Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 21)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *

Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα
  • Ισχυρη εκρηξη το απογευμα σε βαγονι αμαξοστοιχιας στη Θεσσαλονικη, χωρις ευτυχως να υπαρξουν θυματα.
  • Κλιμα κατανοησης συναντα στις Βρυξελλες ο Κωστας Σημιτης που στη συνεχεια μεταβαινει στη Βονη και το Παρισι.
  • Η προσφατη ελληνοτουρκικη κριση και στο επικεντρο των συναντησεων του Βρετανου υπουργου Εξωτερικων με Γερασιμο Αρσενη και Μιλτιαδη Εβερτ.
  • Προκαταρκτικη εξεταση για τον τροπο δρασης της αστυνομιας χθες στους καταυλισμους των τσιγγανων διεταξε η Εισαγγελια Αθηνων.Δεν ειμαι ευτυχης για τα χθεσινα γεγονοτα δηλωνει ο Κωστας Γειτονας.
  • Σφικτη εισοδηματικη πολιτικη ζητα ο διοικητης της Τραπεζας της Ελλαδος και προειδοποιει οτι παρατηρειται δημοσιονομικη χαλαρωση.
  • Με 24ωρη απεργια με αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης συμβασης εργασιας απαντα αυριο η ΓΣΕΕ.
  • Ολα τα προβληματα των εργαζομενων και των συνταξιουχων θα τεθουν στη συναντηση του πρωθυπουργου με τη ΓΣΕΕ την ερχομενη εβδομαδα.
  • Παραταση 15 ημερων απο την Ευρωπαικη Επιτροπη για το προβλημα με την ονομασια της ελληνικης φετας.
  • Τα μετρα για τους κτηνοτροφους εξαγγελει αυριο το υπουργειο Γεωργιας.Συνεχιζονται οι κινητοποιησεις των αγροτων.
  • Ισως και εντος της εβδομαδας το Βελιγραδι αναγνωρισει την Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας.
  • Αντιδρα εντονα η Νεα Δημοκρατια στο ενδεχομενο μειωσης του ποσοστου ονομαστικοποιησης των μετοχων κατασκευαστικων εταιριων.
  • Επιδεινωση παρουσιαζει ο καιρος απο το πρωι στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη.
  • Κηδευθηκε στο Α'Νεκροταφειο ο Παμπλο.Πληθος κοσμου στην κηδεια του και δεκαδες στεφανια.
  • Ισχυρος σεισμος 6,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ στο Περου.Δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.
  • Αρχισε στο Κοινοβουλιο των Σκοπιων η συζητηση για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης στην κυβερνηση.
  • Συνεχιζονται πυρετωδως οι διαβουλευσεις στην Τουρκια για σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου.
  • Ακαρπες οι ερευνες για τον εντοπισμο του συνταξιουχου ναυτικου Ανδρεα Στεφα που αγνοειται μετα τη χθεσινη πυρκαγια στο ``Αιγαιο``.
  • Και νεα συγκρουση Παναθηναικου - Ολυμπιακου στο μπασκετ αυτη τη φορα για την προκριση στο φαιναλ φορ του Κυπελλου Ελλαδος.
  • Μειωμενος κατα 0,98% ο γενικος δεικτης στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυρη εκρηξη, απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια, σημειωθηκε στις 5 και τεταρτο το απογευμα σε επιβατικο βαγονι αμαξοστοιχιας στο Σιδηροδρομικο Σταθμο Θεσσαλονικης, που ειχε φτασει πριν απο δυο ωρες απο τη Σοφια της Βουλγαριας, χωρις να αναφερθουν θυματα.Η περιοχη εχει κατακλυσθει απο ισχυρες αστυνομικες και αντιτρομοκρατικες δυναμεις και συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, η εκρηξη οφειλεται σε μηχανισμο που ειχε τοποθετηθει, πιθανον για να καταστραφουν ιχνοι μεταφορας μεγαλης ποσοτητας ναρκοτικων.

Πνευμα κατανοησης για τη σταση της Ελλαδας στην προσφατη ελληνοτουρικη κριση συναντησε ο πρωθυπουργος στις Βρυξελλες, πρωτο σταθμο της ευρωπαικης περιοδειας του.Ο κ.Σημιτης συναντηθηκε ηδη με το Βελγο ομολογο του,ενω το απογευμα ηταν προγραμματισμενη συναντηση με τον προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης,Ζακ Σαντερ.Κατα τη συναντηση με το Βελγο πρωθυπουργο,Ζαν Λικ Ντεαν ο πρωθυπουργος επεσημανε την κοινοτικη διασταση της προσφατης ελληνοτουρκικης κρισης και τις επιπτωσεις που μπορει να εχει στην κοινη εξωτερικη πολιτικη της Ευρωπαικης Ενωσης.Στις δηλωσεις του ο κ.Σημιτης τονισε οτι υπαρχουν προβληματα στις σχεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης με τριτες χωρες που τα κρατη - μελη της Κοινοτητας θα πρεπει να αντιμετωπισουν απο κοινου. Απο την πλευρα του ο κ.Ντεαν εξεφρασε την κατανοηση του για τη σταση της Ελλαδας στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση και υπογραμμισε οτι στην εποχη μας τα προβληματα που αφορουν σε συνορα αρμοζει να επιλυονται με ειρηνικα μεσα και μεσω διαπραγματευσεων.Εαν υποθεσουμε οτι υπαρχουν τετοια προβληματα,τοτε πρεπει να επιλυθουν βασει των διεθνων συνθηκων και των διαδικασιων διεθνους διαιτησιας τονισε χαρακτηριστικα ο κ.Ντεαν.Τελος,ειπε οτι στη Διακυβερνητικη Διασκεψη το προβλημα της ασφαλειας των συνορων θα πρεπει να αντιμετωπισθει στο πλαισιο της κοινης εξωτερικης πολιτικης.Αυριο ο κ.Σημιτης μεταβαινει στη Γερμανια και οπως μεταδιδει ο ανταποκριτης του ΑΠΕ στη Βονη το κλιμα φαινεται να ειναι ιδιαιτερα ευνοικο κυριως απο τους λεγομενους πεφωτισμενους Χριστιανοδημοκρατες πολιτικους.Χαρακτηριστικη ειναι η σταση του αντιπροεδρου της Μικτης Γερμανοελληνικης Επιτροπης και μελους της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων,Φριντμπεργκ Πφλιγκερ, που τοποθετηθηκε σημερα σαφως υπερ των ελληνικων θεσεων και ζητησε την υποστηριξη του κ.Σημιτη.Απ'τα Γιαννενα ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης διατυπωσε την ευχη να εχει επιτυχια το ταξιδι του πρωθυπουργου σημειωνοντας ομως οτι δεν υπηρξε συζητηση μεταξυ των κομματων για τη χαραξη ενιαιας εθνικης γραμμης στην ενημερωση της διεθνους κοινοτητας για την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.

Διαδοχικες συναντησεις με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ και τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, ειχε το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων της Βρετανιας, Μαλκομ Ριφκιντ. Μετα τη συναντηση με τον κ.Εβερτ, ο βρετανος αξιωματουχος δηλωσε οτι οποια εποικοδομητικη αποψη προωθει με ειρηνικα μεσα την επιλυση διαφορων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, ειναι καλοδεχουμενη. Απο την πλευρα του ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, υπενθυμισε στον κ.Ριφκιντ τους κοινους αγωνες Ελλαδας και Βρετανιας για τα ανθρωπινα δικαιωματα, τη δημοκρατια και την ανεξαρτησια των λαων, οταν αλλοι λαοι, οπως ειπε, ως Ποντιοι Πιλατοι επλεναν τα χερια τους.Στη συναντηση που ακολουθησε με τον υπουργο Αμυνας ζητηθηκε κυριως η τελευταια κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Ο κ.Αρσενης δηλωσε οτι μετεφερε στο Βρετανο υπουργο τις ελληνικες θεσεις, ωστε να εχει μια πιο ολοκληρωμενη αποψη απο αυτη που ειχε μεχρι σημερα.

Τη διενεργεια προκαταρκτικης εξετασης για τον τροπο δρασης της αστυνομιας χθες σε καταυλισμους τσιγγανων στον Ασπροπυργο, διεταξε η Εισαγγελια Αθηνων.Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας μιλωντας σημερα σε ιδιωτικο ραδιοσταθμο της Αθηνας εξεφρασε την δυσαρεσκεια του για τον τροπο επεμβασης των ειδικων αστυνομικων δυναμεων και προσθεσε οτι δεν ειναι ευτυχης για αυτο το γεγονος. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συσκεψη στο υπουργειο, οπου εξεταστηκε η κατασταση. Στο μεταξυ, συνεχιζονται οι ερευνες για τον εντοπισμο του κακοποιου Νικου Καραχαλιου και της συμμοριας του οι οποιοι φερονται οτι δολοφονησαν στη Χαλκιδα την περασμενη Κυριακη το Νικο Τσολακο, ενω ευθυνονται και για τους δυο βιασμους στο Μαρουσι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται πυρετωδως οι πολιτικες διαβουλευσεις στην Τουρκια απο τους εκπροσωπους των κομματων της Μητερας Πατριδας και της Ευημεριας,προκειμενου να καθορισουν την κατανομη των υπουργειων σε περιπτωση σχηματισμου κυβερνσης συνασπισμου.Ο τουρκικος στρατος αντιμετωπιζει με επιφυλακτικοτητα την προοπτικη ανοδου των Ισλαμιστων στην εξουσια,ενω ο Μεσουτ Γιλμαζ δηλωνει οτι η συνεργασια του με τους Ισλαμιστες θα στηριζεται στις θεμελιωδεις αρχες της Δημοκρατιας.

Δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα οι ζημιες απο τον ισχυρο σεισμο 6,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σημειωθηκε ανοιχτα των ακτων του βορειου Περου.Το επικεντρο του σεισμου,εντοπιστηκε σε αποσταση 400 χιλιομετρων βορειοδυτικα της πρωτευουσας Λιμα.

Αρχισε στο κοινοβουλιο των Σκοπιων η συζητηση για την παροχη ψηφου εμπιστοσυνης προς το νεο Κυβερνητικο σχημα, με ομιλια του πρωθυπουργου Μπρανκο Τσερβενκοφσκι.Ο πρωθυπουργος της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, χαρακτηρισε ιστορικο γεγονος την υπογραφη της ενδιαμεσης συμφωνιας της Νεας Υορκης, καθως και οτι η Ελλαδα αναγνωρισε την ανεξαρτησια και εδαφικη ακεραιοτητα της χωρας του.

Οι σφοδρες χιονοπτωσεις και ο παγετος εχουν παραλυσει το πιο μεγαλο τμημα της βορειας και δυτικης Γαλλιας,ενω περισσοτερα απο 1000 ατομα παγιδευτηκαν απο το χιονι.Η Νορμανδια ηταν η περιοχη που επληγη περισσοτερο απο την κακοκαιρια,ενω η μεγαλη θαλασσοταραχη που επικρατει στη Μαγχη ειχε ως αποτελεσμα να κρατησει δεμενα τα πλοια στα λιμανια.Στη Γερμανια τα σωστικα συνεργεια χρειαστηκαν αρκετες ωρες για να ξεθαψουν 29 οδηγους,που παγιδευθηκαν στο χιονι.

Αρχισε σημερα στην Μπρεσια της βορειας Ιταλιας η ακροαματικη διαδικασια για να αποφασισθει αν θα παραπεμφθει η οχι σε δικη ο πρωην δικαστης του Μιλανου και επικεφαλης της επιχειρησης καθαρα χερια, Αντονιο Ντι Πιετρο, που κατηγορειται για καταχρηση εξουσιας.Το δικαστηριο αποφασισε να αναβληθει η δικη του πρωην πρωθυπουργου, ενοψει των εκλογων της 21η Απριλιου.

Στη Ρωσια, ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν απεκλεισε το ενδεχομενο αναβολης των προγραμματισμενων για τις 16 Ιουνιου προεδρικων εκλογων. Η δημοτικοτητα του κ.Γιελτσιν εχει μειωθει απο την στρατιωτικη επεμβαση στην Τσετσενια οπου χιλιαδες ατομα σκοτωθηκαν.Παραλληλα ο κ.Γιελτσιν διεψευσε σημερα τις πληροφοριες για ρηγμα στις σχεσεις του με τον πρωθυπουργο Βικτορ Τσερνομιρντιν και τις χαρακτηρισε αβασιμες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατα της χορηγησης αυξησεων πανω απο τον πληθωρισμο ταχθηκε σημερα ο διοικητης της Τραπεζας Ελλαδος,Λουκας Παπαδημος,κανοντας ειδικη μνεια στην αναμενομενη υπογραφη της εθνικης συμβασης εργασιας και προειδοποιωντας οτι αυξησεις πανω απο τον πληθωρισμο θα εχουν δυσμενεις επιπτωσεις στην παραγωγικοτητα και την ανταγωνιστικοτητα των ελληνικων επιχειρησεων και συνεπως και στο επιπεδο της απασχολησης.Ο κ.Παπαδημος παρουσιασε σημερα το νομισματοπιστωτικο προγραμμα του 1996 και επεμεινε στην εκτελεση μιας αυστηρης νομισματικης και συναλλαγματικης πολιτικης.Για την πορεια των επιτοκιων τονισε οτι αν ο πληθωρισμος μειωθει κατα τρεις μοναδες και φθασει το 5%,θα μειωθουν και τα επιτοκια προβλεποντας οτι η μειωση τους θα ειναι,σ'αυτη την περιπτωση,μεγαλυτερη απο τρεις μοναδες.Ο κ. Παπαδημος απηυθυνε προειδοποιηση οτι υπαρχουν ενδειξεις δημοσιονομικης χαλαρωσης και τονισε οτι πρωταρχικος στοχος της νομισματικης πολιτικης και για φετος ειναι η αποκλιμακωση του πληθωρισμου ωστε στα αμεσως προσεχη χρονια να προσεγγισει το μεσο κοινοτικο ορο.Τελος,υπογραμμισε οτι η Τραπεζα της Ελλαδος θα επιδιωξει φετος τη συγκρατηση της πιστωτικης επεκτασης προς τον ιδιωτικο τομεα.

Εικοσιτετραωρη απεργια εχει εξαγγειλει για αυριο η ΓΣΕΕ, με αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης συλλογικης συμβασης εργασιας. Παραλληλα,πραγματοποιειται αυριο το πρωι στην πλατεια Κανιγγος συλλαλητηριο με πρωτοβουλια της Συντονιστικης Επιτροπης των συνεργαζομενων σωματειων και συνταξιουχικων οργανωσεων με τη συμπαρασταση των 10 εκλεγμενων στη ΓΣΕΕ αντιπροσωπων της ΕΣΑΚ.Στην αυριανη κινητοποιηση της ΓΣΕΕ θα συμμετασχουν οι Τραπεζες, οι ΔΕΚΟ και οι εργαζομενοι στα μεσα μεταφορας.Στην Ολυμπιακη οι εργαζομενοι θα πραγματοποιησουν τριωρη σταση εργασιας απο τις 12.30 το μεσημερι. Οι εργαζομενοι στα πλοια θα πραγματοποιησουν σταση εργασιας απο τις 8 το πρωι ως τις 12 το μεσημερι. Παραλληλα, αυριο ληγει η τετραημερη απεργια που πραγματοποιουν οι εργαζομενοι στον ΟΤΕ, και ζητωντας να αποσυρθει το νομοσχεδιο που αναφερεται στη μερικη μετοχοποιηση του οργανισμου. Εξαλλου, συλλαλητηριο για τις 12 Μαρτιου προγραμματιζουν οι συνταξιουχοι.

Συναντηση με τον πρωθυπουργο θα εχει η ΓΣΕΕ μεσα στην ερχομενη εβδομαδα. Οπως δηλωσε ο Προεδρος της Συνομοσπονδιας, Χρηστος Πρωτοπαπας, θα τεθουν τα ζητηματα των μισθων και των συνταξεων, των επιχειρουμενων αλλαγων στις ΔΕΚΟ, της προστασιας των εργαζομενων απο τις συνεπειες των αναδιαρθρωσεων στη βιομηχανια. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ σημειωσε οτι το μηνυμα της απεργιας εχει πολλους αποδεκτες και καλεσε τους εργοδοτες να εγκαταλειψουν την ακαμπτη σταση που εχουν μεχρι σημερα στις διαπραγματευσεις για τη Συλλογικη Συμβαση.Επισης,ειπε οτι κυβερνητικοι παραγοντες θα πρεπει να σταματησουν τις παρεμβασεις, που στοχευουν στον εγκλωβισμο των αυξησεων στους μισθους και τις συνταξεις στα ασφυκτικα ορια του προγραμματος συγκλισης. Ο κ. Πρωτοπαπας επεμεινε στο ζητημα των συνταξεων και καλεσε την κυβερνηση να προωθησει αμεσα την επανασυνδεση με τα 20 ημερομισθια και τους συναρμοδιους υπουργους να σταματησουν τις αλληλοσυγκρουομενες δηλωσεις.

Παραταση 15 ημερων εδωσε η Ευρωπαικη Επιτροπη, μετα την αναβολη της προγραματισμενης για σημερα συζητησης στις Βρυξελλες, σχετικα με την προστασια της ονομασιας της ελληνικης φετας.Το θεμα ειχε θεσει η Δανια που αμφισβητει την αποκλειστικοτητα της ελληνικης ονομασιας και παραγει ασπρο τυρι με αγελαδινο και οχι προβειο γαλα, οπως κανει η Ελλαδα. Στην συνεχεια, το ονομαζει φετα εξαγοντας μεγαλες ποσοτητες στις ευρωπαικες και διεθνεις αγορες.Στην Αθηνα, ο υφυπουργος Γεωργιας Αποστολος Φωτιαδης, εδωσε στη δημοσιοτητα λιστα με 13 παραγωγους τυριου φετας, οι οποιοι την παρασκευαζαν με αγελαδινο γαλα που απαγορευεται απο την ελληνικη νομοθεσια.Εναντιον των παραγωγων ασκηθηκε ποινικη διωξη και παραπεμφθηκαν στον εισαγγελεα.Ο κ.Φωτιαδης διαβεβαιωσε οτι τις τελευταιες 20 μερες εχουν γινει 500 ελεγχοι για τη νοθεια στη φετα σε ολη τη χωρα και τα αποτελεσματα των ελεγχων αυτων θα δοθουν στην δημοσιοτητα την προσεχη εβδομαδα.

Αυριο αναμενεται να εξαγγειλει το υπουργειο Γεωργιας τα μετρα της κυβερνησης για την κτηνοτροφια.Συμφωνα με δηλωσεις του υφυπουργου Γεωργια, Αποστολου Φωτιαδη, οι κτηνοτροφοι εχουν στην πλειοψηφια τους, ανταποκριθει στην κυβερνητικη ρυθμιση των χρεων τους, ενω οσοι οφειλουν ακομα εχουν ζητησει να παραταθει ο χρονος των συμβατικων τους υποχρεωσεων.Δεκαδες λιτρα γαλακτος εχυσαν στους δρομους του Κιλκις 300 περιπου κτηνοτροφοι που συγκεντρωθηκαν διαμαρτυρομενοι για τη μειωση της τιμης του γαλακτος.Μεθαυριο Πεμπτη προγραμματιζουν νεα συγκεντρωση στη Θεσσαλονικη και πορεια προς το υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης.

Το Βελιγραδι ισως αναγνωρισει αυτην την εβδομαδα τα Σκοπια.Τη δηλωση αυτη εκανε ο αντιπροεδρος του Σοσιαλιστικου Κομματος των Σκοπιων, Μπλαγκογιε Φιλιποβσκι, μετα την ολοκληρωση επισημης επισκεψης του στην Γιουγκοσλαβια.Τονισε ακομα οτι ελαβε διαβεβαιωσεις απο τον προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, πως η αναγνωριση θα γινει με το συνταγματικο ονομα των Σκοπιων, δηλαδη Δημοκρατια Μακεδονιας.

Παρανομη, χαρακτηρισε με σημερινη ανακοινωση της η Νεα Δημοκρατια, την ονομαστικοποιηση μερους μονο των μετοχων των κατασκευαστικων εταιριων, προειδοποιωντας την κυβερνηση οτι εαν εμμεινει σε μια τετοια θεση, τοτε το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης θα προσφυγει στη δικαιοσυνη. Στην ανακοινωση της η Νεα Δημοκρατια εκτιμα πως η προσπαθεια της κυβερνησης να φαλκιδευσει τη ρυθμιση, που θεσπιστηκε με τη προσφατη τροπολογια στη Βουλη, εξηγει την στηριξη που απλοχερα της παρεχουν τα καθε ειδους διαπλεκομενα συμφεροντα.

Προτιμω να μεινω προδωμενος, παρα να φυγω προδοτης. Τη δηλωση αυτη εκανε ο Μητροπολιτης Θεολογος μετα την αποφαση του Συμβουλιου Επικρατειας, με την οποια τοσο ο ιδιος οσο και οι αλλοι δυο Ιερωνυμικοι Μητροπολιτες, τιθενται αμετακλητα εκτος Μητροπολεων.Ο νομικος συμβουλος του Μητροπολιτη Στελιος Τζιλακας δηλωσε οτι θεωρει την αποφαση ως δικαστικο πραξικοπημα και θα προσφυγει στο Διεθνες Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων. Απο την πλευρα του ο Μητροπολιτης Ιγνατιος δηλωσε οτι προκειται για νικη της εκκλησιας και εξεφρασε την ελπιδα, οτι ο κ. Θεολογος και οι οπαδοι του θα σεβαστουν την κριση του Ανωτατου Διοικητικου Δικαστηριου στο οποιο αλλωστε, οπως υπογραμμισε, αυτοι προσεφυγαν.

Επιδεινωση παρουσιασε ο καιρος το πρωι, στην Ανατολικη Μακεδονια και Θρακη,με βροχοπτωσεις, πτωση της θερμοκρασιας και χιονια στα ορεινα. Στο Βορειο και Βορειο Ανατολικο Αιγαιο πνεουν ανεμοι εντασης 7 με 8 μποφωρ και απαγορευθηκε ο αποπλους των σκαφων, ενω δεν πραγματοποιουνται τα δρομολογια προς και απο την Θασο. Λογω ολισθηροτητας των δρομων, οι υπηρεσιες της Τροχαιας πυκνωσαν τους ελεγχους τους, στα εθνικα οδικα δικτυα Καβαλας- Θεσσαλονικης, Καβαλας-Δραμας-Σερρων και Καβαλας-Θρακης.

Ολοκληρωθηκαν το μεσημερι στα Ιωαννινα οι τετραημερες εορταστικες εκδηλωσεις για την 83η επετειο απελευθερωσης της πολης απο τον τουρκικο ζυγο. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, τιμησε με την παρουσια του τις εκδηλωσεις, ενω την κυβερνηση εκπροσωπησε ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος. Παρευρεθησαν επισης, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, βουλευτες και η ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας. Μετα τη δοξολογια και την καταθεση στεφανου, ο Προεδρος της Δημοκρατιας παρακολουθησε, υπο καταρρακτωδη βροχη, παρελαση των Ενοπλων Δυναμεων και των Σωματων Ασφαλειας. Με τη ληξη της παρελασης, δηλωσε οτι οι Ενοπλες Δυναμεις εχουν υψηλο φρονημα και ειναι ετοιμες ανα πασα στιγμη να υπερασπιστουν την τιμη και την ακεραιοτητα της χωρας.

Ιδιαιτερα θετικα χαρακτηριζουν τα αποτελεσματα της αξονικης τομογραφιας στην οποια υπεβληθη χθες ο πρωην Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου, οι θεραποντες ιατροι του, οι οποιοι διαπιστωσαν οτι δεν επανασυγκεντρωνεται υγρο στο θωρακα και οτι δεν εμφανιστηκαν αλλες ανησυχητικες ενδειξεις, στην τομογραφια σωματος. Την ερχομενη βδομαδα θα συζητησουν τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα και ενδεχομενως να παρουν οριστικη αποφαση για την ημερομηνια που ο κ. Παπανδρεου θα μπορεσει να επιστρεψει στο σπιτι του.

Κηδευτηκε στις 3.30 το μεσημερι στο Α`Νεκροταφειο Αθηνων ο μεγαλος αγωνιστης Μιχαλης Ραπτης, γνωστος ως Παμπλο. Η σορος του, εκτεθηκε το πρωι σε λαικο προσκυνημα.

Ακαρπες εχουν αποβει μεχρι στιγμης οι ερευνες βατραχανθρωπων του Λιμενικου Σωματος για τον εντοπισμο του συνταξιουχου ναυτικου, Ανδρεα Στεφα.Ο ατυχος ναυτικος εργαζοταν στο επιβατηγο πλοιο, Αιγαιο, στο οποιο εκδηλωθηκε πυρκαγια και στη συνεχεια βυθιστηκε κοντα στο νησακι Αταλαντη.Το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας εχει ηδη διαταξει την διεξαγωγη ενορκης διοικητικης εξετασης για τυχον παραλειψεις και ευθυνες λιμενικων οργανων.

Σε υπερβολικη δοση ηρωινης οφειλεται ο θανατος του 34χρονου Σπυρου Μωραιτη.Ο ατυχος νεος, πατερας ενος ανηλικου παιδιου, βρεθηκε νεκρος με μια συριγγα διπλα του μεσα στο αυτοκινητο του στην οδο Θηβων, στην Νικαια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Την απαγορευση καθε ειδους εργασιας σε τμημα της γραμμης τρια του Μετρο, απο το σταθμο στο Μοναστηρακι μεχρι το σταθμο Κεραμεικου, αποφασισε το Κεντρικο Αρχαιολογικο Συμβουλιο καθως, οπως υποστηριζει, υπαρχουν φοβοι για σοβαρες καθιζησεις σε ολοκληρο τον αρχαιολογικο χωρο.

Επισκεψη-αστραπη πραγματοποιει στις αρχες Μαρτιου στην Αθηνα ο γνωστος ιταλος σκηνοθετης, Μπερναρντο Μπερτολουτσι.Σκοπος της επισκεψης του ειναι να συζητησει με το κοινο και να μοιραστει τους προβληματισμους και τις ανησυχιες του για το κινηματογραφικο του εργο, καθως και το μελλον της 7ης Τεχνης στο κλεισιμο του αιωνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντωνται σημερα στο κλειστο των ολυμπιακων εγκαταστασεων οι ομαδες μπασκετ του Παναθηναικου και του Ολυμπιακου στο πλαισιο της ημιτελικης φασης του κυπελλου Ελλαδας. Οποιος κερδισει θα παει στο φαιναλ φορ της διοργανωσης, που θα γινει 23 με 24 Μαρτιου στην Πατρα, ενω ο ηττημενος θα αποχαιρετησει το θεσμο. Ο Ηρακλης, που νικησε χθες στη Θεσσαλονικη τη Λαρισα με 79-68, ενω οι αγωνες της ημιτελικης φασης για το Κυπελλο Ελλαδας ολοκληρωνονται αυριο το βραδυ με τη συναντηση ΑΕΚ-Σπορτινγκ.

Στο ποδοσφαιρο, εχουμε αγωνες προετοιμασιας των εθνικων ομαδων ανδρων, ελπιδων και παιδων. Οι ανδρες, στο πλαισιο της προετοιμασιας τους για την προκριματικη φαση του παγκοσμιου κυπελλου 1998, δινουν σπουδαιο φιλικο παιχνιδι στη Νιμ, με το αντιστοιχο γαλλικο συγκροτημα. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 10 παρα τεταρτο.

Η εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου των Ελπιδων, σε φιλικο αγωνα που εγινε σημερα στο γηπεδο της Ριζουπολης, νικησε 3-1 τον Απολλωνα Αθηνων.

Τον πιο κρισιμο αγωνα της δινει σημερα η ομαδα βολει του Ολυμπιακου στο πλαισιο της ημιτελικης φασης του κυπελλου κυπελλουχων Ευρωπης. Απο τις 6 το απογευμα αντιμετωπιζει στην Κωνσταντινουπολη την Εζατζιμπασι και χρειαζεται νικη, με οποιοδηποτε σκορ, για να προκριθει στο φαιναλ φορ της διοργανωσης, που φετος θα γινει 9 και 10 Μαρτιου, στο σταδιο ειρηνης και φιλιας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε τροχια υποχωρησης κινηθηκαν και σημερα οι τιμες των μετοχων, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει στις 974,25 μοναδες,μειωμενος σε ποσοστο 0,98%. Σε χαμηλα επιπεδα κυμανθηκε ο ογκος των συναλλαγων, η αξια των οποιων εφθασε τα 5 δις. δραχμες. Συνολικα διακινηθηκαν 240 μετοχες, εκ των οποιων 58 εκλεισαν με ανοδο, 163 με πτωση και 19 παρεμειναν σταθερες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,84%, Ληζινγκ πτωση 2,21%, Ασφαλειες πτωση 2%, Επενδυσεις πτωση 0,69%, Βιομηχανιες πτωση 0,95%, Κατασκευες πτωση 1,14%, Συμμετοχων πτωση 1,18%, Διαφορες πτωση 1,13%.

Μικρη υποχωρηση παρουσιασε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες προς 244,38 δραχμες.

Συναλλαγμα               ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ        ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ        180.900      180.357     181.443

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχερος καιρος με τοπικες καταιγιδες κυριως στα δυτικα και ηπειρωτικα προβλεπεται για αυριο απο τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 6 με 12 βαθμους στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 16 και στα νησια του Αιγαιου 13 με 19 βαθμους Κελσιου.Αστατο καιρο με βροχες αλλα και διαστηματα βελτιωσης και θερμοκρασια 10 με 15 και 9 με 11 βαθμους αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 21 February 1996 - 21:20:42