Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 09)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ολοκληρωνεται αυριο το βραδυ στη Βουλη, με ονομαστικη ψηφοφορια η συζητηση για την προταση δυσπιστιας της Ν.Δ.
  • Καλη χαρακτηριζεται η γενικη κλινικη κατασταση του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Κυβερνητικη συσκεψη πραγματοποιηθηκε το πρωι για την πολιτικη στον τομεα των φαρμακων.
  • Αναχωρησε σημερα το τελευταιο τμημα της ελληνικης δυναμης για τη Βοσνια.
  • Αρχιζουν μεθαυριο στη Νεα Υορκη οι διαβουλευσεις Ελλαδας-Σκοπιων για το ζητημα της ονομασιας.
  • Αρχισε σημερα η απογραφη των δικαιουχων των δελτιων κοινωνικου τουρισμου της Εργατικης Εστιας.
  • Σε οριακο σημειο εχει φθασει η κατασταση της υγειας του Χριστοφορου Μαρινου.
  • Κηδευεται την Πεμπτη στην γεννετειρα του ο Πρωην Προεδρος της Γαλλιας, Φρανσουα Μιττεραν.
  • Ενταση στην Τσετσενια οπου οι ανταρτες κρατουν 100 περιπου ομηρους.
  • Τουλαχιστον 35 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο τις χιονοθυελλες που πληττουν τις Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Ετοιμος να σχηματισει κυβερνηση συνεργασιας, δηλωσε ο Νετσμεντιν Ερμπακαν μετα τη συναντηση του με τον Σουλειμαν Ντεμιρελ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζεται αποψε στη Βουλη η αντιπαραθεση μεταξυ κυβερνησης και αξιωματικης αντιπολιτευσης επι της συζητησης για την προταση δυσπιστιας που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια.Η συζητηση θα ολοκληρωθει αυριο το βραδυ με ονομαστικη ψηφοφορια. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ,με αφορμη το πολιτικο προβλημα που δημιουργειται απο την παρατεταμενη ασθενεια το Πρωθυπουργου χαρακτηρισε την προταση ως πρωτοβουλια θεσμικης ευθυνης του κομματος του και τονισε οτι υπαρχει κινδυνος πολιτικης ανωμαλιας και συνταγματικης εκτροπης. Απαντωντας ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος, χαρακτηρισε καλοδεχουμενη την καταθεση της προτασης δυσπιστιας την οποια, οπως ειπε, η κυβερνηση θα αντιμετωπισει με υπευθυνοτητα. Ο υπουργος Δικαιοσυνης, Γιαννης Ποττακης κατα τη ομιλια του, υποστηριξε οτι δεν υπαρχει χρονικο οριο στην αναπληρωση του Πρωθυπουργου. Ομως ο υπουργος Μεταφορων, Ευαγγελος Βενιζελος, τονισε οτι υπαρχει προβλημα πολιτικου χαρακτηρα και θα δοθει οπως ειπε πολιτικη λυση χωρις καθυστερησεις και προφασεις.

Την προταση δηλωσαν οτι θα υπερψηφισουν οι βουλευτες της Πολιτικης Ανοιξης αν και τη χαρακτηρισαν ασκοπη. Αντιθετα το ΚΚΕ, δηλωσε οτι η προταση της Νεας Δημοκρατιας, αποτελει εμπαιγμο με τον οποιο αρνουνται να συμπραξουν.

Λακωνικο ειναι το ιατρικο δελτιο που διανεμηθηκε στις 14.15 το μεσημερι. Οπως αναφερει ``η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου παραμενει σταθεροποιημενη. Ο ασθενης υποβαλλεται σε περιοδικη αιμοκαθαρση, υποστηριξη απο αναπνευστηρα κατα τη διαρκεια της νυχτας και κινησιοθεραπεια``. Ο κ. Παπανδρεου αναμενεται να υποβληθει σημερα σε αιμοκαθαρση προκειμενου με τη διαδικασια αυτη να αφαιρεθει ενα μερος του υγρου που εχει συγκεντρωθει στο θωρακα. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Παπανδρεου δεν ειχε μια ιδιαιτερα ησυχη νυχτα οπως τα προηγουμενα 24ωρα, διοτι τα ξημερωματα χρειαστηκε φυσιοθεραπεια στο θωρακα επειδη υπηρξε διαταραχη στις τιμες των αεριων του αιματος που εδειχναν οχι ιδανικη οξυγονση του οργανισμου.

Ο Πρωθυπουργος υποστηριχθηκε καθ'ολη της διαρκεια της νυχτας με αναπνευστηρας ενω η φυσικοθεραπεια που εγινε στις 2 με 3 τα ξημερωματα αποδοθηκε απο καποιον θεραποντα ιατρο στο γεγονος οτι οι Αμερικανοι φυσιατροι βιαζονται να ολοκληρωσουν το προγραμμα αποκαταστασης του ασθενους γι'αυτο εργαζονται και κατα τις νυχτερινες ωρες. Το γεγονος οτι ο Πρωθυπουργος εμφανισε χθες πυρετο ο οποιος ομως δεν ξεπερασε το 37 και μισο ανησυχησε προς στιγμη τους γιατρους οι οποιοι φοβηθηκαν μπροστα σε μια νεα λοιμωξη. Ομως οι φοβοι τους αυτοι δεν επιβεβαιωθηκαν γιατι χθες αλλα και σημερα οι εργαστηριακες μετρησεις ηταν απολυτα καθησυχαστικες. Οσον αφορα το θεμα της μεταβασης του Πρωθυπουργου στην Αμερικη ενδεχομενο το οποιο εξακολουθει να συζητειται, κορυφαιοι θεραποντες ιατροι του κ. Παπανδρεου ελεγαν οτι η μεταβαση του στην Αμερικη δεν ειναι ισως η καλυτερη ιδεα , διοτι απλουστατα δεν θα τον ωφελουσε σε τιποτα.

Τελος οσον αφορα την οξεια ηπατιτιδα Β που προσεβαλε την συζυγο του Πρωθυπουργου κυρια Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου φαινεται να δινει πλεον ηπιοτερα συμπτωματα μετα τη φαρμακευτικη αγωγη την οποια ακολουθει. Οι θεραποντες ιατροι της ειναι αισιοδοξοι οτι θα καταφερουν μεσα σε οκτω το λιγοτερο εβδομαδες να εχει ξεπερασει το προβλημα που την ταλαιπωρει.

Δεκτη εκανε τελικα το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων την προσφυγη του Χριστοφορου Μαρινου για αποφυλακιση.Συμφωνα με το βουλευμα του Συμβουλιου,ο Μαρινος,μετα τη νοσηλεια του μπορει να επιστρεψει στο σπιτι του αλλα θα φρουρειται ολο το 24ωρο για να αποφευχθει τυχον διαφυγη του. Παντως η κατασταση της υγειας του Μαρινου βρισκεται σε οριακο σημειο καθως σημερα εισηλθε στην 69-η ημερα απεργιας πεινας. Υπενθυμιζεται οτι ο Μαρινος εχει προφυλακιστει κατηγορουμενος για τη συμμετοχη του στη ληστεια και το φονο του ταμια του Γενικου Κρατικου Νοσοκομειου Νικαιας, Δημητρη Μαντουβαλου.

Η πολιτικη στον τομεα των φαρμακων εξεταστηκε σε κυβερνητικη συσκεψη που πραγματοποιηθηκε το πρωι υπο την προεδρια του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, Γιαννου Παπαντωνιου.Σημειωνεται οτι εχουν διαπιστωθει αρκετες περιπτωσεις υπερτιμολογησης φαρμακων και υπερβολικης συνταγογραφιας.

Παρουσια της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας, εγινε το πρωι σε στρατοπεδο στην Αλεξανδρεια Ημαθιας, η τελετη αναχωρησης της ελληνικης δυναμης για τη Βοσνια. Στην τελετη παραβρεθηκαν οι υπουργοι Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης και Μακεδονιας-Θρακης, Κωστας Τριαριδης. Με την αναχωρηση του ελληνικου λοχου μεταφορων ολοκληρωνεται η συμμετοχη της χωρας μας στη ΝΑΤΟικη δυναμη υποστηριξης της ειρηνευτικης συμφωνιας για τη Βοσνια.

Αρχιζουν μεθαυριο Πεμπτη στη Νεα Υορκη υπο την αιγιδα του Σαιρους Βανς, οι διαβουλευσεις Ελλαδας-Σκοπιων για το ζητημα της ονομασιας. Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, διεψευσε χθες τις πληροφοριες οτι κατα τις συνομιλιες αυτες θα τεθει προς συζητηση το ονομα ``Νεα Μακεδονια``.

Αρχισε σημερα η απογραφη των δικαιουχων των δελτιων κοινωνικου τουρισμου της Εργατικης Εστιας, απο τα κατα τοπους γραφεια. Συμφωνα με το προγραμμα, η απογραφη θα ολοκληρωθει στις αρχες Μαρτιου. Σημερα και αυριο, απογραφονται οι δικαιουχοι των οποιων το επωνυμο αρχιζει απο Α. Στο προγραμμα αυτο αναμενεται να συμμετασχουν περιπου 200 χιλιαδες εργαζομενοι και συνταξιουχοι.

Πεθανε χθες απο ανακοπη καρδιας ο Πρωην Γενικος Διευθυντης του ΟΤΕ, Θεοφανης Τομπρας. Το ΠΑΣΟΚ με σχετικη ανακοινωση του, εξεφρασε τη λυπη του για το θανατο του, προσθεσε οτι ο Θεοφανης Τομπρας, υπηρξε ενας απο τους συνεπεις αγωνιστες στις ταξεις της δημοκρατικης παραταξης που βρεθηκε στο πλευρο του Ανδρεα Παπανδρεου σε ιδιαιτερα δυσκολες στιγμες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κηδευεται την Πεμπτη στη γεννετειρα του Ζαρνακ, της νοτιοδυτικης Γαλλιας, ο πρωην Προεδρος της χωρας, Φρανσουα Μιτεραν που πεθανε χθες σε ηλικια 80 ετων. Την ιδια ημερα θα κηρυχθει στη Γαλλια εθνικο πενθος και οι σημαιες θα κυματιζουν μεσιστιες. Ταυτοχρονα με τη νεκρωσιμη ακολουθια και την ταφη του Μιτεραν, θα ψαλει νεκρωσιμη ακολουθια και στον καθεδρικο ναο της Νοτρ Νταμ στο Παρισι. Στο μεταξυ, συλληπητηρια για το θανατο του πρωην Προεδρου της Γαλλιας, εξεφρασε και η Κουβα επισημαινοντας οτι ο θανατος του ειναι απωλεια για ολη την ανθρωποτητα.

Περισσοτερους απο 100 ομηρους κρατουν Τσετσενοι αυτονομιστες ανταρτες, που κατελαβαν στη διαρκεια της νυχτας δυο νοσηλευτικα ιδρυματα στην πολη Κιζλιαρ του γειτονικου Νταγκεσταν. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, κατα την επιθεση των 50 περιπου ανταρτων, εχασαν τη ζωη τους 7 ατομα. Το πρωι συνηλθε εκτακτως το ρωσικο υπουργικο συμβουλιο, ενω ο Προεδρος Γιελτσιν εμφανισθηκε ιδιαιτερα ανησυχος και κατηγορησε για αδρανεια τους στρατηγους του. Οι ανταρτες απειλουν να σκοτωσουν τους ομηρους αν δεν αποχωρησουν απο την Τσετσενια οι ρωσικες δυναμεις. Η πολη του Κιζλιαρ εχει περικυκλωθει απο ρωσικες δυναμεις, ενω ολοκληρη η αστυνομικη δυναμη της περιοχης βρισκεται σε επιφυλακη.

Τουλαχιστον 35 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους απο τις χιονοθυελλες που πληττουν τις τελευταιες ημερες τις βορειοανατολικες περιοχες των ΗΠΑ, συμφωνα με το νεοτερο απολογισμο των αρχων. Το στρωμα χιονιου στη Νεα Υορκη εχει φθασει τους 65 ποντους. Στην πολη εχει απαγορευθει η κυκλοφορια των οχηματων και των τρενων ενω κλειστα παραμενουν και τα τρια αεροδρομια της περιοχης. Απο την κακοκαιρια παρελυσε και η Ουασιγκτον, που καλυφθηκε απο 80 εκατοστα χιονιου, ενω δε λειτουργουν τα σχολεια και οι κρατικες υπηρεσιες. Κλειστα παραμενουν και τα αεροδρομια της Ουασιγκτον,της Βαλτιμορης και της Φιλαδελφειας.Λογω της κακοκαιριας εχουν κηρυχθει σε κατασταση εκτακτης αναγκης οι περιοχες απο τη Γεωργια ως τον Καναδα, εκταση που σε εδαφικο μεγεθος, ισοδυναμει με τα κρατη της Γαλλιας, της Γερμανιας και της Πολωνιας, ενωμενα το ενα διπλα στο αλλο.

Ετοιμος να σχηματισει κυβερνηση συνεργασιας με οποιοδηποτε απο τα υπολοιπα τεσσερα κοινοβουλευτικα κομματα στην Τουρκια δηλωσε σημερα ο ισλαμιστης ηγετης Νετσμετιν Ερμπακαν,μετα τη συναντηση του με τον προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ. Με 158 εδρες σε συνολο 550 της νεας Βουλης ο Ερμπακαν υπολειπεται 118 εδρων της απολυτης πλειοψηφιας και για να σχηματισει κυβερνηση χρειαζεται τη στηριξη τουλαχιστον ενος απο τα δυο κεντροδεξια κομματα της Τανσου Τσιλερ και του Μεσουτ Γιλμαζ. Το κομμα του Ορθου Δρομου της Τσιλερ εχει απορριψει κατηγορηματικα το ενδεχομενο κυβερνητικης συνεργασιας με τους ισλαμιστες ,αλλα το κομμα της Μητερας Πατριδας του Γιλμαζ αφησε να εννοηθει οτι το εξεταζει.

Επαναλαμβανεται σημερα στην Παντοβα η δικη του πρωην πρωθυπουργου της Ιταλιας Τζουλιο Αντρεοττι, ο οποιος κατηγορειται για συνεργασια με τη Μαφια.Η δικη θα πραγματοποιηθει παρουσια του πρωην στελεχους της Μαφια, Τομασο Μπουσκετα , που συνεργαζεται με την αστυνομια. Ο Μπουσκετα κατηγορει το Τζουλιο Αντρεοτι, οτι προσεφερε τις υπηρεσιες του στο οργανωμενο εγκλημα.

Οι στασιαστες κρατουμενοι στις τουρκικες φυλακες απελευθερωσαν και τους 29 δεσμοφυλακες και αξιωματουχους,που κρατουσαν ομηρους,τερματιζοντας την εξεγερση τους,ανακοινωσε η τουρκικη Ενωση για τα Ανρωπινα Δικαιωματα.Νωριτερα απολυθηκε ο διευθυντης και ο υποδιευθυντης των φυλακων Ουμρανιγιε της Κωνσταντινουπολης και διαταχθηκε η διεξαγωγη ανακρισεων σχετικα με την αιματηρη καταστολη της στασης στο ιδιο συγκροτημα την περασμενη Πεμπτη. Οι στασιαστες, στην πλειοψηφια τους μελη αριστερων οργανωσεων κρατουσαν 29 ομηρους σε φυλακες της Κωνσταντινουπολης,της Σμυρνης και στο Μπερτιν της βορειας Τουρκιας. Η αναταραχη ειχε επεκταθει και σε αρκετες αλλες φυλακες,οπου οι κρατουμενοι ειχαν κηρυξει απεργια πεινας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαλος εχει ξεσπασει στο χωρο του μπασκετ, μετα τις αποκαλυψεις που εγιναν σε χθεσινοβραδυνη εκπομπη της ΕΤ3, οπου εμφανιστηκε κασετα στην οποια ακουγεται ο προπονητης του Ηρακλη, Στιβ Γιατζογλου να λεει οτι οταν ηταν προπονητης του Ολυμπιακου ειχε δωροδοκησει με 500.000 δραχμες τον Αθηναιο διαιτητη, Τακη Σταυρου και οτι την εποχη Κοσκωτα, εδινε σε αρκετους διαιτητες "φακελλακια". Τις καταγγελιες αυτες ειχε κανει ο κ.Γιατζογλου, πριν τρια χρονια,οταν ηταν προπονητης του Αρη, προς τον τοτε προεδρο της ομαδας της Θεσσαλονικης, Θεοφιλο Μητρουδη, μολις ειχε γινει γνωστο οτι τον αγωνα Αρη-Ολυμπιακου, θα διαιτητευαν οι κυριοι Σταυρου και Βορεαδης. Ο αμεσα θιγομενος διαιτητης, Τακης Σταυρου, δηλωσε οτι ολα αυτα ειναι ``ασυστολα ψευδη``, οτι θα καταφυγει στη Δικαιοσυνη για προστατεψει την τιμη του.Απο την αλλη πλευρα, ο κ. Γιατζογλου, που μολις χθες ανελαβε την τεχνικη ηγεσια του Ηρακλη, δηλωσε οτι δεν θυμαται να εγινε αυτη η συνομιλια και οτι δεν καταλαβαινει τι νοημα εχει να βγαινει τωρα αυτο το αποσπασμα μιας παλιας συνομιλιας, αφου ``οι προπονητες με τους παραγοντες μιλανε καθε μερα και λενε χιλια-δυο πραγματα``,οπως ειπε.

Εξελιξεις αναμενονται απο στιγμη σε στιγμη στον Ολυμπιακο με κυριο θυμα τον προπονητη της ομαδας, Σταυρο Διαμαντοπουλο. Ο Κατερινιωτης τεχνικος μετραει μερες, αν οχι ωρες , αφου οι σχεσεις του με τους περισσοτερους ποδοσφαιριστες ειναι ασχημες και οπως συμβαινει ς αυτες τις περιπτωσεις, απολυεται ο προπονητης. Χθες ο κ. Διαμαντοπουλος μετα το τελος της προπονησης ειχε ιδιαιτερη συνομιλια με τον αρχηγο της ομαδας, Γιωργο Σκαρταδο, ο οποιος του ζητησε εξηγησεις για τον αποκλεισμο του απο την 16αδα του αγωνα με τον Εδεσσαικο.Κατ ιδιαν συζητηση με τον κ. Διαμαντοπουλο ειχε και ο Βασιλης Καραπιαλης, που σημερα περιμενει την απαντηση της διοικησης του Ολυμπιακου, στο αιτημα του να του δοθει μεταγραφη. Η απαντηση θα ειναι αρνητικη και οχι μονο αυτο αλλα ο παικτης θα κληθει σε απολογια και συμφωνα με πληροφοριες θα τιμωρηθει με διακοπη συμβολαιου.

Κρισιμο παιχνιδι δινει αποψε ο ΠΑΟΚ στη Λιουμπλιανα της Σλοβενιας, για το Ευρωπαικο Κυπελλο μπασκετ. Αντιμετωπιζει την Ολυμπια, ενω ο αγωνας θα μεταδοθει στις 9.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν και σημερα σε ολη τη χωρα με βροχες στα ανατολικα και νοτια και χιονια στα ορεινα της ηπειρωτικης χωρας. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 7 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 12 και στα νησια τους 14 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στην ανατολικη Ελλαδα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις και ειναι πιθανο να σημειωθουν ασθενεις βροχες και στα ορεινα λιγα χιονια. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Tuesday, 9 January 1996 - 17:10:07