Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Αμεταβλητη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.
  • Προσπαθειες των γιατρων για να προλαβουν νεα λοιμωξη στο αναπνευστικο συστημα.
  • Ο Κωστας Σκανδαλιδης αφησε ανοιχτο το ενδεχομενο αναληψης πρωτοβουλιων.
  • Ο Δημητρης Τσοβολας ανακοινωνει το βραδυ στη Θεσσαλονικη την ιδρυση νεου κομματος.
  • Ερευνα διαταχθηκε για τη αποφυλακιση του Κωστα Φωτιου ο οποιος κατηγορειται για τη δολοφονια του κρατουμενου Δημητρη Καραμουτη, στις φυλακες Κορυδαλλου.
  • Καθοριζονται σημερα οι τελευταιες λεπτομερειες για την απελευθερωση του ωραριου στα κεντρα διασκεδασης.
  • Συνεληφθη στον Εβρο, ζευγαρι αλλοδαπων που προσπαθησε να περασει απο την Τουρκια 41 κιλα ηρωινης.
  • Δυο σεισμικες δονησεις 4,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκαν το πρωι βορειοανατολικα της Ζακυνθου.
  • Παραδοθηκαν το πρωι στο Βολο τα εικοσι υπερσυγχρονα ελικοπτερα τυπου Απατσι.
  • Σταθερα προηγειται το Κομμουνιστικο Κομμα της Ρωσιας, με διαφορα 10 ποσοστιαιων μοναδων. Δευτεροι ερχονται οι εθνικιστες του Ζιρινοφσκι.
  • Επιθεσεις με βομβες μολοτοφ σε τεσσερα εκλογικα κεντρα στη Κωνσταντινουπολη.
  • Τεσσερις ελληνικες ομαδες αγωνιζονται αποψε για τα κυπελλα Ευρωπης στο μπασκετ.
  • Διεξαγονται το απογευμα οι επαναληπτικες συναντησεις για το δευτερο γυρο του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιδεινωση παρουσιασε η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου κατα τις τελευταιες 12 ωρες. Αυτο αναφερεται στο ιατρικο ανακοινωθεν που διανεμηθηκε στις 2 το μεσημερι στο οποιο προστιθεται οτι η αναπνευστικη λειτουργια υποστηριζεται συνεχως απο αναπνευστηρα και η νεφρικη λειτουργια απο τεχνητο νεφρο. Παρ`οτι δεν υπαρχει εργαστηριακη επιβεβαιωση, υπαρχουν κλινικες υπονοιες λοιμωξης. Η αντιμικροβιακη αγωγη, καταληγει το ανακοινωθεν, συνεχιζεται.

Στο μεταξυ, ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, δηλωσε οτι ειναι ανοιχτη η προοπτικη για αναληψη πρωτοβουλιων, για την επιλυση του προβληματος που εχει δημιουργησει η απουσια του Πρωθυπουργου. Τονισε οτι η πρωτη κινηση προς την κατευθυνση αυτη θα ειναι η συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης που θα πραγματοποιηθει στα μεσα Ιανουαριου. Ο κ.Σκανδαλιδης αναφερομενος στις επαφες του Προεδρου της Δημοκρατιας ειπε οτι ως ευαισθητος δεκτης μηνυματων καλα κανει και ο κ.Στεφανοπουλος και συζηταει αυτα τα θεματα, προκειμενου να βοηθησει να αντιμετωπιστουν τα προβληματα.

Ο Δημητρης Τσοβολας, αναμενεται να εξαγγειλει το βραδυ στη Θεσσαλονικη, την ιδρυση νεου κομματος. Ο κ.Τσοβολας κατα τη διαρκεια συγκεντρωσης στο ξενοδοχειο ``Μακεδονια Παλας`` θα γνωστοποιησει την ιδρυτικη διακηρυξη του νεου πολιτικου φορεα. Σχολιαζοντας την κινηση του κ.Τσοβολα, ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, εκανε λογο για αποπειρα πολιτικοποιησης μιας προσωπικης διαφοροποιησης απο την οποια, οπως ειπε δεν διασπαται η δημοκρατικη παραταξη.

Ο προισταμενος της εισαγγελιας Εφετων Πειραια, Αλεξανδρος Μεταξας, διεταξε το πρωι, τη διενεργεια επειγουσας ερευνας για να διαπιστωθει η αδιαφορια της διευθυνσης των φυλακων Κορυδαλλου για την αποφυλακιση του κρατουμενου Κωστα Φωτιου, ο οποιος κατηγορειται για τη δολοφονια του 27χρονου κρατουμενου Δημητρη Καραμουτη, κατα τη διαρκεια της προσφατης εξεγερσης στις φυλακες. Ο Φωτιου, αθωωθηκε απο το εφετειο Αθηνας για το φονο του αστυνομικου Μποτσαρελη το 1991, στο Αιγαλεω για το οποιο πρωτοδικα ειχε καταδικαστει σε οκτωμιση χρονια καθειρξης. Παραλληλα, η ανακριτρια Ιωαννα Κλαπα, εξεδωσε επειγον ενταλμα συλληψης για τον Φωτιου, ο οποιος αποφυλακιστηκε το περασμενο Σαββατο.

Οι τελευταιες λεπτομερειες για την απελευθερωση του ωραριου στα κεντρα διασκεδασης αναμενεται να καθοριστουν σημερα σε επικοινωνια που θα εχουν οι υπουργοι Δημοσιας Ταξης και Εργασιας, κυριοι Βαλυρακης και Τζουμακας. Συμφωνα με πληροφοριες το ωραριο των νυχτερινων κεντρων θα ειναι ελευθερο τις γιορτες, την Παρασκευη και το Σαββατο, ενω θα δοθει μιαμιση ωρα παραταση για τις καθημερινες.

Συνεχιζεται αποψε στη Βουλη η συζητηση για τον προυπολογισμο η οποια θα ολοκληρωθει μεθαυριο Παρασκευη με ονομαστικη ψηφοφορια. Σημερα θα μιλησουν οι υπουργοι Εθνικης Οικονομιας, Υγειας κυριοι Παπαντωνιου και Κρεμαστινος καθως και ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας. Στις 7 το απογευμα, δασκαλοι και νηπιαγωγοι θα πραγματοποιησουν συγκεντρωση εξω απο τη Βουλη με αιτημα να χορηγηθουν μεγαλυτερα κονδυλια για την παιδεια.

Συνεληφθη στον Εβρο ζευγαρι που προσπαθησε να περασει στη χωρα μας 41 κιλα ηρωινης. Προκειται για εναν Τουρκο και μια Γαλλιδα οι οποιοι εκρυψαν την ηρωινη στα τοιχωματα του αυτοκινητου τους, την οποια εντοπισαν τις πρωινες ωρες ανδρες του τελωνειου Γεφυρας Κηπων. Το αυτοκινητο και τα ναρκωτικα κατασχεθηκαν ενω οι δυο συλληφθεντες που δηλωσαν αγνοια για την υπαρξη της ηρωινης θα οδηγηθουν στο εισαγγελεα Αλεξανδρουπολης. Συμφωνα με δηλωσεις των τελωνειακων η ηρωινη φορτωθηκε στην Κωνσταντινουπολη και θα διατιθετο πιθανοτητα στη Γαλλια και την Ολλανδια. Απο την προανακριση προκυπτει οτι οι συλληφθεντες ανηκουν σε διεθνες κυκλωμα ναρκωτικων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κομμουνιστικο Κομμα της Ρωσιας εξακολουθει να διατηρει σταθερο προβαδισμα συμφωνα με τα νεοτερα αποτελεσματα των βουλευτικων εκλογων, που εδωσε το πρωι στη Μοσχα η κεντρικη εφορευτικη επιτροπη. Με καταμετρημενες τις ψηφους στις μισες απο τις εκλογικες περιφερειες, οι κομμουνιστες του Γεναντι Ζουγκανοφ προηγουνται με ποσοστο 21,03%. Στη δευτερη θεση βρισκονται παντα οι Εθνικιστες του Ζιρινοφσκι με 11,02%. Το Κεντροδεξιο κομμα του πρωθυπουργου, Βικτωρ Τσερνομιρντιν ξεπερασε λιγο το 10% και το φιλελευθερο Γιαμπλοκο βρισκεται στο 7,2% .Τα υπολοιπα κομματα δεν φαινονται ικανα να σπασουν το φραγμα του 5% για να εκπροσωπηθουν στη Βουλη. Συμφωνα με τη σημερινη ανακοινωση, παντως ο ρωσος υπουργος Εξωτερικων Αντρει Κοζιρεφ, εξελεγη βουλευτης, στην περιφερεια του Μουρμανσκ.Ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν, δηλωσε παντως οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας μετα τη νικη των κομμουνιστων στις εκλογες.

Επιθεσεις με βομβες μολοτωφ πραγματοποιησαν αγνωστοι κατα τη διαρκεια της νυχτας εναντιον τεσσαρων εκλογικων κεντρων στην Κωνσταντινουπολη χωρις να υπαρξουν θυματα,ανακοινωσε η τουρκικη αστυνομια. Απο τις επιθεσεις που σημειωθηκαν τεσσερις ημερες πριν τις βουλευτικες εκλογες της Τουρκιας, υπεστησαν ζημιες δυο εκλογικα κεντρα του ισλαμικου κομματος της Ευημεριας ενα του ακροδεξιου κομματος Εθνικιστικης Δρασης και ενα του κομματος του Ορθου Δρομου της πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ.

Ο υπουργος Ευρωπαικων Υποθεσεων της Γαλλιας Μισελ Μπαρνιε δηλωσε σημερα οτι η κυβερνηση του θα διατηρησει τους μεθοριακους ελεγχους με τους εξι ευρωπαιους εταιρους της ζωνης του Σενγκεν. Η Γαλλια προκαλεσε τη δυσφορια των ευρωπαιων εταιρων της με την αποφαση της να καθυστερησει την εφαρμογη της συμφωνιας, επικαλουμενη προβληματα σχετικα με το λαθρεμποριο ναρκωτικων και τις τελευταιες τρομοκρατικες επιθεσεις που εχουν σημειωθει στο εδαφος της.

Δυο μολις ημερες πριν εγκαταλειψει και τυπικα την εξουσια ο απερχομενος προεδρος της Πολωνιας Λεχ Βαλεσα κατηγορησε τον πρωθυπουργο Γιοζεφ Ολεκσι για συνεργασια με ξενες μυστικες υπηρεσιες,μετεδωσε ο ραδιοσταθμος της Πολωνιας.

Η Ζιποβα Ματειγεβα, μια Ρωσοεβραια του Καυκασου, αρχισε απο χθες μια καινουργια ζωη στο Ισραηλ, σε ηλικια μολις...111 ετων. Η Ματειγεβα, η γηραιοτερη μεχρι στιγμης εκπροσωπος της εβραικης διασπορας, εφτασε χθες βραδυ στο αεροδρομιο του Τελ Αβιβ, συνοδευομενη απο τον μικροτερο γιο της, ηλικιας 74 ετων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσια της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας του υπουργειου Εθνικης Αμυνης πραγματοποιηθηκε το πρωι, στο αεροδρομιο Στεφανοδικειου Βολου η τελετη ενταξης των εικοσι υπερσυγχρονων ελικοπτερων τυπου ``Απατσι`` στην Αεροπορια Στρατου. Τα ελικοπτερα παραγγελθηκαν το 1991 και το συνολικο κοστος τους, μεχρι στιγμης, εχει ανελθει στα 400 εκατομμυρια δολαρια.

Δυο σεισμικες δονησεις μεγεθους 4,2 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκαν στις 2 τα ξημερωματα και στις 8 το πρωι με επικεντρο το θαλασσιο χωρο βορειοανατολικα της Ζακυνθου. Οι σεισμολογοι τονιζουν οτι δεν υπαρχει καμια ανησυχια απο τους δυο σεισμους.

Εντεινονται οι ελεγχοι στην αγορα προκειμενου να αντιμετωπιστουν κρουσματα αισχροκερδειας την περιοδο των γιορτων. Συνεργεια της αγορανομιας και της νομαρχιας κανουν ελεγχους τοσο σε καταστηματα τροφιμων οσο και σε εμπορικα καταστηματα.

Περισσοτεροι απο 500.000 Αθηναιοι αναμενεται να ταξιδεψουν στις ιδιαιτερες πατριδες τους για να περασουν τις ημερες των Χριστουγεννων.Και η φετεινη εξοδος θα κυμανθει στα περσινα επιπεδα, επισημανε στο ΑΠΕ ο Διοικητης της Τροχαιας Αττικης Παπαδημητροπουλος. Βεβαια σημαντικο ρολο στις αποφασεις των εκδρομεων θα παιξουν οι καιρικες συνθηκες που θα επικρατουν τις μερες των γιορτων. Η Τροχαια παντως,λαμβανει σειρα μετρων με στοχο την οσο το δυνατον αναιμακτη εξοδο και επιστροφη των Αθηναιων. Οπως δηλωσε ο κ.Παπαδημητροπουλος στα μετρα αυτα θα παρουν μερος 500 περιπου ανδρες της Τροχαιας ενω την προσπαθεια τους θα ενισχυσουν αστυνομικοι της Αμεσης Δρασης αλλα και αστυνομικων τμηματων στην δικαιοδοσια των οποιων υπαγονται τμηματα των δυο εθνικων οδων.

Δυο εκθεσεις με τιτλο ``Μακεδονες οι Ελληνες του Βορρα`` και ``Μεγας Αλεξανδρος - ιστορια και μυθος``, εγκαινιασε χθες βραδυ στη Ρωμη ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος. Οι εκθεσεις οργανωνονται απο το υπουργειο Πολιτισμου και το ιταλικο ιδρυμα ``Μεμμο`` και θα διαρκεσουν 5 μηνες.Περιλαμβανουν αρχαιολογικα ευρηματα απο τη Μακεδονια αλλα και απο ξενα μουσεια. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο τη Ρωμη, ο ιταλικος Τυπος, χαρακτηρισε τις εκθεσεις ως τις πιο σημαντικες που εγιναν τα τελευταια χρονια στην Ιταλικη πρωτευουσα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεσσερις ακομη Ελληνικες ομαδες μπασκετ αγωνιζονται αποψε για τα Κυπελλα Ευρωπης.Για το Ευρωπαικο πρωταθλημα ο Ηρακλης υποδεχεται στη Θεσσαλονικη την Ιταλικη Μπενετον Τρεβιζο.Ο αγωνας αρχιζει στις 9.05 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας απο την τηλεοραση του ΣΤΑΡ.

Για τα προημιτελικα του Κυπελλου Κορατς ο Αρης υποδεχεται στις 5.30 το απογευμα στη Θεσσαλονικη την Ισπανικη Σαραγοσα.Τον αγωνα θα μεταδοσει απ' ευθειας η ΕΤ3.Για την ιδια διοργανωση η ΑΕΚ αντιμετωπιζει στις 9.30 το βραδυ στην Ιταλια τη Σκαβολινι Πεζαρο.Λιγο νωριτερα, στις 8 παρα τεταρτο, η ομαδα του Σπορτινγκ, που εχει χασει καθε ελπιδα προκρισης, αντιμετωπιζει στην Ιταλια τη Στεφανελ Μιλανου.

Στο ποδοσφαιρο διεξαγονται σημερα οι επαν

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Wednesday, 20 December 1995 - 20:07:31