Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Apr. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Η πορεια της οικονομιας εξεταστηκε στη συναντηση που ειχαν το μεσημερι ο Πρωθυπουργος με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας.
  • Στο Λουξεμβουργο συνεδριαζει το απογευμα το Συμβουλιο Υπουργων Γεωργιας για το θεμα των τρελων αγελαδων.
  • Ο υπουργος Μεταφορων, ανακοινωσε προσληψεις ιπταμενων φροντιστων στην Ολυμπιακη, για να αντιμετωπιστει το προβλημα της ταλαιπωριας.
  • Την επαναφορα του κλιμακωτου τιμολογιου στη ΔΕΗ, ανακοινωνει σημερα η Βασω Παπανδρεου.
  • Αρχισε το πρωι η διανομη των δελτιων κοινωνικου τουρισμου στους εργαζομενους και συνταξιουχους.
  • Κλειστοι ειναι σημερα και αυριο οι δημοι και οι κοινοτητες ολης της χωρας, λογω της απεργιας των εργαζομενων.
  • Τεταμενη παραμενει η κατασταση στην Τσετσενια.
  • Αναχωρησε για το Αμστερνταμ η αποστολη του Παναθηναικου, ο οποιος την Τεταρτη αντιμετωπιζει τον Αγιαξ για το Τσαμπιονς Λιγκ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πορεια της οικονομιας εξεταστηκε κατα τη συναντηση που ειχαν το μεσημερι ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου. Συζητηθηκε το θεμα της ανοδου των τιμων στην αγορα καθως και οι πιεσεις που δεχεται ο πληθωρισμος. Την Τεταρτη θα πραγματοποιηθει συνεδριαση υπο τον κ.Σημιτη με τη συμμετοχη ολων των οικονομικων υπουργων.

Στο μεταξυ, στην ανοδο του τιμαριθμου, συμβαλει και η αναστατωση που εχει προκληθει απο την νοσο των τρελων αγελαδων στη Βρετανια,που εχει σαν αποτελεσμα να σημειωνονται ανοδικες τασεις στις τιμες των οπωροκηπευτικων και στα υπολοιπα κρεατα. Συνεργεια συνεχιζουν και σημερα τον ελεγχο σε αποθηκες και σουπερ μαρκετς προκειμενου να εντοπισουν ποσοτητες βοδινου κρεατος που εχουν εισαχθει απο τη Βρετανια. Στο Λουξεμβουργο, συνεδριαζει εκτακτως το απογευμα το συμβουλιο υπουργων Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης και αναμενεται να ληφθουν μετρα μετα την κατασταση που εχει δημιουργηθει. Το πρωι, ο Βρετανος υπουργος Γεωργιας συναντηθηκε με τον κοινοτικο επιτροπο ενοψει της αναμενομενης ανακοινωσης του Λονδινου για τη σφαγη τριων εκατομμυριων αγελαδων,που θα γινει με ρυθμο 700.000 το χρονο.Στο συμβουλιο του Λουξεμβουργου,ο βρετανος υπουργος Γεωργιας αναμενεται επισης να προσπαθησει να εξασφαλισει υψηλες αποζημιωσεις απο την Ευρωπαικη Ενωση για τους Βρετανους κτηνοτροφους.Ηδη στη Γαλλια οι υγειονομικες αρχες αρχισαν να εξοντωνουν κοπαδια απο αγελαδες οταν διαπιστωθηκε οτι μια απο αυτες επασχε απο αυτη τη νοσο.

Με τον υπουργο Μεταφορων και Επικοινωνιων Χαρη Καστανιδη, συναντηθηκε το πρωι η διοικηση της Ολυμπιακης Αεροποριας καθως και εκπροσωποι των ιπταμενων φροντιστων. Εξετασαν το θεμα της ταλαιπωριας των επιβατων στο αεροδρομιο του Ελληνικου λογω της κινησης που παρατηρειται για την γιορτη του Πασχα των Καθολικων και την εφαρμογη του θερινου προγραμματος πτησεων. Ο κ.Καστανιδης υποσχεθηκε την ταχεια προσληψη εντος 48ωρων, 150 νεων φροντιστων και την μεταθεση αλλων 50 παλαιων συναδελφων τους, απο υπηρεσιες εδαφους. Επισης, η Ολυμπιακη συγχωνευσε αρκετα δρομολογια εξωτερικου, προκειμενου να εξυπηρετηθει το κοινο. Παντως, οσοι προκειται να ταξιδεψουν για το εξωτερικο, συνισταται να επικοινωνουν τηλεφωνικως με την Ολυμπιακη.

Την αναγκη να βελτιωθουν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και να διαφυλαχθει η ειρηνη στην ανατολικη Μεσογειο, τονιζει ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον, σε γραπτο μηνυμα του, προς τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Σημειωνει οτι επιθυμει να συζητηθουν στην επικειμενη συναντηση του κ.Σημιτη στην Ουασιγκτον, οι ελληνοαμερικανικες σχεσεις καθως και ο ρολος της Ελλαδας στα Βαλκανια.

Τη μορφη διαδηλωσης εναντιον των τουρκικων απειλων και διεκδικησεων στο Αιγαιο και στην Κυπρο πηρε φετος η καθιερωμενη παρελαση για την επετειο της Εθνικης Παλιγγενεσιας των Ομογενων, που ζουν στη Νεα Υορκη. Στις εκδηλωσεις παρεστησαν μερος μεταξυ αλλων, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Ρωμαιος και ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης. Αναλογες εκδηλωσεις πραγματοποιηθηκαν και στη Βοστωνη, ενω στο Μοντρεαλ του Καναδα οι ομογενεις παρηλασαν ενωπιον δεκαδων χιλιαδων Ομογενων.

Η Ελλαδα θα απαντησει με ρηματικη διακοινωση στο τουρκικο διαβημα δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας,αναφερομενος στο διαβημα που υπεβαλε η Αγκυρα, με αφορμη την ολιγολεπτη επισκεψη Ελληνα βοσκου στην Ιμια. Ο κ. Ρεππας, ειπε οτι το τουρκικο διαβημα εγινε χαριν εντυπωσεων και παρεπεμψε σε σχετικη ανακοινωση του ελληνικου υπουργειου Εξωτερικων. Επανελαβε κατηγορηματικα, οτι η ελληνικη κυβερνηση ασκει πληρως τα κυριαρχικα δικαιωματα της στην περιοχη, επισημαινοντας, οτι η τελευταια αποκαλυψη στοιχειων αποδεικνυουν τα ισχυρα νομικα ερεισματα της Ελλαδας και παραλληλα αποδεικνυουν οτι οι ισχυρισμοι της Τουρκιας ειναι αιολοι και δεν εχουν κλαμια σχεση με το Διεθνες Δικαιο. Τα Ιμια τονισε, ανηκουν στην Ελλαδα και στις συνομιλιες που θα εχει ο Πρωθυπουργος στην Ουασιγκτον, οι θεσεις αυτες θα διατυπωθουν. Αναφορικα με την επιστολη του Αμερικανου Προεδρου στον Πρωθυπουργο, ειπε οτι ο κ. Κλιντον αναφερεται στα θεματα που θεωρει οτι πρεπει να ειναι αντικειμενο της συζητησης με τον κ.Σημιτη, μεταξυ αλλων ειναι και οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, αλλα οταν ρωτηθηκε αν υπαρχει προτροπη του κ. Κλιντον για διαλογο, ειπε οτι ο Αμερικανος Προεδρος, αναφερεται περιγραφικα και δεν μπαινει επι της ουσιας των θεματων. Προσθεσε οτι ο κ. Κλιντον,δεν εχει αυτη τη στιγμη εξουσιοδοτηθει για καποια μεσολαβηση, επισημαινοντας ωστοσο, οτι ειναι ο Προεδρος μιας μεγαλης χωρας, η οποια εχει και δυναμη και επιρροη και προτεινει τις θεσεις του.

Απο μηνιγγιτιδα προσβληθηκε νεοσυλλεκτος στρατιωτης στο Κεντρο Εκπαιδευσεως στο Χαιδαρι. Ο στρατιωτης νοσηλευεται στο 401 Γενικο Στρατιωτικο Νοσοκομειο Αθηνων και η κατασταση του κρινεται ως βαρεια, συμφωνα με ανακοινωση του ΓΕΣ, στην οποια προστιθεται οτι στο στρατοπεδο εχουν ληφθει, για προληπτικους λογους, ολα τα επιβαλλομενα μετρα. Καταγεται απο την περιοχη της Αττικης, ειχε ολοκληρωσει τη βασικη του εκπαιδευση στην Τριπολη και στο Κεντρο Εκπαιδευσης Διαβιβασεων εκπαιδευεται στην ειδικοτητα του.

Η υπουργος Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου ανακοινωσε το μεσημερι την επαναφορα του κλιμακωτου τιμολογιου στη ΔΕΗ, μετα τις αντιδρασεις που προκληθηκαν απο τους φουσκωμενους λογαριασμους της επιχειρησης. Ειδικοτερα εως 800 κιλοβατωρες η τιμη θα ειναι 20,76 δραχμες, απο 801 εως 1.600, 26,09 δραχμες, απο 1.601 εως 2.000 , 32 δραχμες ενω πανω απο 2.001 η κιλοβατωρα θα χρεωνεται προς 42,4 δραχμες. Η κ.Παπανδρεου ανακοινωσε οτι θα υπαρξουν σημαντικες μειωσεις στους καταναλωτες απο 0 εως 800 κιλοβατωρες το τετραμηνο. Μειωσεις εως 14,5% θα υπαρξουν για τις καταναλωσεις απο 801-1.600 κιλοβατωρες . Στις καταναλωσεις απο 1.601-2.000 κιλοβατωρες ανα τετραμηνο προκυπτουν με το νεο τιμολογιο σημαντικες διαφορες που φθανουν εως τις 7.500 για καθε τετραμηνο. Οι διαφορες που προκυπτουν με το νεο συστημα τιμολογησης θα συμψηφιστουν στους επομενους λογαριασμους. Για τις καταναλωσεις, προσθεσε η υπουργος, πανω απο 2.000 κιλοβατωρες, προβλεπεται σημαντικη αυξηση, σε κλιμακωτη ομως βαση. Επισης, θα υπαρχει ειδικο τιμολογιο για οικογενειες πολυτεκνων.

Αρχισε απο το πρωι, η διανομη των δελτιων Κοινωνικου Τουρισμου, στους εργαζομενους και στους συνταξιουχους απο τον Οργανισμο Εργατικης Εστιας. Για την παραλαβη των δελτιων οι δικαιουχοι πρεπει να εχουν μαζι τους το βιβλιαριο ασθενειας, την ταυτοτητα τους και αποκομμα των συνταξεων τους. Η παραδοση γινεται απο τις 8 εως τις 2 το μεσημερι στα κεντρα διανομης στα οποια εγινε η απογραφη τους.Σημερα και αυριο πρεπει να προσελθουν οσοι το επωνυμο τους αρχιζει απο Α.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεταμμενη παραμενει η κατασταση γυρω απο το χωριο Γκοισκοε της Τσετσενιας το οποιο βομβαρδιζεται απο το ρωσικο πυροβολικο. Στο χωριο βρισκονται οχυρωμενοι αυτονομιστες ανταρτες που προειδοποιουν οτι δεν θα αποσυρθουν οσο παραμμενουν εκει ρωσικες δυναμεις. Νωριτερα, ο Προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν, ειχε ανακοινωσει μονομερη καταπαυση του πυρος αλλα λιγο αργοτερα, επαναληφθησαν οι βομβαρδισμοι εναντιον των ανταρτων.

Στην αναζητηση ενος ``τριτου δρομου`` για την αντιμετωπιση των οικονομικων ανισορροπιων, καλεσε τους οικονομικους φορεις των επτα πιο ανεπτυγμενων χωρων του κοσμου, ο Προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ κηρυσσοντας το πρωι την εναρξη των εργασιων της Συνοδου της ``Ομαδας των Επτα``. Ο προεδρος της Γαλλιας δηλωσε οτι πρεπει να αναζητηθει ενας τριτος δρομος αναμεσα στο ευρωπαικο μοντελο , οπου "η κοινωνικη προστασια ειναι ευρυτερη, αλλα η απασχοληση λιγοτερο δυναμικη", και στο αμερικανικο μοντελο οπου "οι κοινωνικες παροχες ειναι λιγοτερο γενναιοδωρες, αλλα η αναπτυξη της απασχολησης περισσοτερο δυναμικη".

Προειδοποιηση προς την Ιαπωνια και τις ΗΠΑ να μην λαβουν θεση υπερ της ανεξαρτησιας της Ταιβαν, απηυθυνε σημερα η Κινα. " Εαν οι ΗΠΑ και οι αλλες χωρες δεν υποστηριξουν την ανεξαρτησια της Ταιβαν, ειναι δυνατον να διατηρησουμε μια ειρηνικη κατασταση" δηλωσε ο κινεζος υπουργος Εξωτερικων.

Επτα Παλαιστινιοι, υποπτοι ως μελη ισλαμικων οργανωσεων , συνεληφθησαν κατα τη διαρκεια της νυχτας στην Δυτικη 'Οχθη, ανακοινωθηκε απο στρατιωτικες πηγες. Στο μεταξυ, Παλαιστινιος αστυνομικος πυροβολησε και σκοτωσε εναν Αραβα που επιχειρησε να διαφυγει απο ελεγχο στη Δυτικη Οχθη. Απο τα πυρα του αστυνομικου τραυματιστηκαν αλλα δυο ατομα.

Συνεχιζεται για πεμπτη ημερα η εξεγερση των κρατουμενων στις φυλακες Σεπαιγκο της Βραζιλιας. Οι στασιαστες εξακολουθουν να κρατουν 17 ομηρους,μεταξυ των οποιων αρκετους δικαστες και τον διευθυντη του σωφρονιστικου καταστηματος. Οι κρατουμενοι απελευθερωσαν χθες το βραδυ εξι ομηρους παιρνοντας σε ανταλλαγμα τεσσερα αυτοκινητα,οπλα και χρηματικο ποσο 25.000 δολαριων,οπως ανεφεραν αστυνομικες πηγες.

Εξηντα εφτα ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο χολερα στην Αργεντινη, ενω εχουν καταγραφει συνολικα περιπου 4.000 κρουσματα της ασθενειας απο την εποχη εμφανισης της στην χωρα τον Φεβρουαριο του 1992, αναφερεται σε εκθεση που δημοσιευθηκε χθες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειστοι ειναι σημερα και αυριο οι Δημοι και οι Κοινοτητες ολης της χωρας,λογω της 48ωρης απεργιας των εργαζομενων οι οποιοι διεκδικουν την καταβολη μηνιαιου υψους 25.000 δραχμων. Το πρωι εργαζομενοι στην Τοπικη Αυτοδιοικηση πραγματοποιησαν πορεια στο κεντρο της Αθηνας, ενω αντιπροσωπεια τους συναντηθηκε με τον υφυπουργο Εσωτερικων Λαμπρο Παπαδημα

Συνεδριαζει στις 2 το μεσημερι το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, ενοψει του Εθνικου Συμβουλιου και της Κεντρικης Επιτροπης που θα πραγματοποιηθει το ερχομενο Σαββατοκυριακο.

Αγνωστοι εβαλαν τις πρωτες πρωινες ωρες φωτια στο αυτοκινητο του αστυφυλακα Ηλια Καρακυκλα, 29 ετων, εξω απο το σπιτι του στην Ηλιουπολη. Αγνωστος, τηλεφωνησε σε ραδιοσταθμο της Αθηνας και ειπε οτι την ευθυνη αναλαμβανει η αναρχικη ομαδα καταστροφων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρησε το πρωι η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου για το Αμστερνταμ,οπου την Τεταρτη θα αντιμετωπισει τον πρωταθλητη Ευρωπης και Κοσμου Αγιαξ, στο πλαισιο της ημιτελικης φασης του "τσαμπιονς λιγκ".Ο προπονητης του Παναθηναικου χαρακτηρισε το μεθαυριανο παιγνιδι ως το πιο δυσκολο απο το ξεκινημα τις φετινης προσπαθειας και εξεφρασε την πιστη οτι η ομαδα του θα ανταπεξελθει στις δυσκολιες και θα παρει την προκριση.Μαζι με την αποστολη του Παναθηναικου, αναχωρησε και ο προεδρος Γιωργος Βαρδινογιαννης, κατι που κανει για δευτερη φορα φετος. Η πρωτη ηταν στο παιχνιδι με τη Ναντ στη Γαλλια.

Ενα πολυ σημαντικο παιγνιδι μπασκετ διεξαγεται σημερα για το πρωταθλημα της Α1 εθνικης κατηγοριας, που θα κρινει κατα ενα μεγαλο ποσοστο, ποια θα ειναι η δευτερη ομαδα μετα τους Αμπελοκηπους που θα υποβιβαστει στην Α2 κατηγορια.Προκειται για τον αγωνα της 16ης αγωνιστικης Ηρακλειου-ΑΕΚ, που επαναλαμβανεται σημερα,αφου εγινε δεκτη σχετικη ενσταση της ομαδας της Κρητης.Η ΑΕΚ, μετα τη νικη της επι της Λαρισας, το Σαββατο, εχει εξασφαλισει τη 10η θεση και ειναι αδιαφορη βαθμολογικα,ενω το Ηρακλειο δινει αγωνα για την παραμονη του στην Α1.Το σημερινο ματς θα αρχισει στις 7 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ ευθειας απο το ΜΕΓΚΑ.

Στη δευτερη εθνικη κατηγορια στο ποδοσφαιρο,διεξαγεται σημερα ο αγωνας Τρικαλα-Καρδιτσα με τον οποιο ολοκληωνεται η 27η αγωνιστικη. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 5 και θα μεταδοθει απ ευθειας απο την ΕΤ3.

Στο Ευρωπαικο πρωταθλημα Πυγμαχιας που διεξαγεται στο Βειλ της Δανιας, μετα τις χθεσινες επιτυχιες, τρεις Ελληνες πυγμαχοι γνωρισαν την ηττα στον πρωτο γυρο της διοργανωσης και αποκλειστηκαν, ενω παραλληλα εχασαν την ελπιδα να διεκδικησουν την προκριση τους στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα.Εχασαν ο Γιωργος Στεφανοπουλος στα 91 κιλα,ο Γιωργος Μουρλας στα 81 κιλα και ο Μιχαλης Ασλανιδης στα 74 κιλα.Ετσι, τους αγωνες στο Ευρωπαικο πρωταθλημα συνεχιζουν μονο οι τρεις αθλητες που νικησαν χθες,δηλαδη στα 51 κιλα ο Βλαδιμηρος Χριστοφοριδης,στα 54 κιλα ο Αγαθαγγελος Τσιριπιδης και στα 57 κιλα ο Τιγκραν Ουζλιαν.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καλος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα, με λιγες ασθενεις νεφωσεις και μεγαλα διαστηματα ηλιοφανειας. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 15 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 20 και στα νησια του Αιγαιου τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη δυτικη κεντρικη και βορεια Ελλαδα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που βαθμιαια θα πυκνωσουν και απο το μεσημερι θα βρεξει στα δυτικα. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Τις πρωινες ωρες η ορατοτητα θα ειναι τοπικα περιορισμενη. Οι ανεμοι στα ανατολικα θα πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι και στα δυτικα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 1 April 1996 - 13:55:07