Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε εξελιξη η 24ωρη απεργια της ΓΣΕΕ με αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης συλλογικης συμβασης εργασιας.
  • Προβληματα δημιουργηθηκαν στις μεταφορες και στις συναλλαγες του κοινου με το δημοσιο και τις τραπεζες.
  • Με τον καγκελαριο της Γερμανιας,Χελμουτ Κολ συναντηθηκε το μεσημερι στη Βοννη, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης.
  • Πλαστο, συκοφαντικο και γελοιο χαρακτηρισε ο Κωστας Λαλιωτης δημοσιευμα της εφημεριδας ``Το Ονομα`` για μιζες για το αεροδρομιο των Σπατων.
  • Σε εξελιξη η προκαταρκτικη εξεταση σχετικα με την επεμβαση αστυνομικων σε καταυλισμο τσιγγανων στον Ασπροπυργο Αττικης.
  • Πεπλος μυστηριου καλυπτει τη χθεσινη εκρηξη σε βουλγαρικο βαγονι αμαξοστοιχιας στο σταθμο Θεσσαλονικης.
  • Προθεσμια για τις 14 Μαρτιου πηρε για να απολογηθει ο Δημαρχος Πειραια,Στελιος Λογοθετης.
  • Και νεα συναντηση θα εχουν σημερα στην Αγκυρα, εκπροσωποι των Ερμπακαν και Γιλμαζ για την κατανομη υπουργειων σε ενδεχομενη κυβερνηση τους.
  • Στο νοσοκομειο εισηχθη αιφνιδιαστικα το πρωι ο Προεδρος της Βοσνιας, Αλιγια Ιζετμπεγκοβιτς με καρδιολογικα προβληματα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε εξελιξη βρισκεται η 24ωρη απεργια που εχει εξαγγειλει για σημερα η ΓΣΕΕ με αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης εθνικης γενικης συλλογικης συμβασης εργασιας. Στη σημερινη απεργια συμμετεχουν οι εργαζομενοι στις τραπεζες, στις υπολοιπες ΔΕΚΟ και τα μεσα μαζικης μεταφορας. Ακινητοποιημενα ειναι απο τα ξημερωματα τα αστικα λεωφορεια, τα τρολλευ, ο ηλεκτρικος,τα πρασινα λεωφορεια καθως και τα τρενα του ΟΣΕ. Οι εργαζομενοι στην Ολυμπιακη Αεροπορια πραγματοποιουν τριωρη σταση απο τις 12.30 το μεσημερι, ενω οι εργαζομενοι στα πλοια πραγματοποιησαν τετραωρη σταση εργασιας το πρωι. Η απεργια ειναι ιδιαιτερα αισθητη σε Αθηνα, Πειραια και Θεσσαλονικη ενω μαζικη ειναι η συμμετοχη των Τραπεζουπαλληλων. Παραλληλα, με προσωπικο ασφαλειας, λειτουργουν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ, ενω υπολειτουργουν το εμποριο, οι βιομηχανιες και οι οικοδομες. Εντονο κυκλοφοριακο προβλημα δημιουργηθηκε το πρωι σε ολους τους κομβους στην Αθηνα αφου λογω της απεργιας στα μεσα μεταφορας, δεν ισχυει ο δακτυλιος.

Το πρωι διοργανωθηκε στην πλατεια Κανιγγος συγκεντρωση απο ορισμενες ομοσπονδιες με πρωτοβουλια της ΕΣΑΚ. Μετα τη συγκεντρωση πραγματοποιηθηκε πορεια προς τα γραφεια του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων και τη Βουλη οπου επιδοθηκε σχετικο ψηφισμα. Στο μεταξυ, ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας, δηλωσε οτι την επομενη εβδομαδα θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο, στον οποιο θα μεταφερει τα οξυμενα προβληματα των εργαζομενων και των συνταξιουχων, καθως και των ανεργων. Ο κ.Πρωτοπαπας τονισε οτι θα ζητησει επανασυνδεση των κατωτερων συνταξεων με τα εικοσι ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη και διαμορφωση των αλλων συνταξεων στο 80% του μισθου.

Με τον καγκελαριο της Γερμανιας, Χελμουτ Κολ, συναντηθηκε το μεσημερι στη Βοννη, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, ο οποιος πραγματοποιει διπλωματικη εκστρατεια ενημερωσης με στοχο την προωθηση των ελληνικων θεσεων για τα εθνικα μας θεματα.Κατα τη συναντηση, εξεταστηκαν οι διμερεις σχεσεις, θεματα σχετικα με την Ευρωπαικη Ενωση, ενω ο κ.Σημιτης εθεσε τα προβληματα στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Αργα το μεσημερι οι κυριοι Σημιτης και Κολ θα δωσουν συνεντευξη Τυπου.Στη Γερμανια εχει δημιουργηθει θετικο κλιμα τοσο μεσω του τυπου οσο και μεσω δηλωσεων πολιτικων παραγοντων και η επισκεψη του κ.Σημιτη θεωρειται μια νεα αρχη στις σχεσεις Αθηνων-Βοννης χωρις ομως αυτο να σημαινει διαγραφη των διαφορετικων προσεγγισεων και των υπαρκτων προβληματων οπως το θεμα των πολεμικων αποζημιωσεων και της επιστροφης του αναγκαστικου δανειου.

Χθες ο κ.Σημιτης, συναντηθηκε στις Βρυξελλες με το Βελγο ομολογο του και τον προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Σαντερ. Ο Προεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ δηλωσε οτι η Ευρωπαικη Ενωση, περιμενει απο την Τουρκια να τηρησει τις δεσμευσεις που εχει αναλαβει σχετικα με τη συμφωνια της τελωνειακης ενωσης. Η Ευρωπαικη Επιτροπη, τονισε ο κ.Σαντερ, εχει ηδη εκφρασει την ικανοποιηση απεναντι στην Ελλαδα. Εξαλλου,ο εκπροσωπος τυπου της Κομισιον, αναφερομενος στη συναντηση του Βαν Ντεν Μπρουκ με τον υπουργο εξωτερικων, Θοδωρο Παγκαλο, δηλωσε οτι ο κοινοτικος επιτροπος εξεφρασε την ελπιδα οτι δεν θα απειληθει η συμφωνια της τελωνειακης ενωσης υπενθυμιζοντας οτι η αποφαση της 6ης Μαρτιου ειχε τη μορφη συνολικου πακετου που περιεχει και τη δεσμευση για την εναρξη των ενταξιακων διαπραγματευσεων της Κυπρου. Ο κοινοτικος επιτροπος δηλωσε παντως, οτι αν η Τουρκια αμφισβητει τα κυριαρχικα δικαιωματα στις βραχονησιδες Ιμια, πρεπει να προσφυγει στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης.

Υπερ των ελληνικων θεσεων σχετικα με την προσφατη κριση στα Ιμια και κατα των τουρκικων διεκδικησεων στο Αιγαιο ταχθηκε ο νεος υπουργος Εξωτερικων του Καναδα, Λοιντ Αξγουορθι, ο οποιος τονισε στην ελληνοκαναδικη αντιπροσωπεια, που τον επισκεφθηκε, οτι η χωρα του προασπισθηκε ανεκαθεν την εφαρμογη των κανονων, οι οποιοι απορρεουν απο τις διεθνεις συνθηκες.

Ενα σουηδικο μικρο ιδιωτικο αεροσκαφος τυπου Τσεσνα, κατεπεσε στη 1.30 περιπου το μεσημερι, δυο μιλια ανοιχτα απο το λιμενοβραχιωνα του Ηρακλειου Κρητης. Κανενα απο τα τρια ατομα που επεβαιναν δεν επαθε τιποτα και εχουν μεταφερθει στο λιμεναρχειο Ηρακλειου. Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, το αεροσκαφος, απογειωθηκε απο το Πριντεζι της Ιταλιας με προορισμο το Καιρο και ενδιαμεσο σταθμο το Ηρακλειο. Για αγνωστο μεχρι στιγμης λογο εξεπεμψε σημα κινδυνου και στη συνεχεια κατεπεσε στη θαλασσια περιοχη.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, επισκεφθηκε το μεσημερι στο Ωνασειο τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου. Ο κ.Αρσενης δηλωσε οτι ζητησε ο ιδιος να δει τον κ.Παπανδρεου και συζητησαν για διαφορα πολιτικα θεματα.Απαντωντας ο κ.Αρσενης σε ερωτηση αν συζητηθηκαν τα εθνικα θεματα , ειπε οτι δεν θελει να κανει κανενα σχολιο για το ακριβες αντικειμενο της συζητησης.

Επισημη επισκεψη στην Αθηνα πραγματοποιει στις 29 Φεβρουαριου ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα. Την Αθηνα επισης θα επισκεφθει το διημερο 28 και 29 Φεβρουαριου ο εκπροσωπος της προεδριας της Ευρωπαικης Ενωσης για το Κυπριακο, Φεντερικο Ντι Ρομπερτο.

Δεν υπαρχει κανενα νεοτερο και επισημο στοιχειο στο υπουργειο Εξωτερικων για την αναγνωριση της πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας απο την Σερβια με το ονομα ``Δημοκρατια της Μακεδονιας``. Αυτο δηλωσε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων Κωνσταντινος Μπικας οταν του ζητηθηκε να σχολιασει δημοσιευματα που αναφερουν οτι το Βελιγραδι θα αναγνωρισει την ΠΓΔΜ με το ονομα ``Δημοκρατια της Μακεδονιας`` ως κρατικη συνεχεια της συνοδου του Εθνικου Αντιφασιστικου Συμβουλιου του 1944 και ``ως μακεδονικη εθνοτητα``. Τα δημοσιευματα αυτα συνιστουν επαναληψη παλαιοτερων πληροφοριων, κατεληξε ο κ. Μπικας.

Οξυτατη ηταν η αντιδραση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη ο οποιος φερεται συμφωνα με το δημοσιευμα της εφημεριδας ``Ονομα`` οτι πηρε μιζες για το εργο του αεροδρομιου των Σπατων. Ο κ.Λαλιωτης κατηγγειλε το δημοσιευμα ως συκοφαντικο, πλαστο, απαραδεκτο και γελοιο, που δεν εχει καμια σχεση με την αληθεια και την πραγματικοτητα. Τονισε οτι προκειται για σκευωριες των σκοτεινων κυκλων των απατεωνων και των συκοφαντων του υποκοσμου, που θα αποκαλυφθουν και θα καταδικαστουν απο τη δικαιοσυνη στην οποια και προσφευγει, καταθετοντας μηνυση. Ο υπουργος δηλωσε επισης κατηγορηματικα, οτι ποτε δεν ειχε και δεν προκειται να αποκτησει ειδικους λογαριασμους σε οποιαδηποτε τραπεζα της Ελβετιας, του εξωτερικου η και του εσωτερικου. Ο εκπροσωπος της Τραπεζας Ντρεσντνερ της Γενευης στην Αθηυνα, διαβεβαιωσε οτι υστερα απο ερευνα που εγινε δεν υπαρχει κανενας λογαριασμος στο ονομα του Κωστα Λαλιωτη η της συζυγου του και υπογραμμισε οτι το εγγραφο που δημοσιευεται στην εφημεριδα ειναι πλαστο.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ο οποιος βρισκεται στη Λευκωσια, επισκεφθηκε το πρωι το στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ και κατεθεσε στεφανι στο μνημειο των ηρωων για τους πεσοντες κατα την τουρκικη εισβολη. Τονισε οτι οι Ελληνες που βρισκονται στην Κυπρο θα πραξουν το καθηκον τους εαν χρειαστει.

Σε εξελιξη βρισκεται η προκαταρκτικη εξεταση,σχετικα με την επεμβαση των ειδικων αστυνομικων δυναμεων σε καταυλισμο τσιγγανων στον Ασπροπυργο Αττικης, προκειμενου να καταλογιστουν ευθυνες εαν υπαρξουν για το σχεδιασμο της επιχειρησης. Την αποδοση ευθυνων ζητησε και ο Πρωθυπουργος, σε τηλεφωνικη του επικοινωνια απο τις Βρυξελλες με τον αρχηγο της Αστυνομιας.

Πεπλος μυστηριου καλυπτει τη χθεσινη εκρηξη σε βουλγαρικο βαγονι, σταθμευμενης αμαξοστοιχιας στο σιδηροδρομικο σταθμο Θεσσαλονικης, χωρις ευτυχως να υπαρξουν θυματα. Οπως δηλωσε ο Γενικος Αστυνομικος Διευθυντης της Θεσσαλονικης, υποστρατηγος Ιωαννης Καρακοντινος, προκειται για τρομοκρατικη ενεργεια. Η αμαξοστοιχια προερχοταν απο τη Σοφια και η αστυνομια εκτιμα οτι ειχε τοποθετηθει στην τουαλετα του βαγονιου, αυτοσχεδιος εκρηκτικος μηχανισμος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντωνται για δευτερη ημερα σημερα στην Τουρκια, αντιπροσωπειες των κομματων της Μητερας Πατριδας και της Ευημεριας για τη δημιουργια κυβερνησης συνεργασιας. Αντικειμενο και της σημερινης συναντησης ειναι η κατανομη των υπουργειων σε περιπτωση που σχηματιστει κυβερνηση. Η εβδομη κατα σειρα συναντηση των ηγετων των δυο κομματων του Μεσουτ Γιλμαζ και του Νετσμεντιν Ερμπακαν, θα πραγματοποιηθει κατα πασα πιθανοτητα μεχρι την Κυριακη. Ωστοσο, ο Ισλαμιστης ηγετης επανελαβε σημερα τη θεση του, υπερ της αναθεωρησης της συμφωνιας Τελωνειακης Ενωσης της Τουρκιας με την Κοινοτητα, οπως γραφει η εφημεριδα ``Χουριετ``. Σημειωνεται οτι ο Ερμπακαν που ειχε επανειλημενα εκφρασει αντιευρωπαικες θεσεις, ειχε δηλωσει αμεσως μετα τις εκλογες του Δεκεμβριου, οτι θα σεβαστει τις συμφωνιες που εχει υπογραψει η χωρα του με την Ευρωπαικη Ενωση.

Στο νοσοκομειο εισηχθη αιφνιδιως το πρωι ο Προεδρος της Βοσνιας, Αλιγια Ιζετμπεγκοβιτς. Οπως ανακοινωσε η βοσνιακη προεδρια ο κ.Ιζετμπεγκοβιτς αντιμετωπισε καρδιολογικα προβληματα. Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστες περισσοτερες πληροφοριες.

Οι υπηρεσιες του ΝΑΤΟ εχουν εντοπισει και αλλα στρατοπεδα τρομοκρατων στο εδαφος της Βοσνιας και αν δεν κλεισουν, θα πραγματοποιηθουν επιδρομες εναντιον τους δηλωσε ο αμερικανος μεσολαβητης για το Βοσνιακο Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Οι στρατιωτες του ΝΑΤΟ την περασμενη Παρασκευη εντοπισαν στρατοπεδο εκπαιδευσης τρομοκρατων δυτικα του Σεραγεβο, σε περιοχη που ελεγχεται απο τις κυβερνητικες δυναμεις της Βοσνιας και μετα απο επιθεση συνελαβαν οκτω Βοσνιους και τρεις αλλους που πιθανολογειται οτι ειναι Ιρανοι. Κατεσχεσαν επισης , οπλα, πυρομαχικα και εκρηκτικα.

Συνερχεται σημερα, το Συμβουλιο Αμυνας της Γαλλιας υπο την προεδρια του γαλλου προεδρου Ζακ Σιρακ για να λαβει τις τελικες αποφασεις για την αναμορφωση των γαλλικων ενοπλων δυναμεων, η οποια περιλαμβανει τον αριθμητικο περιορισμο τους και την μετατροπη τους σε επαγγελματικο στρατο.

Σφοδρες μαχες διεξαγονται μεταξυ των ρωσικων δυναμεων και των αυτονομιστων ανταρτων γυρω απο το Τσεντοροι, της ανατολικης Τσετσενιας το οποιο σφυροκοπει το ρωσικο πυροβολικο εδω και μια εβδομαδα. Συμφωνα με τη ρωσικη στρατιωτικη διοικηση στην διαρκεια των μαχων εχασαν τη ζωη τους τουλαχιστον εξι Ρωσοι στρατιωτες.

Ο Σαουδαραβας βασιλιας Φαχντ, ο οποιος υπεστη καρδιακο επεισοδιο τον περασμενο Νοεμβριο αναλαμβανει και παλι τα καθηκοντα του ως μοναρχης αφου εχει αναρρωσει πληρως, μετεδωσαν τα κρατικα Μεσα Ενημερωσης. Ο βασιλιας Φαχντ ανακοινωσε οτι απο σημερα παυει να ισχυει η εντολη που ειχε δωσει στον πριγκηπα Αμπντουλλαχ για τη διακυβερνηση της χωρας κατα τη διαρκεια της αναρρωσης του.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδοχικες συναντησεις ειχε το μεσημερι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Ειδικοτερα συναντηθηκε με τον Αρχιεπισκοπο Αθηνων και Πασης Ελλαδος, Σεραφειμ, στη συνεχεια με τον υπουργο Δικαιοσυνης, Ευαγγελο Βενιζελο και τελος με τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη.

Προθεσμια, για τις 14 Μαρτιου, ζητησε και πηρε απο το δευτερο ανακριτη Πειραια, ο δημαρχος Πειραια, Στελιος Λογοθετης, ο οποιος κατηγορειται για υπεξαιρεση απο κοινου αντικειμενων μεγαλης αξιας, σε βαθμο κακουργηματος, εκβιαση, απειλη και εκδοση ψευδους βεβαιωσης. Την προθεσμια ζητησαν απο τον ανακριτη οι συνηγοροι του δημαρχου,προκειμενου, οπως ειπαν, να ετοιμασει την απολογια του.

Ασθενης σεισμικη δονηση μεγεθους 4,3 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε τα ξημερωματα 120 χιλιομετρα δυτικα της Θεσσαλονικης. Οπως δηλωσε στο ΑΠΕ, ο σεισμολογος Βασιλης Καρακωστας, του Εργαστηριου Γεωφυσικης του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, η δονηση εντασσεται στη μετασεισμικη δραστηριοτητα του ισχυρου σεισμου, που σημειωθηκε τον περασμενο Μαιο στην Κοζανη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον αγωνα ΑΕΚ-Σπορτιγκ ολοκληρωνονται αποψε οι προκριματικοι αγωνες για το φαιναλ φορ του κυπελλου μπασκετ.Ο αγωνας θα αρχισει στις 9 και θα διεξαχθει στο κλειστο σταδιο του ΟΑΚΑ. Χθες, ο Παναθηναικος προκριθηκε για το φαιναλ φορ, αφου νικησε τον Ολυμπιακο με 85-72. Επισης, ο Απολλωνας Πατρας νικησε στη Θεσσαλονικη με 86-65 το Μακεδονικο. Ηδη, για τους αγωνες της Πατρας που θα γινουν 23 και 24 Μαρτιου εχει προκριθει και ο Ηρακλης.

Μεγαλη νικη πετυχε η ομαδα βολλευ του Ολυμπιακου που επιβληθηκε με 3-0 σετ της τουρκικης Εζαζιμπασι, μεσα στην Κωνσταντινουπολη.Με τη νικη αυτη προκριθηκε πανηγυρικα στο "φαιναλ φορ" του κυπελλου κυπελλουχων Ευρωπης, που θα γινει 9 και 10 Μαρτιου στο σταδιο ειρηνης και φιλιας.

Η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου εχασε χθες με 3-1 στη Νιμ σε φιλικο αγωνα, απο το αντιστοιχο γαλλικο συγκροτημα. Η εθνικη μας προηγηθηκε με γκολ του Αλεξανδρη στο τεταρτο λεπτο.

Εκτος πινακων της πρωτης εθνικης κατηγοριας, μεχρι τελος της περιοδου τεθηκε ο διαιτητης Γιωργος Σπανεας, με αποφαση της επιτροπης διαιτησιας. Σημειωνεται οτι ο κ.Σπανεας, ειχε διαιτητευσει την περασμενη Κυριακη, το παιχνιδι Πανιωνιου-Παναθηναικου και προκαλεσε οξειες αντιδρασεις για τη διαιτησια απο τους Νεοσμυρνιωτες.

Το 15-ο καλυτερο πρωταθλημα στον κοσμο ειναι το Ελληνικο, συμφωνα με την Διεθνη Ομοσπονδια Ιστοριας και Στατιστικης του Ποδοσφαιρου, η οποια κατεταξε ολα τα πρωταθληματα ποδοσφαιρου του κοσμου με βαση την δυναμικοτητα των ομαδων που μετεχουν σε αυτα. Ετσι, το Ελληνικο πρωταθλημα κατεχει την 15-η θεση με 552 βαθμους και θεωρειται ισχυροτερο μεταξυ αλλων απο τα αντιστοιχα της Σκωτιας, της Ρουμανιας, της Δανιας, της Ελβετιας, της Σουηδιας, της Πολωνιας, της Αυστριας, της Βουλγαριας, της Τουρκιας και της Νορβηγιας, που βρισκονται πιο χαμηλα στην σχετικη καταταξη. Το καλυτερο πρωταθλημα του κοσμου ειναι το Ιταλικο με 1352.5 βαθμους και ακολουθουν τα πρωταθληματα της Γαλλιας, της Ισπανιας, της Γερμανιας, της Βραζιλιας, της Αγγλιας, της Ολλανδιας και της Αργεντινης, που βρισκονται στην πρωτη 8-αδα της σχετικης καταταξης.

Η περιεργη υποθεση μιας Φιλιππινεζας αθλητριας με... αμφισβητουμενη θηλυκοτητα, μπορει συντομα να γινει και μειζον Ολυμπιακο ζητημα. Προκειται για τη 18-χρονη Νανσι Ναβαλτα, που θεωρειτο το νεο μεγαλο αστερι της χωρας της στους δρομους ταχυτητας, μεχρι την στιγμη που οι ειδικες εξετασεις στις οποιες υποβληθηκε περυσι απεδειξαν οτι ειναι ...ανδρας. Η Ναβαλτα, παρα το οτι αμφισβητησε εντονα τα αποτελεσματα των εξετασεων, αναγκαστηκε να ``μεταπηδησει`` στους ανδρες και μαλιστα ελαβε μερος σε ενα μητινγκ στην πατριδα της.Ωστοσο,την περασμενη εβδομαδα αγωνιστηκε και πρωτευσε στα 100 και 200 μετρα των γυναικων σε διεθνες μιτιγκ που εγινε στη χωρα της.Μαλιστα στα 100 μετρα επιασε και το οριο για τη συμμετοχη της στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα.Η προοπτικη αυτη δημιουργησε ιδιαιτερο προβλημα στην αθλητικη αρχη των Φιλιππινων η οποια παντως φερεται αποφασισμενη να μην της επιτρεψε να λαβει μερος.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες και καταιγιδες επικρατουν σημερα στη δυτικη Ελλαδα, τη Θρακη και τα νησια του Αιγαιου. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι αστατος, με τοπικες βροχες, χιονια στα ορεινα, αλλα και διαστηματα βελτιωσης. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα μετριοι μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 12 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 16 και στα νησια του Αιγαιου τους 19 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται αστατος καιρος κατα περιοδους νεφελωδης με τοπικες βροχες, σποραδικες καταιγιδες κυριως πανω απο τις θαλασσιες περιοχες και χιονια στα ορεινα. Τα φαινομενα θα ειναι εντονα στη δυτικη Ελλαδα, τα νησια του ανατολικου Αιγαιου και τα Δωδεκανησα. Οι ανεμοι στα δυτικα και βορεια θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στα ανατολικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση κυριως στα δυτικα, κεντρικα και βορεια.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 22 February 1996 - 18:27:51