Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 02)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σεισμικη δονηση μεγεθους 5,3 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε το πρωι βορεια της Σαμου. Προκληθηκαν μικρορωγμες σε παλια σπιτια.
  • Αγωνια επικρατει στο καταναλωτικο κοινο μετα τις πληροφοριες οτι κυκλοφορουν στην αγορα μολυσμενα κοτοπουλα.
  • Οι αρχες παντως, διαβεβαιωνουν οτι δεν υπαρχει κανενας κινδυνος, ενω τα κοτοπουλα της ΒΟΚΤΑΣ, θα ταφουν.
  • Αλλοι τεσσερσημισυ τονοι βοδινου κρεατος απο τη Βρετανια δεσμευτηκαν σε ψυγεια της Λαμιας.
  • Τα προβληματα στην Ολυμπιακη και το θεμα των καζινο εξεταστηκαν στην κυβερνητικη επιτροπη.
  • Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της δολοφονιας, που εγιναν το πρωι σε εργοστασιο σιδηρικων στο Αιγαλεω, με θυμα τον διαχειριστη.
  • Η Ρωσια και η Λευκορωσια υπεγραψαν συνθηκη για τη συγκροτηση υπερεθνικων οργανων.
  • Την επαναληψη των επιθεσεων αυτοκτονιας κατα του Ισραηλ, διεταξε η ενοπλη πτερυγα της οργανωσης Χαμας.
  • Ως απλος ηλεκτρολογος επεστρεψε απο το πρωι στα ναυπηγεια του Γκντανσκ ο Λεχ Βαλεσα.
  • Στο Αμστερνταμ στρεφεται το ενδιαφερον των φιλαθλων, οπου αυριο ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει τον Αγιαξ για τα ημιτελικα του τσαμπιονς λιγκ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σεισμικη δονηση μεγεθους 5,3 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στις 11 το πρωι με επικεντρο τον υποθαλασσιο χωρο βορεια της Σαμου. Απο το σεισμο προκληθηκαν μικρορωγμες σε παλια σπιτια του νησιου,ενω επικρατησε ανησυχια μεταξυ των κατοικων. Ακολουθησαν αρκετοι μετασεισμοι οι οποιοι ειχαν μεγεθος κατω απο 4 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ. Η δονηση προερχοταν απο τα παραλια της Μικρας Ασιας, ανοιχτα της Σμυρνης,στον κολπο του Κουσαντασι, ενω το τουρκικο σεισμολογικο ινστιτουτο, κατεγραψε οτι η δονηση ειχε μεγεθος 4,9 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ. Οπως μετεδωσε το Ροιτερ, κατοικοι της περιοχης βγηκαν στους δρομους, ενω η τηλεοραση μετεδωσε εικονες δημοτικων κτιριων στη Σμυρνη που ειχαν υποστει ρηγματα.

Αγωνια επικρατει στο καταναλωτικο κοινο μετα τις πληροφοριες οτι κυκλοφορουν στην αγορα μολυσμενα κοτοπουλα. Το πρωι ολοκληρωθηκε ο ελεγχος που πραγματοποιησε η επιτροπη απο αστυκτηνιατρους και υγειονομικους υπαλληλους στις εγκαταστασεις ΒΟΚΤΑΣ στα Καλυβια Αττικης. Ο νομιατρος διαβεβαιωσε οτι δεν υπαρχει κανενας κινδυνος καθως δεν εντοπιστηκαν μικροβια σαλμονελας, στις εγκαταστασεις, οπου ειχαν βρεθει τα ψοφια κοτοπουλα. Παντως, η μοναδα θα σφραγιστει προκειμενου να μη βγουν απο εκει αλλα πουλερικα, ενω τα νεκρα θα ταφουν σε ειδικους λακους. Επισης τα 6.000 κοτοπουλα που βρισκονται σε πτηνοτροφειο της Ταναγρας εντοπιστηκαν και κατασχεθηκαν το πρωι ενω προκειται να αποτεφρωθουν.

Τεσσερσημισυ τονους βοδινου κρεατος απο τη Βρετανια δεσμευθηκαν απο την αγορανομια και τους αστυκτηνιατρους σε ψυγεια στη Λαμια. Οπως διαπιστωθηκε ειχαν εισαχθει συνολικα το Δεκεμβριο 9 τονοι κατεψυγμενου βοδινου, απο το οποιο καταναλωθηκε στην αγορα της Λαμιας, το μισο. Διαπιστωθηκε επισης οτι τον περασμενο Αυγουστο ειχαν εισαχθει ακομη 20 τονοι κρεατος απο τη Βρετανια που ειχαν καταναλωθει στη Φθιωτιδα και την Ευρυτανια.Εξαλλου τεσσερις τοννους ζωοτροφων Βρετανικης προελευσης, σε κονσερβες, εντοπισαν και δεσμευσαν στη Θεσσαλονικη κτηνιατροι του Κεντρου Ελεγχου Τροφιμων. Συμφωνα με τα παραστατικα οι κονσερβες ειχαν εισαχθει στη χωρα μας πριν απο την απαγορευση εισαγωγων.

Στο μεταξυ, ολοκληρωνεται σημερα η εκτακτη συνοδος του Συμβουλιου Υπουργων Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης που πραγματοποιειται στο Λουξεμβουργο με θεμα την αντιμετωπιση της κρισης απο τη νοσο των τρελων αγελαδων. Σημερα αναμενεται να καταληξουν οι 15 υπουργοι στο προσχεδιο της τελικης διακηρυξης που συμφωνα με ολες τις ενδειξεις θα προβλεπει τη χρηματοδοτηση κατα 70% απο την Κοινοτητα και κατα 30% απο τη Βρετανια, της επιχειρησης εξοντωσης των υποπτων κοπαδιων βοοειδων της Βρετανιας. Στη Γενευη συνεδριαζουν στην εδρα της Παγκοσμιας Οργανωσης Υγειας, 15 ειδικοι απο 7 χωρες, οι οποιοι θα εξετασουν το προβλημα της νεας μορφης της νοσου, Κροιτσφελντ-Γιακομπ στον ανθρωπο.

Συνεδριασε το μεσημερι η κυβερνητικη επιτροπη υπο την Προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη και ασχοληθηκε με θεματα αρμοδιοτητας των υπουργειων Αναπτυξης και Μεταφορων, μεταξυ των οποιων τα προβληματα στην Ολυμπιακη και το θεμα των καζινο.

Το θεμα της Ιμια εχει πλεον απομυθοποιηθει δηλωσε ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης αναφερομενος στις επαφες που ειχε την περασμενη εβδομαδα στην Ουασιγκτον, με κυβερνητικους παραγοντες και εκπροσωπους του Κογκρεσου. Ο κ.Κακλαμανης τονισε οτι οι περισσοτεροι συνομιλητες του ανεφεραν το θεμα του ελληνοτουρκικου διαλογου ενω απαντησε αρνητικα σε ερωτηση αν υπαρχουν καποιες συγκεκριμενες αμερικανικες προτασεις για το θεμα αυτο. Επεσημανε τελος οτι οι συνομιλητες του εντυπωσιαστηκαν απο την ενημερωση και τα αδιασειστα στοιχεια και εγγραφα που τους εθεσε υποψη σχετικα με την τουρκικη επεκτατικοτητα και ιδιαιτερα για το θεμα της Ιμιας.

Νεκρος βρεθηκε το πρωι ο διαχειριστης του εργοστασιου σιδηρικων ``Ατλας`` στην Ιερα οδο,στο Αιγαλεω, Δημητρης Παπαδοπουλος, 53 χρονων. Οπως εκτιμα η Αστυνομια το θυμα πυροβοληθηκε με κυνηγετικη καραμπινα. Συμφωνα με αυτοπτη μαρτυρα, δραστες του εγκληματος ηταν τεσσερα ατομα τα οποια διεφυγαν με Ι.Χ. αυτοκινητο.Νωριτερα ειχαν ανεβει στο γραφειο του θυματος απο εξωτερικη σκαλα. Η αστυνομια εκτιμα οτι ο Παπαδοπουλος προσπαθησε να τους αντιμετωπισει γιατι πανω στο γραφειο του, βρεθηκε το πιστολι, το οποιο ομως δεν προλαβε να χρησιμοποιησει. Τα αιτια του εγκληματος παραμενουν αγνωστα και η αστυνομια εξεταζει το ενδεχομενο της ληστειας η διαφορων μεταξυ θυματος και δραστων.

Ολοκληρωνεται σημερα η 48ωρη απεργια των εργαζομενων στην Τοπικη Αυτοδιοικηση, οι οποιοι διεκδικουν την καταβολη επιδοματος 25.000 δραχμων.Το μεσημερι οι εκπροσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντηθηκαν με τον υπουργο Εσωτερικων, Ακη Τσοχατζοπουλο και συμφωνα με πληροφοριες δρομολογουνται λυσεις στα αιτηματα των απεργων.Αργα το μεσημερι θα συνεδριασει το προεδρειο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμενου να καθορισει την περαιτερω πορεια των κινητοποιησεων του κλαδου. Στο μεταξυ, σε κινητοποιησεις κατερχονται οι δυομισυ χιλιαδες συμβασιουχοι του Δημου Αθηναιων, που εργαζονται κυριως στην καθαριοτητα, οι οποιοι προανηγγειλαν 48ωρη απεργια για τη Μεγαλη Δευτερα και Τριτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσια και η Λευκορωσια υπεγραψαν σημερα συνθηκη για τη συγκροτηση υπερεθνικων οργανων αναμεσα στις δυο χωρες, γεγονος που σημαινει τη δημιουργια μιας νεας ισχυρης πολιτικης και οικονομικης κοινοτητας στο πλαισιο της Κοινοπολιτειας ανεξαρτητων κρατων. Η νεα ενωση ονομαζεται Κοινοτητα των Κυριαρχων Κρατων και η συνθηκη υπεγραφη στη Μοσχα απο το Ρωσο Προεδρο, Μπορις Γιελτσιν και το Λευκορωσο ομολογο του, Αλεξαντερ Λουκασενκο.

Τηρειται σημερα για δευτερη μερα η μονομερης εκεχειρια που κηρυξε η Ρωσια στην Τσετσενια. Συμφωνα με ανακοινωση της ρωσικης στρατιωτικης διοικησης, οι Τσετσενοι ανταρτες επιτεθηκαν τις πρωτες πρωινες ωρες εναντιον 8 ρωσικων φυλακιων στα περιχωρα του Γκροζνι. Στην ανακοινωση δεν γινεται λογος για αλλες επιθεσεις.

Η ενοπλη πτερυγα της οργανωσης Χαμας διεταξε σημερα την επαναληψη των επιθεσεων αυτοκτονιας κατα του Ισραηλ, σε απαντηση του κυματος συλληψεων που εχουν εξαπολυσει κατα των μελων της η ΟΑΠ και οι ισραηλινες αρχες. Σε ανακοινωση της η Χαμας απειλει με τιμωρια και τους αξιωματουχους των παλαιστινιακων αρχων ασφαλειας που ευθυνονται για συλληψεις μελων της.Στο μεταξυ, σημερα ο Πρωθυπουργος του Ισραηλ, Σιμον Περες ταχθηκε υπερ της διατηρησης ολων των εβραικων οικισμων στα Παλαιστινιακα εδαφη στο πλαισιο μιας οριστικης συμφωνιας με τους Παλαιστινιους.

Οι κινεζικες αρχες ανακοινωσαν σημερα οτι προκειται να παραπεμψουν σε δικη 18 ατομα, τα οποια ενεχονται στη μεγαλυτερη υποθεση διαφθορας, στην ιστορια της Κομμουνιστικης Κινας.Οπως ανακοινωθηκε προκειται για οικονομικο σκανδαλο υψους 2,2 δισεκατομμυριων δολαριων. Μεχρι τωρα δεν εχουν γινει γνωστα τα ονοματα και οι ιδιοτητες των κατηγορουμενων ενω αλλα επτα ατομα βαρυνονται με υποψιες για συμμετοχη στο σκανδαλο.

Επιβαινοντας στην υπηρεσιακη Μερσεντες και συνοδεια του προσωπικου του σωματοφυλακα, οπως αρμοζει δηλαδη ς`εναν παλαιο ηγετη του πολωνικου κρατους,ο νομπελιστας πρωην προεδρος της Πολωνιας, Λεχ Βαλεσα, επεστρεψε το πρωι στα ναυπηγεια του Γκντανσκ για να πιασει δουλεια ως ηλεκτρολογος.Ο ιδιος χαρακτηρισε την επιστροφη του στα ναυπηγεια ως κινηση διαμαρτυριας για τη μη χορηγηση προεδρικης συνταξης. Ο μισθος του θα ειναι 250 δολαρια το μηνα που αντιστοιχουν στο μισο των αποδοχων του σωματοφυλακα του. Παντως οπως μεταδιδουν τα διεθνη πρακτορεια ο Βαλεσα δεν ειναι και τοσο φτωχος. Εχει καταθεσεις αρκετων εκατονταδων δολαριων αλλα το υπουργειο Οικονομικων του εχει ζητησει να καταβαλει σημαντικα ποσα ως φορο για το ενα εκατομμυριο δολαρια που εισεπραξε το 1989 απο αμερικανικη κινηματογραφικη εταιρια. Ο Βαλεσα εχει εξαγριωθει με τις ενεργειες αυτες, υποστηριζοντας οτι ειναι αδικο να πληρωσει φορο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Αμστερνταμ,ειναι στραμμενο το ενδιαφερον των φιλαθλων οπου αυριο ο Παναθηναικος δινει τον πρωτο αγωνα του για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ αντιμετωπιζοντας τον πανισχυρο Αγιαξ. Οι ``πρασινοι`` εχουν παρει την αποφαση να αγωνιστουν για ενα θετικο αποτελεσμα, που θα τους δωσει το δικαιωμα να ελπιζουν οτι στον επαναληπτικο αγωνα της 17-η Απριλιου, στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, θα παρουν την προκριση για τον μεγαλο τελικο της διοργανωσης, που θα γινει 22 Μαιου στο Ολυμπικο της Ρωμης. Η συναντηση, που θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΚΑ, θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ, οπως και ο αλλος αγωνας για τα ημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ, αναμεσα στην Γιουβεντους και τη Ναντ.

Διεξαγονται αποψε οι πρωτες συναντησεις για την ημιτελικη φαση του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Η Μπαγερν Μοναχου υποδεχεται στην Βαυαρικη πρωτευουσα την Μπαρτσελονα, σε ενα παιχνιδι που αρχιζει στις 9.15 και θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την ΕΤ3. Την ιδια ωρα στην Πραγα η Τσεχικη Σλαβια θα φιλοξενησει την Γαλλικη Μπορντο, η οποια στα προημιτελικα απεκλεισε την Μιλαν.

Στο βολει διεξαγεται στις 6.30 στο κλειστο γυμναστηριο της Μικρας στην Θεσσαλλονικη ο δευτερος αγωνας του τελικου αναμεσα στον Παναθηναικο και τον Αρη. Οι Θεσσαλονικεις πρεπει οπωσδηποτε να φτασουν στη νικη, αν θελουν να διεκδικησουν σε τριτη αναμετρηση το τροπαιο, αφου σε αντιθετη περιπτωση, ο Παναθηναικος, που προηγειται με 2-1 στις νικες, θα στεφθει και παλι πρωταθλητης.

Εξαλλου, αποψε στις 9.30 το βραδυ γινεται στην Πορτογαλια η κληρωση του Προολυμπιακου τουρνουα του βολει.Η Εθνικη μας ομαδα, που θα αγωνιστει γηπεδουχος στον ομιλο της Πατρας, πρεπει να αποφυγει το ``μεγαθηριο`` της Γιουγκοσλαβιας και ει δυνατον και την Ισπανια, προκειμενου να εχει την δυνατοτητα να παρει την πρωτη θεση στον ομιλο της και να προκριθει για πρωτη φορα στην ιστορια της σε μια Ολυμπιαδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα στη δυτικη Ελλαδα,οπου αναμενονται και τοπικες βροχες κυριως στα βορειοδυτικα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και αργοτερα στο Ιονιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 16 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 21 και στα νησια του Αιγαιου τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες κυριως στα δυτικα. Το πρωι η ορατοτητα θα ειναι περιορισμενη. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι ενω η θερμοκρασια
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 2 April 1996 - 15:33:52