Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε εξελιξη βρισκεται η ιστορικοτερη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογη νεου Πρωθυπουργου.
  • Οι τεσσερις υποψηφιοι αναμενεται να λαβουν το λογο για να αναπτυξουν τις θεσεις τους.
  • Επιστολη του Ανδρεα Παπανδρεου προς την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, ανεγνωσε ο Γραμματεας, Δημητρης Μπεης.
  • Το Ωνασειο επισκεφθηκε το πρωι ο Κωστας Σκανδαλιδης.
  • Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Υποχωρει η κακοκαιρια παραμενουν ομως τα προβληματα απο τις προσφατες χιονοπτωσεις.
  • Στον εισαγγελεα οδηγειται σημερα ο 16χρονος που ομολογησε οτι σκοτωσε δυο ηλικιωμενες αδερφες στους Αμπελοκηπους.
  • Δυο Αλβανοι συνεληφθησαν στα Γρεβενα με 5 κιλα χασις, ενω δυο αδερφια συνεφληθησαν στον Πειραια με 1,5 κιλο ηρωινης.
  • Εγκλωβισμενοι παραμενουν απο τις ρωσικες δυναμεις οι Τσετσενοι ανταρτες.
  • Προς την Κωνσταντινουπολη πλεει το πλοιο ``Αβρασια`` που εχει καταληφθει απο Τσετσενους κομαντος.
  • Εξι ατομα καηκαν απο πυρκαγια σε ξενωνα υποδοχης στη βορεια Γερμανια.
  • Ο Μεσουτ Γιλμαζ δεν απεκλεισε συνεργασια με το κομμα του Ισλαμιστη Νετσμεντιν Ερμπακαν.
  • Δυσκολα παιχνιδια δινουν αποψε ο Ολυμπιακος και ο Παναθηναικος,στην Κωνσταντινουπολη και το Ζαγκρεμπ αντιστοιχα για το Ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε εξελιξη βρισκεται η ιστορικοτερη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, η οποια αρχισε στις 11.30 το πρωι στην αιθουσα της Γερουσιας στη Βουλη, προκειμενου να εκλεξει το νεο Πρωθυπουργο. Νωριτερα οι υποψηφιοι κυριοι Σημιτης, Τσοχατζοπουλος, Αρσενης και Χαραλαμποπουλος, κατεθεσαν και επισημως τις υποψηφιοτητες τους.Ο Γραμματεας της κοινοβουλευτικης ομαδας, Δημητρης Μπεης, κηρυξε την εναρξη των διαδικασιων και ανεγνωσε επιστολη του Ανδρεα Παπανδρεου και τονισε οτι η παρουσια του στην αιθουσα ειναι εντονη. Πριν την ψηφοφορια αναμενεται να αποφασιστει ο τροπος διεξαγωγης της διαδικασιας δηλαδη αν θα γινουν δυο η τρεις γυροι.Πριν την ψηφοφορια που θα ειναι μυστικη, αναμενεται να λαβουν το λογο οι τεσσερις υποψηφιοι, για να αναπτυξουν τις πολιτικες τους θεσεις για τις κατευθυνσεις της νεας κυβερνησης. Χθες κατα την τοποθετηση τους στη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης, αναφερθηκαν στη διασφαλιση της ενοτητας του ΠΑΣΟΚ. Δεσμευθηκαν οτι θα αποδεχθουν το οποιο αποτελεσμα της ψηφοφοριας και οτι θα στηριξουν το νεο Πρωθυπουργο. Μετα τις ομιλιες θα αρχισει η ψηφοφορια για την αναδειξη του νεου Πρωθυπουργου, ο οποιος αυριο θα παρει την εντολη σχηματισμου της νεας κυβερνησης απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας.Στο μεταξυ, μεχρι και τις πρωινες ωρες συνεχιστηκαν οι διαβουλευσεις και οι ζημωσεις των υποψηφιων με τους βουλευτες.

Τα μελη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, αποφασισαν δι`ανατασεως της χειρος να διεξαχθουν δυο γυροι για την εκλογη νεου Πρωθυπουργου. Επισης σε περιπτωση ισοψηφιας μεταξυ τριτου και τεταρτου, η ψηφοφορια συνεχιζεται μεταξυ των δυο πρωτων. Σε περιπτωση ισοψηφιας μεταξυ δευτερου και τριτου η ψηφοφορια επαναλαμβανεται στο συνολο της με τη συμμετοχη των τριων πρωτων. Σε περιπτωση νεας ισοψηφιας, μεταξυ τριτου και δευτερου γινεται κληρωση. Κατα την πρωτη ψηφοφορια εκλεγεται Πρωθυπουργος εκεινος που θα συγκεντρωσει την απολυτη πλειοψηφια των ψηφισαντων, δηλαδη αν ψηφισουν 167 απαιτουμενος αριθμος ειναι το 84. Στην τελικη ψηφοφορια μεταξυ των δυο πρωτων, Πρωθυπουργος εκλεγεται εκεινος που θα λαβει τις περισσοτερες ψηφους. Εξαλλου, στην τελικη ψηφοφορια μεταξυ των δυο πρωτων και σε περιπτωση ισοψηφιας η ψηφοφορια επαναλαμβανεται. Οσον αφορα το θεμα της ανοιχτης ψηφοφοριας, 87 ψηφισαν υπερ, 45 κατα και οι υπολοιποι απειχαν.

Τον Ανδρεα Παπανδρεου επισκεφθηκε το πρωι στο Ωνασειο, ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης,ο οποιος δηλωσε οτι ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ ειναι πληρως ενημερωμενος. Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, οπως αναφερεται στο μεσημβρινο ιατρικο δελτιο. Στο ιδιο ιατρικο δελτιο επισημαινεται οτι συνεχιζεται η συστηματικη εφαρμογη της κλασσικης μεθοδου της πλευροδεσιας με τετρακυκλινη, δια την παρεμποδιση αναπαραγωγης εξιδρωματικου πλευριτικου υγρου. Η αναπνευστικη και νεφρικη λειτουργια υποστηριζεται αντιστοιχα απο τον αναπνευστηρα και τεχνητο νεφρο. Οπως ενημερωσαν τους δημοσιογραφους νωρις το πρωι θεραποντες γιατροι του κ. Παπανδρεου, στον ασθενη μετα την χθεσινη εγχυση σκληρυντικων ουσιων στο θωρακα για να μην επανασυγκεντρωθει υγρο, προχωρησαν και σημερα στην εφαρμογη της ιδιας μεθοδου, ενω μετα το μεσημερι αναμενοταν να γινει νεα αξονικη τομογραφια για να δουν οι γιατροι, εαν εχει επανασυγκεντρωθει υγρο στο θωρακα.

Υποχωρει η κακοκαιρια, τα προβληματα ομως εξακολουθουν να παραμενουν απο τις προσφατες χιονοπτωσεις και οι θερμοκρασιες διατηρουνται σε χαμηλα επιπεδα. Προβληματα παρατηρουνται σε πολλα σημεια του οδικου δικτυου της χωρας ενω αρκετα σχολεια στο νομο Αττικης ειναι και σημερα κλειστα.Τα πλοια παραμενουν δεμενα στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας λογω των θυελλωδων ανεμων που πνεουν στο Αιγαιο. Το πρωι απο το λιμανι του Πειραια επετραπη μονο ο αποπλους των πλοιων ``ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ`` για τα Χανια, ``ΠΡΕΒΕΛΗ`` για το Ρεθυμνο και ``ΘΗΣΕΥΣ`` για την αγονη γραμμη της Πελοποννησου. Επισης, εκτελουνται μονο τα δρομολογια προς το Ιονιο καθως και τα νησια του Αργοσαρωνικου. Τελος, κανονικα διεξαγονται τα δρομολογια σε ολα τα πορθμεια της χωρας.

Στον εισαγγελεα ανηλικων οδηγειται σημερα ο 16χρονος που φερεται ως δραστης της διπλης δολοφονιας υπερηλικων αδερφων στους Αμπελοκηπους το βραδυ της Δευτερας. Οι αστυνομικες αρχες οδηγηθηκαν στη συλληψη του νεαρου απο μαρτυριες γειτονων και απο την αξιοποιηση δακτυλικων αποτυπωματων. Ο 16χρονος ανακρινομενος ομολογησε οτι μετα απο φιλονικια με τις δυο γυναικες, επειδη καθυστερησε να πληρωσει το ενοικιο διαμερισματος στο οποιο διεμενε με τη μητερα του και ηταν ιδιοκτησιας του ενος απο τα δυο θυματα, σημειωθηκε συμπλοκη και τις σκοτωσε.

Πεντε κιλα χασις μετεφεραν στις αποσκευες τους δυο Αλβανοι λαθρομεταναστες οι οποιοι σκοπευαν να το διαθεσουν στην Αθηνα. Συνεληφθησαν, ομως, χθες το απογευμα στην περιοχη Μουσταφα της κοινοτητας Καρτερου Γρεβενων, απο ανδρες του Αστυνομικου τμηματος Δεσκατης. Προκειται για τον Ρενατο Μουλαι, 25 χρονων, κατοικο Μπερατ και τον Ελευθεριο Κουμαρακο, 24 χρονων, κατοικο Πρεμετης. Οι δυο Αλβανοι θα οδηγηθουν σημερα στον εισαγγελεα.

Δυο αδελφια συνεληφθησαν για διακινηση κοκαινης σε τοξικομανεις στην περιοχη Αθηνας και Πειραια. Προκειται για τους Ιωαννη και Ευγενιο Τσουρουτα, ηλικιας 30 και 31 ετων αντιστοιχα, στην κατοχη των οποιων βρεθηκε 1,5 κιλο ηρωινης. Επισης για διακινηση κοκαινης συνεληφθησαν ο χρυσοχοος, Στεφανος Ανδρικοπουλος, 49 ετων και ο Αριστειδης Μπουγιατζαν, 48 ετων, στην κατοχη των οποιων βρεθηκαν 400 γραμμαρια κοκαινης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκλωβισμενοι εξακολουθουν να βρισκονται απο τις ρωσικες δυναμεις στα συνορα της Τσετσενιας με το Νταγκεσταν οι Τσετσενοι ανταρτες προβαλλοντας σθεναρη αντισταση παρα τις επιθεσεις των Ρωσων που επαναληφθησαν το πρωι. Εξαλλου, 20 περιπου αυτονομιστες επιτεθηκαν εναντιον γειτονικου χωριου αναγκαζοντας τους 400 περιπου κατοικους να καταφυγουν σε ρωσικη βαση. Στο μεταξυ, προς την Κωνσταντινουπολη, πλεει το πλοιο Αβρασια, που εχει καταληφθει απο 8 κομαντος οι οποιοι ζητουν να τερματισθει η ρωσικη επιχειρηση εναντιον των Τσετσενων. Στο οχηματαγωγο επιβαινουν 200 ατομα. Παντως συμφωνα με Τουρκους αξιωματουχους, ειναι πιθανο η πειρατεια να τερματισθει ειρηνικα στην Κωνσταντινουπολη.Τελος, σοβαρα τραυματισμενος ειναι ο ανδρας που κατελαβε χθες λεωφορειο στη Σιβηρια κρατωντας ως ομηρους τους 28 επιβατες του. Η ομηρια εληξε οταν επενεβησαν οι ειδικες δυναμεις που τραυματισαν το δραστη.

Τουλαχιστον 6 ατομα-μεταξυ των οποιων και ενα παιδι- εχουν χασει τη ζωη τους και 55 τραυματιστηκαν απο πυρκαγια που κατεστρεψε ολοσχερως στη διαρκεια της νυχτας ξενωνα υποδοχης προσφυγων στην πολη Λυμπεκ, της βορειας Γερμανιας. Η πυρκαγια εκδηλωθηκε απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια. Στον ξενωνα διεμεναν κυριως αφρικανοι, και ειχαν υποβαλει αιτηση για χορηγηση ασυλου. Η αστυνομια εχει ηδη συλλαβει δυο υποπτους, αλλα μεχρι στιγμης δεν εχει δωσει αλλα στοιχεια για την υποθεση.

Η ηγεσια του κομματος της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ ανακοινωσε τα ξημερωματα οτι δεν αποκλειει τη συνεργασια με το Κομμα της Ευημεριας του ισλαμιστη Νετσμετιν Ερμπακαν για το σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας στην Τουρκια, μετεδωσε το πρακτορειο ειδησεων Ανατολη.Εντος της ημερας ο Μεσουτ Γιλμαζ αναμενεται να συναντηθει με τον Ερμπακαν ωστε να εξετασουν τις πιθανοτητες της συνεργασιας τους.

Ο Λαμπερτο Ντινι, που παραιτηθηκε απο την πρωθυπουργια της Ιταλιας την περασμενη εβδομαδα, ενδεχεται να λαβει την εντολη σχηματισμου νεας κυβερνησης, προκειμενου να ολοκληρωθουν οι συνταγματικες και εκλογικες μεταρρυθμισεις της χωρας, γραφουν σημερα οι ιταλικες εφημεριδες.Ο Ιταλος Προεδρος Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο, συνεχιζει τις επαφες του με τις ηγεσιες των πολιτικων κομματων,ενω η σχετικη αποφαση του θα γινει γνωστη μεχρι τη Δευτερα.

Αποπειρα δολοφονιας σημειωθηκε χθες βραδυ κατα του γιου του προεδρου του Ιρακ Σανταμ Χουσειν, μετεδωσε σημερα το ρωσικο πρακτορειο ειδησεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Συμφωνα με την ιδια πηγη η αποπειρα κατα του ηλικιας 46 ετων Σουσαι Χουσειν, που ειναι αρχηγος των Ιρακινων υπηρεσιων ασφαλειας, σημειωθηκε σε αποσταση λιγων χιλιομετρων απο τη Βαγδατη και ειχε ως αποτελεσμα να σκοτωθουν πολλοι σωματοφυλακες του. Το πρακτορειο δεν αναφερει λεπτομερειες για τις συνθηκες κατω απο τις οποιες σημειωθηκε η επιθεση.

Σκληρες μαχες που ξεσπασαν γυρω απο στρατοπεδο υποδοχης προσφυγων απο τη Ρουαντα υποχρεωσαν 15.000 περιπου προσφυγες να το εγκαταλειψουν και να καταφυγουν στα συνορα με την Τανζανια, δηλωσε σημερα εκπροσωπος της Υπατης Αρμοστειας του ΟΗΕ για τους προσφυγες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολα εκτος εδρας παιγνιδια δινουν σημερα Ολυμπιακος και Παναθηναικος,στο πλαισιο της 10ης αγωνιστικης της προημιτελικης φασης του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ. Ο Ολυμπιακος παιζει στις 8.30 στην Κωνσταντινουπολη με την Ουλκερ. Ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει στο Ζαγκρεμπ της Κροατιας, την Τσιμπονα. Εξαλλου για το ευρωπαικο πρωταθλημα γυναικων, η πρωταθλητρια Ελλαδας, ομαδα του Σπορτιγκ, αντιμετωπιζει στα Πατησια στις 7 την Ελιτζουρ απο το Ισραηλ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση παρουσιαζει σημερα η κακοκαιρια σε ολοκληρη τη χωρα. Ειδικοτερα, στην ανατολικη και νοτια Ελλαδα, υπαρχουν νεφωσεις με χιονοπτωσεις, αλλα βαθμιαια ο καιρος θα βελτιωθει. Στην υπολοιπη χωρα επικρατουν λιγες τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα μετριοι,στα ανατολικα πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις και τοπικα στο κεντρικο και νοτιο Αιγαιο, πολυ θυελλωδεις με βαθμιαια εξασθενηση. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 4 βαθμους, στα δυτικα τους 9, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 6 και στα νησια του Αιγαιου τους 8 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις.Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι με βαθμιαια εξασθενηση. Αλλα τις βραδινες και πρωινες ωρες στα ηπειρωτικα θα σημειωθει και παλι παγετος.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Thursday, 18 January 1996 - 18:03:31