Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 11)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σοβαρα επεισοδια στη Μυτιληνη με κτηνοτροφους. Αντιπροσωπεια τους στην Αθηνα συζηταει με τον υπουργο Γεωργιας.
  • Για το προβλημα της ονομασιας των Σκοπιων συνεδριαζει αυτη την ωρα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχη των κυριων Σημιτη και Παγκαλου.
  • Τη συγκληση του ΚΥΣΕΑ για την εξεταση αμυντικων θεματων, αλλα και θεματων της επικαιροτητας ζητει ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Κλιμακωνονται οι αντιδρασεις στους φουσκωμενους λογαριασμους της ΔΕΗ. Προταση για τον τροπο κοστολογησης κατεθεσε η ΓΣΕΕ στη Διοικηση της Εταιριας.
  • Συνεχιζονται με αμειωτη ενταση οι αστυνομικες ερευνες στην Κερκυρα για τη συλληψη των 28 κρατουμενων που δραπετευσαν απο τις φυλακες.
  • Κυμα κακοκαιριας πληττει τη βορεια Ελλαδα, χιονια στις παρυφες της Θεσσαλονικης.
  • Αρχισε η καταθεση των φορολογικων δηλωσεων. Δεν θα δοθει καμια νεα προθεσμια, δηλωνει ο Γιωργος Ανωμεριτης.
  • Υπολειτουργουν απο σημερα τα δημοσια νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ. Αυριο απεργουν οι φαρμακοποιοι της Αθηνας και του Πειραια. Τριωρες στασεις θα πραγματοποιησουν οι γιατροι του ΙΚΑ.
  • Την επιλυση των προβληματων της παιδειας, με συγκεκριμενη προταση που θα παρουσιασει τον Απριλιο, υποσχεθηκε ο Πρωθυπουργος στους πρυτανεις.
  • Δικαια τα αιτηματα των συνταξιουχων, δηλωνει ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος.
  • Ως εγκληματια πολεμου καταγγελλουν τον Ραουφ Ντενκτας, οι Προεδροι των Κοινοβουλιων Ελλαδας και Κυπρου.
  • Αρχισαν στη Θεσσαλονικη οι εργασιες του Επιχειρηματικου Συνεδριου, αποψε μιλαει ο Μιλτιαδης Εβερτ και αυριο ο Κωστας Σημιτης.
  • Πρασινο φως απο την Επιτροπη Κεφαλαιαγορας για την εισαγωγη του ΟΤΕ στο Χρηματιστηριο.
  • Μεχρι την Τεταρτη συνεχιζουν οι εργαζομενοι την απεργια τους στο Δημο Πειραια. Προβληματα απο τη συσσωρευση των σκουπιδιων.
  • Τεταμενες οι σχεσεις Κινας - Ταιβαν.
  • Ο Λιβανος θα μπουκοταρει τη Διεθνη Διασκεψη για την ειρηνη στη Μεση Ανατολη, ενω πιθανοτατα θα απεχει και ο Συρος Προεδρος.
  • Ψηφο εμπιστοσυνης προκειται να παρει αυριο, η νεα τουρκικη κυβερνηση Συνασπισμου.
  • Παναθηναικος - ΑΕΚ και Απολλων Πατρων - Ηρακλης τα ζευγαρια του ημιτελικου του κυπελλου Ελλαδος στο μπασκετ.
  • Μικρη ανοδος 0,17 στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρα επεισοδια σημειωθηκαν το μεσημερι στη Μυτιληνη, οταν γυρω στους 500 κτηνοτροφους εισεβαλαν στο υπουργειο Αιγαιου, εχυσαν γαλα στους διαδρομους και εσφαξαν αμνοεριφια τα οποια κρεμασαν στην εισοδο του κτιριου.Αντιπροσωπεια των κτηνοτροφων βρισκεται στην Αθηνα προκειμενου να συναντηθει με τον υπουργο Γεωργιας, ενω στο υπουργειο Αιγαιου βρισκονται μονο 20 ατομα και η κατασταση βαινει προς εκτονωση.Νωριτερα, οι κτηνοτροφοι ειχαν πραγματοποιησει συγκεντρωση εξω απο το Δημοτικο Θεατρο του νησιου, ζητωντας να δοθει υψηλοτερη τιμη στο γαλα,να απαγορευθει η εισαγωγη τυροκομικων προιοντων απο τριτες χωρες και να υπαρξει απορροφηση της ντοπιας φετας.Ο αντιπροεδρος της Ενωσης Γεωργικων Συνεταιρισμων Μυτιληνης, Σταυρος Σκοπελιτης,δηλωσε οτι οι κτηνοτροφοι του νησιου ειχαν απωλεια εισοδηματος που αγγιζει το ενα δις δραχμες. Μικροεπεισοδια ομως σημειωθηκαν και στις Σερρες, καθως πολλοι κτηνοτροφοι απεκλεισαν το κεντρο της πολης και στην συνεχεια, εχυσαν μεγαλες ποσοτητες γαλακτος και εσφαξαν αρνια εξω απο το κτιριο του διοικητηριου.Απο την Θεσσαλονικη, ο προεδρος της ΝΔ, Μιλτιαδης Εβερτ, απεδωσε βαρυτατες ευθυνες στην κυβερνηση για την πολιτικη της στον αγροτικο τομεα.

Τα εθνικα θεματα και κυριως το θεμα των Σκοπιων, απασχολησαν το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ που συνεδριασε σημερα στο Μεγαρο Μαξιμου, με τη συμμετοχη του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη και του υπουργου Εξωτερικων Θοδωρου Παγκαλου. Επιτυχημενη χαρακτηρισε ο πρωην υπουργος εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, την ενδιαμεση συμφωνια με τα Σκοπια τονιζοντας οτι το προβλημα πρεπει να λυθει, αλλα και να κατοχυρωθουν τα εθνικα συμφεροντα. Απο την Θεσσαλονικη, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, δηλωσε οτι η Ελλαδα δεν πρεπει να υποχωρησει απο την αποφαση των πολιτικων αρχηγων υπο τον προεδρο της Δημοκρατιας. Προσθεσε ακομα, οτι ειναι λαθος της κυβερνησης να θετει ψευτοδιλημματα, διοτι αυτο αποδυναμωνει το εθνικο μετωπο και δινει τη δυνατοτητα στους Σκοπιανους να πιστευουν οτι η Ελλαδα μπορει να υποχωρησει.

Ο πρωθυπουργος Κ.Σημιτης σε επιστολη του απορριπτει την προταση του υπουργου Εθνικης Αμυνας Γ.Αρσενη, για συγκληση του ΚΥΣΕΑ προκειμενου να συζητηθουν οι χειρισμοι στα εθνικα θεματα. Ο Κ.Αρσενης ειχε στειλει επιστολη στον πρωθυπουργο με την οποια ζητουσε τη συγκληση του ΚΥΣΕΑ με αφορμη,οπως αναφερουν πληροφοριες,τις δηλωσεις του υπουργου εξωτερικων Θ.Παγκαλου σε Τουρκικο καναλι. Ο πρωθυπουργος στην επιστολη του προσθετει οτι εχει συζητησει το θεμα με τον Υπουργο εξωτερικων και παραπεμπει τον κ.Αρσενη στον κ.Παγκαλο, για περαιτερω διευκρινησεις. Απο την πλευρα του ο εκπροσωπος της Ν.Δ κ.Β.Μαγγινας εξεφρασε την ανησυχια του για την επιστολη Αρσενη που ζητει την συγκληση του ΚΥΣΕΑ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκρυθμη εξακολουθει να παραμενει η κατασταση μεταξυ Κινας και Ταιβαν με αφορμη την εναρξη στρατιωτικων ασκησεων των κινεζικων δυναμεων, ανοικτα των ακτων της νησιωτικης χωρας.Ο κυβερνηση της Ταιβαν δηλωνει ετοιμη να αντιμετωπισει την κατασταση που εχει δημιουργηθει,ενω καλεσε ολες τις χωρες της περιοχης να δεχθουν ευνοικα την αναπτυξη των Αμερικανικων δυναμεων στην περιοχη. Ο Αμερικανος υπουργος εξωτερικων προειδοποιησε την Κινα να μην κανει ριψοκινδυνες ενεργειες.Απο την πλευρα του, ο κινεχος ομολογος του δηλωσε οτι η χωρα του θα σταματουσε ασκησεις, στην περιπτωση που η Ταιβαν εγκαταλειψει τις προσπαθειες για την ανεξαρτησια της.

Ψηφο εμπιστοσυνης προς την νεα τουρκικη κυβερνηση συνασπισμου που σχηματισθηκε απο τους ηγετες του Κομματος της Μητερας Πατριδας και του Ορθου Δρομου, προκειται να δωσει αυριο το κοινοβουλιο της χωρας.Η ψηφος εμπιστοσυνης στη νεα κυβερνηση ειναι ουσιαστικα εξασφαλισμενη, καθως δυο κομματα, του Μπουλεντ Ετσεβιτ και του ισλαμιστη Νετζμετιν Ερμπαγκαν, εχουν ηδη ανακοινωσει την προθεση τους να αποσχουν,γεγονος που εξασφαλιζει την επιτυχια του συνασπισμου.

Σκιες εμφανιζονται δυο μολις μερες πριν την εναρξη της διεθνους διασκεψης για την ειρηνη στη Μεση Ανατολη, που αρχιζει την Τεταρτη στο Σαρμ-Ελ Σειχ της Αιγυπτου.Ο Λιβανος ενημερωσε σημερα τις ΗΠΑ οτι θα μποικοταρει την διασκεψη αυτη, ενω συμφωνα με δηλωσεις του αιγυπτιου προεδρου, ενδεχεται να απεχει και ο προεδρος της Συριας Χαφεζ αλ Ασσαντ.Την ιδια ωρα, σε εξελιξη βρισκεται η επιχειρηση της ισραηλινης και της παλαιστινιακης αστυνομιας εναντιον της οργανωσης Χαμας.Ισραηλινοι αστυνομικοι συνελαβαν αλλα 20 μελη της οργανωσης, ενω συνεχιζουν τις εφοδους σε σπιτια και αλλους χωρους των φανατικων μουσουλμανων.Μεχρι τωρα εχουν συλληφθει 200 Παλαιστινιοι και εχουν σφραγιστει 11 σπιτια.

Η μεγαλυτερη δικη κατασκοπων στην ιστορια της Κροατικης Δημοκρατιας ξεκινησε σημερα, οπου 15 ατομα δικαζονται ερημην με την κατηγορια οτι κατασκοπευαν υπερ του Βελιγραδιου απο τοτε που η Κροατια κηρυξε την ανεξαρτησια της το 1991.Το δικτυο αποκαλυφθηκε επειτα απο την ανακαταληψη της περιοχης της Κραινα το περασμενο καλοκαιρι απο τον κροατικο στρατο.

Την ικανοποιηση τους εξεφρασαν οι ηγετες της Κροατιας και της Γιουγκοσλαβιας για την πρωτη συναντηση που ειχε σημερα ο κροατης υπουργος Εξωτερικων Ματε Γκρανιτς και ο γιουγκοσλαβος ομολογος του Μιλαν Μιλουτινοβιτς, με στοχο την εξομαλυνση των σχεσεων των δυο χωρων. Ειναι η πρωτη φορα που ανωτερος γιουγκοσλαβος αξιωματουχος πραγματοποιει επισημη επισκεψη στην Κροατια, απο τη διακηρυξη της ανεξαρτησιας της χωρας το 1991 και την εναρξη της σερβοκροατικης συγκρουσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλιμακωνονται οι αντιδρασεις για τους φουσκωμενους λογαρισμους της ΔΕΗ.Το προεδρειο της ΓΣΕΕ επισκεφθηκε το μεσημερι τη διοικηση του οργανισμου και αφου χαρακτηρισε αδικο το συστημα τιμολογησης, κατεθεσε μια νεα προταση κοστολογησης.Την αμεση παρεμβαση της αρμοδιας υπουργου, Βασως Παπανδρεου, για να ανασταλει η εισπραξη των λογαριασμων που εχουν ηδη σταλει, ζητησε με επιστολη του ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δημητρης Μπεης.Απο την πλευρα τους, η Ενωση Καταναλωτων Ελλαδας και το Ινστιτουτο Καταναλωτη, θα καταθεσουν ομαδικη αγωγη και θα ζητησουν μετρα για την αποκατασταση της τιμολογιακης πολιτικης. Στο μεταξυ, εικοσιτετραωρη απεργια εχει εξαγγειλει για αυριο η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ με βασικο αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης συμβασης εργασιας.

Συνεχιζονται στην Κερκυρα οι ερευνες για τον εντοπισμο και τη συλληψη των 28 κρατουμενων που δραπετευσαν απο τις φυλακες του νησιου χθες τα ξημερωματα απο υπογεια σηραγγα που ειχαν σκαψει.Ηδη, εχουν συλληφθει 16 απο τους βαρυποινιτες ενω στις ερευνες μετεχει ενα ελικοπτερο, πλωτα σκαφη του Λιμενικου Σωματος πεντε διμοιριες των ΜΑΤ και ανδρες των Ειδικων Δυναμεων. Οι περισσοτεροι απο τους δραπετες ειναι Αλβανοι και οι δυναμεις ελεγχουν το θαλασσιο χωρο μηπως επιχειρησουν να περασουν στις αλβανικες ακτες. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η κυβερνηση δεν κρινει οτι υπαρχουν πολιτικες ευθυνες στο χειρισμο των εξεγερσεων και προσθεσε οτι το προβλημα της αποδρασης στη φυλακη της Κερκυρας κρινεται μικρο σε σχεση με το μεγαλο προβλημα που ειχε δημιουργηθει τις τελευταιες ημερες, οπως για παραδειγμα οι καταστροφες και η κρατηση ομηρων, των οποιων κινδυνευε η ζωη τους. Ο κ.Ρεππας αρνηθηκε οτι υπηρξαν αλληλοκατηγοριες μεταξυ των υπουργων Δικαιοσυνης και Δημοσιας Ταξης και ειπε οτι η κυβερνηση θα αναλαβει συντομα πρωτοβουλιες και για τις απαραιτητες θεσμικες αλλαγες στο σωφρονιστικο συστημα και για την προληψη παρομοιων φαινομενων.

Συνεχιζεται το κυμα κακοκαιριας που πλητει τη Βορειο Ελλαδα με βροχες, χιονια και ιδιαιτερα χαμηλες για την εποχη θερμοκρασιες. Χιονια επεσαν σημερα και στις παρυφες της Θεσσαλονικης οπου τα αυτοκινητα κινουνται μονο με αντιολισθητικες αλυσιδες ενω και στο κεντρο της πολης χιονισε ελαφρα το πρωι χωρις ομως να προκληθουν προβληματα στις συγκοινωνιες. Με αντιολισθητικες αλυσιδες λογω του χιονιου αλλα και του παγετου κινουνται τα αυτοκινητα σ'ολοκληρο το νομο Γρεβενων, στις θεσεις Βιγλα , Βιτσι και Καστανια καθως και στο δρομο προς τα 3-5 Πηγαδια και το Σελι του νομου Ημαθιας, σε πολλα σημεια των εθνικων οδων Κοζανης-Ιωαννινων, Κοζανης-Λαρισας και Κοζανης- Θεσσαλονικης καθως και στις οδους που οδηγουν απο τη Θεσσαλονικη στον Αγ. Βασιλειο, το Χορτιατη και το Πανοραμα.

Ληγει αποψε η προθεσμια υποβολης των φορολογικων δηλωσεων για επιχειρησεις και ελευθερους επαγγελματιες το ονομα των οποιων αρχιζει απο Α.Οπως ανακοινωσε ο υφυπουργος Οικονομικων, Γιωργος Ανωμεριτης, δεν προκειται να δοθει καμμια παραταση στην προθεσμια υποβολης των δηλωσεων και για το λογο αυτο, οι εφοριες θα ειναι ανοικτες και το απογευμα.Στο υπουργειο Οικονομικων εχει ηδη συσταθει ειδικο απογευματινο συνεργειο που θα διδει πληροφοριες σε εφοριακους που παραλαμβανουν τις φορολογικες δηλωσεις.

Υπολειτουργουν απο σημερα και για τρεις μερες ακομα τα δημοσια νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ, λογω της τετραημερης πανελλαδικης απεργιας που πραγματοποιουν οι εργαζομενοι διεκδικωντας την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων.Τα νοσοκομεια λειτουργουν με προσωπικο ασφαλειας και εξυπηρετουνται μονο τα εκτακτα περιστατικα. Ο υπουργος οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, τον οποιο επισκεφθηκε το προεδρειο της ΠΟΕΔΗΝ, απαντωντας στο βασικο τους αιτημα για την αμεση καταβολη του υπολοιπου επιδοματος των 18.000 δραχμων, ειπε οτι θα ισχυσουν οι ρυθμισεις που εγιναν και για τους αλλους δημοσιους υπαλληλους.Προσθεσε ακομα, οτι μονο οι εργαζομενοι στις σεισμοπληκτες περιοχες θα παρουν ολα τα αναδρομικα μεσα στο 1996.Σημερα και αυριο, απεργουν με οικονομικα αιτηματα και οι εργαζομενοι στο υπουργειο Υγειας-Προνοιας.Σαρανταοκταωρη απεργια εχουν εξαγγειλει και οι φαρμακοποιοι της Αθηνας και του Πειραια, ενω τριωρες στασεις εργασιας πραγματοποιουν αυριο και οι γιατροι του ΙΚΑ.

Την υποσχεση οτι θα παρουσιασει τους τροπους αντιμετωπισης ολων των προβληματων που υπαρχουν στην Παιδεια, σε μια νεα συναντηση στο τελος Απριλιου, εδωσε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης μετα τις επαφες που ειχε σημερα με τους πρυτανεις για τα οξυμενα προβληματα που αντιμετωπιζουν τα ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα της χωρας.Απο την πλευρα τους, οι πρυτανεις χαρακτηρισαν γονιμη τη συναντηση και αποφασισαν να κλεισουν συμβολικα την Τεταρτη τις δημοσιες υπηρεσιες των Πανεπιστημιων.Κλειστα θα παραμεινουν ομως για 48 ωρες τα Τεχνολογικα Ιδρυματα.Για ελλειψη ενημερωσης οσον αφορα τα προβληματα της Παιδειας, κατηγορησε τον πρωθυπουργο η Νεα Δημοκρατια.

Δικαια χαρακτηρισε τα αιτηματα των συνταξιουχων ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Ευαγγελος Γιαννοπουλος, αντιπροσωπεια των οποιων τον επισκεφθηκε σημερα. Ο κ.Γιαννοπουλος δηλωσε οτι θα εισηγηθει λυσεις στο προβλημα, κατα τη συνεδριαση του Υπουργικου Συμβουλιου που θα συνελθει στις 19 Μαρτιου με θεμα την ανεργια και απασχοληση.

Τον Ραουφ Ντενκτας και την τουρκικη κυβερνηση κατηγγειλαν για εγκληματα πολεμου, οι Προεδροι των Κοινοβουλιων Ελλαδας και Κυπρου Αποστολος Κακλαμανης και Αλεκος Γαλανος μετα τη συναντηση που ειχαν σημερα στη Βουλη. Τοσο, ο κ. Κακλαμανης, οσο και ο κ. Γαλανος δηλωσαν οτι τα δυο Κοινοβουλια θα κανουν μια εκστρατεια ενημερωσης της κοινης γνωμης μεσω των Διεθνων Οργανισμων και Κοινοβουλιων για να αναθερμανθει το θεμα των αγνοουμενων μετα την ομολογια Ντενκτας. Ο κ.Κακλαμανης, σημειωσε οτι ο Ντενκτας ειναι εγκληματιας πολεμου και θα πρεπει να καταδειχθει και η ευθυνη της Τουρκιας. Η ευθυνη ειναι αδιαιρετη.Προκειται για οργανωμενα εγκληματα του τακτικου τουρκικου στρατου, προσθεσε ο κ. Γαλανος.Ο κυβενρητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι οι πρωτοβουλιες που ανελαβε η κυβερνηση για το θεμα των αγνοουμενων της Κυπριακης τραγωδιας θα ειναι αποτελεσματικες.

Αρχισαν στη Θεσσαλονικη οι εργασιες του συνεδριου για τη Διαβαλκανικη Συνεργασια, στο οποιο αυριο θα μιλησει ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης και αποψε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.Στο μηνυμα του,ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος χαρακτηριζει το συνεδριο σημαντικο γεγονος που εχει ως στοχο την επιτευξη διαβαλκανικης πολιτικης καλυψης της επιχειρηματικης συνεργασιας. Στο συνεδριο συμμετεχουν επιχειρηματιες και πολιτικοι παραγοντες απο τις βαλκανικες χωρες.

Το πρασινο φως εδωσε σημερα η Επιτροπη Κεφαλαιαγορας για την αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου του ΟΤΕ με δημοσια εγγραφη.Η επιτροπη παρεχωρησε την αδεια για να εκδοθουν περιπου 20 εκατ. μετοχες με τιμη που θα καθοριστει στο αμεσως προσεχες διαστημα.Την ερχομενη Πεμπτη αναμενεται να συνεδριασει η Κυβερνητικη Επιτροπη υπο τον Πρωθυπουργο για να καθορισει την τιμη διαθεσης. Εκτιμαται παντως οτι η τιμη θα βρισκεται στο επιπεδο των 3.900-4.000 δρχ. Οι προεγγραφες των ενδιαφερομενων επενδυτων θα γινουν στο διαστημα 26-29 Μαρτιου, ενω η διαπραγματευση της μετοχης στο Χρηματιστηριο τοποθετειται στα τελη Απριλιου η αρχες Μαιου.

Την παραταση της απεργιας τους μεχρι το πρωι της Τεταρτης, αποφασισαν οι εργαζομενοι στο Δημο του Πειραια, αφου ο Δημαρχος Στελιος Λογοθετης αρνειται να επανεξετασει την παραχωρηση του δημοτικου παρκινγκ στην ιδιωτικη εταιρια Σελμο. Η απεργια εχει δημιουργησει προβληματα στους δρομους του Πειραια, οπου ηδη αρχισαν να συσσωρευονται τα σκουπιδια. Τις κινητοποιησεις των εργαζομενων που ξεκινησαν την Παρασκευη, στηριζει ομοφωνα και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο προεδρος της οποιας Νωντας Λαμπρακακης, αφου χαρακτηρισε και τυπικα παρανομη την ενεργεια του Δημαρχουη, καλεσε σε αγωνιστικη ετοιμοτητα ολους τους εργαζομενους στους δημους της Αττικης.

Σταθερη αλλα αργη βελτιωση παρουσιαζει η αναπνευστικη λειτουργια του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου κατι το οποιο δεν επιτρεπει ακομη στους θεραποντες ιατρους του να κλεισουν την τραχειοστομια. Οι γιατροι ελεγαν σημερα οτι ο ασθενης μπορει να βγει απο το νοσοκομειο πριν κλεισει η τραχειοστομια εφοσον μεχρι την ημερομηνια εξοδου δεν εχουν παρουσιαστει επιπλεον αναπνευστικα προβληματα. Οι γιατροι παντως αποφευγουν να κανουν εκτιμησεις για την ημερομηνια εξοδου του κ. Παπανδρεου απο το νοσοκομειο αν και πιστευουν οτι θα ειναι σε θεση να βγει απο το Ωνασειο μεχρι το τελος της ερχομενης εβδομαδας.

Την ερχομενη Δευτερα θα απολογηθουν οι δυο γνωστοι επιχειρηματιες και πρωην αθλητικοι παραγοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημητρης Μελισσανιδης και Γιαννης Καρρας, που κατηγορουνται για συμμετοχη στο κυκλωμα του λαθρεμποριου τρανζιτ πετρελαιου.Οι δυο επιχειρηματιες στις αρχες του 1994 πραγματοποιησαν εικονικους εφοδιασμους πλοιων με αποτελεσμα να ζημιωσουν το ελληνικο δημοσιο με το ποσον των 270.000.000 δραχμων. Προθεσμια, ομως ζητησαν και ελαβαν απο τον ιδιο ανακριτη και τρεις τελωνειακοι που ειναι κατηγορουμενοι στην ιδια υποθεση, καθως και η Χριστινα Δημαρογκωνα εκπροσωπος τοτε της εταιριας "Πετρελαια Αιγαιου",που ανηκει στους Μελισσανιδη-Καρρα.

Επεισοδια και μικροσυμπλοκες σημειωθηκαν το πρωι στην Λευκωσια εξω απο το Αρχιεπισκοπικο Μεγαρο, μεταξυ οπαδων του Αρχιμανδριτη Παγκρατιου και ανδρων της αστυνομιας την στιγμη που η Ιερα Συνοδος συνεδριαζε σχετικα με την υποψηφιοτητα του Παγκρατιου για το Μητροπολιτικο Θρονο Μορφου.Επειτα απο τα επεισοδια αυτα, η Ιερα Συνοδος ανεβαλε την αποφαση της.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυμα λαθρομεταναστων προσπαθησε παρανομα το τελευταιο τριημερο στην περιοχη της Κακαβιας να εισχωρησει παρανομα στην χωρα μας. Εξακοσιοι εικοσι εννεα Αλβανοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν προσφατα στην Ηπειρο,ενω προσπαθουσαν να προωθηθουν στο εσωτερικο της χωρας.Παραλληλα τρεις Βορειοηπειρωτες ο Ιωαννης Γκικας 26 ετων, ο Χαριλαος Μαργαριτης 29 ετων και ο Κωνσταντινος Χαραλαμπους 26 ετων συνεληφθησαν απο την αστυνομια να μεταφερουν απο την Κακαβια εναντι αμοιβης 68 Αλβανους λαθρομεταναστες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναικος και η ΑΕΚ θα κοντραριστουν στα ημιτελικα του Κυπελλου Ελλαδος ανδρων του Μπασκετ, στο φαιναλ-φορ της διοργανωσης, που θα διεξαχθει 23-24 Μαρτιου στο νεο κλειστο γυμναστηριο της Πατρας. Στον αλλο ημιτελικο, ο Απολλων Πατρων θα αντιμετωπισει τον Ηρακλη. Οι νικητες των δυο ημιτελικων συναντησεων, που θα διεξαχθουν στις 23 Μαρτιου, θα συναντηθουν την επομενη στον μεγαλο τελικο, ενω οι ηττημενοι θα διεκδικησουν την τριτη θεση στην διοργανωση.

Σε ευρωπαικο επιπεδο τωρα.Ο ΠΑΟΚ, αγωνιζεται αυριο στη Βιτορια της Ισπανιας με τη γηπεδουχο Ταουγκρες, στον τελικο του Ευρωπαικου Κυπελλου.Η αποστολη της Ελληνικης ομαδας βρισκεται απο χθες στην Ισπανια, σε μια προσπαθεια να κατακτησει για δευτερη φορα στην ιστορια του το Ευρωπαικο Κυπελλο.

Αυριο ομως, οι δυο εκπροσωποι μας στο Ευρωπαικο πρωταθλημα, ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος, δινουν κρισιμες εκτος εδρας μαχες σε Ισπανια και Ιταλια αντιστοιχα, με στοχο τη νικη, η οποια θα σφραγισει και το εισιτηριο για το Παρισι, οπου θα διεξαχθει 9-10 Απριλιου το φαιναλ-φορ της διοργανωσης.Οι ερυθρολευκοι αναχωρησαν για τη Μαδριτη, οπου θα αντιμετωπισουν αυριο τη Ρεαλ, την οποια συνετριψαν στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας με 68-49.Οι πρασινοι, εφυγαν σημερα για το Τρεβιζο, για να παιξουν αυριο με τη Μπενετον, την οποια νικησαν στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων με 70-67.Με νικη οι Ελληνικες ομαδες θα προκριθουν στο φαιναλ-φορ, ενω αν χασουν θα διεκδικησουν την προκριση σε νεες συναντησεις,που θα διεξαχθουν την Πεμπτη στα ιδια γηπεδα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στην πρωτη συνεδριαση της εβδομαδος. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1000,39 μοναδες σημειωνοντας μικρη ανοδο 0,17%. Σε μετρια επιπεδα κινηθηκε η αξια των συναλλαγων φθανοντας τα 7 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδο 0,65%, Ασφαλειες πτωση 2,70%, Ληζινγκ ανοδος 2,34%, Επενδυσεις ανοδος 0,14%, Κατασκευες πτωση 0,37%, Βιομηχανιες ανοδος 0,04%, Διαφορες πτωση 0,58% , Συμμετοχων πτωση 0,89%. Ο δεικτης παραλλης αγορας σημειωσε απωλειες 1,28%. Απο τις 234 μετοχες που διακινηθηκαν συνολικα 77 εκλεισαν με ανοδο, 138 με πτωση και 19 παρεμειναν σταθερες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Χιονοπτωσεις στα ορεινα και νεφωσεις με βροχες στην υπολοιπη χωρα προβλεπει για αυριο η Εθνικη Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Στα νησια του Αιγαιου θα υπαρχουν νεφωσεις, στα δυτικα τοπικες καταιγιδες, ενω στο Ιονιο και στα ηπειρωτικα τα φαινομενα θα ειναι εντονα. Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα νοτιοανατολικοι ισχυροι, πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και στα ανατολικα ανατολικοι, βορειοανατολικοι μετριοι, ισχυροι εως πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο μειον 1 εως 14 βαθμους. Νεφωσεις με βροχες, ανεμους νοτιανατολικους μετριους εως ισχυρους και θερμοκρασια 5 με 10 θα εχει αυριο η Αθηνα. Νεφωσεις με βροχη η χιονονερο και χιονια στα ορεινα, ανεμους ανατολικους, βορειανατολικους μετριους και θερμοκρασια 1 με 7 βαθμους θα εχει αυριο η Θεσσαλονικη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 11 March 1996 - 20:57:27