Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συνεδριαζει το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ με αντικειμενο το σχεδιο εισηγησης προς την Κεντρικη Επιτροπη του κομματος.
  • Συναντηση Στεφανοπουλου - Κακλαμανη στο πλαισιο των επαφων του Προεδρου της Δημοκρατιας με στελεχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης.
  • Υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ συνεδριαζει το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας και εξεταζει την τακτικη του κομματος.
  • Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Εκτονωθηκε το μεσημερι η κριση που ξεσπασε χθες στη φυλακες Βολου. Εικοσι κρατουμενοι μεταφερθηκαν σε αλλες φυλακες.
  • Δεμενα στα λιμανια παραμενουν τα πλοια λογω της σφοδρης θαλασσοταραχης στο Αιγαιο.
  • Επιθεση εναντιον των Τσετσενων αυτονομιστων εξαπελυσαν το πρωι οι ρωσικες δυναμεις, υστερα απο πληροφοριες οτι οι ανταρτες εκτελουν τους ομηρους τους.
  • Ο Σοσιαλιστης υποψηφιος Χορχε Σαμπαιο ειναι ο νικητης των χθεσινων προεδρικων εκλογων στην Πορτογαλια.
  • Συνεχιζονται και σημερα στην Τουρκια οι επαφες του Ισλαμιστη ηγετη Νετσμεντιν Ερμπακαν για το σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας.
  • Με νικες των πρωτοπορων ολοκληρωθηκε η 16η αγωνιστικη του πρωταθληματος ποδοσφαιρου της Α` εθνικης κατηγοριας.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εβδομαδα εντονης πολιτικης κινητικοτητας ξεκινα απο σημερα καθως οπως ολα δειχνουν οι διαδικασιες εισερχονται στην τελικη ευθεια ενοψει και της συνοδου της Κεντρικης Επιτροπης το Σαββατοκυριακο. Το απογευμα συνεδριαζει εκ νεου, το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ προκειμενου να ασχοληθει με το σχεδιο εισηγησης προς την Κεντρικη Επιτροπη,για την επιλυση του πολιτικου προβληματος που εχει δημιουργηθει απο τη συνεχιζομενη ασθενεια του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου. Η συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου δεν αποκλειεται να επαναληφθει μεχρι το τελος της εβδομαδας καθως θεωρειται πολυ πιθανον να εχει εκφραστει μεχρι τοτε και η θεληση του Πρωθυπουργου, σχετικα με το πολιτικο προβλημα.

Το πρωι ο υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος εκτιμησε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου θα παρει τις αποφασεις του μεσα στην εβδομαδα.Σημερα μετεβησαν στο Ωνασειο ο υπουργος Επικρατειας, Αντωνης Λιβανης και ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης.Παραλληλα, ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο Ακης Τσοχατζοπουλος, αναμενεται να εχει ισως και σημερα συναντηση με τον Ανδρεα Παπανδρεου,στη διαρκεια της οποιας θα τον ενημερωσει για το εργο που εχει γινει στη διαρκεια της αναπληρωσης του.Μεχρι το τελος της εβδομαδας αναμενεται να συναντηθει με τον Πρωθυπουργο και ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Απο τη 1, ο κ.Στεφανοπουλος, συνανταται με τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη,στο πλαισιο των επαφων του με κυβερνητικα στελεχη. Στο μεταξυ, το πρωι ο Παρασκευας Αυγερινος δηλωσε οτι ο ιδιος, η Βασω Παπανδρεου και ο Θεοδωρος Παγκαλος εχουν συμφωνησει να στηριξουν την υποψηφιοτητα Σημιτη.

Συνεδριαζει το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας υπο την προεδρια του κ.Μιλτιαδη Εβερτ, προκειμενου να εξετασει την τακτικη του κομματος και τροπους κλιμακωσης της πιεσης προς την κυβερνηση για αντικατασταση του Πρωθυπουργου.

Δεδομενη θεωρει την πραιτηση του Πρωθυπουργου, ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, ο οποιος συναντηθηκε στη 1 το μεσημερι με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο. Ο κ.Κακλαμανης δηλωσε οτι ειναι πλεον οριστικη η λυση του σοβαρου πολιτικου προβληματος που ανεκυψε με την ασθενεια του Πρωθυπουργου. Με τον Προεδρο ειπε ο κ.Κακλαμανης συζητησαμε και επι της ουσιας και επι της διαδικασιας. Και η αποψη του Προεδρου,οπως και η δικη μου, ειναι οτι εχουμε ηδη καθυστερησει και οσο το δυνατον πιο συντομα πρεπει να ληξει το θεμα. Ο κ.Κακλαμανης, εξεφρασε την αποψη οτι μονη η παραιτηση του Πρωθυπουργου, κλεινει το θεμα ουσιαστικως, τυπικως και ορθως. Και η ενδεχομενη επισκεψη του κ.Στεφανοπουλου στο Ωνασειο, μονο αυτο το αντικειμενο μπορει να εχει, γιατι οποιοδηποτε αλλο θεμα, απαιτει μακρα συζητηση που ο πρωθυπουργος δεν θα μπορει να κανει. Ο Προεδρος της Βουλης, δηλωσε ακομη οτι μπορει και να μην χρειαστει τελικως να επισκεφθει ο κ.Στεφανοπουλος τον κ.Παπανδρεου.

Ο Πρωθυπουργος ενημερωνεται συνεχως απο στελεχη , δηλωσε ο υφυπουργος Τυπου Νικος Αθανασακης διευκρινιζοντας ωστοσο οτι δεν ξερει αν μπορει να χρησιμοποιησει τον ορο ``ολοκληρωνεται`` η ``ολοκληρωθηκε`` η ενημερωση για τις πολιτικες εξελιξεις. Ο κ. Αθανασακης ανακοινωσε,οτι ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης μαζι με τον υπουργο Επικρατειας, Αντωνη Λιβανη και την κυρια Λιανη-Παπανδρεου ειχαν ενημερωτικη συζητηση με τον Πρωθυπουργο. Σε επανειλημμενες ερωτησεις των δημοσιογραφων ποτε θα παραιτηθει ο Πρωθυπουργος, τι θα συμβει αν παραιτηθει κλπ. ο κ.Αθανασακης αν και διευκρινησε οτι δεν απαντα σε υποθετικες ερωτησεις συνεστησε στους δημοσιογραφους να μην προτρεχουν των γεγονοτων.

Το προγραμμα αναπνευστικης φυσιοθεραπειας και κινησιοθεραπειας συνεχισε ο Πρωθυπουργος κατα το τελευταιο 24ωρο οπως αναφερει το νεοτερο ιατρικο δελτιο το οποιο επισημαινει οτι ο κ. Παπανδρεου παραμενει απυρετος και υποβληθηκε σε αξονικη τομογραφια για εκτιμηση του πλευριτικου υγρου. Οι θεραποντες ιατροι του Πρωθυπουργου αν και ειχαν προγραμματισει για σημερα το πρωι την αφαιρεση του πλευριτικου υγρου που εχει συγκεντρωθει στο αριστερο μερος του θωρακα κανοντας παρακεντηση δεν προχωρησαν στη διαδικασια αυτη επειδη θελησαν να εκτιμησουν μαζι με τον Αμερικανο ειδικο κ. Λαιτ, την κατασταση. Για το λογο αυτο υπεβαλαν τον ασθενη το πρωι για αρκετη ωρα σε εξονυχιστικη διερευνηση του θωρακα με αξονικες τομογραφιες. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες η εξεταση αυτη εδειξε οτι με τις συνεχεις αιμοκαθαρσεις και αιμοδιηθησεις αφαιρουνται σταδιακα μικρες ποσοτητες υγρου. Ο αμερικανος ειδικος μετα την παρακεντηση η οποια δεν φαινεται να γινεται ουτε σημερα θα επιχειρησει την εγχυση σκληρυντικων ουσιων στον θωρακα ωστε να αποτραπει με τον τροπο αυτο η επανασυγκεντρωση υγρου αναμεσα στα πλευρα και τους πνευμονες.

Εκτονωθηκε το μεσημερι η κριση που ξεσπασε χθες βραδυ στις φυλακες Βολου, οταν στασιασαν περισσοτεροι απο 100 Αλβανοι κρατουμενοι,διαμαρτυρομενοι για τις συνθηκες διαβιωσης τους. Το πρωι στις φυλακες μετεβη ο Εισαγγελεας, ο οποιος ειχε διαπραγματευσεις με τους κρατουμενους που οδηγησαν στην αποφορτιση της καταστασης. Παραλληλα, εικοσι περιπου ανηλικοι Αλβανοι που θεωρηθηκαν απο την αστυνομια πρωταιτιοι των επεισοδιων μεταφερθηκαν σε αλλες φυλακες της Θεσσαλιας και της Βορειας Ελλαδας.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης,δηλωσε σημερα οτι προκειται να κατατεθουν εντος του Φεβρουαριου στη Βουλη, τα νομοσχεδια του υπουργειου για το νεο μισθολογιο των Αξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων, για την κατασταση και εξελιξη των αξιωματικων και για τα θεματα θητειας, οπως αυτα των ανυποτακτων. Ο υπουργος ειπε οτι το νεο μισθολογιο βρισκεται για περαιτερω επεξεργασια στο υπουργειο Οικονομικων. Επισης για το νομοσχεδιο για τη θητεια, ο κ.Αρσενης παραδεχθηκε οτι υπηρξε καθυστερηση στην καταρτιση του αλλα εξεφρασε την ελπιδα οτι θα λυθει οριστικα και θαρραλεα το προβλημα των ανυποτακτων.

Με την παρουσια για πρωτη φορα του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου, θα γινει σημερα η βραβευση των καλυτερων αθλητων, του 1995, που διοργανωσε για 43η χρονια ο Πανελληνιος Συνδεσμους Αθλητικου Τυπου.Οι καλυτεροι της χρονιας που περασε ειναι ο παγκοσμιος πρωταθλητης της Αρσης Βαρων στην κατηγορια των 83 κιλων Πυρρος Δημας,που συγκεντρωσε 1.344 ψηφους, η πρωταθλητρια μας των 100 μετρων Κατερινα Θανου με 1.007 ψηφους και η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των Εφηβων,950 ψηφους.

Δεμενα στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας παραμενουν τα πλοια λογω της σφοδρης θαλασσοταραχης που προκαλουν στο Αιγαιο οι πολυ θυελλωδεις ανεμοι ενταση εως και 9 μποφορ.

Τσαντα με αδιευκρινιστο μεχρι στιγμης χρηματικο ποσο απεσπασαν τα ξημερωματα,δυο αγνωστοι, στο Λαυριο απο τον ιδιοκτητη καφετεριας, Εμμανουηλ Δασκαλακη,50 ετων.Οι δραστες πυροβολησαν το θυμα εξω απο το σπιτι του, αρπαξαν την τσαντα και εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου. Το θυμα νοσηλευεται στο ΚΑΤ , χωρις να διατρεχει κινδυνο.

Τραγικο θανατο βρηκε το πρωι μια 87χρονη γριουλα στο σπιτι της στην Κοκκινια. Προκειται για την Πελαγια Αντωνιαδου, που βρεθηκε απανθρακωμενη απο ανδρες της πυροσβεστικης υπηρεσιας που εσπευσαν να σβησουν τη φωτια που ξεσπασε στο σπιτι της, μαλλον απο αναμενη σομπα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρες οδομαχιες μεταξυ Ρωσων κομαντος και Τσετσενων αυτονομιστων διεξαγονται στα συνορα Τσετσενιας-Νταγκεσταν οπου βρισκονται εγκλωβισμενοι οι αυτονομιστες με τους ομηρους τους. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο ΙΝΤΕΡΦΑΞ νωριτερα οι ανταρτες ειχαν αρχισει να εκτελουν τους ομηρους, καθως οι διαπραγματευσεις ειχαν οδηγησει σε αδιεξοδο. Συμφωνα με την ιδια πηγη στις μαχες παιρνουν μερος και ρωσικα ελικοπτερα που εκτοξευουν ρουκετες εναντιον των ανταρτων. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για την τυχη των ομηρων.

Η νικη του σοσιαλιστη υποηψηφιου Ζορζε Σαμπαιο επι του συντηρητικου πρωην πρωθυπουργου Ανιμπαλ Καβακο Σιλβα,παρεχει τη δυνατοτητα στο Σοσιαλιστικο κομμα της Πορτογαλιας να κρατησει ολα τα ηνια της εξουσιας ως την αυγη της επομενης χιλιετηριδας. Η επιτυχια του Σαμπαιο στις χθεσινες προεδρικες εκλογες δινει τη δυνατοτητα για πρωτη φορα απο το 1974 τους Σοσιαλιστες να ελεγχουν τοσο την Προεδρια της Δημοκρατιας οσο και την κυβερνηση. Στις χθεσινες προεδρικες εκλογες ο σοσιαλιστης υποψηφιος Ζορζε Σαμπαιο-πρωην δημαρχος της Λισαβονας-νικησε με ποσοστο 53.43% τον συντηρητικο πρωην πρωθυπουργο Ανιμπαλ Καβακο Σιλβα,που ελαβε το 46.17%.

Συνεχιζονται και σημερα στην Τουρκια οι επαφες του επικεφαλης του Ισλαμικου Κομματος της Ευημεριας, Νετσμεντιν Ερμπακαν, για το σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου. Σημερα συνανταται με τον ηγετη του Δημοκρατικου Αριστερου Κομματος, Μπουλεντ Ετσεβιτ. Οι ελπιδες του ομως για σχηματισμο κυβερνησης εχουν μειωθει στο ελαχιστον καθως τις προτασεις του για υποστηριξη απερριψαν τοσο η Τανσου Τσιλερ οσο και ο Μεσουτ Γιλμαζ.

Εκατονταδες Κροατες, Σερβοι και Βοσνιοι που αιχμαλωτισθηκαν κατα τη διαρκεια του πολεμου της Βοσνιας-Ερζεγοβινης προκειται να αφεθουν ελευθεροι απο σημερα, στο πλαισιο της ειρηνευτικης συμφωνιας. Πλεον των 900 αιχμαλωτων προκειται να απελευθερωθουν μεσα στις δυο προσεχεις ημερες απο τα διαφορα στρατοπεδα αιχμαλωτων σε ολους τους τομεις της χωρας, υπο την αιγιδα και την επιστασια της Διεθνους Επιτροπης του Ερυθρου Σταυρου.

Υπογεια πυρηνικη δοκιμη σχεδιαζει να πραγματοποιησει τον επομενο μηνα η Κινα, αναφερει σε σημερινο της δημοσιευμα η "Οικονομικη Εφημεριδα" του Χονγκ Κονγκ. Το δημοσιευμα της εφημεριδας αναφερει οτι η Κινα θα διεξαγει πυρηνικη δοκιμη στις 19 Φεβρουαριου σε ειδικα προετοιμασμενο πεδιο στη βορειοανατολικη Κινα,γιατι θελει να προλαβει την υπογραφη της συνθηκης για την συνολικη απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νικες των πρωτοπορων ολοκληρωθηκε η 16η αγωνιστικη του πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας. Η εκπληξη ομως εγινε στη Τουμπα οπου ο ΠΑΟΚ εχασε με 1-0 απο τον Εδεσσαικο και κινδυνευει πλεον ακομη και με υποβιβασμο αφου βρεθηκε στην 16η θεση της βαθμολογιας. Στο Ολυμπιακο Σταδιο ο Παναθηναικος συνετριψε με 4-0 τον ΟΦΗ. Στο σταδιο Καραισκακη ο Ολυμπιακος νικησε 3-1 τη Λαρισσα, ενω το Σαββατο η ΑΕΚ επικρατησε με 1-0 του Αθηναικου στο Βυρωνα. Στη βαθμολογια προηγειται ο Παναθηναικος με 41 βαθμους και ακολουθουν η ΑΕΚ με 40, ο Ολυμπιακος με 37, ο ΟΦΗ με 29 και ο Πανηλειακος με 23 βαθμους.

Στην πρεμιερα του δευτερου γυρου για το πρωταθλημα της Α1 κατηγοριας στο μπασκετ ο Ολυμπιακος νικησε στη Θεσσαλονικη τον ΠΑΟΚ με 67-58, ενω ο Παναθηναικος γνωρισε το Σαββατο οδυνηρη ηττα στη Νεα Σμυρνη απο τον Πανιωνιο με 78-70, μενοντας 2 βαθμους πισω απο τον πρωτοπορο Ολυμπιακο. Η ηττα αυτη του Παναθηναικου που ηταν η πεμπτη μεσα 21 ημερες, φαινεται οτι θα δρομολογησει εξελιξεις στα εσωτερικα των ``πρασινων`` καθως η διοικηση αναμενεται να λαβει μετρα κυριως σε σχεση με τη διενεξη Μαλκοβιτς-Γουιλκινς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακη επιδεινωση παρουσιαζει ο καιρος με κυρια χαρακτηριστικα τη σημαντικη πτωση της θερμοκρασιας και τους θυελλωδεις ανεμους στο Αιγαιο. Ειδικοτερα στα δυτικα υπαρχουν νεφωσεις με πιθανοτητα για βροχη και λιγες χιονοπτωσεις στα ορεινα. Στην υπολοιπη χωρα τα φαινομενα ειναι πιο εντονα με χιονοπτωσεις στα ορεινα αλλα και τα πεδινα της κεντρικης και βορειας χωρας. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ισχυροι και στα ανατολικα πολυ ισχυροι μεχρι θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις, εντασης εως και 9 μποφορ. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 3 βαθμους, στα δυτικα τους 9, στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα τους 7 και στα νησια του Αιγαιου τους 11 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στα δυτικα προβλεπονται νεφωσεις με πιθανοτητα τοπικων βροχων και λιγων χιονοπτωσεων στα ορεινα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται νεφωσεις με χιονια και στις νοτιοτερες παραθαλασσιες περιοχες χιονονερο. Αργοτερα στην βορεια Ελλαδα, ο καιρος θα βελτιωθει. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα μετριοι μεχρι ισχυροι, στα ανατολικα πολυ ισχυροι μεχρι θυελλωδεις και τοπικα στο Αιγαιο πολυ θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.20 run on Monday, 15 January 1996 - 16:56:29