Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Feb. 02)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εντονη δυσφορια στην Αθηνα για τις δηλωσεις Χολμπρουκ και Μπερνς που αμφισβητησαν την ελληνικοτητα της βραχονησιδας Ιμια.Διαβημα διαμαρτυριας προς το Στειτ Ντιπαρτμεντ,αμφιβολο αν θα επισκεφθει την Αθηνα ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ.
  • Διπλωματικη αντεπιθεση της Αθηνας για ενημερωση της διεθνους γνωμης.Συναντηση πρωθυπουργου με τους πρεσβεις ΗΠΑ,Ρωσιας και της τροικα της Κοινοτητας.Συναντηση Παγκαλου με ευρωβουλευτες.Στο ποδι και η ομογενεια.
  • Να αποφυγουν την εξωτερικη πολιτικη απο τηλεορασεως καλει η Νεα Δημοκρατια υπουργους και βουλευτες,που υπαναχωρει εν μερει για τα περι προδοσιας.
  • Εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης προτεινει ο Αντωνης Σαμαρας.Συναντηση με τον πρωθυπουργο ζητα η Αλεκα Παπαρηγα.
  • Καλυψη στους κυβερνητικους χειρισμους απο το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ,που θα συνεδριασει εκ νεου την Τεταρτη με τη συμμετοχη του πρωθυπουργου.
  • Με τιμες εθνικου ηρωα κηδευθηκε ο ατυχος κυβερνητης του μοιραιου ελικοπτερου Χρηστος Καραθανασης.
  • Δεν τα βρηκαν ουτε και σημερα ΓΣΕΕ-εργοδοτες,αλλα δημιουργηθηκαν προυποθεσεις για συμφωνια στην τεταρτη συναντηση τους.
  • Περιπου 15 δις δρχ θα διατεθουν αμεσα για εκτελεση αντιπλημμυρικων εργων στη δυτικη και βορειοανατολικη Αττικη.
  • Σταθερη βελτιωση παρουσιαζει η υγεια του Ανδρεα Παπανδρεου που για εκτη μερα αναπνεει χωρις αναπνευστηρα.
  • Εκατο νεκροι και χιλιοι τραυματιες απο εκρηξη σε παρανομη αποθηκη εκρηκτικων υλων στη βορειοδυτικη Κινα.
  • Αμετακινητοι στα αιτηματα τους παραμενουν οι Ρωσοι ανθρακωρυχοι που συνεχιζουν για δευτερη ημερα να απεργουν.
  • Δεκαδες μοτοσικλετες ειχε κλεψει σπειρα Αλβανων και τσιγγανων και στη συνεχεια τις προωθουσε στην Αλβανια.
  • Πτωση 1,38% στο Χρηματιστηριο.
  • Υποχωρουν οι βροχοπτωσεις,εξασθενουν οι ανεμοι και ανεβαινει το θερμομετρο.Η θερμοκρασια σ'ολη τη χωρα θα κυμανθει απο -2 μεχρι 14 βαθμους.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονη δυσφορια εχει προκαλεσει στην Αθηνα,η σταση που τηρησε η Ουασιγκτον στο θεμα της ελληνοτουρκικης κρισης και κυριως για τις δηλωσεις του διπλωματη Ριτσαρντ Χολμπρουκ και του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ,οι οποιοι οχι μονο κρατησαν ισες αποστασεις απο Αθηνα και Αγκυρα αλλα αμφισβητησαν την ελληνικοτητα της βραχονησιδας Ιμια και αλλων βραχονησιδων στο Αιγαιο.Η επισκεψη του κ.Χολμπρουκ στην Αθηνα στην ουσια βρισκεται στον αερα μετα τη δυσφορια της Αθηνας και το θεμα θα συζητηθει τη Δευτερα στη συνεδριαση της κυβερνητικης επιτροπης υπο τον κ.Σημιτη,οπου θα αποφασισθει αν θα γινει η επισκεψη και ποια θεματα θα συζητηθουν.Το ενδεχομενο ματαιωσης της επισκεψης του κ.Χολμπρουκ ειναι πλεον πολυ ορατο,δεδομενου οτι συνεχιζεται η κυβερνητικη κριση στην Τουρκια.Η Τανσου Τσιλερ, δεν καταφερε τελικα να σχηματισει κυβερνηση αφου εισεπραξε και δευτερο οχι απο τον Μεσουτ Γιλμαζ και καταθετει ακαρπη την εντολη σχηματισμου κυβερνησης,η οποια θα δοθει πλεον στον κ.Γιλμαζ.

Η ελληνικη κυβερνηση παντως φαινεται να ριχνει το βαρος της στο διπλωματικο επιπεδο και αρχιζει εκστρατεια ενημερωσης της διεθνους κοινης γνωμης.Στο πλαισιο αυτο ο πρωθυπουργος ειχε διαδοχικες συναντησεις με τους πρεσβεις της κοινοτικης τροικα,των Ηνωμενων Πολιτειων και της Ρωσιας.Ο Αμερικανος πρεσβης Τομας Ναιλς δηλωσε σημερα οτι δεν γνωριζει ποτε θα ερθει ο κ.Χολμπρουκ και αν του το επιτρεψει το προγραμμα του,ενω απεφυγε να παρει θεση για τη συμφωνια του 1932 μεταξυ Ιταλιας και Τουρκιας.Απο την πλευρα του ο Ρωσος πρεσβης δηλωσε οτι η λυση του προβληματος πρεπει να βρεθει με ειρηνικα μεσα και με απολυτο σεβασμο του Διεθνους Δικαιου των κυριαρχικων δικαιωματων,της εδαφικης ακεραιοτητας καθε χωρας και προσθεσε οτι πρεπει να ισχυσουν ολες οι συμφωνιες για τις βραχονησιδες του Αιγαιου συμπεριλαμβανομενης και της Ιμια. Αισθηση παντως προκαλεσε ο Ιταλος πρεσβης,που πηρε αποστασεις απο το υπουργειο Εξωτερικων της χωρας του,λεγοντας οτι η συμφωνια Ιταλιας - Τουρκιας υπεγραφη το 1932 και ενας πρεσβης δεν μπορει να παρει θεση. Ωστοσο το ιταλικο υπουργειο Εξωτερικων επιμενει στη νομικη ορθοτητα των ελληνικων θεσεων.

Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος ειχε το μεσημερι συναντηση με ολους τους Ελληνες ευρωβουλευτες με τους οποιους συζητησε τη σταση που πρεπει να τηρησει η ελληνικη πλευρα στα θεσμικα οργανα της Ευρωπαικης Ενωσης.Ο κ.Παγκαλος εξεφρασε τη δυσφορια του για τη δηλωση του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ,η οποια οπως ειπε ειναι ταυτοσημη με την τουρκικη και δεν την αποδεχομαστε.Ο κ.Παγκαλος επανελαβε οτι η Ελλαδα στηριζεται στο διεθνες δικαιο και στις συνθηκες,ενω η Τουρκια χρησιμοποιει τη βια και την απειλη και για το λογο αυτο οι Ηνωμενες Πολιτειες θα επρεπε να αποδοκιμασουν τον επιτιθεμενο και τον απειλουντα.Ο υπουργος επιβεβαιωσε οτι η ελληνικη πρεσβεια στην Ουασιγκτον προεβη σε διαβημα διαμαρτυριας για τις δηλωσεις του κ.Μπερνς.

Η διπλωματικη αντεπιθεση της Ελλαδας θα συνεχισθει και με συναντηση που θα εχει στις 12 Φεβρουαριου, αντιπροσωπεια της ελληνικης ομογενειας,υπο τον προεδρο του συμβουλιου αποδημου ελληνισμου Αντριου Αθενς,στο Λευκο Οικο με τον Μπιλ Κλιντον. Οι ομογενεις μας θα ενημερωσουν τον Αμερικανο προεδρο για τη συνεχιζομενη τουρκικη προκλητικοτητα και θα τον καλεσουν να τηρησει τις προεκλογικες του δεσμευσεις προς την ομογενεια.Την ιδια ωρα ο προεδρος της βουλης Αποστολος Κακλαμανης με επιστολες προς τους ομολογους του των κοινοβουλιων της Ευρωπαικης Ενωσης,του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και των μονιμων μελων του Συμβουλιου Ασφαλειας καταγγελει την τουρκικη προκλητικη σταση και το κλιμα πολεμικης εντασης που καλλιεργει η Αγκυρα σε βαρος της Ελλαδας.

Στην Κυπρο,ο κατοχικος στρατος ενισχυεται συνεχως με υλικο απο την Τουρκια. Ηδη στο κατεχομενο λιμανι της Αμμοχωστου κατεπλευσε τουρκικο αρματαγωγο μεταφεροντας και αλλα αρματα μαχης και τεθωρακισμενα οχηματα μεταφορας προσωπικου. Ηδη εγιναν διαβηματα στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ.

Η προσφατη ελληνοτουρκικη κριση απασχολησε και το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ,που σε ανακοινωση του,εδωσε πληρη καλυψη στους κυβερνητικους χειρισμους καιτονιζει οτι το κινημα δεν δεχεται μαθηματα πατριωτισμου,απο εκεινους που οδηγησαν τη χωρα στην εξαρτηση και την υποτελεια.Προσθετει επισης οτι οποιαδηποτε προσπαθεια ανατροπης του υφισταμενου καθεστωτος στο Αιγαιο θα βρει την αντιδραση του ελληνικου λαου,ακομη και με πολεμο αν δεν υπαρχει αλλη οδος.Το Εκτελεστικο γραφειο θα συνεδριασει εκ νεου την Τεταρτη με τη συμμετοχη του πρωθυπουργου,ενω την Τριτη θα συνελθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ.

Η Νεα Δημοκρατια,οπως δηλωσε ο εκπροσωπος της Βασιλης Μαγγινας εκτιμα οτι η κριση συνεχιζεται και καλεσε υπουργους και βουλευτες να μην κανουν εξωτερικη πολιτικη απο τηλεορασεως,γιατι ειναι επικινδυνο για προφανεις λογους.Ο κ.Μαγγινας προσθεσε οτι το κομμα του ειναι σε θεση να διαχειρισθει την κριση και να αποκαταστησει τις αποτρεπτικες δυνατοτητες της χωρας και ανακοινωσε οτι την προσεχη εβδομαδα μεταβαινει στις Ηνωμενες Πολιτειες ομαδα βουλευτων για να ενημερωσει και να ενεργοποιησει την ελληνικη ομογενεια.Απαντωντας σε ερωτηση σχετικα με τα περι προδοσιας που ειπε ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης ο κ.Μαγγινας τονισε οτι η δηλωση αυτη δεν αφορουσε προσωπα αλλα πραξεις,οπως η αποσυρση της σημαιας και η καταληψη εθνικου εδαφους απο τους Τουρκους κομμαντος.

Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας καλεσε την κυβερνηση να ζητησει την εκτακτη συγκληση του Συμβουλιου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης για να συζητηθουν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και να υποχρεωθουν οι εταιροι μας να αναγνωρισουν και να διακηρυξουν οτι τα ελληνικα συνορα ειναι και ευρωπαικα.Η γενικη γραματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα ζητησε συναντηση με τον πρωθυπουργο προκειμενου να ενημερωθει, ενω ο Συνασπισμος επανελαβε την προταση του για συσταση εθνικου συμβουλιου εξωτερικης πολιτικης.

Το μεσημερι συνεδριασε το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ,με αντικειμενο την προετοιμασια της Συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης, στις 10 και 11 του μηνος,αλλα ασχοληθηκε και με την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.Στην αποφαση του,το Εκτελεστικο Γραφειο,τονιζει οτι οποιαδηποτε προσπαθεια ανατροπης του υφισταμενου καθεστωτος στο Αιγαιο θα βρει την αντιδραση του ελληνικου λαου.Καμια διαπραγματευση για τα κυριαρχικα μας δικαιωματα δεν μπορει να επιβληθει στην Ελλαδα και ειμαστε ετοιμοι να αντιδρασουμε ακομη και με πολεμο αν δεν υπαρχει αλλη οδος.Επισης υπογραμμιζεται οτι η ελληνικη κυβερνηση αντιμετωπισε την κριση προστατευοντας την ειρηνη και χωρις να απεμπολησει κανενα κυριαρχικο δικαιωμα. Τελος τονιζεται οτι η πατριδοκαπηλεια δεν ειναι μεθοδος αντιμετωπισης των κρισιμων εθνικων θεματων και προστιθεται οτι το ΠΑΣΟΚ δεν δεχεται μαθηματα πατριωτισμου απο εκεινους που οδηγησαν την Ελλαδα στην εξαρτηση και την υποτελεια.

Το μελος του Εκτελεστικου Γραφειου Γιωργος Δασκαλακης ανεφερε οτι ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειναι ικανοποιημενος απο την εξελιξη του θεματος. Την Τριτη θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ ενω την Τεταρτη θα πραγματοποιηθει νεα συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου,με τη συμμετοχη του πρωθυπουργου και με αντικειμενο τις τελευταιες εξελιξεις και την τρεχουσα πολιτικη κατασταση.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος διεψευσε τις πληροφοριες για δυσχερεια στην επικοινωνια κυβερνησης και κομματος και τα περι δηθεν διενεξης μεταξυ των υπουργειων Εξωτερικων και Αμυνης και επεκρινε τον κ.Εβερτ πως το μονο που επιδιωκει ειναι να καλλιεργησει δημοσιες σχεσεις,αντι να βοηθησει τη χωρα.

Το μεσημερι κηδευθηκε με τιμες εθνικου ηρωα,ο ατυχος κυβερνητης του μοιραιου ελικοπτερου Χρηστος Καραθανασης,που εχασε τη ζωη του κατα την ασκηση των καθηκοντων του. Τη νεκρωσιμη ακολουθια παρακολουθησαν ο υπουργος εθνικης Αμυνας,ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας,η ηγεσια των ενοπλων δυναμεων,συναδελφοι και συγγενεις του εκλιποντως και πληθος κοσμου. Λιγο πριν τον ενταφιασμο της σορου ελικοπτερα του Πολεμικου ναυτικου πεταγαν σε σχηματισμο,το τιμητικο αγημα εριχνε πυροβολισμους και οι συναδελφοι του τον αποχαιρετουσε με ενα θερμο χειροκροτημα και τραγουδωντας τον εθνικο υμνο.Στο μεταξυ σε εξελιξη βρισκεται η ερευνα που διαταχθηκε απο τον υπουργο Εθνικης Αμυνας για να διαπιστωθει αν υπαρχουν ευθυνες σχετικα με την αποβιβαση των δεκα Τουρκων κομμαντος. Στο πλαισιο της ερευνας ο κ.Αρσενης συναντηθηκε ηδη με τους κυβερνητες των πλοιων που βρισκονταν στην περιοχη την κρισιμη εκεινη νυχτα και ειχαν την επιτηρηση της περιοχης.Ο κ.Αρσενης χαρακτηρισε κρισιμο το επομενο πενταμηνο για τα προβληματα στην περιοχη.

Στην Κυπρο,ο κατοχικος στρατος ενισχυεται συνεχως με υλικο απο την Τουρκια. Ηδη στο κατεχομενο λιμανι της Αμμοχωστου κατεπλευσε τουρκικο αρματαγωγο μεταφεροντας και αλλα αρματα μαχης και τεθωρακισμενα οχηματα μεταφορας προσωπικου. Για τις αφιξεις αυτες εχει ενημερωθει η Ελληνικη κυβερνηση, ενω εγιναν διαβηματα απο την Κυπριακη Κυβερνηση στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρωτη του μεταπολεμικη περιοδεια στην πρωην Γιουγκοσλαβια, πραγματοποιει απο σημερα ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων Ουορεν Κριστοφερ, σε μια προσπαθεια να ασκησει πιεσεις στις αντιπαλες παραταξεις στη Βοσνια, ωστε να συμμορφωθουν πληρως με τους ορους της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον. Πρωτος σταθμος της περιοδειας ειναι το Ζαγκρεμπ, οπου ο Κριστοφερ θα συναντηθει με τον κροατη προεδρο Φρανιο Τουτζμαν.Στη συνεχεια, θα μεταβει στην Τουζλα για να επιθεωρησει αμερικανικες δυναμεις και ευθυς αμεσως, στο Σαραγεβο οπου θα συναντηθει με τον βοσνιο προεδρο, Αλια Ιζετμπεκοβιτς.Την Κυριακη θα μεταβει στο Βελιγραδι για συνομιλιες με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Εκατομβη νεκρων προκαλεσε τρομακτικη εκρηξη που σημειωθηκε σε παρανομη αποθηκη εκρηκτικων υλων, στην πολη Σαογιανγκ της Κινας.Η φοβερη εκρηξη, που σημειωθηκε την περασμενη Τεταρτη και εγινε γνωστη με καθυστερηση 48 ωρων απο τις κινεζικες αρχες, δημιουργησε κρατηρα διαμετρου 30 μετρων, ενω ισοπεδωσε 40 κτιρια σε αποσταση 100 μετρων. Οι νεκροι φθανουν τους εκατο και οι τραυματιες υπολογιζεται οτι θα ξεπερασουν τους χιλιους.Η γυρω περιοχη μοιαζει με βομβαρδισμενο τοπιο, καθως ολα σχεδον τα σπιτια εχουν υποστει ολοκληρωτικες καταστροφες.Σαν να μην εφθανε ομως αυτο, η χωρα πληττεται τωρα και απο χιονοθυελλες, κυριως στην επαρχια νοτιοδυτικη επαρχια Σισουαν, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους 42 ατομα.Σε ορισμενες περιοχες η θερμοκρασια εχει πεσει στους μειον 40 βαθμους Κελσιου.

Αμετακινητοι παραμενουν στα αιτηματα τους οι ρωσοι ανθρακωρυχοι, που συνεχισουν να απεργουν για δευτερη μερα, μετα την αποτυχια των συνομιλιων με την κυβερνηση.

Στο Ισραηλ, αρχαιολογοι δηλωνουν οτι ανακαλυψαν ιχνη ενος τειχους το οποιο λενε οτι αποτελουσε το νοτιο συνορο της Καισαρειας την περιοδο της βασιλειας του Ηρωδη. Συμφωνα με ιστορικους,η Καισαρεια, πρωτευουσα της αρχαιας Παλαιστινης για 600 χρονια, ηταν ξακουστη για την μεγαλοπρεπεια των οικοδομηματων της.

Πυραυλος μηκους επτα μετρων,κινουμενος εν μερει με...ακατεργαστη ζαχαρη εκτοξευθηκε απο στρατιωτικη βαση στην βορεια Αγγλια και αφου εφθασε σε υψος χιλιων μετρων, στην συνεχεια επεστρεψε στη Γη οπως ειχε προβλεφθει.Ο ερασιτεχνης κατασκευαστης του πυραυλου ελπιζει να εκτοξευσει πυραυλο υψους 13 μετρων, ο οποιος θα φθασει σε υψος 80 χιλιομετρων στην τροχια της Γης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αδιεξοδο κατεληξε και η σημερινη, τριτη συναντηση της ΓΣΕΕ και εργοδοτικων οργανωσεων για τη Συμβαση του 1996. Φτασαμε στα προθυρα της ρηξης, δηλωσε αμεσως μετα ο Προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας. Πιθανον να κινδυνευει ο θεσμος της Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης, ειπε απο την πλευρα του, ο Προεδρος του ΣΕΒ Ιασων Στρατος. Στη συναντηση δεν συμφωνηθηκε ποτε θα γινει η επομενη συναντηση και την Τριτη συγκαλειται η Ολομελεια της Διοικησης της ΓΣΕΕ οπου μαλλον θα αποφασιστουν απεργιακες κινητοποιησεις.Η συζητηση αρχισε σημερα με την προταση του ΣΕΒ για αυξησεις 3 συν 3%, προταση που απερριφθη αμεσως απο την ΓΣΕΕ. Μετα απο πολυ συζητηση και αδιεξοδα, οι εμποροβιοτεχνες προτειναν μονοετη συμβαση, με αυξησεις 4 συν 4 % , προταση που δεν αποκλειετι να αποτελεσει και την βαση της τελικης συμφωνιας.Απο πλευρας ΓΣΕΕ,η συζητηση ξεκινησε με την προταση του κ.Πρωτοπαπα για αυξηση 10 % και συνεχισθηκε με διαφωνιες.Συνεπεια των διαφωνιων της εργατικης πλευρας ηταν ο γενικος γραμματεας της ΓΣΕΕ Γιωργος Μαυρικος, στελεχος της ΕΣΑΚ, να θεωρησει απαραδεκτο το 4 συν 4 % και να αποχωρησει. Σε δηλωσεις του, ο κ.Μαυρικος χαρακτηρισε προκλητικη τη θεση των εργοδοτων και επικινδυνη τη σταση του κ.Πρωτοπαπα,ζητωντας 6.500 δρχ καθαρο κατωτατο μεροκαματο δηλαδη αυξηση περιπου 20% Απο την πλευρα του ο κ.Πρωτοπαπας χαρακτηρισε την αποχωρηση της ΕΣΑΚ απο τις διαπραγματευσεις προδιαγεγραμμενη.

Περιπου 15 δις.δρχ.θα διατεθουν αμεσα για την εκτελεση αντιπλημμυρικων εργων στη δυτικη και βορειοανατολικη Αττικη,ενω για πρωτη φορα καθιερωνεται απο το δημο Νεας Μακρης ανταποδοτικο τελος για την κατασκευη αντιπλημμυρικων εργων.Αυτο ανακοινωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης,μετα την πολυωρη συσκεψη που ειχε με εκπροσωπους της Νομαρχιακης και Τοπικης Αυτοδιοικησης,της Ανατολικης και Δυτικης Αττικης.Οι νομαρχες και οι δημαρχοι ζητησαν απο τον κ.Λαλιωτη να επιταχυνθουν οι διαδικασιες για τη δημοπραττηση των αντιπλημμυρικων εργων,προειδοποιωντας οτι ειδικα στην περιοχη του Θριασιου Πεδιου με την πρωτη καταιγιδα θα σημειωθουν παλι τα ιδια φαινομενα.Ο κ.Λαλιωτης τονισε οτι για τη θωρακιση του Θριασιου Πεδιου εκτελουνται ηδη εργα τριων δις δρχ. και θα διατεθουν αλλα τεσσερα για την κατασκευη δυο γεφυρων και τη διευθετηση ρεματων.Επισης θα διατεθουν συνολικα επτα δις δρχ για αντιπλημμυρικα εργα στους δημους Μαραθωνα,Νεας Μακρης,Ραφηνας,Παλληνης και Πικερμιου.Οπως εγινε γνωστο μεχρι την Τεταρτη θα εχει ολοκληρωθει η καταγραφη και αποτιμηση των ζημιων απο τις πλημμυρες του περασμενου Σαββατου,ενω για την καλυψη των πρωτων αμεσων αναγκων η Νομαρχια Δυτικης Αττικης χορηγει βοηθημα απο εκατο μεχρι διακοσιες χιλιαδες δρχ στις οικογενειες που επληγησαν

Σταθερη βελτιωση παρουσιαζει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου και συμφωνα με το ιατρικο δελτιο η κατασταση της υγειας του συνεχιζει να βελτιωνεται. Ο κ. Παπανδρεου εχει εισελθει στο εκτο 24ωρο χωρις την υποστηριξη αναπνευστηρα. Χθες οι γιατροι εκλεισαν προσωρινα την τραχειοστομια και θα προχωρησουν σε οριστικο κλεισιμο τις επομενες ημερες, εφοσον δεν παρουσιαστουν προβληματα. Ο κ. Παπανδρεου υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση και αιμοδιηθηση και ακολουθησε προγραμμα αναπνευστικης φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας.

Με την υπογραφη πρωτοκολλου για τη μειωση, κατα πεντε φορες του χρηματικου ποσου, για τις αδειες εισοδου των πολιτων των δυο χωρων στο εδαφος τους αντιστοιχα, ολοκληρωθηκαν το μεσημερι στα Σκοπια οι συνομιλιες των αντιπροσωπειων των υπουργειων Εξωτερικων Ελλαδας και Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας.Η σχετικη προταση εγινε απο την ελληνικη αντιπροσωπεια και εγινε αμεσως δεκτη απο την αλλη πλευρα, ετσι το ποσο των πεντε χιλιαδων δραχμων που ισχυε μεχρι σημερα, κατεβαινει στις χιλιες.Συμφωνα με τον επικεφαλης της ελληνικης αντιπροσωπλειας, οι επαφες θα συνεχιστουν και με εκπροσωπους αλλων υπουργειων.

Την ληψη δραστικων μετρων για την παταξη της παρανομης εμποριας υγραεριου,ζητα με ανακοινωση της η Ελληνικη Ενωση Εταιριων Υγραεριων. Παραλληλα, κατηγορει τις αρμοδιες αρχες οτι, παρα τις επιμονες οχλησεις της, δεν εχει γινει τιποτε μεχρι σημερα για να σταματησει το φαινομενο αυτο.Οπως αναφερει η Ενωση, η παρανομη εμπορια εκτος απο την οικονομικη ζημια που προκαλει στο Δημοσιο, εγκυμονει σοβαρους κινδυνους για τους καταναλωτες, αφου οι φιαλες που γεμιζονται και πωλουνται παρανομα, δεν πληρουν τις προδιαγραφες ασφαλειας που τηρουν οι νομιμες εταιριες διακινησης υγραεριου.

Αγνωστοι εκαψαν τις πρωινες ωρες, με βενζινη, το αυτοκινητο του αρθρογραφου του ΕΘΝΟΥΣ, Ερρικου Μπαρτζινοπουλου, που ηταν σταθμευμενο κοντα στο σπιτι του στην Αγια Παρασκευη. Επισης, λιγο πριν τα μεσανυχτα, αγνωστοι τοποθετησαν εκρηκτικο μηχανισμο με γκαζακια κατω απο φορτηγακι της δημαρχιας Ζωγραφου, που εξερραγη και προκαλεσε σοβαρες ζημιες στο οχημα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στον γνωστο συνθετη Γιαννη Μαρκοπουλο ανεθεσε ο πρυτανης του Εθνικου Μετσοβιου Πολυτεχνειου, τη συνθεση του υμνου των φοιτητων της εξεγερσης του Νοεμβρη '73. Ο υμνος θα ακουγεται καθε χρονο στις 17 του Νοεμβρη στο Πολυτεχνειο, στο πλαισιο των εκδηλωσεων της επετειου.

Μεγαλη επιτυχια σημειωνει στις ΗΠΑ η εκθεση, Απο την Πεντελη στον Παρθενωνα, του Μανολη Κορρε που παρουσιασθηκε στη Νεα Υορκη στο παραρτημα του Ιδρυματος Ελληνικου Πολιτισμου. Η προσελευση του κοινου στο παραρτημα της Νεας Υορκης ηταν θεαματικη. Στη συντριπτικη του πλειοψηφια επροκειτο για αμερικανικο κοινο.Μεταξυ των επισκεπτων υπηρξαν και ομαδες φοιτητων και μαθητων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρες πιεσεις δεχθηκαν οι τιμες των μετοχων στην σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει στις 980,63 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 1,38%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 11,6 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,78%, Ληζινγκ πτωση 1,94%, Ασφαλειες ανοδος 0,84%, Επενδυσεις πτωση 2,51%, Βιομηχανιες πτωση 1,36%, Κατασκευαστικες πτωση 3,22%, Συμμετοχων πτωση 2,85%, Διαφορες πτωση 1,36%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με σημαντικες απωλειες 1,89%.

Σε χαμηλοτερα επιπεδα κυμανθηκε το δολλαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται τη Δευτερα απο τις εμπορικες τραπεζες προς 248,878 δραχμες.

Συναλλαγμα              ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ      ΑΓΟΡΑ      ΠΩΛΗΣΗ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ                 185.126    184.571     185.681

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στη δυτικη Ελλαδα και τη Μακεδονια θα περιορισθουν αυριο οι τοπικες βροχες,ενω στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες προσκαιρες νεφωσεις.Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στο Ιονιο προσκαιρα ισχυροι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο και θα κυμανθει στα βορεια -2 με 11 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα μηδεν με 14 και στα νησια 7 με 13.Σχεδον αιθριο καιρο με αραιη συννεφια, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 4 με 13 και 1 με 10 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Friday, 2 February 1996 - 22:53:19