Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εντονη κινητικοτητα παρατηρειται τα δυο τελευταια 24ωρα στο ΠΑΣΟΚ, καθως αρχισε ηδη η αντιστροφη μετρηση για την εναρξη των διαδικασιων αντικαταστασης του πρωθυπουργου. Σημειο εκκινησης εχει ορισθει η 20-η Ιανουαριου, ημερα συγκλησης της Κεντρικης επιτροπης, ενω σημαντικο ρολο αναμενεται να διαδραματισει ο υπουργος παδειας Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος εχει αναλαβει πρωτοβουλια να μεταφερει στον πρωθυπουργο την εικονα της πολιτικης πραγματικοτητας και να τον πεισει να παραιτηθει. Το δεκαπενθημερο που μεσολαβει μεχρι τις 20 του μηνος θα ειναι μεστο απο πολιτικες εξελιξεις, τοσο στο κυβερνητικο στρατοπεδο, οσο και στην αντιπολιτευση, που εντεινει τις πιεσεις της.

Ολοκληρωθηκε στις 4 το απογευμα η συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου, το οποιο μεταξυ αλλων συζητησε την τακτικη του ΠΑΣΟΚ στην προταση μομφης, που καταθετει την προσεχη εβδομαδα η Νεα Δημοκρατια καθως και διαδικαστικα θεματα που αφορουν τη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης. Το Εκτελεστικο Γραφειο στην ουσια επιβεβαιωσε την προηγουμενη αποφαση του αναφορικα με τη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης, η οποια οπως τονισθηκε ειναι το μοναδικο κομματικο οργανο που μπορει να ξεκινησει τη διαδικασια διαδοχης. Επισης εγινε γνωστο οτι συστηθηκε ηδη επιτροπη, που θα μελετησει το κειμενο εισηγησης προς την Κεντρικη Επιτροπη. Προσερχομενα στη Χαριλαου Τρικουπη, μελη του οργανου προεβησαν σε δηλωσεις. Ο Στεφανος Τζουμακας επιβεβαιωσε εμμεσως πλην σαφως, πως ο κ. Κρεμαστινος τους δηλωσε οτι δεν θα συνιστουσε στον κ. Παπανδρεου να ασχοληθει ξανα με την πολιτικη.

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος τονισε οτι μεσα στα συνταγματικα πλαισια τα αρμοδια οργανα του ΠΑΣΟΚ εχουν δρομολογησει τις πολιτικες απαντησεις για το οποιο προβλημα υπαρχει. Ο Μιλτιαδης Παπαιωαννου τονισε ο τι θα υπαρξει οριστικη λυση μεσα στον Γεναρη, ενω ο Ευαγγελος Βενιζελος ειπε οτι λαος αξιωνει αμεση λυση και οχι περιπετειες. Διευκρινισε πως δεν ειπε οτι πρεπει 151 βουλευτες να συμφωνησουν για συγκεκριμενο προσωπο που θα υποδειχθει ως πρωθυπουργος, αλλα τονισε οτι πρεπει να υπαρχει ευρυτατη συναινεση. Τελος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να συνελθει πριν την Κεντρικη Επιτροπη η Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Στη συνεχεια πραγματοποιηθηκε συναντηση αντιπροσωπειας του Εκτελεστικου με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

Σε δηλωσεις του ο γραμματεας του κομματος Κωστας Σκανδαλιδης τονισε οτι υπηρξε ταυτοτητα αποψεων και θα υπαρξει συντεταγμενη πορεια και χαρακτηρισε αυτονοητη την πρωτοβουλια του προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας που εληφθη βασει της αποφασης του Εκτελεστικου Γραφειου. Για το ποτε θα συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα ειπε οτι θα υπαρξει συνεργασια του Εκτελεστικου Γραφειου και του Προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Απο την πλευρα του ο κ. Δημητρης Μπεης ειπε οτι επαναβεβαιωθηκε η ταυτοτητα αντιληψεων και προσθεσε οτι ηδη εχουν συγκεντρωθει περιπου εκατο επιστολες, γεγονος που σημαινει οτι απαντηθηκε το ερωτημα που ειχε τεθει στους βουλευτες του κινηματος. Τελος ο κ. Μπεης εκτιμησε οτι το μεγαλυτερο μερος των επιστολων ζητα οι εξελιξεις να δρομολογηθουν σε συνεργασια Εκτελεστικου Γραφειου και προεδρειου Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

Ο Κωστας Σκανδαλιδης ειχε το πρωι αλλη μια σημαντικη συναντηση με τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο, ο οποιος επανελαβε οτι η χωρα πρεπει να αποκτεισει νεο πρωθυπουργο και χαρακτηρισε θετικη την απαντηση που του εδωσε ο κ. Σκανδαλιδης, οτι στις 20 του μηνος θα δρομολογηθουν οριστικες λυσεις. Την ιδια ωρα ο Γιωργος Παπανδρεου ειχε συναντηση με τον Ακη Τσοχατζοπουλο και στις 2 το μεσημερι συναντηθηκε με το προεδρειο της Κ. Ο. . Ο υπουργος παιδειας επανελαβε και οτι μολις το επιτρεψουν οι συνθηκες θα επισκεφθει τον πατερα του για να τον ενημερωσει και προσθεσε οτι πρεπει να βρεθει οριστικη λυση. Απο την πλευρα του ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε οτι οι διαδικασιες διαδοχης αρχισαν.

Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης εγινε δεκτος απο τον προεδρο της δημοκρατιας και αμεσως μετα εξεφρασε την πεποιθηση οτι ο κ. Στεφανοπουλος θα αναλαβει τον ρυθμιστικο ρολο που εχει απο το Συνταγμα. Ο κ. Εβερτ εκανε λογο για μεγαλη πολιτικη κριση, που οπως αγγιζει τα ορια της θεσμικης κρισης. Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας ενημερωσε τον κ. Στεφανοπουλο για το απαντητικες επιστολες που ελαβε απο το ιατρικο συμβουλιο σχετικα με την κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου και τις οποιες απεστειλε ηδη στον προεδρο της Βουλης, στον κ. Τσοχατζοπουλο, τον κ. Μπεη και τους ηγετες της Πολιτικης Ανοιξης και του ΚΚΕ.

Στο μεταξυ, σε ανακοινωση που διανεμηθηκε στους δημοσιογραφους και υπογραφεται που υπογραφεται απο τον καθηγητη της παθολογιας κ. Μανεση, επιβεβαιωνεται οτι η κυρια Δημητρα Παπανδρεου πασχει απο ιογενη Ηπατιτιδα Β, σε αρχικη φαση εκδηλωσης μετα απο συμπτωματα 4 ημερων. Η νοσος εχει επιβεβαιωθει με τις απαραιτητες εξετασεις και προστιθεται οτι η συνηθης διαρκεια της νοσου ειναι 4-8 εβδομαδες και χρειαζεται ιατρικη παρακολουθηση και φαρμακευτικη αγωγη. Η κατασταση δεν εμπνεει καμια ανησυχια, αλλα τονιζεται η αναγκη πληρους αναπαυσης μεχρι την αναρρωση. Οπως αναφερεται η νοσος δεν μεταδιδεται με την απλη επαφη και κατα συνεπεια η ασθενης μπορει να επισκεπτεται τον πρωθυπουργο χωρις τον κινδυνο να του μεταδωσει την ασθενεια. Αναφορικα με την υγεια του πρωθυπουργου, αυτη εμφανιζεται σταθεροποιημενη, συμφωνα με το ιατρικο δελτιο, στο οποιο προστιθεται οτι ο ασθενης υποβαλλεται καθε δευτερη ημερα σε αιμοκαθαρση, με τεχνητο νεφρο και η αναπνευστικη λειτουργια υποστηριζεται κατα αραια χρονικα διαστηματα απο αναπνευστηρα. Οι γιατροι, παντως δεν απεκλειαν το ενδεχομενο να υποβληθει ο πρωθυπουργος σε νεα παρακεντηση για να του αφαιρεθουν τα υπολειμματα υγρου στο θωρακα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την παραιτηση του υπεβαλε σημερα ο υπουργος εξωτερικων της Ρωσιας, Αντρει Κοζιρεφ, την οποια εκανε δεκτη ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν. Συμφωνα με το συνταγμα της χωρας, η θεση του Κοζιρεφ ηταν υπο αμφισβητηση απο την στιγμη που κερδισε μια εδρα στη ρωσικη Βουλη στις εκλογες του Δεκεμβριου, καθως δεν μπορει να ειναι υπουργος καποιος που εχει εκλεγει βουλευτης. Εξαιτιας του νομου αυτου, την παραιτηση του υπεβαλε και ο αντιπροεδρος της κυβερνησης Σεργκει Σαχραι, ενας απο τους στενοτερους συνεργατες του Μπορις Γιελτσιν.

Σε προωρες εκλογες οδευει πιθανοτατα η Ιταλια, μετα την αποτυχια των συνομιλιων μεταξυ του ηγετη της κεντροαριστερης συμμαχιας, Ρομανο Προντι και του Σιλβιο Μπερλουσκονι, ηγετη της κεντροδεξιας συμμαχιας ως προς την μορφη της επομενης κυβερνησης. Η κριση στην πολιτικη ζωη της χωρας εχει ξεσπασει εδω και δυο εβδομαδες περιπου, οταν ο Μπερλουσκονι ζητησε απο τα κομματα της δεξιας να ριξουν την κυβερνηση του Λαμπερτο Ντινι, γεγονος που αν συμβει θα ολεθριο την στιγμη αυτη που η Ιταλια εχει αναλαβει την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης.

Τα πρωτα τους πυρα, σε διαστημα 17 ημερων, εριξαν σημερα στρατιωτες της πολυεθνικης ειρηνευτικης δυναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνια, μετα απο τραυματισμο απο ενοπλο ενος ιταλου στρατιωτη στο Σαραγεβο. Το επεισοδιο συνεβη στο σερβοκρατουμενο προαστειο Βογκοσκα του Σαραγεβο, χωρις ομως να σκοτωθει ο δραστης. Στο διπλωματικο επιπεδο, η κροατομουσουλμανικη ομοσπονδια της Βοσνιας και οι Σερβοι της Βοσνιας, συμφωνησαν στην ιδρυση αποστολων συνδεσης μεταξυ των αρχηγων των ενοπλων τους δυναμεων, εντος των δεκα προσεχων ημερων.

Καζανι που βραζει ειναι οι φυλακες στην Τουρκια μετα την αιματηρη καταστολη της εξεγερσης των αριστερων κρατουμενων στις φυλακες Ουμρανιγιε, στην Κωνσταντινουπολη, οπου εχασαν τη ζωη τους τουλαχιστον 3 κρατουμενοι ενω αλλοι 35 τραυματισθηκαν. Συμφωνα με το πρακτορειο Ανατολη, η εξεγερση επεκταθηκε ηδη και στις φυλακες Μπουτσα στη Σμυρνη, οπου οι κρατουμενοι εχουν συλλαβει ομηρους 18 δεσμοφυλακες, καθως και στις φυλακες υψιστης ασφαλειας στην Αγκυρα.

Η ισραηλινη αστυνομια συνελαβε σημερα εναν υποψηφιο για τις πρωτες πλαιστινιακες εκλογες, επειδη υψωσε την παλαιστινιακη σημαια στο σπιτι του στη Δυτικη Οχθη. Προκειται για τον 51χρονο Μοχαμεντ-αλ-Ρατζαμπι, ο οποιος συνεληφθη επειδη δεν ειχε παρει αδεια απο την ισραηλινη αστυνομια για να υψωσει την παλαιστινιακη σημαια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδοχικες συνομιλιες με τον υπουργο και αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων, κυριους Παπουλια και Ρωμαιο, ειχε ο Ιταλος υφυπουργος Εξωτερικων, Εμμανουελ Σκαμακα, που βρισκεται στην Αθηνα, προερχομενος απο τη Λευκωσια. Η επισκεψη του Ιταλου αξιωματουχου εντασσεται στο πλαισιο μιας διερευνητικης πρωτοβουλιας της ιταλικης προεδριας στην Ευρωπαικη Ενωση, προς τις κυβερνησεις των Αθηνων, της Κυπρου και της Αγκυρας για προωθηση επιλυσης του Κυπριακου. Ο κ. Σκαμακα, ο οποιος χθες ειχε συνομιλιες με τον προεδρο Κληριδη, θα ολοκληρωσει την περιοδεια του αυριο με επισκεψη στην Αγκυρα. Τοσο ο κ. Παπουλιας οσο και ο κ. Ρωμαιος εξεφρασαν την ικανοποιηση της ελληνικης κυβερνησης για την πρωτοβουλια της Ρωμης.

Κακοκαιρια πληττει τη βορειο Ελλαδα, ενω χιονισε και στο κεντρο της Θεσσαλονικης, με αποτελεσμα οι προποδες του Χορτιατη να ειναι καταλευκοι και να το στρωσει στα βορεια προαστια της πολης. Η θερμοκρασια επεσε αισθητα και το μεσημερι αγγιξε το μηδεν. Χιονι επεσε μονο και στα ορεινα του νομου Χαλκιδικης και την πολη του Πολυγυρου, χωρις ομως να δημιουργηθουν προβληματα στις συγκοινωνιες. Αντιθετα, ηλιοφανεια επικρατουσε απο το πρωι σημερα στις περισσοτερες περιοχες της Δυτικης Μακεδονιας. Χιονι επεσε στο Κιλκις, τη Βεροια, την Αλεξανδρουπολη και σε ολοκληρη τη Θρακη χωρις ομως να δημιουργηθουν προβληματα. Αλυσιδες χρειαζονται τα οχηματα που κινουνται στην Εθνικη Οδο Θεσσαλονικης-Κοζανης, λογω του παγετου.

Ομαδα τριαντα, περιπου, Κουρδων πεταξαν πετρες και κουτια απο χρωματα στην προσοψη των γραφειων των Τουρκικων αερογραμμων στο Συνταγμα, με αποτελεσμα να προκληθουν υλικες ζημιες. Συμφωνα με πληροφοριες, οι Κουρδοι προεβησαν στην ενεργεια αυτη, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις δολοφονιες συμπατριωτων τους στην Τουρκια. Το περιστατικο σημειωθηκε το μεσημερι. Συνεληφθησαν απο την Αστυνομια 14 Κουρδοι που οδηγηθηκαν για ανακριση στην Ασφαλεια Αττικης.

Νεα αντεπιθεση στη μαχη των τιμων αποφασισε η Ολυμπιακη, μειωνοντας στις απο 17.000 σε 12.500 δραχμες το εισιτηριο Αθηνων - Θεσσαλονικης και αντιστροφα. Η προσφορα αυτη της Ολυμπιακης ισχυει για την περιοδο απο 8 μεχρι και 31 Ιανουαριου, ενω παραλληλα παρεχεται η δυνατοτητα σε οσους εχουν εκδοσει εισιτηριο για να ταξιδεψουν μεσα στην περιοδο αυτη, να το επιστρεψουν και να παρουν νεο με την τιμη της προσφορας. Στην τιμη-προσφορα των 12.500 δραχμων, συμφωνα με ανακοινωση της εταιριας, ισχυει εκπτωση 50% για τα παιδια και 90% για τα νηπια.

Συνεληφθη στα Χανια, ο δραπετης των φυλακων Θεοδωρος Κατηφιδης, 33 χρονων, που κατηγορειται για σειρα βαρυτατων αδικηματων. Συγκεκριμενα κατηγορειται για συμμετοχη του σε ενοπλες ληστειες της τραπεζας ΕΓΝΑΤΙΑ στη Θεσσαλονικη με λεια 44 εκατομμυρια δρχ και στην εμπορικη Ραφηνας με λεια 12 εκατομμυρια δρχ. Επισης κατηγορειται για την ανταλλαγη πυροβολισμων με αστυνομικους στα Μελισια, για τη δολοφονια του στρατιωτη Αντωνη Φαμελη, στο στρατοπεδο της Μανδρας Αττικης και για τη δολοφονια του επιχειρηματια Κωνσταντινου Ντακου. Στην κατοχη του βρεθηκε ποσοτητα χασις και ενα οπλο που σταλθηκε στην αντιτρομοκρατικη υπηρεσια. Η Ασφαλεια Χανιων συνεχιζει την προανακριση για να διαπιστωσει αν ο Κατηφιδης ενεχεται και σε αλλες αξιοποινες πραξεις.

Μετα απο καταδιωξη αστυνομικων συνεληφθη τα ξημερωματα Ρουμανος διαρρηκτης, ενω ο συνεργος του καταφερε να διαφυγει και καταζητειται. Προκειται για τον Μαριο Γκιοσκα, 28 ετων, ο οποιος εγινε αντιληπτος απο κατοικους των Κατω Πατησιων, να επιχειρει να διαρρηξει καταστημα ψιλικων. Η αστυνομια τον καταδιωξε και αυτος χρησιμοποιωντας κλεμμενο αυτοκινητο προσπαθησε να διαφυγει αλλα τελικα συνεληφθη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατατεθηκε στη Διεθνη Ολυμπιακη Επιτροπη, στη Λωζανη ο φακελλος της ελληνικης υποψηφιοτητας για τους Ολυμπιακους Αγωνες του 2004. Εκτος απο την Αθηνα, την Ολυμπιαδα του 2004 διεκδικουν ακομη η Ρωμη, η Λιλλη, η Σεβιλλη, η Αγια Πετρουπολη, η Στοκχολμη και η Κωνσταντινουπολη απο την Ευρωπη, το Μπουενος Αιρες, και το Ριο Ντε Τζανειρο, το Σαν Χουαν του Πορτο Ρικο απο την Κεντρικη Αμερικη και το Κειπ Ταουν. Η οριστικη αποφαση για την διοργανωτρια θα ληφθει τον Σεπτεμβριο του 1997.

Την παραιτηση του υπεβαλε στην διοικηση του ΤΑΚ Ηρακλης, ο προπονητης της ομαδας μπασκετ, Λευτερης Σουμποτιτς, μετα απο διαφωνια που ειχε προκυψει στο προσωπο του αντικαταστατη του Σλοβενου διεθνη μπασκετμπολιστα, Γιουρι Ζντοβτς, ο οποιος προκειται να εγχειριστει στο ποδι. Συμφωνα με πληροφοριες ο Σουμποτις δεν επιθυμουσε την αντικατασταση του Ζντοβτς απο τον ``γνωστο`` μας απο την προηγουμενη θητεια του στη χωρα μας Αμερικανο μπασκετμπολιστα, Ροι Ταρπλει τον οποιο εχουν υποδειξει παραγοντες του ΤΑΚ Ηρακλης. Ως πιθανοτερος αντικαταστατης του φερεται ο Στηβ Γιατζογλου.

Δεν πραγματοποιηθηκε τελικα μπροστα στον αθλητικο δικαστη η αναμενομενη αναμετρηση αναμεσα στους προεδρους της ΠΑΕ ΑΕΚ Μιχαλη Τροχανα και της ΠΑΕ Παναθηναικος Γιωργο Βαρδινογιαννη, αφου η εκδικαση της γνωστης υποθεσης αναβληθηκε για τις 12 Ιανουαριου. Οι δυο προεδροι κατηγορουνται οτι δυσφημισαν το ποδοσφαιρο με υβριστικες ανακοινωσεις κατ'αλληλων, οι οποιες πηραν μεγαλη δημοσιοτητα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες ανοδικες τασεις επικρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 905,82 μοναδες ενισχυμενος κατα 0,39%. Σε εβδομαδιαια βαση ο δεικτης σημειωσε απωλειες 0,91%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5,3 δισεκατομμυρια δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,64, Ληζινγκ πτωση 0,16%, Ασφαλειες πτωση 1,86%, Επενδυσεις πτωση 0,32%, Βιομηχανιες ανοδος 0,43%, Κατασκευες ανοδος 0,37%, Συμμετοχων ανοδος 0,63%, Διαφορες πτωση 0,64%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας σημειωσε μικρη ανοδο 0,22%.

Σημαντικη πτωση παρουσιασε το δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται τη Δευτερα απο τις εμπορικες τραπεζες στις 240,758 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με νεφωσεις, κατα τοπους αυξημενες και λιγες βροχες στη δυτικη Ελλαδα προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια που θα σημειωσει πτωση θα κυμανθει στα βορεια -4 με 5 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 1 με 12 και στο Αιγαιο 6 με 14. Νεφωσεις, προσκαιρες αυξημενες, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 4 με 10 και -2 με 5 αντιστοιχα θα
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Friday, 5 January 1996 - 20:41:01