Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επισπευδονται οι διαδικασιες εκλογης νεου πρωθυπουργου,καθως αργα το βραδυ,ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης ανακοινωσε οτι ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου με επιστολη του προς την Κεντρικη Επιτροπη και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα,ζηταει συμφωνα με τον καταστατικο του κομματος και συμφωνα με το συνταγμα να προχωρησουν αμεσα οι διαδικασιες εκλογης νεου πρωθυπουργου.Ο αναπληρων τον πρωθυπουργο Ακης Τσοχατζοπουλος μετεβη στο προεδρικο Μεγαρο και κοινοποιησε την επιστολη στον προεδρο της Δημοκρατιας.Μετατην εξελιξη αυτη η Κεντρικη Επιτροπη θα συνελθει την προσεχη Τεταρτη στις 11 το πρωι για να δρομολογησει τις διαδικασιες εκλογης νεου πρωθυπουργου,η οποια θα γινει απο την Κοινοβουλευτικη ομαδα.

Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ τονισε οτι προκειται για μια ιστορικη στιγμη του κινηματος και για μια πραγματικα γενναια πραξη απο τον προεδρο και ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ,καθως με τη δικη του πρωτοβουλια, δινει λυτρωτικη λυση στο πολιτικο προβλημα που ζουμε τον τελευταιο καιρο, αποδεικνυοντας οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου,σαν ιστορικος ηγετης που χαραξε τη νεοτερη ιστορια του τοπου στεκεται και τωρα στο υψος των περιστασεων,προτασσοντας παντα τα συμφεροντα του εθνους,τις θεσμικες και πολειτειακες διαδικασιες,καθως και τα συμφεροντα της μεγαλης, ενιαιας δημοκρατικης παραταξης.

Η συζυγος του πρωθυπουργου,σε συνεντευξη της σε μηνιαιο περιοδικο, αφηνει αιχμες κατα των παιδιων του πρωθυπουργου και της πρωην συζυγου του, υποστηριζοντας οτι προσπαθουν να οικειοποιηθουν την πολιτικη κληρονομια του Ανδρεα Παπανδρεου.Επισης εκφραζει τη δυσφορια της για τη δραστηριοτητα ορισμενων στελεχων του ΠΑΣΟΚ και αφηνει ανοικτο το ενδεχομενο να ασχοληθει με την πολιτικη.

Συμφωνα με το ιατρικο δελτιο,ο πρωθυπουργος παραμενει απυρετος, υποβληθηκε σε αξονικη τομογραφια για εκτιμηση του πλευριτικου υγρου ενω συνεχιζεται το προγραμμα φυσιοθεραπειας και κινησιοθεραπειας.Παρα το γεγονος οτι ειχε προγραμματισθει παρακεντηση για την αφαιρεση του υγρου, αυτη δεν εγινε,ωστε οι γιατροι του Ωνασειου να εκτιμησουν μαζι με τον Αμερικανο πνευμονολογο κ.Λαιτ την κατασταση.

Κακοκαιρια με κυρια χαρακτηριστικα τους θυελλωδεις βοριαδες,τις χιονοπτωσεις ακομη και στα πεδινα της βορειου Ελλαδος και τη σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας,πληττει ολοκληρη σχεδον τη χωρα.Λογω των θυελλωδων ανεμων εντασης 9 Μποφορ που επικρατουν τοπικα στο Αιγαιο,απαγορευθηκε ο αποπλους των μικρων πλοιων απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας για τα νησια του Αιγαιου και την Κρητη.

Περιπετειωδης καταδιωξη με πυροβολισμους σημειωθηκε στην περιοχη της Αγιας Βαρβαρας στο Αιγαλεω,οταν περιπολικο της αστυνομιας προσπαθησε να ακινητοποιησει αυτοκινητο,που ηταν κλεμενο.Οι αστυνομικοι εκαναν χρηση των οπλων τους,με αποτελεσμα να τραυματισουν διερχομενη γυναικα που νοσηλευεται εκτος κινδυνου.Ο οδηγος του κλεμενου αυτοκινητου καταφερε τελικα να διαφυγει.

Κατηγορηματικα διεψευσε ο υπουργος Γεωργιας δημοσιευμα που εμφανιζε την πολιτικη ηγεσια του υπουργειου να προχωρει ακομη και σε αντισυνταγματικες ρυθμισεις για να λυθει το ιδιοκτησιακο προβλημα της χωρας.Ο κ.Σταθης τονισε οτι δεν προκειται να νομιμοποιησει καμια αυθαιρεσια η παρανομια και πολυ περισσοτερο καταπατησεις δημοσιων εκτασεων.

Στον 8-ο τακτικο ανακριτη Θωμα Γκατζογιαννη ανατεθηκαν τελικα οι δυο δικογραφιες με τα νεα στοιχεια για την τρομοκρατια.Προκετια για τον εμπρησμο του μπαρ ΟΣΚΑΡ στη Γλυφαδα,το Καλοκαιρι του '88 και τη Βομβιστικη επιθεση σε βαρος του Σαουδαραβα πρεσβη στο Παλαιο Ψυχικο το 1983.Ο ανακριτης αφου μελετησει τις δυο δικογραφιες αναμενεται να απαγγειλει κατηγοριες κατα συγκεκριμενων προσωπων τα οποια θα καλεσει σε απολογια.

Το δικαιωμα συνταγογραφιας αφαιρεσε η Διοικηση του ΙΚΑ σε 96 γιατρους διαφορων υποκαταστηματων του Ιδρυματος στην Αθηνα, καθως θεωρηθηκε οτι υπερσυνταγογραφουσαν συστηματικα.Ταυτοχρονα παρηγγειλε ερευνα της υποθεσης,καθως θεωρει περιπου δεδομενη τη σχεση καποιων γιατρων με φαρμακευτικες εταιρειες.

Εληξε η σταση των περιπου 130 κρατουμενων στις φυλακες Βολου και οι στασιαστες επεστρεψαν στα κελια τους,μετα την παρεμβαση του εισαγγλεα.Οι 20 Αλβανοι που πρωτοστατησαν στην εξεγερση θα μεταφερθουν σε αλλες φυλακες της χωρας.

Ενορκη διοικητικη εξεταση διεταξε ο αστυνομικος επιθεωρητης Κρητης,εναντιον αστυνομικων της Ειδικης Ομαδας Διωξης της ζωοκλοπης, για τον ξυλοδαρμο κτηνοτροφου στον Αγιο Νικολαο Λασιθιου, ο οποιος θεωρηθηκε υποπτος για ζωοκλοπη και εκ των υστερων αποδειχθηκε οτι δεν ειχε καμια σχεση.

Τρια σημαντικα νομοσχεδια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας προκειται να κατατεθουν στη Βουλη εντος του Φεβρουαριου. Προκειται για το νεο μισθολογιο των Αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων, το νομοσχεδιο περι καταστασης και εξελιξης των Αξιωματικων και το θεμα των ανυποτακτων.

Τραγικο θανατο,βρηκε τα ξημερωματα μια ηλιωμενη γυναικα,που καηκε ζωντανη στο σπιτι της στη Νικαια.Προκειται για την Πελαγια Αντωνιαδου 87 χρονων,το σπιτι της οποιας τυλιχθηκε στι φλογες απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκρυθμη παραμενει η κατασταση στο Νταγκεσταν,παρα την απελευθερωση εννεα ομηρων απο του δεκαδες που κρατουν οι Τσετσενοι ανταρτες,οι οποιοι συνεχιζουν να παραμενουν αδιαπραγματευτοι με τις Ρωσικες αρχες.Στην διαρκεια των μαχων που σημειωθηκαν μεχρι τωρα, εχουν χασει την ζωη τους 15 ομηροι,επτα ανταρτες και ενας Ρωσος Στρατιωτης,ενω πολλοι τραυματιες υπαρχουν και απο τις δυο πλευρες.

Την αρνηση της να ελευθερωσει εκατονταδες Σερβους αιχμαλωτους πολεμου,εξεφρασε η Βοσνιακη Κυβερνηση,με το επιχειρημα οτι οι Σερβοι της Βοσνιας δεν εχουν δωσει εξηγησεις για τον θανατο χιλιαδων Μουσουλμανων των οποιων η τυχη αγνοειται στα Σερβικα εδαφη.Στην Αθηνα, ο υπουργος εθνικης αμυνας Γερασιμος Αρσενης,δηλωσε,οτι δεν θα αυξηθει αλλο η ελληνικη δυναμη, και συντομα θα επισκεφθει την Βοσνια.

Την αντιθεση της στην αντικατασταση του ειδικου απεσταλμενου των Ηνωμενων Εθνων για το Κυπριακο Τζο Κλαρκ,με διπλωματη απο την Ευρωπαικης Ενωση,εξεφρασε η Τουρκικη κυβερνηση.Η Τουρκια απειλει με ληψη νομικων μετρων προς τα ξενα μεσα ενημερωσης,σχετικα με τις φωτογραφιες αποκεφαλισμενων Κουρδων, που ηρθαν στο φως της δημοσιοτητας την περασμενη εβδομαδα.

Με ποσοστο 53,43% ο Χορζε Σαμπαιο, ανακηρυχθηκε νικητης των χθεσινων Προεδρικων εκλογων στην Πορτογαλια.Ο αντιπαλος του πρωην Πρωθυπουργος Ανιμπαλ Καβακο Σιλβα ελαβε ποσοστο 46.17%.

Η ναρκωτικη ουσια εκσταση συνεχιζει να σκοτωνει νεα παιδια στη Βρετανια.Συμφωνα με επισημες εκτιμησεις,ποσοστο 10% των νεων ηλικιας 14 εως 19 ετων εχουν ηδη παρει το λιγοτερο μια φορα εκσταση,ενω 500.000 ατομα καταναλωνουν αυτη την ουσια μια φορα την εβδομαδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο η κακοκαιρια με τοπικες χιονοπτωσεις ακομη και στις νοτιοτερες παραθαλασσιες περιοχες,ενω σποραδικες καταιγιδες θα εκδηλωθουν στις δυτικες και νοτιες θαλασσιες περιοχες.Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα μετριοι μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα ισχυροι εως θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει -3 με 2 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα μηδεν με 8 και στα νησια 4 με 10.Νεφωσεις με τοπικες χιονοπτωσεις κατα περιοδους,ισχυρους μεχρι πολυ ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 1 με 4 και -1 με 2 αντιστοιχα,θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 15 January 1996 - 19:02:57