Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 13)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συναντηση Κωστα Σημιτη-Ανδρεα Παπανδρεου στο Ωνασειο.Αυριο ο πρωθυπουργος βλεπει Αντωνη Σαμαρα,Αλεκα Παπαρηγα,Νικο Κωνσταντοπουλο.
  • Διαλογο ανευ ορων με την Ελλαδα ζηταει ο Μεσουτ Γιλμαζ απο το Παρισι,οπου μετεχει στο συνεδριο των χριστιανοδημοκρατικων κομματων της Ευρωπης.
  • Τηρειστε τη Συμφωνια της Βουλιαγμενης απαντα ο Μιλτιαδης Εβερτ που αρνηθηκε να συναντησει το Γιλμαζ και δηλωνει ικανοποιημενος απο τη δηλωση των χριστιανοδημοκρατων.
  • Διαψευδει η Αθηνα την υπαρξη ειδικης συμφωνιας Ελλαδας-ΗΠΑ για τα Ιμια.Αυξημενες οι παραβιασεις του εθνικου εναεριου χωρου απο τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη.
  • Δεν υπαρχει επιδημια ιλαρας διαβεβαιωνει το υπουργειο Υγειας.Οι γιατροι παντως συνιστουν τον εμβολιασμο ολων των παιδιων απο 12 μηνων
  • Πρωτοφανες εγκλημα στη Σκωτια.Ενοπλος εισβαλει σε σχολειο, σκοτωνει 13 παιδια και αυτοκτονει.
  • Εγκριθηκε απο την κυβερνητικη επιτροπη η μερικη μετοχοποιηση του ΟΤΕ και η συμβαση για την κατασκευη του οδικου αξονα Σταυρου-Ελευσινας.
  • Τη σταδιακη επανασυνδεση των συνταξεων με τα 20 ημερομισθια εξηγγειλε ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος.
  • Αλλοι εξι δραπετες των φυλακων της Κερκυρας συνεληφθησαν απο την αστυνομια.Μεταξυ τους και ο Κωστας Χιρβατιδης που ειναι υποδικος για την απανθρωπη δολοφονια του Δημητρη Καραμουτη στις φυλακες Κορυδαλλου
  • Σημαντικη μειωση της περιβαλλοντικης ρυπανσης απο την εφαρμογη της καρτας ελεγχου καυσαεριων.
  • Συνεχιζεται η απεργια στα δημοσια νοσοκομεια.Κλειστα και σημερα τα φαρμακεια σε Αθηνα και Πειραια.
  • Εχει σημειωθει προοδος στο Κυπριακο δηλωνει αποκλειστικα στο ΑΠΕ ο προεδρος Γλαυκος Κληριδης.
  • Ευθυνες σε τρεις αξιωματικους επιρριπτει το πορισμα για την επεμβαση των ΕΚΑΜ στον καταυλισμο των τσιγγανων στον Ασπροπυργο.
  • Παραταση των κινητοποιησεων μεχρι και την Παρασκευη αποφασισαν οι εργαζομενοι στο δημο του Πειραια.Σοβαρο προβλημα εχει δημιουργηθει με τη αποκομιδη των σκουπιδιων.
  • Το Ιραν ως υπευθυνο για την τρομοκρατια κατηγορει ο Ισραηλινος πρωθυπουργος και ζητα Διεθνη Διασκεψη.
  • Απο ανακοπη καρδιας πεθανε σε ηλικια 54 χρονων ο Πολωνος σκηνοθετης Κριστοφ Κισλοφσκι.
  • Νεα μηνυση του Αποστολου Δοξιαδη κατα της Βασιας Παναγοπουλου και του Μακη Ψωμιαδη.
  • Περιπολικο στην Αλεξανδρουπολη στελνει το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας για την προστασια των μηχανοτρατων απο τις τουρκικες ακταιωρους.
  • Παραιτηθηκε ο αρχηγος του Λιμενικου.Συνερχεται αυριο το ΚΥΣΕΑ για την επιλογη νεου αρχηγου.
  • Η ΑΕΚ προκριθηκε στον τελικο του Κυπελλου Ελλαδος.Σε εξελιξη ο αλλος τελικος αναμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αθηναικο.
  • Κρισιμη παραμενει η κατασταση της υγειας του προπονητη Αντωνη Γεωργιαδη.
  • Ελαφρα μειωση 0,21% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη κινητικοτητα παρατηρειται τα τελευταια 24ωρα στα εθνικα θεματα με κυριο επικεντρο το προβλημα των Σκοπιων και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Τις τελευταιες εξελιξεις στο θεμα των Σκοπιων, συζητησε σημερα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, με τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου τον οποιο επισκεφθηκε στο Ωνασειο, ενω αυριο θα εχει διαδοχικες επαφες με τους αρχηγους των κομματων.

Την εναρξη διαλογου με την Ελλαδα, ζητησε απο το Παρισι ο πρωθυπουργος της Τουρκιας, Μεσουτ Γιλμαζ που μετεχει στο συνεδριο των χριστιανοδημοκρατικων κομματων.Παραλληλα, αφησε ανοικτο το ενδεχομενο προσφυγης στη Χαγη με πρωτοβουλια της Αγκυρας.Στο συνεδριο μετεχει και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ,ο οποιος απαντησε στον Τουρκο πρωθυπουργο καλωντας τον να τηρησει τη συμφωνια που εχει υπογραψει ο ιδιος με τον κ.Καρολο Παπουλια το 1988 για τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης.Κατα τη σημερινη συνεδριαση, ο πρωθυπουργος της Τουρκιας ζητησε να συναντηθει με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, συναντηση, ομως, που δεν πραγματοποιηθηκε μετα απο αρνηση του κ.Εβερτ. Σε συνεντευξη Τυπου που εδωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ εξεφρασε τον ενθουσιασμο του για την ομοφωνη εγκριση της τελικης δηλωσης του συνεδριου,η οποια,οπως ειπε, ανταποκρινεται στις ελληνικες θεσεις.Στη δηλωση γινεται αναφορα στην ευρωπαικη ασφαλεια και καταδικαζεται καθε μορφη παραβιασης της ασφαλειας και καθε επιθετικη πραξη τοσο στην Ευρωπη οσο και οπουδηποτε αλλου.

Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος αναφερομενος σε δημοσιευμα, συμφωνα με το οποιο υπαρχει ειδικη συμφωνια Ελλαδας-ΗΠΑ για τα Ιμια, τονισε οτι αυτο δεν προκυπτει απο κανενα επισημο στοιχειο και ζητησε να μεινουμε στις δηλωσεις Χολμπρουκ οτι η συμφωνια ηταν να γυρισουμε στο προηγουμενο καθεστως.Στην Αγκυρα ο εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου των Εξωτερικων,Νουρετιν Νουρκαν,σχολιαζοντας δηλωση του κ.Ρεππα,συμφωνα με την οποια καθε Ελληνας πολιτης μπορει να μεταβει στην Ιμια,δηλωσε οτι η χωρα του ελπιζει πως η Ελλαδα δεν θα προβει σε ενεργειες που θα αλλαζαν το καθεστως και θα συνιστουσαν προκληση. Συμφωνα με πληροφοριες τις τελευταιες σαραντα ημερες εχουν διπλασιασθει οι παραβασεις των κανονων εναεριας κυκλοφοριας στο ΦΙΡ Αθηνων,απο τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη.Συμφωνα με τις πληροφοριες οι παραβιασεις του ελληνικου εναεριου χωρου παρατηρουνται κυριως στην περιοχη των Δωδεκανησων.

Τον εμβολιασμο ολων των παιδιων απο 12 μηνων συνιστα το υπουργειο Υγειας αλλα και οι γιατροι προκειμενου να αντιμετωπιστει η ιλαρα που βρισκεται σε εξαρση και προσβαλει οχι μονο τα παιδια αλλα και ατομα μεγαλυτερης ηλικιας που δεν εχουν εμβολιαστει στο παρελθον.Παντως ο υφυπουργος υγειας, Φραγκλινος Παπαδελης, διαβεβαιωσε οτι με τα στοιχεια που υπαρχουν, δεν προκειται για επιδημια,καθησυχαζοντας ετσι γονεις και γιατρους.Επισης,τονισε οτι το υπουργειο και οι γιατροι βρισκονται σε ετοιμοτητα, ωστε αν το φαινομενο παρει την εκταση της επιδημιας να ληφθουν μετρα για να αποτραπουν σοβαροτερες επιπτωσεις. Τα συμπτωματα της ιλαρας ειναι ο βηχας, τα ιδιαιτερα κοκκινισμενα και δακρυσμενα ματια των ασθενων, ο υψηλος πυρετος και τα εξανθηματα που εμφανιζονται γυρω απο τα αυτια και στη συνεχεια σε ολο το σωμα. Το υπουργειο Υγειας ανακοινωσε οτι υπαρχει επαρκεια εμβολιων κατα της ιλαρας και επαρκεις ποσοτητες στις διευθυνσεις υγιεινης των νομαρχιων και τα κεντρα υγειας ολης της χωρας. Εκτιμαται οτι η εξαρση της ιλαρας θα εξακολουθησει για ενα ακομα μηνα οποτε θα αρχισει να υποχωρει σταδιακα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγωσε η διεθνης κοινη γνωμη απο το πρωτοφανους αγριοτητας περιστατικο που συνεβη σημερα στη Σκωτια. Τραγικο θανατο βρηκαν δεκαεξι παιδια και δυο ενηλικες, οταν ενας οπλισμενος ανδρας εισεβαλε σε σχολειο και αρχισε να πυροβολει εναντιον τους.Ο οπλοφορος που συμφωνα με την αστυνομια πρεπει να ηταν ντοπιος, μετα την πραξη του αυτοκτονησε,ενω αγνωστα παραμενουν τα κινητρα του.Ο βρετανος πρωθυπουργος Τζον Μειτζορ, δηλωσε συγκλονισμενος και καταδικασε την μοιραια επιθεση.

Ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της διεθνους διασκεψης για την τρομοκρατια στο Σαρμ-Ελ-Σειχ της Αιγυπτου.Και οι 27 αντιπροσωποι των χωρων που συμμετειχαν καταδικασαν ομοφωνα την τρομοκρατια στην Μεση Ανατολη.Παραλληλα, απηυθυναν εκκληση για την συνεχιση των αραβο-ισραηλινων διαπραγματευσεων.Ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ προτεινε τη συσταση διεθνους οργανου που θα βοηθησει στην ειρηνευτικη διαδικασια, ενω ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, χαρακτηρισε εποικοδομητικη την διασκεψη των ειρηνοποιων.Απο την πλευρα του, ο ισραηλινος πρωθυπουργος Σιμον Περες, διαβεβαιωσε το λαο του οτι μπορουν πλεον να κοιμουνται ησυχοι.

Την ιδια ωρα ομως,οι αποψεις στην τρομοκρατικη οργανωση Χαμας διιστανται, αφου με επιστολη της η οργανωση προς τους συνεδρους της διασκεψης,δηλωνει ετοιμη να συζητησει καθε διεθνη προσπαθεια με στοχο την καταπαυση του πυρος με το Ισραηλ,ενω ηγετικο στελεχος της απειλει απο τη Βηρυτο με συνεχιση των βομβιστικων επιθεσεων.Ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον,μετα την ολοκληρωση των εργασιων της διασκεψη κορυφης,θα πραγματοποιησει επισημη επισκεψη στο Ισραηλ,οπου θα μονογραψει μαζι με τον ισραηλινο πρωθυπουργο, Σιμον Περες, μνημονιο συμμαχιας με κοινο στοχο την παταξη της τρομοκρατιας.

Η εβδομη τεχνη θρηνει απο σημερα ενα μεγαλο καλλιτεχνη.Απο ανακοπη της καρδιας πεθανε σημερα σε ηλικια 54 χρονων ο διασημος πολωνος σκηνοθετης, Κριστοφ Κισλοφσκι.Ο εκλιπων ηταν δημιουργος πολλων αριστουργηματων του κινηματογραφου, μεταξυ των οποιων Η ζωη της Βερονικα, που γνωρισε μεγαλη επιτυχια στη χωρα μας, ο Δωδεκαλογος καθως και η τριλογια, Μπλε-Λευκο-Κοκκινο.

Ιδιωτικη επισκεψη στην Τουρκια απο τις 27 εως τις 29 Μαρτιου, θα πραγματοποιησει η συζυγος του αμερικανου προεδρου, Χιλαρι Κλιντον, οπου στην Αγκυρα θα γινει δεκτη απο τον Σουλειμαν Ντεμιρελ.Οπως ανακοινωσε η αμερικανικη πρεσβεια στην Αγκυρα, η Χιλαρι θα επισκεφθει και την Αθηνα για να λαβει μερος στις τελετες για την αφη της Ολυμπιακης Φλογας.Η τουρκικη εφημεριδα Χουριετ γραφει σημερα οτι για λογους ισορροπιας μεταξυ των δυο χωρων, ο Λευκος Οικος αποφασισε η κ.Κλιντον να επισκεφθει και την Τουρκια.Στην Αθηνα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο αυτο λεγοντας οτι υπαρχουν προτασεις και σκεψεις, ωστε η κ.Κλιντον να ελθει στη χωρα μας.

Τουλαχιστον ενδεκα αστυνομικοι σκοτωθηκαν κατα την διαρκεια επιθεσης που εξεπελυσαν την νυκτα αριστεροι ανταρτες στην μικρη πολη Σαλαν,της βορειας Κολομβιας.Μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα μεταξυ των αμαχων απο την επιθεση.

Θεριζει η μηνιγγιτιδα στη χωρα Μπουρκινα Φασο στην Νοτια Αφρικη , οπου τους δυο τελευταιους μηνες εχουν πεθανει 722 ατομα.Υπευθυνος της υπηρεσιας υγιεινης της χωρας δηλωσε οτι η επιδημια δεν εχει υποχωρησει, παρα τον εμβολιασμο περιπου 1,3 εκατομμυριου κατοικων.

Εικοσι περιπου ανθρωποι τραυματισθηκαν απο εκρηξη αυτοσχεδιας βομβας σε αιθουσα κινηματογραφου στην πολη Ζαμποανγκα στις Φιλλιπινες.Προκειται για την πεμπτη βομβιστικη επιθεση που σημειωνεται στην χωρα αυτη σε διαστημα τεσσαρων ημερων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκριθηκαν σημερα απο την κυβερνητικη επιτροπη,που συνηλθε υπο τον πρωθυπουργο,η μερικη μετοχοποιηση του ΟΤΕ και η συμβαση για την κατασκευη του οδικου αξονα Σταυρου-Ελευσινας.Στη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης εξετασθηκαν και θεματα που αφορουν στη Διακυβερνητικη Διασκεψυ που θα πραγματοποιηθει στα τελη του μηνα στο Τορινο.Μετα τη συνεδριαση ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,Γιαννος Παπαντωνιου,ανακοινωσε οτι η μετοχη του ΟΤΕ ορισθηκε στις τεσσερις χιλιαδες δρχ και το κοινο θα μπορει να την αγοραζει απο τις 26 ως 29 Μαρτιου.Η εισαγωγη των μετοχων του ΟΤΕ στο Χρηματιστηριο θα πραγματοποιηθει στις 19 Απριλιου.Οπως δηλωσε ο κ.Παπαντωνιου η συνολικη αξια του Οργανισμου προσδιορισθηκε στο 1,676 τρις δρχ, ποσο μεγαλυτερο απο ολες τις αποτιμησεις που εχουν γινει.Επισης ειπε οτι ο ΟΤΕ θα αντλησει απο τη μερικη μετοχοποιηση περιπου 100 δις δρχ που θα διατεθουν για τον εκσυγχρονισμο του.Απο την πλευρα του ο υπουργος ΥΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης,αναφερομενος στην κατασκευη του εργου Σταυρου-Ελευσινας,ανακοινωσε οτι το αργοτερο ως τη Δευτερα αναμενεται να υπογραφει η συμβαση και να ανακηρυχθει ο οριστικος αναδοχος που ειναι η κοινοπραξια ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ.Το εργο προυπολογισμου 300 δις δρχ, σε τιμες του 1994,θα ολοκληρωθει σε πεντε χρονια.Το συνολικο μηκος της οδου θα ειναι 53,5 χιλιομετρα,οι εργασιες αναμενεται να ξεκινησουν το καλοκαιρι και η κατασκευαστρια κοινοπραξια ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ θα εχει την εκμεταλλευση για 18 χρονια.Τα διοδια που θα επιβληθουν υπολογιζονται στις 450 δρχ συν το ΦΠΑ.

Την σταδιακη επανασυνδεση των συνταξεων με τα 20 ημερομισθια, εξηγγειλε ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος, τονιζοντας οτι θα ικανοποιησει ολους τους συνταξιουχους.Τονισε οτι θα προωθηθουν αλλαγες στο ασφαλιστικο μετα απο διαλογο και οτι στις 19 Μαρτιου θα εισηγηθει το Νομοσχεδιο για την αντιμετωπιση της ανεργιας.Οσον αφορα το επιμαχο προβλημα της μαυρης εργασιας, διαβεβαιωσε οτι θα ενταθουν οι ελεγχοι, παραδεχθηκε ωστοσο οτι το Νομοσχεδιο για τους μεταναστες καθυστερει λογω των αντιρρησεων των υπουργειων Εξωτερικων και Δημοσιας Ταξης.

Εξι ακομα δραπετες των φυλακων της Κερκυρας συνεληφθησαν απο τις διωκτικες αρχες που με 600 ανδρες και πληθωρα τεχνικων μεσων εχουν εξαπολυσει ανθρωποκυνηγητο. Προκειται για πεντε Αλβανους βαρυποινιτες και τον Κωστα Χιρβατιδη, που ειναι καταδικασμενος σε εφτα χρονια και υποδικος για την απανθρωπη δολοφονια του Δημητρη Καραμουτη στις φυλακες Κορυδαλλου πριν απο μερικους μηνες. Με τις νεες συλληψεις ο αριθμος των ατομων που καταζητουνται εχει περιορισθει στους 18 απο τους 44 συνολικα που δραπετευσαν την περασμενη Κυριακη.Σημερα παρεμειναν κλειστα τα σχολεια του νησιου, ενω τοπικοι φορεις, μαθητες και γονεις ζητουν την απομακρυνση των φυλακων. Αυριο ο νομαρχης Ανδρεας Παγκρατης θα συναντηθει στην Αθηνα με τον υπουργο Παιδειας Γιωργο Παπανδρεου για να αναζητησουν απο κοινου λυση στο σοβαρο αυτο προβλημα. Το μεσημερι, ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας, ανακοινωσε οτι θα διαταχθει ενορκη διοικητικη εξεταση για να διαπιστωθει αν υπαρχουν ευθυνες της αστυνομιας για την αποδραση. Ο κ.Γειτονας προσθεσε οτι ενδεχομενως θα μπορουσε να αποφευχθει η αποδραση γιατι ειχαν δοθει αυστηροτατες εντολες και ειχαν διατεθει ολα τα μεσα.

Σημαντικη για τη μειωση της περιβαλλοντικης ρυπανσης, θεωρειται η συμβολη του θεσμου της Καρτας Ελεγχου Καυσαεριων, κατα τον πρωτο χρονο εφαρμογης της και παρα τα διαφορα προβληματα που παρουσιαστηκαν.Συμφωνα με τα συμπερασματα μελετης που εκπονηθηκε απο τους Συλλογους Μηχανικων Ηλεκτρολογων και Τεχνικων Εξαεριωτηρων Αυτοκινητων Αττικης, σε συνεργασια με το ΥΠΕΧΩΔΕ,εντυπωσιακα μεγαλη μειωση των ρυπων παρατηρειται στα οχηματα που εχουν προμηθευτει ΚΕΚ απο τα εξουσιοδοτημενα συνεργεια, σε σχεση με αυτα που εχουν προμηθευθει ΚΕΚ απο τα ΚΤΕΟ. Σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ, ο προεδρος Συλλογου Μηχανικων Αυτοκινητων Γιαννης Σταυρακοπουλος τονισε πως "ο θεσμος της ΚΕΚ θα πρεπει να ενισχυθει και αναφερομενος στη διαφοροποιηση στα αποτελεσματα των ελεγχων που παρατηρηθηκε μεταξυ ιδιωτικων εξουσιοδοτημενων συνεργειων και ΚΤΕΟ,δηλωσε οτι τα εξουσιοδοτημενα συνεργεια εχουν πιστοτητα ως προς τον ελεγχομενο στολο αυτοκινητων μιας και υπαρχει αποκλιση επι των αποτελεσματων της ταξης του 26%, ενω απεναντιας οι ελεγχοι μεσω των ΚΤΕΟ εχουν αποκλιση 42%.

Με προσωπικο ασφαλειας λειτουργουν και σημερα τα δημοσια νοσοκομεια λογω της τετραημερης απεργιας των εργαζομενων σε αυτα. Η κινητοποιηση στην οποια συμμετεχουν οι εργαζομενοι στα κεντρα υγειας, το ΕΚΑΒ και τα ιδρυματα χρονιων παθησεων, ληγει αυριο. Κλειστα παραμενουν σημερα για δευτερη ημερα τα φαρμακεια σε Αθηνα και Πειραια.

Την πεποιθηση οτι εχει σημειωθει προοδος στο Κυπριακο παρα το αμετακινητο των τουρκικων θεσεων, εξεφρασε σε αποκλειστικη του συνεντευξη προς το ΑΠΕ ο προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης. Δηλωσε οτι για πρωτη φορα ειναι κοινα αποδεκτο πως πρεπει να γινει μια διεθνης δυναμη, η οποια να σταθμευει στην Κυπρο.Επεσημανε ακομα οτι υπαρχει ομοφωνια μεταξυ Ηνωμενων Πολιτειων και Ευρωπαικης Ενωσης και οτι η Κυπρος πρεπει να μπει στην Ευρωπη.Αποκαλυψε παραλληλα, οτι υπαρχουν στον οριζοντα τρεις πρωτοβουλιες για την επιλυση του Κυπριακου, απο τις ΗΠΑ, τη Βρετανια και την ΕΕ και διευκρινισε οτι η αμερικανικη πρωτοβουλια αναμενεται να εκδηλωθει μεσα στον Ιουνιο.

Η δυνατοτητα επιλυσης του κυπριακου το συντομοτερο δυνατο, θα ειναι μια απο τις προτεραιοτητες του αμερικανου προεδρου, Μπιλ Κλιντον, κατα την συναντηση με τον τουρκο ομολογο του Σουλειμαν Ντεμιρελ στον Λευκο Οικο, στις 29 Μαρτιου.Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο την Ουασιγκτον, εκτος απο το Κυπριακο, κορυφαιο θεμα στο ημερησιο προγραμμα θα ειναι και η προσφατη κριση στο Αιγαιο, οπου ο κ. Κλιντον θα επαναλαβει την εκκληση του για ειρηνικη επιλυση των διαφορων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας.

Την αυξημενη ετοιμοτητα των Ενοπλων Δυναμεων τις τελευταιες μερες, επιβεβαιωσε σημερα η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της Δημητρη Ρεππα. Ο υπουργος Τυπου ειπε οτι το υπουργειο Εθνικης Αμυνας ειχε καποιες πληροφοριες για πιθανους στοχους ομαδων τρομοκρατων, χωρις ομως να διευκρινησει τον χωρο απο τον οποιο προερχονται αυτες οι ομαδες. Τονισε ομως οτι τετοιες ασκησεις ετοιμοτητας πραγματοποιουνται περιοδικα και οτι η τελευταια εγινε με πρωτοβουλια της ηγεσιας του υπουργειου Εθνικης Αμυνας.

Ευθυνες σε τρεις αξιωματικους επιρριπτει το πορισμα της Αστυνομιας σχετικα με την επεμβαση των ΕΚΑΜ στον καταυλισμο τσιγγανων στον Ασπροπυργο, πριν απο ενα περιπου μηνα.Υπευθυνοι, συμφωνα με το πορισμα,ειναι ο πρωην ταξιαρχος Σπυρος Αγγελακης,ο πρωην αστυνομικος διευθυντης Αθανασιος Στρικος και ο υπαστυνομος των ΕΚΑΜ, Δημητρης Κυρανακος.Ο Αγγελακης και ο Στρικος αποστρατευθηκαν την περασμενη εβδομαδα κατα την διαρκεια των τακτικων κρισεων της Ελληνικης Αστυνομιας.Αναφερομενος στο συστημα της αξιολογησης των αξιωματικων, ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας, δηλωσε οτι εχει φθασει στα ορια του και θα πρεπει να γινουν καποιες αλλαγες, τοσο στο συστημα οσο και στα κριτηρια μεταθεσεων.

Σοβαρα προβληματα δημιουργει το νεο κυμα κακοκαιριας που πληττει τη βορεια Ελλαδα. Σε πολλες ορεινες περιοχες των νομων Κοζανης- Γρεβενων-Καστοριας-Φλωρινας-Σερρων και Ημαθιας τα αυτοκινητα κινουνται με αντιολισθητικες αλυσιδες. Επισης το θερμομετρο εχει πεσει σε πολυ χαμηλα επιπεδα.

Παραταση των απεργιακων τους κινητοποιησεων μεχρι το μεσημερι της Παρασκευης, απεφασισε η Γενικη Συνελευση των εργαζομενων στο Δημο του Πειραια, οι οποιοι απεργουν με κυριο αιτημα τη ματαιωση της αναθεσης του δημοτικου παρκινγκ στην ιδιωτικη εταιρια Σελμο. Η συνελευση των εργαζομενων πραγματοποιηθηκε σε εντονο κλιμα και διαξιφισμους των εργαζομενων και του δημαρχου Στελιου Λογοθετη, ο οποιος και ζητησε την αναβολη των κινητοποιησεων. Στην ομιλια του ο προεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νωντας Λαμπρακακης προανηγγειλε για τις 27 του μηνος 24-ωρη Πανελλαδικη απεργια ολων των εργαζομενων στην Τοπικη Αυτοδιοικηση.Το προβλημα των σκουπιδιων ειναι εντονοτατο στους κεντρικους δρομους του Πειραια.

Νεα μηνυση κατα της πρωην συζυγου του, ηθοποιου Βασιας Παναγοπουλου, κατεθεσε ο σκηνοθετης Αποστολος Δοξιαδης, καθως και κατα του εκδοτη-διευθυντη της εφημεριδας, ΤΟ ΟΝΟΜΑ, Μακη Ψωμιαδη και της διευθυντριας συνταξης της ιδια εφημεριδας, Μαργαριτας Σφετσα.Η μηνυση αφορα την δημοσιευση συνεντευξης της κ.Παναγοπουλου, στην οποια χαρακτηριζε κολαση την κοινη τους ζωη και αφηνε υπαινιγμους οτι ο πρωην συζυγος της ειχε καποια σχεση με την δολοφονια του συγγραφεα Κωστα Ταχτση.

Συναντηση εργασιας με τον προεδρο του ΤΕΕ, Κωστα Λιασκα, ειχε σημερα αντιπροσωπεια του ΚΚΕ με θεμα την αντιπλημμυρικη προστασια της χωρας.Στην συναντηση τεθηκαν απο το ΚΚΕ συγκεκριμενες προτασεις για την αντιμετωπιση του προβληματος.Απο την πλευρα του, ο κ.Λιασκας, διαβεβαιωσε οτι το ΤΕΕ εχει υποβαλει σε ολους τους αρμοδιους φορεις τεκμηριωμενες προτασεις, χωρις ομως να εχουν ληφθει υποψη.

Προστασια στους ιδιοκτητες μηχανοτρατων και τα πληρωματα των αλιευτικων πλοιων που ψαρευουν στο Αιγαιο, παρεχει το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας.Οι ψαραδες ζητουσαν την παρουσια ελληνικων περιπολικων σκαφων, για να αντιμετωπισουν τις τουρκικες ακταιωρους, που τους παρενοχλουν. Ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας, Κοσμας Σφυριου εστειλε περιπολικο σκαφος στην Αλεξανδρουπολη, το οποιο ενταχθηκε στο Λιμεναρχειο και θα περιπολει στο βορειοανατολικο Αιγαιο. Συντομα θα σταλει και δευτερο σκαφος, ενω στην ιδια περιοχη θα διενεργει περιπολιες και σκαφος του Κεντρικου Λιμεναρχειου Καβαλας.

Παραιτηθηκε αιφνιδιαστικα ο Αρχηγος του Λιμενικου Σωματος, Αντιναυαρχος Μανωλης Πελοποννησιος. Αυριο, αναμενεται να συνελθει το ΚΥΣΕΑ για την επιλογη νεου Αρχηγου Λιμενικου Σωματος,θεση για την οποια συζητουνται τα ονοματα των Αρχιπλοιαρχων Ευσατζοπουλου, Κατσινα και Παπακωνσταντινου αλλα και των δυο υπαρχηγων του, Ζουμπουλη και Γιαννοπουλου.

Αρχιζουν αυριο σε αιθουσα του Ολυμπιακου Σταδιου στην Αθηνα οι εργασιες του συνεδριου του Συνασπισμου, με τη συμμετοχη 1.200 μελων του κομματος. Οι εργασιες θα ολοκληρωθουν την Κυριακη με την εκλογη νεας ηγεσιας. Στην εναρξη των εργασιων του συνεδριου θα παραστει και ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, ο οποιος θα απευθυνει και χαιρετισμο.

Η γνωριμια των φοιτητων με τις νεες τεχνολογιες και την ηλεκτρονικη εποχη, ο εργασιακος τους προσανατολισμος, αλλα και τα γενικωτερα εθνικα και κοινωνικα θεματα, αποτελουν τις κυριες προτεραιοτητες της προεκλογικης εκστρατειας της -προσκειμενης στη Ν.Δ.- φοιτητικης παραταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο Προεδρος της Οργανωσης κ.Οικονομου, επεσημανε την αναγκη για αυξηση των δαπανων για την Παιδεια και αναβαθμιση της υλικοτεχνικης υποδομης των Εκπαιδευτικων Ιδρυματων, και καλεσε τις υπολοιπες παραταξεις σε συμπαραταξη, με πρωτο βημα την εκδοση κοινων αποτελεσματων των φοιτητικων εκλογων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ προκριθηκε στον τελικο του Κυπελλου Ελλαδος στο ποδοσφαιρο, αφου και στον επαναληπτικο ημιτελικο που εγινε στο γηπεδο του Βυρωνα νικησε 1-0 τον Αθηναικο. Το γκολ πετυχε ο Νικος Κωστενογλου στο 87`. Αυτη την ωρα αρχιζει ο αλλος ημιτελικος, αναμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αθηναικο.

Κρισιμη παραμενει η κατασταση της υγειας του πρωην προπονητη της εθνικης ομαδας ποδοσφαιρου, Αντωνη Γεωργιαδη, που νοσηλευεται στην εντατικη μοναδα του Γενικου Κρατικου Νοσοκομειου της Νικαιας. Ο κ. Γεωργιαδης επεσε θυμα τροχαιου ατυχηματος, στην εθνικη οδο Αθηνων-Κορινθου. Οι θεραποντες ιατροι αποφασισαν τα ξημερωματα να του αφαιρεσουν τον ενα νεφρο.Ο Γεωργιαδης εχει υποστει θλασεις στους πνευμονες και την κοιλια, πολλαπλα καταγματα στα πλευρα, διασπαρτες θλασεις στον εγκεφαλο, ενω διαπιστωθηκε και ενδοεγκεφαλικη αιμορραγια. Ιατρικοι κυκλοι δηλωσαν στο ΑΠΕ, οτι η κατασταση της υγειας του κ. Γεωργιαδη ειναι αναστρεψιμη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ελαφρως χαμηλοτερα επιπεδα κινηθηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου ενω οι συναλλαγες κυμανθηκαν σε χαμηλα επιπεδα. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 994,87 μοναδες μειωμενος κατα 0,21%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 6,1 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης:Τραπεζες ανοδος 0,02%, Ασφαλειες πτωση 2,70%, Ληζινγκ πτωση 0,73%, Επενδυσεις πτωση 0,10%, Κατασκευες ανοδος 0,40%, Βιομηχανιες πτωση 0,54%, Διαφορες ανοδος 0,15%, Συμμετοχων ανοδος 0,23%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με σημαντικες απωλειες κατα 1,15%. Συνολικα διακινηθηκαν 238 μετοχες απο τις οποιες 71 εκλεισαν με ανοδο, 136 με πτωσεις και 31 παρεμειναν σταθερες.

Στις επομενες δεκα ημερες αναμενεται να αρχισει η δοκιμαστικη λειτουργια του Χρηματιστηριακου Κεντρου Θεσσαλονικης, το οποιο εγκαινιαστηκε χθες απο τον πρωθυπουργο, ενω υπολογιζεται οτι απο τα μεσα Απριλιου θα λειτουργει κανονικα, δινοντας νεες προοπτικες στην αναπτυξη και οργανωση της κεφαλαιαγορας στη Βορεια Ελλαδα. Ο προεδρος του Κεντρου Εμμανουηλ Ξανθακης, χαρακτηρισε θετικη τη συγκυρια στην οποια αρχιζει τη λειτουργια του το Χρηματιστηριακο Κεντρο Θεσσαλονικης, τονισε οτι οι προοπτικες ειναι μεγαλες και ανακοινωσε οτι απο το Νοεμβριο βρισκεται σε εξελιξη μελετη θυγατρικης εταιριας του Χρηματιστηριου Αξιων Αθηνων για τον προσδιορισμο των προυποθεσεων και των κανονων προωθησης της συνεργασιας του Κεντρου με τη βαλκανικη αγορα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερος θα ειναι αυριο ο καιρος στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, συμφωνα με τις προβλεψεις της Μετεωρολογικης Υπηρεσιας.Οι ανεμοι θα πνεουν ανατολικοι νοτιοανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα στα πελαγη θυελλωδεις,με μικρη εξασθενηση απο το βραδυ.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια μηδεν με 9 βαθμους,στα υπολοιπα ηπεριωτικα 5 με 14 και στα νησια 9 με 17 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με βροχες,ισχυρους ανατολικους ανεμους και θερμοκρασια 7 με 13 και 3 με 9 βαθμους αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

*Ποδοσφαιρο - Κυπελλο Ελλαδας - Απολλων

Ο Απολλωνας προκριθηκε στον τελικο του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, που θα γινει κατα πασα πιθανοτητα στις 10 Απριλιου στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, αφου στον επαναληπτικο ημιτελικο που εγινε σημερα στην Τουμπα, νικησε 3-1 τον ΠΑΟΚ.

Οπως ειναι γνωστο στο πρωτο παιχνιδι οι δυο ομαδες αναδειχθηκαν ισοπαλες 1-1.

Τα τερματα της αθηναικης ομαδας πετυχαν οι Κολα (24`) και Νικολαιδης (67`, 75`), ενω για τον ΠΑΟΚ ειχε μειωσει ο Γιουκουδης με πεναλτι στο 40-ο λεπτο.

Ετσι ο Απολλωνας θα αντιμετωπισει στον τελικο την ομαδα της ΑΕΚ, η οποια προκριθηκε σε βαρος του Αθηναικου, αφου μετα το επιβλητικο 5-0 του πρωτου αγωνα, νικησε σημερα και στον Βυρωνα με 1-0.

Στο 84` αποβληθηκε απο τον διαιτητη της συναντησης με δευτερη κιτρινη καρτα, ο διεθνης τερματοφυλακας της ``ελαφρας ταξιαρχιας``, Αντωνης Μηνου.

* Ποδοσφαιρο - Η ΑΕΚ σε αναμονη του αντιπαλου

Η ΑΕΚ προκριθηκε στον τελικο του κυπελλου Ελλαδας στο Ποδοσφαιρο , αφου νικησε 1-0 στον επαναληπτικο ημιτελικο , που εγινε στο γηπεδο του Βυρωνα τον Αθηναικο, ενω στο πρωτο παιχνιδι ειχε νικησει 5-0.

Ετσι περιμενει τον αντιπαλο της για τον τελικο που θα γινει στις 10 Απριλιου .

Στο μεταξυ στο ημιχρονο του αλλου ημιτελικου που γινεται στο γηπεδο Τουμπας της Θεσσαλονικης , ΠΑΟΚ και Απολλων ειναι ισοπαλοι 1-1.

*Ποδοσφαιρο - Ολυμπιακος

`` Το πρωταθλημα δεν εχει τελιωσει ακομη. Απομενουν δεκα αγωνιστικες, ενω εμεις θα παιξουμε την Κυριακη με την ΑΕΚ για την ιστορια μας. Πιστευω οτι οι παικτες θα φανουν δυνατοι στο παιχνιδι, αφου ελπιζουμε ακομη στην κατακτηση του τιτλου``.

Αυτα ειπε ο προπονητης του Ολυμπιακου Τακης Περσιας, αναφερομενος στο ντερμπι με την ΑΕΚ, που θα γινει την Κυριακη στο σταδιο Καραισκακη και που αποτελει το ``τελευταιο χαρτι`` των ``ερυθρολευκων`` για την κατακτηση του πρωταθληματος.

Οπως ειναι γνωστο στον αγωνα με την ΑΕΚ δεν θα αγωνισθει ο Πολωνος ασος του Ολυμπιακου Αντρει Γιουσκοβιακ, ο οποιος αποβληθηκε την περασμενη Κυριακη στον αγωνα με τον Ηρακλη, ενω οπως ολα δειχνουν αποτελει ``ξενο σωμα`` για την ομαδα.

Ακομη απο τον αγωνα με την ``Ενωση`` θα απουσιασουν ο τραυματιας Τακης Γκωνιας και ο στρατευμενος Νικος Νταμπιζας, ενω την θεση του Γιουσκοβιακ στην επιθεση του Ολυμπιακου, θα παρει ο Αλεκος Αλεξανδρης.

Στο μεταξυ οι διοργανωτες του αγωνα που θα γινει μετα απο πρωτοβουλια του γνωστου σε ολους πλεον Βελγου ποδοσφαιριστη Ζαν Μαρκ Μποσμαν, στις 30 Απριλιου στην Ισπανια, αναμεσα σε δυο ομαδες επιλεκτων απο την Ευρωπη και τον υπολοιπο κοσμο, επελεξαν τρεις παικτες του Ολυμπιακου, εκ των οποιων ενας θα λαβει μερος στο συγκεκριμενο παιχνιδι.

Η αποφαση για το ποιος παικτης θα ``ταξιδεψει`` στην Ισπανια θα ληφθει τις προσεχεις ημερες απο την διοικηση των ``ερυθρολευκων``, ενω οι τρεις παικτες που προτειναν οι διοργανωτες του αγωνα, ειναι ο Βασιλης Καραπιαλης, ο Γιωργος Σκαρταδος και ο Ιλια Ιβιτς.

*Μπασκετ - Πρωταθλημα Α2 - Νικη του Εσπερου Καλ.

Ο Εσπερος Καλλιθεας, σε αγωνα για το πρωταθλημα μπασκετ της Α2 εθνικης κατηγοριας των ανδρων , που επαναληφθηκε , νικησε 91-80 τον ΒΑΟ , αφου στο ημιχρονο προηγηθηκε 52-27.

Ετσι τωρα μετα απο 20 αγωνες προηγειται με 37 βαθμους ο Πειραικος και ακολουθουν ΒΑΟ 36, Νηαρ Ηστ 34, Μιλων 32, Φιλιππος 31 , Δαφνη 30, Ιωνικος ΝΦ και Ιωνικος Ν. 29, Ηλυσιακος 28 , Εσπερος Καλ. , ΜΕΝΤ , Παγκρατι και Νεστορας 27 και Κομοτηνη 26 .

* Υδατοσφαιριση-Κυπελλο πρωταθλητριων γυναικων-Ολυμπιακος

Η ομαδα υδατοσφαιρισης γυναικων του Ολυμπιακου στον πρωτο της αγωνα για την τελικη φαση του κυπελλου πρωταθλητριων γυναικων που διεξαγεται στην γαλλικη πολη Νανσι, ηττηθηκε 18-7 απο την ολλανδικη Νιρεους.

Η ολλανδικη ομαδα απο την οποια ηττηθηκαν οι κοπελλες του Ολυμπιακου ειναι και η κατοχος του κυπελλου πρωταθλητριων. Αυριο Πεμπτη (15.15) ο Ολυμπιακος θα παιξει με την ουγγρικη Ζεντες και την Παρασκευη με την γερμανικη Νουκολιν Βερολινου (16.30).

*Ποδοσφαιρο - Διαιτησια

Η Δευτεροβαθμια Επιτροπη Διαιτησιας εκανε δεκτη την προσφυγη του Πειραιωτη διαιτητη Χρηστου Σωτηροπουλου, ο οποιος ειχε τιμωρηθει με αποκλεισμο 20 ημερων απο την Πειθαρχικη Επιτροπη Διαιτησιας.

Η τιμωρια του Σωτηροπουλου ειχε επιβληθει για τα ``σφυριγματα`` του στον αγωνα κυπελλου Αθηναικος-Αρης, που ειχε ληξει με νικη της αθηναικης ομαδας με 2-0.

*Χαντμπολ-Σε κρισιμη κατασταση ο Σιαμαγκας

Σταθερη οσο και κρισιμη, παραμενει η κατασταση του διεθνη τερματοφυλακα χαντμπολ του Αρχελαου Κατερινης, Αντωνη Σιαμαγκα, ο οποιος νοσηλευεται στην εντατικη μοναδα του νοσοκομειου Παπανικολαου της Θεσσαλονικης με κρανιοεγκεφαλικη κακωση λογω τροχαιου ατυχηματος.

Αποκαλυπτηρια προτομης Μελινας Μερκουρη

Αυριο το μεσημερι θα γινουν τα αποκαλυπτηρια της προτομης της μεγαλης Ελληνιδας Μελινας Μερκουρη, οπως ανακοινωθηκε σημερα απο τον ΟΠΑΠ. Στην εκδηλωση, που θα γινει στα γραφεια του ΟΠΑΠ θα παραστει και η Πολιτικη ηγεσια του Υπουργειου Πολιτισμου, ενω τα αποκαλυπτηρια της προτομης θα γινουν απο τον συντροφο της Μελινας Μερκουρη, Ζυλ Ντασεν.

* Ποδοσφαιρο - Μενει στην Αρσεναλ ο Ραιτ

Ο προπονητης της Αρσεναλ Μπρους Ριοχ αλλα και η διοικηση της αγγλικης ομαδας, αρνηθηκαν να κανουν δεκτο το αιτημα του διεθνη επιθετικου της ομαδας, Ιαν Ραιτ, ο οποιος ζητησε προσφατα μεταγραφη, αφου οπως υποστηριξε ειναι αντιθετος με τον τροπο που αγωνιζονται οι ``κανονιερηδες``.

Οπως εγινε γνωστο απο τον αγγλικο συλλογο, ο 32-χρονος Ραιτ θα παραμεινει στην δυναμη της ομαδας μεχρι το 1999, οποτε και ληγει το τετραετες συμβολαιο που υπεγραψε περυσι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 13 March 1996 - 22:32:20