Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και εξωτερικη επικαιροτητα:
  • Η πορεια κατασκευης των μεγαλων εργων εξεταστηκε κατα τη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης.
  • Εντονη δραστηριοτητα αναπτυσει τις προσεχεις ημερες η κυβερνηση για την οικονομια. Αυριο ο Πρωθυπουργος συνανταται με το προεδρειο της ΓΣΕΕ.
  • Δεν ικανοποιει τη χωρα μας η ανακοινωση της ιταλικης προεδριας για τα ελληνοτουρκικα, δηλωσε ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Στη Ρωμη η Τανσου Τσιλλερ συνανταται σημερα με τον Ιταλο Πρωθυπουργο και προεδρευοντα του Συμβουλιου της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Ευτυχως μονο ανησυχια προκαλεσε ο χθεσινος ισχυρος σεισμος στην Πτολεμαιδα. Επιφυλακτικοι ειναι οι σεισμολογοι.
  • Μεσολαβητικες προσπαθειες καταβαλλονται προκειμενου να εκτονωθει η κριση στις σχεσεις του Πατριαρχειου Μοσχας με το Οικουμενικο Πατριαρχειο.
  • Ψηφιζουν σημερα για δευτερη ημερα οι δικηγοροι της Αθηνας και της Θεσσαλονικης.
  • Επαφες αρχιζουν στην Τουρκια τα κομματα της Τανσου Τσιλλερ και του Μεσουτ Γιλμαζ για τον σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας.
  • Τρια πρωην μελη της Σιγκουριμι συνελαβε η αστυνομια της Αλβανιας για τη βομβιστικη επιθεση σε σουπερ μαρκετ των Τιρανων.
  • Συνεχιζονται οι συλληψεις απο την παλαιστινιακη αστυνομια μελων της Χαμας και της Τζιχαντ για τις επιθεσεις της Κυριακης στο Ισραηλ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πορεια κατασκευης των μεγαλων εργων εξεταστηκε το μεσημερι κατα τη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη. Ο αρμοδιος υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, παρουσιασε εισηγηση που αφορα στα εργα ζευξης Ριου-Αντιρριου και της λεωφορου Ελευσινας- Σταυρου- Σπατων. Επισης ενημερωσε τα μελη της Κυβερνητικης Επιτροπης για την πορεια υλοποιησης της εκτροπης μερους των νερων του Αχελλωου, του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονικης, καθως και για τα εργα που γινονται σε διαφορα λιμανια της χωρας. Παραλληλα στη συνεδριαση εξεταστηκε και το θεμα της απορροφητικοτητας κονδυλιων απο την Ευρωπαικη Ενωση.

Εντονη δραστηριοτητα αναπτυσσει τις προσεχεις ημερες η κυβερνηση στον τομεα της οικονομιας. Αυριο ο Πρωθυπουργος θα συναντηθει με τον προεδρο της ΓΣΕΕ, Χρηστο Πρωτοπαπα, ο οποιος θα εκθεσει τις αποψεις της συνομοσπονδιας για το θεμα των αυξησεων σε εργαζομενους και συνταξιουχους καθως και το προβλημα της ανεργιας. Επισης ο κ. Σημιτης θα συναντηθει και με το οικονομικο επιτελειο, ενω την ερχομενη Παρασκευη αναμενεται να συνεδριασει το υπουργικο συμβουλιο, το οποιο θα ασχοληθει με την πορεια της οικονομιας. Τελος το υπουργειο Οικονομικων εντεινει τους ελεγχους για την αποδοση του ΦΠΑ, ενω μεσα στις επομενες δυο εως τρεις εβδομαδες θα ερθουν στην Αθηνα ειδικοι αμερικανοι, που θα συμβαλουν στις προσπαθειες για την παταξη της φοροδιαφυγης.

Την ανησυχια της για την κατασταση στο Αιγαιο, η οποια εκτος απο την Ελλαδα αφορα και την Ευρωπαικη Ενωση στο συνολο της και τις σχεσεις της με την Τουρκια, εκφραζει σε ανακοινωση της η ιταλικη προεδρια της Κοινοτητας. Το Συμβουλιο των Υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης δεν κατορθωσε να εκδοσει κοινη ανακοινωση για τις ελληνοτουρκικες διαφορες, λογω των αντιρρησεων που προεβαλε ο Βρετανος υπουργος Εξωτερικων. Το Συμβουλιο καλεσε τις δυο πλευρες να αρχισουν εποικοδομητικο διαλογο και να απεχουν απο καθε ενεργεια, η οποια ειναι δυνατον να αυξησει την ενταση στην περιοχη. Προτεινει, δε, την παραπομπη του θεματος της βραχονησιδας Ιμια στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, τονισε οτι η ανακοινωση της ιταλικης προεδριας δεν ικανοποιει τη χωρα μας, αφου δεν εχει νομικο βαρος και προσθεσε οτι η Ελλαδα δεν δεσμευεται να συναινεσει στη συζητηση για χρηματοδοτηση της Τουρκιας στο Συμβουλιο Συνδεσης, στις 25 Μαρτιου. Η Νεα Δημοκρατια κατηγορησε την κυβερνηση για βαρυτατα σφαλματα, που οδηγησαν τη χωρα σε οδυνηρη ηττα. Σε ανακοινωση του το κομμα της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης αναφερει οτι το Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων απεφυγε να υιοθετησει τις δικαιες θεσεις της Ελλαδας, ενω στηριξε τις αποψεις της Τουρκιας που δεν ειναι μελος της Ευρωπαικης Ενωσης. Το απογευμα θα πραγματοποιηθει στη Ρηγιλης συσκεψη υπο την προεδρια του κ. Εβερτ για τα εθνικα θεματα. Στο μεταξυ, η υπηρεσιακη πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλλερ, συνανταται σημερα με τον Ιταλο Πρωθυπουργο και προεδρευοντα του Συμβουλιου της Ευρωπαικης Ενωσης, Λαμπερτο Ντινι. Κατα τη συναντηση η κ. Τσιλλερ, θα ζητησει να μην υπαρξει καμμια παρεμποδιση στην κοινοτικη χρηματοδοτηση προς την Τουρκια.

Ανυποστατες χαρακτηρισε το μεσημερι ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, πληροφοριες που τον φερουν οτι ενημερωσε τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, για το ταξιδι του Πρωθυπουργου στο εξωτερικο, καθως επισης οτι εχει συστησει μετωπο με τους κυριους Τσοχατζοπουλο και Αρσενη, κατα του κ. Σημιτη για την εκλογη αντιπροεδρου του ΠΑΣΟΚ στο προσεχες συνεδριο. Επισημαινει οτι η ειδησεογραφικη απνοια του τριημερου εξερεθισε την φαντασια των συνεργατων ορισμενων ραδιοτηλεοπτικων μεσων. Ο κ. Κακλαμανης καταληγει οτι στο ΠΑΣΟΚ δεν κανει μετωπα με κανενα για κανενα αλλα συνεργαζεται με ολους για τη διατηρηση της ενοτητας, της συνεχειας και της προσφορας του Κινηματος στον τοπο.

Εντονες μεσολαβητικες προσπαθειες καταβαλλονται, συμφωνα με καλα πληροφορημενες πηγες, προκειμενου να εκτονωθει η ενταση στις σχεσεις του Πατριαρχειου Μοσχας με το Οικουμενικο Πατριαρχειο και να εξευρεθει λυση αποδεκτη και απο τις δυο πλευρες για το θεμα της δικαιοδοσιας επι των Ορθοδοξων της Εσθονιας. Σε δηλωση του προς το ΑΠΕ ο Πατριαρχης Μοσχας και Πασης Ρωσιας,Αλεξιος χαρακτηρισε προσωρινο μετρο τη μη μνημονευση του Οικουμενικου Πατριαρχη,μετρο που εληφθη κατα τον Αλεξιο λογω ``μονομερων ενεργειων`` του Πατριαρχειου Κωνσταντινουπολεως. Τονισε οτι δεν υπαρχει σχισμα, αλλα καποιες δυσκολιες και σοβαρα εμποδια στις σχεσεις των Πατριαρχειων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Κοντα στο σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας βρισκονται τα κομματα της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ και του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλλερ. Εκπροσωποι των δυο κομματων αναμενεται να αρχισουν σημερα επαφες. Μετα την αποτυχια της συνεργασιας με τους ισλαμιστες, ο εντολοδοχος πρωθυπουργος, Μεσουτ Γιλμαζ, δηλωσε χθες οτι θα παρουσιασει ως το Σαββατοκυριακο τη συνθεση της κυβερνησης, τερματιζοντας μια πολιτικη παραλυση πεντε μηνων. Ο ιδιος διευκρινισε οτι η νεα κυβερνηση θα στηριζεται στην εκ περιτροπης αναληψη της πρωθυπουργιας. Οι λεπτομερειες της συνεργασιας των δυο κομματων αναμενεται παντως να διευκρινιστουν απο αυριο, μετα την επιστροφη της υπηρεσιακης πρωθυπουργου, Τανσου Τσιλερ απο τη Ρωμη.

Την αρση των κυρωσεων που εχει εφαρμοσει κατα των Σερβων της Βοσνιας, θα αποφασισει επισημα σημερα ο ΟΗΕ, οπως εγινε γνωστο απο διπλωματικες πηγες, προσκειμενες στο Συμβουλιο Ασφαλειας του Οργανισμου. Η σχετικη αποφαση που θα ανακοινωθει απο την πρεσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβουλιο, θα τεθει σε ισχυ αυθημερον.

Η Παλαιστινιακη αστυνομια συνελαβε σημερα στη Γαζα μελη της Χαμας και της Τζιχαντ, ανεβαζοντας σε 90 τον αριθμο των συλληφθεντων Ισλαμιστων, μετα τις δυο βομβιστικες επιθεσεις την Κυριακη στο Ισραηλ που προκαλεσαν τον θανατο σε 25 ατομα. Στο μεταξυ, ο αρχηγος των Ισραηλινων Ενοπλων Δυναμεων συνανταται σημερα με εκπροσωπους της Παλαιστινιακης εξουσιας, στους οποιους αναμενεται να παραδοσει καταλογο με καταζητουμενους Ισλαμιστες.

Η αστυνομια της Αλβανιας συνελαβε τρια πρωην μελη της μυστικης αστυνομιας "Σιγκουριμι", ως υποπτα για τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση σε σουπερ-μαρκετ των Τιρανων, οπου εχασαν τη ζωη τους τεσσερα ατομα. Οι πρωην μυστικοι αστυνομικοι βαρυνονται με την υποψια οτι εργαζονται για τις σερβικες μυστικες υπηρεσιες. Η αλβανικη κυβερνηση εχει χαρακτηρισει την επιθεση ως πραξη πολιτικης τρομοκρατιας που αποβλεπει στην αποσταθεροποιηση της χωρας.

Το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ καταδικασε δριμυτατα σημερα την καταρριψη των δυο μικρων ιδιωτικων αεροσκαφων απο Κουβανικα μαχητικα και ζητησε τη διεξαγωγη διεθνους ερευνας για το περιστατικο. Στην αποφαση που υιοθετηθηκε ομοφωνα απο το Συμβουλιο, υστερα απο ασφυκτικες πιεσεις των ΗΠΑ, ζητειται απο τη Διεθνη Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας η διεξαγωγη ερευνας και η παρουσιαση εκθεσης για το συμβαν το συντομοτερο δυνατο.

Μετα απο 20 χρονια στην παρανομια, ο Γερμανος, Γιοχανες Βαινριχ, ο οποιος θεωρειται το δεξι χερι του διαβοητου τρομοκρατη Καρλος, προσαγεται αυριο ενωπιον δικαστηριου του Βερολινου, κατηγορουμενος για την επιθεση εναντιον του προξενειου και πολιτιστικου κεντρου της Γαλλιας, το 1983, που ειχε ως αποτελεσμα το θανατο ενος ατομου και τον τραυματισμο 23.

Πυρκαια εκδηλωθηκε το πρωι στο μεγαλυτερο εμπορικο πολυκαταστημα της Σεουλ, αλλα μεχρι στιγμης δεν εχουν υπαρξει αναφορες σχετικα με την υπαρξη ανθρωπινων θυματων. Οπως μετεδωσαν τα κρατικα μεσα της νοτιας Κορεας,εκφραζονται φοβοι για την υπαρξη μεγαλου αριθμου νεκρων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευτυχως μονο ανησυχια προκαλεσε η ισχυρη σεισμικη δονηση, μεγεθους 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε χθες βραδυ κοντα στην Πτολεμαιδα. Ζημιες σε σπιτια η κτιρια δεν εχουν αναφερθει, ενω για προληπτικους λογους δεν λειτουργησαν σημερα τα σχολεια στην περιοχη της Εορδαιας. Ο καθηγητης Σεισμολογιας, Βασιλης Παπαζαχος, δηλωσε οτι το ρηγμα που εδωσε το χθεσινο σεισμο δεν ειναι το ιδιο που προκαλεσε τη δονηση, των 6,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, τον περασμενο Μαιο, προκαλωντας μεγαλες ζημιες στην Κοζανη και τα Γρεβενα. Οι σεισμολογοι ειναι επιφυλακτικοι, ενω δεν θεωρουν πιθανο ενα νεο μεγαλυτερο σεισμο, χωρις ομως και να το αποκλειουν.

Βαρυς ο φορος αιματος στους δρομους και αυτο το εορταστικο τριημερο. Ειδικοτερα, 26 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 223 τραυματιστηκαν σε 152 δυστυχηματα, που εγιναν στο επαρχιακο και το εθνικο οδικο δικτυο ολης της χωρας.

Στις καλπες προσερχονται σημερα, δευτερη ημερα των εκλογων, 15.000 περιπου δικηγοροι της Αθηνας και της Θεσσαλονικης για την αναδειξη των νεων διοικησεων τους. Οι καλπες θα κλεισουν το βραδυ, οποτε και θα αρχισει η καταμετρηση των ψηφων. Παντως, τοσο στην Αθηνα οσο και στη Θεσσαλονικη θεωρειται βεβαιο οτι οι προεδροι των συλλογων θα αναδειχθουν κατα το δευτερο γυρο των εκλογων, που θα διεξαχθει την ερχομενη Κυριακη και Δευτερα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διοικητικη αναστατωση στην ΑΕΚ συνεχιζεται, παρα τη νεα μεγαλη νικη που πετυχε η ομαδα την Κυριακη στην Θεσσαλονικη επι του Ηρακλη με 3-1 και διατηρηθηκε ετσι στην κορυφη της βαθμολογιας του πρωταθληματος της Α' Εθνικης κατηγοριας.Ετσι, στην αποψινη συνεδριαση του διοικητικου συμβουλιου της ΠΑΕ, αναμενεται να ``ξεκαθαρισει`` το θεμα της παραμονης η οχι στην προεδρια του μεγαλομετοχου Μιχαλη Τροχανα, ο οποιος με δηλωσεις που εκανε στους δημοσιογραφους, δεν διευκρινισε τι προκειται να κανει.

Στον δευτερο στη βαθμολογια Παναθηναικο το κλιμα βελτιωνεται καθως οι ``πρασινοι`` συνετριψαν την Κυριακη στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον Πανηλειακο με 4-1 και εμειναν μονοι στο ``κυνηγι`` της ``Ενωσης``, μετα το ``στραβοπατημα`` του Ολυμπιακου το περαμενο Σαββατο στην Πατρα, οπου υποχρεωθηκε σε ισοπαλια 1-1 απο την μαχητικη Παναχαικη.

Στους αντιποδες του βαθμολογικου πινακα, η ειδηση -κατα πολλους αναμενομενη- ηταν η απολυση του Ελληνοπολωνου προπονητη Γιατσεκ Γκμοχ απο την τεχνικη ηγεσια του ουραγου Εθνικου, μετα τη νεα εντος εδρας συντριβη που γνωρισε η Πειραικη ομαδα απο τον Ιωνικο με 5-2.Οι ``κυανολευκοι`` ειναι το ``πρωτο φαβορι`` για υποβιβασμο,καθως εχουν συγκεντρωσει σε 22 αγωνες μολις 12 βαθμους και βρισκονται στην τελευταια θεση του βαθμολογικου πινακα.

Στο μπασκετ,το ενδιαφερον μονοπωλειται απο τη συναντηση της Εθνικης μας ομαδας με την αντιστοιχη της Γεωργιας για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος 1997, η οποια θα γινει αυριο στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων.Την εθνικη μας ομαδα δεν θα ενισχυσει ο νεαρος ασσος του Ολυμπιακου Δημητρης Παπανικολαου, ο οποιος ως γνωστον υποφερει απο λοιμωδη μονοπυρηνωση, η οποια θα τον κρατησει εκτος αγωνιστικης δρασης για 10 περιπου ημερες με αποτελεσμα να ειναι αμφιβολη και η συμμετοχη του στον πρωτο αγωνα του Ολυμπιακου με την Ρεαλ Μαδριτης για τα προημιτελικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος.

Στο ΝΒΑ, οι Γιουτα Τζαζ συνετριψαν στο Σολτ Λεικ Σιτυ με 110-87 τους Φοινιξ Σανς και πετυχαν μια απο τις μεγαλυτερες νικες τους αυτη την περιοδο στο ΝΒΑ, ενω παραλληλα εμειναν και παλι μονοι στην κορυφη της Μεσοδυτικης Περιφερειας, αφηνοντας δευτερους τους Σπερς του Σαν Αντονιο. Ο Καρλ Μαλοουν με 27 ποντους και ο Τζον Στοκτον με 16 και 11 ασιστ ηταν οι ηγετες των Τζαζ, ενω ο Τσαρλς Μπαρκλει με 17 ποντους και ο Ντανι Μανινγκ με 16 διασωθηκαν απο την ομαδα της Αριζονα.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, αυξημενες στα ανατολικα και νοτια και με πιθανοτητα ασθενους βροχης απο το απογευμα. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα και νοτια ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και πιθανον απο το βραδυ θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια διαμερισματα τους 8 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 13 και στα νησια τους 15 βαθμους Κελσιου. Η συννεφια θα διατηρηθει και αυριο σε ολη τη χωρα με σποραδικες βροχες, κυριως στα δυτικα και νοτια και χιονια στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και στα δυτικα ισχυροι εως πολυ ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια δε θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 27 February 1996 - 18:50:36