Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *

Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Επανερχεται το κλιμακωτο τιμολογιο στη ΔΕΗ.Θα υπαρξουν σημαντικες μειωσεις για τους καταναλωτες δηλωνει η Βασω Παπανδρεου.
  • Συγκυριακη η εξαρση του πληθωρισμου επιμενει η κυβερνηση. Αντιμετωπισιμη η κατασταση δηλωνει ο Γιαννος Παπαντωνιου μετα τη συναντηση του με τον πρωθυπουργο.Συντομα λαμβανονται μετρα για την ομαλοποιηση της αγορας και την αποθαρρυνση των κερδοσκοπων.
  • Η κυβερνηση εχει χασει τον ελεγχο του πληθωρισμου υποστηριζει η Νεα Δημοκρατια.Αναμενομενη η αυξηση δηλωνει ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Συντομα θα ομαλοποιηθει η αεροπορικη συγκοινωνια υποσχεται ο Χαρης Καστανιδης που συνανταται με τον πρωθυπουργο.Μετρα ζηταει η Νεα Δημοκρατια και χαρακτηριζει απαραδεκτη την κατασταση.
  • Κρισιμη συνοδος των υπουργων Εξωτερικων των χωρων-μελων της Ευρωπαικης Ενωσης για τους τροπους αντιμετωπισης της ασθενειας των τρελλων αγελαδων.
  • Ασκηση των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας στα Ιμια χαρακτηριζει η κυβερνηση την επισκεψη Καλυμνιου βοσκου στην περιοχη.
  • Πορεια μοτοσικλετιστων στην Αθηνα, κατα της καρτας καυσαεριων.
  • Κωμικοτραγικες οι τουρκικες αντιδρασεις τονιζει η Νεα Δημοκρατια. Η τουρκικη πολιτικη ειναι αδιεξοδη σημειωνει η Πολιτικη Ανοιξη.
  • Σοβαρα κυκλοφοριακα προβληματα το πρωι στην Αθηνα απο τη συγκεντρωση των εργαζομενων στην καθαριοτητα των δημων.Χωρις ουσιαστικα αποτελεσματα η συναντηση με τον υφυπουργο Λαμπρο Παπαδημα.
  • Κρουσμα μηνιγγιτιδας στο στρατοπεδο Χαιδαριου.Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται ο προσβληθης στρατιωτης.
  • Προταση του Ακη Τσοχατζοπουλου για συλλογικη λειτουργια στο ΠΑΣΟΚ και ανοιγμα του προς τον Κωστα Σημιτη.
  • Μετα τον ΟΤΕ και η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου οδευει προς μετοχοποιηση.Την Τεταρτη Κυβερνητικη Επιτροπη.
  • Το προβλημα της ανεργιας απασχολησε τους ηγετες των επτα πλουσιοτερων χωρων του κοσμου στη Λιλ της Γαλλιας.
  • Την προθεση του να διεξαγει δημοψηφισμα οπου θα ζηταει τη γνωμη του ισραηλινου λαου για την ειρηνευτικη συμφωνια με τους Παλαιστινιους εξεφρασε ο Σιμον Περες.
  • Στρατιωτικα γυμνασια με πραγματικα πυρα θα πραγματοποιησει τις προσεχεις μερες η Ταιβαν.
  • Πεθανε στα 84 του ο Ακαδημαικος Γιωργος Βλαχος.Αυριο η κηδεια του απο το Α'Νεκροτοφειο.Η ταφη του στην Τριπολη.
  • Πτωση 0,40% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καθησυχαστικη εμφανισθηκε η κυβερνηση,χαρακτηριζοντας συγκυριακη την εξαρση που παρουσιασε ο πληθωρισμος,το Μαρτιο,ο οποιος,συμφωνα με ολες τις ενδειξεις,θα παρουσιασει νεα ανοδο και θα κυμανθει λιγο κατω απο το 9%.Ο πληθωρισμος,η κατασταση στην αγορα,αλλα και γενικοτερα η πορεια της οικονομιας συζητηθηκαν στη σημερινη συναντηση του πρωθυπουργου με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας.Τοσο ο κ.Παπαντωνιου οσο και ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισαν συγκυριακη την ανοδο του τιμαριθμου και την απεδωσαν στην αυξηση των διεθνων τιμων των καυσιμων και στις αυξησεις στα οπωροκηπευτικα,λογω της κακοκαιριας και σε αρνια,κατσικια και πουλερικα λογω της ασθενειας των τρελλων αγελαδων.Ο κ.Παπαντωνιου τονισε οτι η κατασταση ειναι απολυτα αντιμετωπισιμη και οτι η κυβερνηση θα παρει μετρα για την ομαλη λειτουργια της αγορας,την αποθαρρυνση των κερδοσκοπων και την προστασια των συμφεροντων του καταναλωτη.

Η Νεα Δημοκρατια κατηγορει την κυβερνηση οτι εχει χασει τον ελεγχο του πληθωρισμου και παρα το γεγονος οτι ομολογει την αποτυχια της δεν παιρνει κανενα μετρο για την αντιμετωπιση της ακριβειας και της αισχροκερδειας.Αναμενομενη και οχι συγκυριακη,χαρακτηριζει ο Αντωνης Σαμαρας την αυξηση του πληθωρισμου και καλει την κυβερνηση να αντιληφθει πως αναπτυξη δεν γινεται με λιτοτητα.

Με καθυστερησεις και συγχωνευσεις δρομολογιων αρχισε το θερινο προγραμμα πτησεων της Ολυμπιακης Αεροποριας,η οποια συμφωνα με τους συνδικαλιστες της εταιριας θα ζημιωθει με περισσοτερα απο δυο δις δρχ απο τα ανεκτελεστα δρομολογια Μαρτιου και Απριλιου.Αιτια των καθυστερησεων ειναι ο συνωστισμος στους ευρωπαικους αεροδιαδρομους εξαιτιας του Πασχα των καθολικων,ενω οι συγχωνευσεις των δρομολογιων γινονται επειδη καθυστερει η προσληψη 150 συνοδων-φροντιστων.Ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης διαβεβαιωσε οτι το θεμα θα λυθει το προσεχες 48ωρο ενω σε πρωτη φαση θα μεταταγουν 50 συνοδοι - φροντιστες απο τις διοικητικες υπηρεσιες.Ο κ.Καστανιδης θα εχει αποψε συναντηση με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.Η Νεα Δημοκρατια καλει την κυβερνηση να παρει μετρα ωστε να διασφαλισθει η ομαλη λειτουργια της Ολυμπιακης,χαρακτηριζοντας απαραδεκτη την κατασταση που επικρατει στην εταιρια.

Σημαντικες μειωσεις θα υπαρξουν στους καταναλωτες της ΔΕΗ απο την επαναφορα του κλιμακωτου τιμολογιου.Οπως δηλωσε η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, οι διαφορες που προκυπτουν απο το νεο συστημα τιμολογησης θα συμψηφισθουν στους επομενους λογαριασμους. Μεχρι 800 κιλοβατωρες η τιμη θα ειναι 20,76 δρχ,απο 801 εως 1.600, 26,09 δρχ,απο 1.601 εως 2.000, 32 δρχ και πανω απο 2.001 προς 42,4 δρχ.Για τις πολυτεκνες οικογενειες θα ισχυσει το νυχτερινο τιμολογιο.

Τη συνεχιση της απαγορευσης των εξαγωγων βοδινου βρετανικου κρεατος ωστε να περιοριστουν οι κινδυνοι εξαπλωσης της ασθενειας των τρελων αγελαδων,αποφασισαν οι υπουργοι Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης.Ο βρετανος υπουργος προτεινε τη σφαγη και το καψιμο ολων των ζωων ηλικιας ανω των τριαντα μηνων, καθως και χρηματοδοτικο προγραμμα οπου το 80% των χρηματων θα προελθουν απο την κοινοτητα και το 20% απο την Βρετανια. Στη Γαλλια, οι υγειονομικες αρχες αρχισαν να εξοντωνουν ενα κοπαδι 124 αγελαδων σε χωριο της Βρετανης, καθως βρεθηκε οτι ενααπο τα ζωα επασχε απο την ασθενεια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ακανθωδες προβλημα της ανεργιας, ηταν στο επικεντρο των συνομιλιων της συνοδου των ηγετων των επτα πλουσιοτερων χωρων του κοσμου, οι εργασιες της οποιας αρχισαν σημερα στην Λιλ της βορειας Γαλλιας.Ο γαλλος προεδρος Ζακ Σιρακ που κηρυξε την εναρξη των εργασιων. επεσημανε οτι ειναι αναγκη να βρεθει ενας τριτος δρομος για την αντιμετωπιση των οικονομικων ανισορροπιων.Απο την πλευρα του, ο γενικος γραμματεας του ΟΟΣΑ εξεφρασε τη δυσαρεσκεια του για ορισμενες διαστροφικες, οπως τις χαρακτηρισε, συνεπειες του φορολογικου συστηματος στις χωρες της δυτικης Ευρωπης, που αποθαρρυνουν τους ανεργους να ξαναεργασθουν.Παραλληλα, υποστηριξε οτι το αγγλοσαξονικο συστημα οπου η λειτουργια της οικονομιας ειναι περισσοτερο ελαστικη, ειναι εκεινο που δημιουργει περισσοτερες θεσεις εργασιας.

Την προθεση του να διεξαγει δημοψηφισμα προκειμενου να ζητησει τη γνωμη του ισραηλινου λαου για την τελικη ειρηνευτικη συμφωνια με τους Παλαιστινιους, εξεφρασε σημερα ο ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περες.Σε ερωτηση εαν θα αποδεχοταν την ιδρυση ενος παλαιστινιακου κρατους οπως ζητει ο Γιασερ Αραφατ, ο Περες δηλωσε οτι ειναι υπερ μιας συνολικης λυσης του ιορδανο-παλαιστινιακου προβληματος.Απο την πλευρα της, η οργανωση Ισλαμικος Ιερος Πολεμος, προειδοποιησε οτι θα συνεχισθουν οι επιθεσεις αυτοκτονιας στο Ισραηλ, μεχρις οτου οι Εβραιοι εγκαταλειψουν την Παλαιστινη.

Σκεπτικισμος επικρατει στη Ρωσια και την Τσετσενια μετα τη χθεσινη δηλωση του Μπορις Γιετσιν για μονομερη καταπαυση του πυρος προς εξευρεση μιας ειρηνικης λυσης.Ο ηγετης των τσετσενων αυτονομιστων, Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ, δεν εχει κανει μεχρι στιγμης καμμια δηλωση, ενω ο διοικητης των ρωσικων δυναμεων στην περιοχη εδωσε μεν διαταγη να διακοπουν οι εχθροπραξιες, ωστοσο δηλωσε οτι δεν θα σταματησουν οι επιχειρησεις αφοπλισμου, οπως τις χαρακτηρισε, των παρανομων ενοπλων δυναμεων. Απο την πλευρα του, ο πρωην σοβιετικος προεδρος Μιχαηλ Γκορμπατσοφ, προσφερθηκε να μεσολαβησει για την εναρξη των διαπραγματευσεων μεταξυ ρωσικων αρχων και του τσετσενου ηγετη.

Στρατιωτικα γυμνασια με πραγματικα πυρα, θα πραγματοποιησει τις επομενες ημερες η Ταιβαν σε νησια, 50 χιλιομετρα απο τις νοτιες ακτες της Κινας.Συμφωνα με στρατιωτικο ανακοινωθεν, προκειται για προγραμματισμενα ετησια γυμνασια που δεν στρεφονται κατα της Κινας. Στην ανακοινωση δεν διευκρινιζεται ποτε ακριβως θα γινουν τα γυμνασια, ενω σαν τοποθεσια επελεγησαν τα νησια Ματσου.

Επιστημονικο φορουμ για την ασφαλεια των αντιδραστηρων του τυπου του Τσερνομπιλ, αρχισε σημερα στη Βιεννη υπο την αιγιδα της Διεθνους Υπηρεσιας Ατομικης Ενεργειας.Στο φορουμ που θα διαρκεσει τρεις μερες, θα παρουν μερος 110 εμπειρογνωμονες σε θεματα πυρηνικης ασφαλειας απο 20 χωρες, μεταξυ των οποιων η Ρωσια, η Ουκρανια και η Λιθουανια.

Ενα μικρο προβλημα σε τμηματα του πισω ακραξονιου, αναγκαζει την βρετανικη αυτοκινητοβιομηχανια, Ροβερ, να ανακαλεσει ολα τα μοντελα της Ρειντζ Ροβερ σε ολες τις χωρες του κοσμου.Προκειται για μοντελα που κατασκευασθηκαν στο διαστημα απο τον Ιουνιο του 1994 μεχρι τον Μαρτιο του 1995.Ο τεχνικος ελεγχος θα γινει δωρεαν.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε προσπαθεια εντυπωσιασμου απεδωσε η Αθηνα το τουρκικο διαβημα για την ολιγολεπτη επισκεψη του Καλυμνιου βοσκου στην Ιμια,για να περιποιηθει τα ζωα του.Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος η Ελλαδα θα απαντησει με ρηματικη διακοινωση και επανελαβε κατηγορηματικα οτι η Αθηνα ασκει πληρως τα κυριαρχικα της δικαιωματα στην περιοχη,οπως προκυπτουν απο το Διεθνες Δικαιο,με το οποιο παραλληλα αποδεικνυονται εωλοι οι τουρκικοι ισχυρισμοι.Ο κ.Ρεππας προσθεσε οτι οι ελληνικες θεσεις ειναι σαφεις,δεν επιδεχονται διαφοροποιησεις η αμφισβητησεις και θα διατυπωθουν απο τον πρωθυπουργο,στον προεδρο Κλιντον,στη συναντηση που θα εχουν στην Ουασιγκτον.Απαντωντας σε σχετικες ερωτησεις ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε πως ο κ.Κλιντον δεν εχει εξουσιοδοτηθει απο την ελληνικη πλευρα για καποια μεσολαβηση επισημαινοντας ωστοσο,οτι ειναι προεδρος μιας μεγαλης χωρας,που ασκει επιρροη και προτεινει τις θεσεις του.Η Ελλαδα,προσθεσε,επιδιωκει πολυ καλες σχεσεις με τις Ηνωμενες Πολιτειες στο πλαισιο της διασφαλισης των εθνικων συμφεροντων.

Αυθαιρετες και κωμικες χαρακτηριζει η Νεα Δημοκρατια τις αντιδρασεις της Τουρκιας και το διαβημα για τον Ελληνα βοσκο και κατηγορει την κυβερνηση οτι δεν εκμεταλλευεται δημοσιευματα τουρκικων εφημεριδων που αποκαλυπτουν την ελληνικοτητα της Ιμιας και επιτρεπει στους κυριους Ντεμιρελ και Γιλμαζ να εμφανιζονται διεθνως ως αδικημενοι ειρηνοποιοι.Η τουρκικη θρασυτητα εχει ξεπερασει και τη λεξη προκλητικοτητα και η Αγκυρα οφειλει να καταλαβει οτι η πολιτικη της ειναι αδιεξοδη,τονιζει η Πολιτικη Ανοιξη και καλει την ελληνικη κυβερνηση να αντιληφθει οτι μονο με συνεπη και αποφασιστικη σταση μπορει να τερματισθει το καθεστως των ουδετερων ζωνων στο Αιγαιο.

Σοβαρα κυκλοφοριακα προβληματα δημιουργηθηκαν και παλι σημερα στο κεντρο της Αθηνας απο την πορεια και συγκεντρωση στο υπουργειο Εσωτερικων των εργαζομενων στην καθαριοτητα των Δημων. Η συναντηση που ειχε αντιπροσωπεια των εργαζομενων με τον υφυπουργο Εσωτερικων Λαμπρο Παπαδημο, δεν απεφερε ουσιαστικα αποτελεσματα. Ο κ.Παπαδημος δηλωσε οτι πολιτικη της κυβερνησης ειναι να μην διδονται επιδοματα και αυξησεις μεχρι την εφαρμογη του νεου μισθολογιου στις αρχες του 1997.Παντως αναμενεται να γινει μια ακομα συμβιβαστικη προσπαθεια, ενω αυριο συνεδριαζει η διοικηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να καθορισει την σταση του κλαδου.Οι δημοι και οι Κοινοτητες της χωρας,θα παραμεινουν και αυριο κλειστοι. Στο χωρο των κινητοποιησεων και οι 2.500 συμβασιουχοι του δημου Αθηναιων, που εργαζονται κυριως στην καθαριοτητα. Οι συμβασιουχοι προανηγγειλαν 48-ωρη απεργια τη Μεγαλη Δευτερα και Τριτη

Χιλιαδες μοτοσικλετιστες καθε ηλικιας, κατεκλυσαν το κεντρο της Αθηνας, χαρακτηριζοντας διωγμο την προωθηση καρτας ελεγχου θορυβου για τα δικυκλα απο το ΥΠΕΧΩΔΕ.Η Λεσχη Ελληνων Μοτοσικλετιστων, παρ'οτι δεν διαφωνει με τη μειωση της ηχορυπανσης, εκφραζει την αντιθεση της στη συγκεκριμενη ρυθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην οποια διαβλεπει ενα μετρο καθαρα εισπρακτικου χαρακτηρα, το οποιο θα δημιουργησει περισσοτερα προβληματα απ'οσα διατεινεται οτι θα λυσει.

Απο μηνιγγιτιδα προσεβληθη νεοσυλλεκτος στρατιωτης στο Κεντρο Εκπαιδευσεως στο Χαιδαρι. Ο στρατιωτης νοσηλευεται στο 401 Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομειο Αθηνων και η κατασταση του κρινεται ως βαρεια Στο στρατοπεδο εχουν ληφθει ολα τα απαραιτητα προληπτικα μετρα, για ν' αποτραπει τυχον εξαπλωση της νοσου.

Με τα θεματα που θ'απασχολησουν το Εθνικο Συμβουλιο και τη Συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ,το Σαββατοκυριακο,ασχοληθηκε το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος που συνεδριασε στη Χαριλαου Τρικουπη.Σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ ο κ.Ακης Τσοχατζοπουλος τονιζει την αναγκη να διαμορφωθει στο ΠΑΣΟΚ μια νεα συλλογικη λειτουργια,με συμμετοχη των ικανων στελεχων σε διαφορετικους και διακριτους ρολους. Ο κ.Τσοχατζοπουλος τασσεται υπερ της εκλογης αντιπροεδρου και κανει ανοιγμα προς τον πρωθυπουργο,αφηνοντας σαφως να εννοηθει οτι ο ιδιος δεν θα ειχε αντιρρηση ο κ.Σημιτης να ηγηθει του ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογες.Ο υπουργος Εσωτερικων χαρακτηριζει επισης τεχνητα διλημματα τα περι διαρχιας στο κομμα και προσθετει οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου πρεπει να παραμεινει πολος ενοτητας,εγγυησης και ανανεωσης του Κινηματος.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος σχολιαζοντας την προταση του κ.Τσοχατζοπουλου ειπε οτι ολες οι συζητησεις που αφορουν το ΠΑΣΟΚ γινονται στα πλαισια των οργανων του.

Με θεματα του υπουργειου Αναπτυξης και κυριως τη μερικη μετοχοποιηση της Δημοσιας Επιχειρησης Πετρελαιου,θα ασχοληθει την Τεταρτη η κυβερνητικη επιτροπη υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη.Στη συνεδριαση θα συζητηθουν επισης θεματα που αφορουν τα προβληματα των αεροδρομιων.

Παραταση εξι μηνων εδωσε το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων Πειραια στο δημαρχο της πολης Στελιο Λογοθετη, προκειμενου να απολογηθει για τις κατηγοριες της υπεξαιρεσης,παραβασης καθηκοντος, εκβιασης και απειλης. Για την επισπευση της ερευνας που διεξαγουν στα Ταμεια του Δημου τρεις υπαλληλοι του υπουργειου Εσωτερικων, διοριζονται με βουλευμα αλλοι τρεις πραγματογνωμονες.

Την εντονη αντιδραση των υπευθυνων του Υπεραστικου ΚΤΕΛ Χανιων προκαλεσε η αποφαση του Νομαρχη Ηρακλειου για πραγματοποιηση δρομολογιων προς τα Χανια και απο το ΚΤΕΛ Ηρακλειου - Λασηθιου. Οι υπευθυνοι του ΚΤΕΛ Χανιων απεκλεισαν την εθνικη οδο στα ορια των νομων Χανιων - Ρεθυμνου, εμποδιζοντας τα λεωφορεια του ΚΤΕΛ Ηρακλειου να πραγματοποιησουν τα δρομολογια προς Χανια.Η κυκλοφορια για τα υπολοιπα οχηματα διεξαγεται κανονικα.

Αρχισε απο το πρωι, η διανομη των δελτιων Κοινωνικου Τουρισμου, στους εργαζομενους και στους συνταξιουχους απο τον Οργανισμο Εργατικης Εστιας. Για την παραλαβη των δελτιων οι δικαιουχοι πρεπει να εχουν μαζι τους το βιβλιαριο ασθενειας, την ταυτοτητα τους και αποκομμα των συνταξεων τους. Η παραδοση γινεται απο τις 8 εως τις 2 το μεσημερι στα κεντρα διανομης στα οποια εγινε η απογραφη τους.Σημερα και αυριο πρεπει να προσελθουν οσοι το επωνυμο τους αρχιζει απο Α.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Κηδευεται αυριο στις 11 το πρωι απο το Α`Νεκροταφειο Αθηνων ο Ακαδημαικος και πρωην Προεδρος της Ακαδημιας Αθηνων, Γεωργιος Βλαχος που πεθανε αιφνιδιως χθες,σε ηλικια 84 ετων. Η ταφη του θα γινει στην Τριπολη. Ο Γεωργιος Βλαχος γεννηθηκε το 1912 στην Τριπολη Αρκαδιας, σπουδασε Νομικα και Πολιτικες Επιστημες στην Αθηνα και μετεκπαιδευτηκε στην κοινωνιολογια, στις πολιτικες επιστημες και στην φιλοσοφια στο Βερολινο και στο Παρισι οπου και σταδιοδρομησε επι μακρον ως διευθυντης ερευνων στο φημισμενο Εθνικο Κεντρο Επιστημονικης Ερευνας.Τιμηθηκε απο πολλα Πανεπιστημια και απο μεγαλες Ακαδημιες σε αναγνωριση της διεθνους προσφορας του. Το τελευταιο του βιβλιο Η ιδεα του Ελευθερου Ανθρωπου στη Δημοκρατια των Αθηναιων - Μαρτυρια του Δημοσθενους, παρουσιαστηκε στην Ακαδημια Αθηνων την προηγουμενη εβδομαδα.

Ενα απο τα ομορφοτερα παρκα της Θεσσαλονικης,στην περιοχη της Καλαμαριας, φερει απο σημερα το ονομα και την προτομη του μεγαλου ειρηνιστη δολοφονημενου Σουηδου πρωθυπουργου Ολαφ Παλμε, ενω συντομα προκειται να λειτουργησει στην πολη και Ινστιτουτο Ειρηνης. Τα αποκαλυπτηρια της προτομης, εκανε ο δημαρχος Καλαμαριας Θρασυβουλος Λαζαριδης, παρουσια του υφυπουργου εξωτερικων της Σουηδιας Πιερ Σορι, του υπουργου Μακεδονιας - Θρακης Φιλλιπου Πετσαλνικου, βουλευτων και πληθους κοσμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Αμστερνταμ βρισκεται η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου. Την Τεταρτη θα αντιμετωπισει τον πρωταθλητη Ευρωπης και Κοσμου Αγιαξ, στο πλαισιο της ημιτελικης φασης του Τσαμπιονς Λιγκ.Ο προπονητης του Παναθηναικου χαρακτηρισε το μεθαυριανο παιγνιδι ως το πιο δυσκολο απο το ξεκινημα τις φετινης προσπαθειας και εξεφρασε την πιστη οτι η ομαδα του θα ανταπεξελθει στις δυσκολιες και θα παρει την προκριση. Μαζι με την αποστολη του Παναθηναικου, αναχωρησε και ο προεδρος Γιωργος Βαρδινογιαννης, κατι που κανει για δευτερη φορα φετος. Η πρωτη ηταν στο παιχνιδι με τη Ναντ στη Γαλλια.

Ενα πολυ σημαντικο παιγνιδι μπασκετ διεξαγεται αυτη την ωρα για το πρωταθλημα της Α1 εθνικης κατηγοριας και θα κρινει κατα ενα μεγαλο ποσοστο, ποια θα ειναι η δευτερη ομαδα μετα τους Αμπελοκηπους που θα υποβιβαστει στην Α2 κατηγορια.Προκειται για τον αγωνα της 16ης αγωνιστικης Ηρακλειου-ΑΕΚ, που επαναλαμβανεται,αφου εγινε δεκτη σχετικη ενσταση της ομαδας της Κρητης.Η ΑΕΚ, μετα τη νικη της επι της Λαρισας, το Σαββατο, εχει εξασφαλισει τη 10η θεση και ειναι αδιαφορη βαθμολογικα,ενω το Ηρακλειο δινει αγωνα για την παραμονη του στην Α1.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες πτωτικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει στις 990,82 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 0,40%. Βελτιωμενος παρουσιαστηκε ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε τα 7,2 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,42%, Ασφαλειες πτωση 2,83%, Ληζινγκ ανοδος 1,14%, Επενδυσεις πτωση 0,54%, Κατασκευες πτωση 1,65%, Βιομηχανιες πτωση 0,80%, Διαφορες πτωση 1,23%, Συμμετοχων πτωση 0,25%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε κατα 0,75%. Συνολικα διακινηθηκαν 242 μετοχες απο τις οποιες 82 εκλεισαν με ανοδο, 137 με πτωση και 23 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αρχικα ο καιρος αυριο σ'ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τη δυτικη Ελλαδα,οπου μετα το μεσημερι θα σημειωθουν τοπικες βροχες.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι νοτιοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι,ενω στα ανατολικα βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 5 με 16 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 8 με 20 και στο Αιγαιο 11 με 20. Αρχικα αιθριο καιρο,με νεφωσεις προς το βραδυ,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 9 με 19 και 6 με 15 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 1 April 1996 - 21:29:54