Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 19)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ηρεμα και απλα,οπως η ζωη του,ο Νομπελιστας ποιητης του Αιγαιου και του φωτος,Οδυσσεας Ελυτης,πηρε το δρομο προς την αιωνιοτητα.
  • Κινητοποιησεις αγροτων και κτηνοτροφων με συλλαλητηριο εξω απο το υπουργειο Γεωργιας και πορεια προς τη βουλη.
  • Δεν ειμαι μαγος με τα δωρα,δηλωσε στη Γενικη Συνελευση της ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρωθυπουργος και δεν ανελαβε καμια δεσμευση,ενω ο Μιλτιαδης Εβερτ τον κατηγορησε οτι δεν εχει καταλαβει το μεγεθος του προβληματος.
  • Εικοσι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ σε κοινη δηλωση τους απορριπτουν την προοπτικη συνθετης ονομασιας για τα Σκοπια με τον ορο Μακεδονια.
  • Δεν υπαρχει καμια συμφωνια μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας για εκ περιτροπης βοσκη κατσικιων,στα Ιμια,δηλωνει ο Δημητρης Ρεππας.
  • Σαρανταοκταωρη απεργια για Πεμπτη και Παρασκευη κηρυξε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που προτεινει αλλαγες στην τιμολογιακη πολιτικη της επιχειρησης.
  • Πορεια και συμβολικη καταληψη της Νομαρχιας Κερκυρας απο γονεις και μαθητες που ζητουν απομακρυνση των φυλακων.
  • Με αδεια χερια εφυγαν απο το υπουργειο Οικονομικων οι εκπροσωποι της ΑΔΕΔΥ,αφου ο κ.Παπαδοπουλος δεν ανελαβε καμια δεσμευση.
  • Σε χαμηλους τονους η συζητηση,στην αρμοδια επιτροπη της βουλης, της συμβασης για τη ζευξη Ριου-Αντιρριου.
  • Ισχυρες στρατιωτικες δυναμεις εχει συγκεντρωσει η Τουρκια στα συνορα με το Ιρακ.
  • Τραγωδια στις Φιλιππινες.Τουλαχιστον 150 μαθητες εχασαν τη ζωη τους απο πυρκαγια σε ντισκοτεκ της Μανιλα.
  • Βρισκοταν δεκα χρονια σε κωμα,βιασθηκε και γεννησε ενα υγιεστατο αγορακι,29χρονη Βρετανιδα.
  • Επαναληψη του ντερμπι με τον Ολυμπιακο ζητα η ΑΕΚ.Σε απολογια στον αθλητικο δικαστη ο Στελιος Μανωλας και ο Ντουσαν Μπαγεβιτς.
  • Πτωση 1,07% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την αντιθεση τους στην προοπτικη μιας συνθετης ονομασιας για τα Σκοπια στην οποια να περιεχεται η λεξη Μακεδονια και τα παραγωγα της, εκφραζουν σε γραπτη τους δηλωση εικοσι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτες, ζητουν, πριν αναληφθει οποιαδηποτε πρωτοβουλια της κυβερνησης να συζητηθει το θεμα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ και την Κεντρικη Επιτροπη του κομματος. Στη δηλωση αναφερουν οτι εμμενουν στην κοινη θεση των πολιτικων αρχηγων του Απριλιου του 1992, στην αναλογη προεκλογικη δεσμευση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρεα Παπανδρεου στις εκλογες του 1993, καθως και στις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης.

Η επιθυμια του να περιελθει η εκδημια του μεσα σε χριστιανικη σιωπη εγινε σεβαστη. Ετσι ακριβως οπως το ηθελε, με σεβασμο και σιωπη, αναπαυτηκε το μεσημερι,στον οικογενειακο ταφο των Αλεπουδελη, στο Α' Νεκροταφειο της Αθηνας,ο Νομπελιστας ποιητης Οδυσσεας Ελυτης.Η κηδεια δεν εγινε σε στενο οικογενειακο κυκλο, οπως ειχε ανακοινωθει, αφου εκατονταδες πολιτες και συσσωμη η πολιτικη και πνευματικη ηγεσια συνοδευσαν τον ποιητη στην τελευταια του κατοικια. Με τους στιχους του Εθνικου υμνου το συγκεντρωμενο πληθος αποχαιρετησε με υγρα ματια τον εθνικο ποιητη,ενω οι δικοι του ανθρωποι αποχωρησαν αφηνοντας λιγα λουλουδια στο φερετρο. Την στιγμη που το φερετρο βγηκε απο την εκκλησια-διχως αποχαιρετιστηριους λογους, συμφωνα με την τελευταια επιθυμια του ποιητη- ο κοσμος αντεδρασε με χειροκροτημα. Οταν τελος ο σορος του ποιητη εναποτεθηκε στη γη, ο κοσμος τραγουδησε το Ενα το Χελιδονι, κι αμεσως μετα τον Εθνικο Υμνο. Στη Μυτιληνη εκατονταδες κατοικοι του νησιου κατεθεσαν λουλουδια στο σπιτι της οικογενειας του ποιητη,ενω στο Ηρακλειο Κρητης το Δημοτικο Συμβουλιο τηρησε ενος λεπτου σιγη και αποφασισε να δοθει το ονομα του σε δρομο της πολης.

Στην Αθηνα μεταφερθηκαν σημερα οι κινητοποιησεις των αγροτων,με συλλαλητηριο που πραγματοποιησαν εξω απο το υπουργειο Γεωργιας και με πορεια,στη συνεχεια,που κατεληξε στη βουλη.Περιπου δυο χιλιαδες αγροτες και κτηνοτροφοι διαδηλωσαν ειρηνικα,ζητωντας απο την κυβερνηση τη ληψη μετρων για την αντιμετωπιση των προβληματων του κλαδου, η κατασταση του οποιου, οπως ειπαν ειναι τραγικη και συντηρειται απο την πολιτικη της Ευρωπαικης Ενωσης. Η ισχυρη αστυνομικη δυναμη που ειχε παραταχθει δεν χρειασθηκε να επεμβει,ενω οι αγροτες εκαψαν συμβολικα ποσοτητες καπνου και βαμβακιου προς την Καβαλα στο υψος του χωριου Στιβος.

Την ιδια ωρα σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας βρισκοταν σε εξελιξη η γενικη συνελευση της ΠΑΣΕΓΕΣ,απο του βηματος της οποιας ο πρωθυπουργος δεν ανελαβε καμια δεσμευση για ικανοποιηση των αιτηματων των αγροτων,λεγοντας χαρακτηριστικα οτι δεν ειναι ο μαγος με τα δωρα και οτι δεν πηγε στη συνελευση για να κανει εξαγγελιες. Ωστοσο αναγνωρισε τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι αγροτες αλλα τονισε οτι η αγροτικη πολιτικη δεν μπορει να διαμορφωνεται μακρια απο τους κανονες της Ευρωπαικης Ενωσης και χωρις να λαμβανονται υποψιν οι ιχυρες πιεσεις που δεχεται η οικονομια. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ ειπε οτι ο πρωθυπουργος δεν εχει καταλαβει το μεγεθος του προβληματος των αγροτων,τονισε οτι το κομμα του εχει υποβαλλει δεκαδες προτασεις και ζητησε να διεξαχθει προ ημερησιας διαταξεως συζητηση στη βουλη.Σε ανακοινωση της η Πολιτικη Ανοιξη επιρριπτει ευθυνες στην κυβερνηση και τη Νεα Δημοκρατια,υποστηριζοντας οτι δηλωνουν αμοιροι ευθυνων και ψαχνουν αλλοθι στην Ευρωπαικη Ενωση.Στη Συνελευση μιλησε και ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος,ενω ο προεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Νικος Λιωλιος,προανηγγειλε οτι θα συνεχισθουν οι κινητοποιησεις και η μορφη του αγωνα τους θα αποφασισθει την Πεμπτη σε κοινη συναντηση των εκπροσωπων των τριων συνδικαλιστικων αγροτικων οργανωσεων.

Στις Βρυξελλες,το Ευρωπαικο Δικαστηριο αναμενεται να επικυρωσει αποψε την αποφαση του με την οποια διαγραφει απο το Πινακιο του την υποθεση της προσφυγης της Κομισιον,κατα της Ελλαδας για το εμπαργκο που ειχε επιβαλλει στα Σκοπια. Το Ευρωπαικο Δικαστηριο κρινει πλεον οτι δεν υπαρχει λογος να διατηρει ανοικτη μια υποθεση,στην οποια ο ενας απο τους διαδικους, δηλαδη η Κομισιον,παραιτηθηκε των διεκδικησεων του.Συμφωνα με πληροφοριες η Ελλαδα δικαιωνεται και ως προς τα δικαστικα εξοδα,τα οποια θα καταβληθουν εξ ολοκληρου απο την Ευρωπαικη Επιτροπη.

Η κυβερνηση διεψευσε κατηγορηματικα τον ισχυρισμο του εκπροσωπου του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων για την υπαρξη συμφωνιας με την Ελλαδα, σχετικα με την εκ περιτροπης βοσκη κατσικιων Ελληνων και Τουρκων κτηνοτροφων στην Ιμια. Δεν υπαρχει καμια τετοια συμφωνια, ουτε υπηρξε καμια επαφη σε οποιοδηποτε επιπεδο μεταξυ των δυο χωρων,δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ.Ρεππας επανελαβε οτι ο Καλυμνιος βοσκος δεν προσεγγισε στην Ιμια γιατι φοβηθηκε τα τουρκικα πλοια,η παρουσια των οποιων,οπως ειπε,δημιουργει φοβο σε Ελληνες πολιτες.Τονισε ακομη ο υπουργος Εξωτερικων ενημερωσε τον Αμερικανο πρεσβη στην Αθηνα για τη συμπεριφορα αυτη της Τουρκιας,η οποια συνεχιζει να μη σεβεται το Διεθνες Δικαιο και δημιουργει προβληματα στις σχεσεις της με την Ελλαδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Ισχυρες στρατιωτικες δυναμεις εχει συγκεντρωσει η Τουρκια στα συνορα με το Ιρακ, αναφερουν κουρδοι αξιωματουχοι στο Ιρακ καθως και πηγες των Ηνωμενων Εθνων.Οι στρατιωτικες κινησεις ειναι αντιστοιχες με εκεινες που προηγηθηκαν της μεγαλης περυσινης επιθεσης, δεν ειναι ομως σαφες εαν προκειται και παλι για προετοιμασια νεας εισβολης.Η Τουρκια απο την πλευρα της, ισχυριζεται οτι η συγκεντρωση των δυναμεων στα τουρκο-ιρακινα συνορα εντασσεται στην κανονικη εναλλαγη των στρατιωτικων δυναμεων στη νοτιο-ανατολικη περιοχη της χωρας.

Πανικος εχει δημιουργηθει στους κολπους των πρωην σοβιετικων δημοκρατιων, μετα την αποφαση της ρωσικης κατω βουλης να κηρυξει ακυρη την πραξη διαλυσης της πρωην Σοβιετικης Ενωσης.Την εκτακτη συγκληση συνοδου κορυφης της Κοινοπολιτειας των Ανεξαρτητων Κρατων,προτεινε ο προεδρος της Γεωργιας Εντβαρντ Σεβαρντναντζε.

Τραγωδια σημειωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες στις Φιλιππινες, οπου τουλαχιστον 150 νεαροι μαθητες εχασαν τη ζωη τους εξαιτιας πυρκαγιας που ξεσπασε σε ντισκοτεκ της Μανιλα.Την ωρα εκεινη το κεντρο ηταν καταμεστο απο μαθητες λυκειων και φοιτητες που γιορταζαν το τελος της σχολικης χρονιας.Πυροσβεστες που μετεβησαν στον τοπο της τραγωδιας ειπαν αρχικα οτι η φωτια ξεσπασε υστερα απο εκρηξη που σημειωθηκε στο μαγειρειο.Αργοτερα ομως, εμπειρογνωμονες που διεξαγουν τις ερευνες αποφανθηκαν οτι η φωτια εκδηλωθηκε στον χωρο του ντισκ-τζοκει.

Μια 29χρονη βρετανιδα που βρισκεται σε κωμα εδω και 10 χρονια και ειχε μεινει εγκυος μετα απο βιασμο, γεννησε χθες ενα αγορι βαρους 1,4 κιλων. Η γυναικα εχει χασει τελειως τις αισθησεις της μετα απο αυτοκινητικο δυστυχημα το 1985 και τρεφεται με καθετηρα. Τον Φεβρουαριο του 1995, το προσωπικο του νοσοκομειου στο Μπραιτον, διαπιστωσε οτι ηταν εγκυος. Οι γονεις αρνηθηκαν να δωσουν αδεια για αμβλωση, επικαλουμενοι την καθολικη πιστη των ιδιων και της κορης τους.

Για θρασεια επιδειξη δυναμεως κατηγορησε το Πεκινο την Ουασιγκτον, χαρακτηριζοντας χονδροειδη επεμβαση στις εσωτερικες της υποθεσεις την προθεση του Λευκου Οικου να στειλει το αεροπλανοφορο Νιμιτς στα στενα της Ταιβαν.Ιδιαιτερα χαρακτηριστικη για την δυσαρεσκεια του Πεκινου, ειναι η δηλωση του εκπροσωπου του κινεζικου υπουργειου Εξωτερικων οτι η Ταιβαν αποτελει τμημα της Κινας και οχι προτεκτορατο των Ηνωμενων Πολιτειων.

Το προπολεμικο του καθεστως απεκτησε σημερα το Σαραγεβο, μετα απο τεσσερα χρονια εμφυλιου πολεμου.Οι πρωτοι μουσουλμανοι και κροατες αστυνομικοι αναπτυχθηκαν στο τελευταιο υπο σερβικο ελεγχο προαστειο της πολης, Γκορμπαβιτσα.Στην περιοχη εμειναν περιπου 1500 κατοικοι, κυριως ηλικιωμενοι, καθως η συντριπτικη πλειοψηφια των Σερβων εγκατελειψαν το προαστειο αφηνοντας πισω του καμμενα σπιτια.

Πανικος εχει δημιουργηθει στους κολπους των πρωην σοβιετικων δημοκρατιων, μετα την αποφαση της ρωσικης βουλης να κηρυξει ακυρη την πραξη διαλυσης της πρωην Σοβιετικης Ενωσης.Ιδιαιτερα ενοχλημενος ο προεδρος της Γεωργιας, Εντβαρντ Σεβαρνταντζε, προτεινε την εκτακτη συγκληση συνοδου κορυφης της Κοινοπολιτειας των Ανεξαρτητων Κρατων, προταση που βρηκε συμφωνο και τον προεδρο της Ρωσιας Μπαρις Γιελτσιν.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 48ωρη πανελλαδικη απεργια κατερχονται την Πεμπτη και την Παρασκευη οι εργαζομενοι στη ΔΕΗ,διεκδικωντας την αλλαγη της τιμολογιακης πολιτικης της επιχειρησης,υπογραφη νεας συμβασης εργασιας,καθως και ικανοποιηση ασφαλιστικων αιτηματων.Αναφορικα με την τιμολογιακη πολιτικη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προτεινει οι πρωτες 800 κιλοβατορες να χρεωνονται προς 20,7 δρχ,οι καταναλωσεις απο 800 εως 1600 κιλοβατορες προς 23,7 δρχ.και απο 1.600 μεχρι 2.000 προς 28,6 δρχ.Με τον τροπο αυτο,υποστηριζουν,θα προστατευθουν τα χαμηλα εισοδηματα αλλα και τα συμφεροντα της ΔΕΗ.Σημειωνεται οτι αυριο το απογευμα αντιπροσωπεια της ΓΣΕΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα συναντηθουν με την υπουργο Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου.

Πορεια και συμβολικη καταληψη της Νομαρχιας Κερκυρας, εκαναν το πρωι γονεις και μαθητες του 3-ου και 4-ου Γυμνασιου, διαμαρτυρομενοι για τις φυλακες που βρισκονται σε αποσταση αναπνοης απο τα σχολεια, και στα οποια δεν γινονται μαθηματα απο 1ης Μαρτιου.Οι γονεις ζητουν το οριστικο κλεισιμο των φυλακων, και την μετατροπη τους σε μουσειο ιστοριας.Ο νομαρχης του νησιου, επικαλουμενος τη δεσμευση του υπουργου Δικαιοσυνης για μεταγωγη των βαρυποινιτων και την αντικατασταση τους απο ηπιους κρατουμενους,προτεινει την εναρξη των μαθηματων απο αυριο. Την ιδια ωρα, ασυλληπτοι παραμενουν οι 12 δραπετες,ενω το υπουργειο δικαιοσυνης ανακοινωσε οτι το αργοτερο μεχρι αυριο, θα γινει μεταγωγη 20 περιπου βαρυποινιτων, απο το Σωφρονιστικο καταστημα του νησιου.

Την υποσχεση οτι για το νεο μισθολογιο θα συγκροτηθει επιτροπη εμπειρογνωμονων των υπουργειων Εθνικης Οικονομιας, Οικονομικων και Εσωτερικων προκειμενου να υποβαλει εντος δυο μηνων πορισμα, εδωσε ο υπουργος Οικονομικων στους εκπροσωπους της ΑΔΕΔΥ που τον επισκεφθηκαν. Οσον αφορα τα αναδρομικα του επιδοματος των 18.000 δρχ, ο κ.Παπαδοπουλος επεμεινε οτι θα καταβληθουν σε 5 δοσεις, με πρωτη τον ερχομενο Αυγουστο.

Με θεματα που αφορουν στον κανονισμο λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας,συνεδριασε το μεσημερι το προεδρειο του Οργανου.Συμφωνα με πληροφοριες ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας θα επισκεφθει αποψε τον πρωθυπουργο για να τον ενημερωσει για τις αποφασεις που εληφθησαν ενω παραλληλα θα συζητηθει και η ημερομηνια συγκλησης του Οργανου.

Την ενεργοτερη εμπλοκη Ελλαδας και Κυπρου στη διαμορφωση των σχεδιων για τη λυση του Κυπριακου, ζητησε ο προεδρος του Σοσιαλιστικου Κομματος ΕΔΕΚ Βασος Λυσσαριδης, κατα τη συναντηση του με τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο.Κατα την διαρκεια των συνομιλιων του με τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, ο κ.Λυσσαριδης χαρακτηρισε πολιτικη πραξη υψιστης σημασιας και οχι μονο στρατιωτικη, το δογμα του Ενιαιου Αμυντικου Χωρου.

Τη συμβολη του ελληνικου κοινοβουλιου στην εκστρατεια καταγγελιας στη διεθνη κοινη γνωμη, του εγκληματος που συντελειται απο τους Τουρκους στη βορειο Κυπρο με τη λεηλασια αρχαιοτητων, ζητησε σημερα απο τον προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη το Διοικητικο Συμβουλιο της Ελληνικης Επιτροπης για την Προστασια της Πολιτιστικης Κληρονομιας στην κατεχομενη Κυπρο.

Με τις αποψεις εκπροσωπων φορεων και Νομαρχων, συνεχιστηκε σημερα στην αρμοδια Επιτροπη της Βουλης η συζητηση της συμβασης για τη ζευξη Ριου - Αντιρριου.Ικανοποιητικους χαρακτηρισε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, τους ορους της συμβασης και προσθεσε οτι το βαρος της ολοκληρωσης του εργου βαρυνει την κοινοπραξια και τις εμπορικες τραπεζες.Υπερ της κατασκευης του εργου εκφραστηκαν οι Νομαρχες Αιτωλοακαρνανιας και Αχαιας. Η συζητηση θα ολοκληρωθει αυριο στην αρμοδια Επιτροπη.

Την αισιοδοξια τους οτι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αυξησει τη δυναμη της στις φοιτητικες και σπουδαστικες εκλογες της 28ης Μαρτιου, εξεφρασαν σημερα εκπροσωποι της παραταξης στη Θεσσαλονικη.Στην Αθηνα, ο προεδρος της οργανωσης των ΤΕΙ απηυθυνε εκκκληση στους σπουδαστες να συμμετασχουν μαζικα στις σπουδαστικες εκλογες.Προτεινε δε διαλογο στις υπολοιπες παραταξεις, καθως και την απο κοινου ενεργοποιηση για τη διαμορφωση και προωθηση συλλογικης και ενιαιας προτασης.

Απομακρυνθηκε ο κινδυνος ρυπανσης των βορειων ακτων της Χιου, αλλα και των ιχθυοκαλλιεργειων, απο την πετρελαιοκηλιδα μηκους πεντε ναυτικων μιλιων, που προκληθηκε απο τη βυθιση της βυθοκορου ΠΕΤΡΟΛΑ 29,ανοιχτα απο τα Καρδαμυλα.Συμφωνα με το Λιμεναρχειο Χιου,η κηλιδα εχει περιορισθει και δεν κατευθυνεται στις βορειοανατολικες ακτες του νησιου,οπου υπαρχουν ιχθυοκαλλιεργειες.

Αρχιζει αυριο στη Θεσσαλονικη το πρωτο συνεδριο Συνδυασμενων Μεταφορων και Διαμετακομισης Νοτιανατολικης Ευρωπης τις εργασιες του οποιου θα κηρυξει ο υπουργος Μεταφορων και Επικοινωνιων, Χαρης Καστανιδης. Το συνεδριο διοργανωνουν η ΗΕΛΕΧΠΟ και το Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης και συμμετεχουν σε αυτο αξιωματουχοι και ειδικοι επιστημονες απο 13 ευρωπαικες χωρες, απο την Κυπρο μεχρι τη Λιθουανια. Το συνεδριο συγκεντρωνει μεγαλο διεθνες ενδιαφερον αφου μεταξυ αλλων θα παρουσιαστει σε αυτο η πολιτικης της Ευρωπαικης Ενωσης στις συνδυασμενες μεταφορες,ενω θα αναζητηθουν οι πρακτικοι τροποι για την περαιτερω προωθηση τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για κατοχη και διακινηση πλαστων χαρτονομισματων των 10.000χιλ. δρχ.,συνεληφθη ο επιχειρηματιας,Λευτερης Πανταζης,30 ετων.Η συλληψη του κατηγορουμενου εγινε χθες,οταν πηγε στο Ταχυδρομειο Πευκης για να πληρωσει το λογαριασμο του ΟΤΕ του σπιτιου του,χρησιμοποιωντας πλαστα δεκαχιλιαρα.Ο Πανταζης κατασκευαζε τα πλαστα χαρτονομισματα σε ενα ηλεκτρονικο υπολογιστη που ειχε στην εταιρια του.Η Αστυνομια συνεχιζει τις ερευνες για να διαπιστωθει αν στην υποθεση ενεχονται και αλλα ατομα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

* Βολει-Πρωταθλημα Α1 Εθνικης κατηγοριας: Ο Αρης στον τελικο

Η ομαδα Βολευ του Αρη της Θεσσαλονικης προκριθηκε στον τελικο του πρωταθληματος βολει της Α1 εθνικης κατηγοριας των ανδρων, αφου νικησε 3-2 εκτος εδρας την Ορεστιαδα.

Τα σετ: 15-3, 13-15, 15-10, 7-15, 15-7.

Ετσι ο Αρης πετυχε την τριτη νικη επι της ακριτικης ομαδας και περασε στον τελικο, οπου θα αντιμετωπισει το νικητη των αναμετρησεων Παναθηναικου-Ολυμπιακου, ενω ο ηττημενος της αναμετρησης των δυο ``αιωνιων`` αντιπαλων θα παιξει με την Ορεστιαδα για την τριτη θεση της καταταξης.

Την επαναληψη του ντερμπι με τον Ολυμπιακο,λογω της αναιτιας διακοπης του δεκα λεπτα πριν τη ληξη του,προτεινει η ΠΑΕ ΑΕΚ με επιστολη της στην ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ. Η ΑΕΚ υποστηριζει οτι η διακοπη του αγωνα ζημιωσε ιδιαιτερα τον Ολυμπιακο,αφου οπως τονιζει, αγωνιζοταν με εννεα παικτες και οι ερυθρολευκοι ειχαν περισσοτερες πιθανοτητες για να κερδισει. Τελος, ζητα την αμεση διαγραφη του διαιτητη Αργυρη Παπαχιτζιου.

Στο μεταξυ,ο αθλητικος δικαστης καλεσε σε απολογια για την Πεμπτη τον αρχηγο της Ενωσης Στελιο Μανωλα,τον προπονητη της ομαδος Ντουσαν Μπαγεβιτς και τον παραγοντα της ΠΑΕ Αλεξη Κουγια, για τα οσα διαδραματιστηκαν στο ντερμπι με τον Ολυμπιακο και για τις δηλωσεις που εκαναν.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Και νεες σημαντικες απωλειες κατεγραψαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης να υποχωρησει στις 980,62 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 1,07%. Η αξια των συναλλαγων σημειωσε αυξηση σε σχεση με την προηγουμενη συνεδριαση φθανοντας τα 8,5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 1,31%, Ασφαλειες ανοδος 0,95%, Ληζινγκ πτωση 0,71%, Επενδυσεις πτωση 0,80%, Κατασκευες πτωση 0,03%, Βιομηχανιες πτωση 1,16%,Διαφορες πτωση 0,85%, Συμμετοχων πτωση 2,16%. Ο Δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με απωλειες 1,06%.

Συνολικα διακινηθηκαν 231 μετοχες απο τις οποιες 39 εκλεισαν με ανοδο, 166 υποχωρησαν και 26 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος με βροχες,τοπικες καταιγιδες στα δυτικα και νοτια,λιγα χιονια στα ορεινα,αλλα και διαστηματα με ηλιο προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα βορειοανατολικοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 7 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 12 και στα νησια 10 με 15.Συννεφια με ασθενη βροχη,ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 7 με 11 και 5 με 7 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ

*Μπασκετ-Πρωταθλημα Α1 Εθνικης κατηγοριας-Νικη του Ολυμπιακου

Ο Ολυμπιακος στην πρεμιερα των αγωνων της 23ης ημερας για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 Εθνικης κατηγοριας που εγινε στο νεο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων, νικησε 77-74 την ΑΕΚ.

Ετσι τωρα προηγειται ο Ολυμπιακος με 44 βαθμους, εναντι 39 του Παναθηναικου, 36 του Πανιωνιου, 35 του Αρη και του ΠΑΟΚ, 34 του Απολλωνα Πατρων, του Περιστεριου και του Ηρακλη, 33 του Σπορτιγκ, 32 της ΑΕΚ, 29 της Λαρισας, 28 του Παπαγου, 27 του Ηρακλειου και 25 των Αμπελοκηπων. Ολυμπιακος και ΑΕΚ εχουν εναν αγωνα περισσοτερο.

Το προγραμμα της 23ης ημερας θα ολοκληρωθει αυριο με τις συναντησεις Αμπελοκηποι-Αρης, Λαρισα-Παπαγου, Ηρακλειο-Περιστερι, ΠΑΟΚ-Παναθηναικος, Ηρακλης-Πανιωνιος και Απολλωνα Πατρων-Σπορτιγκ.

*Ποδοσφαιρο-Ολυμπιακος

``Νοσοκομειο`` θυμιζει η ομαδα ποδοσφαιρου του Ολυμπιακου, αφου τρεις παικτες δεν πηραν μερος στην αποψινη προπονηση των ``ερυθρολευκων`` για διαφορους λογους.

Συγκεκριμενα, ο Γιωργος Σκαρταδος υποβληθηκε σε μαγνητικη τομογραφια, οπου διαπιστωθηκε οτι εχει υποστει ``μικρη`` ρηξη συνδεσμου. Ο γιατρος του Ολυμπιακου, Χρηστος Δαρρας, του συνεστησε θεραπεια για μερικες ημερες, ενω σε περιπτωση που δεν παρουσιαστει βελτιωση αυτο το χρονικο διαστημα, ο παικτης θα υποβληθει σε αρθροσκοπηση.

Εξαλλου, ο Ιλια Ιβιτς που ταλαιπωρειται απο αιματωμα στους γλουτους, δεν προπονηθηκε αποψε, ενω αυριο αναμενεται να τεθει κανονικα στη διαθεση του Τακη Περσια, οπως και ο τερματοφυλακας των ``ερυθρολευκων`` Φωτης Στρακοσια που δεν γυμναστηκε αποψε λογω γαστρεντεριτιδας.

*Ποδοσφαιρο-ΕΠΟ-Αποφασεις δευτεροβαθμιας επιτροπης

Τα Χανια θα δωσουν τελικα τρεις αγωνες σε ουδετερο γηπεδο μετα την σημερινη αποφαση της δευτεροβαθμιας επιτροπης της ΕΠΟ η οποια μειωσε την ποινη των τεσσαρων αγωνιστικων που ειχε επιβαλει αρχικα ο αθλητικος δικαστης για επεισοδια στο παιχνιδι με τον Αγιο Νικολαο.

Ακομη απορριφτηκε η εφεση του Ρεθυμνου (επεισοδια για αγωνα με Ιαλυσο) και ετσι θα δωσει σε ουδετερο γηπεδο τον αγωνα της Κυριακης με τον Κολινδρο για το πρωταθλημα της δευτερης εθνικης. Η ομαδα της Κρητης ειχε τιμωρηθει με αποκλεισμο μιας αγωνιστικης απο τον αθλητικο δικαστη.

*Ποδοσφαιρο-ΕΠΑΕ

Το Σαββατο στις 17.00 θα διεξαχθει το παιχνιδι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ για την 26-η ημερα του πρωταθληματος της Α' εθνικης κατηγοριας, προκειμενου να μεταδοθει απευθειας τηλεοπτικα απο το συνδρομητικο καναλι ΦΙΛΜΝΕΤ, αποφασισε κατα την σημερινη της συνεδριαση η εκτελεστικη επιτροπη της ΕΠΑΕ.

Εξαλλου η ιδια επιτροπη της ΕΠΑΕ αποφασισε οπως ο αγωνας για το πρωταθλημα της Β' εθνικης κατηγοριας, Αναγεννηση Καρδιτσας - Δοξα Δραμας να διεξαχθει την Κυριακη 24/3/1996 και ωρα 16.00 στο γηπεδο Παλαμα, λογω εργων ανακατασκευης στο ΕΑΚ Καρδιτσας.

Ακομη ο αγωνας Χανια - Ενωση Ροδου Διαγορας για το πρωταθλημα του Νοτιου ομιλου της τριτης εθνικης κατηγοριας θα γινει την Κυριακη 24/3/1996 στο Δημοτικο Σταδιο Μαλλιων, λογω τιμωριας της εδρας της κρητικης ομαδας.

Τελος η ΕΠΑΕ αποφασισε οπως ο αγωνας της Β' εθνικης, Βεροια - Καλαμαρια γινει την Δευτερα 8/4/1996, προκειμενου να μεταδοθει απευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ3, οπως και ο αγωνας της ιδιας κατηγοριας μεταξυ των ομαδων Δοξα Δραμας - Τρικαλα που θα διεξαχθει την Δευτερα 29/4/1996. Και οι δυο αγωνες θα αρχισουν στις

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 19 March 1996 - 21:18:21