Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 21)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Απο τις Βρυξελλες ξεκιναει η διπλωματικη εκστρατεια του Πρωθυπουργου. Ηδη συναντηθηκε με το Βελγο ομολογο του.
  • Το απογευμα, ο κ.Σημιτης θα συναντηθει με τον Προεδρο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και αυριο θα μεταβει στη Βοννη.
  • Διαδοχικες συναντησεις με τον Μιλτιαδη Εβερτ και τον Γερασιμο Αρσενη ειχε το πρωι στην Αθηνα ο Βρετανος υπουργος Εξωτερικων, Μαλκομ Ριφκιντ.
  • Εικοσιτετραωρη απεργια εχει εξαγγειλει για αυριο η ΓΣΕΕ. Μετεχουν οι Τραπεζες,οι ΔΕΚΟ και οι εργαζομενοι στα μεσα μαζικης μεταφορας.
  • Τη δυσαρεσκεια του εξεφρασε ο υπουργος Δημοσιας Ταξης για τον τροπο επεμβασης των αστυνομικων δυναμεων σε καταυλισμο τσιγγανων.
  • Ηδη, διενεργειται ενορκη διοικητικη εξεταση για τον καταλογισμο τυχον ευθυνων.
  • Δεμενα παραμενουν λογω των ανεμων τα φερι μποτ και τα ιπταμενα δελφινια προς τον Αργοσαρωνικο καθως και στις πορθμειακες γραμμες.
  • Κηδευεται το μεσημερι ο αγωνιστης της Αριστερας, Χρηστος Ραπτης, γνωστος ως Παμπλο.
  • Αναμενεται να εκδοθει σημερα στις Βρυξελλες η αποφαση για την κατοχυρωση της φετας ως αποκλειστικα ελληνικου τυριου.
  • Την κατανομη των υπουργειων εξεταζουν τα κομματα των Γιλμαζ-Ερμπακαν, σε ενδεχομενο σχηματισμο κυβερνησης στην Τουρκια.
  • Εκπληξη σημειωθηκε στις προκριματικες εκλογες του Ρεπουμπλικανικου κομματος στο Νιου Χαμσαιρ, οπου ηττηθηκε το φαβορι.
  • Συνεχιζεται η κακοκαιρια στη Γαλλια, οπου χιλια ατομα παγιδευτηκαν απο το χιονι.
  • Παναθηναικος και Ολυμπιακος αγωνιζονται το βραδυ για την ημιτελικη φαση στο κυπελλο μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απο τις Βρυξελλες, ξεκινα η διπλωματικη εκστρατεια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, με στοχο την προωθηση των ελληνικων θεσεων. Ηδη, ο κ.Σημιτης συναντηθηκε το μεσημερι στη βελγικη πρωτευουσα με τον Πρωθυπουργο της χωρας, Ζαν Λικ Ντεααν, ενω το απογευμα θα συναντηθει με τον προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Σαντερ. Ο κ.Σημιτης, κατα τις επαφες αυτες, αναπτυσσει τις ελληνικες θεσεις αναφορικα με την κριση στο Αιγαιο επισημαινοντας οτι ειναι η Τουρκια αυτη που δημιουργει προβληματα στην περιοχη, αμφισβητωντας κυριαρχικα μας δικαιωματα. Αυριο, ο κ.Σημιτης, ο οποιος συνοδευεται απο τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, θα μεταβει στη Βοννη, οπου θα εχει συνομιλιες με τον καγκελαριο Χελμουτ Κολ. Την Παρασκευη θα επισκεφθει το Παρισι για επαφες με το γαλλο προεδρο Ζακ Σιρακ και τον πρωθυπουργο Αλεν Ζιπε.

Πολιτικο και οχι εθιμοτυπικο, χαρακτηρισε το ταξιδι του στην Ευρωπη, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης,σε δηλωσεις του κατα τη διαρκεια της πτησης προς τις Βρυξελλες. Τονισε οτι το ταξιδι του εχει σκοπο να αποκαταστησει και να προχωρησει μια στενη επαφη με τις αλλες ευρωπαικες χωρες.Επισης θα εξεταστουν τα κοινα προβληματα τα οποια τιθενται στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης και ιδιως τα ερωτηματα τα σχετικα με τη διακυβερνητικη. Παραλληλα, προσθεσε ο κ.Σημιτης θα συζητησουμε τις αποψεις που εχουν οι διαφορες χωρες και ποιες γραμμες θα ακολουθησουμε. Στο πλαισιο αυτο, τονισε, θα θεσουμε και το ειδικοτερο προβλημα που εχει δημιουργηθει στη σχεση με την Τουρκια. Τελος, ο κ.Σημιτης ειπε οτι το ταξιδι αυτο, ειναι ενα βημα στο οποιο θα στηριχθουν οι επομενες ενεργειες της χωρας μας στα συμβουλια της Ευρωπαικης Ενωσης και στη Διακυβερνητικη. Δημιουργουμε, κατεληξε, μια βαση με προοπτικη μια καλυτερη σχεση με τις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης και τη διευθετηση των προβληματων που εχουμε.

Διαδοχικες συναντησεις με τον Προεδρο της Ν.Δ., Μιλτιαδη Εβερτ και τον υπουργο Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, ειχε το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων της Βρετανιας, Μαλκομ Ριφκιντ. Μετα τη συναντηση με τον κ.Εβερτ, ο βρετανος αξιωματουχος δηλωσε οτι οποια εποικοδομητικη αποψη προωθει με ειρηνικα μεσα την επιλυση διαφορων μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, ειναι καλοδεχουμενη. Απο την πλευρα του ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, υπενθυμισε στον κ.Ριφκιντ τους κοινους αγωνες Ελλαδας και Βρετανιας για τα ανθρωπινα δικαιωματα, τη δημοκρατια και την ανεξαρτησια των λαων, οταν αλλοι λαοι, οπως ειπε, ως Ποντιοι Πιλατοι επλεναν τα χερια τους.Στη συναντηση που ακολουθησε με τον υπουργο Αμυνας εξεταστηκαν θεματα που αφορουν μεταξυ αλλων στην τελευταια κριση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Ο κ.Αρσενης δηλωσε οτι μετεφερε στο Βρετανο υπουργο τις ελληνικες θεσεις, ωστε οπως ειπε, να εχει μια πιο ολοκληρωμενη αποψη απο αυτη που ειχε μεχρι σημερα.

Εικοσιτετραωρη απεργια εχει εξαγγειλει για αυριο η ΓΣΕΕ, με αιτημα την υπογραφη ικανοποιητικης συλλογικης συμβασης εργασιας. Στην κινητοποιηση αυτη θα συμμετασχουν οι Τραπεζες, οι ΔΕΚΟ και οι εργαζομενοι στα μεσα μεταφορας.Στην Ολυμπιακη οι εργαζομενοι θα πραγματοποιησουν τριωρη σταση εργασιας απο τις 12.30 το μεσημερι. Οι εργαζομενοι στα πλοια θα πραγματοποιησουν σταση εργασιας απο τις 8 το πρωι ως τις 12 το μεσημερι. Παραλληλα, αυριο ληγει η τετραημερη απεργια που πραγματοποιουν οι εργαζομενοι στον ΟΤΕ, και ζητωντας να αποσυρθει το νομοσχεδιο που αναφερεται στη μερικη μετοχοποιηση του οργανισμου. Εξαλλου, συλλαλητηριο για τις 12 Μαρτιου προγραμματιζουν οι συνταξιουχοι.

Το πρωι, ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας, τονισε σε συνεντευξη τυπου οτι κατα τη συναντηση του με τον Πρωθυπουργο την επομενη εβδομαδα θα θεσει τα θεματα των αυξησεων στις συνταξεις και τους μισθους, του νομοσχεδιου για τον εκσυγχρονισμο των ΔΕΚΟ και της προστασιας των εργαζομενων απο τα μετρα αναδιαρθρωσης στη βιομηχανια.

Τη δυσαρεσκεια του, εξεφρασε ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας για τον τροπο επεμβασης των ειδικων αστυνομικων δυναμεων σε καταυλισμο των τσιγγανων στον Ασπροπυργο Αττικης. Μιλωντας σε ραδιοσταθμο της Αθηνας, ο κ.Γειτονας προσθεσε οτι δεν ειναι ευτυχης για αυτο το γεγονος. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συσκεψη στο υπουργειο, οπου εξεταστηκε η κατασταση, ενω ηδη διενεργειται ενορκη διοικητικη εξεταση για τον καταλογισμο τυχον ευθυνων.

Στο μεταξυ, συνεχιζονται οι ερευνες για τον εντοπισμο του κακοποιου Νικου Καραχαλιου και της συμμοριας του οι οποιοι φερονται οτι δολοφονησαν στη Χαλκιδα την περασμενη Κυριακη το Νικο Τσολακο, ενω ευθυνονται και για τους δυο βιασμους στο Μαρουσι.

Το Βελιγραδι ισως αναγνωρισει αυτην την εβδομαδα τα Σκοπια, δηλωσε ο αντιπροεδρρος του Σοσιαλιστικου Κομματος των Σκοπιων, Μπλαγκογιε Φιλιποβσκι, ο οποιος ολοκληρωσε επισημη επισκεψη στην Γιουγκοσλαβια.Τονισε οτι ελαβε διαβεβαιωσεις απο τον προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, πως η αναγνωριση θα γινει με το συνταγματικο ονομα των Σκοπιων, δηλαδη ``Δημοκρατια Μακεδονιας``.

Στο μικροσκοπιο της Ευρωπαικης Επιτροπης ειναι απο χθες η φετα, ενω σημερα αναμενεται να εκδοθει αποφαση για την κατοχυρωση του ονοματος, ως αποκλειστικα ελληνικου τυριου. Το ονομα διεκδικουν η Δανια, η Ολλανδια και η Γαλλια, οι οποιες παραγουν προιοντα σε απομιμηση της φετας. Παραλληλα, η επιτροπη θα συζητησει τις περιπτωσεις και αλλων 320 προιοντων για τα οποια υπαρχουν αμφισβητησεις μεταξυ χωρων της κοινοτητας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριαζει σημερα στην Τουρκια, η μικτη επιτροπη εκπροσωπων των κομματων της Μητερας Πατριδας και της Ευημεριας, προκειμενου να καθορισει τη κατανομη των υπουργειων σε ενδεχομενο σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας. Λιγο πριν τη συνεδριαση ο ηγετης του κομματος της Μητερας Πατριδας, Μεσουτ Γιλμαζ, δηλωσε οτι ενδεχομενη συνεργασια με τους ισλαμιστες θα πρεπει να στηριζεται στις θεμελιωδεις αρχες της δημοκρατιας, ενω θα πρεπει να παρασχεθουν και εγγυησεις σχετικα με τη δομη της κυβερνησης και το προγραμμα της.

Ο υπερσυντηρητικος υποψηφιος των Ρεπουμπλικανων για το χρισμα του υποψηφιου Προεδρου, Πατ Μπιουκαναν ειναι ο μεγαλος νικητης των προκριματικων εκλογων του κομματος στο Νιου Χαμσαιρ, αφηνοντας πισω του το μεγαλο φαβορι και ηγετη των Ρεπουμπλικανων στη Γερουσια, Μπομπ Ντοουλ. Ο Μπιουκαναν, συγκεντρωνει το 27% εναντι 26% του Ντοουλ 23% του μετριοπαθους πρωην κυβερνητη του Τενεσι Λαμαρ Αλεξαντερ και 12% του πολυεκατομμυριουχου εκδοτη Στηβ Φορμψ. Η επομενη αναμετρηση θα γινει την προσεχη Τριτη στην Αριζονα, τη βορεια και νοτια Ντακοτα. Οποιος εξασφαλισει το χρισμα των Ρεπουμπλικανων θα αντιμετωπισει τον Μπιλ Κλιντον, ο οποιος δεν εχει απεναντι του καποιο σοβαρο αντιπαλο για το χρισμα των Δημοκρατικων.

Τουλαχιστον εξι χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης θα συμμετασχουν στην νομισματικη ενοποιηση την 1-η Ιανουαριου 1999, δηλωσε σημερα ο αντιπροεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης Λεον Μπριταν. Οι χωρες αυτες, προσθεσε θα ειναι η Γερμανια, η Γαλλια, η Ολλανδια, η Αυστρια, το Βελγιο και το Λουξεμβουργο και τονισε οτι δεν ειναι επειγον για τη Βρετανια να λαβει μια αποφαση για τη συμμετοχη της στην νομισματικη ενοποιηση.

Οι σφοδρες χιονοπτωσεις και ο παγετος εχουν παραλυσει το μεγαλυτερο τμημα της βορειας και δυτικης Γαλλιας ενω περισσοτερα απο 1000 ατομα παγιδευτηκαν απο το χιονι και περασαν τη νυχτα τους σε σχολεια. Η Νορμανδια ηταν η περιοχη που επληγη περισσοτερο απο την κακοκαιρια.Το χιονι εφτασε σε ορισμενες περιοχες το ενα μετρο ενω λογω της κακοκαιριας εχουν προκληθει δεκαδες τροχαια ατυχηματα. Σφοδρη θαλασσοταραχη επικρατει στη Μαγχη με αποτελεσμα τα περισσοτερα οχηματαγωγα να παραμεινουν στα λιμανια. Η κακοκαιρια σαρωνει ομως και τη βορεια Γερμανια ,οπου τα σωστικα συνεργεια χρειαστηκε να αγωνιστουν αρκετες ωρες για να "ξεθαψουν" 29 οδηγους, τα αυτοκινητα των οποιων ειχαν σκεπαστει απο το χιονι.

Αρχισε σημερα στην Μπρεσια της βορειας Ιταλιας η ακροαματικη διαδικασια για να αποφασισθει αν θα παραπεμφθει η οχι σε δικη ο πρωην δικαστης του Μιλανου και επικεφαλης της επιχειρησης "καθαρα χερια", Αντονιο Ντι Πιετρο, που κατηγορειται για καταχρηση εξουσιας. Δυο ακομη ενταλματα κατα του Ντι Πιετρο που εκκρεμουν, θα αρχισουν να εξεταζονται απο τις 26 Φερβουαριου.

Οι Ελληνιδες προτιμουν να κανουν ερωτα την ημερα, οι Αυστραλεζες κανουν ερωτα με το πρωτο τους ραντεβου, οι Τσεχες το απολαμβανουν περισσοτερο, οι Ρωσιδες κανουν καθημερινα και οι Γαλλιδες ειναι οι πιο πιστες. Αυτα ειναι τα αποτελεσματα ερευνας για τον ερωτα, που εκανε το περιοδικο ``Κοσμοπολιταν`` και τα πορισματα της δημοσιευθηκαν στην πρωτη σελιδα της εφημεριδας της Μελβουρνης ``Τηε Αγε``. Συμφωνα με το δημοσιευμα οι Ελληνιδες κανουν διπλασιες φορες ερωτα την ημερα απο το παγκοσμιο ποσοστο, ενω οι Γιαπωνεζες κανουν τρεις φορες το μηνα η και λιγοτερο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την καθιερωμενη στρατιωτικη παρελαση ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, ολοκληρωθηκαν το μεσημερι στα Γιαννενα οι εκδηλωσεις για την 83η επετειο της απελευθερωσης της πολης απο τον τουρκικο ζυγο. Χθες, ο κ.Στεφανοπουλος τονισε οτι στηριζομαστε στις Ενοπλες Δυναμεις και πρεπει να ειμαστε ετοιμοι ανα πασα στιγμη για καθε ενδεχομενο χωρις πατριωτικες εξαρσεις.

Κηδευεται στις 3.30 το μεσημερι απο το Α`Νεκροταφειο Αθηνων ο μεγαλος αγωνιστης Χρηστος Ραπτης, γνωστος ως Παμπλο. Η σορος του, εκτιθεται απο το πρωι σε λαικο προσκυνημα στο νεκροταφειο.

Ο υπουργος Εσωτερικων,Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος,θα εκπροσωπησει τον Πρωθυπουργο,Κωνσταντινο Σημιτη στη Συνοδο Κορυφης Ευρωπης-Ασιας ,που θα γινει στη 1 και 2 Μαρτιου, στη Μπανγκογκ.

Αναχωρει το απογευμα για τριημερη επισημη επισκεψη στην Κυπρο, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ. Κατα την παραμονη του στη μεγαλονησο, θα συναντηθει με τον προεδρο Γλαυκο Κληριδη, την πολιτικη ηγεσια και τον Αρχιεπισκοπο, Χρυσοστομο. Στο μεταξυ, επισκεψη στην Αθηνα πραγματοποιει σημερα ο υπουργος Αμυνας της Κυπρου, Κωστας Ηλιαδης. Η επισκεψη πραγματοποιειται στο πλαισιο της αμυντικης συνεργασιας της Κυπρου με την Ελλαδα.

Με τον Αλβανο ομολογο του, συνανταται σημερα ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Βενιζελος με αντικειμενο την αποσυμφορηση των φυλακων και την μεταφορα των καταδικασθεντων Αλβανων στις φυλακες του γειτονικου κρατους.

Λογω των δυσμενων καιρικων συνθηκων, το Λιμεναρχειο Πειραια,απαγορευσε τον αποπλου των φερυ μποουτ και των ιπταμενων δελφινιων προς τα νησια του Αργοσαρωνικου. Για τον ιδιο λογο, δεν εκτελουνται απο το πρωι τα δρομολογια στις πορθμειακες γραμμες Κυλληνης-Ζακυνθου, Καβαλας-Θασου και Κεραμωτης-Πρινου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναντωνται σημερα στο κλειστο των ολυμπιακων εγκαταστασεων οι ομαδες μπασκετ του Παναθηναικου και του Ολυμπιακου στο πλαισιο της ημιτελικης φασης του κυπελλου Ελλαδας. Οποιος κερδισει θα παει στο ``φαιναλ φορ`` της διοργανωσης, που θα γινει 23 με 24 Μαρτιου στην Πατρα, ενω ο ηττημενος θα αποχαιρετησει το θεσμο.Το παιχνιδι θα αρχισει στις 9 και θα μεταδοθει απ ευθειας απο το ΣΤΑΡ.Στις 5 το απογευμα, στη Θεσσαλονικη ο Μακεδονικος θα παιξει με τον Απολλωνα της Πατρας. Η πρωτη ομαδα που εξασφαλισε τη συμμετοχη της στο ``φαιναλ φορ`` του κυπελλου, ειναι ο Ηρακλης, που νικησε χθες στη Θεσσαλονικη τη Λαρισα με 79-68, ενω οι αγωνες της ημιτελικης φασης ολοκληρωνονται αυριο το βραδυ με τη συναντηση ΑΕΚ-Σπορτινγκ.

Στο ποδοσφαιρο, εχουμε αγωνες προετοιμασιας των εθνικων μας ομαδων ανδρων, ελπιδων και παιδων. Οι ανδρες, στο πλαισιο της προετοιμασιας τους για την προκριματικη φαση του παγκοσμιου κυπελλου 1998, δινουν σπουδαιο φιλικο παιχνιδι στη Νιμ, με το αντιστοιχο γαλλικο συγκροτημα. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 10 παρα τεταρτο. Εξαλλου, η εθνικη ελπιδων αντιμετωπιζει στις 3.30 στο γηπεδο της Ριζουπολης τον Απολλωνα, ενω η εθνικη παιδων, παιζει στις 3 στο Ναυπλιο με το αντιστοιχο γερμανικο συγκροτημα.

Τον πιο κρισιμο αγωνα της δινει σημερα η ομαδα βολει του Ολυμπιακου στο πλαισιο της ημιτελικης φασης του κυπελλου κυπελλουχων Ευρωπης. Στις 6 το απογευμα αντιμετωπιζει στην Κωνσταντινουπολη την Εζατζιμπασι και χρειαζεται νικη, με οποιοδηποτε σκορ, για να προκριθει στο ``φαιναλ φορ`` της διοργανωσης, που φετος θα γινει 9 και 10 Μαρτιου, στο σταδιο ειρηνης και φιλιας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες επικρατουν σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας με καταιγιδες στα ηπειρωτικα και τη δυτικη Ελλαδα. Χιονια πεφτουν στα κεντρικα και βορεια ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν νοτιοι πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις,αλλα βαθμιαια θα εξασθενησουν. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 13 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 17 και στα νησια του Αιγαιου τους 19 βαθμους Κελσιου. Νεφωσεις με βροχες προβλεπονται και για αυριο σε ολη τη χωρα.Τα φαινομενα θα ειναι πιο εντονα, στη δυτικη, τη νοτια Ελλαδα και τα νησια του ανατολικου Αιγαιου. Χιονια θα πεσουν στα ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και στα ανατολικα πολυ ισχυροι με βαθμιαια εξασθενηση. Η
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 21 February 1996 - 18:41:30