Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παρελυσε η χωρα απο την απεργιακη κινητοποιηση της ΓΣΕΕ.Με νεες κινητοποιησεις απειλει ο προεδρος της Συνομοσπονδιας αν οι εργοδοτες δεν βελτιωσουν τις προτασεις τους για τη νεα εθνικη συλλογικη συμβαση εργασιας.
  • Σε καλο κλιμα η συναντηση Σημιτη-Κολ.Ικανοποιημενος δηλωνει ο πρωθυπουργος.
  • Δεν θα συζητηθουν τελικα τη Δευτερα στις Βρυξελλες θεματα που απτονται των σχεσεων Ευρωπαικης Ενωσης-Τουρκιας μετα απο παρεμβαση της Ελλαδας.Η Αγκυρα ανακαλεσε απο την Αθηνα τον πρεσβη της για διαβουλευσεις.
  • Οργισμενη αντιδραση του Κωστα Λαλιωτη για δημοσιευμα που τον φερει να πηρε μιζα για το αεροδρομιο των Σπατων.Ο υπουργος καταθετει μηνυση,γερμανικη τραπεζα διαψευδει κι αυτη το δημοσιευμα και κυβερνηση και ΠΑΣΟΚ καλυπτουν πληρως τον κ.Λαλιωτη.
  • Παρολιγο τραγωδια το μεσημερι στη θαλασσια περιοχη του Ηρακλειου απο πτωση μικρου αεροσκαφους.Διεσωθησαν και τρεις επιβαινοντες.
  • Σε ωρολογιακο μηχανισμο οφειλεται η εκρηξη στο σιδηροδρομικο σταθμο της Θεσσαλονικης.
  • Στην επιβολη της ανωτατης τιμης για την ομαλοποιηση της αγορας καυσιμων προσανατολιζεται το υπουργειο Αναπτυξης.
  • Ομαλα εξελισσεται η υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου τον οποιο επισκεφθηκε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας.
  • Πανεθνικη διασκεψη ζητησε απο την Κυπρο που βρισκεται ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Την προσεχη Τεταρτη αποφασιζει τελικα η Ευρωπαικη Επιτροπη για το ποια ειδη τυριων μπορουν να φερουν την ονομασια φετα.
  • Στην αντεπιθεση περασε το ιδρυμα Ωναση και κατηγορει τον Τιερι Ρουσελ οτι αποξενωνει την Αθηνα απο τις ελληνικες της ριζες.
  • Στις 14 Μαρτιου θα καταθεσει τελικα στον ανακριτη ο δημαρχος Πειραια που κατηγορειται για υπεξαιρεση.
  • Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι γιατροι του ΙΚΑ. Πραγματοποιουν 48ωρη πανελλαδικη απεργια στις 28,29 Φεβρουαριου.
  • Ασθενης σεισμικη δονηση 4,2 βαθμων Ριχτερ τις πρωινες ωρες βορεια της Πτολεμαιδας.
  • Διαλογο για το αγγελιοσημο αναμεσα στους δημοσιογραφους και τους ιδιοκτητες προωθει ο υφυπουργος Εργασιας Λαμπρος Κανελοπουλος.
  • Με επεμβαση της αστυνομιας και χωρις επεισοδια επαναλειτουργησε ο σκουπιδοτοπος του Κουρουπητου των Χανιων.
  • Διαμαρτυρια του υπουργου Πολιτισμου προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για τις καμηλομαχιες στο αρχαιο σταδιο της Εφεσου.
  • Την κατανομη των υπουργειων συζητουν στην αυριανη συναντηση τους Μεσου Γιλμαζ και Νετσμετιν Ερμπακαν.
  • Θετικη χαρακτηριζει ο Αμερικανος υπουργος Εξωτερικων Γουορεν Κριστοφερ τη δεσμευση των Σερβων της Βοσνιας να συνεργασθουν με το ΝΑΤΟ.
  • Δεκαεννεα ατομα βρηκαν τραγικο θανατο απο διαρροη φυσικου αεριου στην Κινα.
  • Αναβληθηκε ο αγωναα ΑΕΚ-Σπορτινγκ για το φαιναλ φορ του Κυπελλου Ελλαδος στο μπασκετ.
  • Την παραιτηση του απο την προεδρια της ΑΕΚ υπεβαλε ο Μιχαλης Τροχανας.
  • Μεταξυ των 15 καλυτερων πρωταθληματων στον κοσμο το ελληνικο πρωταθλημα ποδοσφαιρου.
  • Οριακη ανοδος 0,11% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημαντικη επιτυχια ειχε η σημερινη πανελλαδικη απεργια της ΓΣΕΕ απο την οποια δημιουργηθηκαν προβληματα στη μετακινηση του επιβατικου κοινου και κυκλοφοριακη ασφυξια τοσο στο κεντρο της Αθηνας οσο και στο κεντρο της Θεσσαλονικης.Στην απεργιακη κινητοποιηση μετειχαν οι εργαζομενοι στις τραπεζες,τις ΔΕΚΟ και τα μεσα μεταφορας ενω με προσωπικο ασφαλειας λειτουργησαν ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΛΤΑ,ΟΣΕ και ΕΥΔΑΠ.Ιδιαιτερα ικανοποιημενος απο τη συμμετοχη των εργαζομενων ηταν ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας που χαρακτηρισε τη σημερινη κινητοποιηση ως την πιο πετυχημενη απεργια της τελευταιας πενταετιας.Ο κ.Πρωτοπαπας σημειωσε οτι το μηνυμα προς τους εργοδοτες ειναι σαφες.Απαιτουμε να προσελθουν στις διαπραγματευσεις για τη νεα εθνικη συλλογικη συμβαση εργασιας με πιο ευνοικες προτασεις αλλιως θα παμε σε νεα απεργια προειδοποιησε ο προεδρος της ΓΣΕΕ.Το πρωι διοργανωθηκε στην πλατεια Κανιγγος συγκεντρωση απο ορισμενες ομοσπονδιες με πρωτοβουλια της ΕΣΑΚ. Μετα τη συγκεντρωση πραγματοποιηθηκε πορεια προς τα γραφεια του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων και τη Βουλη οπου επιδοθηκε σχετικο ψηφισμα.

Σε καλο κλιμα πραγματοποιηθηκε η συναντηση του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη και του καγκελαριου Χελμου Κολ στη Βονη.Ο πρωθυπουργος επισκεπτεται απο το πρωι τη Γερμανια στο πλαισιο της ευρωπαικης περιοδειας του με στοχο την προωθηση των ελληνικων θεσεων για τα εθνικα μας θεματα.Ο κ.Σημιτης δηλωσε εξαιρετικα ικανοποιημενος απο τα αποτελεσματα της διωρης συνομιλιας του με τον κ.Κολ.Στη Γερμανια εχει δημιουργηθει θετικο κλιμα τοσο μεσω του τυπου οσο και μεσω δηλωσεων πολιτικων παραγοντων και η επισκεψη του κ.Σημιτη θεωρειται μια νεα αρχη στις σχεσεις Αθηνων-Βοννης χωρις ομως αυτο να σημαινει διαγραφη των διαφορετικων προσεγγισεων και των υπαρκτων προβληματων οπως το θεμα των πολεμικων αποζημιωσεων και της επιστροφης του αναγκαστικου δανειου.

Στις Βρυξελλες μετα απο παρεμβαση του μονιμου αντιπροσωπου της Ελλαδας αποφασισθηκε οι υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης να μη συζητησουν τη Δευτερα τον κανονισμο χρηματοδοτικης συνεργασιας Κοινοτητας-Τουρκιας,ουτε το προγραμμα ευρωμεσογειακης συνεργασιας στο οποιο περιλαμβανεται και η Αγκυρα.Επισης αποφασισθηκε να μη συζητηθουν τα θεματα που σχετιζονται με το προγραμματισμενο για τις 26 Μαρτιου Συμβουλιο Συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης-Τουρκιας.Ο μονιμος Ελληνας αντιπροσωπος Παυλος Αποστολιδης εξηγησε οτι δεν ειναι δυνατον να συζητηθουν αυτα τα θεματα οταν η Τουρκια εχει δημιουργησει μεγαλα προβληματα στην Ελλαδα που ειναι κρατος-μελος της Ευρωπαικης Ενωσης. Η ελληνικη θεση αντιμετωπισθηκε με κατανοηση απο τους μονιμους αντιπροσωπους των αλλων χωρων-μελων.Η Αγκυρα παντως αποφασισε να ανακαλεσει τον πρεσβευτη της στην Αθηνα για διαβουλευσεις.Σε ανακοινωση του υπουργειου Εξωτερικων της Τουρκιας αναφερεται οτι η ανακληση αποφασισθηκε επειτα απο σειρα εχθρικων ενεργειων της Ελλαδας κατα ζωτικων συμφεροντων της Αγκυρας και επειτα απο ενεργειες της Αθηνας που εχουν στοχο να βλαψουν τη σχεση Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση.

Σε εξελιξη βρισκεται η προκαταρκτικη εξεταση,σχετικα με την επεμβαση των ειδικων αστυνομικων δυναμεων σε καταυλισμο τσιγγανων στον Ασπροπυργο Αττικης, προκειμενου να καταλογιστουν ευθυνες εαν υπαρξουν για το σχεδιασμο της επιχειρησης. Την αποδοση ευθυνων ζητησε και ο Πρωθυπουργος, σε τηλεφωνικη του επικοινωνια απο τις Βρυξελλες με τον αρχηγο της Αστυνομιας.

Οξυτατη ηταν η αντιδραση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη ο οποιος φερεται συμφωνα με το δημοσιευμα της εφημεριδας Ονομα οτι πηρε μιζες για το εργο του αεροδρομιου των Σπατων. Ο κ.Λαλιωτης κατηγγειλε το δημοσιευμα ως συκοφαντικο, πλαστο, απαραδεκτο και γελοιο, που δεν εχει καμια σχεση με την αληθεια και την πραγματικοτητα. Τονισε οτι προκειται για σκευωριες των σκοτεινων κυκλων των απατεωνων και των συκοφαντων του υποκοσμου, που θα αποκαλυφθουν και θα καταδικαστουν απο τη δικαιοσυνη στην οποια και προσφευγει, καταθετοντας μηνυση. Ο υπουργος δηλωσε κατηγορηματικα, οτι ποτε δεν ειχε και δεν προκειται να αποκτησει ειδικους λογαριασμους σε οποιαδηποτε τραπεζα της Ελβετιας, του εξωτερικου η και του εσωτερικου. Ο εκπροσωπος της Τραπεζας Ντρεσντνερ της Γενευης στην Αθηνα, διαβεβαιωσε οτι υστερα απο ερευνα που εγινε δεν υπαρχει κανενας λογαριασμος στο ονομα του Κωστα Λαλιωτη η της συζυγου του και υπογραμμισε οτι το εγγραφο που δημοσιευεται στην εφημεριδα ειναι πλαστο.Πληρη καλυψη παρειχαν στον κ.Λαλιωτη τοσο η κυβερνηση με δηλωση του εκπροσωπου της οσο και το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριζοντας αθλιοτητα το δημοσιευμα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογω διαφωνιων οι δυο Τουρκοι ηγετες Μεσουτ Γιλμαζ και Νετζμετιν Ερμπαγκαν αποφασισαν την αναβολη των αυριανων συνομιλιων,που αφορουν την κατανομη των υπουργειων στο ενδεχομενο κυβερνητικου συνασπισμου. Την ιδια ωρα, η υπηρεσιακη πρωθυπουργος της χωρας και ηγετης του Ορθου Δρομου, Τανσου Τσιλερ, απερριψε οποιαδηποτε συνεργασια με τους ισλαμιστες.Στο ιδιο μηκος κυματος, κινηθηκε και ενα απο τα πιο επιφανη στελεχη του Κομματος της Μητερας Πατριδας, του Μεσουτ Γιλμαζ, δηλωνοντας οτι θα παραιτηθει απο το κομμα σε περιπτωση συμμαχιας με τους Ισλαμιστες.

Επιστολη διαμαρτυριας προς την ΟΥΝΕΣΚΟ καθως και προς ολους τους ομολογους του της Ευρωπαικης Ενωσης, εστειλε ο υπουργος Πολιτισμου της Ελλαδας, Σταυρος Μπενος, σχετικα με τις καμηλομαχιες που γινονται στο αρχαιο σταδιο της Εφεσου με την αδεια του τουρκικου υπουργειου Πολιτισμου.

Θετικη χαρακτηρισε ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων Ουωρεν Κριστοφερ την δεσμευση των Σερβων να επαναλαβουν την συνεργασια τους με το ΝΑΤΟ.Η Υπατη αρμοστεια του ΟΗΕ ανακοινωσε οτι εξηντα χιλιαδες Σερβοι ετοιμαζονται να εγκαταλειψουν το Σαραγεβο πριν αναλαβει την εξουσια η Κροατομουσουλμανικη Ομοσπονδια.

Τη χορηγηση δανειου υψους δεκα δισεκατομμυριων δολλαριων στη Ρωσια για τρια χρονια ενεκρινε το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο.Το δανειο αφορα το οικονομικο προγραμμα της χωρας, ενω ο Δ/ντης του ταμειου δηλωσε οτι το δανειο δεν αφορα την υποψηφιοτητα του Ρωσου Προεδρου στις εκλογες του Ιουνιου. Στο μεταξυ συνεχιζονται οι σφοδρες μαχες μεταξυ των ρωσικων δυναμεων και των αυτονομιστων ανταρτων γυρω απο το Τσεντοροι της ανατολικης Τσετσενιας και μεχρις στιγμης, εχουν χασει την ζωη τους 6 Ρωσοι στρατιωτες.

Συνερχεται σημερα στη Γαλλια, το Συμβουλιο Αμυνας υπο την προεδρια του προεδρου Ζακ Σιρακ.Σκοπο της συναντησης αυτης ειναι να λαβει τις τελικες αποφασεις για την αναμορφωση των γαλλικων ενοπλων δυναμεων. Η αναμορφωση αυτη περιλαμβανει τον αριθμητικο περιορισμο τους και την μετατροπη τους σε επαγγελματικο στρατο.

Η αεροπορικη εταιρια Αντονοφ της Ουκρανιας παραδεχτηκε σημερα οτι ειχε νοικιασει στρατιωτικα αεροπλανα σε κολομβιανες εταιριες, τα οποια χρησιμοποιησαν Κολομβιανοι λαθρεμποροι ναρκωτικων.

Τραγικο θανατο βρηκαν δεκα ατομα κοντα στα συνορα με την Ουγγαρια οταν αεροπλανο σοβιετικης κατασκευης στο οποιο επεβαιναν συνετριβη. Συμφωνα με την αστυνομια το αεροπλανο επιασε φωτια και μετα προσεκρουσε στο εδαφος.

Χημικη κολαση προκληθηκε απο την διαρροη φυσικου αεριου στην Κινα,που ειχε ως αποτελεσμα να βρουν τραγικο θανατο 19 ανθρωποι, πεντε να τραυματιστουν ενω τρεις νοσηλευονται σε κρισιμη κατασταση. Απο την εκρηξη προκληθηκαν σοβαρες ζημιες σε διαμερισματα και καταστηματα των γυρω περιοχων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρ'ολιγον τραγωδια το μεσημερι στη θαλασσια περιοχη του Ηρακλειου, οταν μικρο σουηδικο αεροσκαφος με τριμελες πληρωμα κατεπεσε στη θαλασσα λογω μηχανικης βλαβης, χωρις ευτυχως θυματα. Το αεροσκαφος, τυπου Τσεσνα, προερχομενο απο το Πριντεζι της Ιταλιας κατευθυνοταν στο αεροδρομιο του Ηρακλειου για ανεφοδιασμο, με τελικο προορισμο τις Φιλιππινες. Ξαφνικα, ο πιλοτος του εξεπεμψε σημα κινδυνου αναφεροντας βλαβη και λιγο αργοτερα, κατεπεσε στη θαλασα. Παραπλεοντα σκαφη περισυνελεξαν τους τρεις επιβατες, ενω το αεροσκαφος βυθιστηκε.

Ομαλα εξελισσεται η υγεια του πρωην πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου και οι θεραποντες ιατροι του, εξηγουσαν σημερα οτι θα βγει απο το νοσοκομειο μονο οταν εχει διασφαλιστει πληρως οτι θα εχει αυτη τη δυνατοτητα. Μαλιστα, προτου αποφασιστει η εξοδος του κ. Παπανδρεου απο το Ωνασειο θα υποβληθει σε εξετασεις ωστε να διαπιστωθει η αναπνευστικη και καρδιακη λειτουργια ενω θα γινει και δοκιμαστικη χρηση της φιστουλας ωστε να διευκολυνεται η αιμοκαθαρση.

Τον κ.Παπανδρεου επισκεφθηκε σημερα ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης.Μετα την συναντηση ο κ.Αρσενης δηλωσε οτι ο κ.Παπανδρεου ειναι καλα και συζητησαν για διαφορα πολιτικα θεματα. Ο υπουργος αρνηθηκε να διευκρινησει τι ακριβως συζητηθηκε και προσθεσε οτι επισκεφθηκε με δικη του πρωτοβουλια τον κ.Παπανδρεου, οπως κανει καθε δυο εβδομαδες.

Δεν υπαρχει κανενα νεοτερο και επισημο στοιχειο στο υπουργειο Εξωτερικων, για την αναγνωριση της πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας απο την Σερβια με το ονομα, Δημοκρατια της Μακεδονιας. Αυτο δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, Κωνσταντινος Μπικας, οταν του ζητηθηκε να σχολιασει δημοσιευματα οτι το Βελιγραδι θα αναγνωρισει τα Σκοπια με το ονομα Δημοκρατια της Μακεδονιας.

Την αναγκη χαραξης μιας ενιαιας πολιτικης ολων των κομματων με στοχο την πανεθνικη συνδιασκεψη, τονισε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, που συνεχιζει την περιοδεια του στην Κυπρο.Το πρωι επισκεφθηκε το στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ οπου απετισε φορο τιμης στους πεσοντες της τουρκικης εισβολης.

Την προσεχη Τεταρτη θα αποφασισει η Ευρωπαικη Επιτροπη σχετικα με το ποια ειδη τυριων μπορουν να φερουν την επωνυμια Φετα.Ο αρμοδιος Επιτροπος ειχε συμπεριλαβει τη φετα στον καταλογο παραδοσιακων προιοντων που θα μπορουν να φερουν την αυθεντικη ονομασια τους, μονον εφ'οσον εχουν παραχθει κατα τον αυθεντικο τροπο.Συναντησε ομως την την εντονη αντιδραση των επιτροπων απο τη Δανια, την Ιρλανδια και τη Γαλλια, χωρες που επισης παραγουν φετα,οχι με τον παραδοσιακο τροπο.

Κατηγοριες κατα του αντιδικου τους, Τιερυ Ρουσελ, πατερα της μικρης Αθηνας Ωναση, εκτοξευσαν σημερα μελη της Εκτελεστικης Επιτροπης του Ιδρυματος Ωναση στα πλαισια συνεντευξης τυπου για τα κοινωφελη του προγραμματα.Συμφωνα με στελεχη του Ιδρυματος τα οποια συμμετεχουν στην διαχειρηση της περιουσιας της μικρης Αθηνας, ο Ρουσελ συμβαλλει στην αποξενωση της κορης του απο τις ελληνικες της ριζες αντιθετα με την βουληση της μητερας της Χριστινας.Απο την πλευρα του, ο Ρουσελ καταφερεται κατα του Ιδρυματος, επικαλουμενος για τον εαυτο του το δικαιωμα ελεγχου του Ιδρυματος Ωναση, κατηγορωντας το για κακοδιαχειρηση και απειλωντας τα στελεχη που ειναι και διαχειριστες της περιουσιας της Αθηνας.

Σε ωρολογιακο μηχανισμο οφειλεται η χθεσινη εκρηξη σε βαγονι επιβατικης αμαξοστοιχιας στο σιδηροδρομικο σταθμο της Θεσσαλονικης, απο τις μεχρι τωρα ερευνες των ειδικων.Ο μηχανισμος ειχε τοποθετηθει στην τουαλετα του βαγονιου, χωρις μεχρι στιγμης να εχει διευκρινισθει ο τυπος της εκρηκτικης ουσιας που χρησιμοποιηθηκε.Στα χερια των εμπειρογνωμονων βρισκονται υπολειμματα του μηχανισμου αυτου και εξεταζονται με καθε λεπτομερεια στα εργαστηρια της ασφαλειας. Παραλληλα, καταβαλλονται προσπαθειες να καταγραφουν τα ονοματα των επιβατων που επεβαιναν στο τρενο και ειδικα, στα δυο βαγονια τα οποια προερχονταν απο τη Σοφια και προσδεθηκαν στην επιβατικη αμαξοστοιχια Σερρων-Θεσσαλονικης.

Στην επιβολη ανωτατης τιμης πωλησης για τους καταναλωτες, καθως και σε ενα ανωτατο περιθωριο κερδους για τις εταιριες και τους πρατηριουχους, σκεπτεται να προχωρησει το υπουργειο Αναπτυξης σε μια προσπαθεια να ομαλοποιηθει η αγορα καυσιμων και να περιορισθει η κερδοσκοπια.Συμφωνα με στοιχεια που εχουν συλλεξει οι αρμοδιες υπηρεσιες του υπουργειου, τα μικτα κερδη των εταιριων εμποριας πετρελαιοειδων αυξανουν διαρκως, χωρις αυτο να δικαιολογειται απο τα δεδομενα της αγορας.

Το ενιαιο ασφαλιστρο οπου οι ασφαλισμενοι δεν θα πληρωνουν επιπροσθετως για την εκδοση της πρασινης καρτας, καθως και το ευρωπαικο διαβατηριο που αποσκοπει στην χωρις εμποδια προσβαση των ασφαλιστικων επιχειρησεων σε ολη την ευρωπαικη αγορα, ειναι μερικα απο μια σειρα νομοθετηματων που ολοκληρωνει συντομα το υπουργειο Αναπτυξης.Σκοπος των νομοθετηματων ειναι η εναρμονιση της ασφαλιστικης νομοθεσιας με τα κοινοτικα ισχυοντα.Ηδη, οι επιχειρησεις εχουν ενημερωθει απο το υπουργειο για την αναγκη προσαρμογης και συμμορφωσης τους στις υποχρεωσεις της ασφαλιστικης αγορας.

Το θεμα της ελληνοποιησης των προμηθειων των ΔΕΚΟ,και ειδικα του ΟΤΕ,φαινεται να ενωνει εκπροσωπους των εργοδοτων και των εργαζομενων, ακομα και σε μια ημερα πανελλαδικης γενικης απεργιας, οπως ηταν η σημερινη. Οι προεδροι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Τεχνικου και του Οικονομικου Επιμελητηριου εδωσαν κοινη συνεντευξη τυπου με θεμα, Εκσυγχρονισμος Δημοσιων Επιχειρησεων και συνδεση τους με την ελληνικη βιομηχανια.Κοινο συμπερασμα ηταν οτι ο εκσυγχρονισμος των ΔΕΚΟ δεν προωθειται με το ομοτιτλο νομοσχεδιο που εχει ετοιμασει η κυβερνηση. Παραλληλα, εξεφρασαν την υποστηριξη τους στο αντιστοιχο πορισμα της ΟΚΕ, και καλουν την κυβερνηση να νομοθετησει με βαση τις θεσεις που διατυπωθηκαν για τις ΔΕΚΟ.

Προθεσμια για τις 14 Μαρτιου, ζητησε και ελαβε απο τον δευτερο ανακριτη Πειραια ο δημαρχος της πολης, Στελιος Λογοθετης, που κατηγορειται για υπεξαιρεση απο κοινου αντικειμενων μεγαλης αξιας, σε βαθμο κακουργηματος, εκβιαση, απειλη και εκδοση ψευδους βεβαιωσης.

Κλιμακωση των απεργιακων τους κινητοποιησεων αποφασισαν οι γιατροι του ΙΚΑ, οι οποιοι εκτιμουν οτι συνεχιζεται να επιδεινωνεται η περιθαλψη των ασφαλισμενων του ιδρυματος, αλλα και οι συνθηκες εργασιας και αμοιβης τους. Η Πανελληνια Ομοσπονδια Συλλογων Επιστημονικου Υγειονομικου Προσωπικου ΙΚΑ εξηγγειλε σειρα νεων κινητοποιησεων αρχης γενομενης με μια 48-ωρη προειδοποιητικη Πανελλαδικη απεργια στις 28 και 29 Φεβρουαριου. Σε απεργιακες κινητοποιησεις προχωρουν και οι φαρμακοποιοι της Αττικης, διαμαρτυρομενοι για την καθιερωση ενιαιας λιστας φαρμακων και τη μειωση του ποσοστου κερδους τους.

Ασθενης σεισμικη δονηση, μεγεθους 4,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες με επικεντρο την περιοχη βορεια της Πτολεμαιδας.Σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ ο σεισμολογος, Βασιλης Καρακωστας του Εργαστηριου Γεωφυσικης του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, ειπε οτι η δονηση εντασσεται στη μετασεισμικη δραστηριοτητα της ευρυτερης περιοχης, που συγκλονιστηκε τον Μαιο του 1995 απο ισχυρο σεισμο, μεγεθους 6,6 βαθμων.

Διαλογο της κυβερνησης με την ΕΣΗΕΑ και τους ιδιοκτητες των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης για το αγγελιοσημο μεσα στην προσεχη εβδομαδα, εξηγγειλε ο υφυπουργος Εργασιας, Λαμπρος Κανελλοπουλος, κατα την διαρκεια σημερινης συζητησης στη Βουλη.Αρνηθηκε ωστοσο να δεσμευθει οτι θα ανασταλει ως τις 31 Μαρτιου, η εφαρμογη του αρθρου 12 του νομου για τα ΜΜΕ, που αναφερεται στην καταβολη και την εισπραξη του αγγελιοσημου.Παραδεχθηκε ομως οτι το επιμαχο αρθρο δεν ηταν σωστο και οτι δεν μπορει να εφαρμοστει.

Με επεμβαση της αστυνομιας τις μεσημβρινες ωρες ανοιξε, μετα 22 ημερες αποκλεισμου, ο σκουπιδοτοπος του Κουρουπητου Χανιων, για να δεχθει πανω απο τρεις τοννους σκουπιδια, που ειχαν μαζευτει στην πολη και την υπαιθρο του νομου. Η ολη επιχειρηση κρατησε ελαχιστα λεπτα και εξελιχθηκε απολυτως ομαλα, με την παρουσια εισαγγελεα, αφου οι συγκεντρωμενοι προεβαλαν παθητικη μονο αντιδραση, χωρις να αντισταθουν, οταν απομακρυνθηκαν απο την εισοδο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Επιστολη διαμαρτυριας προς την ΟΥΝΕΣΚΟ καθως και προς ολους τους ομολογους του της Ευρωπαικης Ενωσης, εστειλε ο υπουργος Πολιτισμου, Σταυρος Μπενος, σχετικα με τις καμηλομαχιες που γινονται στο αρχαιο σταδιο της Εφεσου με την αδεια του τουρκικου υπουργειου Πολιτισμου.

Την προσωρινη αναστολη της απονομης των Βραβειων Ωναση, αποφασισε το διοικητικο συμβουλιο του ομωνυμου ιδρυματος με το ενδεχομενο μεταγενεστερα, να καταργηθει ο θεσμος η να μεταφερθει εκτος Ελλαδας. Στο σκεπτικο αυτο κατεληξε η επιτροπη του ιδρυματος, καθως αντιμετωπιζει προβλημα εξασφαλισης χωρου μετα την αρνηση του Μεγαρου Μουσικης να του παραχωρησει την μεγαλη αιθουσα για την τελετη απονομης απο το 1997 και μετα.

Πεντε μεγαλα συνεργεια συντηρησης εγκαθιστα μονιμα το υπουργειο Πολιτισμου στο Αγιο Ορος.Το ολο εργο της συντηρησης των κειμηλιων του Αγιου Ορους, γινεται υπο την εποπτεια της Διευθυνσης Συντηρησης του υπουργειου Πολιτισμου και θα κοστισει 300 εκατ.δραχμες.

Προιστορικος οικισμος, πολυ πιθανον της υστερης νεολιθικης εποχης, αποκαλυφθηκε κοντα στο Αιδονοχωρι Σερρων.Ο οικισμος παρουσιαζει εμφανη στοιχεια κατοικησης και η ανασκαφη εφερε στο φως τμημα τοιχοδομιας απο οικια, καθως και θραυσματα απο αβαφα αγγεια, μελανοχρωμα, ακοσμητα, καθως και λιθινα αγγεια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μιχαλης Τροχανας παραιτηθηκε απο την θεση του προεδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ, οπως αφηνει να εννοηθει σε σημερινη ανακοινωση του, επειδη, οπως υποστηριζει, θιχτηκε η αξιοπρεπεια του απο ορισμενα δημοσιευματα και απο καποιους καθοδηγητες της εξεδρας. Οι ποδοσφαιριστες της ΑΕΚ με επιστολη τους προς τον κ.Τροχανα, ζητουν να ανακαλεσει την παραιτηση του για το καλο της ομαδας.

Ο αγωνας της ΑΕΚ με το Σπορτιγκ, που επροκειτο να διεξαχθει αποψε στο κλειστο γηπεδο του ΟΑΚΑ, για την ημιτελικη φαση του κυπελλου Ελλαδας στο μπασκετ, αναβληθηκε λογω της απεργιας που πραγματοποιουν οι υπαλληλοι του σταδιου. Η ημερομηνια που θα γινει ο αγωνας δεν εχει ακομη καθορισθει, αλλα συμφωνα με ολες τις ενδειξεις ως πιθανοτερη ημερα διεξαγωγης της συναντησης, ειναι το Σαββατο 9 Μαρτιου, οποτε και δεν υπαρχει αγωνιστικη δραστηριοτητα.

Το 15-ο καλυτερο πρωταθλημα στον κοσμο ειναι το Ελληνικο, συμφωνα με την Διεθνη Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου, η οποια κατεταξε ολα τα πρωταθληματα ποδοσφαιρου του κοσμου με βαση την δυναμικοτητα των ομαδων που μετεχουν σε αυτα. Το Ελληνικο πρωταθλημα κατεχει την 15-η θεση με 552 βαθμους και θεωρειται ισχυροτερο μεταξυ αλλων απο τα αντιστοιχα της Σκωτιας, της Ρουμανιας, της Δανιας, της Ελβετιας, της Σουηδιας, της Πολωνιας, της Αυστριας, της Βουλγαριας, της Τουρκιας και της Νορβηγιας, που βρισκονται πιο χαμηλα στην σχετικη καταταξη. Το καλυτερο πρωταθλημα του κοσμου ειναι το Ιταλικο με 1352.5 βαθμους και ακολουθουν τα πρωταθληματα της Γαλλιας, της Ισπανιας, της Γερμανιας, της Βραζιλιας, της Αγγλιας, της Ολλανδιας και της Αργεντινης, που βρισκονται στην πρωτη 8-αδα της σχετικης καταταξης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι υποτονικες συναλλαγες και οι μικρες διακυμανσεις του γενικου δεικτη χαρακτηρισαν την εικονα της χρηματιστηριακης αγορας στη σημερινη συνεδριαση. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 975,31 μοναδες, σημειωνοντας οριακη ανοδο σε ποσοστο 0,11%. Η αξια των συναλλαγων εφτασε στα 4 δις. δρχ., επιπεδα που ειναι τα χαμηλοτερα των τελευταιων πεντε μηνων. Οι επιμερους δεικτες σημειωσαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,35%, λησινγκ 1,72%, ασφαλειες πτωση 1,24%, επενδυσεις ανοδος 0,14%, βιομηχανιες πτωση 0,37%, κατασκευες ανοδος 0,69%, συμμετοχων ανοδος 1,64%, διαφορες σταθερες. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με μικρη ανοδο 0,14% Απο τις 237 μετοχες που διακινηθηκαν σημερα, 90 εκλεισαν με ανοδο, 112 με πτωση και 35 παρεμειναν αμεταβλητες.
Συναλλαγμα                ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ         180.850    180.307     181.393

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με βροχες,διαστηματα με ηλιο και χιονια στα κεντρικα και βορεια ορεινα,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι θα πνεουν αρχικα απο δυτικες διευθυνσεις μετριοι ως ισχυροι αλλα απο το μεσημερι στα δυτικα και βορεια θα στραφουν σε βοριαδες.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 3 με 9 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 14 και στα νησια του Αιγαιου 10 με 16 βαθμους Κελσιου.Αστατος θα ειναι αυριο ο καιρος στην Αθηνα, με βροχες, διαστηματα ηλιοφανειας και θερμοκρασια 8 με 13 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με παροδικη βροχη,βοριαδες και θερμοκρασια 5 με 9 βαθμους
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 23 February 1996 - 11:02:39