Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τελευταιες λεπτομερειες για τις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης ηταν το αντικειμενο συσκεψης του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, που βρισκεται σε εξελιξη στο πολιτικο του γραφειο στη Βουλη, με τους υπουργους κκ Γερασιμο Αρσενη, Ακη Τσοχατζοπουλο, Θεοδωρο Παγκαλο, Γιαννο Παπαντωνιου, Αλεκο Παπαδοπουλο, Κωστα Λαλιωτη και την κυρια Βασω Παπανδρεου. Αυριο το πρωι θα πραγματοποιηθει υπο τον κ.Σημιτη υπουργικο συμβουλιο και στην απογευματινη συνεδριαση της Βουλης ο πρωθυπουργος θα παρουσιασει τις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης. Συμφωνα με πληροφοριες στις προγραμματικες δηλωσεις θα περιληφθουν συγκεκριμενες δεσμευσεις της κυβερνησης, θα τονιζεται η συνεχεια της κυβερνητικης πολιτικης, θα δινεται ιδιαιτερη εμφαση στο νεο ξεκινημα που θα επιχειρησει η κυβερνηση Σημιτη, ενω θα δοθουν στοιχεια παρουσιασης του κοινωνικου προσωπου της.

Συμφωνα με δημοσκοπηση της εταιριας ΜΑΡΤΕΛ που δημοσιευει η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η πλειοψηφια της κοινης γνωμης που φθανει το 61%, θεωρει αποτελεσματικοτερο το νεο υπουργικο συμβουλιο, εναντι του προηγουμενου και κρινει ικανοτερο, για τη θεση του πρωθυπουργου τον Κωνσταντινο Σημιτη με ποσοστο 55,1%, συγκριτικα με τον κ.Εβερτ που συγκεντρωνει το 24,3%. Επισης, στην ιδια δημοσκοπηση για πρωτη φορα το τελευταιο διαστημα καταγραφεται ``προβλεψη εκλογικης νικης`` του ΠΑΣΟΚ με ποσοστο 32% εναντι 28,2% της Νεας Δημοκρατιας. Υπενθυμιζεται οτι ιδιαιτερα θετικη εμφανιζεται,συμφωνα με δημοσκοπηση της εταιριας ΠΙ-ΑΡ-ΣΙ, που δημοσιευσαν χθες ΤΑ ΝΕΑ, η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου, που παρουσιαζει μια εκρηξη και ανατρεπει το πολιτικο κλιμα,το οποιο αφηνε ελαχιστες πιθανοτητες στο ΠΑΣΟΚ να κερδισει τις προσεχεις εκλογες.Συμφωνα με τη δημοσκοπηση της ΠΙ - ΑΡ - ΣΙ, το ΠΑΣΟΚ εμφανιζει τη μεγαλυτερη συσπειρωση των οπαδων του τα δυο τελευταια χρονια,σε ποσοστο 66%,σε αντιθεση με τη Νεα Δημοκρατια που παρουσιαζει μεγαλη διαρροη προς το κυβερνων κομμα, της ταξεως του 18,4%.

Την εκτιμηση οτι ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης αν προχωρησει εμπρος με αποφασιστικοτητα και κανεις δεν τον αμφισβητησει σε σημαντικο βαθμο τοτε και στο συνεδριο θα εκλεγει και ο κ.Παπανδρεου θα ειναι ικανοποιημενος, εξεφρασε ο γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, σε συνεντευξη που παραχωρησε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

Καταμετρηση ζημιων απο τρια συνεργεια της Νομαρχιας Δυτικης Αττικης και αλλα τοσα της Ανατολικης Αττικης γινεται απο το πρωι μετα τις καταστροφες που σημειωθηκαν απο τις πλημμυρες του Σαββατου στο Θριασιο Πεδιο και στα Μεσογεια.Τα συνεργεια αυτα ειναι υπο την εποπτεια των Νομαρχων Δυτικης Αττικης, Περικλη Παπαπετρου και Ανατολικης Αττικης Δημητρη Φραγκου. Το πρωτο συνεργειο καταμετρα τις ζημιες στα σπιτια, το δευτερο στις βιομηχανιες και βιοτεχνιες και το τριτο στις υποδομες. Την ιδια ωρα κατοικοι και ιδιοκτητες βιομηχανιων και βιοτεχνιων της Δυτικης και Ανατολικης Αττικης καθαριζουν οτι απεμεινε απο το βιος τους που ειχε κατακλυσθει απο λασπες και νερα. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, δηλωσε το πρωι οτι ``βεβαιως και θα δοθουν αποζημιωσεις. Υπαρχει και η αντιστοιχια η περσινη με την αρωγη του κρατους. Αλλα πρεπει προηγουμενως να γινει καταγραφη των ζημιων με αντικειμενικα και αυστηρα κριτηρια Η πολιτεια δεν μπορει να καλυπτει εκ των υστερων την αφροσυνη ορισμενων πολιτων``, κατεληξε ο υπουργος. Ο κ.Λαλιωτης επανελαβε οτι θα αυξηθουν και θα διατεθουν πιο γρηγορα τα κονδυλια για τα αντιπλημμυρικα εργα και τη διανοιξη των ρεματων στην Ελευσινα και τις αλλες περιοχες του Θριασιου Πεδιου.

Οι πολιτες πληρωνουν την ακυβερνησια,την απραξια και την ανικανοτητα μιας επικινδυνης κυβερνησης,υποστηριζουν η Νεα Δημοκρατια και η Πολιτικη Ανοιξη καλωντας την κυβερνηση να προχωρησει αμεσως στη συσταση διακομματικης επιτροπης. Σε ανακοινωση τους το ΚΚΕ και ο Συνασπισμος αναφερουν οτι για αλλη μια φορα,μια δυνατη βροχη εδωσε την εικονα τριτοκοσμικης χωρας.

Ικανοποιητικα εξελισσεται η υγεια του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου συμφωνα με το χθεσινο δελτιο που εκδοθηκε απο τους θεραποντες ιατρους του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου. Συνεχιζεται το προγραμμα φυσικοθεραπειας και κινησιοθεραπειας,ενω η νεφρικη και αναπνευστικη λειτουργια του κ.Παπανδρεου,υποστηριζονται περιοδικα. Οπως εκτιμουν οι θεραποντες γιατροι ο κινδυνος νεων επιπλοκων φαινεται να απομακρυνεται και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ εισερχεται πλεον σε περιοδο αποθεραπειας.

Συναντηση με τον ομολογο του της νεας Γιουγκοσλαβιας Μιλαν Μιλουντινοβιτς, ενδεχεται να εχει σημερα ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, μετα τις πληροφοριες που διαρρεουν απο την τηλεοραση των Σκοπιων, οτι επικειται συντομα αναγνωριση του γειτονικου κρατους απο το Βελιγραδι.

Αγνωστοι, λιγο μετα τα μεσανυχτα, περιελουσαν με βενζινη δυο αυτοκινητα που ηταν σταθμευμενα στην περιοχη Εξαρχειων με αποτελεσμα να προκληθουν σε αυτα σοβαρες υλικες ζημιες ενω σε μια απο τις δυο περιπτωσεις η φωτια επεκταθηκε και σε δευτερο αυτοκινητο. Η πρωτη φωτια εκδηλωθηκε δεκα λεπτα μετα τα μεσανυχτα σε φορτηγακι - τζιπ του Μιχαηλ Σταμου, 32 ετων, αντιπροσωπου αυτοκινητων. Ενα τεταρτο αργοτερα εκδηλωθηκε φωτια στο αυτοκινητο του γιατρου Αλεξανδρου Ζηγογιαννη, 56 ετων. Στην περιπτωση αυτη η φωτια επεκταθηκε και σε δευτερο αυτοκινητο που ανηκει στον Αθανασιο Κατσαουνη. Και στις δυο περιπτωσεις, οπως διαπιστωθηκε απο την αυτοψια, οι δραστες περιελουσαν τα αυτοκινητα με βενζινη και στη συνεχεια τους εβαλαν φωτια. Συμφωνα με την αστυνομια προκειται για αναρχικους που το τελευταιο τετραμηνο εχουν βαλει φωτια σε 350 περιπου αυτοκινητα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς, διεταξε την αμεση απελευθερωση ολων των Μουσουλμανων και Κροατων αιχμαλωτων πολεμου στις σερβικες φυλακες,γραφει σημερα η εφημεριδα ``Βετσερνιε Νοβοστι`` του Βελιγραδιου. Επικαλουμενη χθεσινοβραδυνες δηλωσεις του Καρατζιτς στην σερβικη τηλεοραση η εφημεριδα σημειωνει παντως πως δεν ειναι γνωστος ο ακριβης αριθμος των κρατουμενων,που θα αφεθουν ελευθεροι. Εκπροσωπος της Επιτροπης Ανταλλαγης Κρατουμενων στο Σαραγεβο, δηλωσε σημερα, οτι η βοσνιακη κυβερνηση απελευθερωσε ολους τους Σερβους αιχμαλωτους και περιμενει τωρα απο τους Σερβους να αφησουν ελευθερους τους δικους τους κρατουμενους. Συμφωνα με τον εκπροσωπο η βοσνιακη κυβερνηση αφησε χθες ελευθερους 320 Σερβους αιχμαλωτους ς` ολοκληρη τη Βοσνια. Οι Σερβοι εχουν δηλωσει οτι εξακολουθουν να κρατουν 150 Μουσουλμανους και 30 Κροατες αιχμαλωτους. Οι Κροατες αφησαν χθες ελευθερους 127 Σερβους αιχμαλωτους στο αεροδρομιο του Σαραγεβο αλλα εξακολουθουν να κρατουν αλλους 50 τους οποιους κατηγορουν για εγκληματα πολεμου.

Ελαφρα τραυματιστηκε ο αμερικανος στρατιωτης της ΙΦΟΡ στη Βοσνια που δεχθηκε σημερα το πρωι πυρα απο αγνωστους ενω βρισκοταν στο στρατοπεδο του,στο ελεγχομενο απο τους Σερβους, προαστειο, Ιλιτζα του Σαραγεβο. Εκπροσωπος της ειρηνευτικης δυναμης του ΝΑΤΟ ανακοινωσε οτι οι σφαιρες προκαλεσαν μονο μια "γρατζουνια" στο λαιμο του αμερικανου στρατιωτη,το ονομα του οποιου δεν εχει γινει γνωστο. Ειναι παντως η πρωτη φορα που τραυματιζεται απο σφαιρα αμερικανος στρατιωτης στο Σαραγεβο απο την εναρξη της αναπτυξης των αμερικανικων στρατευματων στη Βοσνια,στις 20 Δεκεμβριου. Το σερβοκρατουμενο προαστειο της Ιλιτζα προκειται να περιελθει στον ελεγχο της βοσνιακης ηγεσιας στις 20 Μαρτιου, με βαση τη συμφωνια του Ντειτον.

Σιαμαιες αδελφουλες γεννηθηκαν στις 12 Ιανουαριου στην Τιχουανα του Μεξικου που ζυγιζαν 5,5 κιλα και ηταν ενωμενες στο θωρακα, την κοιλια και το ηπαρ. Η Σαρα και η Σαραχι Μοραλες, υποβληθηκαν χθες σε πολυωρη και δυσκολη εγχειριση διαχωρισμου στο Παιδιατρικο Νοσοκομειο του Σαν Ντιεγκο των Ηνωμενων Πολιτειων. Η Σαρα επεζησε, οχι ομως και η Σαραχι, η πιο αδυναμη απο τις δυο, που ειχε γεννηθει με καποιο σοβαρο προβλημα στην καρδια και δεν καταφερε να αντεξει. Οι δυο σιαμαιες αδελφουλες μοιραζονταν και ορισμενες αρτηριες της καρδιας και η Σαρα, η πιο δυνατη απο τις δυο, κρατουσε στη ζωη την Σαραχι.Συμφωνα με τους γιατρους η κατασταση της Σαρας ειναι ικανοποιητικη και εχει πολλες πιθανοτητες να επιζησει.

ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωση του καιρου σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπει για σημερα η Μετεωρολογικη Υπηρεσια, ενω λιγες νεφωσεις θα σημειωθουν στα δυτικα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι, ενω στα ανατολικα, τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση και στα βορεια θα κυμανθει μηδεν με 10 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 5 με 16 και στο Αιγαιο 9 με 17. Λιγες νεφωσεις με πιθανοτητα ασθενους βροχης, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 7 με 13 και 2 με 10 αντιστοιχα θα εχουν σημερα Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Sunday, 28 January 1996 - 19:10:08