Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 07)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο οποιος χθες υποβληθηκε σε επιτυχη επεμβαση τραχειοστομιας.
  • Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται το νεο ιατρικο ανακοινωθεν.
  • Συνεχιζονται στο ΠΑΣΟΚ οι επαφες και οι διεργασιες με αντικειμενο τις προοπτικες της κυβερνησης και του κομματος.
  • Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας θα γινει αυριο ο Μιλτιαδης Εβερτ.
  • Συγκεντρωση και πορεια πραγματοποιησαν το πρωι οι συνταξιουχοι διαμαρτυρομενοι για την εισοδηματικη πολιτικη.
  • Συνεδριαζει απο τις 11 το πρωι, με αντικειμενο τον προυπολογισμο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας.
  • Συγκεντρωση στα Προπυλαια πραγματοποιουν μαθητες γυμνασιων και λυκειων, ζητωντας αυξηση των δαπανων για την Παιδεια.
  • Με το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, συναντηθηκε το πρωι ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης.
  • Καθ`οδον προς το Σεραγεβο η πρωτη ομαδα Γερμανων στρατιωτων που θα μετασχουν στην πολυεθνικη δυναμη του ΝΑΤΟ.
  • Κλιμακωνονται οι απεργιακες κινητοποιησεις στη Γαλλια
  • Εννενηνταεπτα ατομα αγνοουνται οταν ρωσικο ``Τουπολεφ`` εξαφανιστηκε απο τα ρανταρ.
  • Η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου αντιμετωπιζει αποψε στη Γαλλια, την Αντιπ για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθερη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου, ο οποιος χθες υποβληθηκε σε επιτυχη επεμβαση τραχειοστομιας, προκειμενου να ανακουφιστει η αναπνευστικη του λειτουργια.Παραλληλα συνεχιζεται η υποστηριξη της νεφρικης λειτουργιας με τεχνητο νεφρο. Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να εκδοθει το νεο ιατρικο ανακοινωθεν μετα την ολοκληρωση του ιατρικου συμβουλιου των θεραποντων γιατρων. Το πρωι, στο Ωνασειο μετεβη ο Αρχιεπισκοπος Κυπρου, Χρυσοστομος, ο οποιος δηλωσε οτι ηρθε για να εκφρασει τη συμπαρασταση του κυπριακου ελληνισμου, στον Ανδρεα Παπανδρεου.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, δεν θελησε να σχολιασει την πρωτοβουλια του αρχηγου της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης, να ζητησει συναντηση με τον Προεδρο της Δημοκρατιας και να θεσει ζητημα κενου εξουσιας στη διακυβερνηση της χωρας. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ο κ. Χυτηρης επανελαβε οτι ο Πρωθυπουργος αναπληρωνεται και δεν υπαρχουν οι θεσμικες και ουσιαστικες προυποθεσεις για να τεθει θεμα αντικαταστασης του. Ολα λειτουργουν με βαση το Συνταγμα και τους νομους, προσθεσε. Ερωτηθεις, εξαλλου, για το αν ο Πρωθυπουργος εχει δωσει σημειωματα, ο κ. Χυτηρης επιβεβαιωσε την υπαρξη τους, διευκρινιζοντας ομως οτι δεν ειναι πολιτικου χαρακτηρα και δεν γινεται λογος ς`αυτα για την διαδοχη του. Αναφερομενος εξαλλου στην κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο κ. Χυτηρης δηλωσε οτι μετα τη χθεσινη επεμβαση, ο Πρωθυπουργος δεν θα βρισκεται πλεον σε καταστολη και θα μπορει να επικοινωνει με το περιβαλλον του και τους συνεργατες του.

Στο μεταξυ, στο ΠΑΣΟΚ συνεχιζονται οι επαφες και οι διεργασιες με αντικειμενο τις προοπτικες της κυβερνησης και του κομματος.Χθες,συναντηθηκαν ο Προεδρος της Βουλης,Αποστολος Κακλαμανης και ο Κωστας Σημιτης ενω στη Χαριλαου Τρικουπη συναντηθηκε ο Γερασιμος Αρσενης και ο Κωστας Λαλιωτης . Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε οτι δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου. Οι ευρυτερες πολιτικες εξελιξεις και η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ, θα συζητηθουν αυριο το πρωι σε συναντηση των γραμματειων των νομαρχιακων και τομεακων επιτροπων απο ολη τη χωρα, που θα πραγματοποιηθει στην Αθηνα στο ξενοδοχειο Καραβελ. Παραλληλα, οπως εχει δηλωσει ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης το Σαββατο θα συναντηθει το Εκτελεστικο Γραφειο με την ηγεσια της Νεολαιας του ΠΑΣΟΚ.

Συναντηση μεταξυ του διαπραγματευτη του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς, με τον πρεσβη κ. Ζαχαρακη και τον εκπροσωπο των Σκοπιων, πραγματοποιηθηκε χθες στην εδρα των Ηνωμενων Εθνων, με αντικειμενο την εναρξη των διαπραγματευσεων για το ονομα της γειτονικης χωρας. Τη δηλωση αυτη εκανε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης,διευκρινιζοντας οτι δεν εχει οριστει ακομα ημερομηνια για την εναρξη των διαπραγματευσεων.

Συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος πραγματοποιησαν το πρωι συνταξιουχοι απο ολη τη χωρα, διαμαρτυρομενοι για την εισοδηματικη πολιτικη. Στη συνεχεια εκαναν πορεια προς τα υπουργεια Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων οπου αντιπροσωπεια τους συναντηθηκε με τους υπουργους κυριους Παπαντωνιου και Παπαδοπουλο. Η συναντηση απεβη ακαρπη, ενω οριστηκε και νεα για την ερχομενη εβδομαδα. Τα αιτηματα των συνταξιουχων υποστηριξε και ο Προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαππας ο οποιος παρευρισκετο στη συναντηση.Οι συνταξιουχοι ζητησαν τη χορηγηση ουσιαστικων αυξησεων απορριπτοντας ταυτοχρονα τις αυξησεις 3,5 συν 3,5% που εξηγγειλε η κυβερνηση. Παραλληλα ζητησαν την επανασυνδεση των κατωτατων συνταξεων με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, δηλαδη απο 89.500 δρχ που ειναι σημερα σε 106.800 δρχ. Τελος, ζητησαν να καθοριστει στα 2.000.000 δρχ το αφορολογητο εισοδημα εργαζομενων και συνταξιουχων.

Με το Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, συναντηθηκε το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, το οποιο εξεθεσε τις αποψεις του για την οικονομικη πολιτικη. Χθες, το προεδρειο της ΑΔΕΔΥ, συναντηθηκε με τον προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, ο οποιος προτεινε να δοθουν αυξησεις στους δημοσιους υπαλληλους 3,5 συν 3,5% .

Η κυβερνηση εχει παρει θεση στο ζητημα της Τελωνειακης Ενωσης της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση, σταθμιζοντας τι σημαινει αυτο και συνδιαζοντας το με τις εξελιξεις στο Κυπριακο, το οποιο αποτελει για την Ελλαδα το πρωτο εθνικο θεμα, δηλωσε το μεσημερι ο κ.Χυτηρης.

Νεα υποχωρηση παρουσιασε το Νοεμβριο ο πληθωρισμος, ο οποιος στο τελος του μηνα ετρεχε με ετησιο ρυθμο 8,2% , εναντι 8,3% που ηταν στο τελος Οκτωβριου. Η μειωση οφειλεται στο γεγονος οτι ο τιμαριθμος το Νοεμβριο σημειωσε αυξηση 0,2%, εναντι 0,3% που ηταν η αυξηση το Νοεμβριο του 1994.

Συγκεντρωση στα Προπυλαια πραγματοποιουν απο το μεσημερι οι μαθητες των γυμνασιων και λυκειων ζητωντας αυξηση των δαπανων για την εκπαιδευση. Στη συνεχεια θα κανουν πορεια προς το υπουργειο Παιδειας. Εξαλλου, παμπειραικο συλλαλητηριο για την Παιδεια, διοργανωνουν στις 7 το βραδυ η Ομοσπονδια Ενωσεων Γονεων Μαθητων Πειραια και το Εργατικο Κεντρο της πολης. Κυριο αιτημα ειναι η αυξηση των κονδυλιων για την Παιδεια και η αυξηση των αποδοχων των εκπαιδευτικων. Στο μεταξυ, αυξανονται συνεχως τα σχολεια τα οποια τελουν υπο καταληψη. Ηδη μεχρι τωρα ειναι υπο καταληψη 30 περιπου λυκεια στην Αττικη αλλα και στην υπολοιπη χωρα.

Συνεχιζεται στο Αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο, η δικη των 120 συλληφθεντων κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου. Το δικαστηριο εχει απορριψει ολα τα αιτηματα αναβολης της δικης που υπεβαλαν οι συνηγοροι των κατηγορουμενων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Βοσνιακο ειναι στο επικεντρο των διαβουλευσεων σημερα και αυριο, κατα τη συνοδο των 53 υπουργων Εξωτερικων των χωρων μελων του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη που διοργανωνεται στη Βουδαπεστη. Αναμενεται να εγκριθει η συσταση και αποστολη 300 αντιπροσωπων που θα επιφορτιστουν το ρολο του παρατηρητη στις προετοιμασιες για εκλογες στη Βοσνια. Στο μεταξυ,αναχωρησε σημερα για το Σεραγεβο,η πρωτη ομαδα γερμανων στρατιωτων που θα μετασχουν στην πολυεθνικη δυναμη του ΝΑΤΟ.Ο γενικος αρχηγος του αμερικανικου στρατου χαρακτηρισε εκπληκτικη την υποδοχη που επιφυλαχθηκε στους πρωτους στρατιωτες του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθουν στο βοσνιακο εδαφος. Επεσημανε παντως οτι οι στρατιωτες εχουν εντολες να κανουν χρηση βιας σε περιπτωση που απειληθουν.

Κατω απο αυστηρα μετρα ασφαλειας αρχισε σημερα στη Ρωμη η προκαταρκτικη εξεταση,που θα καθορισει αν ο πρωην αξιωματικος των Ες-Ες,Εριχ Πριμπκε θα προσαχθει σε δικη με την κατηγορια της σφαγης 335 ατομων στη διαρκεια του Δευτερου Παγκοσμιου Πολεμου.

Τα εξοδα υπερασπισης του 25χρονου δολοφονου του Ισραηλινου Πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν, θα τα καλυψει ενας Καναδοεβραιος επιχειρηματιας, το ονομα του οποιου δεν αποκαλυπτεται.Στο μεταξυ, συμφωνα με τη βρετανικη εφημεριδα ``Ιντιπεντεντ`` το Ιραν και η ισλαμικη οργανωση Τζιχαντ, σχεδιαζαν απο κοινου τη δολοφονια του Παλαιστινιου ηγετη Γιασερ Αραφατ. Κατι τετοιο ομως δεν εγινε αφου η Μοσαντ, υστερα απο πληροφοριες της ΟΑΠ, σκοτωσε τον επιδοξο δολοφονο του Αραφατ στη Μαλτα.

Δεκατεσσερεις ημερες συμπληρωθηκαν σημερα απο την εναρξη της μεγαλυτερης απεργιακης κινητοποιησης της δεκαετιας στη Γαλλια, που πραγματοποιειται εναντιον της πολιτικης λιτοτητας της κυβερνησης. Οι εργαζομενοι στην ΑΙΡ ΦΡΑΝΣ ανακοινωσαν οτι θα συμμετασχουν απο σημερα στην απεργια , η εταιρια ομως απο την πλευρα της υποσχεθηκε οτι οι πτησεις θα συνεχισθουν. Στην καλυτερη περιπτωση παντως,αναμενονται μεγαλες καθυστερησεις στις πτησεις , καθως στην απεργια μετεχουν και οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας.

Ενενηντα επτα ατομα αγνοουνται οταν αεροσκαφος τυπου ``Τουπολεφ`` στο οποιο επεβαιναν, εξαφανιστηκε απο τα ρανταρ καθως πετουσε στη ρωσικη Απω Ανατολη. Στο μεταξυ, τεσσερα ατομα σκοτωθηκαν και ισαριθμα τραυματιστηκαν οταν δυο στρατιωτικα ελικοπτερα συνετριβησαν στη νοτια Ρωσια, μετεδωσε το πρακτορειο Ιταρ Τας.

Ο διασημος τραγουδιστης της ποπ Μαικλ Τζακσον μεταφερθηκε τη νυχτα σε νοσοκομειο της Νεας Υορκης καθως κατερρευσε στη σκηνη κατα τη διαρκεια γυρισματος "τηλεοπτικου σωου". Οι πρωτες εξετασεις εδειξαν οτι ο Τζακσον εχει επικινδυνα χαμηλη αρτηριακη πιεση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Sunday, 10 December 1995 - 14:40:34