Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Διαδοχικες συναντησεις ειχε απο το πρωι ο Πρωθυπουργος με τους Αντωνη Σαμαρα, Αλεκα Παπαρηγα και Νικο Κωνσταντοπουλο, για τα εθνικα θεματα.
  • Λαχταρισαν το πρωι οι επιβατες αεροσκαφους της Ολυμπιακης για το Παρισι, οταν εσπασε το τζαμι του συγκυβερνητη και επεστρεψε στο Ελληνικο.
  • Αλλοι δυο δραπετες κρατουμενοι των φυλακων Κερκυρας συνεληφθησαν το πρωι.
  • Πετρελαιοκηλιδες δεκα ναυτικων μιλιων εντοπιστηκαν στη θαλασσια περιοχη ανατολικα του Καβου Μαλεα.
  • Δεν συντρεχει κανενας λογος ανησυχιας απο την εμφανιση της ιλαρας, διαβεβαιωνουν ιατρικοι κυκλοι.
  • Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, απενειμε το πρωι το Χρυσο Σταυρο του Ταγματος της Τιμης στις συζυγους των αξιωματικων του ελικοπτερου που κατεπεσε στην Ιμια.
  • Επεισοδια στη Λευκωσια με αφορμη το θεμα του Αρχιμανδριτη Παγκρατιου Μερακλη.
  • Αρχιζουν το απογευμα οι εργασιες του συνεδριου του Συνασπισμου.
  • Αιματηρες συγκρουσεις ξεσπασαν στην Κωνσταντινουπολη μεταξυ αριστερων διαδηλωτων και της αστυνομιας.
  • Βαρυ ειναι σημερα το πενθος στη Βρετανια μετα το χθεσινο μακελειο στη Σκωτια,οπου μανιακος σκοτωσε 15 μαθητες και τη δασκαλα.
  • Καθοριστικους αγωνες για την προκριση τους στους ημιτελικους του Παρισιου, δινουν αποψε Ολυμπιακος και Παναθηναικος με τη Ρεαλ και τη Μπενετον αντιστοιχα.
  • Βελτιωση παρουσιαζει η κατασταση της υγειας του προπονητη Αντωνη Γεωργιαδη.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαδοχικες συναντησεις εχει απο το πρωι ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, με τους αρχηγους των κομματων της αντιπολιτευσης. Ειδικοτερα, ο κ.Σημιτης, συναντηθηκε με τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα, τη Γραμματεα του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα και τον Προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο και εξετασαν την πορεια των εθνικων μας θεματων και ιδιαιτερα το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων. Η συναντηση του Πρωθυπουργου με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, αναμενεται να πραγματοποιηθει στο τελος του μηνα. Χθες, ο κ.Σημιτης, επισκεφθηκε στο Ωνασειο τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, τον οποιο ενημερωσε για θεματα εξωτερικης πολιτικης με επικεντρο το Σκοπιανο.

Στο μεταξυ ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, στην απαντητικη επιστολη του προς τον Σκοπιανο ομολογο του κ.Φερτσκοφσκι, εκφραζει την ελπιδα για πληρη ομαλοποιηση των διμερων σχεσεων, ενω αποδεχθηκε την προσκληση του, για συναντηση τους στο μελλον.

Προσπαθεια να δειξει μετριοπαθες προσωπο, καταβαλει η Τουρκια, με στοχο να αμβλυνει τις εντυπωσεις που εχουν δημιουργηθει υστερα απο την προσφατη κριση στο Αιγαιο. Ο Πρωθυπουργος, Μεσουτ Γιλμαζ, σε δηλωσεις του μετα το συνεδριο των Χριστιανοδημοκρατικων κομματων στο Παρισι, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο προσφυγης στη Χαγη για την ελληνοτουρκικη διαφορα,ενω χαρακτηρισε ενδιαφερουσες τις προσφατες προτασεις του Θεοδωρου Παγκαλου. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, καλεσε τον κ.Γιλμαζ να τηρησει τη συμφωνια που ειχε υπογραφει το 1988,στη Βουλιαγμενη, για τα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης.

Λαχταρισαν το πρωι οι 190 επιβατες αιρ μπας της Ολυμπιακης Αεροποριας οταν κατα τη διαρκεια της πτησης 201 προς Παρισι ο πιλοτος διαπιστωσε οτι για αγνωστους λογους εσπασε το τζαμι του συγκυβερνητη. Αμεσως, εκρινε σκοπιμο να επιστρεψει στο Ελληνικο οπου το αεροσκαφος πραγματοποιησε αναγκαστικη προσγειωση, χωρις να κινδυνευσει κανενας απο τους επιβατες και τα μελη του πληρωματος. Ηδη,οι επιβατες αναχωρησαν για το Παρισι με αλλο αεροσκαφος.

Αλλοι δυο δραπετες κρατουμενοι των φυλακων της Κερκυρας, συνεληφθησαν το πρωι, σε εκτεταμενη επιχειρηση των αστυνομικων δυναμεων. Ομως παραμενουν ασυλληπτοι αλλοι 16 δραπετες.

Πετρελαιοκηλιδες που το μηκος τους ξεπερνα τα 10 ναυτικα μιλια, εντοπισε αεροσκαφος του Λιμενικου Σωματος στη θαλασσια περιοχη ανατολικα του καβου Μαλεα. Η ρυπανση προκληθηκε απο την προχθεσινη συγκρουση του ελληνοκτητου δεξαμενοπλοιου ``ΣΠΙΡΙΤ`` με τουρκικο φορτηγο με αποτελεσμα το πρωτο να υποστει ρηγμα απο το οποιο διεφυγε η ποσοτητα του πετρελαιου. Στην περιοχη εχουν σταλει πλωτα του Λιμενικου, τα οποια θα επεμβουν μολις το επιτρεψουν οι καιρικες συνθηκες.

Δεν συντρεχει κανενας λογος ανησυχιας απο την εμφανιση της ιλαρας το τελευταιο διαστημα, διαβεβαιωνουν αρμοδιοι ιατρικοι κυκλοι και προσθετουν οτι υπαρχει πληρης επαρκεια εμβολιων για την αντιμετωπιση της ασθενειας. Τα τελευταια κρουσματα, χαρακτηριζονται μεμονωμενα περιστατικα.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, απενειμε το πρωι το Χρυσο Σταυρο του Ταγματος της Τιμης στις συζυγους των αξιωματικων του ελικοπτερου του Πολεμικου μας Ναυτικου, το οποιο κατεπεσε στη θαλασσια περιοχη της βραχονησιδας Ιμια.

Καθοριστικη θεωρειται η σημερινη ημερα για την εξελιξη της κρισης στην Εκκλησια της Κυπρου με αφορμη το θεμα του Αρχιμανδριτη Παγκρατιου Μερακλη,ο οποιος κατηγορειται σχετικα με την ηθικη του. Μεσα σε πρωτοφανη μετρα ασφαλειας συνερχεται σημερα η Ιερα Συνοδος της Κυπρου υπο την προεδρια του Αρχιεπισκοπου Χρυσοστομου, για να ασχοληθει με το θεμα. Το πρωι η κυπριακη αστυνομια ανεκοψε υποστηρικτες του Παγκρατιου, κανοντας χρηση και δακρυγονων, με αποτελεσμα να υπαρξουν τραυματισμοι.Αρκετα ατομα εχουν μεταφερθει στο νοσοκομειο μεταξυ των οποιων και αστυνομικοι. Απο την πλευρα του ο Αρχιμανδριτης, δηλωσε οτι αισθανεται πως τα πραγματα οδηγουνται σε ενα αισιο τελος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αιματηρες συγκρουσεις ξεσπασαν το βραδυ στη Κωνσταντινουπολη, αναμεσα σε αστυνομικους και αριστερους διαδηλωτες με αποτελεσμα να τραυματιστουν 9 ατομα, απο τα οποια 8 ειναι αστυνομικοι. Συμφωνα με το τουρκικο πρακτορειο Ανατολη, οι ταραχες αρχισαν οταν 200 περιπου διαδηλωτες προσπαθησαν να αποκλεισουν κεντρικο δρομο σε συνοικια της Κωνσταντινουπολης.Επενεβη η αστυνομια που συγκρουστηκε με τους διαδηλωτες οι οποιοι πετουσαν πετρες και βομβες μολοτοφ, ενω συμφωνα με το πρακτορειο ορισμενοι απο αυτους ανοιξαν πυρ εναντιον των αστυνομικων που απαντησαν στα πυρα. Οι ταραχες μεταφερθηκαν και σε αλλες συνοικιες και κρατησαν μεχρι τις πρωινες ωρες. Η αστυνομια συνελαβε 35 ατομα.

Βαρυ ειναι σημερα το πενθος σε ολη τη Βρετανια μετα το χθεσινο μακελειο στο δημοτικο σχολειο του Ντανμπλεην, στην κεντρικη Σκωτια, οπου ενας μανιακος δολοφονος, σκοτωσε 16 μαθητες ηλικιας 5 εως 6 ετων και τη δασκαλα τους, τραυματισε σοβαρα αλλους 12 και στη συνεχεια αυτοκτονησε.Η κατασταση της υγειας αρκετων απο τους τραυματιες ειναι κρισιμη, ενω απο τα 29 παιδια της πρωτης ταξης του δημοτικου, μονο ενα δεν επαθε τιποτα. Στη μικρη πολη του Ντανμπλεην επικρατει σημερα νεκρικη σιγη ενω σε ενδειξη πενθους ολα τα καταστηματα παρεμειναν κλειστα.

Συνεχιζεται και σημερα η ενταση μεταξυ της Κινας και της Ταιβαν με αφορμη τη νεα μεγαλης εκτασης αεροναυτικη ασκηση που αρχισε σημερα το Πεκινο ανοικτα της νησιωτικης χωρας. Η Κινα, θεωρει οτι οι ασκησεις αποσκοπουν στην προστασια της κινεζικης εδαφικης επικρατειας στην οποια περιλαμβανει και την Ταιβαν ενω παραλληλα, κατηγορησε τις ΗΠΑ, οτι προσπαθουν να εδραιωσουν τη στρατιωτικη τους κυριαρχια στην περιοχη. Απο την πλευρα τους οι ΗΠΑ, συνεχιζοντας τη συγκεντρωση πλοιων στην περιοχη,ανακοινωσαν οτι στελνουν τρια πυρηνοκινητα υποβρυχια στα στενα της Ταιβαν. Παραλληλα αναμενεται το αεροπλανοφορο Νιμιτς, ενω στην περιοχη βρισκεται και το αεροπλανοφορο Ιντιπεντενς.

Ο Προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, ανακοινωσε σημερα οτι η Ουασιγκτον θα διαθεσει 100 εκατομμυρια δολαρια στον αγωνα κατα της τρομοκρατιας.Οι δηλωσεις του Αμερικανου Προεδρου εγιναν μετα τη συναντηση που ειχε το πρωι στο Ισραηλ με τον Πρωθυπουργο της χωρας Σιμον Περες, για την εφαρμογη της διμερους συμφωνιας εναντιον της τρομοκρατιας.Στο μεταξυ ο ισραηλινος στρατος συνελαβε τη νυχτα 24 ακομη Παλαιστινιους μελη των οργανωσεων Χαμας και Τζιχαντ, στη διαρκεια επιχειρησης στη Δυτικη Οχθη.

Νεα περιοδεια στην Ευρωπη ξεκινα απο αυριο ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ, στο επικεντρο της οποιας αναμενεται να βρεθει η κατασταση στη Βοσνια και η διευρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολας. Η περιοδεια του αμερικανου υπουργου θα ολοκληρωθει στις 23 Μαρτιου στη Μοσχα οπου σε συνεργασια με το Ρωσο ομολογο του Γεβγκενι Πριμακοφ, θα προετοιμασει την συναντηση Κορυφης των προεδρων Κλιντον και Γιελτσιν τον Απριλιο.

Σε αριθμο ρεκορ εχουν φθασει οι δημοσιογραφοι που ειναι φυλακισμενοι σε ολοκληρο τον κοσμο. Συμφωνα με την ετησια εκθεση της Επιτροπης για την Προστασια των Δημοσιογραφων, 182 λειτουργοι του Τυπου, βρισκονται φυλακισμενοι σε 22 χωρες. Για δευτερη συνεχη χρονια η Τουρκια κατεχει την πρωτη θεση στον καταλογο των πιο κατασταλτικων κρατων, απεναντι στον Τυπο, με 51 φυλακισμενους δημοσιογραφους, ενω ακολουθουν η Αιθιοπια με 31, η Κινα με 20 και το Κουβειτ με 18. Συνολικα 51 δημοσιογραφοι σκοτωθηκαν το 1995. Οι 45 δολοφονηθηκαν, εκ των οποιων οι 24 στην Αλγερια, και 6 σκοτωθηκαν σε πολεμικες ζωνες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με προσωπικο ασφαλειας λειτουργουν για τεταρτη ημερα τα δημοσια νοσοκομεια, τα Κεντρα Υγειας, το ΕΚΑΒ και τα ιδρυματα χρονιων παθησεων, λογω της απεργιας της ΠΟΕΔΗΝ, που ολοκληρωνεται σημερα.

Με ομιλια του Προεδρου του Συνασπισμου Νικου Κωνσταντοπουλου, αρχιζουν το απογευμα σε αιθουσα του Ολυμπιακου Σταδιου στην Αθηνα οι εργασιες του συνεδριου του Συνασπισμου, με τη συμμετοχη 1.200 μελων του κομματος. Οι εργασιες θα ολοκληρωθουν την Κυριακη με την εκλογη νεας ηγεσιας. Στην εναρξη των εργασιων του συνεδριου θα παραστει και ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος θα απευθυνει χαιρετισμο.

Προθεσμια, για να απολογηθει , μετα την επικειμενη εκδοση βουλευματος απο το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων Πειραια ζητησε και πηρε το πρωι απο τον Ανακριτη, ο Δημαρχος Πειραια, Στελιος Λογοθετης. Το βουλευμα, του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων θα εκδοθει μετα απο ενα περιπου μηνα. Στο μεταξυ, ``πνιγμενος`` στα σκουπιδια παραμενει - για 8η συνεχη μερα -ο Πειραιας , καθως οι εργαζομενοι στο Δημο συνεχιζουν την απεργια τους μεχρι και αυριο το μεσημερι , αφου ζητουν τη ματαιωση της αναθεσης για 3 χρονια του δημοτικου χωρου σταθμευσης σε ιδιωτικη εταιρια. Το απογευμα, θα πραγματοποιηθει εκτακτο δημοτικο συμβουλιο οπου ο κ.Λογοθετης αναμενεται να υποβαλει προταση να αναλαβει ιδιωτικη εταιρια την αποκομιδη σκουπιδιων.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιησαν το πρωι οι κατοικοι των δημων Ελευσινας-Ασπροπυργου-Μανδρας, με αιτημα την αμεση λειτουργια του νοσοκομειου Θριασιου, η οποια καθυστερει.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κοποι μιας χρονιας παιζονται αποψε για τις ομαδες μπασκετ του Ολυμπιακου και του Παναθηναικου.Οι δυο ομαδες δινουν αποψε τα κρισιμοτερα παιγνιδια τους,ο Ολυμπιακος στην Ισπανια απεναντι στη Ρεαλ Μαδριτης και ο Παναθηναικος στην Ιταλια κοντρα στη Μπενετον Τρεβιζο.Οποια ομαδα νικησει προκρινεται στο "φαιναλ φορ" του Ευρωπαικου πρωταθληματος που θα διεξαχθει 9-11 Απριλιου στο Παρισι. Και οι δυο αγωνες αρχιζουν στις 9.30, αλλα αυτη τη φορα η τηλεοραση του ΑΝΤ-1, που εχει τα δικαιωματα, θα μεταδοσει απ'ευθειας το ματς του Ολυμπιακου και σε μαγνητοσκοπηση το παιχνιδι του Παναθηναικου. Αποψε διεξαγεται στη Μοσχα και το παιγνιδι της ΤΣ.Σ.ΚΑ με τη γαλλικη Ορτεζ,ενω η ισπανικη Μπαρτσελωνα εχει ηδη εξασφαλισει την προκριση της.

Ευχαριστα ειναι τα μηνυματα απο το γενικο κρατικο νοσοκομειο της Νικαιας οπου νοσηλευεται ο ατυχος προπονητης Αντωνης Γεωργιαδης, τουλαχιστον οσον αφορα τις κρανιοεγκεφαλικες κακωσεις που εχει υποστει. Οπως ανακοινωσαν οι γιατροι, ο παλαιος ομοσπονδιακος τεχνικος υποβληθηκε το πρωι σε αξονικη τομογραφια, η οποια εδειξε καποια μικρη αλλα ενθαρυντικη βελτιωση της καταστασης του. Ετσι, συμφωνα με ιατρικες εκτιμησεις, η κατασταση του εγκεφαλου ελεγχεται πλεον, ενω βελτιωση παρουσιαστηκε και στην αιμοδυναμικη κατασταση του ασθενους, ο οποιος παντως δεν διεφυγε ακομη τον κινδυνο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα. Καταιγιδες εκδηλωνονται κυριως στα νοτια, ενω χιονια πεφτουν στα βορεια ορεινα. Προσκαιρη βελτιωση θα παρουσιασει ο καιρος στη δυτικη Ελλαδα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στα πελαγη πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 9 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 14 και στα νησια τους 17 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες κατα περιοδους. Σποραδικες καταιγιδες θα εκδηλωθουν στα δυτικα ενω χιονια θα πεσουν στα βορεια ορεινα. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στα δυτικα κατα περιοδους πολυ ισχυροι. Η
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 14 March 1996 - 15:21:20