Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με ενισχυση της αναπτυξης των νησιων του ανατολικου Αιγαιου, απαντα η κυβερνηση στις τουρκικες προκλησεις.
  • Εντονη αντιπαραθεση κυβερνησης και αντιπολιτευσης για την δηλωση Κλιντον περι ελληνικης προτασης για προσφυγη στη Χαγη.
  • Νεα Δημοκρατια και Πολιτικη Ανοιξη καλεσαν τον πρωθυπουργο να δωσει εξηγησεις. Δεν προκειται να προσφυγουμε στην Χαγη, γιατι δεν αμφισβητουμε και δεν διεκδικουμε τιποτα,αλλα εαν καποιος το κανει θα απαντησουμε, δηλωνει η κυβερνηση.
  • Να εκμεταλλευτει η Ελλαδα το στρατηγικο λαθος της Τουρκιας να διεκδικησει ελληνικα εδαφη, ζητησε ο Νικος Κωνσταντοπουλος.
  • Σιγουρη η καταδικη της Αγκυρας απο το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο. Στις Βρυξελες ο Μιλτιαδης Εβερτ για συναντηση με τον Ζακ Σαντερ.
  • Σαφεις αποστασεις πηρε ο Ντενις Μπαικαλ απο την Τανσου Τσιλερ, δηλωνοντας οτι η κριση περασε και πρεπει να αρχισει διαλογος.
  • Χωρις να προκαλουνται ιδιαιτερα προβληματα συνεχιζεται η τουρκικη ασκηση στο Αιγαιο.Σε εξελιξη αποβατικη ελληνικη ασκηση στις Κυκλαδες.
  • Την Πεμπτη συνερχεται το ΚΥΣΕΑ για να εκλεξει το νεο αρχηγο ΓΕΕΘΑ. Συντομα στη βουλη το νομοσχεδιο για το μισθολογιο των στρατιωτικων.
  • Εκρυθμη η κατασταση στα συνορα Κινας - Ταιβαν, καθως το Πεκινο συγκεντρωνει μεγαλες στρατιωτικες δυναμεις.
  • Επαπροκηρυσσεται ο διαγωνισμος για την πωληση της Πειραικης - Πατραικης.Στη βουλη οι συμβασεις για τα μεταλλεια Σκαλιστηρι και Κασσανδρας.
  • Με τετραημερα απεργια απο την Δευτερα, κλιμακωνει τις κινητοποιησεις της η ΟΜΕ-ΟΤΕ, για την μετοχοποιηση του Οργανισμου.
  • Ομαλα εξελισσεται η υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου, ο οποιος εχει ανακτησει δυναμεις.
  • Ο ΠΑΟΚ σφραγιζει αποψε το εισιτηριο του για τον τελικο του Ευρωπαικου Κυπελλου μπασκετ αντιμετωπιζοντας την Ζαλγκιρι Καουνας.
  • Οριακη πτωση 0,03 στο Χρηματιστηριο.
  • Βελτιωνεται αυριο ο καιρος. Υποχωρουν οι βροχες και οι ανεμοι. Ανεβαινει το θερμομετρο και ο υδραργυρος θα κυμανθει απο 3 εως 17 βαθμους.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με προγραμματισμενη αναπτυξιακη στρατηγικη,αντεπιτιθεται η κυβερνηση στις συνεχιζομενες τουρκικες προκλησεις και αμφισβητησεις στο Αιγαιο.Οπως δηλωσε η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου,βασικοι αξονες της στρατηγικης αυτης, οποια θα υπερβαινει τις διαρθρωτικες αδυναμιες και την περιοριστικη δημοσιονομικη κατασταση της οικονομιας,αποτελουν δυο νομοσχεδια,που κατιθενται συντομα στη βουλη και θα συντελεσουν αποτελεσματικα στην αποκεντρωση και τη χωροταξικη οργανωση της βιομηχανιας.Στα νομοσχεδια περιλαμβανονται ειδικα μετρα και κινητρα για τα νησια του βορειου Αιγαιου,η αναπτυξη των οποιων ειναι θεμα εθνικης σημασιας.

Την ιδια ωρα συνεχιζεται η αντιπαραθεση κυβερνησης και αξιωματικης αντιπολιτευσης για τους χειρισμους στο θεμα της κρισης. Αφορμη αυτη τη φορα αποτελεσε η δηλωση Κλιντον οτι η Ελλαδα προτεινε την παραπομπη της Ιμιας στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης.Ο κ. Κλιντον εκφραζει την πολιτικη των Ηνωμενων Πολιτειων και οχι την ελληνικη, τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος για να προσθεσει οτι η Αθηνα ουτε υπεδειξε ουτε θα υποδειξει κανενα μετρο η πρωτοβουλια στην Ουασιγκτον.Το νομικο καθεστως, ειπε ο κ.Ρεππας,ειναι σαφες και η Ελλαδα δεν προτειθεται να προβει σε οποιαδηποτε πραξη, αφου δεν υπαρχει θεμα ασαφειας η αμφισβητησης.Ωστοσο,χαρακτηρισε ενδιαφερουσα την προταση για τη Χαγη, αφου παραπεμπει στο Διεθνες Δικαιο και η Ελλαδα θεωρει οτι οποιαδηποτε τετοια αποψη κινειται στη σωστη κατευθυνση.

Ο υπουργος παιδειας Γιωργος Παπανδρεου,αποκαλυψε οτι στη διαρκεια της συναντησης του με τον Ριτσαρντ Χολμπρουκ στο Νταβος,του εξηγησε πως αν η Τουρκια θελησει να προσφυγει στο διεθνες δικαστηριο η Αθηνα δεν ειχε καμια αντιρρηση. Απο την πλευρα του ο υπουργος Εξωτερικων αποσαφηνισε οτι η Ελλαδα δεν εχει κανενα λογο να προσφυγει στη Χαγη, γιατι δεν αμφισβητει και δεν διεκδικει τιποτε.Αν καποιος το κανει τοτε θα απαντησουμε.Ο κ.Παγκαλος εκανε λογο για θριαβευτικη δικαιωση των ελληνικων θεσεων και χαρακτηρισε θετικο το μηνυμα Κλιντον προς την ομογενεια.Ο υπουργος συναντηθηκε με τον αναπληρωτη υπουργο εξωτερικων της Γερμανιας Βερνερ Χοιερ,με τον οποιο συμφωνησε οτι τα συνορα των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης πρεπει να ειναι σαφη και να αποτελουν εξωτερικα συνορα της Κοινοτητας.

Η Νεα Δημοκρατια δια στοματος Γιαννη Βαρβιτσιωτη χαρακτηρισε εθνικα απαραδεκτη και επιζημια την προταση της κυβερνησης,οπως την αποκαλυψε ο προεδρος Κλιντον,για διεθνη διατησια στο θεμα της βραχονησιδας Ιμιας.Ο κ.Βαρβιτσιωτης καλεσε την κυβερνηση να λυσει τη σιωπη της και να ξεκαθαρισει με σαφηνεια το θεμα.Λιγο νωριτερα, ο κ. Εβερτ μιλωντας στην Κοινοβουλευτικη ομαδα της Νεας Δημοκρατιας,ειπε οτι το κομμα αντιμετωπισε την προσφατη κριση με συνεση,αν και εστειλε μηνυμα στους εσωκομματικους αντιπαλους οτι δεν θα δεχθει απο καμια ομαδα πιεση για την αντιπολιτευτικη τακτικη που θα ακολουθησει. Παραλληλα επετεθη και στο ΠΑΣΟΚ,τονιζοντας οτι δεν υπαρχει δυαρχια, αλλα πολυαρχια,καθως υπαρχουν πεντε κυκλοι εξουσιας που λειτουργουν ως ομαδες ρεβανσισμου.Πριν απο τη συνεδριαση εγκριθηκε ομοφωνο ψηφισμα που εσταλη σε ολες τις ομαδες του Ευρωκοινβουλιου.Το απογευμα ο κ. Εβερτ αναχωρησε για τις Βρυξελλες,οπου αποψε θα συναντηθει με τον προεδρο της Κομισιον Ζακ Σαντερ.

Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας,καλεσε τον πρωθυπουργο να διαψευσει τις δηλωσεις Κλιντον για προσφυγη στη Χαγη,κανοντας λογο για τεραστιο πολιτικο προβλημα που αφηνει εκθετο τον κ.Σημιτη.Απο την πλευρα του ο Νικος Κωνσταντοπουλος,μετα την ενημερωση που του εγινε στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας τονισε οτι η Ελλαδα θα πρεπει να εκμεταλλευθει στο επακρο το στρατηγικο λαθος της Τουρκιας να διεκδικησει ελληνικα εδαφη.

Στο Στρασβουργο συνερχεται αυριο η ολομελεια του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου,στη διαρκεια της οποιας θα συζητηθουν τα πεντε καταδικαστικα ψηφισματα σε βαρος της Τουρκιας,που εχουν εκδοσει πεντε πολιτικες ομαδες, που εκπροσωπουν το 85% των Ευρωβουλευτων. Πολιτικοι παρατηρητες δεν αποκλειουν η τελικη διατυπωση του Κοινου Ψηφισματος να ειναι ιδιαιτερη αυστηρη προς την Τουρκια, λογω της μεταστροφης που εχουν εμφανιστει σε μεριδα ευρωβουλευτων που ειχαν υπερψηφισει τη Συμφωνια Τελωνειακης συνδεσης,αλλα και τη στασιμοτητα στο θεμα του σεβασμου των ανθρωπινων δικαιωματων στο εσωτερικο της Τουρκιας.

Χωρις ιδιαιτερα προβληματα συνεχιζεται για δευτερη μερα η τουρκικη αεροναυτικη ασκηση μεταξυ Χιου και Λεσβου και η οποια παρακολουθειται διακριτικα απο τις ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις.Κυκλοι του υπουργειου εθνικης αμυνας χαρακτηριζαν συνηθεις τις μεχρι στιγμης παραβασεις που σημειωθηκαν απο τουρκικης πλευρας και επεσημαναν οτι στις λιγες περιπτωσεις που χρειασθηκε, οι Ενοπλες Δυναμεις αντεδρασαν αμεσα και αποτελεσματικα.Στο μεταξυ, σε εξελιξη βρισκεται ελληνικη αποβατικη ασκηση στις περιοχες των Κυκλαδων,του Νοτιου Ευβοικου και Παγασητικου Στην Αγκυρα,ο υπουργος εξωτερικων κ.Μπαικαλ,ερριξε αποτομα τους τονους και παιρνοντας σαφεις αποστασεις απο την Τανσου Τσιλερ,τονισε οτι η κριση στην Ιμια περασε,επεσημανε πως πρεπει να αρχισει μια νεα περιοδο συμφιλιωσης και απηυθυνε εκκληση στην Αθηνα για διαλογο.

Τα θεματα της αμυντικης πολιτικης συζητηθηκαν στη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης και συμφωνα με πληροφοριες εληφθησαν αποφασεις τοσο σε θεματα πολιτικης εξοπλισμων,οσο και σε ζητηματα που αφορουν το μισθολογιο των αξιωματικων.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος,δηλωσε οτι συζητηθηκε ο σχεδιασμος και η βελτιωση της εθνικης στρατηγικης, με εισηγητη τον κ.Αρσενη, ο οποιος εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην αμυντικη ικανοτητα της χωρας, με βαση το δογμα δεν διεκδικουμε και δεν παραχωρουμε τιποτα. Επισης, συζητηθηκε ο συντονισμος του ενιαιου αμυντικου χωρου Θρακη - Αιγαιο - Κυπρος.Ο κ. Ρεππας ανακοινωσε οτι την Πεμπτη απογευμα, θα συνεδριασει το ΚΥΣΕΑ, για να επιλεξει το νεο αρχηγο ΓΕΕΘΑ,ενω συντομα θα προωθηθει στη βουλη το νομοσχεδιο με το νεο ειδικο μισθολογιο για τους ανδρες των Ενοπλων Δυναμεων και των σωματων ασφαλειας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση επικρατει μεταξυ Κινας και Ταιβαν απο την παρουσια 150.000 κινεζων στρατιωτων απεναντι απο το νησι, ενοψει μιας αναμενομενης στρατιωτικης ασκησης. Απο την πλευρα του, το κρατικο πρακτορειο ειδησεων της Ταιβαν, μετεδωσε οτι η Κινα ενισχυσε τις αεροπορικες της δυναμεις στην περιοχη με 226 πολεμικα αεροσκαφη που σταθμευουν σε 11 αεροπορικες βασεις κατα μηκος των νοτιων ακτων του νησιου.Ο εκπροσωπος του υπουργειου αμυνας δεν διευκρινισε ποτε αναμενεται η διεξαγωγη της ασκησης, την οποια θεωρει ως προσπαθεια εκφοβισμου της Ταιβαν.Στο Πεκινο, εκπροσωπος του κινεζικου υπουργειου Εξωτερικων προειδοποιησε την Ταιβαν να εγκαταλειψει τις προσπαθειες να επιτυχει την ανεξαρτησια της.

Σε κρισιμο σταδιο βρισκεται η ειρηνευτικη συμφωνια του Ντειτον για την πρωην Γιουγκοσλαβια, μετα την συλληψη σερβων αξιωματουχων απο την βοσνιακη κυβερνηση με την κατηγορια εγκληματων πολεμου.Οι δυο αξιωματουχοι βρισκονται ηδη στη Χαγη προκειμενου να τεθουν στη διαθεση του Διεθνους Δικαστηριου το οποιο εξεταζει τα εγκληματα πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια.Δραματικη χαρακτηρισε ο αμερικανος υφυπουργος εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, την εξελιξη αυτη προσθεσε ωστοσο, οτι η ολη επιχειρηση ηταν συμφωνη με το διεθνες δικαιο και τη συνθηκη του Ντειτον.Απο την πλευρα τους, οι Σερβοι της Βοσνιας μποικοταρησαν τη συνοδο των διαπραγματευσεων που πραγματοποιειται στη Βιεννη για τον αφοπλισμο στην πρωην Γιουγκοσλαβια.

Συμφωνια για την κατανομη των υδατινων πορων στη Μεση Ανατολη, μονογραψαν σημερα στο Οσλο ισραηλινοι,ιορδανοι και παλαιστινιοι διαπραγματευτες.Ειναι η πρωτη συμφωνια που μονογραφεται για τους υδατινους πορους, υστερα απο διαπραγματευσεις δυο χρονων.Το επομενο βημα ειναι η εγκριση της συμφωνιας απο τις παλαιστινιακες,ισραηλινες και ιορδανικες αρχες.

Εικοσιτρεις νεκροι και εκατο τραυματιες, ειναι ο τελικος απολογισμος της εκρηξης παγιδευμενου αυτοκινητου την περασμενη Κυριακη στο Αλγερι.Στους νεκρους περιλαμβανονται και τρεις δημοσιογραφοι της εφημεριδας Λε Σουαρ.

Νεκρος βρεθηκε σε ξενοδοχειο της Ρωμης ο αμερικανος ηθοποιος Μαρτιν Μπαλσαμ.Ο 76χρονος ηθοποιος ειχε παιξει σε δεκαδες κινηματογραφικα εργα απο την δεκαετια του '40 και το 1964 ειχε τιμηθει με το βραβειο Οσκαρ για το ρολο του στο εργο, Χιλιοι Κλοουν.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαλα εξελισσεται η κατασταση της υγειας του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, ενω συνεχιζεται το προγραμμα της αναπνευστικης φυσιοθεραπειας και κινησιοθεραπειας. Οι θεραποντες γιατροι του πρωην Πρωθυπουργου εκτιμουν οτι ο ασθενης εχει ανακτησει σημαντικα τις δυναμεις του.Υπολογιζεται οτι ειναι 66 κιλα και τις τελευταιες ημερες αρχισε συστηματικα να διατρεφεται και απο το στομα, λαμβανοντας, ομως, μονο ελαφρα γευματα. Ο κ. Παπανδρεου ηταν αρκετα ευδιαθετος το πρωι, περπατησε για μεγαλο χρονικο διαστημα εξω απο το δωματιο του, συζητησε με τους συνεργατες του και ειδε τηλεοραση.

Συσταση - προειδοποιηση προς τα καναλια ΜΕΓΚΑ Αντενα και Σταρ απηυθυνε το Εθνικο Συμβουλιο Ραδιοτηλεορασης για τα πλανα που εδειξαν απο τα γεγονοτα στην Ιμια τα οποια ηταν αναμεταδοσεις απο τα τουρκικα τηλεοπτικα καναλια.Το συμβουλιο θα εξετασει αυριο το ζητημα της τηλεοπτικης καλυψης του αποπλου του ελληνικου στολου απο τον Σκαι. Η αποφαση για το ζητημα αναμενεται να ληφθει την Πεμπτη.

Την επαναπροκηρυξη του διαγωνισμου για την πωληση της Πειραικης - Πατραικης,ανακοινωσε η υπουργος αναπτυξης Βασω Παπανδρεου,καθως οπως ειπε εμφανιστηκαν νομικα προβληματα που οδηγησαν στο να κηρυχθει ο προηγουμενος διαγωνισμος αγονος.Στο μεταξυ,αυριο προκειται να τεθει προς συζητηση στην αρμοδια διαρκη κοινοβουλευτικη Επιτροπη η συμβαση πωλησης των Μεταλλειων Σκαλιστηρη, ενω πολυ συντομα παει στη Βουλη και η συμβαση πωλησης των Μεταλλειων Κασσανδρας.

Προβληματα στην κυκλοφορια των οχηματων εχει προκαλεσει η κακοκαιρια, που επικρατει στη Δυτικη Μακεδονια με βασικα χαρακτηριστικα τα χιονια και το τσουχτερο κρυο. Στο νομο Φλωρινας αντιολισθητικες αλυσιδες χρειαζονται τα αυτοκινητα, που κινουνται στην εθνικη και στην επαρχιακη οδο Φλωρινας - Καστοριας, μεσω Βιγλας και Βιτσιου, αντιστοιχα. Με αλυσιδες γινεται η κυκλοφορια των οχηματων και στο ορεινο επαρχιακο δικτυο του νομου Γρεβενων. Στο νομο Κοζανης, αλυσιδες χρειαζονται τα αυτοκινητα, που κινουνται απο το 80ο εως το 112ο χλμ. του δρομου Κοζανης - Ιωαννινων και στο νομο Ημαθιας στους δρομους, που οδηγουν προς τα χιονοδρομικα κεντρα Σελι και Τρια - Πεντε Πηγαδια.

Με μεγαλη επιτυχια, οπως δηλωσαν οι συνδικαλιστες της ΟΜΕ, πραγματοποιηθηκε σημερα η 24-ωρη πανελλαδικη απεργια στον ΟΤΕ. Οπως φαινεται ομως, το Νομοσχεδιο για τη μετοχοποιηση του ΟΤΕ, θα αποτελεσει το πρωτο σημειο αντιπαραθεσης της κυβερνησης Σημιτη με τα συνδικατα. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, που εκπροσωπει περιπου 25.000 εργαζομενους, κηρυξε σημερα 4ημερη πανελλαδικη απεργια για τις μερες που το Νομοσχεδιο θα συζητηθει στη Βουλη. Τη συμπαρασταση του προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ εκφραζει το Εργατικο Κεντρο Αθηνας.

Συνεχιζεται για τριτη μερα, ο αποκλεισμος του δρομου Θεσσαλονικης - Καβαλας, στη διασταυρωση του Σταυρου, απο τους κατοικους χωριων της περιοχης Ολυμπιαδας.Οι κατοικοι διαμαρτυρονται για την επικειμενη εγκατασταση και λειτουργια εργοστασιου χρυσου απο καναδικη εταιρια και δηλωνουν αποφασισμενοι να κλιμακωσουν τις κινητοποιησεις τους. Στον αποκλεισμο του δρομου συμμετεχουν οι κατοικοι των κοινοτητων Ολυμπιαδας, Βρασνων, Βαρβαρας, Σταυρου, Ανω Σταυρου, Ασπροβαλτας και Κερδυλλιων Θεσσαλονικης, τα σχολεια των οποιων παραμενουν κλειστα για δευτερη μερα, καθως και των κοινοτητων Ορφανιου και Οφρυνιου Καβαλας.

Για τις 5 Μαιου αναβληθηκε η κατ'εφεση δικη του καρδιοχειρουργου, Παναγιωτη Σπυρου και τριων ακομη συνεργατων του, που κατηγορουνται οτι επαιρναν φακελακια για να χειρουργησουν.Η αναβολη δοθηκε λογω ασθενειας ενος εκ των κατηγορουμενων, του καρδιοχειρουργου Παναγιωτη Φιλιππου, ο οποιος συμφωνα με τους συνηγορους του νοσηλευεται με καρδιολογικο προβλημα στην κλινικη του νοσοκομειου Αγιος Δημητριος. Υπενθυμιζεται οτι το πρωτοβαθμιο δικαστηριο ειχε επιβαλει ποινη φυλακισης 17 μηνων στους καρδιοχειρουργους Παναγιωτη Φιλιππου, Βασιλη Χαλβατζουλη και Σοφια Παπαποστολου, ενω εκρινε κατα πλειοψηφια αθωο λογω αμφιβολιων τον καρδιοχειρουργο Παναγιωτη Σπυρου.

Ομαδικη αγωγη για 606 εκτελεσθεντες κατα την περιοδο της γερμανικης κατοχης κατεθεσε σημερα στο Πρωτοδικειο Χανιων, ο Δικηγορικος Συλλογος του νομου. Ο Συλλογος ζητει αποζημιωσεις για 606 εκτελεσθεντες και η εκδικαση της υποθεσης προσδιοριστηκε για τις 7 Νοεμβριου. Οπως ειπε ο προεδρος του συλλογου Στρατης Παπαμανουσακης ολα τα στοιχεια της αγωγης θα αποσταλουν στο γερμανικο κρατος ως αποφαση ελληνικου δικαστηριου και θα ζητηθει η εκτελεση της.Εξεφρασε παντως, επιφυλαξεις για το κατα ποσο οι Γερμανοι θα αποδεχθουν την αποφαση, αιτιολογωντας το γεγονος οτι η υποθεση δεν εκδικαστηκε στη Γερμανια.Ο προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Χανιων τονισε ομως οτι ετσι και αλλιως ανοιγει ο δρομος για το Ευρωπαικο Δικαστηριο στο οποιο και θα προσφυγει ο Συλλογος.

Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν απο τις 7 το πρωι οι εργαζομενοι στο Δημοσιογραφικο Οργανισμο Βορειου Ελλαδος - Ιωαννης Βελλιδης, διεκδικωντας την καταβολη δεδουλευμενων μισθων. Οι εργαζομενοι,δημοσιογραφοι,τεχνικοι και μελη του υπαλληλικου προσωπικου, οδηγηθηκαν στην απεργιακη κινητοποιηση με αποφαση των γενικων συνελευσεων των σωματειων τους, καθως η προθεσμια που ειχαν θεσει στην ιδιοκτητρια κ.Κατερινα Βελλιδου για να τους καταβαλει τους μισθους, εληξε χωρις το αιτημα τους να ικανοποιηθει.

Κρεμασμενος στο μικρο σιδερενιο παραθυρο του κελιου του, βρεθηκε το πρωι στις φυλακες Κορυδαλλου ο 25χρονος Νικος Σκλεπας.Το θυμα ηταν υποδικος απο τον Ιουνιο του 1995 για κλοπες και ληστειες.Συμφωνα με την αστυνομια προκειται για αυτοκτονια.

Δυο νεκροι ειναι ο απολογισμος τροχαιου δυστυχηματος, που εγινε τα ξημερωματα στη γεφυρα στη Λεωφορο Τατοιου στη Μεταμορφωση σε συγκρουση λεωφορειου του ΕΟΤ με ταξι.Νεκροι ειναι ο οδηγος του ταξι Δημητρης Πατσιοπουλος, 40 ετων και ο επιβατης Μιχαλης Γιαννατης, 39 ετων, ενω ο οδηγος του λεωφορειου του ΕΟΤ ειναι ο Νικος Κοτουλιας, 43 ετων.

Καλωδια του ΟΤΕ αξιας 12 εκατ. δραχμων, εκλεψαν αγνωστοι απο μαντρα που βρισκεται στον παραλιακο χωρο του Οφρυνιου Παγγαιου Καβαλας.Οι δραστες, που κατα πληροφοριες ειναι τσιγγανοι, χρησιμοποιησαν φορτηγο αυτοκινητο ενω προκαλεσαν ζημιες και σε επτα καρουλια με καλωδια.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η πολιτικη ειναι οτι σπουδαιοτερο στη ζωη της Μιρας Μαρκοβιτς συζυγος του προεδρου της Νεας Γιουγκοσλαβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Το δηλωσε η ιδια σημερα, στην Αθηνα οπου παρουσιασε το βιβλιο της Νυχτα και μερα στη Γιουγκοσλαβια, που ειναι το πολιτικο και προσωπικο της ημερολογιο, το οποιο εγραφε απο το Δεκεμβριο του 1992 ως τον Ιουλιο του 1994. Το βιβλιο αναφερεται στις αποψεις της για το εδαφικο και κοινωνικο ζητημα της Γιουγκοσλαβιας. Η κ.Μαρκοβιτς, κοινωνιολογος και καθηγητρια στο Πανεπιστημιο του Βελιγραδιου και Λεμονοσοφ δεν τοποθετειται εναντιον των αλλαγων που συμβαινουν στην ανατολικη Ευρωπη, αλλα θεωρει οτι οι αλλαγες που σημειωθηκαν δεν ειναι προοδευτικες, γιατι οι κοινωνιες αυτες δεν ειχαν προετοιμαστει να μπουν εκ του ασφαλους στον 21ο αιωνα. Αντιθετα, οι εξελιξεις αυτες θα γυρισουν τις χωρες στον 18ο αιωνα. Στην παρουσιαση του βιβλιου, παρεστησαν ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτακης, ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χαριλαος Φλωρακης, ο προεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ Αντωνης Σαμαρας, ο αντιπροεδρος της ΝΔ Γιαννης Βαρβιτσιωτης, ο προεδρος της Ακαδημιας Αθηνων Γιαγκος Πεσμαζογλου, ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος, ο αντιπροεδρος της γιουγκοσλαβικης κυβερνησης Σλομπονταν Ουνκοβιτς, καθως και ο υπουργος Εξωτερικων της Νεας Γιουγκοσλαβιας.

Διεθνες συνεδριο με τιτλο, Οι Ελληνες στη Μαυρη Θαλασσα, οργανωνει το υπουργειο Πολιτισμου στο πλαισιο των πολιτιστικων ανταλλαγων μεταξυ Ελλαδας και των χωρων της Μαυρης Θαλασσας.Το συνεδριο θα πραγματοποιηθει στη Θεσσαλονικη απο τις 7 εως τις 10 Μαρτιου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Αλεξανδρειοτης Θεσσαλονικης ο ΠΑΟΚ συνετριξε την Ζαλγκιρις Καουνας 104 - 59 και περασε για τριτη φορα στην Ιστορια του στον τελικο του Ευρωπαικου κυπελλου μπασκετ.

Στο ποδοσφαιρο,το ενδιαφερον στρεφεται στους αυριανους επαναληπτικους αγωνες της προημιτελικης φασης του κυπελλου Ελλαδας. Το ματς που ξεχωριζει ειναι αυτο μεταξυ του Παναθηναικου και της ΑΕΚ, που θα γινει στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας και παρα το 3-1 υπερ της ΑΕΚ στο πρωτο ματς, αναμενεται να γινει ενα συγκλονιστικο παιχνιδι. Στα αλλα ματς ο Αθηναικος θα υποδεχθει τον Αρη που ειχε κερδισει στο πρωτο ματς με 2-1, τα Τρικαλα τον ΠΑΟΚ στη ρεβανς του 3-0 της Τουμπας και η Ξανθη τον Απολλωνα που ειχε κερδισει στην Αθηνα με 4-0.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στασιμη παρεμεινε η εικονα της αγορας του Χρηματιστηριου, στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης, αν και αρχικα επικρατησαν ασθενεις ανοδικες τασεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με οριακη υποχωρηση 0,03%, στις 973,30 μοναδες. Σε χαμηλοτερα επιπεδα κυμανθηκαν και οι συναλλαγες, η αξια των οποιων εφθασε τα 5,9 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,27%, Ληζινγκ πτωση 1%, Ασφαλειες ανοδος 0,30%, Επενδυσεις πτωση 0,51%, Βιομηχανιες πτωση 0,03%, Κατασκευαστικες ανοδος 0,58%, Συμμετοχων πτωση 0,38%, Διαφορες ανοδος 1,54%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με μικρη ανοδο 0,17%. Συνολικα, διακινηθηκαν 237 μετοχες, εκ των οποιων 99 εκλεισαν με ανοδο, 103 υποχωρησαν και 35 παρεμειναν αμεταβλητες.

Σταθερο παρεμεινε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 246,72 δραχμες.

Συναλλαγμα              ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ     ΠΩΛΗΣΗ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ               183.430      182.880       183.980

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωμενος θα ειναι αυριο ο καιρος,καθως λιγες ασθενεις βροχες θα σημειωθουν στα Δυτικα,ενω στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις,αλλα το πρωι η ορατοτητα θα ειναι περιορισμενη.Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικη ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 9 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 7 με 14 και στο Αιγαιο 9 με 17.Τοπικες νεφωσεις,παροδικα αυξημενες, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 8 με 13 και 4 με 9 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Wednesday, 14 February 1996 - 18:24:50