Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Συνεχιζονται οι ελεγχοι σε ολη τη χωρα για τον εντοπισμο βρετανικου βοδινου κρεατος.Σημερα δεσμευθηκαν περιπου 4 τοννοι κρεατος και εντοσθιων.Απαγορευθηκε απο τον ΕΟΦ η διακινηση καλλυντικων που παραγονται απο ουσιες βοοειδων.
  • Πεντε στα δεκα ακτινολογικα εργαστηρια ειναι επικινδυνα για τη δημοσια υγεια,συμφωνα με πορισμα τριμελους επιτροπης.Παρεμβαση της Δικαιοσυνης και ποινικη διωξη σε βαθμο κακουργηματος.
  • Με επεισοδια συνοδευτηκαν οι φοιτητικες εκλογες,που διεξηχθησαν σε υποτονικο κλιμα.Εσπασαν καλπες στη Γυμναστικη Ακαδημια.Αναβληθηκαν οι εκλογες σε ορισμενα τμηματα.
  • Ανησυχια στην κυβερνηση για τις πληθωριστικες πιεσεις απο τις αυξησεις στα υγρα καυσιμα.Θα δοθει διορθωτικο ποσο διαβεβαιωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Δρακοντεια μετρα ασφαλειας για την επισκεψη της Χιλαρι Κλιντον στην Αθηνα,τελευταιο σταθμο της ευρωπαικης περιοδειας της.
  • Στο Τορινο ο Κωστας Σημιτης για τη Διακυβερνητικη,οι αποφασεις της οποιας θα καθορισουν το μελλον της Ενωμενης Ευρωπης.Στο επικεντρο της Διασκεψης το θεμα της ανεργιας.
  • Δεν επιβεβαιωνει η Αθηνα τις δηλωσεις Ουορεν Κριστοφερ περι μεσολαβησης του γ.γ. του ΝΑΤΟ για εκτονωση της εντασης στο Αιγαιο.
  • Παραμενω ενεργος πολιτικα,επαναλαμβανει απο τις Ηνωμενες Πολιτειες ο Κωνσταντινος Μητσοτακης.
  • Αυξανεται σε 20 χιλιαδες το ποσο για την αγορα φαρμακων χωρις θεωρηση,με αφορμη την απεργια των υπαλληλων του υπουργειου Υγειας.
  • Θεσμοθετηση Ολυμπιακων Αγωνων Πνευματος και Τεχνης καθε τεσσερα χρονια προτεινει ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Ληγει αυριο η προθεσμια υποβολης των μηχανογραφικων δελτιων απο τους υποψηφιους των γενικων εξετασεων.
  • Απο την Κυριακη η εφαρμογη της θερινης ωρας.Στις 3 τα ξημερωματα οι δεικτες θα πρεπει να δειξουν 4.
  • Νεες σφαγες στο Μπουρουντι.Τουλαχιστον 60 ατομα σκοτωθηκαν απο εισβολη ενοπλων σε καταυλισμο προσφυγων.
  • Ετοιμη η Μοσχα να εξετασει τη διευρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολας, αρκει να μην αγγιξει τα συνορα της.
  • Αρχισε στην Πολωνια η δικη του πρωην προεδρου Βοιτσεκ Γιαρουζελσκι που κατηγορειται για το θανατο 44 ατομων το 1970 στο Γκντανσκ.
  • Πτωση 0,53% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με εντατικους ρυθμους συνεχιζονται οι ελεγχοι σε ολοκληρη τη χωρα για τον εντοπισμο και την κατασχεση βρετανικου βοδινου κρεατος που εχει εισαχθει στην Ελλαδα.Σημερα κατασχεθηκαν σε ψυγειο,στου Ρεντη, περιπου τρεις τοννοι κρεατος και 1.250 κιλα εντοσθια,ενω αλλα 350 κιλα μοσχαρισιας γλωσσας δεσμευθηκαν σε ψυγεια ιδιωτικης εταιριας στη Θεσσαλονικη.Στο μεταξυ εντονη ανησυχια εχουν προκαλεσει οι πληροφοριες,οι οποιες ελεγχονται για την ακριβεια τους,για θανατους και στη χωρα μας,απο το ανθρωπινο ισοδυναμο της ασθενειας των τρελλων αγελαδων,το λεγομενο συνδρομο Κροισφερ Γιακομψ.Οι επιστημονες συνιστουν ψυχραιμια,δεν δικαιολογουν τον πανικο και υπογραμμιζουν οτι επιβαλλεται αυξημενη προσοχη.Ο Εθνικος Οργανισμος Φαρμακων απαγορευσε προσωρινα τη διακινηση και διαθεση των καλλυντικων προιοντων,τα οποια παραγονται απο ουσιες που προερχονται απο βοοειδη.Ο ΕΟΦ αναφερει οτι η αποφαση ισχυει μεχρι το θεμα να ρυθμιστει απο την Ευρωπαικη Ενωση. Με πρωτοβουλια της Γαλλιας συγκαλειται τη Δευτερα,στις Βρυξελλες, εκτακτο συμβουλιο υπουργων Γεωργιας των 15,με θεμα την αντιμετωπιση της κρισης απο την ασθενεια των τρελλων αγελαδων.Αυριο συνερχεται η Ευρωπαικη Επιτροπη Διαχειρισης για να εκτιμησει την κατασταση που εχει δημιουργηθει στην αγορα των βοοειδων,ενω το θεμα αναμενεται να θεσει ο Βρετανος πρωθυπουργος Τζον Μειτζορ στη Διακυβερνητικη Διασκεψη στο Τορινο.

Την παρεμβαση της Δικαιοσυνης προκαλεσαν τα συγκλονιστικα στοιχεια που προκυπτουν απο πορισμα τριμελους επιτροπης εμπειρογνωμωνων, συμφωνα με το οποιο πεντε στα δεκα ακτινολογικα εργαστηρια ειναι επικινδυνα για τη δημοσια υγεια.Η εισαγγελια Θεσσαλονικης ασκησε ποινικη διωξη σε βαθμο κακουργηματος για βλαβες στον ανθρωπινο οργανισμο που προκληθηκαν απο απελευθερωση ραδιενεργων ουσιων και διεταξε προκαταρκτικη εξεταση και ερευνα απο καθηγητες Πανεπιστημιου. Απο τα συνολικα 74 ακτινολογικα εργαστηρια νοσοκομειων,κεντρων υγειας, ιδιωτικων κλινικων και θεραπευτηριων της Θεσσαλονικης,τα 58 χαρακτηριζονται ως απαραδεκτα και τα 16 σε τραγικη κατασταση. Σημειωνεται οτι 26 απ'αυτα λειτουργουν παρανομα,χωρις αδεια.

Η αποχη αναμενεται να ειναι για μια ακομη χρονια ο μεγαλος νικητης των φοιτητικων εκλογων που διεξηχθησαν σημερα σε υποτονικο κλιμα. Συμφωνα με τις εκτιμησεις των φοιτητικων παραταξεων η αποχη αναμενεται να κυμανθει γυρω στο 50%.Στο μεταξυ δεν ελειψαν και τα επεισοδια,καθως στη Γυμναστικη Ακαδημια Αθηνων διαφωνησαν οι παραταξεις σε διαδικαστικα θεματα και καποιοι θερμοκεφαλοι εσπασαν τις καλπες.Στη Θεσσαλονικη,σε 4 σχολες των ΤΕΙ,δημιουργηθηκε ενταση για επισης διαδικαστικα θεματα,με αποτελεσμα οι σπουδαστικες εκλογες να διεξαχθουν χωρις τη συμμετοχη της ΠΑΣΠ που αποχωρησε.Τα αποτελεσματα και φετος δεν προκειται να ανακοινωθουν απο την ΕΦΕΕ, αλλα η καθε παραταξη θα δωσει τα δικα της.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενα σχεδον χρονο μετα την φοβερη γενοκτονια στη Ρουαντα, οι σφαγες μεταξυ των φυλων Χουτου και Τουτσι συνεχιζονται, αυτη τη φορα στο γειτονικο Μπουρουντι.Πανω απο 60 ατομα εχασαν τη ζωη τους στη νοτιοδυτικη επαρχια Μπουρουρι, οταν συμμοριες ενοπλων επιτεθηκαν εναντιον καταυλισμου προσφυγων.Δεν εχει διευκρινισθει ακομα σε ποια φυλη ανηκαν οι ενοπλοι και τα θυματα.Στην ιδια περιοχη, ενοπλοι της φυλης Χουτου επιτεθηκαν την περασμενη εβδομαδα σε στρατοπεδα υποδοχης αστεγων και σκοτωσαν 46 ατομα της φυλης Τουτσι.

Σαλο εχει προκαλεσει στην κοινη γνωμη του Ισραηλ το πορισμα της κρατικης επιτροπης, συμφωνα με το οποιο οι αξιωματουχοι των αρχων ασφαλειας αγνοησαν πληροφοριες των μυστικων υπηρεσιων για το ενδεχομενο αποπειρας εναντιον του Γιτζακ Ραμπιν.Η επιτροπη προτεινει την επιβολη πειθαρχικων κυρωσεων εναντιον τριων ανωτατων αξιωματικων του Σιν Μπετ, οχι ομως και εναντιον αλλων τριων που εχουν ηδη παραιτηθει.

Ετοιμη να εξετασει τη διευρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολας, φερεται η Ρωσια, αρκει να μην αγγιζει τα συνορα της.Την ανακοινωση αυτη εκανε ο ρωσος υπουργος εξωτερικων, Γεβγκενι Πριμακοφ, διευκρινιζοντας οτι η χωρα του δεν θα αποδεχοταν την προσεγγιση της στρατιωτικης δομης του ΝΑΤΟ στα συνορα της, ολα τα αλλα ομως θα μπορουσαν να συζητηθουν.

Σημα κινδυνου εκπεμπει η Διεθνης Υπηρεσια Ατομικης Ενεργειας, καθως η σαρκοφαγος του κατεστραμενου πυρηνικου αντιδραστηρα του Τσερνομπιλ εχει αρχισει να εμφανιζει ρωγμες, οι οποιες θετουν σε κινδυνο τους αλλους δυο αντιδραστηρες που συνεχιζουν να λειτουργουν. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος της υπηρεσιας, ειναι ορατος ο κινδυνος να σημειωθει διαρροη ραδιενεργους σκονης η οποια θα προκαλεσει νεα γεωγραφικη ρυπανση.

Αρχισε σημερα στην Πολωνια η δικη του πρωην προεδρου της χωρας, Βοιτσεκ Γιαρουζελσκι, που κατηγορειται για τη βιαιη καταστολη μιας απεργιας που εγινε το 1970 στο Γκντανσκ και ειχε ως αποτελεσμα να σκοτωθουν τουλαχιστον 44 ατομα και να τραυματισθουν αλλα 1200.Μαζι με τον Γιαρουζελσκι δικαζονται αλλοι 11 πρωην ανωτατοι αξιωματουχοι του τοτε κομμουνιστικου καθεστωτος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Εντονη ανησυχια εχει προκαλεσει στο οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης η αλματωδης αυξηση,που παρατηρειται τις τελευταιες εβδομαδες,στις τιμες πωλησης των υγρων καυσιμων,εξαιτιας της ανοδου των διεθνων τιμων.Οι αυξησεις αυτες σε συνδυασμο με τις αυξησεις στις τιμες των οπωροκηπευτικων,λογω της κακοκαιριας,θα εχουν αρνητικες επιπτωσεις στον πληθωρισμο,ο οποιος,συμφωνα μ'ολες τις ενδειξεις και το Μαρτιο θα παρουσιασει ανοδικες τασεις.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η κυβερνηση δεν ειναι ικανοποιημενη απο την αναγκη αυξησης των τιμων των καυσιμων και διαβεβαιωσε οτι θα χορηγηθει διορθωτικο ποσο στους εργαζομενους,σε περιπτωση που ο πληθωρισμος κλεισει στο τελος του ετους πανω απο τις προβλεψεις της.

Δρακοντεια μετρα ασφαλειας εχουν ληφθει,με αφορμη την επισκεψη της συζυγου του Αμερικανου προεδρου,Χιλαρι Κλιντον,που φθανει στο αεροδρομιο του Ελληνικου λιγο πριν απο τα μεσανυχτα.Περιπου 1.500 αστυνομικοι,ανδρες της αντιτρομοκρατικης υπηρεσιας και πρακτορες του ΦΒΙ εχουν αναλαβει την προστασια της πρωτης κυριας των Ηνωμενων Πολιτειων.Η Αθηνα ειναι ο τελευταιος σταθμος της ευρωπαικης περιοδειας της,ενω ηδη επισκεφθηκε τη Γερμανια, τη Βοσνια,την Ιταλια και την Τουρκια.Η κυρια Κλιντον επισκεφθηκε το απογευμα στο Φαναρι τον Οικουμενικο Πατριαρχη Βαρθολομαιο.Αυριο θα επισκεφθει την Ακροπολη και το Σαββατο θα μεταβει στην Αρχαια Ολυμπια για να παραστει στην τελετη αφης της Ολυμπιακης Φλογας.Την ιδια μερα θα συναντηθει με τον προεδρο της Δημοκρατιας και τον πρωθυπουργο.

Σχολιαζοντας την επισκεψη της κυριας Κλιντον ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι μπορει να αποβει αξιοποιησιμη,ειδικα μετα την εμμεση αμερικανικη ταξιδιωτικη οδηγια για το αεροδρομιο του Ελληνικου.Στο σημειο αυτο ο κ.Ρεππας δηλωσε οτι η κυβερνηση αναμενει απο την Ουασιγκτον να παρει συντομα αποφαση για το αεροδρομιο του Ελληνικου που θα εναρμονιζεται με τη λογικη και το δικαιο.Σημειωνεται οτι ο Αμερικανος υπουργος Μεταφορων διαβεβαιωσε χθες στην Ουασιγκτον τον προεδρο της βουλης Αποστολος Κακλαμανης οτι η εμμεση ταξιδιωτικη προειδοποιηση δεν ειχε πολιτικη σκοπιμοτητα.

Στο Τορινο βρισκεται ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης για να παρει μερος στην αυριανη πανηγυρικη εναρξη των εργασιων της Διακυβερνητικης Διασκεψης,τα αποτελεσματα της οποιας χαρακτηριζονται ιδιαιτερα σημαντικα,καθως θα πρεπει να ληφθουν αποφασεις,που θα καθορισουν το μελλον της Ενωμενης Ευρωπης.Το θεμα της ανεργιας θα τεθει στο επικεντρο της Διασκεψης.Η ελληνικη πλευρα,οπως προανηγγειλε ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων,Γιωργος Ρωμαιος,θα δωσει ιδιαιτερη εμφαση στην κοινη εξωτερικη πολιτικη και ασφαλεια,θα επιδιωξει τη θεσπιση ρητρας για τον καθορισμο των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης και θα επιμεινει στη διατηρηση του βετο για κρισιμα θεματα της Κοινοτητας.

Δεν εχει περιελθει επισημως σε γνωση της ελληνικης κυβερνησης προταση του Αμερικανου υπουργου Εξωτερικων,για διαμεσολαβηση του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα,στην ελληνοτουρκικη κριση. Αυτο τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος με αφορμη δηλωση του Ουορεν Κριστοφερ στο Κογκρεσο οτι ο κ.Σολανα,με τη στηριξη των Ηνωμενων Πολιτειων εχει αναλαβει διαμεσολαβητικο ρολο για την εκτονωση της εντασης στο Αιγαιο.Αναφερομενος στην προσκληση Γιλμαζ προς τον πρωθυπουργο για επισκεψη στην Αγκυρα και διαλογο εφολης της υλης, ο εκπροσωπος ειπε πως ο πρωθυπουργος εχει εκφρασει την αποψη του στον Τουρκο πρεσβη στην Αθηνα.Στο μεταξυ,η τουρκικη εφημεριδα ΜΙΛΙΕΤ δημοσιευει σημερα ιταλικο εγγραφο που ανατρεπει τους τουρκικους ισχυρισμους για την Ιμια.Η εφημεριδα αποκαλυπτει ακρως απορρητο τηλεγραφημα του Τουρκου πρεσβη στη Ρωμη,ο οποιος προειδοποιουσε την Τανσου Τσιλερ,οτι ιταλικα εγγραφα δειχνουν περαν πασης αμφιβολιας, την ορθοτητα των ελληνικων θεσεων,επισημαινοντας οτι η Ελλαδα μπορει να χρησιμοποιησει τα εγγραφα αυτα στους διεθνεις οργανισμους.

Την εκτιμηση οτι η Ελλαδα χρειαζεται ενα καινουργιο ξεκινημα,με μια κυβερνηση η οποια θα κανει τις επωδυνες,αλλα απαραιτητες μεταρρυθμισεις και θα εχει το θαρρος να πει την αληθεια στο λαο, διατυπωνει ο επιτιμος προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,σε συνεντευξη του στον Εθνικο Κηρυκα της Νεας Υορκης.Ο κ.Μητσοτακης,αφου επαναλαμβανει οτι παραμενει παντοτε πολιτικα ετοιμος να προσφερει την οποια υπηρεσια,επισημαινει οτι θα συνεχισει να λεει την αληθεια,να παιρνει θεσεις και να βοηθα ιδιαιτερα στα θεματα εξωτερικης πολιτικης. Ο πρωην πρωθυπουργος χαρακτηριζει ως μειζονα εθνικα θεματα τα ελληνοτουρκικα και το Κυπριακο,ενω για το Σκοπιανο αναφερει πως ολοι εχουν ευθυνες και εκτιμα οτι θα ειναι θανασιμο σφαλμα αν η κυβερνηση διστασει την τελευταια στιγμη.

Η βουλγαρικη βουλη επικυρωσε σημερα τις δυο ελληνο-βουλγαρικες συμφωνιες για τη χρηση των υδατων του ποταμου Νεστου, καθως και τη διανοιξη τριων νεων μεθοριακων διοδων και συνδετικων οδικων αρτηριων μεταξυ των δυο χωρων.Οι δυο συμφωνιες υπογραφηκαν στις 22 Δεκεμβριου 1995 στη Σοφια, απο τους υπουργους εξωτερικων, Καρολο Παπουλια και Πιρινσκι.

Αυξανεται απο δωδεκα σε εικοσι χιλιαδες δραχμες το οριο συνταγογραφησης φαρμακων, τα οποια οι ασφαλισμενου του Δημοσιου μπορουν να προμηθευονται χωρις θεωρηση απο τους ελεγκτες γιατρους. Η σχετικη αποφαση στοχευει στη διευκολυνση και την καλυτερη εξυπηρετηση των ασφαλισμενων του Δημοσιου, οι οποιοι την περιοδο αυτη δεν μπορουν να θεωρησουν συνταγες ανω των 12.000 δραχμων, λογω της παρατεταμενης απεργιας των υπαλληλων του υπουργειου Υγειας και Προνοιας.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιουν σε λιγο, εξω απο το υπουργειο Παιδειας δασκαλοι και νηπιαγωγοι, διεκδικωντας την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων του κλαδου.

Ληγει αυριο η προθεσμια υποβολης των μηχανογραφικων δελτιων των υποψηφιων των Γενικων Εξετασεων για την εισαγωγη τους στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Το υπουργειο Παιδειας ανακοινωσε οτι δεν θα δοθει παραταση της προθεσμιας και οσοι δεν υποβαλουν εγκαιρα το μηχανογραφικο τους δελτιο, δεν θα μπορεσουν να συμμετασχουν στις εξετασεις του Ιουνιου.

Σταση εργασιας και διαδηλωση στο υπουργειο Εργασιας πραγματοποιησαν σημερα οι εργαζομενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστικη Ζωνη του Περαματος. Οι εργαζομενοι θα επαναλαβουν τις κινητοποιησεις την ερχομενη εβδομαδα. Τη Δευτερα αναμενεται να συναντηθουν με τον υπουργο Εργασιας Ευαγγελο Γιαννοπουλο.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο τον Ελληνικο Οργανισμο Τουρισμου, πραγματοποιησαν το πρωι και οι εργαζομενοι στο ξενοδοχειο Ξενια Λαγονησιου. Οι εργαζομενοι διαφωνουν με το ενδεχομενο παραχωρησης της μοναδας για εγκατασταση του - υπο παραχωρηση - νεου Καζινο Αθηνων, αλλα και με την αποφαση να ανοιξει το ξενοδοχειο για τη φετινη σεζον με μεγαλη καθυστερηση,γεγονος που δημιουργει,οπως υποστηριζουν, προβληματα επιβιωσης στους εποχικους εργαζομενους.

Αλλαζει το ωραριο λειτουργιας των αρτοποιειων με ομοφωνα αποφαση της Βουλης, που αποδεχθηκε προταση νομου που ειχε υποβαλει ο νυν υφυπουργος Εσωτερικων Γιωργος Μωραιτης. Στο εξης τα αρτοποιεια δεν θα παρασκευαζουν ψωμι Κυριακες και εορτες. Της απαγορευσης εξαιρουνται αρτοποιεια που βρισκονται σε κοινοτητες με πληθυσμο κατω των 1000 κατοικων υπο την προυποθεση ομως οτι θα εκδιδεται προηγουμενως σχετικη αδεια απο την οικεια Νομαρχια.Επισης, απαγορευεται η εναρξη εργασιας στα αρτοποιεια για την παρασκευη ψωμιου η αρτοσκευασματων πριν απο τις 5 το πρωι.

Αλλαζει την Κυριακη, η ωρα και αρχιζει η εφαρμογη της θερινης. Στις 3 τα ξημερωματα της Κυριακης, οι δεικτες των ρολογιων θα μετακινηθουν κατα μια ωρα μπροστα, δηλαδη θα δειχνουν 4, συμφωνα με σχετικη ανακοινωση του υπουργειου Μεταφορων και Επικοινωνιων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για κατοχη αρχαιων αντικειμενων συνεληφθη ο Βασιλης Γλεζος 36 ετων,υπαλληλος της Εφορειας Εναλιων Αρχαιοτητων, και οδηγηθηκε στον εισαγγελεα.Στο σπιτι του κατηγορουμενου στην Πευκη,βρεθηκαν 3 αρχαια αντικειμενα της Βυζαντινης περιοδου,και 25 αλλα στο πατρικο του σπιτι στη Ναξο.Ο Γλεζος ισχυριστηκε οτι τα αρχαια αντικειμενα που βρεθηκαν στην κατοχη του,τα ειχε κληρονομησει απο τον πατερα του. Συμφωνα ομως με την αστυνομια, ο Γλεζος πρεπει να ενεχεται σε κυκλωμα διακινησης αρχαιων αντικειμενων.

Παρανομες επιδοτησεις, για εξαγωγες φρουτων που δεν πραγματοποιησε ποτε, εισεπρατε απο την Ευρωπαικη Ενωση εταιρια του Παγγαιου Καβαλας. Η εταιρια εστελνε ποσοτητες προιοντων,απο το νομο Καβαλας σε κρατη της Ευρωπης,αλλα λογω του εμπαργκο που ισχυε, εισεπρατταν επιδοτησεις απο την κοινοτητα που ξεπερνουσαν τις 300.000 δρχ.για καθε φορτιο.Για να παρουν υψηλοτερες επιδοτησεις, παρουσιασαν πλασματικες εξαγωγες, ξεγελωντας το ελληνικο Δημοσιο και την ΕΕ.Την υποθεση ερευνα το τελωνειο Αθηνας σε συνεργασια με το αντιστοιχο τελωνειο της Καβαλας και τη Διευθυνση του Υπουργειου Γεωργιας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Σε οκτω μηνες θα λειτουργησει η πρωτη μεγαλη ηλεκτρονικη Μουσικη Βιβλιοθηκη της Ελλαδας, στο Μεγαρο Μουσικης, με την οικονομικη συμπαρασταση του Ιδρυματος Λιλιαν και Αρη Βουδουρη.Η νεα βιβλιοθηκη εχει τη δυνατοτητα να συνδεθει με σχολεια,πανεπιστημια και ερευνητικα κεντρα, ενω σταδιακα θα καλυψει ολες σχεδον τις τεχνες.Η στεγαση της Ηλεκτρονικης Βιβλιοθηκης θα ολοκληρωθει στα τελη του 1998 σε τρεις υπογειους οροφους στο Μεγαρο Μουσικης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοφανες επεισοδιο για τα χρονικα της ΕΠΟ δημιουργηθηκε στη σημερινη συνεδριαση της ομοσπονδιας απο τον ιδιοκτητη της ΑΕΚ,Μιχαλη Τροχανα, ο οποιος παραβρεθηκε προκειμενου να αναπτυξει τις αποψεις του για την ημερομηνια δειξαγωγης του τελικου για το κυπελλο Ελλαδας. Ο παραγων της ΑΕΚ στραφηκε ιδιαιτερα κατα του προεδρου της ΕΠΑΕ και αντιπροεδρου της ΕΠΟ,Γιωργου Δεδε και τον κατηγορησε για μεθοδευσεις. Εντονη ηταν η αντιδραση του κ. Δεδε ο οποιος κατηγορησε τον ιδιοκτητη της αθηναικης ΠΑΕ οτι γυρνα απο καναλι σε καναλι, προσβαλοντας διαφορα ατομα και υποστηριξε οτι ο κ. Τροχανας μπηκε στο ποδοσφαιρο για να αυξησει τα μελη της ΣΟΕ.Απαντωντας ο κ.Τροχανας, απεκαλεσε φασιστα τον κ.Δεδε,εκτομιζοντας και αλλα επιθετα , με αποτελεσμα να δημιουργηθει πανδαιμονιο, να αποβληθει ο παραγων της ΑΕΚ και να διακοπει η συνεδριαση για 15 λεπτα περιπου.

Το Σαββατο θα γινει στην Αρχαια Ολυμπια η τελετη αφης της Ολυμπιακης Φλογας για τους Ολυμπιακους Αγωνες που θα διεξαχθουν το καλοκαιρι στην Ατλαντα.Τη θεσμοθετηση Ολυμπιακων Αγωνων του Πνευματος και της Τεχνης, καθε τεσσερα χρονια προτεινε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας κ. Μιλτιαδης Εβερτ.Συμφωνα με τον κ.Εβερτ, προκειται μια νεα μεγαλη προσφορα της Ελλαδας στην ανθρωποτητα για τη συναδελφωση των λαων και των εθνων και την ενδυναμωση της ιδεας του Οικουμενικου Ελληνισμου η οποια αποτελει ενα απο τα οραματα που πρεπει να επιδιωκουν ολοι οι Ελληνες.Ο κ.Εβερτ προτεινει οι αγωνες αυτοι να διεξαγονται καθε φορα σε διαφορετικη πολη,αλλα η γραμματεια τους να βρισκεται σε μονιμη βαση στην Ελλαδα.

Η μεταγραφολογια επικεντρωνει το ενδιαφερον της σημερινης αθλητικης ειδησεογραφιας.Στο κεντρο ολων ο Ολυμπιακος, ο οποιος βρεθηκε και χθες στο προσκηνιο με την φημολογια για προταση στον Ντουσαν Μπαγεβιτς, η οποια διαψευστηκε.Συμφωνα με νεες φημες,ο Ολυμπιακος κινειται για την αποκτηση του Βασιλη Τσαρτα, του Γιωργου Δωνη και του Ηλια Ατματζιδη, ενω παραλληλα παραχωρει τον Αντρει Γιουσκοβιακ στη Σεβιλλη.

Ο Σουηδος προπονητης ποδοσφαιρου, Γκουντερ Μπενγκσον, ο οποιος διετελεσε προπονητης του Παναθηναικου, φερεται ως ο πιθανοτερος αντικαταστατης του Μιχαλη Μπελλη στην τεχνικη ηγεσια του ΠΑΟΚ. Ο Σουηδος τεχνικος θα εχει πιθανοτατα αποψε συναντηση με τον προεδρο του ΠΑΟΚ, Γιωργο Καλυβα και δεν αποκλειεται οι δυο πλευρες να κανουν ενα θετικο βημα για συνεργασια απο την ερχομενη περιοδο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι υποτονικες συναλλαγες και οι μικρες πτωτικες τασεις χαρακτηρισαν την εικονα της αγορας του Χρηματιστηριου, κατα τη σημερινη συνεδριαση. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 988,36 μοναδες,μειωμενος σε ποσοστο 0,53%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες:Τραπεζες πτωση 0,59%, Ασφαλειες πτωση 0,65%, Ληζινγκ πτωση 7,37% (η πτωση του δεικτη οφειλεται στην αποκοπη μερισματος 600 δρχ. απο την Α' Ληζινγκ), Επενδυσεις πτωση 0,42%, Κατασκευες πτωση 0,81%, Βιομηχανιες πτωση 0,26%, Διαφορες πτωση 0,11%, Συμμετοχων ανοδος 0,91%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με μικρη ανοδο 0,10%. Συνολικα,διακινηθηκαν 249 μετοχες, απο τις οποιες 84 εκλεισαν με ανοδο, 127 υποχωρησαν και 28 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ληγουν αυριοι οι δημοσιες εγγραφες για τις μετοχες του ΟΤΕ. Παροτι το ενδιαφερον του κοινου συνεχιζεται αμειωτο, αυριο αναμενεται να εκδηλωθει το ενδιαφερον απο τους λεγομενους θεσμικους επενδυτες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο ο αστατος καιρος, με νεφωσεις,τοπικες βροχες και λιγες καταιγιδες στα δυτικα αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια στις ανατολικες και νοτιες περιοχες.Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 13 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 17 και στο Αιγαιο 11 με 19.Συννεφια,με πιθανοτητα ασθενους βροχης, αλλα βελτιωση απο το απογευμα,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 9 με 17 και 6 με 12 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 29 March 1996 - 08:40:30