Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 06)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε ηπιους σχετικα τονους συνεχιζεται η μαραθωνια συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Κωστας Σημιτης: Εχει τραυματισθει η εικονα της κυβερνησης, αλλα θα επανελθει στα υψηλα ποσοστα αποδοχης.
  • Κριτικη αλλα και υποστηριξη στην κυβερνηση για τους χειρισμους της απο τους βουλευτες του κομματος. Στο στοχαστρο της κριτικης ο πρωθυπουργος και οι υπουργοι Εξωτερικων και Αμυνας.
  • Η κυβερνηση επελεξε την απεμπλοκη γιατι ενας πολεμος αν και νικηφορος θα ειχε δυσμενεις εξελιξεις,δηλωσε ο υπουργος Τυπου.
  • Την Πεμπτη η συναντηση του Κωστα Σημιτη με την Αλεκα Παπαρηγα, τη Δευτερα βλεπει το Νικο Κωνσταντοπουλο,αυριο συνεδριαζει το υπουργικ συμβουλιο και το Εκτελεστικο Γραφειο.
  • Διαφωνει ο Μιλτιαδης Εβερτ με την κυβερνητικη αποφαση να μην δεχθει τον κ. Χολμπρουκ και απορριπτει την προταση Σαμαρα για κυβερνηση εθνικης ενοτητας.
  • Εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης ζητα ο Αντωνης Σαμαρας,επισκεψη του Νικου Κωνσταντοπουλου στον προεδρο της Δημοκρατιας.
  • Εντοπισθηκαν τα συντριμμια του ελικοπτερου και τα δυο μελη του πληρωματος του που κατεπεσε ανοιχτα της Ιμια.Αρχισε η διαδικασια ανελκυσης του.
  • Επιμενει η Ρωμη οτι η ιταλοτουρκικη συμφωνια του 1932 ειναι νομιμη και βρισκεται σε ισχυ.
  • Απορριπτει η ΓΣΕΕ την προταση της εργοδοσιας για τη νεα συμβαση και απαντα με κινητοποιησεις στις 22 του μηνος.
  • Εξαρση του πληθωρισμου τον Ιανουαριο που ετρεχε με ρυθμο 8,4% εναντι 8,1 στο τελος Δεκεμβριου.
  • Αλλαζει εκ βαθρων η πολιτικη φαρμακου χωρις να τιθενται περιορισμοι στη φαρμακευτικη περιθαλψη.
  • Κινητοποιησεις των κτηνοτροφων της Ηπειρου που διαμαρτυρονται για τις χαμηλες τιμες στο γαλα.
  • Το πολικο ψυχος, με θερμοκρασιες που φθανουν τους μειον 43 βαθμους, αποδεκατιζει τους σεισμοπληκτους της νοτιοδυτικης Κινας.
  • Τουλαχιστον εξι νεκροι απο ισχυρη εκρηξη και πυρκαγια σε εξαωροφη πολυκατοικια στο Ελσινκι.
  • Την προκριση του στον τελικο του ευρωπαικου κυπελλου μπασκετ διεκδικει ο ΠΑΟΚ,απεναντι στη λιθουανικη Ζαλγκιρις.
  • Ανοδικες τασεις στο Χρηματιστηριο.Ανοδος 1,09% του γενικου δεικτη
  • Νεο κυμα κακοκαιριας με βροχες,ισχυρες καταιγιδες και χιονοπτωσεις ακομη και στα πεδινα της βορειου Ελλαδος.Χωρις αξιολογη μεταβολη η θερμοκρασια που θα κυμανθει απο 2 μεχρι 7 βαθμους.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ηπιοτερους απο τους αναμενομενους τονους διεξηχθη η συζητηση στη μαραθωνια συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ, που κρατησε περιπου 11 ωρες.Τοσο ο πρωθυπουργος οσο και οι υπουργοι εξωτερικων και αμυνης δεχθηκαν τα πυρα αρκετων απο τους 94 βουλευτες που πηραν το λογο,για τους κυβερνητικους χειρισμους στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση,κυριως στον στρατιωτικο και διπλωματικο τομεα και τις ευχαριστιες του πρωθυπουργου προς τις Ηνωμενες Πολιτειες και την εκ των υστερων αρνηση της κυβερνησης να δεχθει τον Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Αλλοι βουλευτες συμφωνησαν με τους κυβερνητικους χειρισμους τονισαν οτι η κριση στην κυβερνηση και το κομμα πρεπει να αποκλιμακωθει και κατηγγειλαν ενορχηστρωμενη επιθεση κατα της κυβερνησης,απο διαφορα κεντρα,ακομη και μεσα απο το ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλια του ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης αναφερθηκε στην ελληνοτουρκικη κριση και τονισε οτι το ερωτημα ηταν εαν θα προχωρουσε η Ελλαδα σε μια γενικευμενη συρραξη,που θα σημαινε αναγκαστικα διαπραγματευσεις με τους τουρκους,η στην απεμπλοκη.Την ισχυρη Ελλαδα προσθεσε,δεν θα τη δημιουργησουμε στο πεδιο των μαχων, αλλα με το να σεβαστουμε τις ανθρωπινες ζωες, να στηριξουμε την οικονομια, να αποφυγουμε καταστροφες και να δειξουμε συνεση,ψυχραιμια,ευελιξια και ικανοτητα μακροπροθεσμης στρατηγικης.Ο κ.Σημιτης δεν εκρυψε την ενοχληση του για τη μη συμπαρασταση απο τους ευρωπαιους εταιρους, ενω παραλληλα παραδεχθηκε οτι οι κυβερνητικοι χειρισμοι δεν ηταν ικανοποιητικοι στο βαθμο που επρεπε.Καταληγοντας ειπε οτι η κυβερνηση ειναι κυβερνηση συνεχειας,αλλα και αλλαγης και ανανεωσης.

Στο μεταξυ,η διπλωματικη αντεπιθεση της ελλαδας φαινεται να αποδιδει καρπους,ενω αρχιζει να κινητοποιειται και η Ευρωπαικη Ενωση, που μεχρι τωρα βρισκοταν σε ληθαργο.Το Γαλλικο υπουργειο εξωτερικων ανακοινωσε οτι η Γαλλια αναγνωριζει σαφως οτι η ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες ειναι αναμφισβητητη και οτι τα επιχειρηματα της Αθηνας εχουν νομικη βαση. Παραλληλα θεωρει οτι τα συνορα της Ελλαδας ειναι και συνορα της Ευρωπαικης Ενωσης,η οποια πρεπει να ασχοληθει με το θεμα αυτο. Επισημανε επισης οτι πισω απο τις τουρκικες προκλησεις κρυβεται μια παγια πολιτικη αμφισβητησης του καθεστωτος του Αιγαιου.

Στις Βρυξελλες η επιτροπη εξωτερικων υποθεσεων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου αποφασισε να θεσει υπο την αιρεση του σεβασμου των ανθρωπινων δικαιωματων τη χρηματοδοτικη λειτουργια της συμφωνιας για την τελωνειακη ενωση με την Τουρκια. Εξαλλου, θα απευθυνει επιστολη- γνωμοδοτηση και στην επιτροπη για τις εξωτερικες οικονομικες σχεσεις. Ειναι χαρακτηριστικο οτι η αποφαση εληφθη με ομοφωνια και ψηφισθηκε ακομη και απο τους ευρωβουλευτες, που ειχαν υποστηριξει την τελωνειακη συνδεση.

Στη Ρωμη παρα το γεγονος οτι η ιταλικη κυβερνηση προσπαθει να διατηρησει ουδετερη σταση,ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων επανελαβε οτι η ιταλοτουρκικη συμφωνια του 1932 ειναι εγκυρη και παραμενει σε ισχυ,ενω αναγνωριζεται απο την ιταλικη διπλωματια και απο τοτε δεν εχει αλλαξει τιποτε.

Στο Λονδινο βρετανοι βουλευτες κατεθεσαν στη βουλη ψηφισμα με το οποιο καλειται η κυβερνηση Μειτζορ να διασφαλισει την τηρηση των διεθνων συμφωνιων που αναφερονται στην κυριαρχια των ελληνικων νησιων στα Δωδεκανησα. Στο ψηφισμα εκφραζεται βαθεια ανησυχια για τις διεκδικησεις της Αγκυρας στη βραχονησιδα Ιμια,η κυριαρχια της οποιας παραχωρηθηκε στην Ελλαδα με τη Συνθηκη των Παρισιων του 1947.

Ο Μιλτιαδης Εβερτ,που συναντηθηκε με τον Ιταλο πρεσβη στην Αθηνα διαφωνησε με την αποφαση της κυβερνησης να μην δεχθει τον κ.Χολμπρουκ τονιζοντας οτι η Ελλαδα δεν εχει να φοβηθει τιποτα. Αυριο αναχωρει για τις Ηνωμενες Πολιτειες ομαδα βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας για να ενημερωσουν και να οργανωσουν την αντιδραση της ελληνικης ομογενειας.

Απο τη Δραμα ο Αντωνης Σαμαρας επανελαβε την προταση του για δημιουργια κυβερνησης εθνικης ενοτητας,η οποια απορριφθηκε τοσο απο την κυβερνηση οσο και απο την αξιωματικη αντιπολιτευση. Ο κ.Σαμαρας ζητησε επισης την εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, προκειμενου η Κοινοτητα να αναγνωρισει τα δικα μας συνορα και δικα της.Ο Νικος Κωνσταντοπουλος που συναντηθηκε με τον προεδρο της Δημοκρατιας επεκρινε τη Νεα Δημοκρατια και την Πολιτικη Ανοιξη οτι δημαγωγουν και διαμορφωνουν ενα κακο πλαισιο χειρισμων των εθνικων θεματων.

Την εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, προκειμενου η Κοινοτητα να αναγνωρισει τα δικα μας συνορα και δικα της,ζητησε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης,Αντωνης Σαμαρας,ο οποιος πραγματοποιει περιοδεια στη βορεια Ελλαδα.Ο κ.Σαμαρας συμφωνησε με την αποφαση της κυβερνησης,να μη δεχθει τον κ.Χολμπρουκ,τονιζοντας οτι η Αμερικη επρεπε να παρει ενα μηνυμα.Ο προεδρος του Συνασπισμου επισκεφθηκε τον προεδρο της Δημοκρατιας και του ζητησε να συμβαλλει, στο πλαισιο των δυνατοτητων του,στη συννενοηση των πολιτικων δυναμεων για την αντιμετωπιση των εθνικων προβληματων.Ο κ.Κωνσταντοπουλος επεκρινε τη Νεα Δημοκρατια και την Πολιτικη Ανοιξη οτι δημαγωγουν και διαμορφωνουν ενα κακο πλαισιο χειρισμων των εθνικων θεματων. Αναφερομενος στην επισκεψη Χολμπρουκ ειπε οτι το προβλημα δεν ειναι ποιος θα ερθει αλλα τι θα υποστηριξει και πως θα υπερασπισθει τις θεσεις μας.

Ο αρχηγος ΓΕΕΘΑ ναυαρχος Λυμπερης εδωσε στη δημοσιοτητα τα τρια σχεδια που συζητηθηκαν στο ΚΥΣΕΑ για την ανακαταληψη της βραχονησιδας που ειχαν καταλαβει Τουρκοι κομμαντος.Το πρωτον ηταν να διαταχθει πολεμικο πλοιο να προσβαλει τους Τουρκους με πυρα και το δευτερον να γινει προσβολη απο αερος,με το πρωτο φως της ημερας,αλλα απορριφθησαν γιατι θα οδηγουσαν σε συγκρουση.Η τριτη λυση ηταν να γινει επιχειρηση απο δικους μας καταδρομεις,αλλα θα χρειαζοταν τρεις ωρες για να μεταφερθουν απο την Κω.Η ανακοινωση του ΓΕΕΘΑ καταληγει οτι η ανακαταληψη νησιου προβλεπεται στην πολεμικη μας σχεδιαση.

Το μεσημερι εντοπισθηκαν τα συντριμμια του ελικοπτερου που ειχε καταπεσει το πρωι της Τεταρτης ανοιχτα της βραχονησιδας Ιμια, παρασυροντας στο θανατο τα τρια μελη του πληρωματος του.Τα συντριμμια εντοπισθηκαν τρια μιλια βορειοδυτικα της Ιμια,σε βαθος 95 μετρων και αρχισε ηδη η επιχειρηση ανελκυσης του.Μεσα στα συντριμμια εντοπισθηκαν και οι σοροι των δυο αξιωματικων,του υποπλοιαρχου Παναγιωτη Βλαχακου και του αρχικελευστη Εκτορα Γιαλοψου.

Στην Αγκυρα ο υπηρεσιακος υπουργος Εξωτερικων Ντενις Μπαικαλ εκανε λογο για τεχνητη ενταση γυρω απο τη βραχονησιδα Ιμια και την απεδωσε στο γεγονος οτι και οι δυο πλευρες δεν ειναι ικανοποιημενες απο την καταληξη της κρισης.Την ιδια ωρα η Τουρκια εμφανιζεται υπερμαχος της επισκεψης Χολμπρουκ σε Αθηνα και Αγκυρα και εκφραζει τη λυπη της για το γεγονος οτι η Ελλαδα απερριψε την επισκεψη του Αμερικανου διπλωματη στην Αθηνα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγικες ωρες περνουν οι σεισμοπληκτοι της νοτιοδυτικης Κινας, καθως μετα τον ισχυρο σεισμο μεγεθους 7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ που σκοτωσε πριν απο δυο μερες 246 ατομα, ερχεται τωρα να προστεθει και το δριμυ ψυχος. Τουλαχιστον 44 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους, ενω 40.000 εχουν υποστει κρυοπαγηματα καθως η θερμοκρασια εχει πεσει στους -43 βαθμους Κελσιου.Ωστοσο, οι κατοικοι προτιμουν να παραμενουν το υπαιθρο παρα να επιστρεψουν στις κατοικιες τους, καθως φοβουνται νεες μετασεισμικες δονησεις.

Πολικο ψυχος ομως επικρατει και στην Βρετανια, καθως πυκνο χιονι εχει καλυψει την Σκωτια και την Ουαλια προκαλωντας κυκλοφοριακο χαος. Χιλιαδες σπιτια στις δυο αυτες περιοχες, εχουν μεινει χωρις ηλεκτρικο ρευμα μετα την καταστροφη αρκετων πυλωνων μεταφορας ρευματος λογω των χιονοπτωσεων.Παραλληλα, εκατονταδες σχολεια εμειναν κλειστα.

Κλιμακωνεται παλι η ενταση στην Τσετσενια.Ο διοικητης των ρωσικων δυναμεων που βρισκονται στην περιοχη, προειδοποιησε οτι οι ρωσοι στρατιωτες εχουν διαταχθει να πυροβολουν στο ψαχνο εαν τα συλλαλητηρια που οργανωνουν υποστηρικτες των αυτονομιστων ανταρτων, χρησιμοποιηθουν ως προφαση για ενοπλες επιθεσεις εναντιον ανδρων του.Απο την πλευρα του, ο ηγετης των ανταρτων Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ κατηγορησε την δυτικη Ευρωπη οτι ευθυνεται για τον πολεμο στην Τσετσενια και απειλησε οτι οι τρομοκρατικες ενεργειες των οπαδων του μπορει να φθασουν ως εκει.

Τουλαχιστον εξι ατομα εχασαν τη ζωη τους απο ισχυρη εκρηξη που συγκλονισε, απο αγνωστα μεχρι στιγμης αιτια, τις πρωτες πρωινες ωρες εξαοροφη πολυκατοικια βορεια του Ελσινκι, στην Φινλανδια.Εκρηξη ομως σημειωθηκε και στην Ουκρανια και συγκεκριμενα σε αγωγο φυσικου αεριου στην περιοχη Λουγκανσκ, με αποτελεσμα να ξεσπασει μεγαλη φωτια.Οι αρχες διεξαγουν ερευνα για τα αιτια του ατυχηματος, ενω εκλεισαν προληπτικα τον αγωγο σε μηκος οκτω χιλιομετρων.

Ομαδα αμερικανων επιστημονων υποστηριζει οτι ενα νεο εμβολιο κατα της ρευματοειδους αρθριτιδας, το οποιο δοκιμαζεται στον ανθρωπινο οργανισμο με ευνοικα τα πρωτα αποτελεσματα των κλινικων δοκιμων, επιτυγχανει τη μειωση των φλεγμονων, των οιδηματων και του πονου στην πασχουσα περιοχη.Προκειται για ενεση που περιεχει λευκα αιμοσφαιρια ειδικα απο γυναικες.Η ενεση αυτη εγινε σε 11 γυναικες με ρευματοειδη αρθριτιδα και λιγο αργοτερα, οι οκτω απο αυτες ειπαν πως πονουσαν λιγοτερο και το οιδημα ειχε περιοριστει.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απερριψε η ολομελεια της διοικησης της ΓΣΕΕ τις προτασεις των εργοδοτικων οργανωσεων για τη νεα συμβαση εργασιας.Υπενθυμιζεται οτι ο ΣΕΒ και οι οργανωσεις των εμπορων εχουν καταθεσει διπλη προταση για αυξησεις 3 συν 4% και για 4 συν 4% αντιστοιχα,σε περιπτωση υπογραφης διετους συμβασης.Η ολομελεια ενεκρινε τους μεχρι τωρα χειρισμους της διαπραγματευτικης ομαδας της συνομοσπονδιας και αποφασισε 24ωρη πανελλαδικη-πανεργατικη απεργια στις 22 του μηνος και επαναληψη της στις 5 Μαρτιου,σε περιπτωση που οι εργοδοτες εμμεινουν στις αποφασεις τους.

Ανοδο σημειωσε ο πληθωρισμος τον Ιανουαριο καθως στο τελος του μηνα ετρεχε με ρυθμο 8,4% εναντι 8,1% στο τελος Δεκεμβριου. Οσον αφορα τον τιμαριθμο, απο τα στοιχεια της Εθνικης Στατιστικης Υπηρεσιας προκυπτει οτι τον Ιανουαριο σημειωσε μειωση κατα 0,1% εναντι μειωσης κατα 0,4% τον αντιστοιχο περυσινο μηνα.Η γενικη γραμματεας της Εθνικης Στατιστικης Υπηρεσιας κ.Ζερβου, διατυπωσε την εκτιμηση οτι ο πληθωρισμος δεν προκειται να μειωθει ουτε τον Φεβρουαριο. Δεν απεκλεισε μαλιστα το ενδεχομενο να σημειωθει και νεα μικρη αυξηση, που θα οφειλεται κυριως στις αυξησεις στα τσιγαρα και στα γαλακτοκομικα προιοντα.

Αλλαζει εκ βαθρων η πολιτικη φαρμακου με στοχους την καταπολεμηση της πολυφαρμακιας και τη μειωση της αλογιστης φαρμακευτικης δαπανης, διχως να τιθενται περιορισμοι στη φαρμακευτικη περιθαλψη των ασφαλισμενων. Στο πλαισιο των θεσμικων μετρων που υιοθετησε η διυπουργικη επιτροπη γινεται ρητη αναφορα οτι η λιστα συνταγογραφουμενων φαρμακων που καθιερωνεται να περιλαμβανει ολα τα φαρμακα που ειναι απαραιτητα στη θεραπευτικη.

Με συλλαλητηριο στην Αθηνα, στις 12 Μαρτιου, και κινητοποιησεις σε πολλες αλλες πολεις της Ελλαδας, αποφασισαν να αντιδρασουν οι συνταξιουχικες οργανωσεις στην πολιτικη της κυβερνησης,τοσο στο φαραμακο οσο και στις συνταξεις. Η συντονιστικη επιτροπη των συνταξιουχων καταγγελλει οτι η αυξηση της δαπανης στο φαρμακο, για τα μεγαλα ασφαλιστικα ταμεια, δεν οφειλεται σε υπερκαταναλωση των συνταξιουχων, αλλα αντιθετα στις επανειλημμενες ανατιμησεις των φαρμακων απο τους μεγαλοβιομηχανους και μεγαλοεισαγωγεις, που ξεπερνουν το 400% την τετραετια που περασε.Για τις συνταξεις η η συντονιστικη επιτροπη θεωρει οτι αντιμετωπιζει εναν συνεχη εμπαιγνο της κυβερνησης και θυμιζει τις υποσχεσεις του κ. Τσοχατζοπουλου και των οικονομικων υπουργων οτι απο τις αρχες του 1996 θα αρχιζε η αντιστροφη της αντισυνταξιουχικης πολιτικης. Τελος,θεωρει οτι ο κ. Σημιτης με τις προγραμματικες δηλωσεις του που μιλουσαν για ανταποδοτικοτητα στις κοινωνικες ασφαλισεις κινειται στην προοπτικη της καταργησης του κοινωνικου χαρακτηρα της ασφαλισης που θα επιφερει επιδεινωση της θεσης των συνταξιουχων.

Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι κτηνοτροφοι της Ηπειρου, που απο το μεσημερι απεκλεισαν το κεντρο των Ιωαννινων εξω απο την Νομαρχια,με αγροτικα οχηματα. Κατα την διαρκεια της εκδηλωσης εχυσαν δοχεια με γαλα, εσφαξαν αρνια και αναψαν φωτιες με λαστιχα αυτοκινητων.Οι αγροτες ειναι αποφασισμενοι να παραμεινουν εως οτου ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους που κυριως αφορουν τις μειωμενες φετος τιμες του γαλακτος. Στην Ηπειρο οι διαμαρτυριες στρεφονται κυριως κατα της Συνεταιριστικης Βιομηχανιας Γαλακτος Δωδωνη και της Αγροτικης τραπεζας που ειναι κυριος μετοχος της, γιατι προσφερε νεα μειωμενη τιμη στο γαλα. Στα αιτηματα των κτηνοτροφων ειναι και η απαγορευση στις εισαγωγες γαλακτοκομικων και τυροκομικων προιοντων καθως και παραδειγματικη τιμωρια εκεινων που παραγουν και διοχευτευουν στην αγορα τυροκομικα προιοντα με σκονη και παραγωγα γαλακτος. Με εντολη του Νομαρχη Νικου Ζαρμπαλα οι υπηρεσιες της Νομαρχιας διεκοψαν την λειτουργια τους σε ενδειξη συμπαραστασης προς τους κτηνοτροφους.

Χωρις νεες μεταβολες στην κατασταση της υγειας του προεδρου του ΠΑΣΟΚ κυλησε και το τελευταιο 24ωρο.Οπως αναφερει το ιατρικο δελτιο ο πυρετος που παρουσιαζει ο κ.Παπανδρεου αποδιδεται σε φλεγμονη της πραγματοποιηθεισας αρτηριοφλεβικης επικοινωνιας.

Τη διενεργεια εσωκομματικων εκλογων στις 9 και 10 Μαρτιου, προκειμενου να αναδειχθουν νεα προεδρεια στις Τοπικες και Νομαρχιακες Επιτροπες της Νεας Δημοκρατιας, αποφασισε η Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος, που συνεδριασε υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ. Την ερχομενη Παρασκευη προκειται να συνεδριασει η Κεντρικη Επιτροπη για να εκλεξει τα νεα μελη της Εκτελεστικης Επιτροπης.

Τραγικο θανατο βρηκαν δυο κοπελες, ενω σοβαρα τραυματισμενα ειναι αλλα τρια ατομα μετα απο τροχαιο δυστυχημα στη Θεσσαλονικη.Το περιστατικο συνεβη τα ξημερωματα, οταν το αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν τα πεντε νεαρα ατομα, ανατραπηκε.Απο τα συντριμμια ανασυρθηκαν νεκρες η Ζουμπουλια Παπαδοπουλου, 25 χρονων και η Μαρια Ξανθουλη, 22 χρονων.Σοβαρα τραυματισμενοι ειναι η Ουρανια Λυλουδη, 24 χρονων και ο 25χρονο Κωνσταντινος Θεοδωριδης, ενω ελαφροτερα τραυματισμενος ειναι ο οδηγος του αυτοκινητου, Αθανασιος Τσιωτας, 25 χρονων.Η Τροχαια Θεσσαλονικης διεξαγει ερευνα για τα αιτια του δυστυχηματος.

Αναβολη εως αυριο το μεσημερι, πηρε η εκδικαση της υποθεσης του Βαγγελη Σελιανακη, που επροκειτο να δικασθει σημερα στο Μικτο Κακουργιοδικειο Ηρακλειου.Ο Σελιανακης, κατηγορειται οτι τον Αυγουστο του 1994 σκοτωσε στο Πατημα Αποκορωνου τον 24χρονο Κωστα Μουζουρακη μετα απο εντονη λογομαχια που ειχαν για τα βοσκοτοπια τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικες ποσοτητες κοκαινης εισηγαγε απο τη Βραζιλια σπειρα, η οποια στην συνεχεια την διακινουσε σε τοξικομανεις του λεκανοπεδιου Αττικης. Προκειται για τους Στυλιανο Πετρακακη, 35 χρονων αεργο, Γιωργο Θεοδωροπουλο, 39 χρονων ναυτικο, Στυλιανο Μαρδα, 44 ετων, επισης ναυτικος, ενω στην ιδια υποθεση ενεχεται και καταζητειται με τη συνεργασια της Ιντερπολ, ο Κωστας Πατσογλου, 46 ετων, επιχειρηματιας, κατοικος Σαντος Βραζιλιας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απο το Καουνας της Λιθουανιας ξεκινησε ο ΠΑΟΚ την προσπαθεια του για προκριση στον τελικο του Ευρωπαικου κυπελλου μπασκετ, που θα γινει στις 12 Μαρτιου στη Βιτορια της Ισπανιας. Προκειται για τον πρωτο αγωνα της ημιτελικης φασης και η ελληνικη ομαδα βρισκεται σε πλεονεκτικη θεση σε σχεση με τη Ζαλγκιρις, αφου θα δωσει τον αγωνα ρεβανς, η και το τριτο παιχνιδι, αν χρειαστει, στη Θεσσαλονικη. Στον αλλο ημιτελικο του Ευρωπαικου Κυπελλου, η Δυναμο Μοσχας υποδεχεται στο γηπεδο της την ισπανικη Βιτορια Ταουγκρες.

Ο πρωτος τελικος του ευρωπαικου σουπερ καπ, δηλαδη ο αγωνας μεταξυ του Αγιαξ που εχει κατακτησει το κυπελλο πρωταθλητριων και της Σαραγοσα που εχει κατακτησει το κυπελλο κυπελλουχων, διεξαγεται σημερα στις 9.30 στη Σαραγοσα. Ο δευτερος τελικος θα διεξαχθει στις 20 του μηνος στο Αμστερνταμ. Υπενθυμιζεται οτι ο Αγιαξ μετεχει για 4η φορα σε τελικο ``σουπερ καπ``, ενω για τη Σαραγοσα ειναι η πρωτη φορα.

Αλλαγη φρουρας στην τεχνικη ηγεσια του ΠΑΟΚ. Ο παλιος παικτης της ομαδας, Μιχαλης Μπελλης,αντικατεστησε τον Ντραγκαν Κοκοτοβιτς αναλαμβανοντας το δυσκολο εργο ανασυγκροτησης της παλαι ποτε κραταιας ομαδας, η οποια βρισκεται κοντα στην γραμμη του υποβιβασμου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντικες ανοδικες τασεις παρουσιασαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, μετα την εντονη υποχωρηση στις δυο προηγουμενες ημερες. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 972,56 μοναδες, ενισχυμενος σε ποσοστο 1,09%. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε χαμηλοτερα επιπεδα απο την προηγουμενη και εφθασε στα 7,3 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 1,08%, Ληζινγκ ανοδος 0,96%, Ασφαλειες ανοδος 0,46%, Επενδυσεις ανοδος 0,80%, Βιομηχανιες ανοδος 1,25%, Κατασκευες ανοδος 0,68%, Συμμετοχων ανοδος 1,97%, Διαφορες ανοδος 0,48%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας ενισχυθηκε κατα 0,54%.

Σημαντικη υποχωρηση σημειωσε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 247,09 δραχμες.

Συναλλαγμα              ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ
ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ     183.980    1 83.428       184.532

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεο κυμα κακοκαιριας με βροχες και ισχυρες καταιγιδες,χιονια στα κεντρικα και βορεια ορεινα,αλλα και σε περιοχες με χαμηλοτερο υψομετρο,προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι στα βορεια θα ειναι ανατολικοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις.Η θερμοκρασια ωστοσο δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη και στα βορεια θα κυμανθει 2 με 9 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο 6 με 14 και στο Αιγαιο 10 με 17.Βροχες και τοπικες καταιγιδες,μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 8 με 14 και 5 με 8 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Tuesday, 6 February 1996 - 22:50:47