Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 08)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε εξελιξη απο το απογευμα η συζητηση στη βουλη επι της προτασης μομφης κατα της κυβερνησης,που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια.
  • Συναντηση του Γιωργου Παπανδρεου με τον πρωθυπουργο και τον Κωστα Σκανδαλιδη,ο οποιος ενημερωσε τον προεδρο της Δημοκρατιας για την οριστικη λυση που προωθει εντος του μηνος το ΠΑΣΟΚ.
  • Κλιμα αισιοδοξιας στο Ωνασειο απο τη μικρη αλλα σταθερη βελτιωση που παρουσιαζει η υγεια του πρωθυπουργου.
  • Διεθνης συγκινηση για το θανατο του Φρανσουα Μιτεραν,που πεθανε σε ηλικια 79 ετων χανοντας τη μαχη με την επαρατο νοσο.
  • Αεροπορικη τραγωδια στο Ζαιρ.Συνετριβη αεροσκαφος τυπου ΑΝΤΟΝΟΦ, νεκροι οι 205 επιβατες.
  • Δυο νεκροι και ενας σοβαρα τραυματιας απο εκρηξη σε στρατοπεδο στις Κεχριες Κορινθου.
  • Περιπου 20 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους στις Ηνωμενες Πολιτειες απο τη σφοδρη κακοκαιρια που πληττει τις βορειοανατολικες περιοχες.
  • Κακοκαιρια με χιονοπτωσεις πληττει και τη βορειο Ελλαδα.
  • Τοπικες βροχες,ασθενεις χιονοπτωσεις,ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 0 με 14 προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.
  • Διασταση αποψεων στην πρωτη συναντηση μεταξυ ΓΣΕΕ και εργοδοτων για τη νεα συμβαση εργασιας.
  • Ενταση και αψιμαχιες στα Χανια οπου αρχισε η δικη του Στελιου Σχοινακη,που κατηγορειται για τη δολοφονια δυο ατομων.
  • Ενα μεγαλο ντερμπι μεταξυ Παναθηναικου και Ολυμπιακου ανεδειξε η σημερινη κληρωση του κυπελλου μπασκετ.
  • Ο Λευτερης Σουμποτιτς επισημα απο σημερα ο νεος τεχνικος της ομαδας μπασκετ της ΑΕΚ.
  • Σημαντικη ανοδος 1,30% στο Χρηματιστηριο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην αντιδραση του πρωθυπουργου στην προταση που προκειται να του κανουν μελη του Εκτελεστικου Γραφειου,σχετικα με το θεμα της αντικαταστασης του,επικεντρωνεται το ενδιαφερον των πολιτικων εξελιξεων,μια και η υγεια του κ.Παπανδρεου εξακολουθει να εμφανιζεται σταθεροποιημενη και να παρουσιαζει μικρη βελτιωση,γεγονος που εχει δημιουργησει κλιμα αισιοδοξιας στο Ωνασειο.Η εβδομαδα που αρχισε σημερα χαρακτηριζεται κρισιμη και καθοριστικη για τις περαιτερω εξελιξεις,ενω σημαντικο ρολο αναμενεται να διαδραματισει και ο Γιωργος Παπανδρεου,ο οποιος συναντηθηκε το πρωι με τον πρωθυπουργο, αλλα οπως αφησε να εννοηθει δεν του ανοιξε συζητηση για το θεμα της αντικαταστασης.Ο υπουργος Παιδειας συναντηθηκε στη συνεχεια με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ,Κωστα Σκανδαλιδη,ο οποιος το μεσημερι εγινε δεκτος απο τον προεδρο της Δημοκρατιας και τον ενημερωσε για τις θεσεις του κομματος σχετικα με την οριστικη λυση που προωθει εντος του μηνος.Αμεσως μετα τη συναντηση ο κ.Σκανδαλιδης δηλωσε οτι ενημερωσε τον προεδρο της Δημοκρατιας για τις αποφασεις του Εκτελεστικου Γραφειου και τις προοπτικες του κινηματος,ενω εγινε συζητηση και για ολες τις πολιτικες εξελιξεις.Σε ερωτηση για τη συναντηση του με τον Γιωργο Παπανδρεου ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ δεν θελησε να δωσει λεπτομερειες και ανακοινωσε οτι αυριο θα συναντηθει με τον κ.Παπαντωνιου. Σε ερωτηση αν ο προεδρος της Δημοκρατιας πρεπει να αναλαβει καποιες πρωτοβουλιες, ο κ.Σκανδαλιδης ειπε πως ο κ.Στεφανοπουλος κινειται στα συνταγματικα του πλαισια. Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε συσκεψη υπο την προεδρια του κ. Τσοχατζοπουλου,με θεμα την τακτικη που θα τηρησει η κυβερνηση στην προταση μομφης.Στη συσκεψη συμμετειχαν ο κ.Λιβανης,το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και οι επικεφαλης των Κοινοβουλευτικων Τομεων.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι ο πρωθυπουργος θα εχει ενημερωθει μεχρι τις 20 του μηνος για το θεμα της αντικαταστασης του και τονισε οτι ειναι ανθρωπινα σωστο και πολιτικα πρεπον να ενημερωθει για τις εξελιξεις.

Πριν απο λιγο αρχισε στη βουλη η συζητηση επι της προτασης μομφης που κατεθεσε η Νεα Δημοκρατια.Εισηγητες της αξιωματικης αντιπολιτευσης ειναι η Ντορα Μπακογιαννη και ο Αχιλλεας Καραμανλης, ενω απο την κυβερνηση πρωτος ομιλητης θα αιναι ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης.Την προταση μομφης,οπως εχει ηδη προαναγγειλει ο Αντωνης Σαμαρας θα υπερψηφισει η Πολιτικη Ανοιξη,ενω το ΚΚΕ δεν εχει παρει επισημα θεση.Η συζητηση θα ολοκληρωθει τα μεσανυκτα της Τεταρτης με την ονομαστικη ψηφοφορια. Ο Τηλεμαχος Χυτηρης εξαπελυσε οξυτατη επιθεση κατα του κ.Εβερτ, λεγοντας οτι η αντιπολιτευση που ασκει χαρακτηριζεται απο αντιφασεις και ανευθυνοτητα και σημειωσε οτι κανει καλα που καταθετει προταση δυσπιστιας για να παρει την απαντηση στη βουλη.

Στο ιατρικο πεδιο,η κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου χαρακτηριζεται αμεταβλητη,στο ιατρικο δελτιο και προστιθεται οτι συνεχιζονται η κινησιοθεραπεια και η φυσικοθεραπεια.Ο κ.Παπανδρεου υπεβληθη σε αιμοκαθαρση,ενω η αναπνευστικη του λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα.Συμφωνα με τους θεραποντες ιατρους η γενικη κλινικη εικονα του πρωθυπουργου χαρακτηριζεται ως ιδιαιτερα καλη και απο τις εργαστηριακες εξετασεις δεν διαπιστωνεται ιχνος νεας λοιμωξης,η αλλης επιπλοκης.Σημαντικο προβλημα ωστοσο παραμενει η συγκεντρωση υγρου στο θωρακα,το οποιο αν δεν απορροφηθει απο τις αιμοκαθαρσεις,θα αφαιρεθει με νεα παρακεντηση.

Θλιψη αλλα και συγκινηση τοσο στην Γαλλια οσο και στη Διεθνη Κοινοτητα για την απωλεια του 80χρονου πρωην Προεδρου της Γαλλικης Δημοκρατιας Φρανσουα Μιτεραν, που εδινε πολυμηνη μαχη με την επαρατο ασθενεια.Στην Αθηνα, ο Τηλεμαχος Χυτηρης εξεφρασε τη βαθια λυπη της κυβερνησης,ενω συλλυπητηριο τηλεγραφημα προς την οικογενεια του εκλιποντος απεστειλε ο κ.Εβερτ.Την βαθεια του θλιψη εξεφρασε και ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας.Στην Λευκωσια κρατηθηκε σιγη ενος λεπτου απο τους ηγετες των σοσιαλιστικων κομματων της Ευρωπης που συνεδριαζουν στο νησι.Ο Φρανσουα Μιτεραν διετελεσε δυο φορες Προεδρος της Γαλλιας, το 1981 και το 1988, και αποχωρησε απο την προεδρια τον περασμενο Μαιο.Το 1946 εκλεχθηκε για πρωτη φορα βουλευτης στην περιοχη του Νιεβρ, ενω το 1972 εξελεγη αντιπροεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους.

Τραγικο αεροπορικο δυστυχημα σημειωθηκε σημερα οταν αεροσκαφος τυπου, Αντονοφ, συνετριβη σε αγορα της πρωτευουσας του Ζαιρ, Κινσασα, με αποτελεσμα να σκοτωθουν 205 ατομα.Το αεροσκαφος συνετριβη στην αγορα της Σιμπαζικιτα, κοντα στο κεντρο της πολης, ενω επαιρνε υψος κατα την απογειωση του απο το Ντολο, ενα μικρο αεροδρομιο της Κινσασα που χρησιμοποιειται κυριως για εσωτερικες πτησεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρη κακοκαιρια πληττει τις τελευταιες μερες τις βορειοανατολικες πολιτειες των Ηνωμενων Πολιτειων, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους 19 ατομα, ενω πολλες υπηρεσιες στη Νεα Υορκη παρεμειναν κλειστες.Το χιονι ξεπερασε το μισο μετρο ενω τα τρια μεγαλα αεροδρομια της πολης παραμενουν κλειστα και τα δημοσια σχολεια δεν θα ανοιξουν για πρωτη φορα απο το 1978.Οι μετεωρολογοι προειδοποιουν οτι προκειται για την χειροτερη χιονοθυελλα, που σαρωνει την περιοχη την τελευταια δεκαετια.

Κακοκαιρια πληττει τη βορειο Ελλαδα,ενω συνεχιζονται οι χιονοπτωσεις στην περιοχη της Θρακης και της ανατολικης Μακεδονιας. Στο Νομο Εβρου εχουν αποκλειστει τρια χωρια,ενω σε βασικους οδικους κομβους των νομων Κομοτηνης και Σερρων για την κυκλοφορια ειναι απαραιτητες αντιολισθητικες αλυσιδες. Η αστυνομια συνιστα στους οδηγους πριν μετακινηθουν να ενημερωνονται για την κατασταση των δρομων καθως τα καιρικα φαινομενα εντεινονται και ειναι πιθανος ο αποκλεισμος κι αλλων δρομων.

Κλιμακωνονται οι εξεγερσεις των κρατουμενων στις φυλακες της Τουρκιας.Ενω οι φυλακισμενοι συνεχιζουν να κρατουν 23 ομηρους σε φυλακες της Κωσταντινουπολης και της Σμυρνης, οι ταραχες αρχισαν να επεκτεινονται και σε αλλες φυλακες της χωρας.Κρατουμενοι σε φυλακες των πολεων Ισκεντερουμ και Τσειχαν, αρχισαν απεργια πεινας σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις κακες συνθηκες διαβιωσης, καθως και για την σκληροτητα των σωφρονιστικων υπαλληλων.Την ιδια ωρα, λαμβανουν χωρα διαδηλωσεις συμπαραστασης προς τους φυλακισμενους με την εκτοξευση αυτοσχεδιων βομβων εναντιον καταστηματων και τραπεζων.

Τουλαχιστον 5 ατομα εχουν χασει τη ζωη τους στην Ινδονησια και εκατονταδες αλλα υποχρεωθηκαν να εγκαταλειψουν τις εστιες τους, απο τις καταστροφικες πλημμυρες που εχουν προκαλεσει στην περιοχη, οι σφοδρες βροχοπτωσεις των τελευταιων ημερων.Οι μεγαλυτερες καταστροφες σημειωθηκαν στις ανατολικες περιοχες της πρωτευουσας Τζακαρτα, εξαιτιας του ποταμου Σιλιουνγκ ο οποιος ξεχυλισε και το υψος των υδατων εφθασε τα επτα μετρα.

Η οργανωση Χαμας ζητησε σημερα απο την Παλαιστινιακη Αρχη να ριξει φως στις συνθηκες της δολοφονιας του αρχιβομβιστη της οργανωσης, Γιεχια Αγιας και να αποδωσει ευθυνες εκει οπου υπαρχουν. Χθες, ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ κατηγορησε το Ισραηλ για την δολοφονια αυτη, υποστηριζοντας οτι παραβιαζει καταφωρα αυτα που εχουν συμφωνηθει μεταξυ Ισραηλ και ΟΑΠ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτος κινδυνου νοσηλευεται στο 401 Στρατιωτικο Νοσοκομειο Αθηνων ο ανθυπολοχαγος πυροτεχνουργος, Νικος Γιαννακοπουλος, ο οποιος τραυματισθηκε το πρωι απο εκρηξη πυρομαχικων στο στρατοπεδο στις Κεχριες Κορινθου.Ο ανθυπολοχαγος εχει υποστει εξορυξη δεξιου οφθαλμου, φερει θλαστικα τραυματα στο προσωπο και στα ποδια, ενω δεν εχει υποστει απωλεια συνειδησεως.Στην ιδια εκρηξη εχασαν τη ζωη τους ο Λαμπρος Σουλιωτης,41 ετων,πυροτεχνουργος και ο Βασιλης Δημητρουλας, 42 ετων,οδηγος μηχανηματος.Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστα τα αιτια της εκρηξης,τα οποια διερευνα επιτροπη εμπειρογνωμονων που συγκεντρωνει στοιχεια για το ατυχημα.Συμφωνα παντως με τις πρωτες εκτιμησεις,το ατυχημα προκληθηκε απο εκρηξη κροτιδων εμποριου που επροκειτο να καταστραφουν στο στρατοπεδο.

Η αποσταση που χωριζει ΓΣΕΕ και εργοδοτων για την υπογραφη της νεας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας, κατεγραψε η σημερινη πρωτη συναντηση των πλευρων. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας εκτιμησε οτι οι διαπραγματευσεις θα ειναι ιδιαιτερα δυσκολες και υπογραμμισε οτι με αυξησεις στα επιπεδα που προβλεπει το προγραμμα συγκλισης δεν ειναι δυνατον να υπογραψει η ΓΣΕΕ τη συμβαση.Η ΓΣΕΕ προσερχεται στη συζητηση με αφετηρια το αιτημα για αυξησεις 10%. Ο κ.Πρωτοπαπας χαρακτηρισε ως θετικο το γεγονος οτι ανοιξε και επισημα η συζητηση για το 35ωρο, αν και δεν υπαρχει ακομα προσεγγιση με τους εργοδοτες σε αυτο το κρισιμο ζητημα. Ο προεδρος του ΣΕΒ Ιασων Στρατος, δηλωσε οτι πρεπει να διατηρηθει η παρουσα αγοραστικη δυναμη των εργαζομενων και απερριψε το αιτημα για αυξησεις μεγαλυτερες απο τον πληθωρισμο, επισειοντας τον κινδυνο μειωσης της ανταγωνιστικοτητας των επιχειρησεων και αναθερμανσης του πληθωρισμου. Επισης,δηλωσε οτι οι βιομηχανοι δεν θα δεχθουν μειωση του χρονου εργασιας, γιατι δεν υπαρχει αποδειξη οτι θα οδηγησει σε αυξηση της απασχολησης.Απο την πλευρα του ο προεδρος της ΓΣΕΒΕ Διονυσης Κορφιατης, δηλωσε οτι οι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες βλεπουν θετικα την ενισχυση των εργαζομενων, διοτι ελπιζουν οτι θα οδηγησει σε ενισχυση της καταναλωσης. Ο προεδρος των Εμπορικων Συλλογων Δημητρης Καψαλης ειπε οτι οι εμποροι συζητουν για αυξησεις στο υψος του πληθωρισμου και δεν μπορουν, λογω της κρισης, να δεχθουν καμια μειωση του εργασιμου χρονου.

Ξεκινησαν σημερα σε ολη τη χωρα οι χειμερινες εκπτωσεις που πραγματοποιουν τα εμπορικα καταστηματα στην πωληση των ειδων τους. Οι εκπτωσεις θα διαρκεσουν μεχρι το τελος Φεβρουαριου και οι εμποροι ομιλουν για ποσοστα που θα κυμανθουν απο 15% εως και 50%. Απο την πλευρα τους οι καταναλωτικες οργανωσεις αλλα και το υπουργειο Εμποριου συστηνουν ιδιαιτερη προσοχη στους καταναλωτες ωστε να μη παραπλανηθουν με πλασματικες εκπτωσεις και προιοντα μαιμουδες. Μιλωντας στο ΑΠΕ ο Προεδρος της Εθνικης Συνομοσπονδιας Ελληνικου Εμποριου, Δημητρης Καψαλης, τονισε οτι οι φετινες εκπτωσεις θα ειναι οι μεγαλυτερες των τελευταιων χρονων και γι`αυτο θα πρεπει οι καταναλωτες να το εκμεταλλευθουν. Σε οτι αφορα την καταστρατηγηση του θεσμου των εκπτωσεων, ο κ.Καψαλης ανεφερε οτι εχει ζητηθει να προωθηθει σχετικη τροπολογια στον σχετικο νομο, συμφωνα με την οποια το υπουργειο Εμποριου θα μπορει να διωκει με ποινικες και διοικητικες κυρωσεις οσους καταστηματαρχες δεν ακολουθουν τις εκπτωτικες περιοδους και γενικοτερα το γραμμα του νομου περι εκπτωσεων.

Κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας για τον κινδυνο αντεκδικησης αρχισε στο Μικτο Κακουργιοδικειο Χανιων η δικη του Ρεθυμνιωτη Στελιου Σχοινακη που κατηγορειται για το φονο του 29χρονου Στελιου Δασκαλακη και του 40χρονου αστυνομικου Σπυρου Κριαρη το βραδυ της 20ης Ιουνιου 1995 σε καφετερια του Ρεθυμνου.Ο Σχοινακης ειχε κτηνοτροφικες διαφορες με τον ιδιοκτητη καφετεριας στην παραλια του Ρεθυμνου, Γιαννη Κουγιουμτζη.Μετα απο εντονη λογομαχια αρχισε να πυροβολει με αποτελεσμα να σκοτωσει τον Δασκαλακη.Λιγο μετα καταδιωκομενος απο την αστυνομια πυροβολησε και τραυματισε θανασιμα και τον αστυνομικο Σπυρο Κριαρη. Η δικη διεκοπη το μεσημερι για την Τεταρτη, οταν στην αιθουσα επικρατησε πανικος, καθως δημιουργηθηκε η εντυπωση οτι καποιος απο το ακροατηριο οπλοφορουσε. Εξω απο την αιθουσα υπηρξε συμπλοκη μελων των οικογενειων του δραστη και των θυματων.Αστυνομικος που εκτελουσε υπηρεσια μεσα στην αιθουσα καλεσε το ακροατηριο να καθησει στη θεση του. Ομως ολοι επεσαν στο πατωμα φοβουμενοι προφανως οτι καποιος οπλοφορουσε.Απο τον πανικο που δημιουγηθηκε ο συνηγορος υπερασπισης, Φωτης Κουβελης, εσπασε το χερι του.

Κρισιμη παραμενει η κατασταση της υγειας του προφυλακισμενου Χριστοφορου Μαρινου, ο οποιος διανυει την 69η μερα απεργιας πεινας. Στο Μαρινο χορηγειται ορος, ενω οι συνηγοροι του υπεβαλαν και νεα αιτηση για την αποφυλακιση του, που κατηγορειται για συμμετοχη στη ληστεια μετα φονου, που ειχε γινει προ μηνων στο Γενικο Νοσοκομειο Νικαιας.Μελη της επιτροπης συμπαραστασης στο Μαρινο πραγματοποιουν το απογευμα συγκεντρωση εξω απο το Τζαννειο, στο οποιο νοσηλευεται.

Την ερχομενη Πεμπτη αρχιζουν στη Νεα Υορκη, οι συνομιλιες μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων, υπο την αιγιδα του εκπροσωπου του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ για το Σκοπιανο, Σαιρους Βανς, για την επιλυση του θεματος της ονομασιας της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας.

Φθανει την Πεμπτη στην Αθηνα η υπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας, Σουζανα Ανιελι,στο πλαισιο περιοδειας της στις ευρωπαικες πρωτευουσες,οπου θα ενημερωσει τις κυβερνησεις των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης για τις προτεραιοτητες της Ιταλικης Προεδριας. Η κυρια Ανιελι θα εχει συνομιλιες με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, αρμοδιο για ευρωπαικα θεματα,Γιωργο Ρωμαιο,με τον οποιο δεν αποκλειεται να συζητησει και το ζητημα της διακυβερνητικης διασκεψης που αρχιζει στο τελος Μαρτιου.

Διαστασεις εχει προσλαβει η νοθεια στα τυρια και ιδιαιτερα στη φετα. Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Γεωργιας Αλεξανδρος Ακριβακης, τις τελευταιες ημερες εγιναν πεντε μηνυσεις, ενω απο 49 δειγματα σε καταστηματα που ελεγχθησαν, τα 12 ηταν νοθευμενα, δηλαδη το τυρι που πωλουσαν για φετα δεν ηταν φετα. Για ν'αντιμετωπιστει η κατασταση, ο κ.Ακριβακης δηλωσε οτι τις προσεχεις μερες κατατιθεται στη Βουλη τροπολογια, στο πρωτο νομοσχεδιο που θα συζητηθει, με την οποια προβλεπονται διοικητικες κυρωσεις. Στον καταστηματαρχη που θα συλλαμβανεται να πωλει νοθευμενη φετα, θα επιβαλλεται η ποινη του κλεισιματος του καταστηματος του απο 1-7 ημερες.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ημεριδα με θεμα τα μουσεια της Αθηνας, διοργανωνει μεθαυριο στο Μουσειο του Λουβρου στο Παρισι, το Ιδρυμα Ελληνικου Πολιτισμου, με τη συνεργασια του εκει παραρτηματος του ιδρυματος και του παρισινου μουσειου. Στην ημεριδα θα παρουσιαστουν τα μουσεια Μπενακη, Κυκλαδικης Τεχνης και Αρχαιας Ελληνικης Τεχνης, Βυζαντινης Τεχνης και Οργανων Δημοτικης Μουσικης. Θα ακολουθησει συζητηση με θεμα Το αντιτιμο και οι δυσκολιες της διατηρησης της αρχαιολογικης κληρονομιας σε μια συγχρονη πολη.

Πανω απο τριαντα χιλιαδες επισκεψεις απο ολο τον κοσμο δεχτηκε στις σελιδες του ο κομβος ΟΔΥΣΣΕΥΣ του υπουργειου Πολιτισμου στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ τις 12 πρωτες μερες της λειτουργιας του. Οι περισσοτερες απο τις μισες επισκεψεις (56,32%) προερχονταν απο την Ελλαδα και την Κυπρο, ενω ενα μεγαλο ποσοστο που φτανει το 23,6% συνδεθηκε απο τις Ηνωμενες Πολιτειες, τον Καναδα και το Μεξικο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εναν προωρο τελικο ανεδειξε η σημερινη κληρωση της προημιτελικης φασης του κυπελλου Ελλαδας στο μπασκετ, αφου ενα απο τα τεσσερα ζευγαρια που ανεδειξε, ειναι αυτο του Παναθηναικου με τον Ολυμπιακο. Οι αγωνες ειναι μονοι και ετσι η ομαδα που θα προκριθει στους τεσσερις της διοργανωσης θ' αναδειχθει απο την συναντηση που θα γινει στις 21 Φεβρουαριου, στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων. Τα υπολοιπα ζευγαρια της προημιτελικης φασης, οι αγωνες της οποιας θα διεξαχθουν επισης στις 21 Φεβρουαριου, ειναι: ΑΕΚ - Σπορτιγκ, Μακεδονικος - Απολλων Πατρων και Ηρακλης - Λαρισα.

Ο Λεβαδειακος , σε αγωνα της 16-ης ημερας για το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της Β' εθνικης κατηγοριας , νικησε 3-1 την Καρδιτσα. Ετσι τωρα ο Λεβαδειακος ανεβηκε στην 5-η θεση της καταταξης με 26 βαθμους, η Καρδιτσα παρεμεινε στην 17-η και προτελευταια με 11 και προηγειται η Καβαλα με 35 βαθμους.

Παρα την εκτος εδρας νικη επι του Εδεσσαικου το κλιμα στον Ολυμπιακο παραμενει ασχημο και εντος των ημερων αναμενονται εξελιξεις σε πολλους τομεις, τοσο σε επιπεδο διοικησης οσο και στο ποδοσφαιρικο τμημα. Χαρακτηριστικο του κλιματος που επικρατει στους ερυθρολευκους ειναι και ο παραγκωνισμος του αρχηγου Γιωργου Σκαρταδου, που ηρθε το καλοκαιρι στον Πειραια και διοριστηκε απο τη διοικηση αρχηγος της ομαδας. Επισης στο περιθωριο τεθηκε και ο Βασιλης Καραπιαλης, ο οποιος σε οσα ματς χρησιμοποιηθηκε φετος ηταν απο τους καλυτερους της ομαδας. Ηδη ο παικτης, το συμβολαιο του οποιου τελειωνει το καλοκαιρι, ζητησε να φυγει τωρα απο τον Ολυμπιακο, λεγοντας οτι ειναι διατεθειμενος να επιστρεψει τις επιταγες που εχει στα χερια του.

Με νεους προπονητες συνεχιζουν απο σημερα οι ομαδες μπασκετ του Ηρακλη και της ΑΕΚ. Ο Στηβ Γιατζογλου, ανελαβε τον Ηρακλη στη θεση του παραιτηθεντα, Σλομπονταν Σουμποτιτς. Ο Σερβος τεχνικος ανελαβε την ΑΕΚ, η οποια προηγουμενως ειχε απολυσει τον Βλαντο Τζουροβιτς.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντικες ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης Τιμων να καταγραψει ανοδο 1,30% και να κλεισει στις 917,60 μοναδες. Το επενδυτικο ενδιαφερον επικεντρωθηκε σε μετοχες των τραπεζων οι οποιες απεκομισαν σημαντικα κερδη. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 6,2 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 1,74%, Ληζινγκ ανοδος 0,27%, Ασφαλειες πτωση 0,32%, Επενδυσεις ανοδος 0,62%, Βιομηχανιες ανοδος 1,16%, Κατασκευες ανοδος 1,14%, Συμμετοχων ανοδος 1,31%, Διαφορες ανοδος 0,72%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με ανοδο 0,92% .

Σημαντικη υποχωρηση παρουσιασε το δολαριο εναντι της δραχμης και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες στις 239,054 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια στη βορειο Ελλαδα,τοπικες βροχες στα νοτια και ασθενεις χιονοπτωσεις στα ορεινα της ηπειρωτικης χωρας προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια.Οι ανεμοι θα πνεουν απο ανατολικες διευθυνσεις μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι.Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο και στα βορεια θα κυμανθει 0 με 7 βαθμους,στο υπολοιπα ηπειρωτικα 4 με 12 και στα νησια 8 με 14. Ασθενεις βροχες,στα βορεια του νομου,μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 7 με 11 θα εχει αυριο η Αθηνα.Ο ιδιος καιρος θα επικρατησει και στη Θεσσαλονικη,οπου ενδεχεται να σημειωθουν και ασθενεις χιονοπτωσεις ενω
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Tuesday, 9 January 1996 - 01:38:53