Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Βαθεια συγκινηση για το θανατο του Οδυσσεα Ελυτη,του Νομπελιστα ποιητη που διαμορφωσε το πνευματικο προσωπο της νεωτερης Ελλαδας.Η κηδεια του αυριο το μεσημερι σε στενο οικογενειακο κυκλο.
  • Αμφισβητει η κυβερνηση την αξιοπιστια των δηλωσεων του Καλυμνιου βοσκου,για το επεισοδιο με την τουρκικη ακταιωρο.Επιβεβαιωθηκε και δευτερη επιστολη Αρσενη προς τον πρωθυπουργο.
  • Εντονος προβληματισμος και μεγαλη κινητικοτητα για το θεμα των Σκοπιων.Εντος του μηνος στην Αθηνα ο υπουργος Εξωτερικων του γειτονικου κρατους.
  • Αυριο οι εξαγγελιες του πρωθυπουργου για τους αγροτες και τους κτηνοτροφους,οι οποιοι πραγματοποιουν συλλαλητηριο εξω απο το υπουργειο Γεωργιας.
  • Διαμαρτυριες και απο τους καταναλωτες με συγκεντρωση την Πεμπτη στο υπουργειο Αναπτυξης για τους φουσκωμενους λογαριασμους της ΔΕΗ.
  • Οργισμενη αντιδραση του Κωστα Λαλιωτη για την ενεργεια γαλλικης κοινοπραξιας να προσφυγει στην Κομισιον προσπαθωντας να εμποδισει τη χρηματοδοτηση του αεροδρομιου των Σπατων.
  • Μεχρι τις 8 το βραδυ θα ειναι ανοικτες οι εφοριες για την παραλαβη των δηλωσεων.
  • Αρχισε σημερα και ολοκληρωνεται στις 29 του μηνος η υποβολη των δικαιολογητικων απο τους υποψηφιους για τις Γενικες Εξετασεις.
  • Ληστεια με λεια 10 εκατ.δρχ. στην Τραπεζα ΙΝΤΕΡΜΠΑΝΚ στη λεωφορο Συγγρου.
  • Την εναρξη νεων αεροναυτικων γυμνασιων ανοικτα της Ταιβαν ανακοινωσε η Κινα.
  • Πεντε νεκροι και δεκα τραυματιες απο εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου στην Αλγερια.
  • Αισιοδοξος για το σχηματισμο μονιμης και σταθερης κυβερνησης δηλωνει ο Ισπανος συντηρητικος ηγετης Χοσε Μαρια Αθναρ.
  • Πτωση 0,99% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Ελλαδα θρηνει το μεγαλο ποιητη της, Οδυσσεα Ελυτη, που πεθανε σημερα, σε ηλικια 86 ετων. Οι θεραποντες ιατροι του Οδυσσεα Ελυτη ανακοινωσαν οτι ο θανατος του επηλθε απο καρδιακη ανακοπη, στις δυο το μεσημερι ενω βρισκοταν στο σπιτι του. Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν ο Οδυσσεας Ελυτης απο δεκαετιας επασχε απο νοσο του λεμφικου ιστου και για τον λογο αυτο και για επεισοδια πνευμονικων λοιμωξεων ειχε νοσηλευθει πολλες φορες στο νοσοκομειο Ευαγγελισμος.Η κηδεια του Νομπελιστα ποιητη θα γινει αυριο στη 13.30 το μεσημερι. Συμφωνα με την τελευταια επιθυμια του ποιητη, αλλα και της οικογενειας του η κηδεια δεν θα γινει δημοσια δαπανη και δεν θα εκφωνηθουν επικηδιοι. Οπως ανακοινωσε ο δικηγορος του ποιητη,Γιωργος Στεφανακης, ο Οδυσσεας Ελυτης ειχε διατυπωσει την επιθυμια του να περιελθει η εκδημια του με απεραντη χριστιανικη σιωπη.Ο κ.Στεφανακης ζητησε η επιθυμια αυτη να γινει σεβαστη απο τα μεσα ενημερωσης τα οποια οφειλουν με διακριτικοτητα να υπογραμμισουν την συμμετοχη τους στο εθνικο πενθος.

Βαθεια συγκινηση για το θανατο του Οδυσσεα Ελυτη, του ποιητη που διαμορφωσε οσο λιγοι το πνευματικο προσωπο της νεωτερης Ελλαδας, εκφραζει συμπασα η πολιτικη και πνευματικη ηγεσια της χωρας. Σε ανακοινωσεις τους, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, τα πολιτικα κομματα, πολιτιστικοι και συνδικαλιστικοι φορεις, τονιζουν το δυσαναπληρωτο κενο, αλλα και την πνευματικη παρακαταθηκη που αφηνει πισω του ο ποιητης του Αιγαιου. Η Ελλαδα θρηνει τον πνευματικο ανθρωπο που την αγαπησε πολυ, την τραγουδησε και ανεδειξε την ομορφια της, τονιζει ο Ανδρεα Παπανδρεου.Ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, δηλωσε πως με το θανατο του Οδυσσεα Ελυτη, πληθαινουν οι απουσιες εκεινων που σημαδεψαν με το δημιουργικο τους εργο τη νεωτερη Ελλαδα. Οδυνη για το χαμο του Οδυσσεα Ελυτη, εξεφρασαν η Ενωση Συντακτων Ημερησιων Εφημεριδων Αθηνων και η Πανελληνια Ομοσπονδια Ενωσεων Συντακτων.

Ο ποιητης του Αξιον Εστι και του Ο ηλιος ο ηλιατορας,ειχε τιμηθει με το βραβειο Νομπελ Λογοτεχνιας το 1979. Ειχε γεννηθει στις 2 Νοεμβριου του 1911 στο Ηρακλειο της Κρητης και ηταν ο μικροτερος γιος του Παναγιωτη Αλεπουδελη και της Μαριας Βρανα.Το 1929 οταν τελειωνει το γυμνασιο αρχιζει να στελνει τα πρωτα του ποιηματα σε περιοδικα με διαφορα ψευδωνυμα.Το 1930 εγγραφεται στη Νομικη σχολη του πανεπιστημιου Αθηνων.Το 1936 εγκαταλειπει τις σπουδες του και κατατασεται στο Στρατο.Μετα το τελος του Β' παγκοσμιου Πολεμου διοριζεται με συσταση του Γιωργου Σεφερη διευθυντης προγραμματος του νεοσυστατου Εθνικου Ιδρυματος Ραδιοφωνιας.Παραλληλα ταξιδευει σε πολλες ευρωπαικες χωρες γνωριζοντας μεγαλους ποιητες και ζωγραφους. Το 1960 βραβευεται με το πρωτο κρατικο βραβειο ποιησης για το Αξιον Εστι,ενω μετα την αποκατασταση της Δημοκρατιας στη χωρας μας αναλαμβανει προεδρος του Δοικητικου συμβουλιου της Ραδιοφωνιας και μελος του Διοικητικου συμβουλιου του Εθνικου Θεατρου.

Σε νεο πεδιο αντιπαραθεσης,μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης εξελιχθηκε η καταγγελια Καλυμνιου βοσκου,ο οποιος ισχυρισθηκε οτι εμποδισθηκε απο τουρκικη ακταιωρο ν'ανεβει στα Ιμια για να περιποιηθει τα ζωα του. Η Νεα Δημοκρατια δια του αντιπροεδρου της Γιαννη Βαρβιτσιωτη, κατηγορησε την κυβερνηση για τους χειρισμους της, αφηνοντας παραλληλα υποννοουμενα για μυστικη συμφωνια με την Τουρκια.Η Ελλαδα ασκει τα εθνικα και κυριαρχικα δικαιωματα της, στην Ιμια και στην ευρυτερη περιοχη απαντησε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, προσθετοντας οτι ο βοσκος φοβηθεις επεστρεψε χωρις να τον ενοχλησει κανεις,ενω οι ερμηνειες που εδωσε ο ιδιος ειναι αντιφατικες.Παντως, σημειωσε οτι η κυβερνηση εξεταζει για το αν υπηρξε διαλογος μεταξυ του ελληνικου και τουρκικου πλοιου,προκειμενου να προβει στις αναλογες κινησεις.Ο κ.Ρεππας επιβεβαιωσε επισης οτι υπαρχει και δευτερη επιστολη του υπουργου Αμυνας προς τον πρωθυπουργο,με την οποια ζητουσε τη συγκληση του Κυβερνητικο Συμβουλιο Εθνικης Αμυνας ωστε να συζητηθουν οι δραστηριοτητες της Τουρκιας το τελευταιο διαστημα στο Αιγαιο.

Οι ελληνοτουρκικες διαφορες και το Σκοπιανο, ειναι μεταξυ των θεματων που θα συζητησει με τη ρωσικη ηγεσια ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, που βρισκεται στη Μοσχα. Το μεσημερι ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον Αμερικανο πρεσβη στην Αθηνα Τομας Ναιλς, με τον οποιο συζητησε τις λεπτομερειες της επισκεψης του κ.Σημιτη στις Ηνωμενες Πολιτειες στις αρχες Απριλιου. Σε συνεντευξη του στην τουρκικη εφημεριδα Μιλιετ ο Αμερικανος διπλωματης Ριτσαρντ Χολμπρουκ δηλωνει οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες θα παρεμποδισουν με καθε τροπο μια συρραξη μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας για το θεμα των βραχονησιδων του Αιγαιου. Στη βουλη βρισκεται απο το απογευμα σε εξελιξη η προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για τη Διακυβερνητικη που θα πραγματοποιηθει στο τελος του μηνος στο Τορινο της Ιταλιας και στην οποια η Ελλαδα θα επιδιωξει να καθιερωθουν τα συνορα της ως συνορα της Ευρωπαικης Ενωσης.

Και απο τα ελληνοτουρκικα στο θεμα των Σκοπιων, οπου παρατηρειται μεγαλη κινητικοτητα αλλα και εντονος προβληματισμος στους κολπους των δυο μεγαλων κομματων για την προωθουμενη συμβιβαστικη λυση με συνθετη ονομασια. Ο υπουργος Εξωτερικων των Σκοπιων, Λιουμπομιρ Φερτσκοφσκι απαντησε θετικα στην προσκληση του Θεοδωρου Παγκαλου και εντος του Μαρτιου θα επισκεφθει την Αθηνα. Στα Σκοπια εφθασε το απογευμα η προεδρευουσα του Συμβουλιου Υπουργων της Ευρωπαικης Ενωσης,Ιταλιδα υπουργος Εξωτερικων, Σουζανα Ανιελι,για συνομιλιες με την ηγεσια του γειτονικου κρατους. Οπως μεταδιδει το Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων η κυρια Ανιελι ενδεχεται να μεταφερει μηνυμα του κ.Παγκαλου,ο οποιος εχει ζητησει την παρεμβαση των Ευρωπαιων εταιρων,ωστε να διευκολυνθουν οι διαπραγματευσεις για την ονομασια.Στα Σκοπια βρισκεται επισης πολυμελης αντιπροσωπεια του Συνδεσμου Εξαγωγεων Βορειου Ελλαδος για συνομιλιες με Σκοπιανους επιχειρηματιες.

Στην Αθηνα τωρα το ενδεχομενο συμβιβαστικης λυσης εχει προκαλεσει ποικιλες αντιδρασεις στους κολπους των δυο μεγαλων κομματων,καθως συγκλινουσες πληροφοριες αναφερουν οτι οι Μακεδονες βουλευτες εχουν δημιουργησει ατυπη συμμαχια να μην αποδεχθουν συνθετη ονομασια με τον ορο Μακεδονια.Ο κ. Γιαννης Βαρβιτσιωτης σε συνεντευξη του ζητα να αφεθουν οι βουλευτες ελευθεροι να ψηφισουν κατα συνειδηση,αν το θεμα των Σκοπιων ερθει προς ψηφιση στη βουλη.Την ιδια ωρα κορυφαια στελεχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης οπως οι κυριοι Μητσοτακης,Μανος, Σουφλιας και αλλοι εχουν ταχθει δημοσια υπερ της συνθετης ονομασιας. Το ιδιο κλιμα διαμορφωνεται και στους κολπους του ΠΑΣΟΚ,ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε πως οι βουλευτες εχουν το δικαιωμα και την ελευθερια να εκφραζονται οπως θελουν.Ο κ.Ρεππας δεν διεψευσε τις πληροφοριες οτι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ συλλεγουν υπογραφες για τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας σχετικα με το θεμα των Σκοπιων. Το ΚΚΕ συμφωνει σε οποιαδηποτε ονομασια των Σκοπιων,δηλωσε ο Χαριλαος Φλωρακης προσθετοντας οτι το προβλημα δεν ειναι το ονομα αλλα η διασφαλιση των συνορων και η αναπτυξη φιλικων σχεσεων των δυο χωρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζεται ο πολεμος νευρων μεταξυ Κινας και Ταιβαν.Πεντε μολις μερες πριν απο την διεξαγωγη των προεδρικων εκλογων στη νησιωτικη αυτη χωρα,η Κινα ανακοινωσε οτι αρχιζει σημερα νεο γυρο αεροναυτικων ασκησεων με πραγματικα πυρα.Διαβεβαιωσε ωστοσο, οτι οι ασκησεις θα διεξαχθουν εντος των χωρικων της υδατων και διεταξε την εκκενωση των παρακτιων περιοχων στα στενα της Φορμοζας.Απο την πλευρα της, η Ταιβαν προεβη στην ενισχυση των αμυντικων μετρων στα νησια της που βρισκονται κοντα στη ζωνη των κινεζικων γυμνασιων.

Σφοδρη εκρηξη σημειωθηκε το απογευμα σε κεντρικο δρομο πολης της Καμπυλιας, στην Αλγερια με αποτελεσμα να σκοτωθουν πεντε ατομα και να τραυματισθουν αλλα δεκα. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, η εκρηξη σημειωθηκε οταν εξερραγη ενα παγιδευμενο αυτοκινητο που ηταν σταθμευμενο κοντα στο κεντρικο αστυνομικο τμημα της πολης.

Πρωτοφανους αγριοτητας δολοφονια σημειωθηκε το πρωι στην γαλλικη πρωτευουσα, οταν τεσσερις νεαροι εκαψαν εναν αστεγο περιβρεχοντας τον με οινοπνευμα.Το φοβερο αυτο περιστατικο συνεβη σε κεντρικο δρομο του Παρισιου και συμφωνα με πληροφοριες, οι δραστες επετεθηκαν και εναντιον δευτερου αστεγου που ομως καταφερε να ξεφυγει.

Σε ενα τριτο γυρω συνομιλιων που θα αρχισει τις 8 Απριλιου στη Νεα Υορκη, συμφωνησαν σημερα ο γενικος γραμματεας του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι και ο αντιπροεδρος της ιρακινης κυβερνησης Ταρεκ Αζιζ.Στην αποφαση αυτη κατεληξαν, μετα την αποτυχια των σημερινων συνομιλιων να βρουν λυση σχετικα με την αποφαση 986 του ΟΗΕ που επιτρεπει περιορισμενη εξαγωγη ιρακινου πετρελαιου, με ανταλλαγμα την εισαγωγη τροφιμων και φαρμακων στη χωρα αυτη.

Την πεποιθηση οτι πεντε μεγαλες δυναμεις κινουνται προς μια συνθηκη απαγορευσης των πυρηνικων δοκιμων, εξεφρασε ο αμερικανος υπουργος Εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ απο τη Γενευη οπου διεξαγονται συνομιλιες, με σκοπο την αναθερμανση των διαπραγματευσεων για την πληρη απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων.Παραδεχθηκε ωστοσο, οτι η Κινα και η Ρωσια εμμενουν σε θεσεις αντιθετες με των αλλων πλευρων.

Αισιοδοξος φερεται ο ισπανος συντηρητικος ηγετης Χοσε Μαρια Αθναρ για τον σχηματισμο μονιμης και σταθερης κυβερνησης, μετα την συναντηση που ειχε χθες με τον καταλανο ηγετη, Ζορντι Πουζολ. Οι επαφες των δυο κομματων γινονται σε καλο κλιμα, δηλωσε ο Αθναρ και επιβεβαιωσε οτι μια νεα συναντηση θα πραγματοποιηθει στο εγγυς μελλον στη Βαρκελωνη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νεες κινητοποιησεις προχωρουν διαφοροι κλαδοι διαμαρτυρομενοι για την οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης.Οι υπαλληλοι του υπουργειου υγειας αρχισαν σημερα 48ωρες επαναλαμβανομενες απεργιες, ενω στασεις εργασιας πραγματοποιησαν οι γιατροι του ΙΚΑ,τα ιατρεια του οποιου λειτουργουν με προβληματα. Στο ποδι βρισκονται και οι αγροτες,ενω αυριο ο πρωθυπουργος αναμενεται να εξαγγειλει μετρα για τους αγροτες και τους κτηνοτροφους,στο πλαισιο της γενικης συνελευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ.Ωστοσο,ομαδες αγροτων και κτηνοτροφων της Χαλκιδικης απεκλεισαν την εθνικη οδο Θεσσαλονικης - Καβαλας στο υψος του χωριου Στιβος.Αυριο συναδελφοι τους απο τη Θεσσαλια,Ηλεια,Αιτωλοακαρνανια και Εβρο διοργανωνουν συλλαλητηριο εξω απο το υπουργειο Γεωργιας.Στις Βρυξελλες,ο Στεφανος Τζουμακας που συμμετεχει στο συμβουλιο υπουργων Γεωργιας της Κοινοτητας,αναμενεται να ζητησει νεες ρυθμισεις για μεγαλο αριθμο αγροτικων προιοντων.

Εντεινονται οι κινητοποιησεις των καταναλωτων για τους φουσκωμενους λογαριασμους της ΔΕΗ.Στο πλαισιο αυτο αποφασισθηκε συγκεντρωση διαμαρτυριας την προσεχη Πεμπτη μπροστα απο το υπουργειο Αναπτυξης,προσφυγη στη Δικαιοσυνη για τη ρυθμιση των πληρωμων προς τη ΔΕΗ,παρασταση στα αρμοδια Κοινοτικα οργανα και αιτημα για συσταση Εθνικου Συμβουλιου Καταναλωτων.Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της επανελαβε πως ειναι υποχρεωμενη να μελετησει μια νεα τιμολογιακη πολιτικη στη ΔΕΗ,μετα την αποφαση του Αρειου Παγου να μονιμοποιησει τους περιπου εξι χιλιαδες συμβασιουχους.Οποιαδηποτε εισηγηση του υπουργειου Αναπτυξης για το θεμα των τιμολογιων της ΔΕΗ θα εξετασθει απο την κυβερνητικη επιτροπη δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,ο οποιος το μεσημερι προηδρευσε συσκεψης της Οικονομικης Πολιτικης,με αντικειμενο την επισπευση των διαδικασιων απορροφησης των κοινοτικων κονδυλιων και την ελληνοποιηση των κρατικων προμηθειων.Τα ξημερωματα δυο αυτοκινητα της ΔΕΗ στη θεσσαλονικη, εγιναν στοχος εμπρηστων,γεγονος που ενδεχεται να αποδιδεται σε αντιδραση καταναλωτων για τους φουσκωμενους λογαριασμους.

Με οργη αντεδρασε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης στην ενεργεια της γαλλικης κοινοπραξιας ΑΑΑ, που μειοψηφισε στον διαγωνισμο για την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων, να προσφυγει στην Ευρωπαικη Επιτροπη προκειμενου να μπλοκαρει τη χρηματοδοτηση του εργου, χρησιμοποιωντας τα γνωστα συκοφαντικα δημοσιευματα της εφημεριδας ΤΟ ΟΝΟΜΑ σε βαρος του. Σε εκτακτη συνεντευξη Τυπου ο κ. Λαλιωτης κατηγγειλε τη γαλλικη κοινοπραξια οτι αυτη βρισκεται πισω απο τα δημοσιευματα της εφημεριδος. Οι μασκες επεσαν. Εχουν αρχισει πια να φαινονται ορισμενοι πρωταγωνιστες της σκευωριας. Μερα με τη μερα αποκαλυπτονται πια οι διασυνδεσεις του ελληνικου υποκοσμου με τα συμφεροντα διεθνων κοινοπραξιων, τονισε ο κ. Λαλιωτη, χαρακτηριζοντας ΤΟ ΟΝΟΜΑ βαπορακι παραπληροφορησης, συκοφαντιας σε διατεταγμενη υπηρεσια. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρισε αθεμιτη και ιδιοτελη την παρεμβαση της κοινοπραξιας στην Ευρωπαικη Ενωση. Εκανε λογο για διαπλοκη της με ανθρωπους του ελληνικου υποκοσμου και επανελαβε οτι η αληθεια θα λαμψει στη δικαιοσυνη οπου εχει προσφυγει με αγωγες αλλα και μηνυσεις σε βαρος της εφημεριδος Το ΟΝΟΜΑ.

Ανοιχτες ειναι απο τις 8 το πρωι ως τις 8 το βραδυ απο σημερα εως και την Τριτη 26 του μηνος, οι εφοριες της χωρας, για την καλυτερη εξυπηρετηση των φορολογουμενων στην υποβολη των δηλωσεων τους.

Το Εθνικο Συμβουλιο για τη διεκδικηση των γερμανικων οφειλων δεχθηκε το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Συμφωνα με ανακοινωση της προεδριας της Δημοκρατιας, το Συμβουλιο εξεθεσε στον κ.Στεφανοπουλο τις αξιωσεις του επι του θεματος των γερμανικων οφειλων.

Ο προσωπικος ιατρος του προεδρου του ΠΑΣΟΚ,Δημητρης Κρεμαστινος θα ειναι αυτος που θα αποφασισει για την ημερομηνια εξοδου του Ανδρεα Παπανδρεου απο το νοσοκομειο.Θεραπων ιατρος του κ.Παπανδρεου ανεφερε οτι η ημερομηνια εξοδου του ασθενους απο το νοσοκομειο, θα ανακοινωθει ενα 24ωρο πριν ο επιστρεψει στο σπιτι του.Πιθανοτερη μερα εξοδου,θεωρειται το ερχομενο Σαββατο, εφοσον δεν εμφανιστει καμια επιπλοκη. Παντως, οι θεραποντες ιατροι του, εξηγουν οτι η γενικη κλινικη, ειναι πολυ καλη και οτι ο κ.Παπανδρεου ανυπομονει να βγει απο το νοσοκομειο.

Κατοικοι αυθαιρετων κτισματων της περιοχης των Μετεωρων του Δημου Πολιχνης της Θεσσαλονικης πραγματοποιουν συγκεντρωση στην Πλατεια Αριστοτελους, ζητωντας την ενταξη των οικοπεδων τους στο σχεδιο πολεως και την αμεση ηλεκτροδοτηση τους. Πεντε απο τους συγκεντρωθεντες εχουν αρχισει απο το πρωι απεργια πεινας.

Απο σημερα μεχρι και την Παρασκευη 29 Μαρτιου, οι υποψηφιοι για τα Ανωτατα και Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα μπορουν να συμπληρωσουν και να καταθεσουν τα δικαιολογητικα τους στα λυκεια που φοιτουν η σε αυτα που αποφοιτησαν. Συμφωνα με υπολογισμους, θα δηλωσουν φετος συμμετοχη στις εξετασεις περιπου 150 χιλιαδες υποψηφιοι για τις 43.500 θεσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Το τριτο μεσα σε λιγες μερες κρουσμα μηνιγγιτιδας παρουσιαστηκε σημερα στο νομο Χανιων. Στην παιδιατρικη κλινικη του Νομαρχιακου Νοσοκομειου Χανιων νοσηλευεται εξαχρονη μαθητρια του 10ου Δημοτικου Σχολειου Χρυσοπηγης. Το κοριτσακι, παντως συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους βρισκεται σε καλη κατασταση και δεν συντρεχουν λογοι ανησυχιας.

Ληστεια με λεια δεκα εκατομμυρια δραχμες,σημειωθηκε το μεσημερι στο υποκαταστημα της τραπεζας Ιντερμπανκ,στη λεωφορο Συγγρου. Αγνωστος,που εμφανιστηκε αρχικα ως πελατης,ακινητοποιησε με την απειλη περιστροφου,υπαλληλους και πελατες, πηρε τα χρηματα και εξαφανιστηκε πεζος.Η Αστυνομια συνεχιζει τις ερευνες για τη συλληψη του.

Αφαντος παραμενει ο ασυνειδητος οδηγος ο οποιος παρεσυρε και σκοτωσε τα ξημερωματα, στο Μενιδι, ανδρα ηλικιας περιπου 50 ετων, τα στοιχεια του οποιου δεν εχουν γινει γνωστα. Ο οδηγος μολις χτυπησε το θυμα, το αφησε αβοηθητο και εξαφανιστηκε.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον επαναληπτικο αγωνα της Τεταρτης με τη Λεγκια Βαρσοβιας για τα προημιτελικα του Τσαμπιονς Λιγκ, επικεντρωνει την προσοχη του ο Παναθηναικος. Στο παιχνιδι της Τεταρτης ο Παναθηναικος θα στερηθει των υπηρεσιων των τιμωρημενων Γιωργου Γεωργιαδη του Χαραλαμπους και Δημητρη Μαρκου καθως και του τραυματια Αλεξη Αλεξουδη, ο οποιος σημερα υποβαλλεται σε επεμβαση στο γονατο. Για τη συναντηση με τη Λεγια ηδη εχουν διατεθει τα περισοτερα απο τα 65.000 εισιτηρια που κυκλοφορησαν.

Απομακρυνεται ο κινδυνος αποκλεισμου των ελληνικων ομαδων απο τις διεθνεις διοργανωσεις, αφου οπως φαινεται τα βρισκουν Πολιτεια και ΕΠΟ, που συζητησαν σημερα το θεμα της εναρμονισης του καταστατικου της Ομοσπονδιας. Βρισκομαστε σε κατευθυνση συμφωνιας, τονισε ο υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας, μετα απο την συναντηση αυτη, στην οποια παραβρεθηκε και ο γενικος γραμματεας Αθλητισμου, Γιωργος Βασιλακοπουλος. Ο προεδρος της ΕΠΟ, Κωστας Τριβελλας, ηταν πιο επιφυλακτικος.Νομιζω, οτι βρισκομαστε σε κατευθυνση συμφωνιας,αλλα ο κινδυνος αποκλεισμου των ελληνικων ομαδων απο τις διεθνεις διοργανωσεις εξακολουθει να υπαρχει, δηλωσε.Αυριο θα γινει νεα συναντηση μεταξυ εκπροσωπων της ΓΓΑ και της ΕΠΟ, για το θεμα της εναρμονισης του καταστατικου.

Σταθεροποιειται και βελτιωνεται η κατασταση της υγειας του πρωνη ομοσπονδιακου τεχνικου Αντωνη Γεωργιαδη, ο οποιος νοσηλευεται στο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας με βαρια τραυματα, απο τροχαιο. Ο Γεωργιαδης υπεβληθη σημερα σε αξονικη τομογραφια εγκεφαλου, η οποια εδειξε οτι ο ασθενης δεν χρειαζεται χειρουργικη επεμβαση, τουλαχιστον στον εγκεφαλο.

Η Καλαμαρια, σε αγωνα της 25ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Β` Εθνικης κατηγοριας, που εγινε στην Θεσσαλονικη, νικησε 2-0 τον Πανελευσινιακο. Ετσι τωρα η Καλαμαρια ανεβηκε στην τριτη θεση της γενικης καταταξης με 39 βαθμους και ο Πανελευσινιακος παρεμεινε στην 10η θεση με 35. Προηγειται η Καβαλα με 49 βαθμους και ακολουθει η Βεροια με 47, ενω την τεταρτη θεση μοιραζονται Προοδευτικη, Δοξα Δραμας και Δοξα Βυρωνα με 38 βαθμους.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε τροχια υποχωρησης κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει στις 991,27 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,99%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε μετρια επιπεδα και εφθασε τα 6,6 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες: Πτωση 0,97% Ασφαλειες: Ανοδος 1,01% Ληζινγκ: Πτωση 1,45% Επενδυσεις: Πτωση 0,03% Κατασκευες: Πτωση 1,95% Βιομηχανιες: Πτωση 0,89% Διαφορες: Πτωση 0,58% Συμμετοχων: Πτωση 1,38% Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,73%. Συνολικα διακινηθηκαν 238 μετοχες, απο τις οποιες 65 εκλεισαν με ανοδο, 142 με πτωση και 31 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με τοπικες βροχες και καταιγιδες στα δυτικα και λιγα χιονια στα κεντρικα και βορεια ορεινα,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι νοτιοανατολικοι μετριοι και στα ανατολικα βορειοανατολικοι μετριοι ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 9 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 14 και στα νησια 10 με 17.Βροχη κατα διαστηματα, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 8 με 12 και 6 με 8
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 18 March 1996 - 21:33:58