Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συμβιβαστικη λυση επιτευχθηκε για το χρονο διεξαγωγης του συνεδριου στο ΠΑΣΟΚ που θα γινει 11 εως 14 Ιουλιου.
  • Σε κατασταση ετοιμοτητας εχουν τεθει οι Ενοπλες Δυναμεις, λογω της τουρκικης αεροναυτικης ασκησης, που αρχισε το πρωι.
  • Ο Αντωνης Σαμαρας μετεβη το πρωι στο Πενταγωνο και ενημερωθηκε για τους χειρισμους στην προσφατη κριση.
  • Με τον Πρωθυπουργο συναντηθηκε το μεσημερι ο Νικος Κωνσταντοπουλος.
  • Το προεδρειο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, δεχθηκε ο Προεδρος της Δημοκρατιας.
  • Τα συνορα της Ελλαδας ειναι συνορα της Ευρωπαικης Ενωσης, δηλωσε ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας, Βερνερ Χογιερ.
  • Ικανοποιητικα εξελισσεται η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Απολογουνται απο το πρωι οι απαγωγεις της 24χρονης καθηγητριας Γαλλικων.
  • Στα 18 εφθασαν τα θυματα απο την βομβιστικη επιθεση στο Αλγερι.
  • Αναβληθηκαν για τα μεσα της εβδομαδας οι συνομιλιες του Μεσουτ Γιλμαζ με το Νετσμεντιν Ερμπακαν για το σχηματισμο κυβερνησης στην Τουρκια.
  • Νεες βομβιστικες επιθεσεις ετοιμαζεται να εξαπολυσει ο ΙΡΑ στην Βρετανια.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συμβιβαστικη λυση επιτευχθηκε στη κεντρικη επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, σχετικα με το χρονο διεξαγωγης του συνεδριου.Μετα απο εντονες διαπραγματευσεις μεταξυ των στελεχων, μετατεθηκε κατα ενα μηνα η διεξαγωγη του συνεδριου, το οποιο θα πραγματοποιηθει απο τις 11 εως 14 Ιουλιου. Σημειωνεται οτι ο Πρωθυπουργος ειχε ταχθει υπερ της αναβολης του συνεδριου, ενω τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου και οι προσκειμενοι στον Ακη Τσοχατζοπουλο, επεδιωκαν τη διεξαγωγη του, τον Ιουνιο.

Κατα τη διαρκεια των εργασιων της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης, δημιουργηθηκε ενταση στις σχεσεις του κ.Σημιτη με τον υπουργο Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη και ειχε ως αντικειμενο τους χειρισμους κατα την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση. Ο κ.Αρσενης καλεσε τον κ.Σημιτη να προβει σε δημοσια δηλωση για το περιεχομενο των συνομιλιων του με αμερικανους αξιωματουχους και τις δεσμευσεις που ανελαβε. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, τονισε οτι με την κυβερνηση Κλιντον, επηλθε μια και μονη συμφωνια. Τονισε οτι η φημολογια που εκπορευεται απο κεντρα εξω απο την Ελλαδα, ειναι ανεπιτρεπτο να αναπαραγεται απο οποιονδηποτε μεσα στη χωρα. Τελος, η Νεα Δημοκρατια καλεσε τον Πρωθυπουργο να παρει αμεσως θεση, διαφορετικα, οπως ειπε, θα πρεπει να παραιτηθει η να παραιτηθει ο υπουργος Αμυνας.

Σε κατασταση ετοιμοτητας εχουν τεθει οι Ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις λογω της τουρκικης αεροναυτικης ασκησης, που αρχισε το πρωι στο Αιγαιο.Τα πολεμικα μας πλοια, παρακολουθουν διακριτικα την τουρκικη ασκηση ενω ολες οι κινησεις του στολου μας συντονιζονται απο το κεντρο επιχειρησεων στο Πενταγωνο. Σημειωνεται οτι η ασκηση ειχε αναγγελθει στην Αθηνα πριν απο την κριση της Ιμιας. Η κυρια φαση της πραγματοποιειται στα διεθνη υδατα βορειοδυτικα της Λεσβου, δυτικα της Σαμου και βορειως της Ροδου. Στο μεταξυ, το Γενικο Επιτελειο Ναυτικου ανακοινωσε οτι απο αυριο μεχρι την Παρασκευη θα εκτελεστει προγραμματισμενη τεχνικη ασκηση της διοικησης πλοιων αποβασεων με την επωνυμια ``Αιγιαλος `96 ``. Η ασκηση θα διεξαχθει στις περιοχες Κυκλαδων, νοτιου Ευβοικου, Παγασητικου και Σκυρου.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης και η στρατιωτικη ηγεσια, ενημερωσαν το πρωι στο Πενταγωνο, τον Προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνη Σαμαρα για τους χειρισμους στην προσφατη κριση στο Αιγαιο.

Η Νεα Δημοκρατια δια του εκπροσωπου της Βασιλη Μαγγινα καλεσε τον Πρωθυπουργο να δωσει εξηγησεις ``τι αποκρυπτει απο τον ελληνικο λαο και τι ακριβως περιλαμβανει η συμφωνια την οποια εκανε τη νυχτα της κρισης στο Αιγαιο``. Ο κ. Μαγγινας ειπε οτι ``ο κ. Αρσενης υπαινιχθηκε ευθεως οτι ο πρωθυπουργος εχει προχωρησει σε μυστικη συμφωνια τη νυχτα της κρισης στο Αιγαιο και πως ο υπο προθεσμια Αρχηγος ΓΓΕΘΑ κ. Λυμπερης απειλει οτι δεν θελει να μιλησει γιατι αν μιλησει θα κρυφθουν ολοι``. Συμφωνα με πληροφοριες απο τη Ρηγιλλης στην πρωινη συσκεψη του κ. Εβερτ με τους συνεργατες του διατυπωθηκε η αποψη οτι η κριση της Ιμια εχει εκπεσει για την κυβερνηση σε επιπεδο εσωκομματικης αντιπαραθεσης και πως η διημερη συνοδος της Κεντρικης Επιτρπης ανεδειξε εσφαλμενους η αμφισβητουμενους χειρισμους και ανεπιτρεπτες και πρωτοφανεις αντιθεσεις μεταξυ του πρωθυπουργου και του υπουργου Εθνικης Αμυνας.

Με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη συναντηθηκε ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος και συζητησαν για την πορεια των εθνικων μας θεματων και για τις πολιτικες εξελιξεις.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, δεχθηκε το μεσημερι, το Προεδρειο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, το οποιο τις επομενες ημερες θα συναντηθει στο Λευκο Οικο με τον Μπιλ Κλιντον. Τα μελη του προεδρειου θα συναντηθουν το απογευμα με τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο και μεθαυριο με τον Πρωθυπουργο προκειμενου να υπαρξει συντονισμος στις προσπαθειες για την προβολη των ελληνικων θεσεων.

Συνομιλιες με την ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων εχει στην Αθηνα, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας Βερνερ Χογιερ, ο οποιος το πρωι συναντηθηκε με τον Ελληνα ομολογο του Γιωργο Ρωμαιο. Ο κ.Χογιερ μετα τη συναντηση δηλωσε οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι συνορα της Ευρωπαικης Ενωσης, αλλα προσθεσε οτι πρεπει να ξεκαθαριστει το νομικο καθεστως των συνορων. Ο κ.Ρωμαιος δηλωσε οτι κατα τη συναντηση συζητηθηκαν θεματα της Διακυβερνητικης καθως και η προσφατη κριση με την Τουρκια. Τονισε δε, οτι θα τεθει στη Διακυβερνητικη εκ νεου, το θεμα αναγνωρισης των ελληνικων συνορων ως συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης. Αυριο ο γερμανος αξιωματουχος θα συναντηθει με τον υπουργο Εξωτερικων και ενδεχομενως με τον Πρωθυπουργο, ενω θα εχει συνομιλιες με τους αρχηγους των κομματων της αντιπολιτευσης.

Ικανοποιητικα εξελισσεται η κατασταση της υγειας του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου,συμφωνα με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν. Ο κ.Παπανδρεου ειναι ευδιαθετος και παραμενει απυρετος ενω συνεχιζεται το προγραμμα αναπνευστικης φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας.

Στον 18-ο τακτικο ανακριτη Αθηνων απολογουνται οι εξι απο τους επτα κατηγορουμενους οι οποιοι συνεληφθησαν την περασμενη εβδομαδα για την απαγωγη της 24χρονης καθηγητριας Γαλλικων, Ζετας Κουκεα. Μεχρι στιγμης δεν εχει συλληφθει ο Πετρος Καμπουρης, ο οποιος φερεται ως ο εγκεφαλος της σπειρας των απαγωγεων.

Εξονυχιστικους ελεγχους στον αθλητικο, καλλιτεχνικο, ιατρικο και επιχειρηματικο χωρο αρχιζει η εφορια,η οποια εχει ηδη καταλογο με επωνυμους απο τους χωρους αυτους, οι οποιοι αντιμετωπιζουν τις κατηγοριες της φοροδιαφυγης που ανερχεται σε δυο δισεκατομμυρια δραχμες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας Ντενιζ Μπαυκαλ θα πραγματοποιησει αυτη την εβδομαδα περιοδεια στην Ευρωπη. Θα μεταβει στο Λονδινο και τις Βρυξελλες ενω ενδεχεται να μεταβει και στο Παρισι. Στις Βρυξελλες θα συναντηθει και με τον Γενικο Γραμματεα του ΝΑΤΟ, Χαβιε Σολανας. Ο Τουρκος εκπροσωπος, ανακοινωσε οτι οι επισκεψεις αυτες θα πραγματοποιηθουν στο πλαισιο ανταλλαγης αποψεων σχετικα με την εξωτερικη πολιτικη της Τουρκιας.

Σε 18 εχει φτασει ο αριθμος των θυματων απο τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση εξω απο το Κεντρο Τυπου στη συνοικια Μπελκορ του Αλγεριου, μετεδωσε σημερα το κρατικο ραδιοφωνο. Στο Κεντρο Τυπου στεγαζονται τα γραφεια των μεγαλυτερων αλγερινων εφημεριδων.Μεταξυ των θυματων ειναι και δυο δημοσιογραφοι.

Για τα μεσα της εβδομαδας αναβληθηκαν οι συνομιλιες μεταξυ του εντολοδοχου πρωθυπουργου της Τουρκιας, Μεσουτ Γιλμαζ και του ισλαμιστη ηγετη Νετσμετιν Ερμπακαν για το σχηματισμο κυβερνησης, ανακοινωσε σημερα εκπροσωπος του κομματος της Μητερας Πατριδας. Συμφωνα με πολιτικους παρατηρητες στην Αγκυρα η συναντηση αυτη αποτελει την τελευταια ευκαιρια του Μεσουτ Γιλμαζ να σχηματισει βιωσιμη κυβερνηση.

Τη διαβεβαιωση απο τους Προεδρους της Βοσνιας και της Σερβιας, για την προσηλωση τους στη συμφωνια του Ντεητον, απεσπασε ο αμερικανος αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ σε μια προσπαθεια να περισωθει η ειρηνευτικη συμφωνια για την πρωην Γιουγκοσλαβια. Σημερα ο κ.Χολμπρουκ θα εχει στο Σεραγεβο συμπληρωματικες συνομιλιες με το Βοσνιο προεδρο. Ο αμερικανος μεσολαβητης καλειται να λυσει το προβλημα που προεκυψε οταν οι μουσουλμανικες αρχες συνελαβαν 8 Σερβους στρατιωτικους τους οποιους κατηγορουν για εγκληματα πολεμου. Παραλληλα, θα πρεπει να μεσολαβησει στη διαφορα Μουσουλμανων και Κροατων για το καθεστως που θα διεπει την πολη του Μοσταρ.

Νεες βομβιστικες επιθεσεις ετοιμαζεται να εξαπολυσει ο ΙΡΑ στη Βρετανια, αλλα και στη Βορεια Ιρλανδια,μετα την εκρηξη της περασμενης Παρασκευης στο Λονδινο που προκαλεσε τον θανατο δυο ατομων,προειδοποιουν οι βρετανικες μυστικες υπηρεσιες,συμφωνα με τους Ταιμς του Λονδινου.Η βρετανικη κυβερνηση απο την πλευρα της εκφραζει την αποφασιστικοτητα της για την συλληψη των δραστων, επιδιωκοντας παραλληλα μια σκληρη απαντηση στον ΙΡΑ.

Τα σωστικα συνεργεια απετυχαν σημερα για μια ακομη φορα στην προσπαθεια τους να ανατιναξουν με δυναμιτη τον τεραστιο βραχο που εχει καταπλακωσει ενα λεωφορειο και ενα αυτοκινητο σε οδικη σηραγγα στη νησο Χοκαιντο της Ιαπωνιας και να απεγκλωβισουν τα 20 ατομα που παραμενουν παγιδευμενα στα δυο οχηματα απο το Σαββατο. Συμφωνα με τους υπολογισμους των μελων των σωστικων συνεργειων ο βραχος εχει βαρος τουλαχιστον 50.000 τοννων.

Αμερικανοι αστρονομοι πιστευουν οτι εντος των επομενων 10-20 ετων θα εντοπισουν ιχνη οντων με νοημοσυνη στο διαστημα,συμφωνα με ανακοινωση σε διεθνες επιστημονικο συνεδριο στη Βαλτιμορη. Οι επιστημονες εξεφρασαν την ελπιδα οτι εντος των επομενων 10-20 ετων θα εχουν εξερευνησει τουλαχιστον 1000 ηλιακα συστηματα με τα γιγαντιαια τους τηλεσκοπια,περιμενοντας καποια σηματα απο "νοημονα οντα".

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ``βημα σημειωτον`` προχωρησαν οι τρεις πρωτοποροι του πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας και η κατασταση στην κορυφη παρεμεινε αμεταβλητη.Ο Παναθηναικος,παραχωρησε ``οδυνηρη`` ισοπαλια 0-0 στον Αθηναικο,ενω οι αλλοι δυο ``μεγαλοι`` του κεντρου, δεν μπορει παρα να ειναι ευχαριστημενοι με τις ισοπαλιες που πηραν στην Πελοποννησο. Η πρωτοπορος ΑΕΚ εφερε 1-1 στην Πατρα με την Παναχαικη, ενω το Σαββατο ο Ολυμπιακος ``κολησε`` στο 0-0 στον Πυργο με τον Πανηλειακο. Ετσι τωρα η ΑΕΚ προηγειται με 50 βαθμους, εναντι 49 του Παναθηναικου και 47 του Ολυμπιακου, ενω πολυ πιο πισω με 36 βαθμους ειναι ο ΟΦΗ, που επισης ``στραβοπατησε`` χθες και παραχωρησε ισοπαλια 0-0 στη Λαρισα.Στην πεμπτη θεση βρισκονται ο Εδεσσαικος και ο Ηρακλης με 29 βαθμους.

Στο μπασκετ ο Ολυμπιακος,δυσκολευτηκε στη Νεα Σμυρνη, οπου η ομαδα του Πανιωνιου λιγο ελειψε να παρει τη νικη, οπως ειχε κανει και με τον Παναθηναικο, αλλα οι πρωταθλητες Ελλαδας καταφεραν να νικησουν με 72-69, παραμενοντας αηττητοι για 13 αγωνιστικες. Ετσι τωρα ο Ολυμπιακος εχει 34 βαθμους, εναντι 32 του Παναθηναικου, που κερδισε 89-67 τον Παπαγου. Την ερχομενη Κυριακη ομως στο σταδιο ειρηνης και φιλιας, οι δυο πρωτοποροι θα βρεθουν αντιμετωποι. Προηγουμενως, μεσολαβουν οι κρισιμοι αγωνες τους για το Ευρωπαικο πρωταθλημα. Την Τεταρτη ο Ολυμπιακος υποδεχεται τη γερμανικη Λεβερκουζεν, ενω την Πεμπτη ο Παναθηναικος θα παιξει στο Ισραηλ με την Μακαμπι.

Εκπληκτικες εμφανισεις πραγματοποιει η εθνικη μας ομαδα ανδρων στο πολο,στο πλαισιο του προολυμπιακου τουρνουα που διεξαγεται στο Βερολινο.Εχει πετυχει δυο νικες σε ισαριθμους αγωνες,η μια εκ των οποιων,επι της Γερμανιας με 6-4,χαρακτηριζεται ως ``ιστορικη``. Χθες το ελληνικο συγκροτημα νικησε ευκολα 14-4 τον Καναδα και σημερα στο πλαισιο της τελευταιας ημερας της πρωτης φασης αντιμετωπιζει στις 6 παρα τεταρτο την ομαδα της Γαλλιας.

Στο στιβο, ειχαμε μεγαλες επιδοσεις στο σταδιο ειρηνης και φιλιας, κατα τη διαρκεια του πανελληνιου πρωταθληματος κλειστου στιβου. Το μεγαλο αστερι των αγωνων ηταν ο Αλεξης Αλεξοπουλος, που συνετριψε δυο φορες το Πανελληνιο ρεκορ στα 200 μετρα, με 20 δευτερα και 87/100 στον προκριματικο και 20.62 στον τελικο, που ειναι η καλυτερη φετινη επιδοση στην Ευρωπη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, με τοπικες βροχες στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα. Βαθμιαια, στα δυτικα οι βροχες θα ενταθουν και θα επεκταθουν ανατολικοτερα.Χιονια πεφτουν στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 7 βαθμους, στα δυτικα και το Ιονιο τους 13, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 12 και στα νησια του Αιγαιου τους 15 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με τοπικες βροχες, κυριως στα νοτια οπου θα εκδηλωθουν και σποραδικες καταιγιδες. Χιονια θα πεσουν στα ορεινα της κεντρικης και βορειας Ελλαδας. Μετα το μεσημερι στα δυτικα ο καιρος θα βελτιωθει προσκαιρα. Οι ανεμοι θα πνεουν αρχικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 12 February 1996 - 18:15:29