Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 10)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ολοκληρωνεται τα μεσανυχτα στη Βουλη με ονομαστικη ψηφοφορια η συζητηση επι της προτασης δυσπιστιας της Ν.Δ.
  • Ο Γιωργος Παπανδρεου διαφωνησε με οσους λενε οτι οι αποφασεις του Εκτελεστικου Γραφειου κινουνται εναντια στον Πρωθυπουργο.
  • Σταθεροποιημενη εμφανιζεται η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Τρια ατομα τραυματιστηκαν απο καραμπολα 10 αυτοκινητων και μιας μοτοσυκλετας το πρωι στη Λεωφορο Κηφισιας.
  • Σωοι και οι 13 ναυτικοι μεταξυ των οποιων και 5 Ελληνες φορτηγου πλοιου που βυθιστηκε το πρωι ανοιχτα της Τουρκιας.
  • Ο Προεδρος της Δημοκρατιας και ο Ακης Τσοχατζοπουλος, μεταβαινουν στο Παρισι για την κηδεια του Φρανσουα Μιττεραν.
  • Αρχιζουν αυριο στη Νεα Υορκη οι διαβουλευσεις Ελλαδας- Σκοπιων για το θεμα της ονομασιας.
  • Οι Τσετσενοι ανταρτες εξακολουθουν να κρατουν 160 ομηρους, τους οποιους απειλουν να σκοτωσουν.
  • Αρχισε απο το πρωι στην Τουρκια, ο Νετσμεντιν Ερμπακαν τις διαβουλευσεις για σχηματισμο κυβερνησης.
  • Επισημη επισκεψη στο Βελιγραδι πραγματοποιει ο υπουργος Εξωτερικων της Κροατιας.
  • Η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου αντιμετωπιζει το βραδυ στην Αθηνα την Μπαρτσελονα για το ευρωπαικο πρωταθλημα.
  • Συγκεχυμενη παραμενει η κατασταση στον Ολυμπιακο σχετικα με το θεμα του προπονητη στην ομαδα ποδοσφαιρου.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολοκληρωνεται τα μεσανυχτα στη Βουλη, με ονομαστικη ψηφοφορια η συζητηση επι της προτασης δυσπιστιας που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια εναντιον της κυβερνησης.Στη διαρκεια της χθεσινης ομιλιας του στη Βουλη, ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, δηλωσε οτι μολις ο Πρωθυπουργος σχηματισει πληρη εικονα θα κανει ο,τι ειναι δυνατον για το συμφερον του εθνους και την ενοτητα και προοπτικη του ΠΑΣΟΚ. Εξεφρασε επισης τη διαφωνια του με οσους λενε οτι οι αποφασεις του Εκτελεστικου Γραφειου και της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, κινουνται εναντια στον ηγετη και ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ. Χωρις αντικειμενο χαρακτηρισε την προταση δυσπιστιας ο πρωην υπουργος Κωστας Σημιτης, ο οποιος τονισε οτι η διαδικασια παραιτησης του πρωθυπουργου η διαπιστωσης της αδυναμιας του να ασκησει τα καθηκοντα του και αντικαταστασης του εχει δρομολογηθει. Σε καθε περιπτωση και με οροσημο την 20η Ιανουαριου θα δοθει λυση στο πολιτικο προβλημα της διαδοχης του Πρωθυπουργου δηλωσε ο υπουργος Εργασιας, Στεφανος Τζουμακας. Απο την πλευρα του, ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, τονισε οτι η ημερομηνια της 20ης Ιανουαριου μπορει να ανατραπει απο την πραγματικοτητα που ειναι η βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου.

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, συμφωνα με τους θεραποντες γιατρους, αν και στο μεσημβρινο ιατρικο ανακοινωθεν δεν υπαρχει χαρακτηρισμος για την κατασταση της υγειας. Οπως αναφερει το ιατρικο δελτιο, κατα το τελευταιο 24ωρο η αναπνευστικη λειτουργια του ασθενους υποστηριχθηκε απο αναπνευστηρα μονο κατα τη διαρκεια της νυχτας και επισημαινει οτι χθες εγινε συνεδρια αιμοκαθαρσης. Στο ανακοινωθεν διευκρινιζεται οτι ο ασθενης παρουσιασε ελαφρα παροδικη πυρετικη κινηση, η προελευση της οποιας εξεταζεται. Παραλληλα συνεχιζεται το προγραμμα κινησιοθεραπειας και αναπνευστικης φυσικοθεραπειας.Το πρωι ο Πρωθυπουργος υπεβληθηκε σε νεα αξονικη τομογραφια στο θωρακα, προκειμενου να εντοπιστουν με ακριβεια τα σημεια οπου εχει επανασυγκεντρωθει υγρο στο θωρακα, ωστε οι γιατροι να μπορεσουν το απογευμα η το αργοτερο αυριο με παρακεντησεις να αφαιρεσουν το υγρο αυτο. Ο Αμερικανος φυσιατρος, Τζον Μπακ, αποχωρωντας το μεσημερι απο το Ωνασειο, ειπε οτι ο κ. Παπανδρεου χθες το βραδυ και σημερα το πρωι εμφανισε μικρο πυρετο, αλλα διευκρινισε οτι σε γενικες γραμμες η κατασταση του χθες αλλα και σημερα ηταν καλυτερη απο τις προηγουμενες ημερες. Ανεφερε οτι μπορει να κινειται και να περπατα περισσοτερο, κατι το οποιο ειναι ιδιαιτερα ενθαρρυντικο. Ο κ. Μπακ εξηγησε οτι η μεταφορα του Πρωθυπουργου στις Ηνωμενες Πολιτειες της Αμερικης δεν κρινεται απαραιτητη. Επισης ο Αμερικανος φυσιατρος ειπε στους δημοσιογραφους οτι ο κ. Παπανδρεου ειναι σε θεση να μιλαει αρκετα καλα, αλλα απαντησε οτι δεν γνωριζει εαν εχει τη δυνατοτητα να συζητησει για τα πολιτικα πραγματα.Τελος οι θεραποντες γιατροι ανεφεραν οτι δεν υπαρχει θεμα ιου η λοιμωξης οπως προκυπτει απο τις εργαστηριακες εξετασεις.

Τρεις τραυματιες ειναι ο απολογισμος καραμπολας με 10 αυτοκινητα και μια μοτοσυκλετα που σημειωθηκε λιγο πριν το μεσημερι στη λεωφορο Κηφισιας στο υψος του νοσοκομειου ``ΥΓΕΙΑ``.Σε ολα τα αυτοκινητα σημειωθηκαν υλικες ζημιες ενω ο δρομος αποκλειστηκε για μια περιπου ωρα με αποτελεσμα να προκληθει κυκλοφοριακη συμφορηση. Και οι τρεις τραυματιες μεταφερθηκαν σε νοσοκομειο και οπως ειπαν οι γιατροι κανεις δεν διατρεχει κινδυνο. Απο την Τροχαια γινονται ερευνες για να διαπιστωθουν τα αιτια και οι ακριβεις συνθηκες του ατυχηματος.

Βυθιστηκε το πρωι το κυπριακο φορτηγο πλοιο ``Καπεταν Μανωλης`` ενω επλεε ανοικτα της Τουρκιας. Το πληρωμα του 5 Ελληνες και 8 αλλοδαποι παρεληφθησαν σωοι απο διερχομενο βουλγαρικο πλοιο το οποιο εσπευσε σε βοηθεια.Οι Ελληνες ναυτικοι που επεβαιναν ειναι οι Σουμπουλης Χατζηθεοδωρου πλοιαρχος, Θοδωρος Καπραδελος υποπλοιαρχος, Βασιλειος Παπουτσογλου ανθυποπλοιαρχος, Σταυρος Βατιστας Α` μηχανικος και ο Λευτερης Σουλης, μαγειρας.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, θα μεταβει στο Παρισι, προκειμενου να παρακολουθησει την Πεμπτη τη νεκρωσιμη ακολουθια που θα ψαλλει για τον Φρανσουα Μιτεραν στο καθεδρικο ναο της Νοτρ Νταμ.Στη γαλλικη πρωτευουσα θα μεταβει και ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος. Τη Νεα Δημοκρατια θα εκπροσωπησει ο πρωην Πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης.

Αρχισε απο το πρωι η επιβιβαση των ανδρων και η φορτωση των οχηματων της ελληνικης ειρηνευτικης αποστολης στη Βοσνια στο επιβατικο οχηματαγωγο πλοιο ``Φαιδρα`` στο λιμανι της Θεσσαλονικης. Στην αποστολη μετεχουν 180 αξιωματικοι και υπαξιωματικοι ενω φορτωνονται και 130 οχηματα μεταφορας υλικων, προσωπικου καθως και ασθενοφορα.

Αρχιζουν αυριο στη Νεα Υορκη υπο την αιγιδα του Σαιρους Βανς, οι διαβουλευσεις Ελλαδας-Σκοπιων για το ζητημα της ονομασιας. Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, διεψευσε πληροφοριες οτι κατα τις συνομιλιες αυτες θα τεθει προς συζητηση το ονομα ``Νεα Μακεδονια``.

Στα Χανια και νεα εμπλοκη παρουσιασθηκε το πρωι στη δικη του Στυλιανου Σχοινακη,ο οποιος κατηγορειται για τον φονο του 29χρονου, Στελιου Δασκαλακη και του 40χρονου αστυνομικου, Σπυρου Κριαρη, το βραδυ της 20ης Ιουνιου 1994, σε καφετερια του Ρεθυμνου. Η δικη αρχισε την προηγουμενη Δευτερα, αλλα διακοπηκε υστερα απο ενταση που προκληθηκε με αποτελεσμα να τραυματιστει ο συνηγορος, Φωτης Κουβελης. Σημερα στο δικαστηριο οι συνηγοροι υπερασπισης ζητησαν πενθημερη αναβολη, ωστε να ενημερωθουν καλυτερα επι της δικογραφιας. Το αιτημα τους δεν εγινε δεκτο με αποτελεσμα οι δυο συνηγοροι να παραιτηθουν. Το δικαστηριο μετα απο συσκεψη ορισε αυταπαγγελτα συνηγορο υπερασπισης τον δικηγορο Δημητρη Ποντικακη και διεκοψε για τις 10, αυριο το πρωι.

Φθανει αργα το απογευμα στην Αθηνα απο τη Ρωμη η υπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας, Σουζαν Ανιελι, η οποια πραγματοποιει περιοδεια στις πρωτευουσες των κρατων μελων της Ευρωπαικης Ενωσης με την ιδιοτητα της Προεδρου του Συμβουλιου υπουργων Εξωτερικων της Κοινοτητας. Η κ.Ανιελι θα εχει συνομιλιες με τον υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια και τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, Γιωργο Ρωμαιο. Αντικειμενο συζητησης θα αποτελεσει μεταξυ αλλων και το θεμα ορισμου εκπροσωπου της Ευρωπαικης Ενωσης για το Κυπριακο.

Κλειστες θα παραμεινουν τη Δευτερα 15 Ιανουαριου οι υπηρεσιες της πρεσβειας των ΗΠΑ στην Αθηνα και των αμερικανικων προξενειων σε Αθηνα και Θεσσαλονικη, λογω της επετειου της γεννησης του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ που αποτελει εθνικη εορτη στις ΗΠΑ. Κλειστες θα παραμεινουν και ολες οι αμερικανικες κυβερνητικες υπηρεσιες στην Ελλαδα εκτος της αμερικανικης βιβλιοθηκης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα συνορα του Νταγκεσταν με την Τσετσενια εχει ακινητοποιηθει η αυτοκινητοπομπη που μεταφερει τους τσετσενους ανταρτες και τους ομηρους τους,μετα τον τερματισμο της καταληψης του νοσοκομειου στο Κιζλιαρ,δηλωσε Ρωσος αξιωματουχος. Ο ιδιος επεσημανε οτι οι τσετσενοι ανταρτες απειλουν να εκτελεσουν τους ομηρους αν δεν τους δοθει η δυνατοτητα να συνεχισουν την πορεια τους για την Τσετσενια. Οι απαγωγεις εξακολουθουν να κρατουν 160 ατομα αφου απελευθερωσαν περιπου 2.000 ομηρους που κρατουσαν στο Νταγκεσταν. Μεταξυ των ομηρων ειναι και 10 εθελοντες. Τα ρωσικα στρατευματα στην Τσετσενια, βρισκονται σε επιφυλακη για να αποτρεψουν την οποια μετακινηση των Τσετσενων αυτονομιστων.Εξαλλου, οπως μετεδωσε το γαλλικο πρακτορειο η υποστηριζομενη απο τη Μοσχα κυβερνηση της Τσετσενιας απηλλαγη των καθηκοντων της.

Με την εντολη σχηματισμου κυβερνησης στα χερια του ο ισλαμιστης ηγετης του κομματος της Ευημεριας, Νετσμετιν Ερμπακαν αρχισε απο σημερα το δυσκολο εργο της αναζητησης συμμαχων για τη συγκροτηση βιωσιμου κυβερνητικου συνασπισμου. Ο Ερμπακαν,που διαθετει 158 βουλευτες και χρειαζεται την ψηφο αλλων 118 για να σχηματισει κυβερνηση,θα πρεπει να αποσπασει την υποστηριξη τουλαχιστον ενος απο τα δυο μεγαλα κεντροδεξια κομματα.Συμφωνα με πολιτικους αναλυτες στην Αγκυρα μονο το κομμα της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ, υπαρχει πιθανοτητα να συνεργασθει με τους Ισλαμιστες.

Ο υπουργος Εξωτερικων της Κροατιας Ματε Γκρανιτς εφτασε σημερα στο Βελιγραδι για επισημη επισκεψη, την πρωτη που πραγματοποιει στην Ομοσπονδιακη Δημοκρατια της Γιουγκοσλαβιας. Ο Γκρανιτς θα γινει δεκτος απο τον Σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και στη συνεχεια θα εχει δυο γυρους συνομιλιων με τον Γιουγκοσλαβο ομολογο του Μιλαν Μιλουτινοβιτς, ανεφεραν καλα πληροφορημενες πηγες στο Βελιγραδι. Στο μεταξυ για παραβιαση της εκεχειριας, στα μετωπα της Βοσνιας κατηγορησε το στρατο της Βοσνιακης κυβερνησης το γενικο επιτελειο των Σερβων της Βοσνιας. Οι Σερβοβοσνιοι υποστηριξαν οτι οι μουσουλμανικες δυναμεις ανοιξαν πυρ εναντιον Σερβικων θεσεων στη βορειοανατολικη Βοσνια. Οι δυναμεις του Παλε, δεν απαντησαν στα πυρα.

Τα 6 εκατομμυρια εχουν φθασει οι ανεργοι στη Γερμανια, συμφωνα με ανακοινωση της Συνομοσπονδιας Γερμανικων Συνδικατων. Με την ανακοινωση αυτη, η πανισχυρη συνομοσπονδια διαψευδει τα επισημα στοιχεια με τα οποια υπολογιζονται σε 3.800.000 οι ανεργοι.

Δυο ατομα εχασαν τη ζωη τους και αρκετα τραυματιστηκαν σε επιθεση αυτοκτονιας με παγιδευμενο φορτηγο εναντιον του δημαρχειου της πολης Λαρμπατας,40 χιλιομετρα νοτιανατολικα του Αλγεριου,γραφουν σημερα οι αλγερινες εφημεριδες. Απο την εκρηξη που ηταν ισχυροτατη καταστραφηκαν αρκετα σπιτια, με αποτελεσμα 55 οικογενειες να μεινουν αστεγες.

Το Ισραηλ απελευθερωσε σημερα 150 Παλαιστινιους κρατουμενους. Προκειται για την πρωτη ομαδα Παλαιστινιων απο τους 1.200 συνολικα κρατουμενους τους οποιους αναμενεται να ελευθερωσουν οι ισραηλινες αρχες, εγινε γνωστο απο παλαιστινιακη πηγη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ομαδα μπασκετ της Μπαρτσελονα υποδεχεται αποψε στις 9.30 στο κλειστο των ολυμπιακων εγκαταστασεων ο Παναθηναικος. Στοχος των "πρασινων",που θα εχουν στη συνθεση τους το Ντομινικ Γουιλκινς,ειναι η υπερκαλυψη της διαφορας των 6 ποντων, που ειχαν χασει στο πρωτο ματς στην Ισπανια.

Συνεχιζεται η ενταση στο χωρο του μπασκετ μετα τις δηλωσεις που φερεται οτι εκανε ο Στηβ Γιατζογλου συμφωνα με τις οποιες ειχε δωροδοκησει οταν ηταν προπονητης του Ολυμπιακου επι Κοσκωτα,το διαιτητη Τακη Σταυρου.Ο ιδιος ο κ.Γιατζογλου,θεωρει οτι η επιμαχη κασετα που εκουσθηκε σε εκπομπη της ΕΤ3 με τη φωνη του ειναι κατασκευασμενη αλλα ο δημοσιογραφος Κυριακος Θωμαιδης δηλωνει οτι η κασετα ειναι γνησια και οτι τα οσα ακουγονται σ'αυτην τα ειπε ο κ. Γιατζογλου παρουσια τριων δημοσιογραφων, πριν τρια χρονια, οταν ηταν προπονητης στον Αρη.Στο χορο μπηκε και ο Ολυμπιακος που ανακοινωσε οτι θα καταθεσει μηνυσεις εναντιον της ΕΤ3 και κατα παντος υπευθυνου, κανοντας λογο για ``υστεροβουλο παιχνιδι``, ενω λαδι στη φωτια ερριξε ο νομικος συμβουλος του Παναθηναικου, Τακης Μπαλτακος, λεγοντας οτι ετσι εξηγειται το οτι ο Παναθηναικος δεν παιρνει πρωταθλημα.

Συγκεχυμενη παραμενει η κατασταση στον Ολυμπιακο και ο προπονητης της ομαδας, Σταυρος Διαμαντοπουλος βρισκεται σε κατασταση αναμονης καθως ο συλλογος περιμενει απαντησεις απο ξενους και ελληνες προπονητες στους οποιους εχει κανει προτασεις. Συμφωνα με πληροφοριες ο Ολυμπιακος εχει κανει προτασεις τοσο στον Κενι Νταλγκλις, οσο και στον Ολλανδο Ααντ Ντε Μος, που απολυθηκε χθες απο τη Βερντερ Βρεμης.

Σπουδαιο διεθνες φιλικο παιχνιδι με την πρωταθλητρια Βελγιου, Αντερλεχτ,δινει αποψε στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας ο Παναθηναικος.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, τοπικα αυξημενες στα ανατολικα και νοτια. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 11 βαθμους στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 17 και στο Αιγαιο τους 16 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις. Τις πρωινες ωρες θα σημειωθουν λιγες ομιχλες.Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει ανοδο.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Wednesday, 10 January 1996 - 17:00:11