Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ενδειξεις οτι αντιμετωπιζεται η νεα λοιμωξη του πρωθυπουργου, καταγραφει το νεοτερο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Συνεχιζονται οι διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ. Το μεσημερι ο Γερασιμος Αρσενης συναντηθηκε με τον Γιαννη Χαραλαμποπουλου, ο οποιος επιβεβαιωσε οτι θα ειναι υποψηφιος για την πρωθυπουργια. Στις 8 το βραδυ Αρσενη-Σημιτη.
  • Ολοκληρωνεται τα μεσανυχτα η συζητηση του προυπολογισμου. Τη δημιουργια ενος νεου κοινωνικου συμβολαιου προτεινε η Βασω Παπανδρεου.
  • Αυξημενη η κινηση στην αγορα. Σε φυσιολογικα επιπεδα οι τιμες, εκτιμα ο υπουργος Εμποριου.
  • Τους εξηντα εφθασαν οι νεκροι απο τη χθεσινη βομβιστικη ενεργεια στο Πακισταν.
  • Διχαζονται οι αποψεις μετα τις συνομιλιες του γαλλου πρωθυπουργου και των ηγεσιων των συνδικατων.
  • Στην τελικη προεκλογικη ευθεια μπαινει η Τουρκια.
  • Τρεις ληστειες με λεια 35 εκατ. δρχ. Αφαντοι οι δραστες.
  • Υπογραφονται στη Σοφια οι διακρατικες συμφωνιες για τα νερα του Νεστου και τη δημιουργια τριων νεων μεθοριακων διοδων.
  • Ενα μεγαλο ντερμπι μεταξυ Ολυμπιακου και ΑΕΚ εβγαλε η κληρωση της δευτερης φασης για το κυπελο Ελλαδας στο ποδοσφαιρο.
  • Μικρη ανοδος 0,24% στο Χρηματιστηριο.
  • Τοπικες νεφωσεις, μετριοι εως ισχυροι ανεμοι και θερμοκρασια 2 με 16 βαθμους σ'ολοκληρη τη χωρα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συγκρατημενα αισιοδοξο για την πορεια της υγειας του πρωθυπουργου ηταν το μεσημεριανο ανακοινωθεν, στο οποιο για πρωτη φορα, οι συμμετεχοντες στο ιατρικο συμβουλιο, απεφυγαν να χρησιμοποιησουν καποιον ορο, για να χαρακτηρισουν την κατασταση. Αναφερεται μονο οτι η διαπιστωθεισα μικροβιαιμια απο το μικροβιο εντεροκοκκος, δειχνει, με βαση τα κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα, να αντιμετωπιζεται κατα το τελευταιο εικοσιτετραωρο, με την τροποποιηθεισα αντιμικροβιακη αγωγη. Η αναπνευστικη λειτουργια υποστηριζεται περιοδικα απο αναπνευστηρα και η νεφρικη απο τεχνητο νεφρο. Αν και δεν γινεται λογος για την καρδιακη λειτουργια, οι θεραποντες γιατροι, δεν παυουν ουτε στιγμη να δηλωνουν οτι η καρδια, παρα την επιβαρυνση απο τις συνεχεις λοιμωξεις, λειτουργει ικανοποιητικα. Ο κ.Δημητρης Κρεμαστινος δηλωσε το πρωι οτι ο πρωθυπουργος ειναι σημερα καλυτερα απο χθες, αλλα δεν εκρυψε την κρισιμοτητα της καταστασης, λεγοντας οτι η μαχη συνεχιζεται. Προσθεσε επισης οτι οσο ο πρωθυπουργος παραμενει στην ενταντικη θα υπαρχουν διακυμανσεις στην πορεια της υγειας και καλεσε του δημοδιογραφους να αρκουνται στα ιατρικα ανακοινωθεντα, τα οποια οπως ειπε ειναι ακριβη κατα 80%, αφου οπως διευκρινισε το 20% δεν μπορει να προβλεφθει.

Στο μεταξυ, συνεχιζονται διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ και ολοκληρωνεται ο κυκλος των επαφων των υποψηφιων διαδοχων. Το μεσημερι ο Γερασιμος Αρσενης συναντηθηκε με τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο, μια συναντηση που χαρακτηρισθηκε και απο τους δυο χρησιμη, καθως διαπιστωθηκε συμφωνια σε πολλα θεματα. Για πρωτη φορα παντως δημοσιως ο κ.Χαραλαμποπουλος, παραδεχθηκε οτι θα ειναι υποψηφιος για την πρωθυπουργια, λεγοντας οτι θα εμμεινει στις αποψεις που εχει εκφρασει και θα τις υποστηριξει και ως υποψηφιος. Απο την πλευρα του ο κ.Αρσενης δηλωσε οτι τιμα και σεβεται τον κ.Χαραλαμποπουλο, ακουσε με προσοχη τις αποψεις του και επανελαβε οτι συμφωνηθηκε οτι πρεπει να διαφυλαχθει η ενοτητα και η προοπτικη του ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο δεν απεκλεισαν το ενδεχομενο να συναντηθουν ξανα αν χρειασθει. Στις 8 το βραδυ πραγματοποιειται στο γραφειο του γραμματεα της κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ στη βουλη η συναντηση του κ.Αρσενη με τον Κωστα Σημιτη, ο οποιος το πρωι συναντηθηκε στη Χαριλαου Τρικουπη με τον Κωστα Σκανδαλιδη.

Στη βουλη τωρα ολοκληρωνεται τα μεσανυχτα η συζητηση επι του προυπολογισμου και θ'ακολουθησει η ονομαστικη ψηφοφορια για την εγκριση του. Στην απογευματινη συνεδριαση θα μιλησουν οι κυριοι Εβερτ και Σαμαρας, καθως και η γενικη γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, ενω απο την πλευρα της κυβερνησης θα τοποθετηθει ο αναπληρων τον πρωθυπουργο, Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος θα κλεισει και τη συζητηση. Στην πρωινη συνεδριαση το ενδιαφερον επικεντρωθηκε στην ομιλια της κυριας Βασως Παπανδρεου, η οποια αν και εκρινε θετικο τον προυπολογισμο και τονισε οτι θα εκτελεσθει απο το ΠΑΣΟΚ μεσα σε κλιμα ενοτητας, ασκησε κριτικη για τα ελλιπη κονδυλια στην Παιδεια και την Υγεια. Λειπει η τολμη και η πολιτικη αποφαση, τονισε η κυρια Παπανδρεου και ζητησε μεγαλυτερη προσπαθεια για τη μειωση των κοινωνικων ανισοτητων. Παραλληλα επανελαβε την προταση της για τη συναψη ενος νεου κοινωνικου συμβολαιου, λεγοντας οτι ειναι καθηκον μας να αλλαξουμε χωρις να ξεχνουμε ποιοι ειμαστε. Απο την πλευρα της Νεας Δημοκρατιας ο κ.Δημητρης Σιουφας επιτεθηκε στους κυριους Σημιτη και Αρσενη, επειδη οπως ειπε υποσχονται πραγματα που δεν θα μπορεσουν να υλοποιησουν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τους εξηντα εφθασαν τελικα οι νεκροι ενω οι τραυματιες ξεπερνουν τους διακοσιους, απο την χθεσινη εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου, σε εμπορικο κεντρο του Πεσαουαρ στο Πακισταν. Συμφωνα με την αστυνομια, στο αυτοκινητο ειχαν τοποθετηθει 25 κιλα εκρηκτικων και η εκρηξη προκληθηκε με τηλεχειρισμο. Οι αρχες εκφραζουν φοβους οτι ο αριθμος των νεκρων θα ανεβει δραματικα, καθως τα σωστικα συνεργεια συνεχιζουν να ψαχνουν μεσα στα συντριμμια. Κανεις μεχρι στιγμης δεν εχει αναλαβει την ευθυνη.

Διχασμενες ειναι οι αποψεις μετα την ληξη, τις πρωτες πρωινες ωρες, των συνομιλιων μεταξυ του γαλλου πρωθυπουργου Αλεν Ζιπε και των ηγεσιων των συνδικατων για την αρση των αδιεξοδου στο οποιο εχει περιελθει η χωρα. Ο Ζιπε χαρακτηρισε τις συνομιλιες εποικοδομητικες, ενω ο ηγετης του προσκειμενου στο κομμουνιστικο κομμα, συνδικατου των σιδηροδρομικων, δηλωσε οτι παραμενουν στο προσκηνιο ολα τα προβληματα που οδηγησαν τους εργαζομενους στις κινητοποιησεις των τριων τελευταιων εβδομαδων.

Στην τελικη προεκλογικη ευθεια μπαινει πλεον η Τουρκια, ενοψει των εκλογων της 24ης Δεκεμβριου και οι δημοσκοπησεις βρισκονται στο αποκορυφωμα τους. Συμφωνα με εκτιμησεις αμερικανου ανταποκριτη, το Κομμα της Ευημεριας, του Ερμπακαν αποτελει ορατο πλεον κινδυνο για τα πολιτικα πραγματα της χωρας, καθως και του ιματζ της Τουρκιας στην Δυση. Στην Αγκυρα, οι εφημεριδες Χουριετ και Μιλιετ που υποστηριζουν το Κομμα της Μητερας Πατριδας, του Μεσουτ Γιλμαζ, δημοσιευει τα αποτελεσματα 13 δημοσκοπησεων συμφωνα με τα οποια, το κομμα της Τανσου Τσιλερ προηγειται των αλλων. Αξιζει να σημειωθει, οτι στην Τουρκια απαγορευεται η δημοσιευση των δημοσκοπησεων, αλλα πολλες εφημεριδες και περιοδικα εχουν ηδη παραβιασει αυτη την απαγορευση.

Ανεπαρκη χαρακτηρισαν οι εισαγγελεις της στρατιωτικης δικαιοσυνης της Πολωνιας, τα στοιχεια που εξετασαν για συνεργασια του πρωθυπουργου, Γιοζεφ Ολεκσι, με τις μυστικες υπηρεσιες. Ως εκ τουτου, δεν κρινεται αναγκαιο να γινει επισημη ερευνα. Τα στοιχεια εδωσε χθες ο υπουργος Εσωτερικων, υποστηριζοντας οτι ο Ολεκσι εδωσε ακρως απορρητες πληροφοριες σε ξενους πρακτορες.

Στην Νεα Υορκη, το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ καταδικασε τους Σερβους της Βοσνιας για δολοφονιες και αλλες ωμοτητες. Ταυτοχρονα ζητησε να εξασφαλισθει η προσβαση των διεθνων οργανισμων σε τοπους ταφης, προσφυγικους καταυλισμους και φυλακες. Σε χωριστη αποφαση, η οποια υιοθετηθηκε ομοφωνως, το Συμβουλιο εξουσιοδοτησε τα Ηνωμενα Εθνη να αναπτυξουν δυναμη πολιτικης αστυνομιας απο 1700 ανδρες, τη μεγαλυτερη δυναμη του ειδους που εχει αναπτυχθει απο τον ΟΗΕ. Στην Αθηνα, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενη, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, διευκρινισε οτι δεν υπαρχει αμεσος κινδυνος για την ασφαλεια των ελληνων στρατιωτων που θα μεταβουν στην Βοσνια.

Κοκκαλο δεινοσαυρο, ηλικιας 118 εκατ. ετων, ξεθαψε ενας δαιμονιος σκυλος σε μια παραλια της νησου Ουαιτ της Μαγχης, οπου εκανε περιπατο με το αφεντικο του. Ο Τζεικ, ενα μπουλ τερριε και ο ιδιοκτητης του, εμφανισθηκαν σημερα το πρωι στα βρετανικα μεσα ενημερωσης να ποζαρουν υπερηφανοι μαζι με το σπανιο ευρημα τους, διπλασιο σε μεγεθος απο τον ιδιο το σκυλο, στον οποιο οφειλεται η σημαντικη αυτη ανασκαφη. Το οστουν ανηκε σ'εναν ιγκουανοδοντα βαρους τεσσαρων τοννων, ενα απο τα πρωτα ειδη δεινοσαυρων που εμφανισθηκαν στη Γη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημενη ηταν σημερα η κινηση στην αγορα, ενω εχουν ενταθει οι ελεγχοι της αγορανομιας, για τυχον κρουσματα κερδοσκοπειας. Οι τιμες, συμφωνα με τον υπουργο Εμποριου, Νικο Ακριτιδη, ο οποιος επισκεφθηκε τη Βαρβακειο Αγορα, κυμαινονται στα ιδια επιπεδα με αυτες των προηγουμενων ημερων, ενω μικρη αυξηση παρατηρειται στην τιμη της νωπης ντοπιας γαλοπουλας που πωλειται απο 1000 εως 1.500 δραχμες το κιλο. Το αρνι γαλακτος πωλειται απο 1.500 εως 1.900 δραχμες το κιλο. Υπενθυμιζεται οτι τα καταστηματα θα παραμεινουν ανοιχτα και την Κυριακη εως τις 5 το απογευμα.

Απο σημερα επιστρεφονται απο την Τροχαια οι πινακιδες και οι αδειες κυκλοφοριας και οδηγησης που ειχαν αφαιρεθει. Απο το μετρο εξαιρουνται οι περιπτωσεις που εμπιπτουν σε δικαστικες αποφασεις, η στην εφαρμογη του ποιντ συστεμ. Παραλληλα, απο την τροχαια εχουν ληφθει εκτακτα μετρα για τη διευκολυνση των εκδρομεων. Την περιοδο των γιορτων θα επικρατησουν νοτιαδες, ενω σποραδικες βροχες αναμενονται σε πολλες περιοχες την παραμονη των Χριστουγεννων. Παντως, θα υπαρχουν και μεγαλα διαστηματα με ηλιοφανεια. Η θερμοκρασια θα παρουσιασει ανοδο.

Τρεις ληστειες με λεια 35 εκατομμυρια δραχμες σημειωθηκαν το πρωι στην Αθηνα. Η πρωτη στην εκθεση αυτοκινητων της Χιουνται, στη Λεωφορο Συγγρου, οπου οι δυο δραστες, στις 7.30 το πρωι ακινητοποιησαν το φυλακα Χρηστο Σακαδελη, 24 ετων, τον οποιο αφου εδεσαν, αρπαξαν τσαντα με 20 εκατ. δραχμες. Λιγο αργοτερα, αλλος αγνωστος στον Αγιο Δημητριο στην Αθηνα, αρπαξε την τσαντα του υπαλληλου του κεντρου διασκεδασεως Ρομεο, Γιωργο Καφακη, 65 χρονων, με 4.500.000 δραχμες και εξαφανιστηκε με μοτοσυκλετα που οδηγουσε συνεργος του. Στο Μοσχατο δυο αγνωστοι επιτεθηκαν στον υπαλληλο της εταιριας ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, Φραγκισκο Καμπουρη, 35 χρονων, κι αφου τον ξυλοκοπησαν του αρπαξαν τσαντα με 10,5 εκατ. δραχμες.

Στη Σοφια βρισκεται απο το μεσημερι ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ο οποιος μαζι με το Βουλγαρο ομολογο του θα υπογραψουν δυο διακρατικες συμφωνιες που αφορουν τα νερα του Νεστου και τη δημιουργια τριων νεων μεθοριακων διοδων. Η ηδη μονογραφηθεισα συμφωνια προβλεπει οτι η Ελλαδα θα λαμβανει το 29% της ροης των υδατων του Νεστου για 35 χρονια. Με αλλη συμφωνια οριζεται η διανοιξη τριων νεων μεθοριακων σταθμων που θα καταληγουν στις περιοχες Δραμας, Ξανθης και Κομοτηνης.

Ποινη καθειρξης 25 και 3 χρονων αντιστοιχα, επεβαλε το Δευτεροβαθμιο Κακουργιοδικειο Αθηνων, στην κατ'εφεση δικη των τριων Παλαιστινιων που κατηγορουντο για την εκρηξη βομβας στην Πατρα, τον Απριλιο του 1991, με αποτελεσμα να σκοτωθουν εξι ατομα και 19 να τραυματισθουν. Οι κατηγορουμενοι ειχαν καταδικασθει πρωτοδικα, οι δυο πρωτοι σε ισοβια καθειρξη και ο τριτος σε 9,5 χρονια για κατοχη και μεταφορα εκρηκτικων υλων. Στην απολογια τους εχουν αρνηθει οποιαδηποτε συμμετοχη τους στην εκρηξη, υποστηριζοντας οτι εγινε απο πρακτορες της Μοσαντ.

Αλλος ενας νεκρος προστεθηκε στο μακρυ καταλογο των θυματων της ηρωινης. Προκειται για τον 27χρονο, ιδιωτικο υπαλληλο, Στελιο Καραγιαννη, ο οποιος βρεθηκε τα ξημερωματα νεκρος στην περιοχη της Νικαιας.

Αρχισε τα ξημερωματα η πρωτη απο τις τρεις γεωτρησεις για εντοπισμο κοιτασματος πετρελαιου Βορειοδυτικα της Θασου. Η νεα προσπαθεια θα διαρκεσει 90 μερες και το γεωτρυπανο θα φθασει σε βαθος 10.000 ποδων. Παραλληλα, η κοινοπραξια που εκμεταλλευεται το κοιτασμα του Πρινου, θα πραγματοποιησει εσωτερικες γεωτρησεις, ενισχυτικες του υπαρχοντος κοιτασματος.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξι αρχαια αντικειμενα, μεγαλης αρχαιολογικης αξιας, βρεθηκαν στην κατοχη του Κωστα Λαμπροπουλου, συνταξιουχου του δημοσιου, στην περιοχη Θεα Πατρων. Ο Λαμπροπουλος ειναι ηδη γνωστος στην αστυνομια για υποθεσεις αρχαιοκαπηλιας και εχει συλληφθει αλλη μια φορα το 1990.

Κοντα στα ελληνοαλβανικα συνορα, στην περιοχη της Βροσωνας συνεληφθη ο αλβανος δραπετης των φυλακων Ιωαννινων, Νικος Τουσια 24 χρονων. Ο Τουσια κρυβοταν απο την Δευτερα γιατι εφερε τραυματα στο χερι και το ποδι απο σφαιρες αστυνομικων κατα την αποδραση του το περασμενο Σαββατο. Για τον λογο αυτο, δεν καταφερε να ακολουθησει τους αλλους δεκα συμπατριωτες του δραπετες, που περασαν στην Αλβανια. Ο Τουσια νοσηλευεται εκτος κινδυνου στο Γενικο Νοσοκομειο Ιωαννινων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα μεγαλο ντερμπι αναμεσα στον Ολυμπιακο και την ΑΕΚ εβγαλε η κληρωτιδα της ΕΠΟ για τον δευτερο γυρο της β' φασης του Κυπελλου Ελλαδος στο ποδοσφαιρο. Η πρωτη συναντηση δεν θα γινει στο σταδιο Καραισκακη, λογω της προσφατης τιμωριας του Ολυμπιακου απο τον αθλητικο δικαστη, αλλα σε ουδετερο γηπεδο, για το οποιο θα αποφασισει η ΕΠΟ, ενω η ρεβανς θα διεξαχθει κανονικα στη Νεα Φιλαδελφεια.

Αντιθετα, ευνοικη ηταν η κληρωση για τον Παναθηναικο, ο οποιος θα αντιμετωπισει την Δοξα Βυρωνα της Β' κατηγοριας, ενω αλλες τεσσερις ομαδες της Α' Εθνικης θα συναντηθουν μεταξυ τους, αφου ο ΠΑΟΚ κληρωθηκε με τον Ιωνικο και ο ΟΦΗ με τον Αρη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Saturday, 23 December 1995 - 02:17:55