Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 11)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο οποιος αναπνεει εδω και δυο 24ωρα χωρις αναπνευστηρα.
  • Μηνας πρωτοβουλιων και εξελιξεων θα ειναι ο Ιανουαριος δηλωνει ο Κωστας Σκανδαλιδης.
  • Σε συμφωνια για την κατοχυρωση της ενοτητας στο ΠΑΣΟΚ, δεσμευτηκαν οι υποψηφιοι ηγετες, επισημαινει ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Συγκαλειται αυριο η κυβερνητικη επιτροπη, υπο τον Ακη Τσοχατζοπουλο, ο οποιος το πρωι συναντηθηκε με το προεδρειο του ΣΕΒ.
  • Σε δολοφονικη ενεργεια οφειλεται η πυρκαγια στο Βυρωνα οπου απανθρακωθηκαν τεσσερις Αλβανοι, μεταξυ των οποιων και δυο παιδια.
  • Ασυλληπτοι παραμενουν οι ληστες της Ηλιουπολης με την Μπε Εμ Βε, οι οποιοι αρπαξαν απο πρατηριουχο τσιγαρων 15 εκατομμυρια δραχμες.
  • Γιορταζεται σημερα η Παγκοσμια Ημερα του Παιδιου που ειναι αφιερωμενη απο τον ΟΗΕ στα αθωωτερα πλασματα του κοσμου.
  • Με τους ηγετες των συνδικατων συνανταται ο Γαλλος Πρωθυπουργος Αλεν Ζιπε.
  • Οι Κροατες συνεχιζουν να πυρπολουν περιοχες που προκειται να επιστραφουν στους Σερβους της Βοσνιας.
  • Ενταση στον προεκλογικο αγωνα στην Τουρκια. Δολοφονηθηκε ενας 15χρονος και αλλα 16 ατομα τραυματιστηκαν σε ενοπλη επιθεση.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, ο οποιος αναπνεει συνεχως, εδω και δυο 24ωρα, χωρις αναπνευστηρα. Τους θεραποντες γιατρους προβληματιζει η νεφρικη λειτουργια η οποια παραμενει αμεταβλητη και υποστηριζεται απο τεχνητο νεφρο. Παραλληλα, η καρδιακη λειτουργια του Πρωθυπουργου δεν παρουσιαζει κανενα προβλημα. Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να διανεμηθει το νεο ιατρικο ανακοινωθεν αφου ολοκληρωθηκε το ιατρικο συμβουλιο των θεραποντων γιατρων. Το πρωι ο υπουργος Υγειας, Δημητρης Κρεμαστινος προετρεψε τους δημοσιογραφους να μελετουν καλυτερα τα ιατρικα ανακοινωθεντα. Απαντωντας σε ερωτηση οτι τα ιατρικα ανακοινωθεντα δεν αναφερουν τιποτα για την καρδια τονισε οτι εκει δεν εχουμε προβλημα.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, εμφανιστηκε το μεσημερι αισιοδοξος για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου και τονισε οτι εαν τα πραγματα συνεχιζουν να πηγαινουν το ιδιο καλα, οπως πανε, ο κ.Παπανδρεου σε εικοσι μερες θα εξελθει απο το Ωνασειο. Απαντωντας σε ερωτηση αν ο κ.Παπαδρεου θα ειναι σε θεση να ασκησει τα καθηκοντα του, ο κ.Χυτηρης ειπε χαρακτηριστικα: Μενω ς`αυτο που ειπα για εξοδο του Πρωθυπουργου απο το Ωνασειο. Σε αλλη ερωτηση αν εχει ζητησει ο Πρωθυπουργος πολιτικη ενημερωση, ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε, οτι δεν γνωριζει να εχει γινει κατι τετοιο. Επισης, τονισε οτι χθες ο Πρωθυπουργος εμεινε για αρκετη ωρα με τη συζυγο του και την κορη του Σοφια. Αναφερομενος στο θεμα των αμφισβητησεων της αναπληρωσης του Πρωθυπουργου απο τον Ακη Τσοχατζοπουλο, ο κ.Χυτηρης ειπε οτι το συνταγμα και οι νομοι τηρουνται κατα γραμμα και κατ`ουσια. Χαρακτηρισε τυπικο γεγονος οτι δεν εχει συνταχθει σχετικο Προεδρικο Διαταγμα.

Στο μεταξυ, ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης, με συνεντευξη του στα ΝΕΑ, τασσεται υπερ της οριστικης λυσης στο ζητημα του Πρωθυπουργου και υπερ ενος τακτικου και ουσιαστικου συνεδριου. Εκφραζει δε την αποψη οτι ο Ιανουαριος θα ειναι μηνας πρωτοβουλιων και εξελιξεων. Εξαλλου, ο Κωστας Λαλιωτης σε συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ αποκαλυπτει οτι εχει διαμορφωθει ενας κοινος τοπος με δεσμευσεις μεταξυ των υποψηφιων ηγετων του ΠΑΣΟΚ και μια συμφωνια για την κατοχυρωση της ενοτητας, της φυσιογνωμιας και της προοπτικης του. Το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριασει στις 7 το βραδυ και θα ασχοληθει με τις πολιτικες εξελιξεις και την πορεια του κομματος και της κυβερνησης.

Ο αναπληρων τον Πρωθυπουργο, υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος, συγκαλει αυριο το πρωι την κυβερνητικη επιτροπη, οπου θα εξεταστουν θεματα που αφορουν στη Συνοδο Κορυφης της Μαδριτης. Το πρωι ο κ.Τσοχατζοπουλος, συναντηθηκε με τον προεδρο του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων, Ιασωνα Στρατο. Τονισε οτι η κυβερνηση ειναι αμετακινητη στην πολιτικη της εξυγιανσης της οικονομιας και τη βελτιωση της ανταγωνιστικοτητας που θα οδηγησουν σε θετικα αποτελεσματα για αναπτυξη της χωρας. Απο την πλευρα του, ο κ.Στρατος, ζητησε εγγυησεις απο την κυβερνηση οτι δεν θα αλλαξει η οικονομικη πολιτικη που εχει εξαγγελθει. Τελος, αυριο ο κ.Τσοχατζοπουλος θα συναντηθει με την ηγεσια της ΓΣΕΕ.

Σε δολοφονικη ενεργεια συμφωνα με ολες τις ενδειξεις οφειλεται η φωτια που εκδηλωθηκε σε δυο υπογεια διαμερισματα στο Βυρωνα, με αποτελεσμα να απανθρακωθουν τεσσερα ατομα και αλλα τεσσερα να υποστουν σοβαρα εγκαυματα. Οι νεκροι και οι τραυματιες ειναι μελη δυο οικογενειων αλβανικης καταγωγης οι οποιες συγκατοικουσαν.Συμφωνα με την αστυνομια η φωτια ξεκινησε απο τον εξωτερικο χωρο και σχεδον ταυτοχρονα επεκταθηκε στα δυο διαμερισματα. Νεκροι ειναι ο Βικτορ Τσουκα 38 χρονων, ο γιος του Τσουλιτ, 7 ετων, η κορη του Βαιζα 10 ετων και ο ανηψιος του Τουιν Γκιονι, 20 ετων. Μεταξυ των τραυματιων ειναι και η συζυγος του Κατερινα, 28 ετων.

Ασυλληπτοι παραμενουν οι τρεις αγνωστοι που επεβαιναν σε αυτοκινητο μαρκας Μπε Εμ Βε, οι οποιοι ληστεψαν στην Ηλιουπολη, τον πρατηριουχο τσιγαρων, Παναγιωτη Μουχαλη, 62 ετων και τον γιο του Ιωακειμ, 36 χρονων αρπαζοντας τους περιπου 15 εκατομμυρια δραχμες. Οι δραστες εκλεισαν το δρομο στο αυτοκινητο που οδηγουσε ο Ιωακειμ Μουχαλης, ο οποιος κατεβηκε και συνεπλακη με εναν απο αυτους, ο οποιος αφου τον πυροβολησε, του απεσπασε την τσαντα με τα χρηματα και εξαφανιστηκε. Ο Μουχαλης νοσηλευεται σε νοσοκομειο και συμφωνα με τους γιατρους η κατασταση του,δεν εμπνεει ανησυχια.

Κανονικα λειτουργουν σημερα, τα γυμνασια και τα λυκεια μετα την αποφαση των καθηγητων να αναστειλουν την 48ωρη απεργια τους. Ομως, οι προεδροι των τοπικων ενωσεων των καθηγητων προειδοποιουν οτι θα πραγματοποιησουν απεργια διαρκειας μετα τις γιορτες, αν η κυβερνηση δεν επιλυσει τα προβληματα που απασχολουν τον κλαδο.

Παγκοσμια ημερα του παιδιου η σημερινη, αφιερωμενη απο τον ΟΗΕ στα αθωωτερα πλασματα του κοσμου. Και η σημερινη επετειος ομως βρισκει τα παιδια αντιμετωπα με τον πολεμο, τον πονο και τη δυστυχια. Μονο την τελευταια δεκαετια, περισσοτερα απο 2 εκατομμυρια παιδια εχουν χασει τη ζωη τους σε πολεμους, 5 εκατομμυρια εμειναν αναπηρα, ενα εκατομμυριο εμειναν ορφανα και 10 εκατομμυρια ζουν με σοβαρα ψυχολογικα τραυματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τους ηγετες των συνδικατων συναντηθηκε το πρωι ο πρωθυπουργος Αλαιν Ζυππε σε μια προσπαθεια εκτονωσης της κρισης που εχει προκαλεσει στη χωρα η συνεχιζομενη απεργιακη κινητοποιηση στον ευρυτερο δημοσιο τομεα. Την ιδια ωρα παντως οι αμαξοστοιχιες παραμενουν για 18η ημερα ακινητοποιημενες στους σταθμους και στο Παρισι ,οπως και στις περισσοτερες γαλλικες πολεις δημιουργηθηκε και σημερα κυκλοφοριακο χαος. Στην απεργια μετεχουν ακομη αρκετες ενωσεις δασκαλων και καθηγητων, οι εργαζομενοι στα ταχυδρομεια, τις τηλεπικοινωνιες και στις επιχειρησεις ηλεκτρισμου, οπως και οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας.

Τρεις ημερες πριν την υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας για τη Βοσνια, στο Παρισι, οι Κροατες συνεχιζουν να πυρπολουν περιοχες που προκειται να επιστραφουν στους Σερβους της Βοσνιας. Χθες βραδυ, κροατικες δυναμεις σταματησαν πεντε θωρακισμενα οχηματα του ΟΗΕ στην κεντρικη Βοσνια, ζητωντας να ενημερωνονται γραπτως 24 ωρες πριν, για τη διελευση απο τα εδαφη τους. Δημοσιογραφοι παντως που επεβαιναν στα οχηματα των κυανοκρανων ειδαν τουλαχιστον τεσσερα σπιτια να καιγονται, καθως και ενα εργοστασιο.

Πυρκαγια εκδηλωθηκε αργα χθες το βραδυ σε ξενωνα υποδοχης προσφυγων απο την πρωην Γιουγκοσλαβια στην πολη Χαφκρουγκ της βορειας Γερμανιας και η αστυνομια εκφραζει φοβους οτι υπαρχουν νεκροι και τραυματιες μεταξυ των ενοικων.Η φωτια συνεχιζε να καιει το κτιριο μεχρι το πρωι με αποτελεσμα οι ανδρες των σωστικων συνεργειων να μην μπορουν να το προσεγγισουν. Η αστυνομια ανακοινωσε οτι αρκετα ατομα τραυματιστηκαν ,αλλα εκφραζονται φοβοι οτι υπαρχουν και νεκροι σε διαμερισματα που εξακολουθουν να καιγονται.

Ενα δεκαπενταχρονο αγορι σκοτωθηκε και αλλα εξι ατομα τραυματιστηκαν σε ενοπλη επιθεση που πραγματοποιησε ομαδα αγνωστων εναντιον εκλογικου κεντρου του κομματος του Ορθου Δρομου της πρωθυπουργου Τανσου Τσιλλερ στην Κωνσταντινουπολη. Η επιθεση σημειωθηκε αργα χθες βραδυ απο ομαδα πεντε ενοπλων που ανοιξαν πυρ εναντιον του κτιριου απο ενα ταξι, με το οποιο διεφυγαν στη συνεχεια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ``αγρια ομορφια`` του ποδοσφαιρου απεικονισθηκε στον χθεσινο αγωνα Απολλωνα-Ολυμπιακου στην Ριζουπολη, για την 13-η ημερα του πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας. Οι ``ερυθρολευκοι`` επικρατησαν τελικα με 4-3, αφου ο Ιλια Ιβιτς πετυχε και τα 4 τερματα της ομαδας του, σε μια συναντηση οπου αποβληθηκαν τεσσερις ποδοσφαιριστες.

Συνολικα στους αγωνες της 13-ης ημερας σημειωθηκαν 36 τερματα, ενας πολυ θετικος απολογισμος, ενω απο την αλλη πλευρα αποβληθηκαν 9 ποδοσφαιριστες, απο τους οποιους οι 4 στην Ριζουπολη και οι 5 στο σταδιο Καραισκακη, οπου η Ξανθη επικρατησε με 2-1 του Εθνικου αλλα οι γηπεδουχοι τελειωσαν τον αγωνα με 7 παικτες, ενω αποβληθηκε και ενας ποδοσφαιριστης του Θρακιωτικου συγκροτηματος.

Κατα τα αλλα, ο Παναθηναικος νικησε στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας τον ΠΑΟΚ με 2-0 και διατηρηθηκε στην δευτερη θεση με διαφορα 2 βαθμων απο την πρωτοπορο ΑΕΚ, η οποια το Σαββατο συνετριψε στην Εδεσσα το τοπικο συγκροτημα με 5-2, ενω ο Ολυμπιακος ακολουθει στην τριτη θεση, τεσσερις βαθμους πισω απο τους ``πρασινους``.

Ακομη, ο ΟΦΗ νικησε ευκολα στο Ηρακλειο τον Ιωνικο με 3-1 και βρισκεται παντα στην 4-η θεση δυο βαθμους πισω απο τον Ολυμπιακο, ενω ισοπαλοι 1-1 αναδειχθηκαν οι ``νεοφωτιστοι`` Καλαματα και Πανηλειακος. Στο Χαριλαου ο Αρης επικρατησε του Πανιωνιου με 4-2, στο Καυταντζογλειο ο Ηρακλης νικησε 2-1 την ουραγο Λαρισα και στην Πατρα η Παναχαικη επεβληθη με 2-0 του Αθηναικου.

Ελπιδες για ευνοικη κληρωση στα προκριματικα του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998 εχει η Εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου, η οποια τοποθετηθηκε στο δευτερο γκρουπ δυναμικοτητας της Ευρωπαικης ζωνης για την κληρωση της προκριματικης φασης, που γινεται αυριο στο Παρισι.

Απο τα 6 γκρουπ δυναμικοτητας μονο μια ομαδα θα κληρωθει σε καθε ομιλο, ετσι ειναι βεβαιο οτι η Εθνικη μας δεν θα αντιμετωπισει στα προκριματικα τη Βουλγαρια, την Ελβετια, την Πορτογαλια, την Τσεχια, την Αγγλια, την Ιρλανδια, τη Σκωτια και το Βελγιο, που τοποθετηθηκαν επισης στο δευτερο γκρουπ δυναμικοτητας.

Επικεφαλης των 9 ομιλων της προκριματικης φασης στην Ευρωπη θα ειναι οι ομαδες της Ιταλιας, Γερμανιας, Ολλανδιας, Ισπανιας, Ρωσιας, Νορβηγιας, Σουηδιας, Δανιας και Ρουμανιας, που τοποθετηθηκαν στην πρωτη ομαδα δυναμικοτητας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα με πιθανοτητα για βροχες στα ανατολικα και νοτια και ασθενεις χιονοπτωσεις στα ορεινα. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και τοπικα στο κεντρικο και νοτιο Αιγαιο θυελλωδεις με βαθμιαια εξασθενηση. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 10 βαθμους, στα δυτικα τους 15 και στις υπολοιπες περιοχες τους 12 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που βαθμιαια στα δυτικα κεντρικα και βορεια θα αυξηθουν και θα σημειωθουν τοπικες βροχες. Λιγα χιονια θα πεσουν στα βορεια ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο αλλα και παλι το πρωι κατα τοπους θα σημειωθει στα ηπειρωτικα παγετος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 11 December 1995 - 18:03:05