Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 26)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με ιδιαιτερο ενδιαφερον αναμενεται η σημερινη συνεδριαση του Συμβουλιου Υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης στις Βρυξελλες, οπου αναμενεται να τεθει και το θεμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων απο τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, που απο νωρις το πρωι βρισκεται στη βελγικη πρωτευουσα. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις κατα τη συνεδριαση θα συζητηθει η κατασταση που εχει διαμορφωθει απο τις προκλησεις της Τουρκιας και την κριση στο Αιγαιο,αλλα και οι συνεχιζομενες απειλες της Αγκυρας κατα της Ελλαδας. Ο κ.Παγκαλος θα προσπαθησει να αποσπασει απο τους Ευρωπαιους ομολογους του μια θετικη δηλωση που θα υποστηριζει τις ελληνικες θεσεις στη διενεξη με την Τουρκια, στο πλαισιο του σεβασμου του διεθνους δικαιου. Με παρεμβαση της Ελλαδας στο Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης δεν θα συζητηθει το θεμα της χρηματοδοτησης της Τουρκιας, στο πλαισιο της Τελωνειακης Συνδεσης με την Κοινοτητα.

Ανεξαρτητα απο το τι θα περιλαμβανει η αποφαση του Συμβουλιου Υπουργων Εξωτερικων,οι εξελιξεις των τελευταιων ημερων,οπως κατεγραφησαν με τις επισκεψεις του Πρωθυπουργου Κωνσταντινου Σημιτη,ειχαν και την -αμεση-ωφελιμη πλευρα τους. Οτι δηλαδη οι Ευρωπαιοι εταιροι μας, προβληματιζονται σοβαρα για την πορεια των Ελληνοτουρκικων σχεσεων,αλλα και ειδικοτερα απο τις τουρκικες απειλες εναντιον της Ελλαδας και εχουν αναγαγει το ολο θεμα ως ζητημα διπλωματικης προτεραιοτητας.Αυτο σημαινει,οτι σε περιπτωση που εκδηλωθει νεα Ελληνοτουρκικη κριση στο Αιγαιο η αλλου,θα υπαρχει αμεση ενεργοποιηση της ευρωπαικης διπλωματιας.

Οι συσχετισμοι των δυναμεων στο ΠΑΣΟΚ υπηρξαν αντικειμενο δημοσκοπησης των Κυριακατικων εφημεριδων. Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ερευνα της, ο Πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Σημιτης συγκεντρωνει ποσοστο 16,5% στις προτιμησεις των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ,για τη θεση του αντιπροεδρου του κομματος. Δευτερος εμφανιζεται ο Ευαγγελος Βενιζελος ,με 12,8% και ακολουθουν ο Ακης Τσοχατζοπουλος με 9,8%, ο Κωστας Λαλιωτης με 8,5%,η Βασω Παπανδρεου με 7,3% και ο Γερασιμος Αρσενης με 6%.

Στην ιδια εφημεριδα ο κ. Βενιζελος αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο να θεσει υποψηφιοτητα,στο συνεδριο του Κινηματος,για τη θεση του αντιπροεδρου και δηλωνει οτι δεν υπαρχει προβλημα με τη δυαρχια. Ο υπουργος Δικαιοσυνης εκτιμα οτι ο Κωστας Σημιτης θα ειναι επικεφαλης του ψηφοδελτιου του ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογες, εκφραζοντας την πεποιθηση οτι το συνεδριο θα δωσει το χρισμα στο σημερινο Πρωθυπουργο. Αναφερομενος στη δημοσκοπηση τονιζει οτι το μηνυμα ειναι επιταγη για ενοτητα,αποτελεσματικη δραση της κυβερνησης και αξιοποιηση ολου του στελεχικου δυναμικου.Την εκτιμηση οτι πριν απο το συνεδριο θα πρεπει να συμφωνηθει η συνυπαρξη των ηγετικων στελεχων με διακριτους ρολους, διατυπωνει ο Ακης Τσοχατζοπουλος σε συνεντευξη του στο ΒΗΜΑ.

Σαφεις αποστασεις απο τις δηλωσεις Μιλτιαδη Εβερτ,περι εθνικης προδοσιας, στο θεμα της Ιμια,πηρε ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Γιαννης Βαρβιτσιωτης.Σε συνεντευξη του ο κ. Βαρβιτσιωτης διαφωνει με τη δηλωση του αρχηγου του,υποστηριζοντας οτι ο ορος αυτος εμπεριεχει δολο, γεγονος που δεν διαπιστωνεται στους κυβερνητικους χειρισμους για τη συγκεκριμενη περιπτωση.

Στις καλπες προσηλθαν χθες οι περιπου 27.000 δικηγοροι της χωρας για την εκλογη νεων διοικητικων συμβουλιων των 63 δικηγορικων συλλογων.Οι εκλογες θα συνεχισθουν και αυριο Τριτη, ενω οι επαναληπτικες θα γινουν την προσεχη Κυριακη.

Με σχολαστικοτητα θα τηρηθουν απο τις κατα τοπους διευθυνσεις της Τροχαιας για την ασφαλη διακινηση και επιστροφη των εκδρομεων στα αστικα κεντρα, μετα τη τριημερη εξοδο στην περιφερεια για τις Αποκριες και την Καθαρα Δευτερα. Τα μετρα αυτα περιλαμβανουν μονοδρομησεις στις δυο κεντρικες οδικες αρτηριες, εκτροπη της κυκλοφοριας απο βασικους οδικους κομβους μεσω παρακαμπτηριων, καθως και στην επιτηρηση των οδηγων απο αστυνομικους που θα επιβαινουν σε μοτοσυκλετες και περιπολικα, ωστε να τηρειται ο Κωδικας Οδικης Κυκλοφοριας. Στο μεταξυ με αιμα βαφτηκε και η εξοδος καθως απο την Παρασκευη μεχρι χθες βραδυ σε 101 τροχαια δυστυχηματα σε ολη τη χωρα εχασαν τη ζωη τους 14 ατομα και 146 τραυματισθηκαν.

Σε επαγρυπνηση για την εφαρμογη του σχεδιου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ βρισκεται η Νομαρχια Εβρου, προκειμενου οι αρμοδιες υπηρεσιες να επεμβουν σε περιπτωση που τα νερα στον ποταμο Εβρο ανεβουν πανω απο τα 5,70 μετρα, που ειχαν φθασει χθες. Η Νομαρχια ηδη προχωρησε στην αμεση εκκενωση της παρεβριας ζωνης απο ζωα και γεωργικα μηχανηματα, σε ακτινα ενος χιλιομετρου απο την κοιτη του ποταμου Εβρου, μετα την επικινδυνη ανοδο της σταθμης των υδατων.

Στην αρμοδια Κοινοβουλευτικη Επιτροπη αποστελλεται εντος της εβδομαδας, στην αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη, το νομοσχεδιο του υπουργειου Δικαιοσυνης,που θα αντικαταστησει το νομο περι ευθυνης υπουργων.Το νομοσχεδιο μεταξυ αλλων προβλεπει αυξημενη πλειοψηφια για παραπομπη στο Ειδικο Δικαστηριο υπουργων και υφυπουργων,καταργειται το ανακριτικο σταδιο, διαχωριζεται η δικη ως προς τους συμμετοχους, παραμενουν οι κατηγοροι βουλευτες,καθως και το ισχυον καθεστως για τη συσταση της προανακριτικης επιτροπης.

Κρεμασμενος, μεσα στο κελι του, στις φυλακες Κορυδαλλου, βρεθηκε σημερα το πρωι, ο Γιαννης Νιαρακης, που συμφωνα με πληροφοριες, εξετιε ποινη καθειρξης 8 ετων για διακεκριμενες κλοπες. Το Νιαρακη, που εκρατειτο στο 103 κελι της Γ` πτερυγας, αντικρυσαν απαγχονισμενο δυο συγκρατουμενοι του στο ιδιο κελι και οι οποιοι ειδοποιησαν την υπηρεσια της φυλακης.

Απολογουνται αυριο οι δυο αστυνομικοι, Διονυσης Βασιλειου και Γρηγορης Βαλμας, οι οποιοι ομολογησαν οτι ληστεψαν Αλβανο, στον Αγιο Στεφανο Αττικης και του απεσπασαν 780 χιλιαδες δραχμες. Στη Θεσσαλονικη ο Εισαγγελεας διεταξε τη διενεργεια κατ'επειγουσας προκαταρκτικης εξετασης μετα την καταγγελια 17χρονης μαθητριας οτι επεσε θυμα βιασμου απο αστυνομικο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρη εκρηξη σημειωθηκε σημερα το πρωι σε σουπερ μαρκετ στο κεντρο των Τιρανων με αποτελεσμα να σκοτωθουν πεντε ανθρωποι και να υπαρξουν τραυματιες,δηλωσε αστυνομικη πηγη στο γαλλικο πρακτορειο ειδησεων. "Ακουσα τρεις εκρηξεις, τη μια μετα την αλλη. Ειδα μια υπαλληλο να βγαινει εξω με τα ρουχα της να εχουν παρει φωτια, ενω ο κοσμος φωναζε πανικοβλητος", δηλωσε αυτοπτης μαρτυρας, προσθετοντας οτι εσπασαν τζαμια σε γειτονικα κτιρια. Δεν εγιναν γνωστα τα αιτια της εκρηξης που κατεστρεψαν το σουπερ μαρκετ.

Σεισμος μεγεθους 5,4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ δονησε σημερα το πρωι την Αιγυπτο και το Ισραηλ, αλλα δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα η ζημιες. Οι τελευταιοι σεισμοι που εγιναν αισθητοι στην περιοχη ειχαν επικεντρο τον Κολπο της Ακαμπα. Αυτος που σημειωθηκε την περασμενη Τεταρτη ειχε το ιδιο μεγεθος με τον σημερινο αλλα εγινε ιδιαιτερα αισθητος στο Καιρο και στο νοτιο Ισραηλ και προκαλεσε παλιρροικα κυματα στο λιμανι Ειλατ, στο νοτιο ακρο του Ισραηλ.

Το πληρωμα του διαστημικου λεωφορειου Κολουμπια παρακολουθησε ανισχυρο εναν ιταλικο δορυφορο που ειχε θεσει τροχια γυρω απο τη Γη, να χανεται στο διαστημα με ταχυτητα 160 χιλιομετρων την ωρα, καθως εσπασε το δυνατο συρμα που τον συνεδεε με το Κολουμπια. Το ιδιο το διαστημικο λεωφορειο και το πληρωμα του δεν διατρεχουν κανενα κινδυνο, οι υπευθυνοι της ΝΑΣΑ ομως δηλωνουν οτι ειναι απιθανο να μπορεσουν να περισυλλεξουν τον ιταλικο δορυφορο. Το ατυχημα συνεβη την ωρα που οι αστροναυτες εθεταν σε τροχια τον βαρους 520 κιλων δορυφορο, συγκρατωντας τον απο τη φυγοκεντρο δυναμη με ενα δυνατο συρμα, μηκους 20,8 χιλομετρων.Μιση ωρα μετα το ατυχημα ο δορυφορος ειχε ηδη απομακρυνθει περιπου 50 χιλιομετρα απο το Κολουμπια και συνεχιζε το ταξιδι του στο απειρο με 160 χιλιομετρα την ωρα. Εκπροσωπος της ΝΑΣΑ ανακοινωσε οτι το πληρωμα του Κολουμπια εχει χασει πια την επαφη μεσω ρανταρ με τον δορυφορο και προκειται για τη δευτερη παρομοια αποτυχια της ΝΑΣΑ να θεσει σε τροχια δορυφορο. Το πληρωμα του Κολουμπια αποτελειται απο 4 Αμερικανους, δυο Ιταλους και ενα Ελβετο αστροναυτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρουσουζικη σταθηκε για τον Ολυμπιακο και τον ΟΦΗ η 22η αγωνιστικη του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της Α` Εθνικης κατηγοριας, αφου οι ``ερυθρολευκοι`` υποχρεωθηκαν σε ισοπαλια 1-1 μεσα στην Πατρα απο την Παναχαικη, ενω οι Κρητικοι γνωρισαν την ηττα μεσα στο Ηρακλειο απο τον Αθηναικο με 1-0. Η πρωτοπορος του πρωταθληματος ΑΕΚ, δεν δυσκολευτηκε απεναντι στον Ηρακλη, τον οποιο και κερδισε στο Καυτατζογλειο της Θεσσαλονικης με 3-1. Υγιεινος ομως ηταν και ο περιπατος του Παναθηναικου, ο οποιος στο ΟΑΚΑ επικρατησε του Πανηλειακου με 4-1. Το σκορ της ημερας εγινε στο Σταδιο Καραισκακη, οπου ο Ιωνικος ανωτερος σε ολη τη διαρκεια του παιχνιδιου, νικησε 5-2 τον ουραγο Εθνικο, ενω ο Πανιωνιος εκανε πολυ σημαντικο βημα για την παραμονη στην κατηγορια αφου κερδισε μεσα στη Ριζουπολη τον Απολλωνα Αθηνων με 1-0. Στο ντερμπι της συμπρωτευουσας τωρα οπου Αρης και ΠΑΟΚ, χωρις να παιξουν σπουδαιο ποδοσφαιρο, αναδειχθηκαν ισοπαλοι χωρις τερματα, ενω ισοπαλοι 1-1 εληξαν οι αγωνες του Εδεσσαικου με την Ξανθη και της Λαρισας με την Καλαματα.

Στην δευτερη εθνικη κατηγορια τωρα, οπου η Καβαλα σε αγωνα της 22ης ημερας νικησε 3-0 στην εδρα της την Καρδιτσα και παρεμεινε στην κορυφη του βαθμολογικου πινακα, ενω η Βεροια που ακολουθει πηρε σπουδαια νικη στην Καστορια επι της τοπικης ομαδας με 2-1.

Απο το ποδοσφαιρο στο μπασκετ, οπου ο Απολλωνας Πατρων εκανε την μεγαλη εκπληξη της 20ης ημερας του πρωταθληματος της Α1 Εθνικης κατηγοριας, συντριβοντας στην ``γιορτινη`` λογω του καρναβαλιου Πατρα τον ΠΑΟΚ με 88-70. Ακομη, χωρις απωλειες περασε ο Ολυμπιακος απο τα δυτικα προαστεια, αφου νικησε το Περιστερι με 73-67 και παρεμεινε στην κορυφη της βαθμολογιας, ενω ο Παναθηναικος, με τον Ντομινικ Γουιλκινς να εμφανιζεται επηρεασμενος απο τις κατηγοριες που επισυναπτονται για ναρκωτικα και δολοφονιες αφου σημειωσε μολις επτα ποντους, επικρατησε της Λαρισας με 95-70. Στους υπολοιπους αγωνες ο Ηρακλης νικησε το Ιβανωφειο την ΑΕΚ με 55-45, ο Πανιωνιος τους Αμπελοκηπους με 76-66, ο Αρης τον Παπαγου με 93-65, ενω ο Σπορτιγκ το Ηρακλειο με 93-84. - Στην βαθμολογια προηγειται ο Ολυμπιακος με 38 βαθμους, εναντι 35 του Παναθηναικου, 32 του Ηρακλη, του ΠΑΟΚ, του Πανιωνιου και του Αρη, 31 του Περιστεριου, 30 του Σπορτιγκ και του Απολλωνα Πατρων, 28 της ΑΕΚ, 26 της Λαρισας και του Παπαγου, 25 του Ηρακλειου και 23 των Αμπελοκηπων.

Ο διεθνης μπασκετμπολιστας του Ολυμπιακου, Δημητρης Παπανικολαου, θα μεινει εξω απο καθε αγωνιστικη δραστηριοτητα για 10-15 ημερες. Ο Παπανικολαου εισηχθη εσπευσμενα στο νοσοκομειο οπου διαπιστωθηκε οτι πασχει απο λοιμωδη μονοπυρηνωση. ``Ο παικτης εισηχθη εσπευσμενα σε νοσοκομειο, οπου μετα απο διαφορες ιατρικες εξετασεις βρεθηκε οτι πασχει απο λοιμωδη μονοπυρηνωση, μια ασθενεια σχετικη με τους αδενες. Ετσι, μετα τις πρωτες αυτες εκτιμησεις, πιστευω οτι ο παικτης θα μεινει εκτος ενεργου δρασης για 15 ημερες περιπου``, τονισε ο γιατρος των ``ερυθρολευκων`` Γιαννης Δαρρας. Κατα συνεπεια, ο Παπανικολαου, που ηταν μελος της εθνικης ομαδας των εφηβων η οποια το καλοκαιρι κατεκτησε το χρυσο μεταλλιο στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα, δεν θα ενισχυσει το αντιπροσωπευτικο μας συγκροτημα των ανδρων στον αγωνα της Τεταρτης κοντρα στη Γεωργια στο πλαισιο της προκριματικης φασης του Ευρωπαικου Πρωταθληματος.

Στην παλη, τωρα οπου το στυλ της ελευθερας, προσφερε στην Ελλαδα το μοναδικο της χρυσο μεταλλιο στο μεγαλο διεθνες γκραν πρι ``Ακροπολις`` που εγινε στο κλειστο γυμναστηριο της Ηλιουπολης. Το κατεκτησε ο Πετρος Μπουρντουλης, στην κατηγορια των 130 κιλων. Η Ελλαδα κερδισε ακομη τεσσερα ασημενια μεταλλια και δυο χαλκινα. Τα ασημενια πηραν στην ελληνορωμαικη, οι Βλαδιμηρος Μουσιχιδης στα 52κ., Αλεξανδρος Κολιτσοπουλος στα 68κ. και Αλεκος Τριανταφυλλιδης στα 100κ. και στην ελευθερα ο Χρ. Αλεξανδριδης στα 82κ. Τα χαλκινα μεταλλια κατεκτησαν ο Κωστας Θανος στα 100κ. της ελληνορωμαικης και ο Χρηστος Θεοδωριδης στα 130κ. της ελευθερας. Και στα δυο στιλ η ελληνικη παλη, χαρη στις θαυμασιες εμφανισεις των αθλητων της, αναδειχθηκε 2η στην ελευθερα με 31 βαθμους και στην ελληνορωμαικη με 23 βαθμους. Πρωτευσαν η Ιαπωνια στην ελευθερα με 36 βαθμους και η Αρμενια στην ελληνορωμαικη με 30.

Ο Γιαννης Κορδουτης στους ανδρες και η Δεσποινα Δανδουλα στις γυναικες ηταν οι νικητες στους πρωτους 12 του Πιγκ-Πογκ, που διεξηχθη στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας. Ο Κορδουτης επικρατησε στον τελικο των ανδρων του Ντανιελ Τσιοκα με 2-0 (21-15, 21-16), ενω την τριτη θεση πηρε ο Ευθυμης Αμερικανος, αφου δεν αγωνιστηκε στον ``μικρο τελικο`` λογω ελαφρου τραυματισμου ο Γιαννης Βλοτινος, που εμεινε 4-ος. Στον τελικο των γυναικων η Δανδουλα νικησε την Αρχοντουλα Βολακακη με 2-0 (21-19, 21-9), ενω την τριτη θεση πηρε η Χριστινα Φιλη, που νικησε στον ``μικρο τελικο`` την Γιωτα Σαρβανακη με 2-1 σετ.

Να περασουμε στο τενις οπου ο Ελληνοαμερικανος Πητ Σαμπρας, που ειναι νουμερο 1 στην παγκοσμια καταταξη, κερδισε το διεθνες τουρνουα 690.000 δολλαριων, που εγινε στο Μεμφις του Τενεσι, αφου στον τελικο επικρατησε του Αμερικανου Τοντ Μαρτιν με 2-0. Ο Σαμπρας, που δεν εχασε ουτε ενα σετ στην πορεια προς τον 38-ο τιτλο της καριερας του, πηρε για τη νικη του 117.000 δολλαρια, δηλαδη περιπου 28 εκατομμυρια δραχμες. Τελος στο στιβο τωρα, οπου η πρωταθλητρια των μεσαιων αποστασεων, Μαρια Μουτολα απο την Μοζαμβικη, κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ στα 1000 μετρα κατα τη διαρκεια του διεθνους μητινγκ κλειστου στιβου που διεξηχθη στην Στοκχολμη, με δυο λεπτα 31 δευτερα 23 εκατοστα. Το παλαιο ρεκορ κατειχε η ιδια με 2:32.08 απο τις 10 Φεβρουαριου 1996 (Μπερμινγχαμ).

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σε ολη την χωρα επικρατουν λιγες νεφωσεις που στα ανατολικα ειναι τοπικα αυξημενες. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ανατολικοι νοτιοανατολικοι μεχρι μετριοι και στα ανατολικα βορειοανατολικοι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια διατηρειται σε χαμηλα επιπεδα και κυμαινεται στα βορεια απο μειον 4 εως 7 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα απο μειον 1 εως 12 βαθμους και στα νησια του Αιγαιου απο 6 εως 13 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις που παροδικα ειναι αυξημενες, ανεμους βορειους βορειοανατολικους μεχρι μετριους και θερμοκρασια που κυμαινεται απο 4 εως 12 και 1 εως 7 βαθμους Κελσιου, εχουν αντιστοιχα σημερα Αθηνα και Θεσσαλονικη. Για αυριο προβλεπονται
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 26 February 1996 - 21:35:30