Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, κατα το τελευταιο εξαωρο. Αυτο τονιζεται στο βραδυνο ιατρικο ανακοινωθεν στο οποιο προστιθεται οτι η αναπνευστικη λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα. Ο Πρωθυπουργος υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση, ενω αναμενονται τα αποτελεσματα των βιοψιων νεφρου και δερματος.Παρα την επιφυλακτικοτητα των γιατρων να χρησιμοποιουν τη λεξη ``βελτιωση`` για να χαρακτηρισουν την κατασταση της υγειας του πρωθυπουργου, η πρωτη μερα του χρονου βρηκε τον Ανδρεα Παπανδρεου καλυτερα απο οποιαδηποτε αλλη μερα μετα τις προσφατες λοιμωξεις που τον ταλαιπωρησαν.Ο κ. Παπανδρεου ξυπνησε το πρωι ευδιαθετος και ευχηθηκε χρονια πολλα στους γιατρους που τον επισκεφθηκαν. Παραλληλα, οι γιατροι, εξεφραζαν την αισιοδοξια τους καθως οι εργαστηριακες και οι κλινικες ενδειξεις ηταν ιδιαιτερα καλες σημερα.

Δηλωσεις εκανε το μεσημερι ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος επισκεφθηκε τον κ. Παπανδρεου. Συμφωνα με αυτες επιβεβαιωνεται η καλη πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, ο οποιος αφου δεχθηκε τις ευχες του κ. Τσοχατζοπουλου για το νεο ετος συνομιλωντας μαζι του ευχαριστησε τοσο τον ιδιο οσο και τον ελληνικο λαο για τη συμπαρασταση ολες αυτες τις ημερες. Ευχες για τον καινουργιο χρονο απηυθυνε η συζυγος του Πρωθυπουργου Δημητρα Λιανη - Παπανδρεου. Ευχαριστει τους εκπροσωπους των ΜΜΕ αλλα και τους χιλιαδες Ελληνες και Ελληνιδες για την συμπαρασταση και την παρηγορια, που προσεφεραν στον Πρωθυπουργο και στην ιδια προσωπικα, προσθετοντας οτι αυτες δεν μειωνονται απο τις ελαχιστες ασεβεις εξαιρεσεις.

Καλυψη στον υπουργο Υγειας, Δημητρη Κρεμαστινο, παρεσχε η κυβερνηση στη συγκρουση του με το βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Βασιλη Κεδικογλου. Την εμπιστοσυνη του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης προς τον κ. Κρεμαστινο εξεφρασε ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο Ακης Τσοχατζοπουλος ενω τοσο ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης οσο και ο βουλευτης του κομματος Ευαγγελος Γιαννοπουλος, χαρακτηρισαν τις δηλωσεις Κεδικογλου, αδικες και ανακριβεις που παραβιαζουν το κλιμα ενοτητας και συνεπειας στο ΠΑΣΟΚ . Ο κ. Κεδικογλου ειχε κατηγορησει τον κ. Κρεμαστινο οτι εκμεταλλευθηκε την υπουργικη αλλα και την ιατρικη του ιδιοτητα για να προωθησει τις προσωπικες του φιλοδοξιες. Ο κ. Κρεμαστινος χαρακτηρισε αισχρες συκοφαντιες οσα του αποδοθηκαν, οι οποιες, οπως ειπε, εμπιπτουν στην ποινικη δικαιοσυνη. Ο κ. Κεδικογλου, παντως, επανηλθε τονιζοντας οτι δεν θα κανει χρηση της βουλευτικης του ασυλιας και οτι θα καταθεσει μηνυτηρια αναφορα κατα του κ. Κρεμαστινου.Με το θεμα θ'ασχοληθει την Τεταρτη το Εκτελετικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ ενω αυριο θα συνεδριασει το προεδρειο της Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος.

Την ερχομενη Παρασκευη αναμενεται ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, να επισκεφθει τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, στον οποιο προτιθεται, συμφωνα με πληροφοριες, να του θεσει το προβλημα, που εχει ανακυψει με την παρατεινομενη ασθενεια του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου.

Η σημερινη πολιτικη κατασταση κυριαρχει στα πρωτοχρονιατικα μηνυματα της πολιτειακης και πολιτικης ηγεσιας. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, υπογραμμιζει οτι οι εσωτερικες εξελιξεις απαιτουν περισυλλογη και υψηλη αισθηση ευθυνης εκ μερους ολων και ιδιως των συνταγματικως και πολιτικως υπευθυνων. Ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος, τονιζει οτι εχει διαμορφωθει βαρυ κλιμα απο την κρισιμη μαχη, που δινει ο Πρωθυπουργος και προσθετει οτι απαιτειται συσπειρωση και συλλογικοτητα στις αποφασεις και στη δραση των στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, τονιζει οτι ο χρονος εκλεισε με την Ελλαδα ακυβερνητη, με σοβαρες εθνικες εκκρεμοτητες και νεα προβληματα. Ο προεδρος της ΠΟλιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας αναφερει οτι το τελος του 1995 σηματοδοτει και το τελος της μεταπολιτευτικης περιοδου που σημαδευεται απο μια παρατεταμενη εθνικη, πολιτικη, οικονομικη και ηθικη κριση. Το ΚΚΕ επισημαινει οτι το 1996 ανατελλει με περισσοτερη ελπιδα για τους λαους ενω ο Συνασπισμος στο μηνυμα του χαρακτηριζει αρνητικο το 1995 για την Ελλαδα.

Αποκλεισμενα παραμενουν απο την παραμονη της Πρωτοχρονιας 25 ορεινα χωρια στην Ανατολικη Μακεδονια-Θρακη λογω του πυκνου χιονιου που σε ορισμενες περιοχες ξεπερνα τους 60 ποντους. Τα περισσοτερα απο τα χωρια αυτα βρισκονται στην ορεινη Ροδοπη αλλα προς το παρον οι κατοικοι τους δεν αντιμετωπιζουν ιδιαιτερα προβληματα. Η επικοινωνια των οχηματων προς την περιοχη του Εχινου Ξανθης διεξαγεται μονο με αντιολισθητικες αλυσιδες ενω χιονια υπαρχουν στη Θασο, την ορεινη Καβαλα, τη Δραμα και τα ορεινα των Σερρων. Στο μεταξυ σαραντα περιπου σπιτια καταστραφηκαν απο κατολισθησεις που σημειωθηκαν απο χθες το απογευμα στην περιοχη Πολυμερι Τρικαλων λογω των εντονων βροχοπτωσεων που συνεχιστηκαν ολη τη νυχτα.Ευτυχως δεν υπηρξαν θυματα καθως οι κατοικοι της περιοχης εγκατελειψαν εγκαιρως τα σπιτια τους.

Τριπλο εγκλημα σημειωθηκε τα ξημερωματα στο Παλαιοχωρι Χαλκιδικης. Ενας πρωην ναυτικος σκοτωσε τη μητερα του καθως και ηλικιωμενο ζευγαρι συγγενων του και στη συνεχεια εξαφανιστηκε. Δραστης ειναι ο 35χρονος Αναστασιος Κλοντηρας ο οποιος φερεται ψυχικα διαταραγμενος και αναζητειται απο την Αστυνομια.

Κανονικα διεξαγονται απο το απογευμα τα δρομολογια απο το λιμανι του Πειραια για τα νησια του Αργοσαρωνικου, καθως ηρθη το σχετικο απαγορευτικο που ειχε εκδοθει το πρωι λογω των δυσμενων καιρικων συνθηκων που επικρατουσαν στην περιοχη. Κανονικα λειτουργουν επισης και οι πορθμειακες γραμμες Ριου-Αντιρριου και Νεων Στυρων Αγιας Μαρινας. Δρομολογια δεν εκτελουνται στη γραμμη Καβαλα-Πρινος-Θασος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την προεδρια της Ευρωπαικης 'Ενωσης αναλαμβανει απο σημερα και για εξι μηνες η Ιταλια, διαδεχομενη την Ισπανια. Σημαντικοτερος στοχος της ιταλικης προεδριας θα ειναι η προωθηση της αναθεωρησης της "Συνθηκης του Μααστριχτ για την Οικονομικη και Νομισματικη 'Ενωση", η οποια και θα εξεταστει κατα τη Διακυβερνητικη Διασκεψη του Τορινου στις 29 Μαρτιου.

Ο πρωθυπουργος της Σερβικης Δημοκρατιας της Βοσνιας, Ραικο Κασαγκιτς, ανακοινωσε στο πρωτοχρονιατικο μηνυμα του, οτι στις 15 Ιανουαριου η κυβερνηση του Βελιγραδιου προκειται να αρει το εμπαργκο που ειχε επιβαλει εναντιον των σερβοβοσνιων. Ο Κασαγκιτς προσθεσε επισης οτι ηδη εχουν γινει βηματα για την προωθηση της οικονομικης συνεργασιας μεταξυ των χωρων που προηλθαν απο τη διασπαση της Γιουγκοσλαβιας.

Την πρωτη του επισημη επισκεψη στο Ισραηλ, απο την υπογραφη της συμφωνιας ειρηνης μεταξυ του εβραικου κρατους και της Ιορδανιας, πριν απο δυο χρονια, θα πραγματοποιησει σε περιπου δεκα ημερες ο Βασιλιας Χουσειν της Ιορδανιας, ανακοινωσε εκπροσωπος του ισραηλινου πρωθυπουργου, Σιμον Περες. Στο μεταξυ, ο πρωθυπουργος του Λιβανου Ραφικ Χαριρι εξεφρασε,την ετοιμοτητα του να εργαστει για την ειρηνη με το Ισραηλ, υπο τον ορο να ειναι συνολικη.

Ανταποκριση των Ταιμς της Νεας Υορκης απο την 'Αγκυρα παρουσιαζει τον ισλαμιστη ηγετη Νεχμετιν 'Ερμπακαν ως "πολυ φιλειρηνικο και φιλικο", που περιμενει, οπως λεει ο ιδιος "υπομονετικα", χωρις ανατρεπτικα σχεδια, ναρθει η σειρα του να κυβερνησει την Τουρκια. Την ιδια ωρα, Τουρκοι πολιτικοι παρατηρητες διερωτωνται μηπως, αντι της συνεχισης του αποκλεισμου του κομματος της Ευημεριας απο την εξουσια, θα ηταν προτιμοτερο να του δοθει η ευκαιρια να κυβερνησει, με την ελπιδα οτι ετσι θα χασει την ελξη που εχει, κυριως αναμεσα στους ψηφοφορους χαμηλων εισοδηματων.

Ο 73χρονος βασιλιας Φαχντ ανεθεσε τον χειρισμο των κρατικων υποθεσεων στον νεωτερο αδελφο του πριγκηπα Αμντουλαχ, ωστε να μπορεσει να αναπαυθει μετα το εγκεφαλικο που υπεστη τον Νοεμβριο. Σε βασιλικο διαταγμα που εκδοθηκε σημερα αναφερεται οτι ο πριγκηπας-διαδοχος θα τον αναπληρωνει στον χειρισμο των κρατικων υποθεσων για οσο διαστημα αναπαυεται ο μοναρχης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ακομη διεθνη επιτυχια σημειωσε η ελληνικη εθνικη ομαδα μπασκετ των εφηβων, κατακτωντας την πρωτη θεση σε τουρνουα που εγινε στην πολη Μπιελα της Ιταλιας. Η Ελληνικη ομαδα κατεκτησε αηττητη την πρωτη θεση στην διοργανωση, αφου στον τελικο επικρατησε με 91-77 της αντιστοιχης Κροατικης, ενω στους δυο προηγουμενους αγωνες της ειχε νικησει την Ρωσια με 64-56 και την Ιταλια με 79-74.

Οδυνηρα ``εκλεισε`` το 1995 η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου, αφου η 13-η ημερα του πρωταθληματος της Α1 εθνικης κατηγοριας αποδειχθηκε πραγματικα ``γρουσουζικη`` για τους ``πρασινους``, οι οποιοι εχασαν χθες στα Πατησια απο το Σπορτινγκ με 87-84 μετα απο εναν συναρπαστικο αγωνα, οπου ο Παναθηναικος προηγηθηκε στο ημιχρονο με διαφορα 10 ποντων. Μετα τη νεα ηττα του Παναθηναικου, ο Ολυμπιακος, που νικησε το Σαββατο στην Κρητη το Ηρακλειο με 65-62, προηγειται με 24 βαθμους, εναντι 23 των ``πρασινων``, 21 του Περιστεριου και του Αρη και 20 του Σπορτινγκ, του Πανιωνιου, του ΠΑΟΚ και του Απολλωνα Πατρων.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Προσκαιρη βελτιωση θα παρουσιασει ο καιρος τις πρωινες ωρες αυριο σε ολη τη χωρα ενω στα νησια του ανατολικου Αιγαιου και τα Δωδεκανησα αρχικα θα υπαρχουν βροχες και καταιγιδες. Βαθμιαια και απο τα δυτικα, οι βροχες θα επεκταθουν σε ολη τη χωρα. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο 1 εως 9 βαθμους, στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα και το Ιονιο απο 6 εως 16 και στα νησια του Αιγαιου απο 8 εως 15 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη και στη Θεσσαλονικη αυριο προβλεπονται αρχικα λιγες νεφωσεις που προοδευτικα θα αυξηθουν και απο το μεσημερι θα βρεξει. Η θερμοκρασια στην Αθηνα θα κυμανθει απο 8 εως 15 βαθμους και στην πολη της Θεσσαλονικης απο 3 εως 8 βαθμους Κελσιου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Tuesday, 2 January 1996 - 00:54:17