Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Θα αυξηθουν τα τιμολογια της ΔΕΗ,μετα την επιστροφη των εξι χιλιαδων συμβασιουχων που επιβαρυνουν την επιχειρηση με 20 δις προειδοποιει η Βασω Παπανδρεου.
  • Να επιστραφουν τα χρηματα που εισπραχθηκαν απο τους φουσκωμενους λογαριασμους ζητουν Νεα Δημοκρατια και Πολιτικη Ανοιξη.
  • Δεκτος απο τον πρωθυπουργο εγινε ο διπλωματικος εκπροσωπος των Σκοπιων στην Αθηνα.Εθιμοτυπικη συναντηση δηλωνει η κυβερνηση.Ο διαλογος συνεχιζεται τονιζει ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Ενδιαφερουσες χαρακτηρισθηκαν οι δηλωσεις Γιλμαζ απο τον Θεοδωρο Παγκαλο,που ομως ειναι επιφυλακτικος,καθως δεν ειναι η πρωτη φορα που η Τουρκια προβαινει σε γενικολογες τοποθετησεις.
  • Απαραδεκτη η απειλη για χρηση βιας τονιζει ο υπουργος Εξωτερικων της Δανιας αναφερομενος στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.
  • Επανακτα την πρωτια το ΠΑΣΟΚ συμφωνα με δημοσκοπηση της ΠΡΨ.
  • Δεν υπαρχει ελλειψη εμβολιων ιλαρας επαναλαμβανει ο Φραγκλινος Παπαδελης.
  • Χιλιοι εκατον σαραντα περισσοτεροι φοιτητες και σπουδαστες θα εισελθουν φετος στην τριτοβαθμια εκπαιδευση.
  • Αναστελλουν για 8 ημερες τις κινητοποιησεις τους οι εργαζομενοι στο Δημο του Πειραια.Ο Στελιος Λογοθετης υποσχεθηκε οτι θα επανεξετασει τη συμβαση με τη ΣΕΛΜΟ.
  • Το νομοσχεδιο για το σωφρονιστικο συστημα κατατιθεται τη Δευτερα στη βουλη.
  • Η τραγικη οικονομικη κατασταση του Συνασπισμου στο επικεντρο των συζητησεων του συνεδριου του κομματος.
  • Εξερχεται του Ωνασειου την ερχομενη εβδομαδα ο Ανδρεας Παπανδρεου.
  • Δεν θα αυξηθει η κρατικη επιχορηγηση των κομματων δηλωνει ο πρωθυπουργος,μετα τη συνεδριαση του Υπουργικου Συμβουλιου που ασχοληθηκε με το σχετικο νομοσχεδιο.
  • Νεος αρχηγος του Λιμενικου Σωματος ο Περικλης Ουσατζοπουλος.
  • Εκπληκτος δηλωνει ο Αποστολος Κακλαμανης για την επιθεση που εξαπελυσε η ιδιοκτησια του ΜΕΓΑ και την καλει να εξηγησει γιατι η τιμη της μετοχης βρισκεται στις 630 δραχμες.
  • Ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της Συνοδου στην Αγκυρα για τον επανεξοπλισμο της κροατομουσουλμανικης ομοσπονδιας.
  • Και νεο κυκλο στρατιωτικων ασκησεων στη θαλασσια περιοχη της Ταιβαν ανηγγειλε η Κινα.
  • Ενταλμα συλληψης εναντιον του Ιρανου υπουργου Πληροφορησης εξεδωσε σημερα η Γερμανια.
  • Ανοδος 0,47% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιπτωσεις στην τιμολογιακη πολιτικη της ΔΕΗ θα εχει η επιστροφη των εξι χιλιαδων συμβασιουχων, που αποφασισε ο Αρειος Παγος, και οι οποιοι θα επιβαρυνουν την επιχειρηση με 20 δις δρχ,προειδοποιησε σημερα μιλωντας στη βουλη η υπουργος Αναπτυξης,Βασω Παπανδρεου.Θα μπορουσαμε να ειχαμε μικροτερη αυξηση στα τιμολογια για τον επομενο χρονο,αλλα τωρα θα πρεπει να λαβουμε υποψιν την επιβαρυνση των 20 δις,τονισε η κυρια Παπανδρεου και υπογραμμισε οτι η επιχειρηση δεν χρειαζεται τους εξι χιλιαδες συμβασιουχους. Αναφερομενη στο προβλημα των φουσκωμενων λογαριασμων η υπουργος ειπε οτι θα υπαρξουν συμψηφισμοι με την εφαρμογη του νεου συστηματος απο 1ης Ιουλιου, αλλα δεν θα υπαρξουν επιστροφες χρηματων. Κατι τετοιο σημειωσε θα δημιουργουσε τεραστια προβληματα και δεν ειναι τεχνικως δυνατον ειπε η κυρια Παπανδρεου. Η Νεα Δημοκρατια σε ανακοινωση της καλει την κυβερνηση να υιοθετησει την προταση της για επιστροφη η συμψηφισμο στους προσεχεις λογαριασμους της ΔΕΗ οσων εισεπραξε απο τους φουσκωμενους λογαριασμους. Η Πολιτικη Ανοιξη χαρακτηριζει παραλογο να αρνειται το κρατος να επιστρεψει τα χρηματα που αδικως εισεπραξε,οταν σε αλλες περιπτωσεις παρακρατα αμεσως απο τους πολιτες ποσα που απο λαθος τους κατεβαλε.

Συνεχιζεται η διπλωματικη κινητικοτητα για το προβλημα της ονομασιας των Σκοπιων και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.Το πρωι ο πρωθυπουργος δεχθηκε τον επικεφαλης του διπλωματικου γραφειου συνδεσης των Σκοπιων στην Αθηνα,Λιουμπκο Αρσοφσκι,συναντηση που χαρακτηρισθηκε εθυμοτυπικη και στην οποια δεν εγιναν δηλωσεις.Το μεσημερι ο υπουργος Εξωτερικων,Θεοδωρος Παγκαλος,δηλωσε οτι ο διαλογος αναμεσα στις δυο πλευρες συνεχιζεται και τα δυο κρατη παραμενουν στις αρχικες τους θεσεις. Ο υπουργος διευκρινησε οτι κατα την αναμενομενη επισκεψη στην Αθηνα του Σκοπιανου ομολογου του Λιουμπομιρ Φερτσκοφσκι δεν προκειται να συζητηθει το προβλημα του ονοματος.

Για τις Ελληνοτουρκικες σχεσεις ο κ.Παγκαλος επανηλθε στο θεμα της συνεντευξης του σε Τουρκικο ιδιωτικο καναλι, τονιζοντας οτι δεν μιλησε για αφοπλισμο των νησιων, ενω ειπε οτι η συνεντευξη του δεν εχει μεταδοθει ακομη και ζητησε την παρεμβαση των δημοσιογραφικων ενωσεων. Σχολιαζοντας τις δηλωσεις Γιλμαζ στο Παρισι, ο κ.Παγκαλος ειπε οτι εχουν ενδιαφερον, αλλα τηρησε επιφυλαξεις λεγοντας, οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που η Τουρκια κινειται με γενικολογες δηλωσεις, με στοχο την προσδεση της με την Ευρωπη. Ο κ.Παγκαλος προειδοποιησε για μια ακομη φορα την Αγκυρα, οτι αν δεν αλλαξει σταση η Ελλαδα θα επιμεινει στη δικη της σταση οσον αφορα τη συμφωνια Τελωνειακης Ενωσης με την Ευρωπαικη Ενωση. Ο υπουργος Εξωτερικων, μεταβαινει αυριο στη Σοφια οπου θα εχει συνομιλιες επι διμερων θεματων, με το Βουλγαρο Πρωθυπουργο Ζαν Βιντενοφ. Στη συνεχεια, θα μεταβει στη Βαρνα, οπου θα πραγματοποιηθει η τριμερης συναντηση των υπουργων Εξωτερικων Βουλγαριας, Ρουμανιας και Ελλαδας.

Στις ελληνοτουρκικες σχεσεις αναφερθηκε σημερα και ο Δανος υπουργος Εξωτερικων Γιαν Πετερσεν,που χαρακτηρισε απαραδεκτη την απειλη χρησης βιας η τη χρηση βιας και επεσημανε οτι αυτη ειναι και η θεση της Ευρωπαικης Ενωσης. Ο κ.Πετερσεν συναντηθηκε σημερα με τον Προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη, ο οποιος τον ενημερωσε για τα προβληματα που αντιμετωπιζει η Ελλαδα στην περιοχη.Επισης, συζητησαν τον αυξημενο ρολο των Εθνικων Κοινοβουλιων στην πορεια προς την Ευρωπαικη ολοκληρωση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με πρωτοβουλια των Ηνωμενων Πολιτειων και με τη συμμετοχη ενδεκα μουσουλμανικων χωρων, αρχισαν το πρωι στην Αγκυρα οι εργασιες της συνοδου για τον επανεξοπλισμο της κροατομουσουλμανικης ομοσπονδιας στη Βοσνια.Στη συνοδο συμμετεχουν ως απλοι παρατηρητες εννεα χωρες μελη της Ευρωπαικης Ενωσης, εκφραζοντας ετσι την αντιθεση τους προς το περιεχομενο των εργασιων.Οι Ηνωμενες Πολιτειες εχουν ηδη ζητησει 800 εκατ. δολαρια απο τις χωρες που συμμετεχουν, ενω οι ιδιες θα καλυψουν τα 100 εκατ.Στην Αθηνα ο ελληνας υπουργος εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, δηλωσε οτι η μεγαλη πλειοψηφια των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης ειναι αντιθετη στην χρηματοδοτηση για τον εξοπλισμο της βοσνιακης κυβερνησης.

Την ιδια ωρα, ο ΟΗΕ κατηγορει την κυβερνηση της κροατομουσουλμανικης ομοσπονδιας για επιθεσεις εναντιον των Σερβων της Βοσνιας.Την Δευτερα προκειται να συναντηθει στη Γενευη, ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ με τους εκπροσωπους της πενταεθνους Ομαδας Επαφης.

Την συγκληση επιτροπης εργασιας στις 25 Μαρτιου απο τις χωρες που εκπροσωπηθηκαν στην διασκεψη της Αιγυπτου, για να συζητηθει η εφαρμογη της διακηρυξης του Σαρμ Ελ Σειχ,κατα της τρομοκρατιας εξηγγειλε ο κυριος Κριστοφερ κατα την διαρκεια της συναντησης του με τον Ισραηλινο Πρωθυπουργο Σιμον Περες.Την ιδια ωρα το Ισραηλ ανακοινωσε οτι ηρε τον εσωτερικο αποκλεισμο που επιβληθηκε στην Δυτικη Οχθη, υστερα απο το κυμα των βομβιστικων επιθεσεων αυτοκτονιας απο φανατικους ισλαμιστες.

Ως λανθασμενο υπολογισμο χαρακτηρισε την προσπαθεια της Κινας για εκφοβισμο της χωρας του ο υπουργος Εξωτερικων της Ταιβαν τονιζοντας οτι το Πεκινο αντι να εντυπωσιασει τον κοσμο, προκαλει αντιπαραθεση με πολλους ηγετες ξενων χωρων.Στο μεταξυ η Κινα ανακοινωσε σημερα τη διεξαγωγη νεου κυκλου στρατιωτικων ασκησεων στη θαλασσια περιοχη στα ανοικτα της Ταιβαν, που θα πραγματοποιηθουν απο τις 18 εως τις 25 Μαρτιου. Στο μεταξυ ισχυρη δυναμη του πολεμικου ναυτικου των Ηνωμενων Πολιτειων εχει ηδη συγκεντρωθει στην περιοχη.

Ενταλμα συλληψης εναντιον του Ιρανου υπουργου πληροφορησης εξεδωσε σημερα η ομοσπονδιακη εισαγγελια της Γερμανιας.Ο ιρανος υπουργος ειχε σχεση με τη δολοφονια εξοριστων κουρδων ηγετων, στο Βερολινο το 1992.

Την παραταση του νομου περι τρομοκρατιας για ενα χρονο ψηφισε σημερα η Βουλη των Κοινοτητων στη Βρετανια.Η παραταση στοχευει κυριως στην παταξη της τρομοκρατιας στη Βορεια Ιρλανδια,ενω επιτρεπει την μεγαλυτερης διαρκειας προσωποκρατηση σε σχεση με εκεινη που ισχυει για τις υποθεσεις του κοινου ποινικου δικαιου.

Λουκετο εβαλε η ολλανδικη εταιρεια αεροναυπηγικης Φοκερ μετα απο 77 χρονια αεροπορικη ιστοριας. Η εταιρια κηρυξε πτωχευση αφου δεν βρεθηκε καποιος αγοραστης, και οι χορηγησεις κρατικων πιστωσεων δεν ηταν αρκετες να σηκωσουν το βαρος των χρεων και των ζημιων της εταιρειας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρωτη θεση ανακτα το ΠΑΣΟΚ απο τη Νεα Δημοκρατια συμφωνα με δημοσκοπηση της εταιριας ΠΡΨ, που δημοσιευουν σημερα ΤΑ ΝΕΑ και που διενεργηθηκε μετα το σχηματισμο της κυβερνησης Σημιτη. Οπως προκυπτει απο την πανελλαδικη σφυγμομετρηση, το ΠΑΣΟΚ προηγειται κατα 0,7 ποσοστιαιες μοναδες και συγκεντρωνει 29,3% εναντι 28,6% της Νεας Δημοκρατιας. Ακολουθουν η Πολιτικη Ανοιξη με 5,1%, ο Συνασπισμος με 4,7%, το ΚΚΕ με 4,3%.Το νεο κομμα του Δημητρη Τσοβολα συγκεντρωνει την προτιμηση του 4,5% των ερωτηθεντων.

Κι ενω οι ανησυχια του κοσμου συνεχιζεται ο υφυπουργος Υγειας, Φρανγκλινος Παπαδελης, διαβεβαιωνει οτι δεν υπαρχει ελλειψη εμβολιων κατα της ιλαρας. Ο κ. Παπαδελης προσθεσε οτι η αγορα θα ομαλοποιηθει συντομα. Προσθεσε οτι θα διοχετευθουν εμβολια στα κεντρα υγειας και στο ΠΙΚΠΑ, ωστε να υπαρξει επαρκεια.

Χιλιοι εκατον σαραντα περισσοτεροι φοιτητες και σπουδαστες θα εισελθουν εφετος στην ελληνικη τριτοβαθμια εκπαιδευση.Το μεσημερι το υπουργειο Παιδειας,ανακοινωσε τον αριθμο των εισακτεων στα Ανωτατα και Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα της χωρας.Στα πανεπιστημια θα εισαχθουν 23.010 ητοι 310 περισσοτεροι απο περυσι. Στα ΤΕΙ, οι εισακτεοι αυξανονται κατα 930 και θα φτασουν σε 20.790. Στις στρατιωτικες σχολες θα εισαχθουν 1.251,στην αστυνομικη και πυροσβεστικη ακαδημια 1.650 και στα τμηματα Πανεπιστημιου Κυπρου 60.

Την αναστολη των απεργιακων τους κινητοποιησεων για 8 ημερες, αποφασισαν σημερα οι εργαζομενοι στο Δημο του Πειραια, μετα την διαβεβαιωση του δημαρχου Στελιου Λογοθετη οτι θα επανεξετασει τη συμβαση της ιδιωτικης εταιριας, ΣΕΛΜΟ. Νωριτερα, ειχε προηγηθει πολυωρη συναντηση των εργαζομενων με τον προεδρο της ΚΕΔΚΕ και δημαρχο Αθηναιων, Δημητρη Αβραμοπουλο. Ετσι απο αποψε το βραδι, αρχιζει η αποκομιδη των σκουπιδιων.

Τη Δευτερα κατατιθεται στη Βουλη το νομοσχεδιο για το σωφρονιστικο συστημα.Κατα την διαρκεια συζητησης σχετικης επερωτησης βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας, ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος δηλωσε οτι θα καταρτιστει νεος Κωδικας Ποινικης Δικονομιας. Με συνοδεια αστυνομικων και κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας, μετηχθη στις δικαστικες φυλακες της Κομοτηνης ο βαρυποινιτης Αναστασιος Μπελλος 29 χρονων, που θεωρειται απο τους πρωτεργατες της εξεγερσης στις φυλακες της Κερκυρας.

Θετικα κρινει η ενωση Ασφαλιστικων Εταιρειων Ελλαδος τα μετρα που εξηγγειλε το υπουργειο Αναπτυξης, γιατι θα συμβαλουν στην εξυγιανση της, καθως και στην αναβαθμιση της ποιοτητας των προσφερομενων υπηρεσιων απο τις ασφαλιστικες εταιριες.Η Ενωση διαβεβαιωνει οτι δεν υπαρχει κανενας λογος ανησυχιας για τους ασφαλισμενους,αφου αυτοι καλυπτονται απο το Επικουρικο Κεφαλαιο για 30 ημερες, μεχρι να ασφαλιστουν σε αλλη εταιρια, ενω οι ζημιωθεντες καλυπτονται πληρως απο το Επικουρικο Κεφαλαιο.

Με ομιλιες των συνεδρων συνεχιζονται οι εργασιες του συνεδριου του Συνασπισμου που πραγματοποιειται στην Καλογρεζα. Απο εκθεση της επιτροπης ελεγχου του κομματος, προκυπτει οτι ειναι τραγικη η οικονομικη κατασταση του Συνασπισμου. Χθες, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης στον χαιρετισμο του, εκανε ανοιγμα προς την Αριστερα, καταδικασε την πολιτικη του παρελθοντος και μιλησε για ισοτιμο διαλογο. Στο ιδιο πνευμα του κ.Σημιτη κινηθηκε και ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης. Ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος,αναφερθηκε στη δημιουργια νεου πολιτικου τοπιου και μιλησε για αυτονομη πολιτικη παρουσια του κομματος του. Οι εργασιες του συνεδριου θα ολοκληρωθουν την Κυριακη, με την εκλογη νεας ηγεσιας.

Με τη συμφωνη γνωμη των παιδιων του, αλλα και την εκτιμηση των γιατρων οτι η εξοδος του απο το νοσοκομειο θα τον ωφελησει ψυχολογικα και θα συμβαλει στην καλυτερη αναρρωση του, αναμενται να επιστρεψει στο σπιτι του την ερχομενη εβδομαδα ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Παπανδρεου.Οι θεραποντες ιατροι μας λενε για αλλη μια φορα οτι θα ανακοινωσουν την ακριβη ημερομηνια, οταν θα ειναι απολυτως βεβαιοι οτι ο πρωην πρωθυπουργος θα ειναι σε θεση να επιστρεψει στο σπιτι του. Ορισμενοι γιατροι λενε οτι ο κ.Παπανδρεου θα μπορεσει να βγει απο το νοσοκομειο την ερχομενη Τεταρτη. Οι γιατροι δεν θεωρουν απαραιτητο το οριστικο κλεισιμο της τραχειοστομιας, επειδη ακομη δεν υπαρχει πληρης σταθεροποιηση της αναπνευστικης λειτουργιας. Ωστοσο πιστευουν οτι η γενικη κλινικη εικονα του ασθενους ειναι πολυ καλη και εκτιμουν οτι θα βελτιωθουν ακομη περισσοτερο, οταν θα επιστρεψει στο σπιτι του, οπου θα συνεχισει να παρακολουθειται απο τον προσωπικο του γιατρο κ. Κρεμαστινο, αλλα και αλλους γιατρους, μελη του ιατρικου συμβουλιου.

Συνεδριασε το μεσημερι υπο την προεδρια του κ.Σημιτη, το υπουργικο συμβουλιο το οποιο ασχοληθηκε με το νομοσχεδιο για την χρηματοδοτηση των πολιτικων κομματων.Μετα την συνεδριαση ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, δηλωσε οτι δεν θα αυξηθει η κρατικη επιχορηγηση στα κομματα και διευκρινησε οτι οι διαταξεις του νομοσχεδιου θα αφορουν ολες ανεξαιρετως τις ενισχυσεις κρατικες και ιδιωτικες. Επιδιωκεται η διαφανεια, η θεσπιση κανονων περιορισμου και η υπαρξη ουσιαστικου ελεγχου ενω παραλληλα επιδιωκεται η μειωση των δαπανων των κομματων, τονισε ο κ.Σημιτης. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας δηλωσε οτι στη συνεδριαση ορισθηκε το πλαισιο και οι κατευθυνσεις και οι οριστικες αποφασεις θα ληφθουν απο την κυβερνηση μετα απο συζητηση και στην αρμοδια Διακομματικη Επιτροπη.

Τον αρχιπλοιαρχο Περικλη Ουσατζοπουλο προηγαγε σε αρχηγο του Λιμενικου Σωματος το ΚΥΣΕΑ στη σημερινη του συνεδριαση στην οποια αποφασιστηκε να απονεμηθει ο τιτλος του επιτιμου αρχηγου στο μεχρι σημερα αρχηγο κ. Πελοποννησιο.

Καταπληξη για την επιθεση που δεχθηκε απο την εταιρια Τηλετυπος η οποια ειναι ιδιοκτητης του τηλεοπτικου σταθμου Μεγκα εξεφρασε ο προεδρος της βουλης Αποστολος Κακλαμανης.Ο Προεδρος της Βουλης ειπε στους δημοσιογραφους οτι δεν εκανε τιποτα περισσοτερο απο το να συστησει στον Προεδρο της Επιτροπης Κεφαλαιαγορας του Χρηματιστηριου Αθηνων να ελεγξει περιπτωσεις οπως ειναι και μια επιχειρηση ΜΜΕ που εισηγαγε υπερτιμημενες τις μετοχες της στο Χρηματιστηριο. Ο κ. Κακλαμανης ειπε οτι με λογιστικη αξια της μετοχης 325 δραχμες και ονομαστικη αξια 100 δρχ. η εισαγωγη στο Χρηματιστηριο εγινε στις 1900 δρχ. δηλαδη στο εξαπλασιο της τιμης. Απευθυνομενος στην επιχειρηση την καλεσε να διευκρινησει γιατι η τιμη της μετοχης στο Χρηματιστηριο ειναι σημερα 630 δρχ.

Την ιδρυση Δημοτικης Υπηρεσιας Καταναλωτων που θα συνεργαζεται με τους Συνδεσμους Καταναλωτων, εξηγγειλε σημερα ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος, κηρυσσοντας τις εργασιες του 25ου Πανελληνιου Συνεδριου Καταναλωτων στο κτιριο του Επιμελητηριου Αθηνων.Ο υπουργος Αναπτυξης Ακης Τσοχατζοπουλος που εκπροσωπησε την κυβερνηση, εξηγγειλε οτι μεσα στον επομενο μηνα η κυβερνηση θα καταθεσει στη Βουλη σχεδιο νομου για το θεσμο του συνηγορου του πολιτη, ο οποιος ισχυει στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες.Προετρεψε δε τους πολιτες να ενεργοποιουνται και οι ιδιοι για την διασφαλιση των συμφεροντων τους, περα απο τις προσπαθειες που καταβαλλει η κυβερνηση.

Αποτελεσμα της συγκρουσης οικονομικων συμφεροντων στο χωρο των αερολιμενικων, χαρακτηρισε ο συλλογος Αερολιμενικων της Υπηρεσιας Πολιτικης Αεροποριας την εγκληματικη επιθεση χθες κατα του γενικου διευθυντη της ΥΠΑ, Κωστα Βαζαιου.Καταδικαζοντας την πραξη αυτη, ζητα την πληρη διαλευκανση της υποθεσης και παραλληλα, διαμηνυει οτι οι εργαζομενοι θα συνεχισουν να εργαζονται ανεπηρεαστα για την εφαρμογη των κανονισμων της υπηρεσιας.

Πραγματοποιηθηκε σημερα στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα παρουσια της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας, η καθελκυση της τριτης φρεγατας τυπου ΜΕΚΟ 200, του Πολεμικου Ναυτικου, με το ονομα Σαλαμις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ελληνας πρωταθλητης της αρσης βαρων στην κατηγορια των 70 κιλων, Βαλεριος Λεωνιδης, κατεκτησε τρια χρυσα μεταλλια στο πρωταθλημα Ευρωπαικης Ενωσης που διεξαγεται στη Δρεσδη της Γερμανιας. Ο Λεωνιδης πηρε την πρωτη θεση με 135 κιλα στην κινηση του αρασε 172,5κ. στην κινηση του ζετε και 307,5κ. στο συνολο.

Στην ιδια κατηγορια, ο Γιωργος Τζελιλης πηρε τρια ασημενια μεταλλια με 132κ. (αρασε), 172,5κ. (ζετε) και 305 (συνολο). Ακομη στην κατηγορια των 70 κιλων, ο Χρηστος Σπυρου κατεκτησε τρια χρυσα μεταλλια με 142,5 κιλα στο αρασε, 170κ. στο ζετε και 312,5κ. στο συνολο. Το ασημενιο μεταλλιο στην αρασε της ιδιας κατηγοριας πηρε ο Χρηστος Κωνσταντινιδης με 135 κιλα, ενω ο αθλητης μας ακυρωθηκε στην κινηση του ζετε. Στο μεταξυ, ο ``χρυσος`` μας Ολυμπιονικης, Πυρρος Δημας, δεν θα λαβει τελικα μερος στους αγωνες, αφου αισθανθηκε ενοχλησεις στο ποδι. Τελος, τρια χρυσα μεταλλια κατεκτησε στην κατηγορια των 76 κιλων και ο Βικτωρας Μητρου με 145 κιλα στο αρασε, 190κ. στο ζετε και 235κ. στο συνολο. ανδρων και γυναικων. Απο ελληνικης πλευρας αγωνιζονται σημερα στους ανδρες ο χρυσος Ολυμπιονικης και παγκοσμιος πρωταθλητης Πυρρος Δημας, ο παγκοσμιος πρωταθλητης Βαλεριος Λεωνιδης και ακομη οι Γιωργος Τζελιλης, Λεωνιδας Σαμπανης, Χρηστος Σπυρου, Χρηστος Κωνσταντινιδης και Βικτωρας Μητρου.Απο τις γυναικες αγωνιζονται η Στρουμπου και η Χατζηαβραμιδου.

Στον αποηχο της εντυπωσιακης εμφανισης που πραγματοποιησε η χωρα μας στο Ευρωπαικο πρωταθλημα κλειστου στιβου, το Πανεπιστημιο της Αθηνας αποφασισε να τιμησει τους εξι αθλητες και αθλητριες που κατεκτησαν ισαριθμα μεταλλια στην διοργανωση και παραλληλα ειναι φοιτητες.Ετσι, στο πλαισιο της τελετης για τον εορτασμο των 100 χρονων απο την εναρξη των συγχρονων Ολυμπιακων Αγωνων, που θα γινει την ερχομενη Πεμπτη στην αιθουσα τελετων του Πανεπιστημιου Αθηνων, θα τιμηθουν η πρωταθλητρια Ευρωπης στα 60 μετρα Κατερινα Θανου, η Νικη Μπακογιαννη και ο Αλεξης Αλεξοπουλος, που κατεκτησαν χαλκινα μεταλλια στο υψος και τα 200 μετρα αντιστοιχα και ακομη οι Σπυρος Βασδεκης, Παναγιωτης Παπουλιας και Ολγα Βασδεκη, που πηραν χαλκινα μεταλλια στο μηκος, τα 3000 μετρα και το Τριπλουν των γυναικων αντιστοιχα.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας θα εγκαινιασει την Παγκοσμια Εκθεση Ολυμπιακων Αθλητικων-Γραμματοσημων και Τεκμηριων στο Ζαπειο Μεγαρο στις 25 Μαρτιου, εκατο ακριβως χρονια απο την εναρξη των πρωτων συγχρονων Ολυμπιακων Αγωνων, το 1896 στην Αθηνα. Παραλληλα με το καθ' αυτο φιλοτελικο μερος της εκθεσης, μεγαλο ενδιαφερον παρουσιαζουν και τα εκθεματα τεκμηριων τα οποια αφορουν την ταχυδρομικη ιστορια των Ολυμπιακων αγωνων. Στην εκθεση θα παρουν μερος 110 συλλεκτες απο 25 χωρες.

Συναντηση με τα μελη της Επιτροπης Ολυμπιακων Αγωνων, ειχε σημερα στα γραφεια του κομματος, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.Τα μελη της Επιτροπης ενημερωσαν τον κ.Εβερτ για τις εκδηλωσεις που θα γινουν στη χωρα μας με την ευκαιρια του εορτασμου των 100 χρονων απο την αναβιωση των Ολυμπιακων Αγωνων και την πορεια της υποψηφιοτητας της Αθηνας για την τελεση των Ολυμπιακων Αγωνων το 2004.

Ο ΟΠΑΠ ανακοινωσε οτι λογω της πιθανης απεργιας των Ιταλων ποδοσφαιριστων, η νικητρια στηλη του 11-ου δελτιου ΠΡΟΠΟ της Κυριακης, θα συμπληρωθει μετα απο κληρωση, η οποια θα διεξαχθει στην ΕΤ1 μετα το δελτιο ειδησεων στις 21.30.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες ανοδικες τασεις επικρατησαν στην τελευταια συνεδριαση της εβδομαδας με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης Τιμων να κλεισει ελαφρος υψηλοτερα απο το φραγμα των 1000 μοναδων. Διαμορφωθηκε στις 1001,16 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0,47% . Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης σημειωσε μικρη ανοδο κατα 0,25% . Η αξια των συναλλαγων κινηθηκε σε μετρια επιπεδα και εφθασε τα 7,5 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,27%, Ασφαλειες πτωση 0,76%, Ληζινγκ πτωση 0,22%, Επενδυσεις ανοδος 0,33%, Κατασκευες πτωση 0,92%, Βιομηχανιες ανοδος 1,11%, Διαφορες ανοδος 1,15%, Συμμετοχων πτωση 0,33% . Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0, 24% . Συνολικα διακινηθηκαν 234 μετοχες απο τις οποιες 90 εκλεισαν με ανοδο 108 υποχωρησαν και 36 παρεμειναν σταθερες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολη σχεδον τη χωρα συμφωνα με τις προβλεψεις της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας.Στα δυτικα θα σημειωθουν καταιγιδες κατα τοπους εντονες,ενω χιονια θα πεσουν στα βορεια ορεινα.Η ορατοτητα το πρωι θα ειναι περιορισμενη.Οι ανεμοι θα πνεουν στα βορεια ανατολικοι βορειοανατολικοι μετριοι εως ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοανατολικοι μετριοι εως ισχυροι.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 4 με 8 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 13 και στα νησια 10 με 16 βαθμους Κελσιου.Συννεφια με βροχες κυριως μετα το μεσημερι,νοτιαδες και θερμοκρασια 9 με 13 βαθμους Κελσιου θαχει αυριο η Αθηνα.Βροχερος θαναι ο καιρος και στη Θεσσαλονικη οπου οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ενω η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει απο 6 ως 8 βαθμους Κελσιου.

και αλλα αθλητικα...

Υφυπουργειο Αθλητισμου - Εργα στη Θεσσαλονικη

Την αναγκαιοτητα της διοικητικης αποκεντρωσης του αθλητισμου τονισε μεταξυ αλλων ο Υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας, στην αποψινη ομιλια του στο Πολιτιστικο Κεντρο της Νομαρχιας Θεσσαλονικης. Ακομη ο κ Φουρας αποκαλυψε πως προσανατολιζεται σε δυο λυσεις προς την κατευθυνση αυτη και αναφερθηκε στην δημιουργια Ειδικης Γραμματειας που θα υπαγεται στην ΓΓΑ και θα στεγαζεται στο υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης, ενω σαν εναλλακτικη λυση προτεινε την δημιουργια μιας ισχυρης Γενικης Διευθυνσης Αθλητισμου με εδρα την Θεσσαλονικη. Παραλληλα ο Υφυπουργος Αθλητισμου υποσχεθηκε οτι τα μεγαλα εργα στην συμπρωτευουσα θα προχωρησουν το ταχυτερο δυνατο, αφου οπως υποστηριξε η Θεσσαλονικη εχει μεινει πισω σε αυτον τον τομεα. Συγκεκριμενα ο κ Φουρας αναφερομενος στο γηπεδο της Θερμης ειπε οτι εντος του τρεχοντος ετους θα γινει η παραλαβη της μελετης κατασκευης του συγκεκριμενου εργου, κοστους 1,5 δις δραχμων, ενω αλλα 500 εκατομμυρια δραχμες θα δοθουν για την εναρξη των εργασιων και τονισε οτι αποφαση της κυβερνησης ειναι να ολοκληρωθει το εργο μεχρι και το 1998. Για το γηπεδο του ΠΑΟΚ ο κ Φουρας ειπε πως εγινε αποδεκτη η γνωμοδοτηση του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους για την αυξηση της χωρητικοτητας του σταδιου απο 6.500 θεσεις σε 8.500, ενω οπως τονισε ο κ Υφυπουργος το εργο θα προχωρησει πολυ γρηγορα, αφου ηδη εχει εγκριθει δαπανη 600 εκατομμυριων δραχμων.

Σχετικα με τα κολυμβητηρια ο Υφυπουργος Αθλητισμου εξεφρασε την αποψη οτι θα πρεπει να δημιουργηθει κολυμβητηριο στην περιοχη των Αμπελοκηπων, προκειμενου να ενισχυθουν οι δυτικες συνοικιες της πολης, ενω τονισε την προθεση της Πολιτειας να γινουν και δυο ανοικτα και ενα κλειστο προπονητηρια γυμναστηρια. Τελος ο κ Φουρας αναφερομενος στο γηπεδο του Ηρακλη ειπε πως βρισκεται στην διαδικασια της αξιολογησης των προσφορων για την δημοπρατηση του εργου. Τελειωνοντας τις σημερινες επαφες του στη Θεσσαλονικη, ο Υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας, συναντηθηκε με τον Δημαρχο της πολης Κωνσταντινο Κοσμοπουλο, με τον οποιο ειχε συνεργασια σε αθλητικα θεματα και ειδικοτερα στην ανευρεση και αξιοποιησης χωρων στο πολεοδομικο συγκροτημα της Θεσσαλονικης, για την κατασκευη αθλητικων εργων. Αυριο το μεσημερι ο υφυπουργος αθλητισμου θα δωσει σε κεντρικο ξενοδοχειο της συμπρωτευουσας συνεντευξη εφ` ολης της υλης.

Ποδοσφαιρο-ΑΕΚ-Επιφυλαξεις για την διαιτησια του ντερμπι

``Δεν υπαρχει αλλο αποτελεσμα για μας, εκτος απο τη νικη. Αυτο ειναι ισως το πιο κρισιμο ντερμπι του πρωταθληματος και πρεπει να παραμεινουμε αηττητοι. Δεν πρεπει να επαναπαυθουν οι παικτες``. Αυτα τονισε ο προπονητης της ΑΕΚ, Ντουσαν Μπαγεβιτς, μετα το τελος της αποψινης προπονησης, ενω οι παικτες του εχουν ενστερινιστει τις συμβουλες του. Στο μεταξυ, η ΑΕΚ δεν θα εχει στη διαθεση της για το μεγαλο ντερμπι τους Βασιλη Δημητριαδη και Κωστα Παυλοπουλο, οι οποιοι ειναι τραυματιες. Στο μεταξυ ο αντιπροεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχαλης Γεωργακακης, με αποψινη του ανακοινωση, εκφραζει τις επιφυλαξεις του για το διαιτητη του αγωνα με τον Ολυμπιακο, Αργυρη Παπαχιτζιο, με αφορμη τα ``σφυριγματα`` του στον περσινο αγωνα της αθηναικης ομαδας με τον Παναθηναικο. ``Ο κ. Παπαχιτζιος δεν δηλωσε κωλυμμα. Δεν ειναι αργα να το κανει ακομη και τωρα. Σε διαφορετικη περιπτωση περιμενουμε μια διαιτησια υποδειγματικη, ακριβοδικαιη και με πιστη εφαρμογη των κανονισμων. Μια διαιτησια που θα αρει την δυσπιστια μας``, τονιζει μεταξυ των αλλων ο κ Γεωργακακης.

Μπασκετ-Ανακοινωση Πανιωνιου

Το ΤΑΚ Πανιωνιος, με αφορμη την χθεσινη αιτηση του ΠΑΟΚ για αναβολη του αυριανου αγωνα αναμεσα στις δυο ομαδες, εξεδωσε αποψε την παρακατω ανακοινωση: ``Το ΤΑΚ Πανιωνιος δηλωνει οτι δεν εχει τη διαθεση να μπει σε μια αντιπαραθεση με τον ΠΑΟΚ εκτος αγωνιστικων χωρων. Δηλωνουμε ρητα και κατηγορηματικα, οτι ουδεποτε ασχοληθηκαμε η εμπλεξαμε τον ΠΑΟΚ σε θεμα που αφορα τον Ντινκινς. Στο θεμα της ανακοινωσης του συνδεσμου φιλαθλων Πανιωνιου, η θεση μας ειναι οτι ο καθε συνδεσμος διατηρει το δικαιωμα ελευθερης εκφρασης και αποψης, χωρις αυτη να λογοκρινεται. Οσον αφορα την ενεργεια του αθλητικου δικαστη για ερευνα, η θεση μας ειναι οτι παρα την εκπληξη και απορια που μας προκαλεσε η κληση αυτη, τροποι αντιδρασης οπως αυτη του ΠΑΟΚ, μας βρισκει κατηγορηματικα αντιθετους. Οι υπαινιγμοι που εκφραστηκαν απο παραγοντες του ΠΑΟΚ, δεν αρμοζουν ουτε στην ιστορια του Πανιωνιου, αλλα ουτε και του ιδιου του ΠΑΟΚ. Μοναδικος μας στοχος και επιδιωξη, η ομαλη διεξαγωγη του αγωνα χωρις την παραμικρη ακροτητα``.

Ποδοσφαιρο - Γερμανικο πρωταθλημα

Σε αγωνες για την 23-η ημερα του γερμανικου πρωταθληματος ποδοσφαιρου, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Βερντερ Βρεμης - Φραιμπουργκ 0-2 Κολονια - Μοναχο 1860 2-0 Στην βαθμολογια προηγειται η Ντορτμουντ με 45 βαθμους (21 αγ.), εναντι 44 της Μπαγερν (22 αγ.), 34 της Γκλαντμπαχ (21 αγ.) και 32 της Στουτγκαρδης, του Αμβουργου και της

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 15 March 1996 - 20:47:35