Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανθρωποκυνηγητο τσιγγανων απο την αστυνομια,μετα τον τραυματισμο αρχιφυλακα κατα τη διαρκεια ερευνας στον Ασπροπυργο.
  • Αποκλειει αυξησεις περαν των προβλεπομενων ο υφυπουργος Εργασιας Νικος Φαρμακης.
  • Με τις επιταγες του Μαρτιου οι συνταξιουχοι θα λαβουν και διορθωτικο ποσο 2,1% αναδρομικα απο 1ης Ιανουαριου δηλωνει ο Γιωργος Δρυς.
  • Αλλαγες σε δημοσιες επιχειρησεις και οργανισμους αποφασισε η Κυβερνητικη Επιτροπη,που συζητησε και το ρυθμο απορροφησης των πορων του δευτερου κοινοτικου πλαισιου στηριξης.
  • Ευρωπαικη περιοδεια απο αυριο του Κωστα Σημιτη με πρωτο σταθμο τις Βρυξελλες και επομενους τη Βονη και το Παρισι.
  • Επαναβεβαιωνει ο Κωστας Σημιτης την κοινη πορεια Ελλαδος-Κυπρου. Στη Λευκωσια ηδη ο Νικος Κωνσταντοπουλος.Αυριο μεταβαινει και ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Εκτακτα μετρα για την ανακουφιση των κτηνοτροφων και των αγροτων ζητει ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Πανω απο 200 νεκροι στην ανατολικη Ευρωπη απο την σφοδρη κακοκαιρια που πληττει την περιοχη.
  • Εως τις 25 του μηνος θα εχει ταχυδρομηθει το συνολο των εντυπων για τις φορολογικες δηλωσεις.
  • Δεν θα δοθει νεα παραταση για την ονομαστικοποιηση των μετοχων εταιριων που αναλαμβανουν δημοσια εργα και προμηθειες του δημοσιου δηλωνει ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Εντεινονται οι αστυκτηνιατρικοι ελεγχοι ενοψει της Καθαρας Δευτερας.
  • Στις αρχες Μαρτιου αναμενεται να εξελθει απο το Ωνασειο ο Ανδρεας Παπανδρεου.
  • Νεα αναβολη απο το ραδιοτηλεοπτικο συμβουλιο στο ΣΚΑ`Ι` για την τηλεοπτικη καλυψη του αποπλου του ελληνικου στολου κατα την κριση της Ιμιας.
  • Συνεχιζεται στα Χανια η αντιδικια για το σκουπιδοτοπο του Κουρουπητου.
  • Τεραστια οικολογικη καταστροφη απο πετρελαιοκηλιδα στις ακτες της Ουαλλιας.
  • Ποσοτητα εκρηκτικων για κατασκευη αυτοσχεδιων βομβων, ανακαλυψε στο Λονδινο η βρετανικη αστυνομια.
  • Συναντηση του υφυπουργου Οικονομικων,με εκπροσωπους ποδοσφαιριστων και καλαθοσφαιριστων για το θεμα των φορολογικων ελεγχων.
  • Πτωση 0,34% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την πρωτη ευρωπαικη εξορμηση ως πρωθυπουργος, πραγματοποιει απο αυριο ο Κωστας Σημιτης, σε μια προσπαθεια να προωθησει τις ελληνικες θεσεις υστερα απο την προσφατη κριση στο Αιγαιο. Τον Πρωθυπουργο, θα συνοδευει ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος. Πρωτος σταθμος θα ειναι οι Βρυξελλες οπου ο κ.Σημιτης θα συναντηθει με τον Βελγο ομολογο του και τον Προεδρο της Ευρωπαικης Επιτροπης,Ζακ Σαντερ. Την Πεμπτη, ο πρωθυπουργος θα μεταβει στη Βοννη και στη συνεχεια θα επισκεφθει το Παρισι. Η κυβερνηση εκτιμα οτι ειναι η καταλληλη στιγμη για να αναπτυξει την επιχειρηματολογια της, με δεδομενο οτι πολλες απο τις ευρωπαικες χωρες εχουν τηρησει θετικη σταση για την Ελλαδα κατα την προσφατη κριση στο Αιγαιο. Ο κ.Σημιτης θα αναφερθει στα ελληνικα δικαια και θα τονισει οτι η Τουρκια ειναι αυτη που δημιουργει προβληματα στην περιοχη, αμφισβητωντας ελληνικα κυριαρχικα δικαιωματα. Παραλληλα θα δωσει εμφαση στη Διακυβερνητικη Διασκεψη που αρχιζει τον επομενο μηνα και θα καταστησει σαφες οτι η χωρα μας θα συμμετασχει ενεργα στην ευρωπαικη ενωση.

Τις σκεψεις και τους προβληματισμους που υπαρχουν στην Κυπρο για την κοινη πορεια Αθηνων και Λευκωσιας μετεφερε το μεσημερι στον πρωθυπουργο, ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, ο οποιος επισκεφθηκε προσφατα τη Μεγαλονησο. Μετα το περας της συναντησης, ο πρωθυπουργος επαναβεβαιωσε την κοινη πορεια των δυο κρατων, τονιζοντας οτι αρχη της στενοτατης συνεργασιας τους ειναι το ενιαιο αμυντικο δογμα και η συνεχης συνεννοηση.Την Κυπρο επισκεπτεται σημερα ο Προεδρος του Συνασπισμου, ενω αυριο στη μεγαλονησο μεταβαινει ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.Ο κ.Κωνσταντοπουλος κατα την αναχωρηση του τονισε οτι το Κυπριακο πρεπει να ειναι στις πρωτες προτεραιοτητες της ελληνικης πολιτικης και δεν πρεπει να ξεχνιεται ουτε να περιθωριοποιειται.Επισης, τονισε πως η δικαιη λυση του εθνικου μας ζητηματος ειναι στοιχειωδης υποχρεωση της διεθνους κοινοτητας.

Την αναγκη ληψης εκτακτων μετρων απο την κυβερνηση για την αντιμετωπιση των προβληματων των κτηνοτροφων και των αγροτων, ζητησε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, κατα την διαρκεια συσκεψης του κομματος οπου εξετασθηκε η πορεια της οικονομιας.Οσον αφορα τον πληθωρισμο, δηλωσε οτι δεν εκαμφθη τον Φεβρουαριο υποστηριζοντας οτι θα κινηθει απο 8,4 εως 8,5%.Ο κ.Εβερτ επιφυλαχθηκε να κανει περαιτερω δηλωσεις εως οτου ακουσει τις αποψεις του διοικητου της Τραπεζης της Ελλαδος. Αυριο θα πραγματοποιηθει ειδικη συσκεψη των αρμοδιων στελεχων του κομματος για τα αγροτικα θεματα.Με αποκλεισμο της εθνικης οδου Πατρων-Τριπολεως σε τρια σημεια, συνεχιζουν και σημερα τις κινητοποιησεις τους οι αγροτες της Αχαιας και της Ηλειας, ενω εχουν προειδοποιησει οτι θα τις κλιμακωσουν μεσα στο Μαρτιο, εαν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους.

Πυρετος πολιτικων διαβουλευσεων στην Τουρκια, για τον σχηματισμο του κυβερνητικου συνασπισμου που συγκεκρινοποιειται με την κατανομη των υπουργικων θωκων μεταξυ του κομματος της Μητερας Πατριδας και του ισλαμικου Κομματος της Ευημεριας. Ο Μεσουτ Γιλμαζ, ηγετης του κομματος της Μητερας Πατριδας, θα διατηρησει την πρωθυπουργια επι δεκα μηνες μεχρι το τελος του ετους, και μετα θα ακολουθησει ο Νετσμετιν Ερμπαγκαν για μια διετια.

Οι διπλωματες Τζον Κορνμπλεμ και Ρομπερτ Γκαλουτσι θα διαδεχθουν τον αμερικανο υφυπουργο εξωτερικων και αρχιτεκτονα της συμφωνιας του Ντειτον για την πρωην Γιουγκοσλαβια, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, που εγκαταλειπει αυριο τη θεση του αμερικανου διαπραγματευτη στη Βοσνια. Στο Σαραγεβο, αρχισε ηδη η μαζικη εξοδος 50.000 Σερβων που κατοικουν στις υπο σερβικο ελεγχο συνοικιες πολης και αναμενεται να ολοκληρωθει σε τρεις ημερες.Απο την πλευρα του, ο υποδιοικητης των σερβικων δυναμεων της Βοσνιας απειλησε οτι εαν δεν απελευθερωθουν οι δυο σερβοι αξιωματουχοι που κρατουνται στην Ολλανδια, δεν προκειται να ομαλοποιηθουν οι σχεσεις με την ειρηνευτικη δυναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχη.

Αγριο ανθρωποκυνηγητο εξαπελυσε η αστυνομια,με την βοηθεια και ελικοπτερου,εναντιον ομαδας τσιγγανων, οι οποιοι τραυματισαν με καραμπινα εναν αρχιφυλακα, στην διαρκεια ερευνας σε καταυλισμο τους. Το επεισοδιο σημειωθηκε νωρις το μεσημερι στην περιοχη Αγιου Λουκα Ασπροπυργου, οταν αστυνομικοι επιχειρησαν να συλλαβουν ομαδα τσιγγανων ως υποπτους για ληστειες και βιασμους.Τοτε ο ενας εξ αυτων πυροβολησε με καραμπινα και τραυματισε τον αρχιφυλακα Νικο Γεωργοπουλος στα χερια και το προσωπο.Στη συνεχεια μαζι με τους αλλους ομοφυλους του επιβιβασθηκαν σε τζιπ και τραπηκαν σε φυγη. Αμεσως ισχυρες αστυνομικες δυναμεις αρχισαν να τους καταδιωκουν με ανταλλαγη πυροβολισμων, αλλα οι τσιγγανοι κατορθωσαν να διαφυγουν προς την Κορινθια.Ο αρχιφυλακας νοσηλευεται εκτος κινδυνου.

Δεν υπαρχουν περιθωρια αυξησεων μεσα στο 1996, περαν των προβλεπομενων απο τον προυπολογισμο, δηλωσε σημερα ο υφυπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Νικος Φαρμακης.Διευκρινισε ακομη οτι ξεκινα ο διαλογος για διορθωτικες αλλαγες, που ενδεχομενως να πραγματοποιηθουν απο το 1997 και μετα.Παραλληλα, αφησε ανοικτο το ενδεχομενο να υπαρξει διαλογος για τη συνδεση των συνταξεων με την Εθνικη Συλλογικη Συμβαση Εργασιας.Αναρμοδιος να επιλυσει τα αιτηματα των συνταξιουχων, δηλωσε ο υφυπουργος Οικονομικων, κ.Γιωργος Δρυς, αντιπροσωπεια των οποιων τον επισκεφθηκε σημερα.Αρκεστηκε μονο να διαβεβαιωσει οτι με την επιταγη για την συνταξη του Μαρτιου, οι συνταξιουχοι του Δημοσιου θα παρουν και το διορθωτικο ποσο 2,1% αναδρομικα απο 1ης Ιανουαριου 1996.Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας, προτεινε τη θεσμοθετηση του κατωτερου οριου συνταξεως στα 20 ημερομισθια ανειδικευτου εργατη, την αντιστοιχη ρυθμιση του υψους των συνταξεων στο 80% των αποδοχων των εργαζομενων, καθως και την εξισωση των συνταξεων του ΤΕΒΕ, του ΝΑΤ και του ΤΣΑ, με κεινες του ΙΚΑ μεσα σε μια τριετια.

Σειρα αλλαγων σε δημοσιες επιχειρησεις και οργανισμους αποφασισε σημερα ομοφωνα η Κυβερνητικη Επιτροπη,που συνεδριασε υπο την προεδρια του Κωστα Σημιτη.Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος αποφασισθηκε η αντικατασταση του διοικητη της Εμπορικης Τραπεζας,Παναγιωτη Πουλη,απο τον κ.Κωστα Γεωργουτσακο,μεχρι τωρα προεδρο της Επιτροπης Κεφαλαιαγορας.Με την αντικατασταση αυτη ολοκληρωνονται οι αλλαγες στις ηγεσιες των τραπεζων.Στον ΟΤΕ στη θεση του προεδρου,καθηγητη Στεργιου Μπαμπαναση,τοποθετειται ο καθηγητης Δημητρης Παπουλιας.Στη θεση του παραμενει ο διευθυνων συμβουλος του Οργανισμου,Πετρος Λαμπρου.Στον ΟΣΕ στη θεση του παραιτηθεντος κ.Γιωργου Πετσου τοποθετειται ο καθηγητης Χρηστος Παπαγεωργιου.Τελος,προεδρος της Διεθνους Εκθεσεως Θεσσαλονικης αναλαμβανει ο δημοσιογραφος κ.Αντωνης Κουρτης.

Κατα τη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης συζητηθηκε και ο ρυθμος απορροφησης των πορων του δευτερου κοινοτικου πλαισιου στηριξης,καθως και η εκτελεση του προγραμματος δημοσιων εργων.Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας τα προηγουμενα δυο χρονια υπηρξε καθυστερηση στην απορροφηση των κονδυλιων η οποια οφειλεται στο σχεδιο περιφερειακης αναπτυξης το οποιο ειχε καταθεσει η κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας και το οποιο ηταν αντιθετο σε βασικους κανονισμους της Ευρωπαικης Ενωσης.Παρ'ολα αυτα,προσθεσε,κατα τη διετια 94-95 απορροφηθηκαν 831 δις δρχ εναντι 1.063 που προεβλεπετο.Ποσοστο υψηλο μεν,αλλα που δεν ικανοποιει την κυβερνηση η οποια κατηρτισε σχεδιο ωστε τα επομενα 4 χρονια να γινει δυνατη η απορροφηση των κονδυλιων που δεν εχουν απορροφηθει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Σφοδρη κακοκαιρια πληττει την Ευρωπη,οπου σε πολλες περιοχες το θερμομετρο εχει φθασει στους μειον 25 βαθμους. Βρετανικο επιβατηγο πλοιο που μετεφερε 400 ατομα προσπαθουσε επι δεκα ωρες να προσεγγισει το λιμανι Κεντ, εξαιτιας της κακοκαιριας, ενω στις ανατολικες χωρες 225 ατομα εχουν πεθανει μεχρι στιγμης απο το κρυο.Στην Γαλλια τη Σουηδια και τη Δανια,η κακοκαιρια προκαλεσε αναστατωση στις συγκοινωνιες, σχολεια εκλεισαν, ενω πολλοι οδηγοι παγιδευθηκαν μεσα στους παγωμενους δρομους.

Τεραστια οικολογικη καταστροφη απειλει τις ακτες της Ουαλλιας, καθως περισσοτεροι απο 40.000 τοννοι πετρελαιου εχουν χυθει στην περιοχη απο βρετανικο δεξαμενοπλοιο. Τα σωστικα συνεργεια συνεχιζουν το εργο αποκολλησης του πλοιου, που αναγκαστηκαν να σταματησουν χθες εξαιτιας της θυελλας και της παλιρροιας.Στην επιχειρηση λαμβανουν μερος και αεροπλανα που προσπαθουν να επιβραδυνουν την επεκταση της πετρελαιοκηλιδας.

Μεγαλη ποσοτητα εκρηκτικων και υλικων για κατασκευη αυτοσχεδιων βομβων, ανακαλυψε η αστυνομια του Λονδινου.Την σταση που θα κρατησουν στις βομβιστικες επιχειρησεις του ΙΡΑ, αποφασιζουν σημερα σε συναντηση τους οι ενοπλες προτεσταντικες οργανωσεις της βορειας Ιρλανδιας.

Λουτρο αιματος στην Τσετσενια,οπου περισσοτεροι απο 170 τσετσενοι ανταρτες σκοτωθηκαν σε συγκρουσεις με τις ρωσικες δυναμεις.Απο την πλευρα των Ρωσων, τριαντα ατομα εχασαν την ζωη τους, ενω ο Ρωσος διοικητης δηλωσε οτι η επιχειρηση καταληψη της περιοχης θα ολοκληρωθει αυριο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεχρι τις 25 του μηνος θα εχει ταχυδρομηθει το συνολο των εντυπων για τις φορολογικες δηλωσεις. Οι αρμοδιες υπηρεσιες του υπουργειου Οικονομικων, καταβαλουν προσπαθειες να πετυχουν αυτο το στοχο. Η καθυστερηση οφειλεται στην αδυναμια της εκτυπωτικης μοναδας του υπουργειου Οικονομικων να ανταποκριθει ποσοτικα στις αναγκες για εγκαιρη αποστολη ολων των εντυπων. Υπενθυμιζεται οτι η υποβολη των δηλωσεων των ελευθερων επαγγελματιων αρχιζει στις 4 Μαρτιου και ληγει στις 14 του ιδιου μηνα,αναλογα με το αρχικο του επωνυμου τους. Για τους μισθωτους και συνταξιουχους, η προθεσμια ληγει στις 17 Μαρτιου.

Δεν προκειται να δοθει νεα παραταση στις εργοληπτικες επιχειρησεις που αναλαμβανουν εργα και προμηθειες του δημοσιου, για την ονομαστικοποιηση των μετοχων τους, δηλωσε εμμεσως πλην σαφως το πρωι ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, μιλωντας σε ημεριδα για τα δημοσια εργα που διοργανωσε η οικονομικη εφημεριδα ΕΞΠΡΕΣ. Προσθεσε οτι μετα την τριμηνη παραταση που δοθηκε πρεπει να γινουν ολα εκεινα τα βηματα που θα κατοχυρωσουν τη διαφανεια τοσο στα δημοσια εργα, οσο και στα μεσα μαζικης ενημερωσης. Ο κ.Λαλιωτης, διευκρινισε επισης, οτι δεν προκειται να ανακληθει η εγκυκλιος που απαγορευει οποιαδηποτε αυξηση στον προυπολογισμο εργου που εκτελειται η βρισκεται υπο δημοπρατηση.

Εκτακτα μετρα εχουν λαβει οι αστυκτηνιατρικες υπηρεσιες για την προστασια της υγειας των καταναλωτων ενοψει του εορταστικου τριημερου της Αποκριας και της Καθαρας Δευτερας.Οι καταναλωτες θα πρεπει να αγοραζουν τα οστρακοειδη μονο αν πωλουνται σε καλη κατασταση δηλαδη να ειναι ζωντα. Τα αλλοιωμενα οστρακοειδη εχουν συνηθως κελυφος ανοιχτο, σαρκα μαλθακη, οξινη που ευκολα αποσπαται απο το κελυφος. Επισης στην κατασταση της αρχικης αποσυνθεσης η σαρκα ειναι θολη με οσμη ιδιαιτερα δυσαρεστη.

Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Κωστας Γειτονας, συναντηθηκε σημερα με τον αμερικανο πρεσβη στην Αθηνα, Τομας Ναιλς.Η συναντηση ηταν προγραμματισμενη πριν απο την τρομοκρατικη επιθεση κατα της αμερικανικης πρεσβειας στην Αθηνα. Εκτιμαται ομως οτι κατα τη συναντηση συζητηθηκε και το θεμα αυτο.

Στις αρχες Μαρτιου, υπολογιζεται οτι θα εξελθει απο το Ωνασειο ο πρωην Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου.Το σημερινο ιατρικο δελτιο ανεφερε οτι η κατασταση της υγειας του κ.Παπανδρεου εξελισσεται ομαλα και οτι συνεχιζεται κανονικα το προγραμμα αναπνευστικης φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας.Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ ηταν απυρετος και οι γιατροι αποδιδουν τα δεκατα που εμφανισε χθες σε αντιδραση του οργανισμου στον τροπο που γινεται η αιμοκαθαρση.

Νεα αναβολη στη ληψη αποφασης απο το Εθνικο Συμβουλιο Ραδιοτηλεορασης για την τηλεοπτικη καλυψη απο τον ΣΚΑΙ του αποπλου του ελληνικου στολου απο το ναυσταθμο, κατα την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση. Ο προεδρος του Συβουλιου κ.Κουρουσοπουλος, δηλωσε πως η ερευνα για το ζητημα θα ολοκληρωθει την ερχομενη εβδομαδα οποτε και θα ληφθη αποφαση.Για την τηλεοπτικη καλυψη απο τον ΣΚΑΙ της υποστολης της Ελληνικης σημαιας στην Ιμια το συμβουλιο καλεσε το καναλι να καταθεσει περισσοτερες πληροφοριες ως το τελος της εβδομαδας.

Κλειστος για 21η ημερα παραμενει ο σκουπιδοτοπος του Κουρουπητου Χανιων, καθως κατοικοι της Κοινοτητας Μουζουρα, στην οποια ανηκει διοικητικα ο χωρος, εχουν αποκλεισει το δρομο που οδηγει στη χωματερη. Το χωρο επισκεφθηκε η Νομαρχης Χανιων, Αλεκα Μαρκογιαννακη που συζητησε με τους συγκεντρωμενους χωρις ομως κανενα αποτελεσμα. Στην πολη των Χανιων εκφραζονται πλεον φοβοι για εκδηλωση επιδημιων απο την εκθεση των απορριμματων στους δρομους και την υπαιθρο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχιζει αυριο τις παραστασεις του στο νεοιδρυθεν θεατρο, Βιλκα, της Θεσσαλονικης το εργο του Ντειβιντ Μαμετ με τον θιασο της Νεας Υορκης.Οι παραστασεις θα διαρκεσουν εως τις 3 Μαρτιου και το επομενο εργο που θα παρουσιαστει στο θεατρο ειναι Οι ποθοι κατω απο τις λευκες, του Ευγενιου Ο'Νηλ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισε σημερα η ημιτελικη φαση του Κυπελλου Ελλαδας στο μπασκετ με τη συναντηση Ηρακλη-Λαρισας, στη Θεσσαλονικη. Αυριο, διεξαγεται η μεγαλη συναντηση αναμεσα στον Παναθηναικο και τον Ολυμπιακο, στις 9.00 το βραδυ στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων, ενω νωριτερα στην Θεσσαλονικη ο Μακεδονικος θα υποδεχθει τον Απολλωνα Πατρων. Η ημιτελικη φαση του Κυπελλου Ελλλαδος θα ολοκληρωθει την Πεμπτη με τη συναντηση ΑΕΚ-Σπορτινγκ.

Στο Βολει,ο Παναθηναικος ολοκληρωνει αποψε τους αγωνες του στο Κυπελλο πρωταθλητριων Ευρωπης, αντιμετωπιζοντας στο Ισραηλ την Χαποελ Χαμαακιμ. Οι πρασινοι εχουν ηδη αποκλειστει απο την τελικη φαση της διοργανωσης, θελουν ομως τη νικη για να παρουν την 4-η θεση στον ομιλο τους και να τοποθετηθουν και παλι στον ομιλο των ισχυρων για την κληρωση της επομενης περιοδου.Εξαλλου,ο Ολυμπιακος βρισκεται ηδη στην Κωνσταντινουπολη, οπου θα αντιμετωπισει αυριο την Εζαζιμπασι στον τελευταιο αγωνα του για την ημιτελικη φαση του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης. Οι ερυθρολευκοι θελουν νικη με οποιοδηποτε σκορ για να προκριθουν στο φαιναλ-φορ, που θα διεξαχθει 9-10 Μαρτιου στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

Οι εκπροσωποι των ποδοσφαιριστων και καλαθοσφαιριστων επισκεφθηκαν σημερα τον υφυπουργο Οικονομικων, Γιωργο Ανωμεριτη και του ανεπτυξαν τις θεσεις τους για το θεμα των φορολογικων ελεγχων που διενεργει η ΥΠΕΔΑ. Οι εκπροσωποι των καλαθοσφαιριστων υποστηριξαν οτι μεχρι και τον Αυγουστο του 1992 δεν υπηρχε καμια φορολογικη υποχρεωση των παικτων που επαιρναν χρηματα για οδοιπορικα και βελτιωση διατροφης. Οι εκπροσωποι των παικτων επεδωσαν υπομνημα στον κ. Ανωμεριτη ζητωντας να μην προχωρησει το υπουργειο σε αλλαγη του φορολογικου καθεστωτος που ισχυει σημερα για τους αθλητες του ποδοσφαιρου και του μπασκετ.Επισης,ζητησαν την προστασια της πολιτικης ηγεσιας του υπουργειου για να μη διαπομπευονται οι παικτες χωρις να εχουν οριστικοποιηθει οι φορολογικοι ελεγχοι.Τελος, υποστηριξαν οτι αν ζητηθει απο τους παικτες να πληρωσουν προστιμα και προσαυξησεις για τα ποσα που επιμενει η ΥΠΕΔΑ, τα χρηματα αυτα δεν μπορουν να καταβληθουν γιατι δεν υπαρχουν.

Η αρμοδια επιτροπη της ΟΥΕΦΑ αποφασισε να αρει ολους τους περιορισμους που ειχε θεσει στις μεταγραφες ποδοσφαιριστων στα κρατη μελη της Ευρωπαικης Ενωσης, τοσο στα εθνικα πρωταθληματα οσο και στα ευρωπαικα κυπελλα.Η ΟΥΕΦΑ συμμορφωθηκε ετσι με αναλογη αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου στις 15 Δεκεμβριου 1995, μετα απο προσφυγη του Βελγου ποδοσφαιριστη Ζαν-Μαρκ Μποσμαν. Συμφωνα με εκπροσωπο της ΟΥΕΦΑ, η αποφαση ειναι αμεσα εκτελεστη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη υποχωρηση 0,34% σημειωσε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και εκλεισε στις 983,87 μοναδες, αν και αρχικα επικρατησαν μικρες ανοδικες τασεις. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 6,8 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,14%, Ληζινγκ πτωση 0,66%, Ασφαλειες πτωση 0,74%, Επενδυσεις πτωση 0,56%, Βιομηχανιες πτωση 0,60%, Κατασκευαστικες πτωση 0,85%, Συμμετοχων πτωση 0,65%, Διαφορες πτωση 0,23%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε απωλειες 0,90%. Συνολικα διακινηθηκαν 246 μετοχες, απο τις οποιες 74 εκλεισαν με ανοδο, 143 με πτωση και 29 παρεμειναν σταθερες.
Συναλλαγμα               ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ        182.304    181.757     182.851

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι θυελλωδεις νοτιαδες και οι τοπικες καταιγιδες στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου.Χιονια θα πεσουν στα κεντρικα και βορεια ορεινα.Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 6 με 11 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 9 με 17 και στα νησια του Αιγαιου 11 με 20 βαθμους Κελσιου.Νεφωσεις με βροχες μετα το μεσημερι,ισχυρους νοτιαδες και θερμοκρασια 11 με 17 και 6 με 10 βαθμους αντιστοιχα,θα εχουν αυριο
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 21 February 1996 - 08:19:51