Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μια γυναικα, η Ευδοκια Μαυρομματη του Ιωαννη, 62 ετων που πνιγηκε στην περιοχη της Μανδρας και εκτεταμενες καταστροφες σε σπιτια, βιοτεχνιες και βιομηχανιες, στην ευρυτερη περιοχη της Ελευσινας αλλα και ζημιες στα οδικα δικτυα, ειναι τα αποτελεσματα απο τις πολυωρες καταρρακτωδεις βροχες που επεφταν μετα τα μεσανυχτα στο λεκανοπεδιο της Αττικης.Απο τις 12 αποκατασταθηκε η κυκλοφορια στην εθνικη οδο Αθηνων - Κορινθου στο υψος της Χαλυβουργικης στην Ελευσινα που ειχε κλεισει για πανω απο επτα ωρες. Τα προβληματα απο τις πλημμυρες ειναι τεραστια στην ευρυτερη περιοχη της Ελευσινας και στις συνοικιες Παραδεισος, Ελληνορωσων και Παπαδεδε.Προβληματα παρατηρηθηκαν και στην Ανατολικη Αττικη καθως εκλεισε για καποιο διαστημα η μεγαλη οδικη αρτηρια της λεωφορου Μαραθωνος.Συνεργεια του ΥΠΕΧΩΔΕ εργαζονται πυρετωδως σε διαφορα σημεια των κεντρικων οδικων αρτηριων της Αττικης για να απομακρυνουν απο το οδοστρωμα μπαζα, πετρες και ξυλα που εχουν συγκεντρωθει απο τα υδατινα ρεματα. Προς βοηθεια των πληγεντων σε ολο το λεκανοπεδιο της Αττικης κινητοποιηθηκαν 50 συνεργεια του Πυροσβεστικου Σωματος και 220 - 230 ανδρες.Οι μηχανισμοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, των νομαρχιων και των δημων τεθηκαν σε αμεση κινητοποιηση με συντονισμο των νομαρχων Δυτικης Αττικης, Περικλη Παπαπετρου και Ανατολικης Δημητρη Φραγκου. Σε συνεχη επικοινωνια με τους νομαρχες και τους δημαρχους βρισκονται ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης και ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Γιαννης Χρυσικοπουλος, οι οποιοι τηρουν ενημερο και τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη.Η καταγραφη των προβληματων που προκληθηκαν απο τις βροχοπτωσεις ειναι ακομη δυσκολη λογω της εκτασης τους.

Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης συνεχιζει τις επαφες του με τα μελη του υπουργικου συμβουλιου ενοψει των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης που θα αναγνωσθουν τη Δευτερα στη Βουλη.Αυριο το απογευμα θα γινει ευρεια συσκεψη υπο τον κ.Σημιτη με τη συμμετοχη των υπουργων κ.κ.Αρσενη, Τσοχατζοπουλου, Παγκαλου, Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου, Λαλιωτη και της κυριας Βασως Παπανδρεου.Τη Δευτερα το πρωι θα συνελθει το υπουργικο συμβουλιο και το απογευμα της ιδιας ημερας θα αρχισει η αναγνωση των προγραμματικων δηλωσεων στη βουλη. και θα ολοκληρωθει την Τεταρτη με την ψηφοφορια.

Εκρηξη δημοτικοτητας εμφανιζει ο νεος πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στο πρωτο γκαλοπ της ``Πι Αρ Σι`` μετα την εκλογη του απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ οπως γραφει σημερα η εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ. Την ιδια στιγμη, προσθετει η εφημεριδα, η εκλογη Σημιτη δειχνει να ανατρεπει το πολιτικο κλιμα που ειχε διαμορφωθει στην κοινη γνωμη τον τελευταιο χρονο και η οποια αφηνε στο ΠΑΣΟΚ ελαχιστες πιθανοτητες νικης το 1997. Η αποχωρηση του Ανδρεα Παπανδρεου απο την πρωθυπουργια και η εκλογη της 18ης Ιανουαριου 1996 του Κωστα Σημιτη, προσθετει η εφημεριδα, αντιμετωπισθηκε και σχολιασθηκε ευρυτατα ως το οριακο εκεινο γεγονος, που σηματοδοτει το απο καιρο αναμενομενο τελος μιας ολοκληρης εποχης - η ``δευτερη μεταπολιτευση`` κατα την εκφραση του καθηγητη του Πανεπιστημιου Αθηνων, Κωστα Τσουκαλα. Μεσα σε λιγες μερες το πολιτικο κλιμα εχει ριζικα μεταμορφωθει αλλα ισως το κυριοτερο στοιχειο ειναι οτι εκφραζεται απο το συνολο σχεδον των πολιτων ενα κλιμα ``θετικης αναμονης`` το οποιο σπανιοτατα συνανταται σε ερευνες κοινης γνωμης και μαλιστα σε τετοια εκταση, καταληγει η εφημεριδα.

Συνεδριασε χθες το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ με αντικειμενο την προετοιμασια της Συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης,στις 10 και 11 Φεβρουαριου,οπου θα καθορισθει η ημερομηνια συγκλησης του Συνεδριου του Κινηματος.

Μεγαλο πλεονεκτημα προσφερει στο ΠΑΣΟΚ η νεα αφετηρια στο μεσον της βουλευτικης περιοδου με την κυβερνηση Σημιτη, οπως δηλωσε μεταξυ αλλων στην εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργος Δικαιοσυνης,Ευαγγελος Βενιζελος. Για το λεγομενο οργανωτικο σχημα του ΠΑΣΟΚ,καθως και για τη λεγομενη διαρχια - δηλαδη αλλο προσωπο να ασκει καθηκοντα πρωθυπουργου και αλλο προεδρου του κομματος, ο κ.Βενιζελος που ζητα να μην παρεξηγηθει η απαντηση του, επισημαινει πως ενα συγχρονο πολιτικο κομμα πρεπει να διασφαλιζει και να προβλεπει ρολους για περισσοτερους ανθρωπους και στο Συνεδριο θα πρεπει να ξεκαθαρισθει σε καθε περιπτωση με σαφηνεια το συγκεκριμενο προσωπο που θα διεκδικησει στις επομενες εκλογες την ψηφο του ελληνικου λαου.

Ικανοποιητικα εξελισσεται η κατασταση της υγειας του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το ιατρικο δελτιο που εκδοθηκε το μεσημερι λιγο μετα τις 13.30. Ειναι μια πρωτη ενδειξη, οπως εκτιμουν οι γιατροι, οτι ο κ.Παπανδρεου εισερχεται πλεον σε περιοδο αποθεραπειας. Ο κινδυνος νεων επιπλοκων φαινεται, προς το παρον, να απομακρυνεται μετα και την ικανοποιητικη εξελιξη της αφαιρεσης του υγρου που υπηρχε στο θωρακα. Το ιατρικο δελτιο αναφερει ακομη οτι ``η αναπνευστικη και νεφρικη λειτουργια υποστηριζονται περιοδικα, ενω η φυσικοθεραπεια και κινησιοθεραπεια συνεχιζονται. Το μεσημερι ο κ.Παπανδρεου υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση ενω προηγουμενως ειχε περπατησει μονος του για αρκετο διαστημα στον 6ο οροφο του νοσοκομειου.

Στην Αθηνα εφθασε τις πρωτες μεταμεσονυκτιες ωρες ο υπουργος Εξωτερικων της Γιουγκοσλαβιας, Μιλαν Μιλουτινοβιτς, για συνομιλιες με την ελληνικη πλευρα μετα τις πληροφοριες οτι επικειται αναγνωριση των Σκοπιων απο το Βελιγραδι υπο την επωνυμια ``Δημοκρατια της Μακεδονιας``.Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος σε συνεντευξη του δηλωσε οτι τα Σκοπια ζητουν αναγνωριση με το ονομα ``Μακεδονια`` χωρις ομως να εχει ληφθει καμια αποφαση.Ο κ. Παγκαλος εξηγγειλε συνεχεια, μετεξελιξη και προσαρμογη στην ελληνικη εξωτερικη πολιτικη και τονισε οτι τα Σκοπια πρεπει να αναγνωρισθουν με την ονομασια Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας, υπενθυμιζοντας παραλληλα οτι βρισκεται σε εξελιξη η διαπραγματευση υπο τον Σαιρους Βανς,στην οποια επιδιωκεται μια κοινα αποδεκτη λυση.

Σχετικα με τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και με αφορμη την τουρκικη διεκδικηση της βραχονησιδας Ιμια ο κ.Παγκαλος απεδωσε το ολο θεμα σε κακη αξιολογηση του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων,η σε καποια γενικοτερη στρατηγικη εκ μερους της Αγκυρας,που αν επιβεβαιωθει θα αποτελεσει αρνητικο παραγοντα στις ελληνοτουρκικες σχεσεις.Παρολα αυτα και συμφωνα με την εφημεριδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων και το Γενικο Επιτελειο Στρατου της Αγκυρας αρχισαν τη χαρτογραφηση βραχονησιδων στο Αιγαιο.Η τουρκικη εφημεριδα υποστηριζει οτι η κινηση αυτη αποτελει "απαντηση" σε διαταγμα που εξεδοθη στην Ελλαδα πριν απο τρεις μηνες, για τον "εποικισμο" των βραχονησιδων, οπως αναφερει το δημοσιευμα,εννοωντας προφανως την προσφατη αποφαση της κυβερνησης των Αθηνων για εκτελεση εργων υποδομης σε νησιδες στο Αιγαιο που ειναι ακατοικητες.

Για το Κυπριακο, ο κ.Παγκαλος, ταχθηκε υπερ της προτασης της ιταλικης προεδριας να τοποθετηθει Ευρωπαιος μεσολαβητης για επιλυση του προβληματος και απεκλεισε το ενδεχομενο επιλυσης του Κυπριακου, πακετο με το Αιγαιο.

Σταθερη βελτιωση παρουσιαζει η υγεια του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, συμφωνα με το τελευταιο ανακοινωθεν που εκδοθηκε απο το ιατρικο συμβουλιο του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου.Οι θεραποντες γιατροι εκτιμουν οτι, αν ολα πανε καλα, σε δυο εβδομαδες ο κ.Παπανδρεου θα ειναι σε θεση να αναπνεει χωρις την υποστηριξη αναπνευστηρα.Οι γιατροι δεν προχωρησαν τελικα στη μεθοδο της πλευροδεσιας,καθως διαπιστωσαν οτι μετα την παρακεντηση στο δεξιο ημιθωρακιο, δεν επανεμφανισθηκε υγρο.

Με στοχο την αναπτυξη των διμερων οικονομικων σχεσεων Ελλαδας-Ιταλιας το Ιταλικο Επιμελητηριο στη χωρα μας διοργανωσε για πρωτη φορα συμποσιο, στην αιθουσα συνεδριων του Πολεμικου Μουσειου στην Αθηνα, με τη συμμετοχη Ελληνων και Ιταλων επιχειρηματιων. Κηρυσσοντας την εναρξη των εργασιων, ο Ιταλος πρεσβης στην Ελλαδα Ενρικο Πιετρομαρκι εξεφρασε την πεποιθηση του οτι το συμποσιο θα συμβαλει στη μεγαλυτερη αναπτυξη των σχεσεων και τη μεγαλυτερη κατανοηση μεταξυ Ελλαδας και Ιταλιας. Σε παρεμβαση του στο συμποσιο, σχετικα με τις προοπτικες της ελληνικης οικονομιας, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γιωργος Ρωμαιος τονισε οτι το 1996 θα ειναι κρισιμο ετος για την Ελλαδα οσον αφορα την εκτελεση του Προγραμματος Συγκλισης, ενω οπως ειπε, υπαρχουν βασιμες ελπιδες πως θα σηματοδοτησει μια νεα αναπτυξιακη δυναμικη για την ελληνικη οικονομια.

Συνεχιζεται και επιτεινεται η πολιτικη εκκρεμοτητα καθως το αποκλειστικο μελημα της κυβερνησης Σημιτη αποτελει η αναζητηση ισορροπιων μεταξυ κυβερνησης και κομματος.Αυτο δηλωσε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ στη διαρκεια συσκεψης προσθετοντας οτι κλιμακωνεται η ενταση στις σχεσεις Ελλαδος - Τουρκιας και η Σερβια ετοιμαζεται να αναγνωρισει τα Σκοπια ως ``Μακεδονια`` . Πραγματοποιειται σημερα στην Αθηνα Ημεριδα Ευρωβουλευτων της Νεας Δημοκρατιας με θεμα ``Ευκαιριες χρηματοδοτησης στην Ελλαδα``, ενω στη Θεσσαλονικη γινεται συναντηση στελεχων απο τη βορεια Ελλαδα του κομματος της αξιωματικης αντιπολιτευσης

Στη Νεα Δημοκρατια προσχωρησαν χθες, συμφωνα με ανακοινωση του κομματος, τεσσερα στελεχη της Πολιτικης Ανοιξης. Προκειται για τους κυριους Αθανασιο Λεφα, Γιωργο Μπουγα, Δημητρη Βρεττακο και Γιαννη Παπαναστασοπουλο. Ο προεδρος του κομματος,Μιλτιαδης Εβερτ εξεφρασε την ικανοποιηση του καλωντας τα στελεχη να δραστηριοποιηθουν στο κομμα και στην κοινωνια και να συμβαλουν με τις δυναμεις τους στον αγωνα της Νεας Δημοκρατιας για εκσυγχρονισμο και αναγεννηση της πατριδας μας.

Η φτωχεια τεχνες κατεργαζεται και η πολιτικη φτωχεια της Νεας Δημοκρατιας την υποχρεωνει να θριαμβολογει για προσχωρησεις ατομων που απο πολυ καιρο εχουν απομακρυνθει απο την Πολιτικη Ανοιξη τονιζεται σε ανακοινωση του κομματος για τις προσχωρησεις στελεχων της στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεσσερα ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο χολερα τις τελευταιες τρεις εβδομαδες στο Μεξικο,ανακοινωσε σημερα το υπουργειο Υγειας στην Πολη του Μεξικου.

Οι περιοχες στις οποιες εχει εμφανιστει η επιδημια χολερας ειναι οι παρακτιες επαρχιες Ταμπασκο,Καμπετσε και Βερακρουζ.Στις περιοχες αυτες μονο την τελευταια εβδομαδα εχουν καταγραφει 47 κρουσματα χολερας απο τα οποια το ενα ηταν θανατηφορο.

Το 1995 ειχαν χασει τη ζωη τους απο τη χολερα στο Μεξικο 150 ατομα και τα κρουσματα ειχαν ξεπερασει τις δεκαεξι χιλιαδες.

Η βοσνιακη κυβερνηση θα απελευθερωσει εντος της ημερας 323 αιχμαλωτους πολεμου,δηλωσε εκπροσωπος της Επιτροπης Ανταλλαγης Κρατουμενων ,στο Σαραγεβο.

Οι βοσνιοσερβοι και οι κροατες αναμενεται να αφησουν επισης ελευθερους τους κρατουμενους τους,εφαρμοζοντας τους ορους της ειρηνευτικης συμφωνιας.

Συμφωνα με την Επιτροπη οι 323 αιχμαλωτοι θα αφεθουν ελευθεροι στο Σαραγεβο, το Γκοραζντε και απο τις φυλακες του 7ου βοσνιακου σωματος στρατου,οπου κρατουνται και οι περισσοτεροι [110]. Αλλοι 81 κρατουμενοι θα απελευθερωθουν απο τις φυλακες του 5ου σωματος στρατου και 47 απο τις φυλακες του 3ου σωματος στρατου.

Η Επιτροπη Ανταλλαγης Κρατουμενων ανακοινωσε οτι αλλοι 150 αιχμαλωτοι κρατουνται σε σερβικες φυλακες και 177 σε κροατικες.

Ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν δηλωσε σημερα οτι θα προσπαθησει να πεισει τη ρωσικη Δουμα [Κατω Βουλη] να επικυρωσει ως τον Απριλιο τη συμφωνια ΣΤΑΡΤ 2 για τον περιορισμο των στρατηγικων πυρηνικων οπλων.

"Θα εργαστω απο κοινου με τη Δουμα για να επικυρωθει η συμφωνια πριν τη συναντηση του Απριλιου στη Μοσχα" τονισε ο Γελτσιν. Στη συναντηση της Μοσχας με θεμα την πυρηνικη ασφαλεια θα μετασχουν οι επτα πιο ανεπτυγμενες χωρες της Δυσης και η Ρωσια.

Η αμερικανικη Γερουσια ενεκρινε χθες τη συνθηκη ΣΤΑΡΤ 2 που προβλεπει τη μειωση των στρατηγικων πυρηνικων κεφαλων της Ρωσιας και των Ηνωμενων Πολιτειων ως το 2003.

Μεχρι στιγμης παντως δεν εχει διευκρινιστει αν η νεα Δουμα,στην οποια οι κομμουνιστες διαθετουν το ενα τριτο των εδρων,συμμεριζεται τις αποψεις του Γελτσιν για την επικυρωση της συνθηκης..

Οι κομμουνιστες εχουν καταστησει σαφες οτι αρκετοι απο τους ορους της συνθηκης ΣΤΑΡΤ 2 βλαπτουν τα εθνικα συμφεροντα της Ρωσιας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Saturday, 27 January 1996 - 14:52:21