Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 14)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου.
  • Ο Δημητρης Κρεμαστινος συνεστησε το πρωι να σταματησουν τα αστεια και τονισε οτι το ακριβες προβλημα της υγειας του κ.Παπανδρεου το γνωριζουν ολοι.
  • Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ συναντηθηκε το πρωι με το προεδρειο του ΣΕΒ.
  • Με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, και το συνδεσμο των αποστρατων, συναντηθηκε το πρωι ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Την αντικατασταση του Πρωθυπουργου ζητησε το πρωι ο Νικος Κωνσταντοπουλος, ο οποιος θα γινει αυριο δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας.
  • Συνεχιζεται η δικη της τεταρτης ομαδας των καταληψιων του Πολυτεχνειου.
  • Εκλεψαν νταλικα με τσιγαρα αξιας 150 εκατομμυριων δραχμων.
  • Υπογραφεται σημερα στο Παρισι η ειρηνευτικη συμφωνια για τη Βοσνια.
  • Χαος και σημερα στο Παρισι λογω των απεργιακων κινητοποιησεων.
  • Ο Παναθηναικος αντιμετωπιζει αποψε στη Μπολονια την Μπακλερ για το ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, ενω τα συμπτωματα της λοιμωξης εχουν υποχωρησει μετα τη χορηγηση αντιβιοτικων.Ο Πρωθυπουργος αναπνεει χωρις την υποστηριξη αναπνευστηρα, ενω η νεφρικη του λειτουργια εξακολουθει να υποστηριζεται απο τεχνητο νεφρο. Εντος της ημερας αναμενονται τα αποτελεσματα των εργαστηριακων εξετασεων, προκειμενου να διαπιστωθει το μικροβιο που προκαλεσε τη λοιμωξη στον Πρωθυπουργο. Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να εκδοθει το νεο ιατρικο ανακοινωθεν μετα την ολοκληρωση του συμβουλιου των θεραποντων γιατρων.

Ο υπουργος Υγειας,Δημητρης Κρεμαστινος αναφερομενος το πρωι εμμεσως πλην σαφως σε διαφωνια των γιατρων για την υγεια του Πρωθυπουργου ειπε οτι πρεπει να σταματησουν τα αστεια και το ακριβες προβλημα της υγειας του κ.Παπανδρεου το γνωριζουν ολοι και μπορουν να ενημερωθουν περισσοτερο. Ας αφησουν τους γιατρους,προσθεσε ο κ.Κρεμαστινος, να κανουν τη δουλεια τους. Επεσημανε, οτι οι γιατροι πρεπει να καταλαβουν οτι δεν θα καθορισουν την πολιτικη ζωη της χωρας,χαρακτηρισε ανυποστατα τα δημοσιευματα εφημεριδων ενω τονισε οτι δεν υπαρχει θεμα αποκρυψης πληροφοριων.

Οβιδες επεσαν σημερα στο κεντρο του Σαραγεβο, στον κυβερνητικο τομεα, τη στιγμη της υπογραφης της ειρηνευτικης συμφωνιας για τη Βοσνια στο Παρισι, ανεφεραν δημοσιογραφοι στη βοσνιακη πρωτευουσα.

Εικοσιτετραωρη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι με αιτημα την αυξηση των δαπανων για την παιδεια και την οικονομικη και επαγγελματικη αναβαθμιση του κλαδου. Το πρωι, πραγματοποιησαν συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Παιδειας, οπου συναντηθηκαν με τον αναπληρωτη υπουργο Φιλιππο Πετσαλνικο. Στη συνεχεια οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι εκαναν πορεια προς τη Βουλη οπου επεδωσαν ψηφισμα διαμαρτυριας στο Προεδρειο και στους εκπροσωπους της κυβερνησης.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε το πρωι στη Ρηγιλλης με το προεδρειο του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων. Εξαλλου ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, συναντηθηκε με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ και το συνδεσμο των αποστρατων, ενω στις 3 το μεσημερι θα συναντηθει με το προεδρειο του ΣΕΒ.

Συζητηση προ ημερησιας διαταξεως στη Βουλη με θεμα την αποφυγη της στρατιωτικης εμπλοκης της Ελλαδας στις χωρες της Πρωην Γιουγκοσλαβιας ζητει η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Με επιστολη της προς τον Προεδρο της Βουλης η κ. Παπαρηγα αντιτιθεται στην προθεση της Ελλαδος να συμμετασχει στην ειρηνευτικη ΝΤΟικη δυναμη στη Βοσνια αναφεροντας οτι ειναι δυνατον να εμπλεξει την χωρα μας σε πολυ σοβαρες περιπετειες. Η κ. Παπαρηγα επισημαινει οτι η Ελλαδα θα πρεπει ν' αποφυγει με οποιονδηποτε τροπο και για οποιοδηποτε λογο την στρατιωτικη της εμπλοκη στις χωρες της Πρωην Γιουγκοσλαβιας.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο θα γινει αυριο το πρωι ο Προεδρος του Συνασπισμου, Νικος Κωνσταντοπουλος, ο οποιος αναμενεται να ζητησει να διερευνηθει το ενδεχομενο συσκεψης των πολιτικων αρχηγων υπο τον κ.Στεφανοπουλο. Ο κ.Κωνσταντοπουλος, κατα τη διαρκεια συνεντευξης του το μεσημερι, τονισε οτι η χωρα χρειαζεται να αποκτησει το ταχυτερο Πρωθυπουργο.Ο κ.Παπανδρεου, τονισε, ειναι φανερο και γνωστο οτι αδυνατει να ασκησει τα καθηκοντα του. Μιλησε δε, για δυσλειτουργια του πολιτευματος μετα την ασθενεια του Πρωθυπουργου.

Συνεχιζεται απο το πρωι στα δικαστηρια της Σχολης Ευελπιδων, η δικη της τεταρτης ομαδας των συλληφθεντων κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου. Στο εδωλιο καθονται οι εννεα απο τους 17 κατηγορουμενους.

Κλειστες παρεμειναν και σημερα οι υπηρεσιες του δημου Αθηναιων στο πλαισιο των απεργιακων κινητοποιησεων των εργαζομενων, οι οποιοι διεκδικουν την καταβολη του επιδοματος των 18.000 δραχμων. Το πρωι,οι εργαζομενοι εκαναν συγκεντρωση εξω απο το δημαρχειο.

Κηδευεται το μεσημερι, δημοσια δαπανη, απο το Α`Νεκροταφειο Αθηνων ο γελοιογραφος, στιχουργος και θεατρικος συγγραφεας, Μεντης Μποστατζογλου, γνωστος ως Μποστ, ο οποιος πεθανε χθες σε ηλικια 77 ετων.

Σκοτωθηκε τα ξημερωματα, στην περιοχη των εργατικων κατοικιων στα Ανω Λιοσια, στην Αθηνα ο Βασιλης Αντωνιου, 14 ετων, οταν το μοτοποδηλατο, που οδηγουσε, συγκρουστηκε με αστικο λεωφορειο με οδηγο τον Αναστασιο Αθανασοπουλο, 45 ετων. Στο ιδιο ατυχημα, τραυματιστηκε ελαφρα και μεταφερθηκε στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο Πειραια, οπου νοσηλευεται, ενας αγνωστων στοιχειων νεαρος, οποιος επεβαινε στο μοτοποδηλατο.

Νταλικα που μετεφερε τσιγαρα αξιας 150 εκατομμυριων δραχμων εκλεψαν τρεις αγνωστοι, τα ξημερωματα στη Νεα Φιλαδελφεια Αθηνων. Οι δραστες εφραξαν με το αυτοκινητο τους το δρομο στη νταλικα, πυροβολησαν τρεις φορες στον αερα για εκφοβισμο, αναγκασαν τον οδηγο της, Γιωργο Ασηξαρινη, 29 ετων να κατεβει και εξαφανισθηκαν με τη νταλικα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπογραφεται σημερα στο Παρισι η ειρηνευτικη συμφωνια για τη Βοσνια με την οποια τιθεται τερμα στην πιο αιματηρη πολεμικη συρραξη που γνωρισε η Ευρωπη μετα το τελος του Β`Παγκοσμιου Πολεμου. Δεκα αρχηγοι κρατων και κυβερνησεων, παρουσια περιπου 20 υπουργων Εξωτερικων, θα θεσουν την υπογραφη τους στο ντοκουμεντο οπου καταγραφεται το συνολο των λεπτομερειων της συμφωνιας του Ντειτον. Στη συνεχεια ο ΟΗΕ θα επικυρωσει τη συμφωνια και θα εγκρινει την αποστολη στη Βοσνια, πολυεθνους δυναμης 60.000 ανδρων για την επιτηρηση της εφαρμογης της. Η αποστολη των στρατιωτων, θα ολοκληρωθει περι το τελος Ιανουαριου ενω οι γενικες εκλογες θα διεξαχθουν στη Βοσνια υπο την εποπτεια του ΟΑΣΕ, το Νοεμβριο του 1996. Πριν απο τη σημερινη τελετη, η Σερβια και η Βοσνια συμφωνησαν να προβουν στην αμοιβαια διπλωματικη αναγνωριση τους οπως ανακοινωσε ο αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Παραλληλα οπως ανακοινωθηκε απο τον Λευκο Οικο, ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον αναμενεται να ανακοινωσει σημερα στο Παρισι τη χορηγηση αμεσης ανθρωπιστικης και οικονομικης βοηθειας υψους 85 εκατομμυριων δολαριων προς τη Βοσνια για τους επομενους τεσσερις μηνες.

Συνεχιζεται και σημερα για 21η μερα η απεργια των εργαζομενων στις δημοσιες μεταφορες της Γαλλιας παρα τις παραχωρησεις εκ μερους της γαλλικης κυβερνησης. Στις 9 το πρωι οι ουρες των αυτοκινητων στις εισοδους του Παρισιου εφθαναν σε μηκος δεκαδων χιλιομετρων. Αντιμετωποι με το κυκλοφοριακο χαος ηρθαν και οι ηγετες χωρων και διεθνων οργανισμων, που εφθασαν στο Παρισι για τη σημερινη τελετη υπογραφης της ειρηνευτικης συμφωνιας για τη Βοσνια.

Κανεις απο τους 49 επιβαινοντες στο ρουμανικο ``Αντονοφ 24`` δεν επεζησε απο τη συντριβη του αεροσκαφους τους,που σημειωθηκε λιγα λεπτα μετα την απογειωση του απο το αεροδρομιο της ιταλικης πολης Βερονα. Οι 34 απο τους νεκρους ειναι Ιταλοι υπηκοοι, ενας ειναι πολιτης της πρωην Γιουγκοσλαβιας και οι υπολοιποι Ρουμανοι. Μεχρι στιγμης δεν εχουν γινει γνωστα τα αιτια του δυστυχηματος.

Πληθαινουν οι δολοφονιες και τα ατυχηματα βουλευτων και υποψηφιων βουλευτων οσο πλησιαζει η ημερα των βουλευτικων εκλογων στη Ρωσια.Ο Βιταλι Σαβιτσκι, προεδρος της επιτροπης της βουλης για θρησκευτικα θεματα, ειναι το τελευταιο θυμα αυτου του κυματος βιας. Οπως μεταδιδει απο τη Μοσχα το ΑΠΕ, σκοτωθηκε σε αυτοκινητιστικο δυστυχημα στην Αγια Πετρουπολη,οταν ο οδηγος του αυτοκινητου του εστριψε αποτομα αριστερα με αποτελεσμα να συγκρουστει με αλλο οχημα. Οι συνεργατες του φονευθεντος βουλευτη, δηλωνουν οτι ο οδηγος προκαλεσε εκ προθεσεως τη συγκρουση, συνδεοντας την υποθεση αυτη με την πρωτοβουλια του θυματος για καταργηση της βουλευτικης ασυλιας.

Σε κρισιμη κατασταση βρισκεται νεαρος Τουρκος μεταναστης που αυτοπυρποληθηκε χθες βραδυ στο Αμβουργο, ανακοινωσε η αστυνομια. Ο 19 χρονος Τουρκος τα στοιχεια του οποιου δεν εχουν γινει γνωστα, περιλουστηκε με βενζινη και αυτοπυρποληθηκε κοντα στο σιδηροδρομικο σταθμο. Η γερμανικη αστυνομια αναζητα τα κινητρα που τον οδηγησαν στην αυτοπυρποληση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον 6-ο αγωνα του για την προημιτελικη φαση του Ευρωπαικου πρωταθληματος μπασκετ δινει αποψε στην Ιταλια ο Παναθηναικος αντιμετωπιζοντας τη Μπακλερ Μπολωνια. Οι ``πρασινοι`` φιλοδοξουν να σημειωσουν μια ακομη νικη, που θα τους φερει πιο κοντα στην προκριση στα ημιτελικα της διοργανωσης. Η συναντηση θα αρχισει στις 10 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Χθες ο Ολυμπιακος νικησε στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον Ηρακλη με 76-62, παραμενοντας αηττητος στους εντος εδρας αγωνες του στο Ευρωπαικο Πρωταθλημα.Ακομη, για το Κυπελλο Κορατς, βημα προκρισης στα προημιτελικα εκανε ο Πανιωνιος, που νικησε στη Νεα Σμυρνη με 80-68 την ομαδα της Ανδορας, ενω εντυπωσιακη επιτυχια που ομως δυσκολα θα εχει καποιο ουσιαστικο αποτελεσμα σημειωσε και η ΑΕΚ, αφου συνετριψε στη Γαλλια την αηττητη μεχρι χθες Βιλερμπαν με 91-69.Αντιθετα, την ηττα γνωρισαν ο Σπορτιγκ στην Τουρκια απο τη Φενερ Μπαξε με 98-78 και ο Αρης στη Γερμανια απο την Αλμπα Βερολινου με 104-86.

Ο μανατζερ του διεθνους Αργεντινου ποδοσφαιριστη Ντιεγκο Μαραντονα Γκιγιερμο Κοπολα, επιβεβαιωσε πληροφοριες συμφωνα με τις οποιες ο διασημος Αργεντινος διεθνης ποδοσφαιριστης εχει δεχθει μια ενδιαφερουσα προταση απο Ελληνικο συλλογο, χωρις ομως να τον κατονομασει.Απο την αλλη πλευρα, οι αθλητικοι συντακτες του κρατικου πρακτορειου "ΤΕΛΑΜ" της Αργεντινης, που επικοινωνησαν με τον Κοπολα, θεωρουν οτι η προταση στον Μαραντονα εγινε απο τον Παναθηναικο, παρα την σχετικη διαψευση που εκανε προχθες ο τεχνικος των ``πρασινων`` Χουαν-Ραμον Ροτσα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν και σημερα σε ολη τη χωρα με σποραδικες βροχες και λιγες καταιγιδες στα νοτια. Στη διαρκεια της ημερας παντως, αναμενεται βαθμιαια βελτιωση του καιρου. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι ενω η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 11 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 15 και στο Αιγαιο τους 16 βαθμους Κελσιου.Για αυριο, προβλεπονται σε ολη τη χωρα αραιες νεφωσεις.Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.14 run on Thursday, 14 December 1995 - 15:30:44