Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αλλοι τρεις περιπου τονοι βοδινου κρεατος απο τη Βρετανια εντοπιστηκαν και δεσμευτηκαν το πρωι σε αποθηκη-ψυγειο στου Ρεντη.
  • Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, απαγορευσε τις εξαγωγες βοειδων απο τη Βρετανια ς`ολο τον κοσμο.
  • Ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ θα μεσολαβησει για την εξομαλυνση των Ελληνοτουρκικων σχεσεων.
  • Φθανει το βραδυ στην Αθηνα, η συζυγος του Αμερικανου Προεδρου, Χιλαρι Κλιντον. Εχουν ληφθει αυστηρα μετρα ασφαλειας.
  • Στροφη κανει τωρα ο Αμερικανος υπουργος Μεταφορων στο θεμα που δημιουργηθηκε με το αεροδρομιο του Ελληνικου.
  • Πολιτικα ετοιμος για να προσφερει τις υπηρεσιες του, δηλωνει ο Κωνσταντινος Μητσοτακης.
  • Σε υποτονικο κλιμα διεξαγονται απο το πρωι οι φοιτητικες εκλογες στα Πανεπιστημια και στα ΤΕΙ.
  • Προτελευταια ημερα σημερα των δημοσιων εγγραφων για τις μετοχες του ΟΤΕ και το ενδιαφερον των επενδυτων συνεχιζεται αμειωτο.
  • Τα βασανιστηρια ειναι το μεγαλυτερο προβλημα στην Τουρκια συμφωνα με οργανωσεις ανθρωπινων δικαιωματων.
  • Ανεβαλε το Ισραηλ την αποχωρηση του απο τη Χεβρωνα της Δυτικης Οχθης.
  • Απελευθερωθηκαν απο τη Γερμανικη αστυνομια τα επτα μελη μιας οικογενειας που κρατουντο ως ομηροι.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζονται οι ελεγχοι απο τις αρμοδιες υπηρεσιες σε αποθηκες και σουπερ μαρκετς τοσο της Αθηνας οσο και της επαρχιας, προκειμενου να εντοπιστουν, βοδινα κρεατα που εισηχθησαν απο τη Βρετανια. Το πρωι, αλλοι τρεις περιπου τονοι βοδινου κρεατος απο τη Βρετανια, δεσμευτηκαν, στου Ρεντη, μετα απο εφοδο αστυκτηνιατρων στα ψυγεια της εταιριας ``Αττικη``. Τα κρεατα, οπως ανακοινωσε η αγορανομια, ανηκαν στον εμπορο Βλαση Καψηκαρδη και ειχαν εισαχθει τον περασμενο Ιουνιο, ενω συνοδευονταν και απο πιστοποιητικα υγειας. Σημειωνεται οτι δεν ειχε διοχετευθει στην αγορα ποσοτητα απο το κρεας αυτο.Υπενθυμιζεται οτι τις δυο τελευταιες ημερες εντοπιστηκαν και δεσμευτηκαν, 42 τονοι κρεατος σε αποθηκες- ψυγεια στον Πειραια. Η Ευρωπαικη Επιτροπη, αποφασισε να απαγορευσει τις εξαγωγες βοοειδων απο τη Βρετανια ς`ολο τον κοσμο,αποφαση που προκαλεσε τη δυσφορια της βρετανικης κυβερνησης, η οποια ανακοινωσε οτι θα κανει ο,τι ειναι δυνατον να πετυχει την αρση της απαγορευσης. Αναμενεται να ανακοινωσει τη σφαγη χιλιαδων αγελαδων προκειμενου να προφυλαξει την κτηνοτροφια της.

Ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα εχει αναλαβει την ευθυνη να διαμεσολαβησει μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, σε μια προσπαθεια να μειωθει η ενταση που επικρατει τους τελευταιους μηνες στο Αιγαιο. Αυτο δηλωσε σημερα ο Υπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων,Ουορεν Κριστοφερ κατα τη διαρκεια καταθεσης του σε υποεπιτροπη κατανομης κονδυλιων της αμερικανικης Βουλης. Ο κ. Κριστοφερ δηλωσε οτι η χωρα του ανησυχει εντονα για την αυξηση της εντασης στο Αιγαιο, και τονισε οτι εχει συζητησει το τελευταιο καιρο εκτενως το θεμα με τον κ. Σολανα. Προσθεσε δε οτι στο πλαισιο των προσπαθειων για την ομαλοποιηση των ελληνοτουρκικων σχεσεων, ο Προεδρος Κλιντον θα προτρεψει τις δυο χωρες ``να επιδειξουν αυτοσυγκρατηση`` κατα τις επικειμενες συναντησεις που θα εχει στην Ουασιγκτον με τον Τουρκο Προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ και τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.

Η κυβερνηση εχει ηδη δωσει την απαντηση της στην προταση Γιλμαζ,κατα τη συναντηση του πρωθυπουργου απο τον Τουρκο Πρεσβη, δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας απαντωντας σε σχετικη ερωτηση. Προσθεσε οτι συνεχιζεται η διαδικασια ενημερωσης των αλλων χωρων για τις ελληνικες θεσεις. Απαντωντας σε ερωτηση αν υπαρχουν πιεσεις απο χωρες μελη της Ευρωπαικης Ενωσης για τον ελληνοτουρκικο διαλογο, ειπε οτι καθε πλευρα επιδιωκει να επηρρεασει τις θεσεις αλλων χωρων, ομως η Ελλαδα θα κανει τις επιλογες της με βαση τα εθνικα μας συμφεροντα. Τελος ο κ.Ρεππας αναφερομενος σε πληροφοριες των μεσων μαζικης ενημερωσης, για διαμεσολαβηση του Γενικου Γραμματεα του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανα, υστερα απο προταση του αμερικανου υπουργου Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, ειπε οτι τετοια προταση δεν εχει περιελθει επισημως σε γνωση της ελληνικης κυβερνησης.

Φθανει αργα το βραδυ στην Αθηνα η συζυγος του Αμερικανου Προεδρου, Χιλαρυ Κλιντον, η οποια θα παραστει,το Σαββατο το πρωι, στις εκδηλωσεις για την αφη της ολυμπιακης φλογας. Το βραδυ της ιδιας ημερας, θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη. Ηδη, στο αεροδρομιο του Ελληνικου εχουν ληφθει δρακοντεια μετρα ασφαλειας ενω αυστηρα μετρα λαμβανονται στην Ακροπολη και την Αρχαια Ολυμπια, μερη τα οποια θα επισκεφθει η κυρια Κλιντον. Η συζυγος του αμερικανου Προεδρου η οποια βρισκεται στην Τουρκια θα επισκεφθει το απογευμα στο Φαναρι, τον Οικουμενικο Πατριαρχη, Βαρθολομαιο.

Δυνατοτητα διεθνους προβολης της Ελλαδας εκτιμα ο κυβερνητικος εκπροσωπος, οτι αποτελει η επισκεψη της συζυγου του Αμερικανου Προεδρου, Χιλαρι Κλιντον στη χωρα μας, επισκεψη που μπορει να αποβει αξιοποιησιμη, ειδικα μετα την αποφαση της αμερικανικης κυβερνησης για το αεροδρομιο του Ελληνικου. Η κ.Κλιντον, προσθεσε ο κ.Ρεππας, θα εχει προσωπικη εμπειρια απο τις συνθηκες ασφαλειας που επικρατουν στο αεροδρομιο. Συνεχιζοντας στο ιδιο θεμα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι η Ελλαδα αναμενει απο την αμερικανικη πλευρα να λαβει συντομα μια αποφαση για το αεροδρομιο του Ελληνικου που θα αναγνωριζει τα κριτηρια υψηλης ασφαλειας που επικρατουν ς`αυτον και που θα εναρμονιζεται με τη λογικη και το δικαιο.

Στροφη κανει ο Αμερικανος υπουργος Μεταφορων, Φρεντερικο Πενια στο θεμα που δημιουργηθηκε με το αεροδρομιο του Ελληνικου. Ειδικοτερα, ο κ.Πενια συναντηθηκε στην Ουασιγκτον με τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη, τον οποιο διαβεβαιωσε οτι η προειδοποιηση αυτη για το αεροδρομιο, δεν ειχε πολιτικη σκοπιμοτητα αλλα ηταν καθαρα απορροια τεχνικων διαδικασιων που επιβαλλονται απο την υφισταμενη αμερικανικη νομοθεσια.Ο κ.Κακλαμανης εκτιμησε οτι πριν την επισκεψη του κ.Σημιτη στην Ουασιγκτον, στις 9 Απριλιου, ο Αμερικανος υπουργος θα προβει σε καποια θετικη δηλωση για τους κανονες ασφαλειας που επικρατουν στο αεροδρομιο του Ελληνικου.Ο Αμερικανος πρεσβευτης στην Αθηνα, Τομας Ναιλς, διαβεβαιωσε οτι το αργοτερο ς`ενα μηνα θα αρθουν οι αμερικανικες επιφυλαξεις.

Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, αναχωρει στις 3 το μεσημερι για το Τορινο, προκειμενου να λαβει μερος στις εργασιες της Διακυβερνητικης Διασκεψης για την αναθεωρηση της Συνθηκης του Μααστριχτ, που αρχιζουν αυριο, στην ιταλικη αυτη πολη.

``Πολιτικα ετοιμος για να προσφερει την οποια υπηρεσια θα κρινει οτι εχει τη δυναμη να προφερει`` δηλωνει ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ σε συνεντευξη του που δημοσιευεται στο σημερινο φυλλο της ομογενειακης εφημεριδας της Νεας Υορκης, ``Εθνικος Κηρυκας``. Ο κ.Μητσοτακης δηλωνει για τα ελληνοτουρκικα οτι βραχυπροθεσμα, πρεπει να αποφυγει η Ελλαδα την παγιδα της εντασης και να χρησιμοποιησει την ισχυροτατη νομικη της θεση. Παραλληλα, για το Σκοπιανο ο πρωην Πρωθυπουργος αναφερει οτι ολοι, λαος και πολιτικοι εχουν ευθυνες και εκτιμα πως θα ειναι θανασιμο σφαλμα αν η κυβερνηση την τελευταια στιγμη διστασει καθως θα πληγει την αξιοπιστια της και τα Σκοπια θα εξασφαλισουν αμιγες το ονομα Μακεδονια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το εξωτερικο περιβλημα του κατεστραμενου αντιδραστηρα του πυρηνικου εργοστασιου του Τσερνομπιλ αρχιζει να παρουσιαζει ρωγμες, θετοντας σε κινδυνο τους αλλους δυο αντιδραστηρες που εξακολουθουν να λειτουργουν.Συμφωνα με τη Διεθνη Υπηρεσια Ατομικης Ενεργειας υπαρχει κινδυνος να σημειωθει διαρροη ραδιενεργους σκονης, η οποια θα κανει πολυ δυσκολη την προσβαση στους δυο αντιδραστηρες εμποδιζοντας ενδεχομενη διακοπη της λειτουργιας τους.

Τα βασανιστηρια εξακολουθουν να θεωρουνται ως το μεγαλυτερο προβλημα που αντιμετωπιζει η χωρα τους, συμφωνα με Οργανωσεις Ανθρωπινων Δικαιωματων στην Τουρκια. Οπως μεταδιδει το Γερμανικο Πρακτορειο, εκπροσωποι των ανθρωπιστικων οργανωσεων, καταγγελουν κυριως βασανιστηρια σε κρατουμενους με ξυλοδαρμους, ηλεκτροσοκ και αλλες μεθοδους, ενω παραλληλα οι βασανιστες και οσοι τους καλυπτουν κυκλοφορουν ελευθεροι καθως συνηθως τα θυματα τους φοβουνται να καταγγειλουν οσα υπεστησαν.

Το Ισραηλ ανεβαλε μεχρι νεωτερας διαταγης τη μερικη αποχωρηση του απο τη Χεβρωνα της Δυτικης Οχθης,που επροκειτο να πραγματοποιηθει σημερα. Στο μεταξυ, 200 Παλαιστινιοι συνεληφθησαν απο τον Ισραηλινο στρατο στο πλαισιο μεγαλης επιχειρησης στη διαρκεια της νυχτας.

Συνεχιζονται σημερα σε ολοκληρη την Αλγερια εκτεταμενες ερευνες για τον εντοπισμο των επτα Γαλλων μοναχων που απηχθησαν χθες στη νοτια χωρα, απο ομαδα ενοπλων ισλαμιστων.

Αισιο τελος ειχε η περιπετεια επτα μελων μιας οικογενειας σε κοινοτητα της δυτικης Γερμανιας,που κρατουντο επι 30 ωρες ως ομηροι απο τον πρωην συζυγο της ιδιοκτητριας του σπιτιου.Τις πρωτες πρωινες ωρες περιπου 70 κομμαντος της γερμανικης αστυνομιας εισεβαλαν στο σπιτι και απελευθερωσαν τους ομηρους-μεταξυ των οποιων και τεσσερα παιδια, αφου εξουδετερωσαν την αντισταση του απαγωγεα, χωρις να προκληθουν τραυματισμοι. Εκπροσωπος της αστυνομιας επιβεβαιωσε οτι ο απαγωγεας που ζητουσε λυτρα ειχε παραμεινει επι 14 χρονια εγκλειστος σε διαφορες φυλακες κατηγορουμενος για ληστειες τραπεζων.Τον Σεπτεμβριο του 1995 ειχε συλλαβει μαλιστα αλλους 13 ομηρους στην Ελβετια.

Σε ξενοδοχειο της Βεγγαζης μεταφερθηκαν τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα οι 153 επιβαινοντες του αιγυπτιακου Αιρ Μπας στο οποιο εκδηλωθηκε χθες αεροπειρατεια και ειχε προσγειωθει κοντα στο Τομπρουκ.Οι τρεις αιγυπτιοι αεροπειρατες παραδοθηκαν στις λιβυκες αρχες στο Τομπρουκ, μετα απο προσωπικη παρεμβαση του συνταγματαρχη Κανταφι, οπως γραφουν σημερα οι εφημεριδες στην Τριπολη.

Ελπιδες για τη θεραπεια οσων πασχουν απο τη νοσο Αλτσχαιμερ δημιουργουνται απο τη μελετη που παρουσιασαν επιστημονες στο ετησιο συνεδριο της Αμερικανικης Ακαδημιας Νευρολογιας, στο Σαν Φρανσισκο. Οι ερευνητες ανακοινωσαν οτι εφαρμοσαν μια πειραματικη μεθοδο, συμφωνα με την οποια ορισμενα κυτταρα του εγκεφαλου διατηρουνται ζωντανα σε πιθηκους. Η μεθοδος αυτη μπορει να οδηγησει στην παρασκευη ενος γονιδιου θεραπευτικου για οσους πασχουν απο τη νοσο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε υποτονικο κλιμα διεξαγονται απο το πρωι στα Πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Ιδρυματα ολης της χωρας, οι φοιτητικες εκλογες για την αναδειξη νεων διοικητικων συμβουλιων και εκπροσωπων στα κεντρικα συμβουλια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Η αποχη και ς`αυτες τις εκλογες αναμενεται να ξεπερασει το 50% .

Ληγει αυριο η προθεσμια υποβολης των μηχανογραφικων δελτιων των υποψηφιων των Γενικων Εξετασεων για την εισαγωγη τους στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Το υπουργειο Παιδειας ανακοινωσε οτι δεν θα δοθει παραταση της προθεσμιας και οσοι δεν υποβαλουν εγκαιρα το μηχανογραφικο τους δελτιο, δεν θα μπορεσουν να συμμετασχουν στις εξετασεις του Ιουνιου.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιουν στις 7 το απογευμα, εξω απο το υπουργειο Παιδειας δασκαλοι και νηπιαγωγοι, διεκδικωντας την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων του κλαδου.

Αυξημενες ειναι απο τα μεσανυχτα, οι τιμες των καυσιμων. Ειδικοτερα, η βενζινη πωλειται ακριβοτερα κατα 1,40 δραχμες το λιτρο, και το ντιζελ κατα 4,3 δραχμες σε συγκριση με τις τιμες της περασμενης εβδομαδας. Συμφωνα με τη ΔΕΠ, η αυξηση οφειλεται στην ανοδο των διεθνων τιμων των καυσιμων.

Προτελευταια ημερα των δημοσιων εγγραφων για τις μετοχες του ΟΤΕ και το ενδιαφερον των επενδυτων συνεχιζεται αμειωτο. Οι εγγραφες για την αγορα των μετοχων του οργανισμου ληγουν αυριο οποτε και αναμενεται να εκδηλωθει το ενδιαφερον απο τους λεγομενους θεσμικους επενδυτες.

Δεν ειναι ικανοποιημενη η κυβερνηση απο την αναγκη αυξησης των τιμων των καυσιμων, λογω των διακυμανσεων της τιμης της βενζινης και του ντιζελ στη διεθνη αγορα, δηλωσε ο κ.Ρεππας. Σε καθε περιπτωση, προσθεσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, θα υπαρξει καλυψη των απωλειων του εισοδηματος των εργαζομενων λογω της αυξησης των τιμων του καταναλωτη.Παντως, συνεχισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, η αυξηση της τιμης των καυσιμων γινοταν με γοργοτερους ρυθμους κατα την περιοδο διακυβερνησης της Νεας Δημοκρατιας, εκτιμωντας ταυτοχρονα οτι οι αυξησεις που θα προκυψουν στο αμεσο μελλον θα ειναι χαμηλοτερες απο τις υπαρχουσες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αιφνιδιο ξεσπασμα της μεταγραφολογιας με βαση αληθινα η και ...φανταστικα δεδομενα, επικεντρωνει το ενδιαφερον της σημερινης αθλητικης ειδησεογραφιας, επισκιαζοντας την πολυ καλη εμφανιση που πραγματοποιησε χθες βραδυ στην Λισσαβωνα η Εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου εναντιον της Πορτογαλιας.Στο κεντρο ολων ο Ολυμπιακος, ο οποιος βρεθηκε και χθες στο προσκηνιο με την φημολογια για προταση στον Ντουσαν Μπαγεβιτς, η οποια διαψευστηκε.Συμφωνα με νεες φημες,ο Ολυμπιακος κινειται για την αποκτηση του Βασιλη Τσαρτα, του Γιωργου Δωνη και του Ηλια Ατματζιδη, ενω παραλληλα παραχωρει τον Αντρει Γιουσκοβιακ στη Σεβιλλη.

Επι πραγματικων δεδομενων, παντως, η εθνικη ομαδα του Κωστα Πολυχρονιου εδωσε πολλα ελπιδοφορα μηνυματα στην Πορτογαλια, οπου εκανε καλη εμφανιση παρα το οτι εχασε τελικα με 1-0 με ενα αμφισβητουμενο πεναλτυ δυο λεπτα πριν τη ληξη της συναντησης.Ο αγωνας αυτος,πραγματοποιηθηκε ενοψει της προκριματικης φασης του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998.

Στο εσωτερικο συνεχιζονται οι αντεγκλησεις αναφορικα με την ημερομηνια διεξαγωγης του τελικου του Κυπελλου Ελλαδος, αναμεσα στην ΑΕΚ και τον Απολλωνα, αλλα και την αναβολη για τις 10 Απριλιου του ντερμπι κορυφης αναμεσα στον πρωτοπορο Παναθηναικο και την "Ενωση". Συμφωνα με πληροφοριες, ειναι πιθανο ο τελικος του Κυπελλου να μετατεθει τελικα σε καποια επομενη ημερομηνια, μαλλον μεσα στο Μαιο, ετσι ωστε οι ``πρασινοι`` να αγωνιστουν με την ΑΕΚ στις 10 Απριλιου, οπως αποφασισε η ΕΠΑΕ, αφου στις 3 του ιδιου μηνα παιζουν στο Αμστερνταμ και στις 17 στο Ολυμπιακο Σταδιο με τον Αγιαξ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος επικρατει σημερα,με βροχες στις περισσοτερες περιοχες,σποραδικες καταιγιδες στα δυτικα και νοτια, αλλα και διαστηματα ηλιοφανειας. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα μετριοι εως ισχυροι, στα ανατολικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι και στα νοτιοανατολικα θυελλωδεις με βαθμιαια εξασθενηση. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 13 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται αστατος καιρος με τοπικες βροχες και στα δυτικα σποραδικες καταιγιδες.Θα υπαρχουν ομως και διαστηματα με ηλιο που θα ειναι μεγαλυτερα στις κεντρικες και νοτιες περιοχες. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι και τοπικα στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 28 March 1996 - 18:37:24