Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Πονοκεφαλος για την κυβερνηση το θεμα του αρχηγου ΓΕΕΘΑ.Θα ζητηθει η παραιτηση του.Σιγη ιχθυος απο τον Γερασιμο Αρσενη.
  • Μεταστροφη του διεθνες κλιματος υπερ της Ελλαδας,διαπιστωνει ο Θεοδωρος Παγκαλος.Αντικειμενο ψυχιατρικης επιστημης το υποσυνειδητο της Τανσου Τσιλερ.
  • Φιλολογικη χαρακτηριζει το ΚΚΕ τη δηλωση της Κομισιον και ζητα διαβεβαιωσεις για εγγυηση των συνορων.
  • Καταδικαστικα ψηφισματα για την Τουρκια προωθουν ολες οι πτερυγες του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
  • Σκληρη γλωσσα απο τον Ριτσαρντ Χολμπρουκ για τους Ευρωπαιους. Κοιμοντουσαν οταν ο Κλιντον τηλεφωνουσε σε Αθηνα και Αγκυρα.
  • Κηδευτηκε ο υποπλοιαρχος Παναγιωτης Βλαχακος.Αυριο η κηδεια του αρχικελευστη Εκτορα Γιαλοψου.
  • Ταυτιση αποψεων μεταξυ Σημιτη και Κληριδη για τους χειρισμους σχετικα με την επιλυση του Κυπριακου.
  • Δυσφορια στη Ρηγιλλης για τις αποστασεις που πηρε ο Κωνσταντινος Μητσοτακης απο τις επιλογες του κομματος.
  • Ψηφισθηκε τελικα η τροπολογια για ονομαστικοποιηση των μετοχων.
  • Στον εισαγγελεα οι τρεις απο τους τεσσερις δραστες της απαγωγης της Γεωργιας Κουκεα,αναζητειται ο εγκεφαλος της σπειρας.
  • Νεο κρουσμα μηνιγγιτιδας σε 7χρονη μαθητρια στην Τριπολη και σε στρατιωτη που υπηρετει στη Λημνο.
  • Βελτιωνεται σταθερα η υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου.Στο Ωνασειο Αμερικανοι γιατροι μελετουν το ενδεχομενο μεταφορας του στις ΗΠΑ.
  • Μαινεται η κακοκαιρια σ'ολοκληρη τη χωρα.Προβληματα στην κεντρικη, δυτικη και ανατολικη Μακεδονια.
  • Στους Ισλαμιστες προσφευγει ο Μεσουτ Γιλμαζ για σχηματισμο κυβερνησης μετα το οχι της Τανσου Τσιλερ.
  • Στο Βελιγραδι ο Ρωσος υπουργος Αμυνας για συνομιλιες με το Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.
  • Καθοριστικο αγωνα με την ιταλικη Μπαρκλερ Μπολονια δινει, χωρις θεατες,η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου.
  • Ανοδος 0,20% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελειξε η κρισιμη κοινη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικης Επιτροπης.Ο Κ.Σημιτης ζητησε την παραιτηση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ κ.Λυμπερη, ο οποιος αρνηθηκε να παραιτηθει. Ο Πρωθυπουργος δηλωσε οτι το ΚΥΣΕΑ κατοπιν τουτου αποφασισε την αντικατασταση του,η οποια θα οριστικοποιηθει στις 18 Φεβρουαριου οταν πραγματοποιηθουν και οι κρισεις των ανωτατων στελεχων των ενοπλων δυναμεων. Ο υπουργος εθνικης αμυνας κ.Αρσενης δηλωσε οτι συμφωνει με την αποφαση του ΚΥΣΕΑ ,ενω ο Κ.Λυμπερης απερχομενος απο την συνεδριαση αρνηθηκε να κανει δηλωσεις. Ο κ.Λυμπερης σε συνεντευξη του το πρωι σε ραδιοφωνικο σταθμο της Αθηνας, εκανε λογο για σκοπιμοτητες που κρυβονται πισω απο την ολη υποθεση,τονισε οτι αυτο που τον ενδιαφερει ειναι η προστασια του κυρους των Ενοπλων Δυναμεων,σημειωσε οτι πρεπει να κοιταξουμε μπροστα γιατι το προσεχες διαστημα θα ειναι θερμο και προσθεσε οτι θα δεχοταν εξεταστικη επιτροπη και παρατηρησε οτι στην παρουσα φαση δεν προκειται να μιλησει.

Ταυτιση αποψεων για τους περαιτερω χειρισμους που πρεπει να γινουν απο Αθηνα και Λευκωσια για επιλυση του Κυπριακου,διαπιστωθηκε στη συναντηση που ειχαν ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο προεδρος της Κυπρου,Γλαυκος Κληριδης.Οι δυο ανδρες χαρακτηρισαν τις συνομιλιες ειλικρινεις,εποικοδομητικες και αποδοτικες.Αναφερομενος στις συνεχιζομενες τουρκικες προκλησεις ο κ.Σημιτης ειπε οτι χρειαζεται εγρηγορση,προσοχη,παρουσια,επαφη και ενημερωση ολων των κρατων.Ηδη, προσθεσε,εχει αρχισει μια διπλωματικη εκστρατεια τα αποτελεσματα της οποιας ειναι ορατα.Νωριτερα συναντηθηκαν οι υπουργοι Εξωτερικων των δυο χωρων κυριοι Παγκαλος και Μιχαηλιδης,οι οποιοι εκτος των αλλων συζητησαν και την πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση. Ο κ.Μιχαηλιδης εξεφρασε την ικανοποιηση του για τη συνεχη υποστηριξη της Αθηνας,ενω ο κ.Παγκαλος υπογραμμισε το εντονο ευρωπαικο ενδιαφερον που εκδηλωνεται το τελευταιο διαστημα γυρω απο το Κυπριακο.

Μεταστροφη του κλιματος,υπερ της Ελλαδας σε διεθνες επιπεδο, διαπιστωνει η Αθηνα,μετα τις δηλωσεις της Κομισιον,του Λευκου Οικου και αλλων ευρωπαικων χωρων,αναφορικα με την ελληνοτουρκικη κριση.Ο υπουργος Εξωτερικων,Θεοδωρος Παγκαλος,χρησιμοποιησε οξεις τονους για να απαντησει στις τουρκικες διεκδικησεις στο Αιγαιο.Καποια στιγμη, ειπε ο κ.Παγκαλος,αναδυθηκε απο το υποσυνειδητο της κ.Τσιλερ,οτι τα ελληνικα νησια ανηκουν στην Τουρκια.Το τι ειδε η κ.Τσιλερ,ειναι αντικειμενο της ψυχιατρικης επιστημης.Αν επιθυμει η Τουρκια,ας προσφυγει στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης και εμεις τοτε θα καθορισουμε τη σταση μας. Σχολιαζοντας τη δηλωση της Κομισιον ο κ.Παγκαλος εκτιμησε οτι το κλιμα αλλαζει και σημειωσε πως ειναι η πρωτη φορα που επιτροπη παιρνει σαφη θεση για θεμα που αφορουν την κυριαρχια και τα συνορα.

Αντιθετα το ΚΚΕ θεωρει τη δηλωση της Κομισιον ως φιλολογικη διακηρυξη, οπως δηλωσε η Αλεκα Παπαρηγα,μετα τη συναντηση της με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη,απο τον οποιο ενημερωθηκε για τους κυβερνητικους χειρισμους και του εξεθεσε τις θεσεις του κομματος της. Η κ.Παπαρηγα τονισε οτι η κυβερνηση πρεπει να ζητησει τοσο απο την Ευρωπαικη Ενωση,οσο και απο το ΝΑΤΟ και τη ΔΕΕ δηλωσεις για εγγυηση των συνορων,ειπε οτι δεν εκτιμα ως θετικη τη δηλωση του Λευκου Οικου,καθως στη Χαγη πρεπει να παραπεμφθει μονο η υφαλοκρηπιδα και οχι το θεμα των βραχονησιδων.Η γ.γ. του ΚΚΕ ταχθηκε υπερ του διαλογου με την Τουρκια εφοσον αποδεχθει ισχυον καθεστως των συνορων και τις διεθνεις συνθηκες και προσθεσε οτι η κυβερνηση θα πρεπει να επανεξετασει τη συμφωνια για τις βασεις.

Στο μεταξυ συνεχιζονται οι αντιδρασεις κατα της Τουρκιας στους κολπους της Ευρωπαικης Ενωσης.Καταδικαστικα ψηφισματα για την Τουρκια προωθουν στην ολομελεια της Ευρωβουλης οι πολιτικες ομαδες των σοσιαλιστων,του ευρωπαικου λαικου κομματος και της ενωσης για την Ευρωπη.Και στα τρια κειμενα γινεται λογος για τις προκλητικες στρατιωτικες και ναυτικες ενεργειες της Τουρκιας,σε βαρος της Ελλαδας και καταγραφεται η τουρκικη διακοινωση με την οποια προβαλλονται εδαφικες αξιωσεις και αμφισβητουνται τα κυριαρχικα δικαιωματα ενος κρατους μελους.Με τα κειμενα καλειται το Συμβουλιο των υπουργων να επανεξετασει τη θεση του ως προς τη χορηγηση των χρηματοδοτικων πρωτοκολλων στην Τουρκια και ανατιθεται στον προεδρο του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου να μεταφερει το κλιμα αυτο στο Συμβουλιο,την Ευρωπαικη Επιτροπη και στην τουρκικη κυβερνηση.

Την ωρα που ο προεδρος Κλιντον μιλουσε στο τηλεφωνο με Αθηνα και Αγκυρα οι Ευρωπαιοι κυριολεκτικα κοιμοντουσαν,δηλωνει ο Αμερικανος διπλωματης Ριτσαρντ Χολμπρουκ,σε συνεντευξη του στην Ουασιγκτον Ποστ. Ο κ.Χολμπρουκ κατηγορει τους Ευρωπαιους οτι επεδειξαν παθητικοτητα στην προσφατη ελληνοτουρκικη διενεξη και αναρωτιεται γιατι η Ευρωπη δεν ειναι ικανη να παρει μια αποφαση στα ιδια της τα εδαφη.Ο κ.Χολμπρουκ καταληγει οτι οι Ευρωπαιοι θα πρεπει να αναθεωρησουν τη λανθασμενη αντιληψη τους για τη χρηση δυναμης,ωστε να αποτραπουν μελλοντικες συγκρουσεις.

Μεσα σε βαρυ κλιμα πενθους,τελεσθηκε το μεσημερι στη Μητροπολη Πειραια η νεκρωσιμος ακολουθια για τον υποπλοιαρχο Παναγιωτη Βλαχακο, που εχασε τη ζωη του κατα την πτωση του μοιραιου ελικοπτερου,ανοικτα της Ιμια.Αυριο στον ιερο ναο στα Νεα Λιοσια θα ψαλλει η νεκρωσιμη ακολουθια για τον αρχικελευστη Εκτορα Γιαλοψο.Ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος απενειμε και στους τρεις αξιωματικους το Χρυσο Σταυρο του Ταγματος της Τιμης.Παραλληλα με προταση του υπουργου Εθνικης Αμυνας προαγονται μετα θανατον στο βαθμο του αντιπλοιαρχου οι μαχιμοι υποπλοιαρχοι Χρηστος Καραθανασης και Παναγιωτης Βλαχακος και στο βαθμο του σημαιοφορου ο αρχικελευστης Εκτορας Γιαλοψος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επιδιωξη σχηματισμου κυβερνησης συνασπισμου με το ισλαμικο Κομμα της Ευημεριας, ανακοινωσε ο εντολοδοχος πρωθυπουργος της Τουρκιας, Μεσουτ Γιλμαζ, σε μια προσπαθεια, οπως ειπε, να βρεθει λυση στο πολιτικο αδιεξοδο της χωρας.Στην αποφαση αυτη κατεληξε μετα και την σημερινη αποτυχια στην οποια περιηλθαν οι συνομιλιες που ειχε με την Τανσου Τσιλερ, που ηγειται του κομματος του Ορθου Δρομου.Ο Γιλμαζ αρνηθηκε για αλλη μια φορα κατηγορηματικα τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου με πρωθυπουργο την Τσιλερ.Προτεινε να ηγηθει ενα τριτο προσωπο, κοινης αποδοχης, κατι που απεκλεισε το κομμα της Τανσου Τσιλερ.

Στο Βελιγραδι εφθασε σημερα ο ρωσος υπουργος Αμυνας, Παβελ Γκρατσοφ, οπου θα εχει συνομιλιες με τον σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.Η επισκεψη αυτη γινεται σε μια πολυ κρισιμη στιγμη για την εφαρμογη των ορων της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον.Η βοσνιακη κυβερνηση κρατει δυο ανωτατους σερβους στρατιωτικους, με την κατηγορια οτι διεπραξαν εγκληματα πολεμου.Απο την πλευρα τους, οι Σερβοι της Βοσνιας, ανακοινωσαν οτι αναστελλουν καθε επαφη με την νατοικη δυναμη επιτηρησης της εφαρμογης της ειρηνευτικης συμφωνιας, μεχρι να απελευθερωθουν οι σερβοι στρατιωτικοι.

Την προσαγωγη σε δικη των τουρκων αστυνομικων που ενεχονται στην υποθεση του θανατου τουρκου δημοσιογραφου, στις 8 Ιανουαριου, ζητησε σημερα σις Βρυξελλες η οργανωση Δημοσιογραφοι χωρις Συνορα. Συμφωνα με μαρτυριες ανθρωπων που ειχαν συλληφθει μαζι με τον ατυχο δημοσιογραφο την ημερα εκεινη, το θυμα ξυλοκοπηθηκε μεχρι θανατου απο 15 αστυνομικους.Ειναι απαραδεκτο, υποστηριξε ο διευθυντης της οργανωσης αυτης, γαλλος δημοσιογραφος Ρομπερ Μεναρ, μια χωρα στην οποια τα βασανιστηρια αποτελουν συνηθη πρακτικη, να ειναι μελος του Συμβουλιου της Ευρωπης.

Για μιαμιση ωρα περιπου απαγορευθηκε η απογειωση απο το αεροδρομιο του Ανοβερου, αεροπλανου της τουρκικης εταιρειας, ΜΠΙΡΓΚΕΝΕΡ,επειδη δεν ειχε αδεια πτησης.Το γεγονος αυτο συνεβη μια μολις μερα μετα το χθεσινο πολυνεκρο δυστυχημα, οπου ενα Μποινγκ 757, της ιδια εταιριας, συνετριβη στ ανοικτα της Δομινικανης Δημοκρατιας, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους 179 επιβατες και 13μελες πληρωμα. Μετα απο ερευνες, αποκαλυφθηκε οτι ουτε το μοιραιο αεροσκαφος ειχε αδεια πτησης προς την Γερμανια.

Πολιτικη κριση ενεσκυψε στην Λιθουανια.Το κοινοβουλιο της χωρας ανετρεψε σημερα την κυβερνηση, ψηφιζοντας προταση μομφης κατα του πρωθυπουργου Αντολφας Σλεζεβιτσιους, που κατηγορειται για συμμετοχη σε τραπεζικο σκανδαλο.Υπερ της αποπομπης του ψηφισαν 94 απο τους 123 παροντες βουλευτες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαινεται η κακοκαιρια που πληττει απο χθες ολοκληρη την Ελλαδα και συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια θα συνεχισθει μεχρι και τις πρωινες ωρες.Συνεχιζονται οι χιονοπτωσεις στην Ηπειρο,τη Δυτικη και Ανατολικη Μακεδονια και τη Θρακη,ενω αναμενεται να ενταθουν το βραδυ και δεν αποκλειεται να χιονισει και στα ορεινα της Κεντρικης Μακεδονιας. Προβληματα απο τα χιονια υπαρχουν στα ορεινα των Σερρων, της Δραμας,της Καβαλας και της Θρακης,ενω αποκλεισμενα ειναι 11 χωρια και οικισμοι στους νομους Ροδοπης και Ξανθης.Τα χιονια καλυψαν και το νομο Φθιωτιδας,οπου στο μεγαλυτερο μερος του επαρχιακου δικτυου η κινηση των οχηματων γινεται μονο με αλυσιδες.Σοβαρα προβληματα δημιουργησε και στο λεκανοπεδιο Αττικης η βροχη που επεφτε συνεχως κατα τη διαρκεια της νυχτας, με αποτελεσμα πολλοι φωτεινοι σηματοδοτες να σταματησουν να λειτουργουν και να παρατηρηθει κυκλοφοριακο χαος τις πρωινες ωρες.

Δυσφορια επικρατει στη Ρηγιλλης,για τη χθεσινη τηλεοπτικη συνεντευξη του Κωνσταντινου Μητσοτακη,ο οποιος διαφοροποιηθηκε και πηρε σαφεις αποστασεις απο τις επιλογες του κομματος και την τακτικη που ακολουθησε κατα τη διαρκεια της ελληνοτουρκικης κρισης. Παντως οι αντιδρασεις κινηθηκαν σε χαμηλους τονους,ο κ.Εβερτ αρνηθηκε να κανει οποιοδηποτε σχολιο,ενω στενοι συνεργατες του διαβεβαιωναν οτι το θεμα δεν συζητηθηκε στην πρωινη συσκεψη.Ο Αγγελος Μπρατακος τονισε οτι ο πρωην πρωθυπουργος εχει το δικαιωμα να λεει τις αποψεις του,διοτι ειναι υπερκομματικη προσωπικοτητα,ο Σωτηρης Χατζηγακης οτι υιοθετει ορισμενες απο τις θεσεις του κ.Μητσοτακη,ο Γιωργος Καλατζης διαφωνησε με τη χρονικη στιγμη της συνεντευξης και ο Νωντας Ζαφειροπουλος ειπε οτι ενδεχομενως η Νεα Δημοκρατια δεν θα επρεπε να αποχωρησει απο τη βουλη.

Νεα ανησυχια εχει προκληθει στην Τριπολη απο κρουσμα μηνιγγιτιδας που διαπιστωθηκε σε 7χρονη μαθητρια του 9-ου Δημοτικου Σχολειου και μεταφερθηκε στην Αθηνα στο νοσοκομειο Παιδων οπου νοσηλευεται.Στο 401 στρατιωτικο νοσοκομειο Αθηνων νοσηλευεται με μηνιγγιτιδα εκτος κινδυνου ο στρατιωτης Σταματης Ισαρης που υπηρετει στη Λημνο και βρισκοταν με αδεια στην Αθηνα.Στο ναυτικο νοσοκομειο Κρητης νοσηλευονται επισης εκτος κινδυνου δυο νεοσυλλεκτοι στρατιωτες,που πασχουν απο μηνιγγιτιδα.

Την βελτιωση που συνεχιζει να παρουσιαζει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου, επιβεβαιωνει και στο σημερινο ιατρικο δελτιο, στο οποιο επισημαινει οτι συνεχιζεται επιτυχως η φυσικοθεραπεια στο θωρακα και η κινησιοθεραπεια. Ο κ. Παπανδρεου ηταν απο το πρωι απυρετος και αρκετα ευδιαθετος, ζητησε μονος του να περπατησει για μεγαλο χρονικο διαστημα εξω απο το δωματιο του.Στο Ωνασειο εφθασαν γιατροι απο την Αμερικη οι οποιοι εξεταζουν τον κ.Παπανδρεου και σε συνεργασια με τους Ελληνες γιατρους θ'αποφανθουν εαν υπαρχει λογος μεταφορας του στην Αμερικη.

Ψηφισθηκε κατα πλειοψηφια στη βουλη η τροπολογια με την οποια δινεται προθεσμια τριων μηνων στις εταιριες που εχουν μεσα ενημερωσης και αναλαμβανουν δημοσια εργα για να ονομαστικοποιησουν τις μετοχες τους.Η συζητηση εγινε σε κλιμα αντιπαραθεσεων και αντεγκλισεων, καθως παρα τις τροποποιησεις που επεφερε χθες η κυβερνηση,η αντιπολιτευση διατυπωσε εντονες αντιδρασεις για το περιεχομενο της τροπολογιας. Τελικα η κυβερνηση εκανε αποδεκτες παρεμβασεις της αξιωματικης αντιπολιτευσης,συμφωνα με τις οποιες οι εταιριες μπορουν να μετασχουν σε δημοσιους μειοδοτικους διαγωνισμους,υπο τη ρητη δεσμευση οτι μεχρι το τελος του τριμηνου θα προχωρησουν σε ονομαστικοποιηση των μετοχων τους.Ειναι χαρακτηριστικο οτι και για τις προτασεις αυτες,η Νεα Δημοκρατια δεχθηκε επικρισεις απο βουλευτες του κομματος.

Ποινικη διωξη ασκηθηκε κατα των τριων απο τους τεσσερις δραστες της απαγωγης της Γεωργιας Κουκεας, 24 χρονων, που απελευθερωθηκε αφου ο πατερας της, γνωστος εμπορος αυτοκινητων, κατεβαλε 49 εκατ. δραχμες.Η διωξη ασκηθηκε κατα του Σπυρου Ζερβακη, 43 χρονων, τυπογραφου,Νικου Παπανικολαου, 27 χρονων,αεργου και Γιωργου Σαχινιδη, 23 χρονων,ιδιωτικου υπαλληλου.Η αστυνομια αναζητα τον Πετρο Καμπουρη, 39 χρονων, οδηγο ταξι που κατηγορειται για συνεργια σε ανθρωποκτονια και κατα πασα πιθανοτητα ειναι ο εγκεφαλος της σπειρας.

Εκτεταμενους ελεγχους σε ολη τη χωρα για τον ελεγχο των τιμων πωλησης των υγρων καυσιμων διενηργησε τον Ιανουαριο, το υπουργειου Αναπτυξης. Απο την ερευνα διαπιστωθηκε οτι σε ορισμενες περιοχες της χωρας οι λιανικες τιμες πωλησης των καυσιμων διαμορφωνονται σε υψηλα επιπεδα, ενω σε αλλες, τα περιθωρια κερδους των πρατηριουχων ειναι υψηλα, με αποτελεσμα την επιβαρυνση της καταναλωτη. Ηδη, κατοπιν εντολης του υφυπουργου Αναπτυξης, Μιχαλη Χρυσοχοιδη η αρμοδια υπηρεσια ζητησε απο τους νομαρχες να προβουν,σε συστασεις προς τους πρατηριουχους να μειωσουν τις τιμες, διαφορετικα, το υπουργειο θα προχωρησει στην επιβολη μετρων.

Η προστασια της λειτουργιας του υγειους και ελευθερου εμποριου,με στοχο την ομαλη λειτουργια της αγορας και τη μειωση του πληθωρισμου, η προστασια του καταναλωτη και η εξυγιανση της ασφαλιστικης αγορας, ειναι οι βασικες προτεραιοτητες του υπουργειου Αναπτυξης,οπως τις προσδιορισε,στην πρωτη συνεντευξη της η κυρια Βασω Παπανδρεου. Ιδιαιτερη εμφαση εδωσε η υπουργος και στην ορθολογικοποιηση του συστηματος των κρατικων προμηθειων,με στοχο τον περιορισμο της συναλλαγματικης εκταμιευσης.Η κυρια Παπανδρεου ειπε επισης οτι απο τις νεες ρυθμισεις για τα φαρμακα θα υπαρξει εξοικονομηση πορων της ταξης των 55 δις δρχ στο Α'εξαμηνο του '96,που θα διατεθουν εξ'ολοκληρου για την ενισχυση της κοινωνικης πολιτικης και των χαμηλων εισοδηματων.

Ενα ξεχωριστο μηνυμα εστειλε σημερα απο τα Χανια ενας 60-χρονος βιοπαλαιστης. Ο Μηνας Κασαπακης οδηγος τρικυκλου απο τη Σουδα επισκεφθηκε το υποκαταστημα της Εθνικης Τραπεζας Χανιων και ζητησε απο το διευθυντη να καταθεσει το ποσο των 100.000 δραχμων υπερ των Ενοπλων Δυναμεων της χωρας. Ο διευθυντης της Τραπεζας δηλωσε στον Κασαπακη οτι δεν εχει ανοιχτει τετοιος λογαριασμος, επικοινωνησε ομως με τα κεντρικα γραφεια της Τραπεζας στην Αθηνα και πηρε τη διαβεβαιωση οτι αυτο θα γινει συντομα. Ετσι,δηλωσε στον Κασαπακη οτι μολις ανοιχτει λογαριασμος θα τον ειδοποιησει να καταθεσει τα χρηματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο ναος του Ολυμπιου Διος, ενα απο τα σημαντικοτερα μνημεια των αρχαιων Μακεδονων, αποκαλυφθηκε στο θρησκευτικο κεντρο της Αρχαιας Μακεδονιας, το Διον της Πιεριας. Προκειται για το σημαντικοτερο ιερο και το θρησκευτικο κεντρο των Μακεδονων, οπου θυσιασε πριν απο την εκστρατεια στην Ασια ο Μεγας Αλεξανδρος. Ανακαλυφθηκαν επισης και τρεις μεγαλοι διθαλαμοι μακεδονικοι ταφοι που χρονολογουνται τον 4ο-3ο π.Χ αιωνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κρισιμο αγωνα η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου κερδισε την ιταλικη Μπακλερ Μπολονια με 72-69. Ο αγωνας εγινε στο κλειστο των ολυμπιακων εγκαταστασεων, χωρις τη βοηθεια των οπαδων του, αφου το ματς θα γινει κεκλεισμενων των θυρων λογω της γνωστης τιμωριας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης αν και αρχικα επεκρατησαν αξιολογες ανοδικες τασεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 984,84 μοναδες ενισχυμενος κατα 0,20%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλοτερα επιπεδα απο την προηγουμενη συνεδριαση και εφθασε στα 7,7 δις. δρχ. Οι επι μερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες: ανοδος 0,20%, Ληζινγκ: ανοδος 1,99%, Ασφαλειες: ανοδος 1,98%, Επενδυσεις: πτωση 0,31% Βιομηχανιες: ανοδος 0,04%, Κατασκευαστικες: πτωση 0,11%, Συμμετοχων: ανοδος 1,53%, Διαφορες: ανοδος 0,47%. Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,92%.

Σε υψηλοτερα επιπεδα εκλεισε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 248,18 δραχμες.

Συναλλαγμα               ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ       ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ        185.500     184.943     186.057

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο η κακοκαιρια με βροχες,καταιγιδες,χιονια στα ορεινα και χιονονερο στα πεδινα της κεντρικης και βορειας χωρας. Το απογευμα αναμενεται σταδιακη βελτιωση απο τα δυτικα.Οι ανεμοι στα δυτικα,κεντρικα και βορεια θα ειναι βορειοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και στο Αιγαιου θυελλωδεις και στις υπολοιπες περιοχες νοτιοι με την ιδια ενταση.Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση και στα βορεια θα κυμανθει 2 με 6 βαθμους,στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 4 με 12 και στο Αιγαιο 8 με 15.Βροχες με χιονια στα γυρω ορεινα,μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 7 με 10 και 2 με 5 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 8 February 1996 - 22:41:42