οτι οι πολιτικοι επανεκλεγονται, οι δημοσιογραφοι επαναπροσλαμβανονται, το κυρος αποκαθισταται, οι πεθαμενοι ομως δεν ανασταινονται. Οι δηλωσεις αυτες του κ.Παγκαλου, εγιναν κατα την παρουσιαση του βιβλιου του δημοσιογραφου, Τασου Τελλογλου, με θεμα ``Η Γερμανικη πολιτικη στον Γιουγκοσλαβικο χωρο``.

Στις δηλωσεις Αρσενη,αναφερθηκε το μεσημερι και ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, ο οποιος τονισε οτι δεν υπαρχει διαφοροποιηση μεταξυ του υπουργου Εθνικης Αμυνας απο την κυβερνητικη πολιτικη. Ο κ.Αρσενης, ειπε ο κ.Ρεππας, δεν διαφοροποιηθηκε και προσθεσε οτι υπαρχει πληρης συνεργασια και συνεννοηση στην κυβερνηση και ηταν αυτονοητες οι δηλωσεις του υπουργου Εθνικης Αμυνας. Τονισε οτι οι δηλωσεις του κ.Αρσενη δεν δημιουργουν προβλημα και απαντουν σε μια πραγματικοτητα.

Συνεδριαζει απο τις 2 το μεσημερι το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, με διευρυμενη συνθεση και αναμενεται να εξετασει θεματα που θα απασχολησουν τις εργασιες του Εθνικου Συμβουλιου και της Κεντρικης Επιτροπης που θα πραγματοποιηθουν το ερχομενο Σαββατοκυριακο.

Συνεδριασε το πρωι στη Ρηγιλλης υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ, η εκτελεστικη επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας, οπου εξεταστηκαν οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις, αλλα και η πορεια των εσωκομματικων εκλογων. Την Παρασκευη θα συνεδριασει υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ η κοινοβουλευτικη ομαδα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεες επιθεσεις πραγματοποιησαν σημερα οι ρωσικες δυναμεις εναντιον θεσεων των αυτονομιστων στην Τσετσενια,καθως οι ηγετες των ανταρτων απερριψαν την ειρηνευτικη πρωτοβουλια του προεδρου Μπορις Γελτσιν και προειδοποιησαν οτι θα αγωνιστουν μεχρις εσχατων.Συμφωνα με το πρακτορειο Ροιτερ, ρωσικα αεροσκαφη πραγματοποιησαν τουλαχιστον επτα επιδρομες, σε περιοχες νοτιοδυτικα του Γκροζνι. Αρκετες βομβες επληξαν σπιτια ενος χωριου και οι κατοικοι εφευγαν πανικοβλητοι με καθε μεσο για να σωθουν.

Απο τη Βοσνια ξεκιναει σημερα τη συντομη επισκεψη του στα Βαλκανια ο υπουργος Εμποριου των ΗΠΑ, Ρον Μπραουν με σκοπο την προωθηση των οικονομικων σχεσεων και την ανοικοδομηση των χωρων της περιοχης. Χθες βραδυ ο απεσταλμενος των ΗΠΑ στην πρωην Γιουγκοσλαβια Τζον Κορνμπλουμ, συναντηθηκε με τον προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς απο τον οποιο ζητησε να τηρησει τις δεσμευσεις του για την παραδοση στο Διεθνες Δικαστηριο κατηγορουμενων για εγκληματα πολεμου.

Ο Παλαιστινιος Προεδρος Γιασερ Αραφατ, μετεβη σημερα στη Δυτικη Οχθη, οπου θα συγκληθει για πρωτη φορα το Παλαιστινιακο συμβουλιο. Το συμβουλιο διαθετει 88 μελη και εχει πραγματοποιησει μεχρι σημερα δυο συνοδους στη Γαζα. Στο μεταξυ, οι Ηνωμενες Πολιτειες διατυπωσαν προτροπες για την επαναληψη του διαλογου μεταξυ των Ισραηλινων και των Παλαιστινιων που διακοπηκε λογω των επιθεσεων απο ισλαμικες οργανωσεις.

Την ικανοποιηση τους για την αποφαση της Ταιβαν να αναστειλει τις προγραμματισμενες για τον Απριλιο ασκησεις της με πραγματικα πυρα, εξεφρασαν οι ΗΠΑ. Χθες ο προεδρος της Ταιβαν ανακοινωσε την αναβολη των ασκησεων προκειμενου οπως ειπε να αμβλυθουν οι φοβοι και να συμβαλει η χωρα του στη διατηρηση της ειρηνης και της σταθεροτητας στην περιοχη.

Κυμα αντιδρασεων απο τις φτωχογειτονιες του Λος Αντζελες ως το Λευκο Οικο εχει πυροδοτησει ο ξυλοδαρμος ενος ζευγαριου Μεξικανων λαθρομεταναστων απο αστυνομικους στο Λος Αντζελες. Ο Προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον εξεφρασε την ανησυχια του για το επεισοδιο και ζητησε απο το υπουργειο Δικαιοσυνης ενημερωση. Παραλληλα, η κυβερνηση του Μεξικου διαμαρτυρηθηκε εντονα με διπλωματικη νοτα προς το Στεητ Ντηπαρτμεντ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαδες κτηνοτροφων συγκεντρωθηκαν απο το πρωι στο δρομο που οδηγει απο την πολη του Κιλκις στο μεθοριακο σταθμο της Δοιρανης και τις Σερρες και απειλουν οτι θα διακοψουν την κινηση των οχηματων προς στα συνορα, διαμαρτυρομενοι για τις χαμηλες τιμες των προιοντων τους.

Τραγωδια χθες το βραδυ στο φαραγγι του Θερισου Χανιων .Ενα 10χρονο κοριτσακι βρηκε τραγικο θανατο οταν επεσε απο γκρεμο υψους 70 μετρων. Οπως ανακοινωσε η αστυνομια προκειται για την Αλεξανδρα Γεωργιου Καλαιτζακη.Η μικρη ειχε παει εκδρομη στην περιοχη μαζι με τους γονεις της και καποια στιγμη διεφυγε της προσοχης τους και κατευθυνθηκε προς το φαραγγι που υπαρχει στην περιοχη. Η μικρη προφανως εχασε τον προσανατολισμο της ακολουθωντας ενα μονοπατι με αποτελεσμα να βρεθει στο κενο.

Υπεκυψε το μεσημερι ο Αντιστρατηγος εν αποστρατεια, Δημητρης Παραλικας, 81 ετων, ο οποιος αυτοπυροβοληθηκε το πρωι στο διαμερισμα του στο Νεο Κοσμο και μεταφερθηκε στο νοσοκομειο ΝΙΜΙΤΣ. Σημειωνεται οτι συγγενεις του αυτοχειρα, υποστηριζουν οτι ο ηλικιωμενος αντιστρατηγος, προεβη στην ενεργεια αυτη, μετα την κοινοποιηση εξωσης απο την πολυκατοικια, η οποια κριθηκε ακαταλληλη απο τις ρωγμες που υπεστη απο τις εργασιες για τα εργα του ΜΕΤΡΟ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον πρωταθλητη κοσμου και Ευρωπης, Αγιαξ,αντιμετωπιζει αποψε στο Αμστερνταμ, ο Παναθηναικος για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ. Οι ``πρασινοι``, με την συμπαρασταση 5.000 οπαδων τους, στοχευουν ς`ενα θετικο αποτελεσμα, που θα τους δωσει το δικαιωμα να ελπιζουν σε προκριση στον τελικο του Τσαμπιονς Λιγκ. Το μεγαλο παιχνιδι του Αμστερνταμ θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ. Την ιδια ωρα θα αρχισει και ο αλλος ημιτελικος, αναμεσα στην Γιουβεντους και τη Ναντ, ο οποιος θα μεταδοθει σε μανγητοσκοπηση στις 11.30 απο το ιδιο καναλι.

Τελευταια αγωνιστικη σημερα της φετινης κανονικης περιοδου για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 εθνικης κατηγοριας.Το βραδυ θα γνωριζουμε ποια θα ειναι η δευτερη ομαδα, μετα τους Αμπελοκηπους, που θα υποβιβαστει στην Α2 εθνικη κατηγορια. Το Ηρακλειο και η Λαρισα, αγωνιουν, αφου απο τα σημερινα αποτελεσματα θα κριθει ποια απ τις δυο θα υποβιβαστει. Στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, το Ηρακλειο αντιμετωπιζει τον Ολυμπιακο, αλλα η προσοχη ολων των Κρητικων θα ειναι στραμμενη στο γηπεδο του Παπαγου, οπου η ομωνυμη ομαδα παιζει με τον ΠΑΟΚ. Αν ο Παπαγου κερδισει τον ΠΑΟΚ, τοτε η Λαρισα που την ιδια ωρα παιζει με τους Αμπελοκηπους και αναμενεται να κερδισει, θα παραμεινει στη μεγαλη κατηγορια, ενω το Ηρακλειο θα υποβιβαστει. Αντιθετα αν κερδισει ο ΠΑΟΚ, το Ηρακλειο σωζεται και υποβιβαζεται η Λαρισα.Σημερα, εξαλλου, ο Πανιωνιος παιζει με την ΑΕΚ ο Αρης με τον Ηρακλη, το Περιστερι με τον Απολλωνα Πατρων και ο Παναθηναικος με τον Σπορτιγκ. Ολοι οι αγωνες θα αρχισουν στις 5 και τεταρτο, ενω απο την τηλεοραση του ΜΕΓΚΑ θα μεταδοθει το παιχνιδι της Νεας Σμυρνης μεταξυ του Πανιωνιου και της ΑΕΚ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, με βροχες και σποραδικες καταιγιδες στο βορειο Ιονιο, την Ηπειρο, τη Μακεδονια και το βορειο Αιγαιο και ασθενεις βροχοπτωσεις στις υπολοιπες περιοχες εκτος της Κρητης και των Δωδεκανησων. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 15 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 20 και στα νησια του Αιγαιου τους 22 βαθμους Κελσιου.Για αυριο, στα δυτικα κεντρικα και νοτια προβλεπεται αστατος καιρος κατα περιοδους νεφελωδης με βροχες αλλα θα υπαρχουν και διαστηματα με ηλιο. Τοπικες καταιγιδες θα εκδηλωθουν κυριως στα δυτικα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 3 April 1996 - 13:06:38