Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Mar. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ασυλληπτοι παραμενουν οι 32 απο τους 44 κρατουμενους των φυλακων της Κερκυρας που δραπετευσαν κατα τη διαρκεια της νυχτας μεσα απο τουνελ που ειχαν σκαψει κατα τη διαρκεια της εξεγερσης και το οποιο εβγαζε στον προαυλιο χωρο του Τριτου και Τεταρτου γυμνασιου,που ειναι διπλα απο τις φυλακες. Συμφωνα με πληροφοριες, εχουν ηδη συλληφθει 12 απο τους δραπετες και αναμενεται στην Κερκυρα ισχυρη αστυνομικη δυναμη για να βοηθησει στις ερευνες εντοπισμου και συλληψης τους. Πριν λιγη ωρα οι εναπομειναντες κρατουμενοι των φυλακων παρεδωσαν το σωφρονιστικο καταστημα .Απο την καταμετρηση που εγινε διαπιστωθηκε οτι απο τους 134 κρατουμενους ελειπαν 44.

Οι καταστροφες,που εχουν προκληθει στις φυλακες ειναι τεραστιες και απο τις 10 ακτινες των φυλακων μονο μια μπορει να λειτουργησει. Αυτη τη στιγμη οι περισσοτεροι απο τους κρατουμενους εχουν επιβιβαστει σε κλουβες της αστυνομιας προκειμενου να μεταχθουν σε αλλες φυλακες της χωρας. Επισης,εχει ληξει η σταση των κρατουμενων στις φυλακες της Λαρισας, του Αγιου Στεφανου και της Καβαλας εληξε η σταση των κρατουμενων.

Συντομα θα γινουν πραξη οι εξαγγελιες της κυβερνησης για τους χαμηλοσυνταξιουχους, δηλωνει σε συνεντευξη του στην εφημεριδα `` ΕΘΝΟΣ της Κυριακης`` ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας ,Γιαννος Παπαντωνιου. Ωστοσο, διευκρινιζει οτι η κυβερνηση εμμενει στην πολιτικη και δεν προκειται να προχωρησει σε παροχες και προσληψεις γιατι οπως αναφερει , η απροσεξια και η χαλαροτητα που δειξαμε τοσα χρονια εβλαψε και τον εργαζομενο και τον συνταξιουχο και γενικοτερα την οικονομια.Ο κ Παπαντωνιου εκφραζει την εκτιμηση του οτι ο πληθωρισμος θα πεσει περιπου 3 μοναδες, κατω του 6% και αναλογη θα ειναι και η μειωση των επιτοκιων. Για τους ρυθμους αναπτυξης αναφερει οτι φετος το υπουργειο εκτιμα οτι θα κινηθουν πανω απο 2,5 % ενω σημαντικα θα αυξηθουν και οι επενδυσεις.

Συναντησεις με τους πολιτικους αρχηγους θα εχει απο αυτη την εβδομαδα ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης για το Σκοπιανο. Την Πεμπτη θα συναντηθει διαδοχικα με τον Προεδρο του Συνασπισμου Νικο Κωνσταντοπουλο, τον προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνη Σαμαρα και τη Γενικη Γραμματεα του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα. Με τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης θα συναντηθει μετα την επιστροφη του κ Εβερτ απο το Παρισι ,οπου την Τριτη και την Τεταρτη θα συμμετασχει στη Συνοδο του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος. Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος δηλωσε οτι ειμαστε πλεον στη στιγμη που πρεπει να ληφθουν αποφασεις.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας αναφερομενος σε ενδεχομενη συσκεψη των πολιτικων αρχηγων για το Σκοπιανο δηλωσε οτι ο ιδιος δεν μπορει να αναλαβει την πρωτοβουλια εκτος και αν το θελησουν τα πολιτικα κομματα και του υποβαλουν σχετικο αιτημα. Προς το παρον, ειπε, δεν υπαρχει τετοιο θεμα.Ο κ. Στεφανοπουλος δεν θελησε να επιβεβαιωσει η να διαψευσει δημοσιευματα των εφημεριδων που ομιλουν για συμφωνια στο Προεδρικο Μεγαρο (εννοειται η προσφατη συναντηση του με τον Πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων) σχετικα με το Σκοπιανο.

Ο Προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε χθες οτι θα συμμετασχει σε ενα ενδεχομενο συμβουλιο πολιτικων αρχηγων για το θεμα των Σκοπιων,ενω χαρακτηρισε ως τη μονη εθνικη θεση την αποφαση που ειχε λαβει το Συμβουλιο των αρχηγων υπο την προεδρια του Κωνσταντινου Καραμανλη για το θεμα του ονοματος.

Ο εκπροσωπος των Σκοπιων στις διαπραγματευσεις της Νεας Υορκης Βανια Τοσεφσκι διεψευσε οτι ο Σαιρους Βανς εχει κανει καποια προταση σχετικα με το ονομα και επισης προσθεσε οτι δεν εχει εκφρασει καποια σκεψη η προθεση να επιστρεψει την εντολη στον Μπουτρος Γκαλι.

Επισης επανελαβε οτι η θεση της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας σχετικα με το ονομα παραμενει η ιδια, δηλαδη ``διατηρηση του συνταγματικου ονοματος για ολες τις χρησεις, θεση που εκφραστηκε,οπως ειπε απο την αρχη των συνομιλιων``.

Ο αντιπροεδρος του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγει απο το Συνεδριο δεν θα ειναι αυτοδικαια και ο επομενος προεδρος του ΠΑΣΟΚ.Αυτο τονιζει ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ στη συνεντευξη του στο ``Εθνος της Κυριακης`` οπου επισημαινει οτι ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλεγεται απο Συνεδριο. Ο κ. Σκανδαλιδης πιστευει οτι στο Συνεδριο δεν θα κριθει η κυβερνητικη πολιτικη και οτι δεν θα διατρεξει το ΠΑΣΟΚ κινδυνο διασπασης. Επανλαμβανει πως ειναι αυτονοητο οτι εναν επιτυχημενο πρωθυπουργο δεν τον αλλαζεις τονιζοντας οτι ακομα και για τα ``αυτονοητα`` πολλες φορες χρειαζονται πολιτικες αποφασεις τις οποιες θα λαβει το Συνεδριο. Ο προεδρος της Βουλης και μελος του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ κ Αποστολος Κακλαμανης δηλωσε για το ιδιο θεμα οτι μεχρι τις εκλογες θα παμε με τον κ Σημιτη,οπως εχει αποφασισθει. Μετα θα δουμε,ειπε χαρακτηριστικα.

Ληγουν απο αυριο οι προθεσμιες υποβολης των φορολογικων δηλωσεων για επιχειρησεις και ελευθερους επαγγελματιες. Ειδικοτερα,αυριο ληγει η προθεσμια για εκεινους που το επωνυμο τους αρχιζει απο Α, την Τριτη οσων αρχιζει απο Β και Γ,την Τεταρτη απο Δ και Ε ,την Πεμπτη απο Ζ εως Ι και την Παρασκευη απο Κ. Μεχρι την επομενη Δευτερα στις 18 Μαρτιου εχουν διορια για να υποβαλλουν τη δηλωση τους οσων το επωνυμο αρχιζει απο Λ και Μ ,στις 19 απο Ν εως Π και στις 20 απο Ρ και Σ. Την τελευταια ημερα,21 Μαρτιου, θα υποβαλλουν τις δηλωσεις τους οι επιχειρησεις και οι ελευθεροι επαγγελματιες των οποιων το επωνυμο αρχιζει απο Τ εως Ω. Οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι πρεπει να υποβαλλουν τη φορολογικη τους δηλωση μεχρι τις 26 του μηνος.

Τα οξυμενα προβληματα που αντιμετωπιζουν τα Ανωτατα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα ειναι το αντικειμενο της αυριανης συναναντησης των Πρυτανεων με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη.

Διαστασεις κορυφαιου οικονομικου αλλα και πολιτικου γεγονοτος για τα Βαλκανια προσλαμβανει το διημερο Συνεδριο Ελλαδα και Βαλκανια - Επιχειρηματικη Συνεργασια, που αρχιζει τη Δευτερα στη Θεσσαλονικη. Τις εργασιες του Συνεδριου θα κλεισει με ομιλια του το βραδυ της Τριτης ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, στην πρωτη - μετα την αναληψη των καθηκοντων του - επισκεψη του στη Βορεια Ελλαδα.

Ο Πρωθυπουργος αναμενεται να εξαγγειλει τις κατευθυνσεις της Κυβερνησης οσον αφορα τη Διαβαλκανικη Οικονομικη Συνεργασια αλλα και την πολιτικη της στα εθνικα θεματα και τις σχεσεις με τους γειτονες. Αντιλογο στις κυβερνητικες θεσεις θα αποτελεσει η ομιλια του αρχηγου της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης Μιλτιαδη Εβερτ, που θα ειναι ομιλητης του δειπνου, που θα παρατεθει τη Δευτερα το βραδυ.

Ειδικους συμβουλους απο ξενες αστυνομιες προηγμενων χωρων οπως το ΦΒΙ, η Σκοτλαντ Γιαρντ και αλλες ευρωπαικες αστυνομιες θα χρησιμοποιησει το υπουργειο Δημοσιας Ταξης για να βοηθησουν στην οργανωση της αστυνομευσης και στη λειτουργια των πολυδυναμων τμηματων με συγχρονο τροπο.Αυτο αποκαλυπτει σε συνεντευξη του ,που δημοσιευεται στην εφημεριδα ``Το ΒΗΜΑ`` ο αρμοδιος υπουργος Κωστας Γειτονας.Αναφερομενος στις ερευνες για την τρομοκρατια ,ο κ Γειτονας ειπε οτι ``αξιοποιουνται ολα τα στοιχεια, απο τα αρχεια της Σταζι, ενω στοιχεια ζητουνται μεσω δικαστικης συνδρομης απο χωρες που παρουσιαζονται υποθεσεις με θεματα και ελληνικου ενδιαφεροντος. Ειμαστε ,τονιζει, σε πληρη και διαρκη ενεργοποιηση προς καθε πλευρα που μπορει να μας οδηγησει σε αποτελεσμα.Αυτη τη στιγμη βρισκομαστε σε ενα ανωτερο επιπεδο προσεγγισης του ζητηματος και χειρισμων``, κατεληξε ο υπουργος Δημοσιας Ταξης.

Απολογουνται αυριο στον 5ο ανακριτη Πειραια κ. Βλαχοπουλο οι επιχειρηματιες Μελισανιδης και Καρρας που κατηγορουνται οτι εχουν αναμιξη στην υποθεση λαθρεμποριου καυσιμων που αποκαλυφθηκε την περασμενη εβδομαδα.Οπως δηλεσε ο υφυπουργος Οικονομικων , Γιωργος Δρυς εχουν εντοπισθει οι υπευθυνοι και του θεματος εχει επιληφθει η δικαιοσυνη.

Ολοκληρωνει τη διημερη περιοδεια της στο νομο της Λαρισας η ΓΓ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα.Κατα τη διαρκεια της περιοδειας σε χωρια του νομου η Αλεκα Παπαρηγα εχει συναντησεις με μαζικους φορεις και κατοικους.

Αρχιζουν την Πεμπτη στο Ολυμπιακο Σταδιο οι εργασιες του δευτερου τακτικου συνεδριου του Συνασπισμου.Στην εναρξη του συνεδριου θα παραστει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ,αρχηγοι των κομματων της αντιπολιτευσης και 30 ξενες αντιπροσωπειες.Χθες συνεδριασε για τελευταια φορα η απερχομενη Κεντρικη Πολιτικη Επιτροπη του Συνασπισμου. Στην εισηγηση του ο κ. Κωνσταντοπουλος, ειπε οτι η περιοδος που διανυει η χωρα φερνει στην επιφανεια με εντονο και εκρηκτικο τροπο ολα τα προβληματα της χωρας. Ο βαθμος ανταποκρισης του Συνασπισμου κρινεται καθε μερα και θα κριθει, βεβαιως, και στο Συνεδριο μας, τονισε ο κ.Κωνσταντοπουλος.

Με την αναδειξη νεων διοικησεων στις τοπικες επιτροπες του κομματος ολοκληρωνονται σημερα οι διημερες εσωκομματικες εκλογες στη Νεα Δημοκρατια.

Τετραημερη πανελλαδικη απεργια εχει κηρυξει απο αυριο η Πανελληνια Ομοσπονδια Εργαζομενων στα Δημοσια Νοσοκομεια. Τις ημερες αυτες στα νοσοκομεια ,τα κεντρα υγειας και το ΕΚΑΒ θα αντιμετωπιζονται μονο τα εκτακτα περιστατικα απο το προσωπικο ασφαλειας.Για την Τριτη εχουν εξαγγειλει σταση εργασιας 2,5 ωρες πριν την εναρξη του πρωινου και του απογευματινου ωραριου οι γιατροι του ΙΚΑ. Την Τριτη και την Τεταρτη απεργουν οι φαρμακοποιοι της Αθηνας και του Πειραια .

Τετρακοσια σπιτια προυπολογισμου 8 δισεκατομμυριων δραχμων θα κατασκευασει ο Οργανισμος Εργατικης Κατοικιας στο Δημο Δραμας και τον Αγιο Αθανασιο του νομου Δραμας.

``Δεμενες`` παραμενουν στην Καβαλα και τα αλλα λιμανια της Βορειας Ελλαδας οι μηχανοτρατες που ψαρευουν στο βορειοανατολικο Αιγαιο, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις συνεχεις παρενοχλησεις τους, απο τουρκικες ακταιωρους, το τελευταιο διμηνο. Οι ιδιοκτητες των αλιευτικων συγκροτηματων παρεδωσαν τα ναυτιλιακα εγγραφα των σκαφων τους και τα ναυτικα τους φυλλαδια, στα Λιμεναρχεια και αρνουνται να βγουν για ψαρεμα στο Αιγαιο, αν δεν υπαρξει προστασια τους απο ελληνικα περιπολικα σκαφη τα οποια θα εποπτευουν την θαλασσια ζωνη του βορειοανατολικου Αιγαιου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παλαιστινιακη αστυνομια στη Γαζα συνελαβε τρια υψηλοβαθμα στελεχη της οργανωσης αλ-Κασαμ, του στρατιωτικου σκελους της Χαμας, η οποια θεωρειται υπευθυνη για το κυμα βομβιστικων επιθεσεων των τελευταιων ημερων στο Ισραηλ. Ο, εκ των συλληφθεντων, 33χρονος Αμπντελ Φαταχ Σαταρι ειναι ο δευτερος πλεον καταζητουμενος μαχητης της αλ-Κασαμ μετα τον Μωχαμεντ αλ-Ντιφ, ο οποιος θεωρειται αρχηγος της οργανωσης. Η παλαιστινιακη αστυνομια αρνηθηκε να επιβεβαιωσει την πληροφορια για τη συλληψη και του αρχηγου της αλ-Κασαμ.

'Ενας Ισραηλινος στρατιωτης τραυματισθηκε σημερα σε ανταλλαγη πυρων με ανταρτες στην κατεχομενη απο το Ισραηλ ζωνη του νοτιου Λιβανου, οπως εγινε γνωστο απο ισραηλινες πηγες ασφαλειας. Το επεισοδιο εγινε στον κεντρικο τομεα της κατεχομενης ζωνης του νοτιου Λιβανου, αλλα δεν εχουν γινει γνωστες περισσοτερες λεπτομερειες.

Η κατασταση στο Γκροζνι της Τσεσενιας φαινεται να εξομαλυνεται και παλι, μετα απο τεσσερεις ημερες σφοδρων μαχων αναμεσα στα ρωσικα στρατευματα και τις δυναμεις των τσετσενων αυτονομιστων. Στην περιοχη πετα μονον ενα ελικοπτερο και δεν ακουγονται πλεον πυρα αρματων μαχης. Στη διαρκεια της νυχτας εξαλλου δεν διακοπηκε η ηλεκτροδοτηση ενω σημερα το πρωι μικρες ομαδες πολιτων βγηκαν απο τα καταφυγια σε αναζητηση ποσιμου υδατος.

Η Κινα σκοπευει να πραγματοποιησει και νεες στρατιωτικες ασκησεις για να εκφοβισει την Ταιβαν, ακομη και μετα τη διεξαγωγη των πρωτων δημοκρατικων προεδρικων εκλογων στο νησι, αυτο το μηνα, ομως δεν θα της επιτεθει εκτος εαν η κυβερνηση του νησιου εγκαταλειψει τα σχεδια για επανενοποιηση με την Κινα και κυρηξει επισημα την ανεξαρτησια του.

Μετρα για την αντιμετωπιση της χολερας ανακοινωσε η κυβερνηση της Κολομβιας, καθως τις τελευταιες ημερες ς`ολοκληρη τη χωρα αναφερθηκαν δυο θανατοι εξαιτιας της νοσου, απο την οποια υποφερουν δεκαδες ατομα. Σε ανακοινωση της κυβερνησης επισημαινεται οτι τις τελευταιες ημερες αναφερθηκαν 210 κρουσματα χολερας στις επαρχιες Τολιμα, Σανταντερ και Σουντιναμαρκα.

Τρεις χειροβομβιδες εριξαν αγνωστοι - που υπαρχουν υποψιες οτι ηταν μουσουλμανοι εξτρεμιστες - σε δυο καθολικες εκκλησιες στις νοτιες Φιλιππινες, με συνεπεια να τραυματισθουν τρια ατομα. Αξιωματουχος των δυναμεων ασφαλειας δηλωσε οτι οι υποψιες στρεφονται στην εξτρεμιστικη οργανωση Αμπου Σαγιαφ. Η οργανωση αυτη θεωρειται υπευθυνη για σειρα βομβιστικων επιθεσεων απο το 1992 μεχρι σημερα, που εχουν στοιχισει τη ζωη εκατονταδων ανθρωπων.

Οι κινεζικες αρχες ανακοινωσαν οτι η αεροπειρατεια που εκδηλωθηκε στο Μποινγκ 737 της εταιρειας "Χαιναν Ερλαινς" τερματισθηκε με τη συλληψη των αεροπειρατων, στο αεροδρομιο Ζουχαι. Αξιωματουχος του αεροδρομιου ανεφερε οτι οι αεροπειρατες συνεληφθησαν απο την αστυνομια, αλλα δεν εγινε γνωστο ποσοι ηταν οι αεροπειρατες.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι τοπικες βροχες, οι ασθενεις χιονοπτωσεις στα ορεινα και οι νεφωσεις που κατα τοπους ειναι αυξημενες ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου.Οι ανεμοι πνεουν ισχυροι εως πολυ ισχυροι και τοπικα στο Αιγαιο θυελλωδεις.Η θερμοκρασια κυμαινεται στα βορεια απο μειον τρεις (-3) εως 8 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο μηδεν (0) εως 12 βαθμους και στα νησια απο 6 εως 13 βαθμους Κελσιου.Στην Αττικη επικρατουν νεφωσεις με λιγες ασθενεις βροχες και θερμοκρασια που κυμαινεται απο 5 εως 9 βαθμους.Στη Θεσσαλονικη υπαρχουν λιγες νεφωσεις, παροδικα αυξημενες, με θερμοκρασια που κυμαινεται απο 1 εως 8 βαθμους Κελσιου.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Sunday, 10 March 1996 - 11:36:54